Keresés a fórumban

Sziasztok!

 

Karácsony előtt vettem egy ORION 1404-es kenyérsütőgépet. Azóta a liszt ipar rajtam gazdagodik. Sütök, próbálkozom stb.

 

Nekem olyan tapasztalatom van, ha betartom a pontos leírást ( francia kenyeret sütöttem eddig ) akkor az én kenyereim nagyon tömörek lesznek. Megcsinálom a tésztát 750 gr-nak és mire kisül 900 gr lesz. Lyukacsos a tészta, de nem olyan szép levegős. Valamint a teteje mindíg szétreped és nem pirul meg ( beállításkor mindíg a legsötétebbet választom )  Ezt a mellékelt képek is mutatják.

 

Tegnap előtt újból próbálkoztam egy 75 dkg-os kenyérrel, követtem a receptet, de most annyit változtattam rajta, hogy 1.5 mérőke simalisztet és 1.5 mérőke rozslisztet tettem bele és a sütőt programozáskor 1 kg-ra állítottam. Nos ennek az lett az eredménye, hogy mint az állat olyan magas kenyerem lett, majd kitolta az ajtót. Végül is megsült és szép 0.5 cm-es héjja lett,, de a teteje még mindíg nem az igazi, a tésztája már majdnem olyan amit szeretnék.

 

Arra szeretnélek BENNETEKET kérni akinek van épkézláb ötlete, recepte azt szívesen venném.

 

Köszönettel : szandrosz   

  1. 2011-01-03 18:4010.

    Nem tudom a tiednek mekkora üstje van, de általában

     

    40, 50 vagy maximum 60 dkg liszttel működnek.

    Többet nem érdemes belepasszírozni, mert ki fog kelni az üstből és ha oda ég takaríthatod az egész gépet.

    Kevesebbet meg azért nem érdemes beletenni, mert lapos lesz a kenyér, ill. nem tudja a dagasztókar kidolgozni.

     

    ----

    Nézz be ide is.

     

    http://limarapeksege.blogspot.com/

     

     

     

     

    2011-01-03  18:35
    bigacsiga2 (9)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  2. 2011-01-03 18:359.

    Csak én nem látom a képet, vagy tényleg nem csatoltál?

     

    ---

    Az otthon géppel sütött kenyérnek sose lesz a teteje szép pirosra sült, mert alul van a fűtőszál nem felül és nem lesz fent sose olyan meleg, mint lent.

     

    Ma fehér kenyeret sütöttem. Így néz ki.

     

    320 ml langyos víz 

    500 g sima liszt

    2 evőkanál olaj

    1 kiskanál cukor (1 kis mérő)

    2 kiskanál só (2 kis mérő, 10 g)

    egy negyed friss élesztő

     

    1 evőkanál lenmag, napraforgó mag, szezám mag, tök mag

     

    ---

    Ez egy alap recept, változtatásokkal sokféle kenyér süthető belőle.

     

    Ha a magokat kihagyod, akkor a víz csak 280 ml, a magok vizet vesznek fel, dagadnak.

     

    A sima lisztet ízlés szerint cserélheted, arra amit te használsz, nálad elérhető.

    sima liszt, kenyér liszt BL 80 vagy BL 112, tönköly fehér liszt.

     

    Barnbb kenyér

    a liszt egy részét lecseréljük, teljeskiőrlésű búza, rozs vagy tönkölylisztre.

    Nekem az vált be ízre, ha 500 g liszten belül 

    300 sima liszt 200 teljes kiőrlésű búza, vagy tönkölybúza 

    400 sima liszt 100 teljes kiőrlésű rozsliszt.

     

    ------

    Ha tömör a kenyér az azért van, mert kevés a folyadék és nem tud kelni a tészta.

     

    Ha bereped a teteje, az meg a sok folyadéktól van, túl kel vagy a sok élesztőtől. 

     

    2011-01-02  10:01
    szandrosz (1)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  3. 2011-01-03 18:018.
    Nagyon szépen köszönöm MINDENKINEK, hétvégén újabb kenyérsütési rohamon esek át :D
  4. 2011-01-02 15:077.

    szia!

     

     nekem is hasonló kenyérsütő gépem van, de szerintem nem a gép,hanem az összetevők a kenyér fő változatosságának oka.

    sztem a teteje akkor reped ki, ha későn kel meg.

     

    igazából énis csak 1ideje ástam bele magam a kenyérsütésbe, de találtam egy receptet , ami bejött, azóta ezt variálgatom,meleg szívvel ajánlom, elég nagy kenyér, de finom:

     

     340 ml víz

    3 löttyintés olivaolaj

    650g liszt 

    15 g só

    15 g cukor

    11 g élesztőpor

    magok

     

    én langyos vízzel csinálom.

    lisztből fele BL80-as kenyérliszt, fele teljeskiőrlésű, tönköly,vagy valami hasonló teljes liszt.

    vízből langyosat teszek bele.

    élesztőből a 11g-os cba-st, és a 11g-os haast használom.

    a legnagyobb(900g) programon 3órás programon sötét színen csinálom.pofás kis kenyér.

     

    magok:

    én nagyon szeretem  a magokat, ugyhogy vettem 1csomó féle magvat, és egy nagy befőttesüvegbe bekevetem belőlük egy adagot, mindig ebből öntök bele, nem kell minden alkalommal 20 zacsit nyitogatnom, kb 10-15sütésre elég a keverék.

     

    az én kevercsemben van fél befőttesüvegnyi szotyi(nagyon szeretem:DD)  nyolcad üvegnyi szezámmag, nyolcad üvegnyi lenmagpehely, nyolcad üvegnyi zabtöret. Némi sikér.

    de aki szereti, tehet bele tökmagot, stb.

     

    én nem vettem észre, hogy nehéz lenne tőle a kenyér, ugyanúgy megnő.

     

    Ezt a receptet variáltam már tejföllel, de volt hogy 2 szár apróra vágott újhagymát dobtam bele csak úgy simán apróra vágva, és úgy is nagyon finom lett.

     

    ez nem levegős kenyér, hanem finom töröm ropogós

     

    2011-01-02  10:01
    szandrosz (1)
    előzmény:
  5. Torolt_felhasznalo_420302
    2011-01-02 12:126.

    nekem hausmeister van, első kenyerem is tökéletes lett, tk tönköly lisztből

     

    margit oldalát én is megtaláltam, de én ezt még a tk.programon sütöttem, 1kg-os, 600gr lisztből, és tökéletes lett:)

    2011-01-02  10:01
    szandrosz (1)
    előzmény:
  6. 2011-01-02 11:445.

    Próbáld azt ki, hogy nem a kenyérsütőben sütöd meg, hanem  ha megkelt, akkor átrakod a tésztát egy jénaiba, és a sütőben sütöd. Nálunk ez vált be.

     

    Azóta nem rontom el a kenyeremet.

    2011-01-02  10:01
    szandrosz (1)
    előzmény:
  7. 2011-01-02 10:454.

    http://emargit.gportal.hu/

     

    Itt különböző kenyér recepteket és tanácsokat is találsz.

    2011-01-02  10:01
    szandrosz (1)
    előzmény:
  8. 2011-01-02 10:223.
    köszi, már is néztem és elmentettem
    2011-01-02  10:16
    tértivevény (2)
    előzmény: