Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kemény lencse,sárgaborsó
Az utóbbi időben hiába áztatom be a lencsét, sárgaborsót, babot éjszakára, nem tud megfőni, kemény marad, hiába főzöm akár órákig. Mitől lehet ez? Talán több éves cuccot adnak el vagy mifene?
Lehet azt valahonnan látni-tudni, hogy mit ne vegyek meg, mert kemény marad? Vagy honnan vegyen az ember, hogy finom főzeléket tudjon csinálni belőle?
Egyébként piacon vettem egyszer még régen nagyszemű babot, jó drágán, na az is olyan maradt, mint a kavics...
Ötletek?
ezek szerint igen: http://gondoskodo.hu/?p=hir&id=1346
Hát igen....olyan szomorú ez, az embernek mindig figyelni kell, hogy hol vágják át.
Egyébként a piacról jut eszembe, egyszer akartam venni magvaváló őszibarackot. Kérdem a nőt, ez magvaváló? Igen, az. Akkor kérek két kilót. Namost, ahogy megvettem, fizettem, két lépést tettem, és ketté akartam választani egy barackot. Nem ment, könyékig csurgott a lé rajtam. Visszaléptem az eladóhoz, és mondtam, hogy ez nem az, és nekem ez az áru nem kell. Visszakértem a pénzt.
De ezt nem mindig minden áruval lehet megcsinálni....
Mondjuk a száraz csumát egy jó kis érlelőzés is okozhatja. Annó, amikor még volt meggy ültetvényünk, akkor a meggyet rázás előtt bepermetezték valami vegyszerrel, két nap alatt csodás száraz volt a szára, "beérett".
Az a baj, hogy nálunk az idős nénik is rászoktak arra, hogy a helyi nagytermelőtől vesznek pár láda ezt-azt és jó áron továbbadják a piacon, mint saját termést. Én ennél a nagytermelőnél dolgozom, tudom mennyire tartja be a permetezési előírásokat. Viszont a néniket is ismerem egytől.egyig, így engem nehezen csapnak be, de idegen piacon már meg lennék lőve.
Én meg azt hallottam, hogy ha a bab első főzővizét leöntjük, és utána új vízben főzzük meg levesnek, főzeléknek, akkor nem lesz belőle "rakéta"-étel.
De lehet, hogy a beáztatás is fontos emiatt... :))
Ha csak a pulóvered ujjába törlöd az almát, akkor is szép fényes lesz. A hamvasság védi a növényeket. Körberöhögném azt az árust, aki fényesített szilvát akarna eladni nekem. Mind az almán, mind a szilván ugyanaz a viaszréteg alkotja a hamvasságot. A fényesített gyorsabban romlik, rothad.
Inkább legyen egy kicsit poros, esetleg sáros, de lássam, hogy igazi. Vonatkozik ez almára, sárgarépára egyaránt.
Sziasztok!
Nekem a biosz tanárom mondta egyszer,hogy onnan tudjuk,hogy kemény a csapvíz,hogy a hüvelyesek nem főnek meg rendesen.Én is sokszor járok így.A sózást én is akartam írni,én se sózom,csak ha már "puha"...legutóbb a lid-ben vettem fagyasztott babot,az egész jó volt,és hamar megfőtt.
Szeretem látni a száraz csumát a paradicsomon, mert akkor tudom, hogy milyen érettségű.
Három éve szeptemberben vettem egyszer áruházi szép zöld szárú paradicsomot. Decemberben kidobtam, még akkor is teljesen ép volt. Őszintén szólva, nem mertem megenni.
Emlékszem, hogy nagymamám kertjében termő paradicsom egy hétnél többet sosem bírt ki, de akkor már villámgyorsan be lehetett főzni, mert annyira megérett.
De a nyári gyümölcsökkel is ez a helyzet. Amit zölden szednek le, az szép pultos a nyári hőségben is. Ami érett, az a kereskedőknek már 2 nap után cefre minőségű.
Hát ez valami eszméletlen. Szerintem némely húst is beáztatnak, attól nehezebb, aztán amikor sütöm-főzöm, kienged egy liter vizet.
Étolajjal fényesített alma????? Eszem megáll....
Szóval ez olyan szomorú, hogy mindenki csak lehúzza az embert, meg átvágja, ahol tudja....
Csak vízben főzd, és a sót csak a főzés vége felé tedd a vízbe. Lehetőleg fedő alatt, felforrás után valamivel alacsonyabbra véve a hőfokot.
A só ugyanis nem engedi megfőni rendesen. Ha a húslevest is előbb megsózod, minthogy beletennéd a répát, akkor azok sem főnek puhára.
Egyszerűsítve a kémiai háttere az, hogy a növényekben lévő cellulóz reacióba lép hő hatására a sóval.
A babból kétfélét vehetsz: szárazbabot és zsengét. A száraz elállós, a zsenge max fagyasztóban tárolható, mert egy-kettőre megrothad. A szárazbabot főzheted egy-két óráig, a zsengének elég egy fél óra is. Ha szárazbabot veszel, azt mindenképp áztasd be, hogy a víz hatására megszívja magát, felpuhuljon, elinduljon benne a csírázási folyamat. Ne egy hétig, mert ha addig áll félig vízben, akkor megjelenik a gyökere is.
Zsenge babnál így ősszel már nem lehet igazán gyengét kapni, mostmár kezd beérni a bab is, és vannak benne keményebb, szárazabb szemek. Ahogy a nők haja sem nő egyformán, úgy a bab sem érik azonosan.
A frissnek tűnő piacos árukról: ne aggódjatok a vízbe áztatás miatt. Még mindig jobb, mint a csodás kinézetű, de mindenféle vegyi gázokban tárolt áruházas cucc. Lsd: eper.
Kis környezetismeret: a gyökérnövények a földből veszik fel a tápanyagot, abból építik fel magukat, plusz a vízből ami a talajban van.
Ha a melegtől kókadozó tulipánt megveszem a piacon, hazahozom, vízbe rakom, és beállítom a hűtőbe. Úgy néz ki egy óra múlva, mintha frissen szedtem volna. Iszik meg alszik egyet, mindjárt kipihent kinézete van, s nem meggyilkolt.
Volt egyszer egy kolléganőm, akinek nem tetszett a kissé érettebb almám, s erre azt javasolta, hogy vegyek helyette frisset. Februárban. Akkor még Ausztráliában sem érik alma, nem hogy itthon! Csak annyit kérdeztem tőle, hogy szerinte hol tudok frisset szedni. Mindet tárolják valahol. A friss banán is óceánjárón, éréslassító gázban utazik.
Engem egyszer vertek át piacion áruval, az is egy nagyon kedves kinézetű, idés néni volt:-)))) Na, mondjuk megjegyeztem a helyét és az arcát is, úgyhogy tőle már akkor sem veszek semmit, ha sehol másutt nincs az, amit épp keresek.
Én a teszkós zöld lencsét szoktam venni, soha nem áztatom, hamar megfő és finom.
Sárgaborsót szoktam kuktában, még nem volt gond belőle.
most tuti szentségtörést fogok mondani
spar-os fél kilós, csomagolt lencsét és felesborsót szoktam venni
pénteken hazajövök a munkából, kb. 4 körül, berakom egy nagy edénybe a főzni kívánt cuccot, rádobálok maggi füstöltes kockákat, kb. 3 db-ot, egész este öntögetem rá a vizet (nem megterhelő, ha kimegyek a konyhába, ránézek, ott a pohár mellette, zsutty rá egy pohár víz), éjszakára bőven ráöntök vizet, délelőtt kezdem a főzését lassú tűzön (gáz), ebédre puha lesz
Persze, hogy hamarabb megfő. Mondjuk nekem a lencse így is megvan 50 perc alatt, a sárgaborsó is csak kicsivel több.
De ez az idő nem mérvadó, mert minden edény, tűzhely és ezek szerint bab/sárgaborsó/lencse is más. Meg a mennyiség sem mindegy.
Én azért áztatom be, mert akkor kb. 15-20 perc alatt megfő a lencse, sárgaborsó, és a bab meg fél óra alatt. Áztatás nélkül sokkal több ideig fő, nem? Nekem is vastag aljú lábasom van, de abban is.
Pl. vízbe áztatni a régebben felszedett züldséget, répát, kisimul a ráncossága és még a mázsát is jobban nyomja. Leszedni a szilvaparadicsom csumáját, mert azon látszik, hogy ha már elszáradt, akkor régi szedésű.
Kifényezni az almát, kígyóuborkát étolajjal. Csinos kis leves-csomagocskákat készíteni, megpucolva nem feltűnő, hogy nem friss.
Palántákat vízben tárolva egy hét után is elevennek látszik, csak nem biztos, hogy elültetve túléli.
És simán hazudni arról, hogy milyen fajta a palánta, mert arra utólag is mondhatja, hogy nem tehet róla, ez volt a csomagban!
Szódabikarbóna ügyben nem vagyok illetékes, de a fagyasztó-zsizsik párhuzam igaz, viszont semmi köze ahoz, hogy a bab megfő-e rendesen. Szüleim is bedobják a fagyasztóba a babot, de nincs gondjuk a főzéssel.
Én pl. mindig vastag aljú fazékban és a kezdettől takarékon főzöm a szemeseket födő alatt. És nem szoktam beáztatni - de ez már az én dilim, hogy körülnézek reggel, mi van otthon és azt főzöm meg. Egy-két keményebb szem akad, de a többi megfő.
A sárgaborsóhoz azt írják, tilos a kuktázás, mert eldugítja a szelepet vagy mit. De az tuti, egy jó darabig nem veszek.
Arról írnál nekünk bővebben, hogyan lehet egy régi árut feltuningolni, hogy frissnek tűnjön? :)))
Hát ne hidd, hogy az idősekben úgy általában nincs benne a gonoszság. Az igazi piacos mámi nagyon ravasz tud lenni. Tavasszal voltam a piacon és szilvaparadicsom palántát akartam venni. Megkérdeztem, hogy milyenek ezek a palánták, néni?
Mire a válasz: hát milyeneket szeretne angyalkám?
Kolléganőmnek a nagymamája rendszeresen árul piacon. Hihetetlen sztorikat mesél arról, hogy milyen módon tudja az árut a mami olyan formába hozni, hogy többször is friss szedésűként kivihesse a piacra.
Persze tudom, hogy nem lehet általánosítani, vannak nagyon tisztességes nénik is, én mondjuk már kitapasztaltam, hogy itt kiktől érdemes venni és ha lehet, akkor csak tőlük vásárolok.
Babot pedig kuktában főzök.
Ha csak egy-két szem maradna kemény... De ennek majdnem 60-70 %-a ehetetlen.
Mondjuk ha beáztatom a babot, leázik a pisi meg kosz róla, nem? Amúgy baromi guszta... az ember bele se gondol, hogy hogy kerül a tányérjába a bab, lencse, stb., milyen útja van a termőföldtől odáig.
És szódabikarbónát mennyit kell belerakni a vízbe mondjuk egy fél zacskó babhoz-lencséhez?
Egyébként én meg azt hallottam, hogy ha egy éjszakára a fagyasztóba tesszük a babot-lencsét-stb-t, akkor nem lesz zsizsikes. Valami lehet benne, én régóta csinálom így. De ez összefügghet azzal, hogy nem fő meg rendesen?
Én egyáltalán nem áztatom ezeket, hanem szódabikarbónát dobok a főzővízbe és nem sózom meg, csak mikor már készen van.
Ezeket a trükköket egy török srác blogjában olvastam még ezer éve és azóta így csinálom.
Nem marad kemény se lencse, se sárgaborsó.
Sok sikert!
Szerintem ez csak egyedi eset :D
Nem akarlak elkeseríteni, de a világ legtöbb rágcsálója a terménytárolóba leledzik. Na ott aztán van pisi-kaki minden, nekem elhiheted. Sőt az olyan gyárakban akik azt hirdetik, hogy a szántóról a konzervbe kerül a termény az is hazudik
Én nem vennék a világért sem ilyesmit a piacon, amióta pont egy babaarcú öreg nénitől hallottam, hogy azért viszi el a cuccot a piacra, mert belepisilt a macska.
Az a jellemző a rutinos piacos mamákra, hogy rőtögetik a terményt, hogy felmenjen az ára, aztán rajtuk marad és a következő szezonban először a tavalyit viszik el. Persze, hogy vén már szegény bab.
Egyébként szerintem mindig akad benne olyan ami kemény marad, annak ellenére, hogy néhány szem meg már szét is főtt.
Bocs, ha rosszindulatúnak tűnök, de nekem ez a tapasztalatom.
Az idősekben még nincs annyira mélyen a gonoszság, hogy átverjen. Amúgy most bab idény van. Go piac, babot most kell venni és be a fagyasztóba.
Én úgy szoktam amúgy hogy kiválasztom a legszimpibb nénit és tőle veszem :D
a sárgaborsófőzeléket azért még ne dobd ki
próbáld meg rődmixszerrel kicsit leturmixolni
Látni lehet vajon egy babról, sárgaborsóról, hogy száz éves vagy nem? Arra kell hagyatkoznom, hogy az öreg mámi nem csap be? :))
Én is most rágcsálom el (szó szerint) ebédre azt a sárgaborsófőzeléket, amit - hála istennek - egyik családtag se evett meg, mert szerintem csak fujoltak volna. Rettenetes, gyerekek, komolyan mondom. Lehet, kivágom a kukába én is, mert szinte ehetetlen.
Valami szódabikarbóna-cuccos van erre puhítónak? :))
Én babot nem veszek csak piacon és akkor is csak idős néniktől. Azzal tuti nincs nagy gond.
a boltival már nagyon sok bajom volt és ahhoz drága a villany hogy órákig főzzek valamit!
Ugyanezt tapasztalom !
Azt hittem, nálam van a gond.
Pár napja főztem bablevest, a babot órákig főztem ( előző este beáztattam ), és sok kemény maradt.