Diétás kaják és sütik

szemirámisz
Létrehozva: 2010. szeptember 27. 11:32

Olyan topikot szeretnék, ahol mindenféle diétás kaja, főétel és süti is helyet kaphat.

Gondolkodtam,hogy melyik csatornát válasszam, mehetett volna az életmód vagy egészség csatornába is ez a téma... 

A lényeg, hogy nem fogyókúrás topikot szeretnék, hanem olyat, ahol tippeket adhatunk egymásnak, hogy mivel válthatjuk ki a cukrot vagy a finomlisztet, stb.

 

Nagyon sokan vannak cukorbetegek, laktóz intolerenciával vagy glutén érzékenységgel küzdők. Talán hasznos lenne, ha segítenénk egymásnak a már bevált receptjeinkkel.

Tudom,hogy a neten sok minden megtalálható, de talán jó lenne, ha itt egy csokorba gyűjtve lennének a már kipróbált receptek.

 

Várom az ötleteket, hogyan süssünk-főzzünk egészségesen! Cukor nélküli édesség, teljeskiőrlésű lisztből készült tészták, sütik,kenyerek...

 

Szóval jöhet minden, a lényeg,hogy olyasmi legyen, amit mi már elkészítettünk. Hiszen így tudunk csak segíteni egymásnak, kicserélni a tapasztalatainkat.

 

Ha fotó is van róla, az még jobb!

1175 hozzászólás
  1. PUSZKATA
    Offline
    2011. május 13. 20:041101.

    Szia Timi!

    Ha van egyéb recepted,ami tejet kérne,szerintem megpróbálhatod kókusztejjel,ugyanazt.

    A laktózérzékenységen segíthet még,ha valaki csak nehezen emészti,de elviseli a laktózt,ha yoghurttal helyettesíted az édes,és nehezen emészthető tejet.

    Abban kissé már megerjedt,így emészthetőbb lett a laktóz.

    Van sok recept,ami egyáltalán nem tartalmaz tejet,tejterméket.A vajat lehet helyettesíteni növényi zsíradékkal,(margarin,pl.),a tejszínt meg növényi "tejszínnel"

     

     

    előzmény:
    timi30 (1100)
    2011-05-13  16:49
  2. timi30
    Offline
    2011. május 13. 20:161102.

    Köszönöm a segítséget.Vettem tejet,tejszínt,margarint ami direkt

    laktózmentes.Igazából arra gondoltam,hogy ezek felhasználásával készítek krémet.A tejet pudingal megfőzöm, a margarint pedig porcukorral

    habosra,utána kettőt egybe és kikeverni.

    Vagy a tejszínt szintén főzött de kihűtött pudingal habosra keverni,

    gyümölcsel dúsítani,piskótába betölteni,vagy egy gyümölcstorta....

    Sok ötletem van csak nem tudom melyik használható és nem okoz bajt.

    előzmény:
    PUSZKATA (1101)
    2011-05-13  20:04
  3. PUSZKATA
    Offline
    2011. május 13. 20:201103.

    Na,ezt én sem,mert én csak az édes tejből készült dolgokat nem bírom,a már savanyított tejtermékeket igen.Tehát csak ötleteket adtam...

    Holnap palacsintát sütök,azt is savanyú,illetve aludttejjel.Egyéb kelt tésztáimhoz is aludttejet használok. 

    előzmény:
    timi30 (1102)
    2011-05-13  20:16
  4. timi30
    Offline
    2011. május 13. 20:281104.

    Hát sajnálom,de azért köszi a segítséget.

    Sajnos nem tudom az illetőnek mit bír a szervezete.Egy rokona kért meg,

    hogy süssek két tortát ilyen alapanyagokkal.

    előzmény:
    PUSZKATA (1103)
    2011-05-13  20:20
  5. PUSZKATA
    Offline
    2011. május 13. 20:361105.

    Jé,szóval kifejezetten tortát akarsz...Az más.

    Nincs tapasztalatom benne... 

    előzmény:
    timi30 (1104)
    2011-05-13  20:28
  6. PUSZKATA
    Offline
    2011. május 13. 20:461107.

    Szerintem süthetsz egy piskótát,és készíthetsz pudingos krémet.Igaz,ahhoz,hogy ne menjen össze,én inkább a főzés közben ereszteném bele a margarint...A tetejét díszíteném tejszínhabbal,gyümölccsel,vagy fordítva,előbb gyümölccsel,aztán a legtetejére a habot.

    Nem nagy a külnbség szerintem a laktózos,és a laktózmentes tej viselkedése között,persze,ez is szerintem. 

    előzmény:
    timi30 (1106)
    2011-05-13  20:40
  7. TTNora
    Offline
    2011. május 13. 21:441108.

    Sziasztok!

    Próbáltatok már bodzaszörpöt készíteni cukor (és méz) nélkül? Édesítőszeres tapasztalataitok nincsenek véletlenül?

    Itt a bodzavirágzás és meginnék pár pohárka üdítőt, de rengeteg cukorral készül.

     

  8. jbea
    Offline
    2011. május 14. 17:341109.

    Én is ilyen receptet szeretnék nagyon! Csak a limonádés változatot készítettem édesítőszerrel.

     

    Esetleg valakinek eperdzsem recept, cukormentes verzióban van? 

    előzmény:
    TTNora (1108)
    2011-05-13  21:44
  9. hexilein72
    Offline
    2011. május 16. 10:571110.

    En csinaltam azt hiszem tavalyelött folyekony edesitöszerrel bodzaszörpöt, de sajnos mar nincs meg a recepte, hogy miböl mennyit tettem bele, mert közben mar megtudtam, mennyire karosak a mesterseges edesitök es mar nem hasznalom öket. De a szörp egyebkent abszolut tökeletes lett cukor nelkül is es nem is romlott meg.

     

    Iden xylittel fogok bodzaszörpöt kesziteni a köv. recept alapjan. Ez a standard bodzarecepotem es az iden kiprobalok egy fel adagot xylittel, kivancsi vagyok, milyen lesz es hogy elall-e.

     

    40-50 db nagy bodzavirag

    4 liter felforralt es kihütött viz

    10 deka citromsav

    4 kilo cukor (nalam cukor helyett xylit)

     

    A bodzaviragot megtisztitom (csak amennyire szarazon lehet) es raöntöm a vizet, majd egy napot hüvös helyen allni hagyom. Aztan leszüröm es beleteszem a citromsavat es a xylitet es addig kavargatom, amig fel nem olvad, majd üvegekbe töltöm es hideg helyen (pinceben) tarolom.

     

    Az igy keszült bodzaszörp egyebkent mindenfele tartositoszer nelkül evekig elall (legalabbis a cukros valtozat, a xyliteset meg nem tudom, de fel adagot kiprobalok a heten).

    előzmény:
    TTNora (1108)
    2011-05-13  21:44
  10. TTNora
    Offline
    2011. május 16. 22:071111.

    Igen, valószínűleg a xilit lenne a legjobb módszer, de ha csak fél adagot is készítesz, nem tűnik olcsó mulatságnak. Másrészt kérdés, hogy a xilit tud-e ennyire "sziruposodni".

    Mondjuk én nem vagyok súlyoos bodzaszörpös, ilyenkor iszom néhány pohárral és elég is egy évre.

    előzmény:
    hexilein72 (1110)
    2011-05-16  10:57
  11. hexilein72
    Offline
    2011. május 17. 10:151112.

    Igen, igy sem lesz olcso, de nekem ennyit meger :-) Meg en ugyis nagyon felhigitom a szörpöket, eleg lesz belöle egy par csepp a poharba, igy se vizet kell innom (utalom mar, meg a teakat is unom minden nelkül).

     

    Ma vagy holnap szedek bodzat, hetvegen majd be tudok mar szamolni, hogy milyen lett. Nekem amugy nem fontos, hogy "szirupos" legyen, lenyeg az ize. Talan teszek bele több bodzaviragot, hogy meg intenzivebb legyen. Es valszeg hütöben fogom tarolni, hogy meg veletlenül se buggyanhasson meg.

    előzmény:
    TTNora (1111)
    2011-05-16  22:07
  12. jbea
    Offline
    2011. május 21. 15:211115.
    Megcsináltad a szörpit? Gondolom, hogy túl sok klülönbség nem lett az eredeti cukros és a xillites között?!
    előzmény:
    hexilein72 (1114)
    2011-05-18  12:58
  13. hexilein72
    Offline
    2011. május 23. 11:081116.

    Sziasztok!

     

    Igen, megvan a szörpi :-))) Vegül csak penteken jutottam el bodzat szedni, de meg aznap be is kevertem, tegnap este meg mar üvegeztem.

     

    Szoval igy csinaltam (kis valtoztatas):

     

    30 db nagy bodzaviragot szedtem, ügyelve, hogy ne legyen se koszos, se bogaras, mert megmosni nem szabad, de kinyilt viragu es sok viragporos legyen mind. A bodzaviragokat beletettem egy kisvödörbe, forraltam 2 liter vizet 2-3 percig, felig-meddig kihütöttem (nem teljesen) es a viragokra öntöttem. Jol megkevergettem, letettem a pincebe, ahol hüvös van. Manap szinten megkevertem 2x, tegnap reggel meg egyszer, delutan pedig leszürtem pelenkan. Majd hozzaadtam 8 dkg citromsavat, 2 kg xylitet es 1 kis üveg citrom aromat. Citromot es narancsot nem rakok bele sosem - a cukroshoz se - mert attol buggyan meg. Majd sokaig kellett kevergetni, mert total nehezen oldodik a xylit, sokkal nehezebben, mint a cukor. Ja es hiaba hagyod allni, nem olvad jobban, csak ha kevereszed.

    Ebböl a mennyisegböl 3 liter lett + meg egy pici, talan egy deci. Izre ugyanolyan, mint a cukros, FINOM! Hütöben tarolom mind, mert nem szeretnem, ha megromolna. Talan egy kis 2 decis üvegnyit lerakok a pincebe probakepp, hogy meglassam, meddig all el hütö nelkül.

    előzmény:
    jbea (1115)
    2011-05-21  15:21
  14. csakcsokis
    Offline
    2011. május 23. 15:101117.

    Sziasztok,

     

    hoztam neketek egy receptet, sajnos nagyon rég jártam már erre:

     

    cukkinis fasírt.

     

    2 nagyobb, de hosszúkás cukkini, erősen megmosva, félbevágva, kimagozva.

    1 csomag naturland vega fasirtpor(kb 300 Ft a negyed kg)

    víz

     

    Ha nincs otthon fasirtpor, akkor burgonyapehely is jó, vagy reszelt krumpli.

     

    A lényeg: lereszelem a cukkinit, a nagyobb lyuku reszelön, közben egy tepsit kibélelek sütőpapírral, sütőt bekapcsolom.

    Ha a vega fasirtport használom, akkor már nem kell izesiteni, böven elég, ami füszer abban van. 

    Ha burgonyapehellyel csinálom, akkor pirospaprika, so, bors, fokhagyma esetleg, mintha rendes fasirtot csinálnál.

     

    Szépen összedolgozom az egészet és beleborítom a tepsibe. Ha elkezd pirulni, akkor reszelt sajttal megszórom. Gyorsan kész, olcsó, finom, nem uncsi zöld az ize és még laktat is!

    Én nem csinálok külön kis korongokat, hanem egyben sütöm laposra az egészet és fontos, hogy zsiradék nélkül csináljam, egyébként mehet olajban is, csak nekem azt nem szabad.

     

    Jó étvágyat hozzá!

  15. Mackósajt
    Offline
    2011. május 23. 15:331118.
    ügyi vagy! :) Rájöttem, hogy szeretnék egy bodzabokrot a kertembe! :)
    előzmény:
    hexilein72 (1116)
    2011-05-23  11:08
  16. gerdamama
    Offline
    2011. május 24. 10:281119.

    Ez nagyon tetszik!

     

    Épp múlt héten sütöttem Vega fasírtporból fasírtot. Többféle volt az Ázsia boltban, én a sokmagosat választottam. Az íze, a fűszerezése nagyon jó volt, viszont rettentően megszívta magát, pedig elég forró olajban sütöttem. Gondoltam is, hogy ki fogok találni valami más elkészítési módot, pl. laposabb korongokat, sütőben. Ennél a cukkinis, tepsis variációnál jobb nem kell, megmentettél a gondolkodástól! Köszi.

    előzmény:
    csakcsokis (1117)
    2011-05-23  15:10
  17. csakcsokis
    Offline
    2011. május 24. 12:051120.

    :-)

    AZért vízzel itt is keverd majd ki, mondjuk én néha tejfölt használok helyette... :-)  

    előzmény:
    gerdamama (1119)
    2011-05-24  10:28
  18. TTNora
    Offline
    2011. május 24. 16:471121.

    Köszi!

    A cukrosat is így csinálod, tehát a végén rakod bele a cukrot?

    Nem is gondoltam, hogy a citrom lehet a "ludas", ha néha "megszalad" a szörp.

    Nem próbáltad még fagyasztani? Pl. egy kisebb pillepalackban?

    előzmény:
    hexilein72 (1116)
    2011-05-23  11:08
  19. CsillagViki
    Offline
    2011. május 24. 16:491122.
    Volt egy nagyon jó vegetáriánus fasírtpor, de megszüntették.
    Nyaljon sót a Szilas!
    előzmény:
    gerdamama (1119)
    2011-05-24  10:28
  20. hexilein72
    Offline
    2011. május 24. 18:181123.

    Igen, a cukrosat ugyanigy csinalom es az garantaltan elall 3 evig (addig probaltam, aztan megittuk az utoljat is) mindenfele tartositoszer nelkül a hüvös pinceben. Mar legalabb 8-10 eve ugyanezt a recit csinalom mindig, csak eddig mindig cukorral keszitettem. Ill. annyi a különbseg, hogy az eredeti receptben dupla mennyisegek vannak, abbol többet szoktam kesziteni.

     

    Lefagyasztani nem probaltam meg...

    előzmény:
    TTNora (1121)
    2011-05-24  16:47
  21. TTNora
    Offline
    2011. május 27. 10:201124.
    Mondjuk, ha így is eláll évekig, akkor valóban nincs szükség fagyasztani. Igazad van.
    előzmény:
    hexilein72 (1123)
    2011-05-24  18:18
  22. blondevilke
    Offline
    2011. augusztus 8. 12:581125.

    Egy egészségesebb kókuszgolyó receptet osztanék meg veletek. Remélem  tetszik. (keksz helyett almából és zabból készült)
    A receptet itt tudjátok elolvasni:

     

    'LÁJK'oljátok, hogy ez legyen a tuti befutó.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
    2011-08-08  12:56
  23. blondevilke
    Offline
    2011. augusztus 8. 12:591126.

     

    Miért nem akarja megjeleníteni a linket, ahol a recept van?

    előzmény:
    blondevilke (1125)
    2011-08-08  12:58
  24. fannimannika
    Offline
    2011. augusztus 9. 00:301128.

    Szerintem a nlcafe hibája. Máskor működni szokott a link beszúrás.

     

     

     

     

    előzmény:
    blondevilke (1126)
    2011-08-08  12:59
  25. gerdamama
    Offline
    2011. augusztus 9. 07:441130.

    "Én a nosalty.hu-n megtaláltam."

     

     

    Én nem. Igaz, nem a türelem a legfőbb erényem. Csak az ötoldalnyi kókuszgolyó-recept címein futottam végig, nem olvastam el magukat a recepteket.

    Esetleg be lehetett volna másolni három mozdulattal, ha már a linkelés nem működik...

     

    Találtam egy zabos-kókuszos kekszet, van benne cukor, méz, liszt, minden, amit a kedves topiktársak többsége nem ehet, így ezt nem is másolom ide, csak ha valaki ragaszkodik hozzá. 

    előzmény:
    fannimannika (1129)
    2011-08-09  00:31
  26. fannimannika
    Offline
    2011. augusztus 9. 08:311131.

    Jól van na, egyrészt nem voltam benne 100%-ig biztos, hogy az az a recept, másrészt már mentem aludni. Gondoltam, majd Blondevilke beírja.

     

    100 g kókuszreszelék 2 db alma 100 g zabpehelyőrölt fahéjfolyékony édesítőszer2 kk natúr kakaópor story 

    Egy testépítős oldalon találtam meg ezt a receptet. Természetesen azonnal kipróbáltam. Kedvenc édességeim egyike lett.
    Húsvétkor nem kókuszreszelékbe forgattam, hanem darált kekszbe, amit vaníliás fehérjeporral kevertem össze (de sima canderelporral is lehet keverni a kekszet, hogy édes legyen).

    elkészítés  Vegyünk elő egy mély tálat. Tegyük bele a meghámozott és lereszelt almát, adjuk hozzá a zabpelyhet, valamint a natúr kakaóport, az édesítőszert, a fahéjat és a kókuszreszelék kb. kétharmadát.Ezután gyúrjuk jól össze a masszát kézzel, és fedjük le a tálat celofánnal, és tegyük a hűtőbe pihenni. Az ízek összeéréséhez legalább hat óra kell, de akár éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk. A golyók végső formájukat úgy nyerik el, hogy megnedvesített kézzel dió nagyságú golyókat gyúrunk, amiket végül megforgatunk a maradék kókuszreszelékben.

     

    előzmény:
    gerdamama (1130)
    2011-08-09  07:44
  27. gerdamama
    Offline
    2011. augusztus 10. 10:371132.

    Köszönöm szépen. Aranyos vagy. 

    Bocs, hogy veled morogtam, mindenkinek szólt, aki konstatálta, hogy nem működik a link, és itt hagyott bennünket kielégítetlenül. 

     

     

    előzmény:
    fannimannika (1131)
    2011-08-09  08:31
  28. TTNora
    Offline
    2011. augusztus 10. 15:231135.

    Sziasztok!

     

    Rengeteg a szilvánk, gyönyörű nagyok, egészségesek és finomak.

     

    Kipróbáltam a cukormentes szilvalekvárt. Fazékban készült, Dr O.tker zselésítővel, minden más nélkül.

    Ugyan az ajkamba kellett harapnom, úgy utálom ezeket a mű lekvár-porokat, de most úgy döntöttem, inkább a tartósítás és zselésítés, mint a cukor.

    Órákon át meg nincs kedvem főzni, hogy anélkül is elálljon.

    Vigasztalom magam azzal, hogy alig eszünk lekvárt, a fehér kalács reggelire úgyis olyan ritka nálunk mint a fehér holló, sütni is alig sütök, szóval, ha nagyon ráfanyalodok, akkor ezt fogom enni.

     

    Van jobb ötletetek, ki lehet hagyni a zselésítőt, hogy ne csak a hűtőben álljon el a kész termék?

    Körülöttem már mindenki ráállt a diétára, lenne keletje a lekvárnak.

  29. PUSZKATA
    Offline
    2011. augusztus 10. 15:391136.

    Szia!

    Nem próbáltam még soha csak az üstben,hosszú ideig főzést cukor nélkül...

    Nem is mertem eltenni semmit,mert hátha nem áll meg...Tartósítószert meg nem akrok rakni bele...

    Viszont nekem nincs is szilvafám,hogy feltétlenül el kelljen rendeznem a sok szilvát...

    Az üstben sűrűsödésig főzőtt szilvalekvár viszont eláll évekig... 

    előzmény:
    TTNora (1135)
    2011-08-10  15:23
  30. PUSZKATA
    Offline
    2011. augusztus 11. 12:211138.

    Érdemes annak,akinek sok szilvafája van!Nálunk hagyománya van a szílvaíz főzésnek.mindig nagy ünnep,szórakozás övezte!

    Igaz,most is éjen át kavargatják,de ma már elektromotor teszi,csak felügyelni kell.Óriási rézüstben főzik.Egyszer keresek fotót róla. 

    előzmény:
    TTNora (1137)
    2011-08-11  12:06
  31. TTNora
    Offline
    2011. augusztus 12. 09:181139.
    Nálunk a paradicsombefőzés ilyen közös muri a barátainkkal. Kondérban, tűz felett, fiúk passzíroznak, lányok dirigálnak. :-)
    előzmény:
    PUSZKATA (1138)
    2011-08-11  12:21
  32. ArwenUndomiel
    Offline
    2011. augusztus 12. 17:311140.

    Sziasztok!

    Köszönöm nektek a rengeteg jó receptet! Sokat kipróbáltam már. Hálából megosztok egy linket, ahol cukor nélküli befőtteltevésről olvashattok. Én még nem próbáltam ki, de feltett szándékom...biztosan jó lehet.

     

     Dulmina tündérkonyhája: Natúrbefőtt

     

    remélem ez a link fog működni !

     

     

    egy csöndes olvasó

    előzmény:
    TTNora (1135)
    2011-08-10  15:23
  33. gerdamama
    Offline
    2011. augusztus 20. 08:451141.

    Mit szóltok az idei "ország tortájához", lányok?

     

    Vagy féltucatszor hallottam a tévében az alkotó nyilatkozatát, miszerint az idén olyat találtak ki, amit a lisztérzékenyek és a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak.

     

    Ehhez képest tele van cukorral a tészta, az öntet, és maga a gyümölcs is. Ráadásul  konzerv barackot használ a cukrász, ami tuti, hogy cukros lében van eltéve.

     

    Szerencsére nem vagyok nagy sütis, bár az ország tortáját minden évben megkóstoltam. (Egy éve még nem is tudtam, hogy magas a cukrom.) Szóval, én tudom nélkülözni a tortát, de bosszant ez a felelőtlenség, ahogy az édesszájú cukorbetegeket meg akarják győzni arról, hogy következmények nélkül ehetik.

  34. gerdamama
    Offline
    2011. augusztus 20. 09:221142.

    Az előző hozzászólásom elküldése után vettem észre, hogy már külön topik is született a tortáról.

    Én - elfogultként - csak azt kérdőjeleztem meg, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják, de már a lisztérzékenyek és a gluténmentes diétára szorulók is nyilatkoztak, hogy bizony nekik se javasolt.

     

     

    előzmény:
    gerdamama (1141)
    2011-08-20  08:45
  35. kivi39
    Offline
    2011. augusztus 20. 20:351143.
    Ajánlom, hogy sütőben készítsd el a lekvárt. Egy nagy lábas alját öblítsd át ecettel, majd tedd bele a kimagozott szilvát. 70-80 fokos sütőbe tedd be. Én 20 kiló alatt nem szoktam nekiállni, én 12-13 órát sütöm. Ha ennél kevesebbet készítesz, akkor természetesen arányosan kevesebb idő kell neki. Nem kell bele se cukor, se tartósítószer, olyan lesz, mint az üstben főzött.
    előzmény:
    TTNora (1135)
    2011-08-10  15:23
  36. kivi39
    Offline
    2011. augusztus 20. 20:361144.
    Ja, és nem kell kevergetni, az ecet "vigyáz rá", hogy ne égjen le.
    előzmény:
    kivi39 (1143)
    2011-08-20  20:35
  37. Lilla27
    Offline
    2011. augusztus 26. 16:041145.
    Szerintetek a mennyit számít, ha light majonézt használok öntetként? Attól is karcsúbb leszek?
  38. TTNora
    Offline
    2011. november 13. 19:151147.

    Nagy itt a csend. :-)

     

    Ma, a korábban már bevált, hájas-leveles, szilvalekváros sütit próbáltam "enyhíteni".

    A tésztában eredetileg sincs cukor (tudom, finomliszt van), a kisült és képeskönyv formájúra kinyílt kockákat házilag készült, cukormentes szilvalekvárral kentem meg és a végén porxukorba forgattam őket. Így én is egyel bátrabban kóstoltam meg.

    http://fuszeres-szinek.blogspot.com/2010/01/hajas-le veles-szilvalekvaros-sutemeny.html

1 2 3 4 5