Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tarhonya főzése

Krisztina80
Létrehozva: 2010. Április 27. 18:24

Sziasztok!

 

Egy (számomra) nagy problémával próbálok megbírkózni. Nem most kezdtem már főzni, de valamit soha nem sikerül tökéletesre csinálnom, és ez a tarhonya. Olyat szeretnék, mint amit éttermekben, kifőzdékben adnak (nem összetapadós, hanem finom "gurulós"). Valamiért nekem mindig összetapad kicsit, másnapra pedig egészen összeáll. Próbáltam már többféle tarhonyával úgyhogy vállalom a felelőséget, az én technikámban van a hiba, nem a tésztában. Nagyon bénának érzem magam. Ti hogyan készítitek? Van valakinek egy tuti tippje? Segítsetek!!

  1. Torolt_felhasznalo_475345
    Torolt_felhasznalo_475345
    2010. Április 28. 17:4052.

    Azt írtam, hogy a bográcsban a legfinomabb, és ott nem olajjal, hanem disznózsírral. OK? Jóval előtte írtam a vega kaját. Utána írtam még azt is, hogy lehet különböző dolgokkal variálni. Olvass, oszt értelmezz.

     

    előzmény:
    *Tiara (37)
    2010-04-28  04:53
  2. 2010. Április 28. 16:4551.

    Most elolvastam a te receptedet is.

     

     

    Biztosan nagyon finom.

     

    Én semmiféle ételízesítőt nem használok , de ha valahol ahová mondjuk vendégségbe megyek és úgy készítik , azért én elfogyasztom .

    előzmény:
    margaret3711 (49)
    2010-04-28  16:38
  3. 2010. Április 28. 16:4250.

    Most azt gondolom , hogy talán mindegy is.

     

    Egy kellemes és finom estét tudott varázsolni.

     

    Az sem baj , ha az összes receptből rakott össze valamit , bár én magam esküszöm az enyémre.

     

     

    Én Anyukámtól tanultam így készíteni , és ahogy korábban írtam nem csinálom nagyon sokszor csak ha kiéhezünk rá.Akkor aztán mind elfogy , annak nagyon szoktam örülni.

    előzmény:
    margaret3711 (49)
    2010-04-28  16:38
  4. 2010. Április 28. 16:3849.

    Szia!

    Mit gondolsz, melyik receptet csinalta?

    előzmény:
    Csendike2010 (48)
    2010-04-28  16:35
  5. 2010. Április 28. 16:3548.

    Szia!

     

    Hogy sikerült a vacsi ?

     

    (Bocsi , de nem olvasom most vissza )

    idézet:
    Csendike2010 (47)
    2010-04-28 16:33:13

    Jaj.Igen , látom , hogy jó lett.

     

    Látod milyen ügyi vagy.

    előzmény:
    Csendike2010 (47)
    2010-04-28  16:33
  6. 2010. Április 28. 16:3347.

    Szia!

     

    Hogy sikerült a vacsi ?

     

    (Bocsi , de nem olvasom most vissza )

    előzmény:
    Krisztina80 (1)
    2010-04-27  18:24
  7. 2010. Április 28. 16:2546.
    előzmény:
    margaret3711 (35)
    2010-04-28  00:22
  8. 2010. Április 28. 15:5145.
    Eddig főztem ezerrel míg meg nem puhult, és mikor már teljesen főtt volt, akkor zártam el a gázt alatta, ja és folyamatosan öntögettem fel vízzel, ahogy főtt róla lefelé... Egyszer valakitől láttam hogy így csinálja és ez ragadt meg. Eddig igazából bevallom becsületesen nem is néztem utána. De most jó lett! És olyan gyors válaszokat kaptam, hogy mire a férjem hazaért már készen gőzölgött a finom tarhonya marhapörkölttel és savanyú ubival! Sőt még maradt időm egy kis borocskát is bedobni a hűtőbe.....
    előzmény:
    tockos (44)
    2010-04-28  15:30
  9. 2010. Április 28. 15:3044.
    Nálad mi lett a tuti módszer?
    előzmény:
    Krisztina80 (43)
    2010-04-28  14:49
  10. 2010. Április 28. 14:4943.

    Sziasztok!

     

    Visszajöttem ide, mivel nagyon sokan írtatok nekem jobbnál jobb elkészítési javaslatokat, gondoltam megosztom Veletek hogyan sikerült a dolog. Szóval megfőztem életem első gurulós tarhonyáját! A férjem szerint nagyon finom lett, de mondtam neki, hogy a dícséret fele titeket illet! Reggel még indulás előtt bekukkantottam a hűtőbe egy ellenőrzésre, de nem tapadt össze! Ezzel jól is indult a napom ! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget.    További szép napot mindenkinek! 

     

    Ja, majd elfelejtettem! Én is marhapörkölthöz csináltam!  Nyamiiii

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  11. Torolt_felhasznalo_144923
    Torolt_felhasznalo_144923
    2010. Április 28. 14:1542.
    A tarhonya beszívja.
    előzmény:
    tockos (41)
    2010-04-28  12:20
  12. 2010. Április 28. 12:2041.

    Fedő alatt hogy fő el a víz?:)

     

    Egyébként az a tuti, ahogy a férjed csinálja, csak a fedőt nem értem.

     

    Én egy mesterszakácsot faggattam ki és ő mondta, hogy a lényeg:

    - a vízmennyiség a tészta háromszorosa legyen (0.5 kg tésztához 1,5 liter víz)

    - forró legyen a víz, amit ráöntünk a megpirított tésztára

    - kis lángon főzzük a tésztát

     

    előzmény:
    Zalina (38)
    2010-04-28  08:09
  13. 2010. Április 28. 08:2740.

    Nekem még másnap is gurulós marad!

    Kis hagymával megpiritom a tarhogyát. teszek rá sós vizet, kétszer annyit amennyi a tarhogya. aztán amikor takarékon kicsit megfőtt, lekapcsolom és a saját  még meglévő - ha már nincs teszek hozzá - levében teljesen megpuhul. Persze közben időnként megnézem megkevergetem. Nekem bevált.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  14. 2010. Április 28. 08:2239.
    Megpirítod előtte?
    előzmény:
    Krisztina80 (1)
    2010-04-27  18:24
  15. 2010. Április 28. 08:0938.

    Én sem  tudom olyan igazira megfözni, abban a férjem a profi.

    Egy egész fej hagymával kevés olajon megpirítja a tarhonyát, külön lábosban vizet forral. És a megpirult tarhonyára önti a forró vizet, majd fedő alatt adig párolja, míg el nem fő. Próbáltam utána csinálni, de nekem így sem sikerült.

    És teljesen mindegy, hogy milyen fajta a tészta, az övé mindig tökéletes.

    Mindenféle pörkölthoz és lecsóhoz.

    előzmény:
    Krisztina80 (1)
    2010-04-27  18:24
  16. 2010. Április 28. 04:5337.

    Szia, csak ugy poenbol, ha mar igazi vega kajarol irsz, disznozsirral.)))) na ezen igazan elmosolyodtam.))) Jo etvagyta a finom kajahoz es kellemes napot!

    Amugy meg mindeki szive joga, hogy ugy es azt tegyen bele, amit ajar, attol meg az lecso lsz, csak lecso akarmivel:) Tudod, izlesek es pofonok.)

    Tia

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_475345 (28)
    2010-04-27  19:44
  17. 2010. Április 28. 04:5136.

    Szia Krisztina!

    Hogy ne tapadjon össze másnapra,és szép gurulós legyen,a titka:

    nem kell tökéletesen puhára megfőznöd.Előtte persze pirítsd meg zsíron vagy olajon rózsaszínűre.Kevesebb vizet tegyél alá,csak lepje el teljesen,fedő alatt főzd addig lassú tűzön,míg beszívja a vizet.Majd amikor majdnem kész,vedd le a fedőt,állásban a párát még be fogja szívni és tovább puhul-de nem túlfő!-és amikor elkészült,tegyél még rá egy kanálka zsírt vagy olajat.Szép pergősek lesznek a szemek és másnapra sem tapad össze.

    előzmény:
    Krisztina80 (1)
    2010-04-27  18:24
  18. 2010. Április 28. 00:2235.

    En is igy fozom. Anyukam is igy csinalta.Almart talan az anyukank ismeretk egymast?

    előzmény:
    almart (21)
    2010-04-27  19:19
  19. 2010. Április 27. 23:5234.
    a magyar verzió. 3-4 evőkanál olaj, bele 500 gr tarhonya, kevergetni, amig megbarbul,1 liter víz, bugyog majd, nem baj, lefedni, 15 perc, átkeverni és jó.
    előzmény:
    Krisztina80 (1)
    2010-04-27  18:24
  20. Torolt_felhasznalo_654151
    Torolt_felhasznalo_654151
    2010. Április 27. 23:0033.

    Tarhonya...., hú, azt nem ettem már vagy 16 éve. Komolyan...

     

    De vagy egy csomag a spájzban, meg kéne csinálni-...

     

     

    előzmény:
    Krisztina80 (1)
    2010-04-27  18:24
  21. Ree
    Ree
    2010. Április 27. 22:2532.
    Hú, holnap megpróbálom:D Megkívántam én is, de sose csináltam...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  22. 2010. Április 27. 21:4231.

    joestet, akkor en eloallok egy masfajta verzioval, igaz, en legtobbszor az olasz soretteszatbol csinalom, ami azonos valamennyire a magyar gyari tarhonyaval (ambar a liszt nyilvan mas)

    en szalonnan vagy olajon pritgatom vasfazekban a tarhonyakat, addig, amig el nem kezdenek felmaszni a fazek falan. ekkor ra a forroviz, vagy forro leves, de en aprankent ontozom ra, es kozben elkeverem, akkor kapja a kovetkezo adag let, mikor az elozot felszivta. igy mod van kostolgatni. Igaz, senki sem tanitott erre a receptre, de eddig meg mindig finom lett. kiveve, mikor krumplit is tettem bele, az gyalazatosan szetfott, soha sem ertettem meg, miert

    előzmény:
    Krisztina80 (1)
    2010-04-27  18:24
  23. 2010. Április 27. 20:5830.
    Kedvenc kajám a lecsós csirkemáj ,tarhonyával!......Évtizedek óta főzöm a tarhonyát,és elárulok egy titkot!Mivel a tészta nem mindig egyenlő mennyiségű vizet vesz fel,és látod,hogy már majdnem puha,de még sok rajta a víz,kapd fel a sűrű tésztaszűrőt,és szűrd le.Utána tedd vissza a lábasába,fedd le,pár perc múlva kavard át egy villával,és senkinek ne szólj róla,hogy majdnem elcseszted!
    előzmény:
    Krisztina80 (1)
    2010-04-27  18:24
  24. Torolt_felhasznalo_475345
    Torolt_felhasznalo_475345
    2010. Április 27. 19:4529.
    Én sok ételhez használom a tarhonyát, de csak a kézi tarhonyát.
    előzmény:
    Becsike (12)
    2010-04-27  18:51

Címlap

top