Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

AUSZTRIÁBAN MUNKA

*szöszi*
Létrehozva: 2010. augusztus 31. 12:00

Sziasztok!

 

Ausztriában szeretnék dolgozni,mint takartó,mosogató,bébyszitter,stb.

A német nyelvet nem besélem semmilyen formában még,(3 napja kezdtem el tanulni internet segítségével),gondoltam a téli szezonra talán sikerül gagyognom.

Közben nézegettek különböző honlapokat,regisztálok,de mindenütt azt írják alap német tudás.

Valahol megis értem.

Hisz ha semmit nem beszélek,hogy értem meg mit kell csinálni.

Erre a minap kapok egy e-mailt.

Szerintem mindenki ilyenröl álmodik.

Befizetsz 40 ezret,nem baj ha még nem beszélsz németül,de 2 héten belül van munkád.

Ez nekem túl szép,és az is,hogy kimegy a referenciában írt úr nyelvtudás nélkül,és a fönök már kocsitját is oda adja x hónap múlva ügyet intézni.

************

Tanácsot kérek,hallottatok már erről vagy én vagyok bizalmatlan.

Köszönöm.

  1. Torolt_felhasznalo_791469
    Torolt_felhasznalo_791469
    2011. Április 15. 21:2136.

    Sziasztok!

     

     

    Szeretnénk Magyarországról  Németországba menni és dolgozni.Eredeti szakmánk fodrász,de a takarítástól kezdve a gyermek megőrzésig bármi szóba jöhet.

     

    Tud valaki olyan oldalt,ahol van lehetőség ismerkedni kinti családokkal,vagy ismersz valakit akinek szüksége lenne munkaerőre?

    Köszönöm.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  2. 2010. december 29. 19:3435.

    sziasztok

     

    aki ausztriában dolgozni AKAR, az talál is munkát...

     

    bár az igaz, hogy nekünk magyaroknak, főleg ha nincs tapasztalat akkor messzebb kell menni... de lesz munka...

    és az engedélyt is megfogják kérni...

    viszont kitartónak kell lenni, nem elég 20db e-mailt elküldeni ahhoz, hogy sikerüljön, nekem pl: több 200-300-at kellett először...

    és persze időben kell kezdeni a keresést a szezonokra, és persze alap német tudás azért kell...

     

    de szerintem ha  a neten sok hirdetési oldalt, fórumot olvastok, tájékozottabbak lesztek, mi hogy megy és könnyebb lesz munkát is találni...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  3. 2010. november 25. 17:3534.

    mit kell tudni a szezon munkákról? tirolban érdemesebb keresgélni, vagy hol? mindenkitől mást hallottam.
    Érdekelne, hogy merre keresgessek. Én inkább szobalánynak mennék, de más tiszességes munka is érdekel. Mondhatni van egy kicsi német nyelvtudásom is.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_351906 (0)
     
  4. 2010. november 19. 15:5533.

    Sziasztok!

     

    "De vendéglátásban nem igazán adnak"

     

     

    Jajjj de hogy nem adnak!!!

     

    Szakácsoknak és cukrászoknak biztos hogy adnak!!!!

     

    Vas megyében lakok és több tucat fiatal vendéglátós ismerősöm megkapta.fél évre majd újabb fél évre..nem vártak rá sokat.

     

    Sőt több kinti étterem tulajdonos a pincért is szakácsnak veszi fel,és akkor biztos hogy megkapja a magyar a munkavállalói az engedélyt.

     

    Viszont a takarítások nagy része fekete munka,mint ahogy az idősember gondozás is. ..de elég jól fizetik mindkettőt.

     

    Nelvtudás szükséges,legalább alapfokú szakácsoknak és cukrászoknak is,nem csak szakmai német.

    Különben azért is érdemes messzebbre menni mert a pénz is jóval több,mint a határközeli munkahelyeken.

    Azért nem mindegy hogy 900€ vagy 1200-1300€ + szállás és munkaidő alatt étkezés.

    Sok Burgenlandi fiatal pedig Bécsbe megy tanulni és dolgozni is,nem véletlenül,igaz az is hogy inkább mezőgazdasági munkák vannak,és nem is kell olyan helyekre jó német.

     

    Fekete munka,én nem merném bevállalni.

     

     

    Vas megyében nem sok munkahely van,pláne ami nem 80-100ezret fizet,rengetegen kiszeretnének menni onnan is Ausztriába,de nagyon sokan nulla némettel és segédmunkára,érthető hogy ezért se talál magának mindenki munkát...

    előzmény:
    csao11 (31)
    2010-11-19  14:24
  5. Torolt_felhasznalo_451749
    Torolt_felhasznalo_451749
    2010. november 19. 14:2832.

    Na megpróbálkozok vele mégegyszer mert ahogy látom az egész összefolyt!

     

    Azt azért nem mondanám hogy a határ mellett biztosan nem fog találni munkát.Az attól füg melyik megyében lakik!Mert ha a határ mellett lakik ö is a magyar oldalon ,akkor viszont az ingázó munkavállalásit sokkal könnyebb megkapni mint bármelyik másikat.

     

    Munkavállalási engedélyek Ausztriában:

     

     

    EU tagságunkkal számtalan lehetőség kínálkozik azon vállalkozó kedvűek számára, akik Ausztriában szeretnének munkát vállalni. De mégis milyen formái léteznek a munkavállalásnak, milyen lehetőségekkel élhetnek honfitársaink?

     

     Európa Unió ide vagy oda az ún. EU 8-nak, azaz a 2004. május 1-én csatlakozott országoknak (Ciprus és Málta kivételével), így nekünk is munkavállalási engedélyre van szükségünk, ahhoz, hogy Ausztriában dolgozhassunk. Jelenleg a szezonális munkavállalást leszámítva következő három fő munkavállalási engedélyt különböztetjük meg:

     

    -Gyakornoki egyezmény/engedély

    -Határmenti ingázók

    -Osztrák munkavállalási engedély (Beschäftigungsbewilligung)

     

    Gyakornoki Egyezmény/Engedély

     

    Ahogy az már az elnevezése sejteti gyakornoki engedélyt az kérelmezhet, aki szakmai vagy nyelvi továbbképzési céllal gyakornoki munkát szeretne Ausztriában vállalni. Az engedély kiadását a következő feltételekhez kötik:

     

    -magyar állampolgárság

    -betöltött 18 év,de legfeljebb 35 év

    -büntetlen előélet

    -szakképesítés vagy minimum két éves gyakorlat az adott szakmában

    -megfelelő nyelvismeret (állami nyelvvizsga - köznyelven a "rigó utcai" - nem feltétel)

     

    Ezt a fajta engedélyt minimum hat hónapra, de legfeljebb egy évre adják ki. Hosszabbításra mindkét verziónál lehetőségünk adódik, bár a gyakorlatban az egy évre kiadott gyakornoki meghosszabbítása nagyon körülményes, azt csak igen ritkán szokták megadni. A meghosszabbítás az AMS (Munkaügyi Központ) azon irodájában adható be, ahol a gyakornoki engedélyünket kiadták. Nagyon fontos, hogy ezzel az engedéllyel kisegítő és rövid szezonális munka NEM végezhető!

     

    Határmenti ingázók

     

    Határmenti ingázók az Ausztriával szomszédos három megye lakosai, nevezetesen Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala számítanak. Ők az államközi megállapodás keretében a következő osztrák járásokban vállalhatnak munkát: Bruck an der Leitha, Eisenstadt (ide értendően az egyébként külön státusszal rendelkező Eisenstadt és Rust városokat), Neusiedl am See, Mattersburg, Güssing, Oberpullendorf és Oberwart. Röviden egész Burgenland területén. A határmenti ingázás feltételei:

     

    -állandó lakhellyel vagy legalább egy éve szokásos tartózkodási hellyel  rendelkezik a fentiekben említett három megyében

    -büntetlen előélet

    -nincs kiutasítva sem Ausztria sem a többi schengeni állam területéről

    -a leendő burgenlandi munkaadója ún. foglalkoztatási kérvénnyel rendelkezik

     

     

    Kérelmünket a területileg illetékes megyei munkaügyi központokban adhatjuk be. Tehát amennyiben Vas megyében élünk úgy értelemszerűen nem a győri vagy esetleg a zalaegerszegi központot keressük fel, hanem a szombathelyit. Kérelmünket a Vas Megyei Munkaügyi Központba küldik el, majd ez a szerv továbbküldi a burgenlandi LGS-nek, ahol voltaképpen a végső döntés születik. A kiadott engedély legfeljebb hat hónapra szólhat, meghosszabbítására (maximum fél év) lehetőség adódik, de csak abban az esetben, amennyiben az addigi vagy egy másik jövőbeni munkaadó a dolgozót tovább szeretné foglalkoztatni. Napjainkban még mindig sokan ingáznak engedélyek nélkül, jellemzően a mezőgazdaság, otthoni betegápolás és háztartás vezetés területén. A feketemunkáról és árnyoldalairól bővebben majd egy kicsit később.

     

    Osztrák munkavállalási engedély,avagy a nagy HAL!

     

     2011. április 30-ig továbbra is munkavállalási engedélyre van szükségünk, ahhoz, hogy Ausztriában el tudjunk helyezkedni. Ezt Beschäftigungsbewilligungnak hívják, és minden esetben a leendő munkáltatónk igényli. Megszerzése igen nehéz, néha azonban az osztrák állam egy adott területen (pl. fémipar) fellépő munkaerőhiány következtében "tömegesen" szokta kiadni, ilyenre a közelmúltban is volt példa.

     

    Azok a munkavállalók, akik a belépési időtől (érvényességi idő kezdete) egy évig, azaz 12 hónapig legálisan és folyamatosan dolgoztak Ausztriában szabad mozgást kapnak az osztrák munkaerőpiacon. Azonban továbbra is szükségük van az Osztrák Munkaügyi Központtól egy ezt tanúsító igazolásra. Az osztrák munkavállalási engedély megadásának feltételei többek között, hogy munkát kell találnunk és a munkáltatónak gondoskodnia kell az engedélyünkről. Ez így első nekifutásra nem hangzik túlzottan bonyolultan, annál inkább a munkáltató felé elvárt feltételek, melyeknek biztosítása igen nehéz.

     

    Szezonális Munkavállalási Engedély

     

    A turizmus, mezőgazdaság és fakitermelés (erdőgazdaság) területén munkaerőhiány léphet fel, amit a helyi (értsd osztrák) munkaerőpiac nem vagy csak részben tud kitölteni. Mezőgazdaságnál jellemzően az ország keleti felében, így Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria, Burgenland és Bécs tartományokban. Novembertől márciusig, áprilisig az osztrák síterepeken van szükség munkaerőre, míg a nyári szezonban az ország összes üdülőhelyén. Ilyen munkákra legfeljebb fél évre (hat hónap) adható ki engedély. Mezőgazdasági kisegítőként hat hétre is meglehet kapni. Fontos tudni, hogy ezzel az engedéllyel nem válthatunk munkahelyet, tehát nem árt a főnőkkel jóban lenni :)

     


     

     

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_451749 (30)
    2010-11-19  14:10
  6. 2010. november 19. 14:2431.

    Tapasztalatból írtam, amit írtam… Én sem kaptam ingázóként, pedig 2 helyre is felvettek volna dolgozni… De nem kaptam papírt. Pedig adott lett volna a végzettségem, a nyelvvizsga, minden… Persze attól is függ, mi a munka. Hiányszakmában (van valahol egy lista erről, valami 50 szakma) kaphat. De vendéglátásban nem igazán adnak, takarításra meg végképp nem. Nyilván van néhány ember, akinek sikerül, de alapvetően nem ez a jellemző. A szezonpapírral viszont nincs gond, ezért választottam én is ezt a megoldást. Azt elsőre megkaptam, csak így messzebbre kell mennem.

    Sok olyan ismerősöm van (konkrétan Vas megyében), akik mennének ki a határ mellé, de nem tudnak, így ők is mindig szezonra mennek ki Tirolba.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_451749 (30)
    2010-11-19  14:10
  7. Torolt_felhasznalo_451749
    Torolt_felhasznalo_451749
    2010. november 19. 14:1030.

    Azt azért nem mondanám hogy a határ mellett biztosan nem fog találni munkát.Az attól füg melyik megyében lakik!Mert ha a határ mellett lakik ö is a magyar oldalon ,akkor viszont az ingázó munkavállalásit sokkal könnyebb megkapni mint bármelyik másikat.

     

     

    Munkavállalási engedélyek Ausztriában.

     

    EU tagságunkkal számtalan lehetőség kínálkozik azon vállalkozó kedvűek számára, akik Ausztriában szeretnének munkát vállalni. De mégis milyen formái léteznek a munkavállalásnak, milyen lehetőségekkel élhetnek honfitársaink?

     

    Európa Unió ide vagy oda az ún. EU 8-nak, azaz a 2004. május 1-én csatlakozott országoknak (Ciprus és Málta kivételével), így nekünk is munkavállalási engedélyre van szükségünk, ahhoz, hogy Ausztriában dolgozhassunk. Jelenleg a szezonális munkavállalást leszámítva következő három fő munkavállalási engedélyt különböztetjük meg:

     

    Gyakornoki egyezmény/engedélyHatármenti ingázókOsztrák munkavállalási engedély (Beschäftigungsbewilligung)
    GYAKORNOKI EGYEZMÉNY/ENGEDÉLY Ahogy az már az elnevezése sejteti gyakornoki engedélyt az kérelmezhet, aki szakmai vagy nyelvi továbbképzési céllal gyakornoki munkát szeretne Ausztriában vállalni. Az engedély kiadását a következő feltételekhez kötik: magyar állampolgárságbetöltött 18 év, de legfeljebb 35 évbüntetlen előéletszakképesítés vagy minimum két éves gyakorlat az adott szakmábanmegfelelő nyelvismeret (állami nyelvvizsga - köznyelven a "rigó utcai" - nem feltétel) Ezt a fajta engedélyt minimum hat hónapra, de legfeljebb egy évre adják ki. Hosszabbításra mindkét verziónál lehetőségünk adódik, bár a gyakorlatban az egy évre kiadott gyakornoki meghosszabbítása nagyon körülményes, azt csak igen ritkán szokták megadni. A meghosszabbítás az AMS (Munkaügyi Központ) azon irodájában adható be, ahol a gyakornoki engedélyünket kiadták. Nagyon fontos, hogy ezzel az engedéllyel kisegítő és rövid szezonális munka NEM végezhető! HATÁRMENTI INGÁZÓK Határmenti ingázók az Ausztriával szomszédos három megye lakosai, nevezetesen Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala számítanak. Ők az államközi megállapodás keretében a következő osztrák járásokban vállalhatnak munkát: Bruck an der Leitha, Eisenstadt (ide értendően az egyébként külön státusszal rendelkező Eisenstadt és Rust városokat), Neusiedl am See, Mattersburg, Güssing, Oberpullendorf és Oberwart. Röviden egész Burgenland területén. A határmenti ingázás feltételei: állandó lakhellyel vagy legalább egy éve szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik a fentiekben említett három megyébenbüntetlen előéletnincs kiutasítva sem Ausztria sem a többi schengeni állam területérőla leendő burgenlandi munkaadója ún. foglalkoztatási kérvénnyel rendelkezik Kérelmünket a területileg illetékes megyei munkaügyi központokban adhatjuk be. Tehát amennyiben Vas megyében élünk úgy értelemszerűen nem a győri vagy esetleg a zalaegerszegi központot keressük fel, hanem a szombathelyit. Kérelmünket a Vas Megyei Munkaügyi Központba küldik el, majd ez a szerv továbbküldi a burgenlandi LGS-nek, ahol voltaképpen a végső döntés születik. A kiadott engedély legfeljebb hat hónapra szólhat, meghosszabbítására (maximum fél év) lehetőség adódik, de csak abban az esetben, amennyiben az addigi vagy egy másik jövőbeni munkaadó a dolgozót tovább szeretné foglalkoztatni. Napjainkban még mindig sokan ingáznak engedélyek nélkül, jellemzően a mezőgazdaság, otthoni betegápolás és háztartás vezetés területén. A feketemunkáról és árnyoldalairól bővebben majd egy kicsit később. OSZTRÁK MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY, AVAGY A "NAGY HAL" 2011. április 30-ig továbbra is munkavállalási engedélyre van szükségünk, ahhoz, hogy Ausztriában el tudjunk helyezkedni. Ezt Beschäftigungsbewilligungnak hívják, és minden esetben a leendő munkáltatónk igényli. Megszerzése igen nehéz, néha azonban az osztrák állam egy adott területen (pl. fémipar) fellépő munkaerőhiány következtében "tömegesen" szokta kiadni, ilyenre a közelmúltban is volt példa. Azok a munkavállalók, akik a belépési időtől (érvényességi idő kezdete) egy évig, azaz 12 hónapig legálisan és folyamatosan dolgoztak Ausztriában szabad mozgást kapnak az osztrák munkaerőpiacon. Azonban továbbra is szükségük van az Osztrák Munkaügyi Központtól egy ezt tanúsító igazolásra. Az osztrák munkavállalási engedély megadásának feltételei többek között, hogy munkát kell találnunk és a munkáltatónak gondoskodnia kell az engedélyünkről. Ez így első nekifutásra nem hangzik túlzottan bonyolultan, annál inkább a munkáltató felé elvárt feltételek, melyeknek biztosítása igen nehéz. SZEZONÁLIS MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY A turizmus, mezőgazdaság és fakitermelés (erdőgazdaság) területén munkaerőhiány léphet fel, amit a helyi (értsd osztrák) munkaerőpiac nem vagy csak részben tud kitölteni. Mezőgazdaságnál jellemzően az ország keleti felében, így Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria, Burgenland és Bécs tartományokban. Novembertől márciusig, áprilisig az osztrák síterepeken van szükség munkaerőre, míg a nyári szezonban az ország összes üdülőhelyén. Ilyen munkákra legfeljebb fél évre (hat hónap) adható ki engedély. Mezőgazdasági kisegítőként hat hétre is meglehet kapni. Fontos tudni, hogy ezzel az engedéllyel nem válthatunk munkahelyet, tehát nem árt a főnőkkel jóban lenni :)
    előzmény:
    csao11 (29)
    2010-11-19  13:58
  8. 2010. november 19. 13:5829.

    A határ mellett egészen biztosan nem fogsz munkát találni, mert ott nem kapsz munkavállalási engedélyt. De ha hajlandó vagy messzebb menni, olyan 4-600 km-re a határtól, akkor ott megoldható (pl. Tirol vagy Salzburg).

    Másokra meg teljesen felesleges várnod… Minél előbb elindulsz, annál jobb! Ha tényleg beszélsz németül, akkor nem lehet gond. Ráadásul sok magyar van kint, így kint biztosan találnál ismerősöket is. Én nemrég fejeztem be a sulit, itthon nem tudtam elhelyezkedni, ezért már megyek is ki. Kénytelen vagyok egyedül, mert velem sem jön senki. Kiküldtem az önéletrajzomat, onnan felhívtak telefonon, és egyből kaptam munkát, elintézték a munkavállalásimat is.

    Félek azért így, egyedül belevágni, de hát ez van, kénytelen vagyok…

    Tehát neked is azt javaslom, hogy minél előbb indulj, mert ha csak tétovázol, a végén itthon maradsz… www.ams.at  itt rengeteg hirdetést találsz.

    Szóval hajrá…

    előzmény:
    mazsi89 (28)
    2010-11-18  18:04
  9. 2010. november 18. 18:0428.
    sziasztok!

    én is szívesen vállalnék munkát osztrákoknál a határ mellett mondjuk. Németül beszélek gyenge középfokon.
    Nagyon sok oldalt átnéztem már, rengeteg szobalányt keresnek szállodák ottalvással, 1000 euró fizuval, de nincs kivel kimennem. Az összes barátnőm azzal jön, hogy jó neki a jelenlegi robot munkája minimálbérért.
    Ha valakinek van munkalehetősége én szívesen mennék.
    Én is szólok ha van valami munka, eddig az volt  a baj, hogy nem volt kivel mennem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_960800 (0)
     
  10. 2010. november 18. 12:4127.

    Sziasztok!

     

    Tanácsot szeretnék kérni, elsősorban azoktól, akik kint vannak, vagy voltak már kint szezonmunkásként vendéglátásban.

     

    Szerencsére sikerült munkát találnom, így nemsokára utazom. Viszont most megyek először, és egyedül, ezért szeretnék hasznos tippeket kapni.

    Mi az amire kint oda kellene figyelni, mi az amit mindenképpen el kell intézni, magammal kell vinni… Olyan dolgokra gondolok, ami mondjuk anno titeket is meglepetésként ért, vagy amire alapvetően nem gondol az ember, esetleg elsiklik feleltte…

    A segítséget nagyon megköszönném… :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_832236 (0)
     
  11. 2010. november 3. 16:0826.

    Szép napot, üdvözlök mindenkit, aki bekapcsolódik a témába.

     

    Személyes tapasztalatom éppen ezen a téren, amiről hexilein72 írt:

     

    ápolóként (középfokú végzettséggel) dolgoztam egy magyar szoc. intézetben, helyettesítő állásban. Amikor lejárt a szerződésem és felajánlottak egy megüresedő helyet, viszzautasítottam, mert éppen elkészült a végzettségem honosíttatása Ausztriában (nem kis utánajárással, idő- és pénzbefektetéssel), és a kinti - végtelenül segítőkész, korrekt - ügyintéző hölgy biztatásával: ezzel a papírral (Nostrifikatio) bármely Pflegeheimben pályázhatok Ausztriában. Egy listát is kaptam az összes Bgld.i intézmény címével...

    Ez volt már fél éve, azóta pályázgatok, ígéreteket kapok (írásba is adták, hogy behívnak a személyzeti válogatásra. 4 hét utáni megkeresésemre pedig kiderült, hogy rég lezajlott a dolog, betelt a létszám). Vagy éppen letagadják, hogy embert keresnének, holott hirdetik magukat a neten, még az AMS honlapján is.  Egy steiermarki intézetben végre csinálhattam egy próbanapot, s mivel elégedettek voltak velem, közölték, hogy ne keressek tovább, szükségük van rám. Együtt töltöttük ki a kérelem nyomtatványt (Arbeitsbewilligunghoz) a kinti AMS felé és megállapodtunk abban, hogy értesítenek, ha megjött az engedély. Őszinte, mosolygós kézfogással búcsúztunk a mielőbbi együttműködés reményében.  Én boldog voltam, és teljes meggyőződéssel hittem, hogy megérte, végre célba érek...

    5 hét után (pénteki napon) egy tapintatos e-mailben érdeklődtem, kell-e valamit itthon beszereznem, elintéznem, míg az engedélyre várunk. A válasz: majd ha megjött az engedély, megbeszéljük a részleteket. Hétfő reggel kaptam egy e-mail-t, hogy nagy-nagy sajnálattal közlik, hogy engem mégsem alkalmazhatnak. Felkaptam a telefont, hogy választ kapjak az elutasítás okára, de "sajnos nem mondhatnak többet", "wegen organisatorischen Gründe"...

    Bár kimondatlan, de azt tapasztalom, hogy hiába az EU-s n.közi megállapodások a munkaerőpiaci egyenlő bánásmódról, sajnos diploma nélkül labdába sem rúghatok Ausztriában. A közelmúltban rengeteg Pflegehelferint képeztek ki a határmentén, egyértelmű, hogy állás is kell nekik; ez legalább odakint jól működik, le a kalappal a kinti vezetőség előtt.  Sajnálom, hogy a saját bőrömön kell megtapasztalnom ennek hátrányait. Ma már úgy keresek tovább, hogy előre rákérdezek: Van-e lehetőségük nem diplomás ápolóként alkalmazniuk. A válasz: természetesen, nem érheti hátrányos megkülönböztetés az EU-s állampolgárokat a munkaerőpiacon; de sajnos nincs üres helyük. Mégis olvasható a hírdetésük az AMS honlapján vagy az EURES-en...

    Természetesen már itthon sem találni állást a szakmában, de "megtehetem", hogy főállású anyaként itthon lehessek a gyermekeimmel.

     

    Szívesen veszek bármiféle véleményt, tapasztalatcserét, mert nagy szükségem van rá.  24 órás ápolást sajnos nem vállalhatok, mert naponta, de min. háromnaponta szeretnék hazajárni.

    A németet középfokon beszélem, eddig nem volt gondom a kommunikációval...

    előzmény:
    hexilein72 (21)
    2010-10-03  08:52
  12. 2010. október 19. 20:5025.

    Sziasztok!

     

    Bocsi az off-ért,de talán tud itt valaki segíteni nekem.

     

    Jövő szeptembertől a kislányunkat egy osztrák óvodába szeretnénk vinni,határtól 25km lakunk.

    Rohonci óvodát ismeri valaki?

    Más határközeli óvodáról is szívesen fogadok minden információt.

     Még érdekel az is hogy Oberwart-i iskolába mi alapján vesznek fel magyar gyereket,hányadik osztálytól,számít-e a tanulmányi eredmény...

     azt hallottam, hogy Szhelyről hordják ki a gyerekeket busszal.

    Köszönöm!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_390011 (0)
     
  13. 2010. október 19. 14:5224.

    Sziasztok!

     

    Insbruckban keresek munkát, nyelvtudásom sajnos nincs, de dolgozom rajta. Tudom, sokan sokszor leírtátok, hogy nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen, én mégis reménykedem, hátha...

    Ha valaki tud valami munkát - BÁRMIT! - kérem írjon privátban.


    Köszönöm!

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_390011 (0)
     
  14. 2010. október 19. 01:2623.
    sziasztok!

     

    Én az osztrák határtól 25km-re lakok,de innen se könnyű kijutni,nehéz Ausztriában munkát találni.

     Ha valaki talál is(ismerős által)kinti minimálbér,és a legtöbb esetben sajnos fekete munka.

    Alapfokon beszélem a németet és most is folyamosan tanulom,magántanárhoz is járok heti 2*2órában.

     A 3.szakmámat tanulom,és ha minden jól megy júniusban már szakács leszek.

    Igaz kezdő szakács,minimális gyakorlattal,de kint már ezzel a szakmával könnyebben eltudok helyezkedni,könnyebben mint itthon.

     Gyakorlati helyem egy 4* wellness szálloda konyhája,szerencsém van a szakácsok normálisak.

    Linz környékén eltudnánk helyezkedni,de akkor itthon mindent fel kellene adnunk,meg gondolandó.

    Több rokonom is kint dolgozik,de nem kérek tőlük szívességet,ismerem őket annyira hogy tudom hogy nem segítenének...

    Tényleg idős/beteg gondozónak a legegyszerűbb kijutni,több ismerősöm is ezt csinálja kint(családos anyák!)és ha jól emlékszem van aki 1hetet van kint 1hetet itthon,vagy 3hét kint 1hét itthon....

    viszont kb.nettó 900-1000€ keresnek "csak" és tényleg napi 24óra munka.

     

    Vendéglátásban pedig Bécs környékén ill.Tirolban lehet legkönnyebben,de ugye Tiroli részen téli szezonban.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_390011 (0)
     
  15. 2010. október 17. 16:4322.

    Sziasztok!

    Én is Ausztriába készülök, szobalánynak. Felhívtam kb 10 helyet már, de abból 4 lecsapta a telefont amint mondtam h mo.ról telefonálok :) 3 meg nem is keres szobalányt, (ezt meg mondjuk nem értem) a többi mondjuk kézséges volt, de igazán semmit nem mondtak. Még egy termin-t sem. Ugyhogy most tovább nézegettem, talán sikeresebben járok holnap. Az tény h kint sem várják az embert tárt karokkal.

    Igazából izgulok is, mert a németet nem annyira beszélem, inkább az angolt. Referenciám van.

    Salzburg környékéig mennék ki, esetleg aki tudna segíteni megköszönöm, v aki esetleg kint él és hallana vmit.... 

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_390011 (0)
     
  16. 2010. október 3. 08:5221.

    Szia,

     

    Ausztriaban elek mar 13 eve, ugyhogy tudom, mi ujsag van itt.

     

    Az egyetlen eselyed munkavallalasi engedely es nyelvtudas nelkül legalisan munkahoz jutnod, ha van tapasztalatod vagy vegzettseged betegapolasban, öregek vagy fogyatekosok apolasaban. Mivel ilyen munkaeröt mindig keresnek itt es osztrak nincs ra, sok szlovak-cseh-magyar-lengyel van ilyen területen, föleg ilyen ottlakos helyeken, ahol pl. idös embert 24 oras apolasban reszesül, vagyis csak havonta-kethavonta tudsz hazajarni, amugy ott laksz. Ilyenre adnak munkavallalasi engedelyt is es nyelvtudas se nagyon kell. Nezegesd a hirdeteseket napilapokban vagy interneten, vagy adj fel te hirdetest (pl. a www.bazar.at ingyenes es sokan olvassak).

     

    Takaritasra nincs engedely, ezt csak feketen csinalhatnad (7-8 Eur az oraber csaladoknal, bejelentetlenül), gyerekfelügyelet sem jo, mert kell a min. alapfoku nyelvtudas es engedely sincs.

     

    Sok szerencset!

    előzmény:
    *szöszi* (1)
    2010-08-31  12:00
  17. Torolt_felhasznalo_949227
    Torolt_felhasznalo_949227
    2010. október 3. 08:3620.

    Sziasztok!

     

    Úgy látom, sokan egy cipőben járunk! Jelenleg nincs munkám (2 hete), de alig várom, hogy legyen. Én is valami határmenti településre gondoltam munkavállalás terén, de nem beszélem a németet. Pár napja a Párom kezdett korrepetálni, és nagy szerencsém van vele, mert kitartó, biztat, segít, hogy megtanuljam a nyelvet.

     

    Egy ismerősöm szintén valami befizetős (20ezer) kft.-től rendelt valami csomagot, aminek egy megyeszékhely a levelezési címe. A kb. 5 oldalas tájékoztatóban (amiben leírják, hogy miért jó kint munkát vállalni) biztatnak, hogy nyelvtudás nélkül is lehet munkát találni. De ők megadják az adószámukat, cégjegyzékszámukat, faxot, freemailt, tel. számot, levelezési címet, székhelycímet. Erről mit gondoltok?

     

    Tuli

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_750922 (0)
     
  18. 2010. szeptember 30. 09:5819.

    Sziasztok!

     

    A segítségeteket kérem, Auszriában keresek munkát, közel a határhoz. Én keveset beszélek németül, (csak ami a suliból megmaradt), bár most kezdtem el ismételni, így olyan munkára gondoltam, ahol ez nem jelent gondot.  Német anyanyelvi közegben szerintem "hamar" megtanulható. Kereskedelmi végzettségem (is) van, de épp a nyelvtudás hiánya miatt nem gondolom, hogy nekem közvetlenül vevőkkel kellene foglalkoznom. Inkább először egy mosogatói állás, ami szóba jöhet. Jól látom?

    A párom sajnos nem beszél németül, hiába nagyon jó szakember, nem sok esélyt látok arra, hogy el tudjon kint helyezkedni. Vagy tévednék? 

    Munkahely választásnál gondolnom kell az alsós gyermekemre is. 

    Ezért költöznénk inkább a határ közelébe és ingáznék naponta.

    Várom véleményeteket, segítségeteket!

    Köszönöm.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_116446 (0)
     
  19. 2010. augusztus 31. 15:0718.
    SÍRNI,ÁTVÁGTAK  LEMARAD 1-2 BETŰ
    előzmény:
    *szöszi* (17)
    2010-08-31  15:07
  20. 2010. augusztus 31. 15:0717.

    Szia

     

    Lentebb írtam miért vaciláltam.

    Ott ahol Londonba dolgoztam.

     IGEN IGAZAD VAN.

    Nem is akarok fizetni,aztán meg itt srni,hogy tvágtak.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_429269 (16)
    2010-08-31  14:03
  21. Torolt_felhasznalo_429269
    Torolt_felhasznalo_429269
    2010. augusztus 31. 14:0316.

    ahogy látom, nem vagy már óvodás - mint írtad, a gyereked 20 éves -, akkor hogy lehet,hogy egyáltalán foglalkozol egy ilyennel?

    ha itthon kapnál munkát, az sem úgy kezdődik, hogy fizess be ennyit és ennyit - téged alkalmaznak, vagy te alkalmazol?

     

    s valóban, ahogy írták többen is,  0 nyelvtudással nem szabad semmiképpen belevágni

    hogy megtanulsz pár mondatot, még hagyján, de ha nem ismered a nyelvet, honnan tudnád, mikor melyik mondatot kell mondanod? már csak ezen is elgondolkodhattál volna...és ha valami baromságba húznak bele?

    előzmény:
    *szöszi* (1)
    2010-08-31  12:00
  22. 2010. augusztus 31. 13:3215.

    Szia

     

    Az önkorányzatnál az öregotthon,iskola,ha lesz üresedés akkor szólnak ilyen 1 évig alkalmazható közmunkára 60 ezrért.

    Pestre lett volna egy call centeres állás az Opelhez,de annyit úgy sem keresnék,hogy itthon a családi házam és Pesten az albérletet fönn tartsam.

    Igy be se adtam a papírt.

    Miskolcon hirdet most egy multi edói állást,már 3-szor beadtam,semmi válasz-

    Londonba ahol dolgoztam,abba a szállodába nem mehettek vissza,GRANGE-HOTEL-mert én jöttem el magamtól,jött a suli a gyereknek.

    USA-ba vissza mehetnék,meg várnak is,de csak 90 nap a tartózkodási engedély ESTA-val,és az a munka nem az számomra,ami megéri,hogy kitiltsanak.

    Bár jól kerestem,most abból élek.

     

    előzmény:
    csutak51 (13)
    2010-08-31  13:10
  23. 2010. augusztus 31. 13:1514.

    Angliában szabadon vállalhatsz, bejelentett munkát, EU országból, mert ott lehet. Ausztriában nem! Ők még nem engedik a szabad munkavállalást, nem adnak mindenkinek engedélyt! Talán 2011-től változik, ha változik, ezért tettem be az EU oldalt, hogy elolvashasd!

     

    Így attól félek, Ausztria nem jó ötlet, sajnos!

    előzmény:
    *szöszi* (12)
    2010-08-31  12:58
  24. 2010. augusztus 31. 13:1013.

    Megnéztem, munkanélküli vagy, sajnos, ahogy látom.Borsodban élsz, ahogy látom.

    Láttam, Angliában hasonló munkán dolgoztál, ott próbálkoztál már.

     

    Sajnos, én nem hiszem, hogy Ausztriában jobban járnál, ne pazarold a 40 ezredet a bizonytalanra!

     

    Valamilyen képzési lehetőséget nem ajánl a munkaügyi hivatal?

    S amellett itthon is vállalhatsz mostmár háztartási munkát, gyerekvigyázást!

     

    Próbálkozz talán, hirdetgess, ingyenes hirdetőoldalakon, a neten.

    Sajnos, jobb ötletem nincs.

     

     

    előzmény:
    *szöszi* (1)
    2010-08-31  12:00

Címlap

top