Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mikróba mennyi időre?
2010-04-26 22:161.
Létrehozva: 2010. Április 26. 22:16
Sziasztok!
Találtam egy receptet:
"beleöntöm a 20%-os tejfölt, amelyet előzőleg mikróban hűtőhidegről 30fokra (tulajdonképp kézmelegre vagy szobahőmérsékletre) felmelegítettem"
Hány fokon és hány percig kell melegíteni a tejfölt, hogy 30 fokos legyen? És minden tapasztalat érdekel ezzel a recepttel kapcsolatban!
Köszönöm
Jelentem, készül a krémsajtom, reggel óta!
Volt itthon felbontott vödrös tejfölöm, cca fél vödröcskével.
Kizuttyintottam a nyeles szűrőbe, alátettem egy műanyag tálat, amibe a szűrő pont beleillik.
Így betettem a mikróba, és 700 fokon mikróztam cca 1 percig (percbeosztású sajna a mikróm, azért cca)
Tejföl tetejére tettem egy kistányért, arra egy üveg lekvárt (lenyomatásként) és be a hűtőbe!
Most lezsűriztem, máris finom!De holnapra mégjobb lesz!
Csak, mivel ezt (állítólag) nem szabad keverni (ez ugyan sztem túlzás!) nem ízesítettem, így sótlan.
Köszi, Fórumozok, hogy eszembejuttattad, így csináltam is!
Próbáljátok Ti is ki, nem bánjátok meg!
tedd bele meleg vizbe a tejfolos dobozt
ez mekkora ötlet ... megoldottad a gondom!
a használati melegvíz kb. 40 fokos
(megjegyzés: kevergetni nem szabad!)
Elnezest hogy erdemben nem valaszoltam a topikinditodra, de delutan csak beneztem es ez jutott eszembe. Szerintem azt nem lehet megmondani, hany percre vagy m.percre tedd a mikroba, mivel minden mikronak mas a teljesitmenye.
Erdemes venni olyan etelhomerot, amit en a joghurt es a kefir keszitesehez hasznalok, mert azt is mernem kell, nem lehet a tejet 82 foknal melegebbre heviteni:
http://www.abiasa.com/siteYogotherm/en/english _320x240.html
Szoval szerintem a tejfolt ha elozo este kiveszed a hutobol, akkor nem romlik meg reggelig, es talan akkorra mar szobahomersekletu lesz. Ellenorizheted ilyen etel homerovel. Ha nem eleg langyos akkor tedd bele meleg vizbe a tejfolos dobozt es kevergesd ezzel a homerovel, amig eleri a megfelelo fokot.
Egyebkent koszonom szepen ezt a receptet.
Nagyon jo, es holnap ki is probalom.
Inkább tippelek: nincs!
A hány percig hány fokon mennyi tejfölt ki lehetne számolni! Csupán egy fizikusdiploma szükségeltetne hozzá!
Az cca 5 év. Így jó???
No, én megyek, aluszkálom! Jó éjt Neked, meg Mindenkinek itt!
akkor most googlizd ki hogy hány fokon, hány percig
mert ez így semmit sem ér nekem
most hogy már vannak zöldségek a reggeli piritósomra szánnám
remélem ebbe is beleköt valaki
Csak Neked, a google-néniért!
Itt egy csomó házi krémsajt-reci:
http://www.google.hu/search?q=h%C3%A1zi+kr%C3%A9msajt&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a
Krémsajt helyett kenyérre kenve.Olyasmi lesz, mint a bolti krémsajt, vagy vajkrém. Ízesídheted is, amivel tetszik!
Éljen a kísérletező kedv!
Dísznek is szép az!
S ne biztass senkit környezetszennyezésre! Akárhová ki se dobhatja, csak engedélyezett veszélyeshulladék-lerakóba viheti!
Mire használjátok fel az így nyert tejfölt ? Nem romlik meg csöpögés közben ?
Szeretek kisérletezni én is.
No és a Lidl-esből hol van a kísérletezés öröme????
No, látod????
Milyen örömödet? Azt, hogy azt hiszed, hogy svájci csokit eszel, közben meg csak sportszelet? :-)))))))))
Szeretem helyrerakni a dolgokat. Ha valami NEM mascarpone, akkor ne mondjuk rá, hogy az.
A ketchupos-trappistasajtos makarónira se mondjuk, hogy bolognese...
Ja, és még egy tipp. :-)
Átfolyós "német" kávéfőzőbe való papírfiltert érdemes használni. 120 db-os tán 200-300 ft a dm-ben, és akkor nincs macera a textil mosásával, büdösödésével. :-D
Én inkább joghurtot szoktam így lecsöpögtetni, pl. tzatzikihez.
Csak az a bökkenő, hogy a mascarpone NEM savanyított tejszínből készül!
Tehát lesz "valamid", de messze nem mascarpone! Krémsajt igen, de az egy kicsit más.
Azt írja, hogy 375 g-os tejfölből lesz 200 g krémsajt. plusz amennyit pepecselsz vele..
A múlt héten 259 ft volt a Lidlben a 250 g-os mascarpone. Az igazi, a 80% zsírtartalmú. EGy 375 g-os tejföl közel 200 ft...
Nem hinném, hogy nagyon megéri...
ne izgulj!
Nálam sem mindig sikerül pont jóra! Na, bumm! Továbbmelegítem, vagy lehűtöm, és kész!
az tuti, hogy túrót fogok csinálni
nem baj, azt is szeretem
Utólag olvastam el a receptet, jól hangzik!
Én csináltam már tejfölből krémsajtot, én egyszerűen belekavartam a 20%-os tejfölbe ízesítőket (pl snidling, só), és műanyag szűrőbe téve, letakarva, -azért, hogy ne száradjon ki- a szűrőt egy akkora tálba téve, amibe pont befér felül, a hűtőben csepegtettem le, vagy 2 nap alatt.
Semmi melegítés nélkül!Bár meglehet, melegítve más lesz az állaga kissé, majd kipróbálom!Tedd Te is bátran, fokozgatás nélkül!
Fölösleges mikrózni. Ha akkor vásároltad, ne tedd a hűtőbe, ha pedig onnan vetted ki, várj vele kb. 1/2 - 1 órát, s azután csöpögtesd!
Még sosem mikróztam, sőt már a hűtőből kivettet is csöpögtettem.
Akkor pont ennél a receptnél nagyon vigyázz, mert sajt helyett túród lesz.Nekem 650 W kb fél perc elég ennyi tejfölhöz.
Sok sikert
látszik nem ismersz
nálam vagy hideg valami vagy bugyborékolva forr
Tökmindegy szerintem!
Picit rámelegítesz, vársz picit. Kiveszed, megkavarod, és egy kiskanállal a csuklódra teszel belőle. Ha semleges, se meleg-se hideg, jó. Ha nem, picit melegíted még, v hagyod hűlni!
Ez csak leírva bonyolult ám!
S végül, a receptek sem szentírás, semmi gond se lesz, ha 40 fokos lesz a tejföl!
A RECEPT