Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Paillasse, gyökérkenyér

minili
Létrehozva: 2011. január 2. 12:00

Sziasztok!

 

A sparban vettem rusztikus paillasse kenyeret karácsony előtt, ami mindenkinek nagyon ízlett. Egy kicsit tán a lusta asszony kenyerére (nem dagasztott, csak sok folyadékkal összekevert) hasonlít az íze, de nem pont olyan. Találtam néhány receptet a neten, de egyik sem volt az igazi, tud valaki segíteni? 

  1. 2011. február 18. 14:5913.
    DNK kenyér
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  2. 2011. január 3. 15:3012.

    köszi, azt hiszem, ma este bekeverem, reggelre talán jó lesz

    ugyan mi éjjel nem fűtünk, de úgyis a lassú kelés a lényeg

    előzmény:
    minili (11)
    2011-01-03  14:57
  3. 2011. január 3. 14:5711.

    A kenyér finom lett, nagyon hasonlit a boltihoz. Szerintem néhány apró próbálgatással (magok, lisztfélék, stb.) akár pont olyan is lehet. Köszönöm a receptet. A sütésnél betettem 220 fokra és kicsit megfeledkeztem róla,nem vettem lejebb, úgyhogy valószinü a te sütőddel is jó lesz.

    előzmény:
    Rowan22 (7)
    2011-01-02  17:16
  4. 2011. január 3. 14:3010.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  5. 2011. január 2. 20:019.
    Bocs, nem láttam, hogy mit írt ki. Fél friss élesztö kell bele. Az élesztö mennyiségén nem kell lovagolni, mert megkel mindenképpen, elméletileg csak kicsivel több idö kell akkor neki, ha kevesebb az élesztö. Becsukott szemmel csinálom már.
    előzmény:
    minili (3)
    2011-01-02  12:41
  6. 2011. január 2. 19:508.

    Volt már egy ilyen téma nézd meg azt is:

     

    Kenyér 

     

    http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=227264&step=3&page=1&bw=1#12812844 

    előzmény:
    minili (1)
    2011-01-02  12:00
  7. 2011. január 2. 17:167.

    majd írd meg légyszíves, hogy milyen lett

    Engem is érdekelne, mi is nagyon szeretjük a gyökér kenyeret (Győrben a Kis és Kis pékségét szoktuk venni).

    Mondjuk nekem egy régi gázsütőm van, ott én nem tudok így játszani a hőfokkal

    előzmény:
    minili (6)
    2011-01-02  12:59
  8. 2011. január 2. 12:596.
    Köszönöm szépen.. akkor most megyek sütni.
    előzmény:
    csutak51 (5)
    2011-01-02  12:54
  9. 2011. január 2. 12:545.
    1 tasak porélesztő 500g liszthez elegendő, és 25g friss élesztőnek felel meg. Az Oetker élesztőn rajta van, és az egy 7 g-os tasak.
    előzmény:
    minili (3)
    2011-01-02  12:41
  10. 2011. január 2. 12:474.
    Bár gondolom fél, a 2 soknak tűnik..
    előzmény:
    minili (3)
    2011-01-02  12:41
  11. 2011. január 2. 12:413.
    Már megyek is sütni, köszönöm. Még segítenél abban, hogy friss élesztőből az fél vagy 2 akar-e lenni, mert porélesztő nincs itthon. Köszi szépen.
    előzmény:
    szieszaj (2)
    2011-01-02  12:20
  12. 2011. január 2. 12:202.
    Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000002679 StartFragment:0000000451 EndFragment:0000002663 p { margin-bottom: 0.21cm; }

    Pain Paillasse - magyarul

    Egy kenyér, mely kívül ropogós, belül meg szaftos…


    Hozzávalók:

    500 g liszt (ki milyen kenyeret akar)vagy rusztikál: 300 g teljeskiörlésü+200g fehér liszt

    280 ml hideg víz (én langyossal csináltam, hamarabb megkel)

    ź friss élesztö vagy 1 tasak porélesztö

    1 evökanál cukor

    2 teáskanál só

    Ezeket egy tálba tenni, fakanállal csak egyszer megkeverni, úgy, hogy a lisztet mindenhol érje a víz. Ne legyen folios, hanem elég sürü. Kelni hagyni. Az eredeti receptben 10-12 órát kelesztik, de nekem hamar megkelt, itt a lényeg a sütésen van. A sütöt idöben 220 fokra bekapcsolni forró levegöre (ez a normálisnál 240!!) A sütöbe egy tálkába vizet tenni. ez fontos!!

    Ha megkelt, kiborítani a tálból, a tésztát nem gyúrni már, cask formázni, felvágni ca. 10 cm széles csíkokra. Ezeket megcsavarni, míg felére összemegy a szélte. Rátenni a sütöpapírra a tepsire, azonnal sütni.

    220 (240) fokon 15 percet sütni, majd visszaállítani 180 (200) fokra . figyelni, mert megéghet, sütötöl függ, hogy kicsit kevesebb idö alatt elkészül vagy pár percet még rá kell húzni.

    én magvakat is tettem bele, napraforgó magot, lenmagot és szézám magot, kis darabos diót is.

    Ennyi az egész!!!!Vagy fél éve csak ezt csinálom, semi ördöngösség nincs benne.

    Egy ismeröstöl kaptam ezt a receptet.

    előzmény:
    minili (1)
    2011-01-02  12:00

Címlap

top