Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Otthonszülés - veszélyes nosztalgia

N?k Lapja Café
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2010. október 7. 19:13
\"Az otthonszülés jelensége, intézménye - mondhatni most már - számomra tipikusan az elméletben nagyszerű, gyakorlatban már korántsem annyira dolgok közé tartozik.\" Für Anikó különvéleménye...

Tovább a cikkre...
  1. 2010. november 22. 17:382431.

    Ez nagyrészt így van (mindegyik tételhez nem tudok hozzászólni, ezért nem merem azt írni, hogy teljesen).

    A nagy probléma a SORREND!!!

     

    1. a baba szülessen meg egészségesen, vagy ha ez nem lehet, betegen, de ő is és az anya is MARADJON ÉLETBEN!

     

    2.  Amennyire lehetséges, a szülés kövesse a természetes lefolyást a baba és a mama későbbi lelki egészsége érdekében.

     

    3. Ha a szülés nem tudja követni a természetes lefolyást, akkor az ebből eredő testi-lelki sérüléseket minél hamarabb kezelni vagy komprenzálni kell.

     

    4. Ezután jön az összes többi szempont, aminek a szülés / világra jövetel megkönnyítését kell szolgálnia.

     

    5. Ami ezzel ellentétes, az GÁTOLJA a szülés / világrajövetel biztonságos lefolyását, tehát ÁRT, akkor is, ha valaki azt jó szándákkal és segítőkészésggel tette.

     

    Ezen a sorrenden senki emberfia nem változtathat.

     

    Hollandiában, ahol gyakori az otthonszülés, és csak várhatóan problémamentes esetben engedélyezik, az otthonszülések 40%-a mégis kórházban fejeződik be, és még így is 2%-kal magasabb a csecsemőhalandóság otthonszülés esetén, mint kórházban, ahová az összes várhatóan komplikált esetet besorolják, bár ebből természetesen nem mindig lesz valóban komplkáció, de a nagyon súlyos problémás esetek, ahol igazán reális kockázat a csecsemőhalál, eleve kórházba kerülnek! Ennek ellenére.

    Az adat a Kossuth rádióban hangzott el nemrég egy reggeli műsorban, és egy friss hollandiai felmérésre hivatkoztak.

    Maguk a felmérést végzők is meglepődtek az eredményen.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_236557 (2430)
    2010-11-19  11:49
  2. 2010. november 19. 11:492430.

    Mivel felmerült ebben a topicban, hogy semmi jelentősége nincs anak,hogyan születünk, hogyan jövünk a világra, irnék néhány szót az Aqua Release (vízi mély-relaxáció) módszeréről.


    Mire jó?

    Sok krónikus testi és lelki betegség visszavezethető arra, hogy nem születünk meg „rendesen”.
    Értjük ezalatt, hogy már a fogantatás körül is sok esetben problémák vannak, és a későbbiek során a magzati korban, majd később a megszületés során szintén sok trauma ér, érhet egy magzatot.

    Az újjászületés elmélete szerint az újjászületési folyamat a következő négy részből áll:

    1. A fogantatástól az első szülési fájdalomig tartó szakasz

    2. a szülési fájalom

    3. a szülőcsatornán való áthaladás

    4.maga a megszületés és aköldökzsinór elvágása

     

    A folyamat mindegyik része és újra átélése olyan problémákhoz kapcsolható, hogy a szülők akarták-e, várták-e a gyermeküket, és fiút vagy lányt akartak-e.
    Az első szakasz szorosan összefügg az önelfogadás és az önbecsülés érzéseivel.
    A második szakaszhoz tartozik a szabad választás és döntés témaköre – ez a depresszió, illetve a pesszimizmus esetleges kialakulásához kapcsolódhat.
    A harmadik szakasz az anyával való együttműködésről szól, amihez a következő érzések kötődhetnek: harag, düh, agresszió, bűntudat, pusztítás, önpusztítás.
    Végül a negyedik szakasz már a világgal való első találkozással azonosítható, ami alapvetően meghatározza a környezetünkkel való kapcsolatunkat. Ide a következő érzések sorolhatók: függőség, bizonytalanság, szorongás, feszültség és félelem.
    Az érintett „újjászületése” alatt minden problémáját átélheti, és helyette új érzéseket építhet fel, átalakíthatja életét.

    Egy videót is mellékelek az módszerről: http://www.youtube.com/watch?v=LSewDe0Kmd0


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_960800 (0)
     
  3. 2010. november 16. 17:342429.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_832236 (0)
     
  4. 2010. november 16. 09:042428.

     'Békés Bence az alábbi interjúban először beszél az eljárásokban szereplő ügyekről konkrétan, mert eddig tartotta magát dr. Geréb Ágnesnek tett ígéretéhez, hogy etikai és kegyeleti okok miatt nem teszi ezt. Most mégis úgy gondolja, hogy muszáj megtennie, mert az ellentábor folyamatosan hazugságokkal teríti a nyilvánosságot, és ezért lincshangulat alakult ki a témában.

    '

     

     

    http://hirextra.hu/2010/11/15/koncepcios-per- aldozata-lesz-gereb-agnes/?p=1

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_832236 (0)
     
  5. 2010. november 16. 09:032427.

     

     "A témához: amíg az otthonszüléshez Magyarországon nincsenek meg a törvényi feltételek,addig a tervezett otthonszülés büntetendő cselekménynek számít !!"

    Ki a felelős,hogy  ez 22 éve nincs szabályozva?

    Otthonswzülni nem bűncselekmény, tudémásom szerint a büntető törvénykönyvben nem szerepel annak.

     

    "Nem csak a "segítőket" hanem ilyen esetekben az anyát is büntetni kell/ene. Mert jelen körülmények között az anya nem csak a saját testi-lelki egészségét veszélyezteti,hanem a gyermekét is,amihez pedig egész egyszerűen nincs joga egyetlen nőnek sem!"

    És mi van azokkal az anyákkal aki EDÁ-t kér vagy császármetszést? Őket is büntetni kellene,mert  mind az EDÁnak,mint a kérés-császárnak jóval súlyosabb következményei lehetnek,mint egy komplikációmentes várandóság utáni otthonszülésnek.  Az pl.EDA pedig csak és kimondottan a szülő nő "kényelmét" szolgálja .... 

     

    "Nálunk fejlettebb országokban is,ahol évtizedek óta szigorú tövények szabályozzák az otthonszülés feltételeit,csak elenyésző számban élnek a nők a lehetőséggel. Vajon miért?? "

     Igen, szabályzásra szügség volna- ezt senki nem tagadja ... Erre várnak 22 éve...

    A nők dolga, joga eldönteni,hogy hol érzik magukat biztonságban. Feltételezem,hogy a nők többsége a kórházban. Akkor nekik ott KELL szülniük. Aki viszont otthon érzi biztonságban magát és a babáját, annak otthon ... Mert mindenki ott szül al egkevesebb komplikációval ahol megvan  a biztonságérzete...

     

    "Talán szakmailag lennének kevésbé felkészültek,mint az a nő,akinek többször is halált okozó(az embertelen,szakszerűtlen szülésvezetés miatt eltörte a baba gerincét(!!!!!),az elhúzódó szülés,téraránytalanság miatt a szülőcsatornában elakadt, megfulladt csecsemő,valamint szintén elhúzódó szülések miatt kivérzett,legyengült "

     

     

    'A vád szakértőinek szarvashibáiból néhány gyöngyszemet említenék:

    A bírósági tárgyaláson vallomást tevő igazságügyi orvosszakértő összekeveri a ritmikus méhösszehúzódásokat előidéző oxitocint, a tartós összehúzódást okozó metherginnel.
    Egy igazságügyi szakértő nem tudja a különbséget? Az baj. Vagy tudja, de szakvéleményében elírás történt? Az is baj. Azt már nem is merem feltételezni, hogy direkt keverte össze a két szert, hogy a véleménye terhelő legyen a vádlottra.

    A szakértők szakszerűtlen műfogás alkalmazásával vádolják Geréb doktornőt, és azzal, hogy nyakcsigolya sérülést okozott a műfogással. Ezek szerint a „szakértők” nem ismerik a G. Martius által 1997-ben ismertetett műfogást, amit a világ számos országában alkalmaznak, eredményessége alapján szakszerűnek tartják, viszont nem lehet vele nyakcsigolya sérüléseket okozni. Ha tényleg nem ismerik a „szakértők”, akkor az a baj, ha pedig ismerik, és mégis ezt a véleményt adták eskü alatt, akkor az nagy baj.

    A kismamát veszélyeztetett terhesnek titulálják, akinek nem szabadott volna otthonszülést választania. Marsden Wagner professzor tételesen cáfolja minden állításukat, ami a veszélyeztetett terhességre utal. A „szakértők” állításai közül talán Asztalos professzor megállapítása a leginkább elgondolkodtató az alkalmassága tekintetében, miszerint az éhgyomri vércukorérték-határokat alapul véve, a terheléses értékekről beszél. Tehát összemos két kategóriát, hogy a terhelésesnél normálisnak számító értékre abnormálist írhasson. Véletlen ez is?

    És még sorolhatnám azokat a szakszerűtlen megállapításokat, amelyek alapján egy a témához tényleg értő szakembernek égnek állna a haja.

    Érdemes látni az összefüggést az előbbi kérdésre adott válaszom és a mostani között: ha az elavult szülészeti szabályokat, eljárásokat a tudományos bizonyítékok ellenére is erőltető ortodox szakmai csoport állásfoglalásaira, protokolljaira építve vallanak a vád szakértői, és ezt az ügyészség és a bíróság perdöntőnek veszi, akkor nem az igazság és a tudomány, hanem szakmai és pénzügyi lobbi érdekek győznek majd, és egy nagyszerű szakember ártatlanul börtönbe kerülhet.
    '

    fORRÁS:

     

    http://hirextra.hu/2010/11/15/koncepcios-per-aldozat a-lesz-gereb-agnes/?p=1

     

    "r évekkel ezelőtt felfüggesztették működését,az orvosi diplomáját??"

    Geréb Ágnest eltiltották a szülész-nőgyógyász szakorvosi tevékenységtől eltiltottak három évre. A tárgyaláson hangsúlyozták, hogy a büntetés csak erre terjed ki - más orvosi tevékenységre, a szülésznőségre, a pszichológusságra, a homeopátia gyakorlására és egyebekre nem vonatkozik.

    Itt elolvashatod a jogerős birósági iteletét:

    http://szules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=159:buntetes&catid=53:egyeb-irasok&Itemid=76

     

    'Végül egy személyes tapasztalat: Afrikában a sivatagi beduin nők a sátorban szülnek a többi asszony segítségével évszázadok óta. '

    A 'többi sivatagi beduin,irástudatlan asszony,' nem egyenlő egy szakképzett, irni-olvasni tudó bábával ...

    Mindezek ellenére nem kicsinyelném le a tudásukat szülésről,  lehet, hogy többet tudnak mint  Te kedves Marabu682.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_743602 (2426)
    2010-11-14  17:43
  6. Torolt_felhasznalo_743602
    Torolt_felhasznalo_743602
    2010. november 14. 17:432426.

    A cím találó!! Valóban veszélyes nosztalgia!!! 

     

    A témához: amíg az otthonszüléshez Magyarországon nincsenek meg a törvényi feltételek,addig a tervezett otthonszülés büntetendő cselekménynek számít !! Nem csak a "segítőket" hanem ilyen esetekben az anyát is büntetni kell/ene. Mert jelen körülmények között az anya nem csak a saját testi-lelki egészségét veszélyezteti,hanem a gyermekét is,amihez pedig egész egyszerűen nincs joga egyetlen nőnek sem!

     

    Ha az otthonszülés annyira ideális és veszélytelen volna,akkor nemcsak Mo-on,hanem a világon mindenhol a nők többsége otthon szülne. Valamint a szülészorvosok is házhoz járnának szüléseket kísérni a világon mindenhol. De ez bizony sehol nincs így,még akkor sem,ha statisztikákat citálunk az otthonszülések számát illetően.

     

    Nálunk fejlettebb országokban is,ahol évtizedek óta szigorú tövények szabályozzák az otthonszülés feltételeit,csak elenyésző számban élnek a nők a lehetőséggel. Vajon miért?? Kevésbé felvilágosultak lennének a magyar nőknél? :DDDDD

    Vajon miért van itthon ilyen őrült hisztéria az otthonszülés mellett??

     

    Az elmúlt 20 évben,amióta G.Á. folytatja "áldásos" ,kétes,törvénytelen tevékenységét,miért nem áll ki tucatnyi szülészorvos és bába az otthonszülés mellett? Miért nincsenek követői?? G.Á. sem ingyen,hanem jó pénzért dolgozott!!!

    Talán szakmailag lennének kevésbé felkészültek,mint az a nő,akinek többször is halált okozó(az embertelen,szakszerűtlen szülésvezetés miatt eltörte a baba gerincét(!!!!!),az elhúzódó szülés,téraránytalanság miatt a szülőcsatornában elakadt, megfulladt csecsemő,valamint szintén elhúzódó szülések miatt kivérzett,legyengült asszonyok!!!) tevékenysége miatt már évekkel ezelőtt felfüggesztették működését,az orvosi diplomáját?? Tényleg tüntetni és fáklyást felvonulást kell érte szervezni?? Egyáltalán felfogja bárki is,hogy ki mellett és miért kardoskodnak,vagy csak lila,vörös(?) köd szállt le a szemekre,agyakra???

     

    Végül egy személyes tapasztalat: Afrikában a sivatagi beduin nők a sátorban szülnek a többi asszony segítségével évszázadok óta. (Ezekben a sátrakban sem rosszabbak a feltételek,mint Mo-on négykézláb a padlón,szőnyegen,küszöbön,hitvesi ágyban stb.).

    Szülés másnapján a férje felpakolja az asszonyát és az újszülöttet a teve hátára(ha nincs terepjárója) és beviszi a legközelebbi város kórházába megmutatni az ORVOSNAK,hogy minden rendben van-e a babával és az anyával!!!! Mert még az egyszerű,írástudatlan beduin is tisztában van azzal,hogy a szülés ugyan természetes folyamat,de nem veszélytelen. Viszont ha van annyi idő,akkor még a szülés megindulása előtt igyekszik kórházba vinni az asszonyt,hogy ott szüljön.

    A /túl/civilizálódott,öntudatos,tanult(?) nők,akik az utóbbi években már teherbe is nehezen esnek a stressz,fertőzések miatt és egyre többen idő előtt és/vagy kissúlyú babákat szülnek,az otthonszülést támogatják.

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_832236 (0)
     
  7. 2010. november 14. 04:072425.

     "

    Vajon tisztában van-e a magyar kórházi személyzet azzal az egyszerű ténnyel, hogy a szülés akkor halad megfelelően, ha a méh oxigénellátottsága jó? Stresszhelyzetben a méh és az emésztőrendszer vérellátottsága csökken, a vázizomzaté nő, az alany „fight or flight" – küzdj vagy menekülj – reakcióval reagál.

    A sokfelé elérhető szülésbeszámolók alapján korántsem tűnik úgy, hogy a hazai orvosok – tisztelet a kivételnek - bármennyire is törekednének az ellazulásra, befelé fordulásra alkalmas légkör megteremtésére. Ehelyett a szakmai protokollok szabta időkeretek között beavatkozásokkal siettetik a szülést, megjegyzéseikkel és tevékenységükkel növelik a feszültséget, amitől lassulhat, le is állhat a vajúdás. Végül - annak ellenére, hogy a szülések jelentős részének elvileg komplikációk nélkül kellene lezajlania -, valóban szükségessé válik az orvosszakmai tudás alkalmazása.

    "

     ...

    '

    Az otthonszülők alacsony száma nem jelenti azt, hogy a magyar nőkben ne lenne igény az intimitást, ellazulási lehetőséget nyújtó légkörre szülés közben. De ezt az igényt láthatóan elnyomjuk. Mi, magyarok hozzá vagyunk szokva a kórházi körülmények közt különösen gyakori bántalmazási és megalázási formákhoz, a gúnyos megjegyzésektől a fizikai erőszakig (l. az Eurobarometer friss kutatása), és szívesen vesszük, ha mások vállalják a felelősséget helyettünk. A magyar kórházak többsége pedig kész arra, hogy megkíméljen bennünket az önálló döntés felelősségétől. (Persze ez nem feltétlenül magyar sajátosság, amint azt a közel harminc éves, de ma is aktuális Monty Python film, Az élet értelme zseniálisan illusztrál: „És én mit csinálják?" – kérdi a széttárt lábakkal szülőágyra szegezett, gépekkel körülbástyázott anya. A válasz: „Semmit kedvesem! Magának nincs képesítése. Bízza ezt ránk!"

    http://www.youtube.com/watch?v=ornRXc9TmX8).

    '

     

    Forrás: http://nol.hu/velemeny/a_nagy_korhazi_ellazulas

    Éedeme s ezt is elolvasni. MInden szava igazság.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_832236 (0)
     
  8. 2010. november 12. 13:382424.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_946299 (0)
     
  9. 2010. november 10. 18:482423.

    Igaz ,hogy itthon talán a kórházi szülésre bíztatják az asszonyokat,mégis akinek úgy tetszik-hát válassza az otthonszülést..vagy a születésházat..Pedig vannak bababarát,alternatív szülőszobás.. kórházak.ahol ha te úgy szeretnéd,nem avatkoznak  bele a szülésbe..ekkor szülhetsz kádban,bordásfal előtt,szülőszéken,használhatsz labdát ,fekhetsz franciaágyon..vagy modern szülőágyon-/nem kikötözve.,/szívhangot is csak akkor hallgatnak,ha nagyon muszáj,csak a szülésznő van körülötted ha ezt szeretnéd a vajúdás alatt,s csak a baba megszületésekor lesz jelen az orvos..ott lehet a férj,család,vagy akit a szülő mama szeretne.A baba megszületése és ellátása után az azonnali bőrkontaktus is megvalósítható,az első szoptatás is szokványos.S a szülőszobán maradhat az apuka,nagymama..az anyukával -babával együtt.S mindez több vidéki kórházban is megvalósítható-s itt azonnal van segítség,ha mégsem úgy mennek a dolgok,ahogy szeretnéd

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_946299 (0)
     
  10. 2010. november 7. 21:132422.

    Bizony, szerintünk sincs egyedül üdvözítő út. Pont azért fordítottam meg a helyzetet, hogy lássátok, hogy milyen faramuci.

    Igenis, mindki szülhesse ott, és úgy ahogy szeretne, mert neki, és a babájának is az lesz a legbiztonságosabb. Legyen az kórház, születésház, vagy a saját otthona. Bába, vagy orvos jelenlétében. Csak adják már végre meg a válsztás lehetőségét!

    előzmény:
    vila (2421)
    2010-11-05  20:56
  11. 2010. november 5. 20:562421.

    Nekem az jutott eszembe, hogy ha valamelyik vezető politikus feleségének az lenne a fixa ideája, hogy ő otthon szül, akkor heteken belül végigvernék a jogi hátteret.

    Nincs egyedül üdvözítő út.

    Emlékszik-e még valaki arra, hogy volt egy nagyszerű, mellékhatások nélküli, enyhe nyugtató, amit nők ezreinek javasoltak a terhesség eleji hangulatingadozások kivédésére? Úgy hívták, hogy Contergan.

    előzmény:
    emese4 (2414)
    2010-11-04  01:33
  12. 2010. november 5. 16:062420.
    Milyen másik topikba, linkeld be kérlek! Köszönöm!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_676311 (2418)
    2010-11-04  23:05
  13. 2010. november 5. 07:462419.

    Nagyon tetszik!

     

    Örülök, hogy valakinek sikerült érzékeltetnie azt, hogy mennyire befolyásol bennünket a társadalom, a többség szemlélete, és ettől mennyire nem látunk tovább az orrunknál....

    előzmény:
    emese4 (2414)
    2010-11-04  01:33
  14. Torolt_felhasznalo_676311
    Torolt_felhasznalo_676311
    2010. november 4. 23:052418.

    Javaslom ezt a cikket figyelmedbe:

     

     http://www.telegraaf.nl/binnenland/8104 770/__Hoge_babysterfte_mogelijk_door_verloskundigen__.html?p =2,1

     

    igaz holland, nézz át a másik topikba, ott lefordították...

    de csak ha a google val fordítod is érdekes mondat üti meg a szemed majd.

     

    előzmény:
    emese4 (2414)
    2010-11-04  01:33
  15. Torolt_felhasznalo_526051
    Torolt_felhasznalo_526051
    2010. november 4. 18:142417.
    Pf... inkább nem írom le.
    előzmény:
    emese4 (2414)
    2010-11-04  01:33
  16. 2010. november 4. 18:012416.
    Emese, ez nagyon jó
    előzmény:
    emese4 (2414)
    2010-11-04  01:33
  17. 2010. november 4. 12:582415.
    Emese4:
    előzmény:
    emese4 (2414)
    2010-11-04  01:33
  18. 2010. november 4. 01:332414.

    Vigyázat scifi!

     

    Képzeljetek el egy olyan furcsa helyzetet, amikor a problémamentesnek ígérkező szülések csak otthon történhetnek. Van egy jogi kiskapu, mert a nő elvileg eldöntheti, hogy hol szül, de az orvosok nem vezethetnek le promlémamentesnek ígérkező szüléseket kórházban. Van egy szűk csoport, évente kb. 300 nő, akik mégis a kórházi szülés mellett döntenek. Kívülről akár szektának is tűnhetnek, pedig nem azok. Nagyon különbözőek, és nagyon különböző úton jutottak el addig a döntésig, hogy kórházban szüljenek. Az azért álltalában közös bennük, hogy igyekeznek széles körben tájékozódni. Tudják, hogy számos külföldi országban a nőknek joguk van megválasztani a szülés helyét, és ezzel a joggal ők is élni kívánnak. Sajnos hazai statisztikák nem állnak rendelkezésre, de a külföldiekből tudható, hogy az otthonszülés és a kórházi szülés hasonlóan biztonságos, de az anya számára az a biztonságosabb, ahol biztonságban érzi magát. Ez az információ sajnos nagyon kevés emberhez jut el, mert a szakma és a média egységesen azt közvetíti, hogy a kórházi szülés veszélyesebb a baba számára, és önző módon, csak az anya kényelmét szolgálja.

    Mégis van egy orvos, Geréb Ákos, aki a jogi kiskapukat kihasználva, már vagy 20 éve vezet kórházi szüléseket. A statisztikái hihetetlenül jók, mégis állandó meghurcoltatásnak van kitéve, azokra a sajnálatos esetekre tekintettel, amelyeknél várhatóan otthon sem kerülhették volna el a bajt. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a kétes hírnevet szerzett orvost.

     

    Jogos-e, hogy az anyák követelik a kórházi szülések legalizálását?

    Vagy a babák biztonságára hivatkozva, egyszerűen tiltsák be a kórházi szülést?

    Az igény úgyis olyan szűk körű, amivel nem is érdemes foglalkozni?

    Geréb Ákos kiiktatásával a probléma amúgyis megoldódik?

     

    Mit gondoltok?????????????????????????
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-10-07  19:13
  19. 2010. október 31. 20:572413.

    Gratulalok az 5 gyerekhez

     

    "Azt hiszem, el fogok olvasni pár könyvet az otthonszülésről, bár már "kinőttem" a babázásból, de nagyon kíváncsi lettem, mitől más az, mint a kórházi"

     

    De jo! Majd elmondod a velemenyed?

    előzmény:
    Anda39 (2405)
    2010-10-30  19:52
  20. 2010. október 31. 18:132412.

    Tudom.. abba kapaszkodtam. :-)

    Közben a férjem tartotta a hátamat is.

    ill az elsőnél egy másik doki- akkor még nem volt apás szülés.

    előzmény:
    Goldcat (2410)
    2010-10-31  18:08
  21. 2010. október 31. 18:112411.
    Már tegnap láttam az eőzetest, gondoltam is rá, hogy ma megnézem.
    előzmény:
    Lillaréka (2409)
    2010-10-31  17:38
  22. 2010. október 31. 18:082410.

    Igen, tudom mire gondolsz! Tényleg olyan volt, mint egy bili.

    Kb. 10 éve láttam utoljára ilyen szülőszéket, de szülésvezetésre sosem használtuk. Gondolom azért javasolta neked a kolléganő hogy ülj rá, mert tulajdonképpen arra kisebb terpeszben lehetett ráülni, aminek megvannak a maga előnyei vajúdás alatt. Ma már inkább nagy gumilabdákat használunk hasonló pozíció kialakításához.

    A szülőszéken egyébként sem lehetett vola gátvédelmet kivitelezni. Arról nem is beszélve, hogy ha  azon a kb. 30 cm magasságú vacakon  szültél volna : 1.milyen steril körülményeket tudnak ott a földön biztosítani körülötted? 2. hogyan lehet ott rendesen ellátni egy újszülöttet?Lássuk be ez azért ott a kórházban elég furán nézett volna ki. Gondolom ez az otthon szülőknek megszokottabb dolog, de ott a körülmények is mások. 

    Az, hogy kell e gátmetszés vagy nem, az csak akkor dől el, amikor a baba fejecskéje már a gátat feszíti. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek mások a szövetei. Természetesen ha megfelelőek a viszonyok akkor mi sem ragaszkodunk hozzá, főleg többedszer szülők esetében. Lehetséges, hogy nálad-mivel előzőleg már kétszer is volt gátmetszésed- hegesebb volt a gát, ezért döntött úgy a doktor, hogy mégis csinál.

    Mint ahogyan írtam is az előzőekben a mai szülőágyak állíthatóak. Nem vízszintesen kell feküdni a kengyelbe felpakot lábakkal. Általában félig ülő helyzet a gyakori. Lábtartó ugyan van de az is állítható minden irányban, és nem "kötözzük" bele a lábakat, csak bele kell helyezni.Az ágy oldalán kapaszkodók vannak, hogy ezzel is segítsük a hasprést kitolásban.

    előzmény:
    Lillaréka (2408)
    2010-10-31  17:31
  23. 2010. október 31. 17:382409.
    Lesz este a Naplóban Geréb Ágnes.
    előzmény:
    Lillaréka (2408)
    2010-10-31  17:31
  24. 2010. október 31. 17:312408.

    Nem tudom, miért hivták egyesek lekötözésnek.

    szerintem baromi kényelmetlen volt. 13, 16 és 19 éve...

    Azt megértem, hogy kell a gátvédelemhez..

     

    De pl.. ha már itt tartunk, kérdeznék is valamit.

    Anno, amikor a kicsit szültem itt a győri kórházban volt egy un szülőszék. Igy hivta a szülésznő. Kb úgy nézett ki mint egy bili. Nem tudok rá jobb szót. Szóval a szülésznő mondta, hogy a vajúdás alatt üljek bele nyugodtan. Na, én beleültem.. közben a férjem masszirozta a hátam. kb a 3 fájással, hirtelen tolofájásom lett. Nah, de ekkor fel kellett másznom arra a bizonyos "normális" szülőágyra. Nem volt valami kellemes.
    Szóval nekem meggyőződésem, ha abban a biliben maradok, akkor sokkal könnyebben megszülöm a lányom. Bár lehet akkor repedt volna a gát. Így a doki mondta, hogy nem feltétlenül csinál gátmetszést ha nem muszáj. Sajnos mégis kellett, és ez nem volt valami kellemes. Úgy értem, rosszabbul sikerült mint az első kettőnél ahol előre tudta a doki, hogy csinál gátmetszést.
    Te mit gondolsz?

    Ebben az un szülőszékben... lehetne ma már szülni?

    Vagy, mégis jobb erre a speciális szülőágy.. aminél azért nincs az ember fekvő helyzetben.. de a doki mégis hozzáfér oda, ahova hozzá kell férni.

    előzmény:
    Goldcat (2407)
    2010-10-31  17:19

Címlap

top