Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Férfi elleni erőszak

pager
Létrehozva: 2010. december 6. 12:17

Melyik alapítvány támogatja az erőszakot elszenvedett férfiakat? 

 

Létezik ilyen egyáltalán?


Olvastam egy érdekes tanulmányt, miszerint nem csupán a fizikai erőszak számít erőszaknak. Ide sorolják még a másik lekicsinylését, sértegetését, nevetségessé tételét, az öngyilkossággal vagy a gyermekek elvételével való fenyegetést, a barátoktól, családtól, kedvenc elfoglaltságtól való eltiltást, az állandó hibáztatást, a telefonon való ellenőrzést, valamint a személyes holmik átkutatását is. 

 

Arról nagyon sokat hallok, hogy mit tehetnek a nők ilyen esetben, hova fordulhatnak. Ugyanakkor arról, hogy mit tehet egy férfi ilyen esetben, nem olvastam, nem hallottam.

Viszont, ha egyenjogúságról beszélünk, elvben ilyennek is lennie kéne.  

 

  1. 2011. február 15. 14:52172.
    Eltünedeznek a fórumról nevek az utóbbi időben. összefüggésben lehet azzal, hogy olvastam, valamit fejlesztettek a multinickek ellen.
    előzmény:
    pager (170)
    2011-02-04  14:55
  2. 2011. február 12. 20:29171.

    Szia!

     

    Igazából fogalmam sincs, hogy van e olyan egyesület, ami kimondottan erre specializálódott. az persze teljesen igaz, hogy nem csak a fizikai bántalmazás számít erőszaknak... 

    én azt jeveslom, hogy ha annyira súlyos a probléma, akkor érdemes szakemberhez fordulni, ilyen esetben ő az egyetlen, aki ebben segíteni tud. 

     

    előzmény:
    pager (1)
    2010-12-06  12:17
  3. 2011. február 4. 14:55170.
    Szia, jó téged látni :) Mégis átjöttél?
    előzmény:
    trinityx (156)
    2011-02-04  13:59
  4. 2011. február 4. 14:52169.

    "36 eve nem erzem magaménak ezt a bolygót, és nem is fogom soha. Mert messze emberi meltosagon alulinak gondolom az itteni eletkorulmenyeket."

     

    Hú, de ismerem ezt az érzést... Bár még csak 27 éve... 

    előzmény:
    fitospanni (167)
    2011-02-04  14:45
  5. 2011. február 4. 14:47168.

    Azt csak ugy lehet, ha tudod, mi érte őt, mit élt meg. De amig még az elmeny tényét se tudod, nem tudsz empatiat mutatni.

    Itt meg még csak jelen sem volt a bántalmazott, hanem az intezmenyi lehetosegek voltak teriteken - az érintett tavollétével.

    előzmény:
    pager (166)
    2011-02-04  14:45
  6. 2011. február 4. 14:45167.

    Nem tartok leertekelendonek se a sajat normam szerinti, se a sajat normamnal magasabb eletminosegre valo torekvest.

    Pont az a bajom, hogy még nem talaltam magam-"szintű" embereket, a legtobbeket onvedelembol kenytelen vagyok elkeruni - ami viszont ellentetben all az extrovertalt habitusommal, szoval kényszerpálya. De még mindig magasabb erzelmi nivon élek emberkerulokent, mint bantalmazva.

    36 eve nem erzem magaménak ezt a bolygót, és nem is fogom soha. Mert messze emberi meltosagon alulinak gondolom az itteni eletkorulmenyeket.

     

    előzmény:
    pager (165)
    2011-02-04  14:41
  7. 2011. február 4. 14:45166.

    Nem haragszom rád, félreértettél :) Ha olyat írtam, amivel erre következtettél, ne haragudj, sem kioktatni, sem bántani nem akarlak, nincs bennem negatív szándék. Csak szerettem volna elmagyarázni, hogy hogyan látja szerencsétlen áldozat, és kénytelen voltam a saját példámat felhozni erre. 

     

    Nem rovok fel neked semmit, csak arra kérlek, mutass empátiát. Még csak nem is magamnak kérem, hanem azoknak, akik ilyen rossz helyzetbe kerülnek.  

    előzmény:
    fitospanni (164)
    2011-02-04  14:26
  8. 2011. február 4. 14:41165.

    Szerintem egyetlen dologban nem értünk egyet. Én nem gondolom, hogy reménytelen. Ezért szólalok fel, ezért hoztam létre a topicot, ezért vettem fel a kapcsolatot pl. az Elvált Apák szervezetével.

     

    Lehet, hogy a következőkben idealistának fogsz nevezni, de nem sértődöm meg rajta. Neveztek már annak sokan, csak azt nem szokták észrevenni, mennyire szívósan, kitartóan viszem végig azokat a dolgokat, amiket eltervezek.

     

    Alapvetően pozitívan gondolkodom. Sosem azt nézem, mit nem lehet megtenni, hanem azt keresem, mit lehet. És minél nehezebb valami, annál nagyobb kihívás, hogy megtaláljam a megoldást. 

    Úgy gondolom, hogy annak, aki felismeri ezeket a dolgokat, problémákat, helyzeteket, aki felismeri a hibákat, kötelessége tenni ellenük. Tulajdonképpen szinte bármit, de úgy hiszem, tenni kell. Hiszen láthatod, milyen sokan nem látják problémaként. Ha még azok sem tesznek, akik látják a bajt, akkor minden csak tovább romlik. 

     

    Ilyen gond például a tisztelet hiánya. A mondás, ami ma divatos, miszerint senkinek nem jár a tisztelet, azt ki kell érdemelni. Ahol és amikor lehetőségem van rá, cáfolom ezt az állítást, mert így tartom helyesnek. És ha 100 ember olvassa el, és csak egy gondolkodik el rajta, már megérte. Akkor is, ha 1000-ből egy. Nem lényeges számomra, milyen kicsi az arány. A kevés is több a semminél.

     

    Sok a számomra furcsa értékrendű ember. Elismerem, rengeteg van. Ezért keresem a hozzám hasonlóan gondolkodók társaságát, azokét is, akik valamilyen okból reménytelennek tartják a változtatást. Mert elsősorban őket szeretném meggyőzni arról, hogy tennünk kell, változtatnunk kell, minél többen vagyunk, annál könnyebb lesz. De soha nem lesz könnyű. Ez biztos, nem is remélem, hogy minden úgy működik, mint a karikacsapás.

     

    Engem is sokan próbáltak, próbálnak bántalmazni. Sértegetnek, személyeskednek. Nem veszem fel. Amennyire csak tudok, higgadtan, logikusan, követhetően cáfolom meg őket, amitől elborul az agyuk, és hibáznak. Aztán egyszer csak elhallgatnak, amikor már túl sok dolgot hoztam fel a személyeskedéseik, sértéseik, téves állításaik ellen. Türelemjáték.  

    előzmény:
    fitospanni (161)
    2011-02-04  14:19
  9. 2011. február 4. 14:26164.

    Tehat azert haragszol ram, mert en nem voltam ilyen eroszak aldozata, ezert fogalmam sincs rola, mit eltel meg, es nem vettem figyelembe, amit nem tudtam. De Te nem mondtad el nekem sem azt, hoyge roszak aldozata voltal, sem azt, hoyg ezaltal mit eltel meg, viszonyt nekem felrottad, hogy a nem elmondottakat nem ismerve, olyan szemszogbol beszeltem, mint aki ezt nem ismeri. Ertem. Szia.

     

     

    előzmény:
    pager (162)
    2011-02-04  14:19
  10. 2011. február 4. 14:23163.

    Én nem voltam eroszak aldozata, de 2 evig sirtam nogyogyasz vizsgalat utan, mert nem tudtam feldolgozni. Nekem alapbol is egy PERVERZ dolog, hogy egy idegen (akár ferfi,a kér nő, de foleg ha ferfi!) nyúlkaljona  puncimban.

    Én sok mindent perverznek tartok a mai tarsadalmi "rend"-ben és "normalitasban", amit nem tudok feldolgozni es megemeszteni, és ami miatt naponta zaklatva erzem magam.

     

     

    előzmény:
    pager (162)
    2011-02-04  14:19
  11. 2011. február 4. 14:19162.

    Nézd, örülnék neki, ha a szavaimba való belemagyarázás helyett egy kicsit több empátiát mutatnál...

     

    NEM gondolom, hogy a nőket védő szervezeteknél CSAK nők dolgoznak. Sőt, tudom, vannak ott férfiak is. És azt is, hogy ŐK segíteni akarnak. NEM az ő oldalukat, hanem az áldozatét nézem.

     

    ÉN voltam erőszak áldozata. Nemi erőszaké. Utána évekig nem hagytam, hogy férfi nőgyógyász nyúljon hozzám, annak ellenére, hogy az eszemmel tudtam, Ő is ugyanolyan ORVOS, aki a munkáját végzi. Logikátlanul ugyan, de az egyetlen ellenérzésem a NEME miatt volt.

     

    Nem az a lényeg, hogy a segítő mennyire megértő. Nem. A lényeg, hogy a bántalmazott mennyire képes megbízni a segítőben, mennyire képes megnyílni. Ha fél tőle, vagy általában a férfiaktól, nem fog benne bízni, nem fog neki megnyílni. ÉS ezért nem tud segíteni, az, aki szeretne.

     

    A bántalmazott, sérült ember csak ritkán gondolkodik logikusan, világosan. Sajnos a sérülés ezzel jár, akár tetszik ez neked, akár nem. 

    előzmény:
    fitospanni (157)
    2011-02-04  14:00
  12. 2011. február 4. 14:19161.

    Azt mondom, hogy nem normalis, de ez az egesz bolygo egyaltalan nem normalis, itt csupa orult lakik. És amit en meg Te normalisnak tartunk, annak teljes lehetetlenseg ervenyt szerezni, mert azok is abnormalisak, akik olyan poszton dolgoznak, akiknek a bantalmazasmentesites volna a tisztjuk. Ezen a bolygon nincs annyi mentalisan egeszseges ember, akikhez egyaltalan FORDULNI lehetne avval a szemlelettel vedelemért, ami Neked meg nekem van. REMENYTELEN. Ezt mondom. A Te es az en erkolcsi normamnak NINCS BAZISA a Földon, és teljesen eselytelen. Nem lehet olyan magas eletminoseget megvalositani, amilyet szeretnenk. Ez van, ezt mondom. Még lelki segito szakemberek kozt is csak minden 10. az, aki egyaéltalan ÉRTI, hogy mit akarsz (amit itt a topicban kifejtettél), ez a tapasztalatom, mondom ezt a sajat erdekervenyesitesi probalkozasaim utan.

    Pszichologusok 90%-a szerint az eroszaknak CSAK FIZIKAI FORMÁJA létezik, és ha valakinek mas eroszak FÁJ, annak azt mondják, hogy ővele van a baj, mert ha egeszseges volna, nem fájna!

    A sajat anyám nem érti, a sajat nagyapam nem erti, hogy mit tartok az altaluk ellenem sulyosan elkovetett vetkeknek, amit csak ugy tudok kivedeni, ha egy eletre elkerulom oket. És a héjetkoznapi eletben sem tudom ezt kivedeni, mert minden 2. ember, aki hozzam szol, eleve bantamazoan szól, az a fele meg, amelyik nem, annak 90%-a idovel, más seszkozokkel viszonyul hozzam bantamazoan.

    Csak nezd meg, hogyan minositik itt egymast a forumozok. A megszolalasok 95%-a bantalmazas. Mit lehetne ez ellen tenni? HOL vannak olyan emberek, akik mentesek ettol? A problema magja az, hogy ALIG VANNAK EGYALTALAN ilyen emberek, akik mentesek a bantalmazo magatartastol. KIKHEZ tudnal fordulni olyan erdek ervenyesiteseert, olyan eletminosegert folyamodva, ami még a bantalmazottakert dolgozo szakemberek eletminoseget is meghaladja?

    előzmény:
    pager (158)
    2011-02-04  14:04
  13. 2011. február 4. 14:15160.

    Azt mondom, hohy nem normalis, de ez az egesz bolgyo egyaltalan nem normalis, itt csupa oirult lakjik. És amit en meg Te normalisnak tartunk, azt teljes lehetetlenseg ervenyt szerezni, mert azok is abnormalisak, akik olyan poszton dolgoznak, akiknek a bantalmazasmentesites volna a tisztjuk. Ezen a bolygon nincs annyi mentalisan egeszseges ember, akikhez egyaltalan FORDULNI lehetne avval a szemlelettel vedelemért, ami Neked meg nekem van. REMENYTELEN. Ezt mondom. A Te es az en erkolcsi normanak NINCS BAZISA a FOldon, és teljesen eselytelen. Nem lehet oylan magas eletminoseget megvalositani, amilyet szeretnenk. Ez van, ezt mondom. Még slelki segito zakemberek kozt is csak minden 10. az, aki egyaéltalan ÉRTI, hoyg mit akarsz, ez a tapasztalatom, mondom ezt a sajat erdekervenyesitesi probalkozasaim utan. A sajat anyám nem érti, a sajat nagyapam nem erti, hogy mit tartok az altaluk ellenem sulyosan elkovetett vetkeknek, amit csak ugy tudok kivedeni, ha egy eletre elkerulom oket. És a kűhjetkoznapi eletben sem tudom ezt kivedeni, mert minden 2. ember, aki hozzam szol, eleve bantamazoan viszonyul hozzam, az a fele meg, amelyik nem, annál 90%-a idovel mutatkozik meg kifinomultabb bantalmazasa. Csak nez meg, hoygan minositik itt egymast a forumozok. A megszolalasok 95%-a bantalmazas. Mit lehetne ez ellen tenni? HOL vannak olyan emberek, akik mentesek ettol? A problema magja az, hogy ALIG VANNAK EGYALTALAN ilyen emberek, akik mentesek a bantalmazo magatartastol. KIKHEZ tudnal fordulni olyan erdek ervenyesiteseert, olyan eletminosegert folyamodva, ami még a bantalmazottakert dolgozo szakemberek eletminoseget is meghaladja?

     

    előzmény:
    pager (158)
    2011-02-04  14:04
  14. 2011. február 4. 14:08159.
    ? Azt hittem, en is ugyanazon az allasponton vagyok, mint Te, és azt is, hogy nem a kettonk szemelyerol beszelgetunk. Nem ertem, hogy jon a kepbe, amit most szoba hoztal. Nem ertem, mit ertettel ki abbol, amit irok.??
    előzmény:
    pager (158)
    2011-02-04  14:04
  15. 2011. február 4. 14:04158.

    Nézd, attól még, hogy szerinted az emberek 95%-a így él (amit kétlek, ne haragudj) még zavarhat, nem? Vagy ez a normális? Nem is kell fellépni ellene, mert még nincs rá törvény? Vagy mégis hogyan gondolod? Magyarázd el, kérlek.

     

    Egyébként mit találsz olyan viccesnek a szóbeli erőszakban?

     

    "Az emberek 95%-a sajnos ilyen kornyezetben él, mert ez egy erzelmileg éretlen bolygo, és mindenkinek van legalabb nehany olyan ember az eleteben, aki csak igy kepes viszonyulni embertarsaihoz. "

     

    Nézd, aki csak így képes viszonyulni hozzám, azzal megszakítom a kapcsolatot. Megadom a tiszteletet, de el is várom.  

    előzmény:
    fitospanni (154)
    2011-02-04  13:46
  16. 2011. február 4. 14:00157.

    Tobb téves kapcsolást is latok infoid kozott:

     

    "Fordítsd meg egy kicsit: nő erőszakot szenved el, férfi által. Vajon férfiakkal szeretné ezt megbeszélni?"

     

    Miert gondolod, hogy egy noket védő (de alapvetoen eroszakot elszenvedetteket tamogato)  szervezetben nők vannak mind segitokent, mind sértettként? Nekem ez meg sem fordult  a fejenűmben, hoyg ott csak nok vannak mindkét sátuszban.

     

     

    "Olyanokhoz akar fordulni, akik várhatóan megértik a problémáját. És egy férfi által bántalmazott nő nem gondolja úgy, hogy a pasik majd meg fogják őt érteni, védeni..."

     

    Itt nem "a pasikrol" van szó, hanem olyan Emberekrol, akik azert dolgoznak (sokan önként, ingyen), annak szentelték az életüket, hogy segitsenek annak, akit bántottak.

    És egy "Férfiakért Összefogó Alapítvány" -rol miert feltetelezném, hogy ott csak ferfiak segitenek? A nev csak azt mondja ki, hogy ferfiakNAK segitenek.

    Miert ne értene meg egy bantalmazott nőt egy olyan ferfi, aki azert jar abba a szervezetbe akár bantalmazottként, akár segitőként, mert érintett az ugyben - vagyis ugyanazt a bantalmazast élte meg? Tokeletes sorstárs.

    Engem nem tart vissza ilyesmi, sőt.

     

    előzmény:
    pager (155)
    2011-02-04  13:49
  17. 2011. február 4. 13:59156.

    na azért ne essünk már túlzásokba.

     

    képzeld el ezt a szitut:

     

    kigyúrt bőrnyakú 120 kg-os kopasz pasi besétál a yardra, egy 160 cm-es 45 kilós törékeny asszonykával, és közli:

     

    feljelentést szeretne tenni családon belüli erőszakért, mert őt az asszonykája megkéselte.

     

    szerinted hinnének neki?

    előzmény:
    fitospanni (154)
    2011-02-04  13:46
  18. 2011. február 4. 13:49155.

    Nem vagyok kikelve semmi és senki ELLEN. Csupán felszólaltam valakikért, az szerintem kicsit más. Ráadásul indulat nélkül...

     

    NEM azért nem fordulna férfi nőket védő szervezethez, mert alacsonyrendűnek tartja a nőiséget.... Már ne is haragudj, de ez nagyon fura gondolat...

     

    Fordítsd meg egy kicsit: nő erőszakot szenved el, férfi által. Vajon férfiakkal szeretné ezt megbeszélni? Férfiaktól kérne segítséget? Vagy mondjuk egy "Férfiakért Összefogó Férfiak Alapítványa" nevű szervezethez? Dehogy is. Akit megmar a kígyó, tart a gyíktól is. Ennyire egyszerű a kérdés. Olyanokhoz akar fordulni, akik várhatóan megértik a problémáját. És egy férfi által bántalmazott nő nem gondolja úgy, hogy a pasik majd meg fogják őt érteni, védeni...

     

    Miért gondolná máshogy egy férfi?

     

    A NANE honlapján jártam már, nem is egyszer. De az ott található linkek, legalábbis, amit én találtam, azokat a férfiakat támogatják, buzdítják összefogásra, akik szeretnének fellépni a nők elleni erőszak ellen. A Stop Férfierőszak Projekt is ilyen, a nők elleni, férfiak által elkövetett erőszak ellen lép fel. De linkelj nyugodtan olyat, amin mást látsz, valóban érdekel.

     

    előzmény:
    fitospanni (150)
    2011-02-04  13:27
  19. 2011. február 4. 13:46154.

    Az Általad utalt női szervezetek sem ALTALABAN nők ellen ekovetett eroszakkal foglalkoznak, hanem specialisan a nemisegukbol adodo bantalmazasokkal, extrém kirekesztő és extrém buncselekmeny esetén a legraszorultabbaknak megmentik az élettét.

    Nem arrol van szó, hogy ha egy 1 ev koruli kislannyal rendszeresen orditozik az apja vagy a nagymamája, veréssel fenyegeti, sértegeti, ijesztgeti, zsarolja, rettegésben tartja, szapulja, leértékeli, megalázza, akkor a kislanynak vagy az érintetteknek segitenek. Az emberek 95%-a sajnos ilyen kornyezetben él, mert ez egy erzelmileg éretlen bolygo, és mindenkinek van legalabb nehany olyan ember az eleteben, aki csak igy kepes viszonyulni embertarsaihoz.

     

    előzmény:
    pager (152)
    2011-02-04  13:35
  20. 2011. február 4. 13:41153.

    Nézd, nők esteében is annyira gyerekcipoben jar..... oké, az EU-ban mar torvenyi elokeszitesben van, hoyg otthoni szóbeli eroszak, na de nalunk??? Ne vicceljunk már! Az sincs még  akoztudatban, hogy 2000 óta gyereket megutni buncselekmeny. A lelki terrorrol beszelgetni?? Mai napig csak akkor nem reszesulok szobeli bantalmazasban, ha elkerulom a szuleimet, és minden embert!

    Multkor még  akozertben is majdnem megvertek, mert valaki ugy gondolta, hoyg nem szabadna ott allnom, ahol állok!

    előzmény:
    pager (152)
    2011-02-04  13:35
  21. 2011. február 4. 13:35152.

    Igen, szexuális erőszak esetén. A többiről nem nagyon esik szó. 

     

    Viszont még mindig úgy gondolom, hogy bármilyen erőszakot elszenvedett férfi nem szívesen fordul már a nevében nőket védő, nőkre emlékeztető egyesülethez, mivel pont nőtől szenvedett el erőszakot.

     

    Arról nem is beszélve, hogy igen csekély a publicitása pl. hogy a NANE is segítene férfiaknak.  

    előzmény:
    fitospanni (149)
    2011-02-04  13:22
  22. 2011. február 4. 13:30151.

    Épp forditva van: az NEM férfi, aki veri az asszonyt.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_513548 (142)
    2011-02-01  21:08
  23. 2011. február 4. 13:27150.

    "egy nő által bántalmazott férfi nehezen fordulna már a nevében is nőket védő egyesülethez..."

     

    Ebbol is latszik, hogy tarsadalmunkban annyival alacsonyabb rendűnek tartott dolog a nőiség, hogy egy nőiséggel kapcsolatos dologgal kapcsolatba kerulni egy ferfinak szégyen. Mert ugye ha az egy minosegileg ertekes dolog volna, akkor még dicsőség is volna.

    Egyebkent az egyetlen eroszakkal foglalkozo szervezet, amit talaltam, az Eszter ambulanicia, nem nők szamara van.

    A Nane meg teli van ferfitamogato szervezetekkel, tehat azokhoz a ferfi szervezetekhez is lehet fordulni, nezd meg a honlapjukat.

     

    A koztudat ellen vagy kikelve, de az nagyon messzi van a valosagtol. :)

     

     

     

     

    előzmény:
    pager (141)
    2011-02-01  13:50
  24. 2011. február 4. 13:22149.

    ... ha szexuális erőszakról van szó.

     

    előzmény:
    pager (146)
    2011-02-02  12:52

Címlap

top