Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mártásos-szószos húsételek

Torolt_felhasznalo_961389
Torolt_felhasznalo_961389
Létrehozva: 2010. szeptember 22. 14:30

A párom imádja a mártásos, szószos húsokat, de sajnos ebben nem igazán vagyok otthon a konyhában. Ez a fajta tudásom kimerül a gombáshus, tejszineshus, majorannáshus, tejszines-sajtos hus elkészítésében.

Segítségeteket szeretném kérni, mijen másfajta ételt lehet még elkésziteni "tocsogósan"? Recepteket is szívesen fogadom

  1. 2010. szeptember 29. 15:2228.

    Az én ajánlatom, ami nálunk az egyik családi kedvenc:

    http://www.desszert.eu/csikostokany

     

    Nagyo n finom, pöri, de mégsem az az ízhatás.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  2. 2010. szeptember 29. 11:0527.

    Hagymásrostélyosnak egyféle változata jut eszembe:

    veszünk marha rostélyost, olyat, ami nem lesz csizmatalp, tehát fiatal állatból, világos színű husit. Felszeleteljük rostokra merőlegesen, kicsit ki is lehet klopfoloni. (Szerintem pulyka-csirkemellel is jó.)

    Veszünk egy lábast, felolvasztunk bele kb. 3-4 diónyi zsírt - igen, zsírt, nem olajat, mert az nem jó ehhez. Beleszeletelünk kb. 3-4 nagy fej vöröshagymát, megpároljuk (esetleg kis vízzel felöntjük, hogy gyorsabban menjen, majd elfőzzük a vizet). Ha már a hagyma jó, beletesszük a husi szeleteket, átforgatjuk, pirítunk egyet rajta, és öntünk rá egy-másfél dl vörösbort. Sózzuk, és jó sok bors mehet rá, ízlés szerint. Ezt puhára pároljuk. A végeredmény puha husi szeletek és egy barnás szaft, ami nagyon finom, a hagyma szinte elolvad a párolás során.  Ha már a husi elfogyott, és maradt szaft, ezt le lehet dermeszteni (nem fagyasztóban), és zsíros kenyér gyanánt friss kenyérre kenni, isteni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_116446 (0)
     
  3. 2010. szeptember 29. 10:1726.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_116446 (0)
     
  4. 2010. szeptember 22. 19:1625.

    szia! lehet kapni un. növényi tejszint, főzőkrém vagy ilyesmi a neve.

    használtam már, nem olyan finom, mint a tejszin, de meg lehet enni. azt hiszem szójából van ...

    előzmény:
    AlmaLatina (24)
    2010-09-22  19:01
  5. 2010. szeptember 22. 19:0124.

    Jaj de jó, hogy indult eg yilyen mártásos topik.

     

    Nekem van egy igen nagy problémám.

     

    Nagy tejszín fogyasztók vagyunk, de sajna a párom egy betegség miatt átmenetileg (reméljük) nem tud semmilyen tejterméket fogyasztani.

     

    Ha van a tarsolyotokban bármilyen hús mellé készíthető mártás vagy szósz, amiben sem tejföl, sem tejszín, semmilyen tejtermék noncsen, annak nagyon örülnék.

     

    Előre is köszönöm az ötleteket!

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  6. 2010. szeptember 22. 15:5223.
    Ugyanezt lehet úgyis, hogy a tejszínt nem mustárral kevered ki, hanem egy kis üveg boltban kapható pestoval. Egészen különleges lesz, kevés fáradsággal. 
    előzmény:
    szilbogi (11)
    2010-09-22  14:53
  7. 2010. szeptember 22. 15:4622.

    Nincs erős íze a kakkukfűnek, pláne nem ennyi tejfölben. :)

    De próbálgasd, nektek mennyi fűszerrel jön be.

    Eddig még mindenki, aki kóstolta, elkérte a receptjét, sőt én is egy vendégségben ettem először. :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (16)
    2010-09-22  15:28
  8. 2010. szeptember 22. 15:4121.

    bajor_fasirt_kapros túros_galuskával   

     

    kipróbáltam, egyszerű - és nagyon finom;)

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  9. 2010. szeptember 22. 15:3820.

     

    Nálunk sem mennek a "száraz kaják", én ezeket csinálom gyakran:

     

    húsgombócos spagetti

     

    lecsós szelet

     

    tonhalas zöldséges tészta

     

    kapros-szószos hal

     

    ghánai pörkölt

     

    baconös csirke

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  10. 2010. szeptember 22. 15:3219.

    nekem pulykatekercses receptem van:

     

    vékony pulykamell szeletre rakok bacon szalonnát, szeletelt gombát, fokhagymát, petrezselymet és feltekerem őket, hústűvel rögzítem (bacon belül van). sózni nem szoktam a húst, mert a szalonna elég sós. a szeleteket vajon megkapatom, majd lefedve sütőbe teszem és megsütöm. lábasba vajat olvasztok, beledobok csomó szeletelt gombát, fokhagymát, petrezselymet, sózom, borsozom, amikor majdnem kész felöntöm tejszínnel, ezt tálalom a hús és párolt rízs mellé.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  11. Torolt_felhasznalo_961389
    Torolt_felhasznalo_961389
    2010. szeptember 22. 15:3218.
    Tulképp a gyümölcsös hús is szóba jöhet, de inkább az ananászos változatok azt imádja a párom
    előzmény:
    sapanna (10)
    2010-09-22  14:52
  12. Torolt_felhasznalo_961389
    Torolt_felhasznalo_961389
    2010. szeptember 22. 15:3017.

    Huha, ez a tejszines currys ragu istenien hangzik. A curryt amugy is szeretjük csak ugy sütni vele húst, ugyhogy ez is biztosan fog ízleni.

    Nagyon köszi

    előzmény:
    szilbogi (7)
    2010-09-22  14:47
  13. Torolt_felhasznalo_961389
    Torolt_felhasznalo_961389
    2010. szeptember 22. 15:2816.
    Nincsen túl erős íze a kakukkfűnek? Ezektől mindig félek picit, nehogy túl erős legyen...
    előzmény:
    amoca (9)
    2010-09-22  14:47
  14. Torolt_felhasznalo_961389
    Torolt_felhasznalo_961389
    2010. szeptember 22. 15:2715.
    Nagyon köszönöm Nektek a recepteket, biztosan ki fogom őket próbálni, mert mindegyik nagyon jól hangzik
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  15. 2010. szeptember 22. 15:1514.

    Szia!

     

    Én a sült husiknak a szaftját szoktam felfogni, és ezt használom mártás készítéshez. Kb. 1-2 evőkanál lisztet tejföllel kikeversz, majd hozzáöntöd a felfogott szaftot, és összeforralod, ha sűrű, akkor öntesz hozzá vizet. Tehetsz bele mustárt, borsot, sót (ha még kell bele), pici cukrot (jobban kihozza az ízeket), és tejfölt, ha úgy érzed, hogy még kell bele.

     

    Mindig más ízű lesz, attól függ mivel fűszerezted a husit. :))

     

    Érdemes kipróbálni. :) Jó főzőcskét!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  16. 2010. szeptember 22. 15:0513.

    ezt én is kipróbálom, istenien hangzik!

     

    vadas

    1kg husihoz
    marhahusit besózni, még egybe, és forró olajon minden oldalát megsütni. amig sül a hus, összevágni 4 fehér és 4 sárgarépa, hozzá két fej hgyma, zöldségedet a hús zsírjában kicsit átsütni hogy összeeessen, azt felönteni hogy ellepje, egészbors, só, babérlevél, vissza a hús, egyet forralni rajta. ez a pác.
    másnap ezt összefőzni.

    zöldséget a lé egy részével összeturmixolni (a maradék lé mehet a fagyasztóba leves alaplének), tejföllel, 1 ev mustárral, pici citromlével, cukorral ízesíteni.
    zsemlegombóc vagy spagetti illik hozzá

    előzmény:
    sapanna (12)
    2010-09-22  14:55
  17. 2010. szeptember 22. 14:5512.
    Sima pörköltet csinálok, csak teszek bele borsót, meg a végén szeletelek bele csemegeuborkát, és egy kicsit összeforralom. Tejfölt kikeverek liszttel, hozzáöntöm a pörihez, picit besürítem vele. Mellé nokedli vagy tarhonya.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  18. 2010. szeptember 22. 14:5311.

    A már ismert tejszínes sajtost húst variálhatod úgy,

    1. a hús mindkét sózva-borsozva hirtelen átsütöd

    2. a tejszínt pedig kikevered egy kis mustárral és/vagy zúzott fokhagymával

     

    Rengeteget dob az eredeti ízeken

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  19. 2010. szeptember 22. 14:5210.
    Gyümölcsös: Csirke- vagy pulykamellet  befűszerezem, zsiradék nélkül sütőzacskóban megsütöm(kb. 5 perc az előkészítés) közben erdei gyümölcs lekvárt vagy valami piros bogyós lekvárt főzőtejszínnel vagy tejjel kikeverek folyósra.(kb. 3 perc). Ha van itthon fagyasztott bogyós gyümölcs, akkor az is mehet bele. Mi szeretünk gyümölcsöt enni a sülthúsok mellé.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  20. 2010. szeptember 22. 14:479.

    Kakukkfüves csirke/pulyka

     

    Csirke/pulykamell kockákat olajon megpiritok, sóval és fehérborssal ízesítem. Mikor megpirult, szórok rá sok-sok kakukkfüvet, egy pillanatig hagyom sülni, majd felöntöm jó bőven tejföllel, és addig főzöm lassú tűzön, amíg a hús puha, a szósz pedig sűrű lesz (kb 8-10 perc). Főtt/párolt rizs illik hozzá.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  21. 2010. szeptember 22. 14:478.

    ha már rászánom magam, én tekercselek! :)

    volt a Stahl Judinak egy pikáns pulykatekercs recpetje, az is finom mártásos  volt, ha érdekel előkeresem, illetve ha már mártás, van a Jamie Olivernek is egy jó kis csirkés receptje, de azt nem fotóztam le, minden esetre itt van.

    sőt, keresgélés közben találtam a zürichi apróhúst, ezt az olaszos csirkét,  és még itt ez a rizlinges csirek is :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (4)
    2010-09-22  14:40
  22. 2010. szeptember 22. 14:477.

    Tejszínes-currys ragu:

    szalonnát süt, ha kész félretesz, zsírjában hagymát pirít. Rá a hús, sóz, ha akar borsoz (fűszerez), pici vízzel párol. Tetszés szerint mehet bele gomba és/vagy zöldborsó és/vagy csirkemáj, stb. stb. 

    Végén curry-vel és pici liszttel kikevert tejszínnel behabar. Tálaláskor tetejére szór a sült szalonnából. A curry-tejszín picit édeskés, és a ropogós szalonna sós íze szenzációs kettőst alkot együtt.

     

    Pulyka medalion tejszínes-tormás raguval

     

    Csikós tokány

     

    Zöldborsós tokány (vagy szelet):

    Húst hirtelen átsüt, vízzel felönt, párol. Utolsó 10-12 percre borsót hozzáborít, lisztezett tejföllel behabar. 

     

    Bolognait, lasagne-t gondolom ismered...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  23. 2010. szeptember 22. 14:436.
    Írtad a gombás husit, de ez talán egy másféle gombás..Húst csíkokra mint a brassóinál, olajon, zsíron egy nagy serpenyőben megpirítjuk, utána hozzá sok-sok szeletelt gomba(mondjuk 1 kg húshoz fél kiló csiperke), összepirítjuk, beleöntünk jó sok főzőtejszínt- 1 kg húsnál mondjuk olyan fél litert.Sózzuk, belenyomunk ízlés szerint fokhagymát is(én a fokhagymaport is szeretem használni, nincs vele macera)Ha kész, bele egy kis morzsolt tárkonylevél- egyet forralunk rajta és kész is. Párolt rizs illik hozzá.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30
  24. 2010. szeptember 22. 14:405.
    Gyümölcs szószos is jöhet?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961389 (1)
    2010-09-22  14:30

Címlap

top