Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

KULLANCSCSÍPÉS, FONTOS!!

abonett
Létrehozva: 2010. Április 2. 10:56

Sziasztok!

 

Páromat tegnap két kullancs is megcsípte. A kérdés az lenne, hogy honnan lehet tudni, hogy fertőzöttek voltak-e (már nincsenek meg a kullancsok), tehát hogy kialakulhat -e tőle Lyme-kór vagy agyhártyagyulladás,bármi? mit kell figyelni és meddig? 

 

köszi

 

  1. 2018. Április 16. 14:3018.

    A kisebbik gyerekem osztályában megfertőződött egy gyerek, és az ő szüleinek is hasonló tapasztalatai voltak az orvosokkal. Az osztályfőnök hívta fel a figyelmünket, hogy van kullancsbiztosítás. Találtam egy olyat, amihez csak regisztrálni kell, és kész. Teljesen ingyenes. Nem kellett a gyerekekre külön biztosítást kötnöm, mert az én regisztrációmmal fizet az egész család után, akik velem egy háztartásban élnek. Május 20-áig pedig van egy akciójuk, aminek a keretében a regisztráló és a gyerek intézménye is nyerhet. Itt találjátok a részleteket, ha érdekel valakit: https://www.genertel.hu/kullancs

  2. 2010. Április 2. 13:1817.
    Van errol mar topik, en is inditottam. Nezzetek meg, ha meg megvan.
    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56
  3. 2010. Április 2. 13:1716.
    Csak halkan jegyeznem meg, hogy a lanyomat is megcsipte egy fertozott kullancs. O elkapta a Lyme kort, mert 2 evig jarta az orvosokat, de egyik sem volt hajlando sem foglalkozni vele, sem kepes felismerni a bajt. Nala abszolute semmi jele nem mutatkozott a kulancs csipesnek. A laba szarai dagadtak fel nagy uborkaszerure es ronda fajdalmas kiutesek voltak rajta. Ket ev utan egy simeros orvos nekiult egy hetvegen es megtalalta a bajt. Antiniotikum kell, de specialis antibiotikum. Nala, ahogy Lyme korra utalo pecialis tunetei nem oltak, szovodmenyek sincsenek. Szerencsere. Ne hagyjatok magatokat. Az orvost nem erdekli, nem az o baja.
    előzmény:
    HAndika (15)
    2010-04-02  12:23
  4. 2010. Április 2. 12:2315.

    Még egy tanács. Tudom, utólag már mindegy, de azért mégsem. Ha legközelebb bárkit megcsíp a családban, kullancsot kiveszitek és el lehet küldeni bevizsgálásra, hogy fertőzött-e.

    Sajna mi már tapasztaltabbak vagyunk ezügyben.

    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56
  5. 2010. Április 2. 12:2214.
    köszönöm még 1x mindenkinek!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  6. 2010. Április 2. 12:1913.

    Szia!

     

    Hiába mennétek orvoshoz, ha kivettétek a kullancsot. Csak annyit tudnak mondani, hogy várni kell. Ahogy előttem írták, figyelni kell a helyét. Ha vörös, piros folt alakul ki (Lyme folt), akkor már mehettek dokihoz. Ezzel járhat levertség, álmosság, egyéb tünetek. 

     

    Kérdés az is, hogy mennyi ideig volt benne a kullancs. Ha pár órán belül kiszedtétek, akkor minimális az esély, hogy elkapta. Ha egy napot benne volt, akkor már nagyobb.

     

    A háziorvosok nagy része a Lyme folt kialakulásakor ad rá antibiotikumot, aztán kész. Viszont vannak most már helyek, ahol vérvétel előtte és az antibiotikum kúra után is.

     

    A Lyme kór a leggyakoribb. Ha már fertőzött az a dög, akkor inkább ezzel, mint az agyhártyagyulladással... Az sokkal súlyosabb és nem biztos, hogy gyógyul szövődmény nélkül. De szerencsére az a ritkább.

     

    Reméljük nem voltak fertőzöttek!

     

     

    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56
  7. Torolt_felhasznalo_433390
    Torolt_felhasznalo_433390
    2010. Április 2. 12:1512.

    Ezt érdemes esetleg elolvasnod.

     

     

    A Lyme-ra jelelmző EM (céltáblaszerű folt) az esetek kb 30% -ban nem alakul ki,így fontos,hogy figyeljétek,megjelennek-e más,jellemző tünetek (a cikkben jól le van írva,milyenek).

     

    Úgy három-négy hét múlva esetleg érdemes csináltatni egy westernblot tesztet,beutalót kell kérni a háziorvostól hozzá,esetleg egyenesen Lyme ambulanciára is mehettek.

     

    Ami fontos: hogy ha most nem is derül ki semmmi,de évek múlva olyan panaszai lesznek,amiknek nem találják a hátterét (pl. ízületi gyulladás),mindig gondolni kell egy jóval korábbi,és akár évekig lappangó Borrelia b. fertőzésre.

     

    Agyhártya- vagy agyvelőgyulladástól csak akkor kell tartanotok,ha nem kapott védőoltást a párod.

    Ennek tünetei a csípés után egy-két héttel induló influenzaszerű tünetek,majd pár napos -esetleg egy hetes- javuló,láztalan időszak után hirtelen jelentkező állapotrosszabbodás,magas láz,fejfájás,hányás,látászavar vagy egyéb idegrendszeri tünetek jelentkezése.Ez utóbbi betegség jóval ritkábban fordul elő,mint a Lyme-kór,évi kb 60-80 esetet regisztrálnak csak.

     

    Most nincs értelme még orvoshoz fordulni,figyeljétek csak a párodat,ha bármilyen tünet jelentkezne,akkor viszont mielőbb forduljatok orvoshoz.

    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56
  8. 2010. Április 2. 11:4011.

    Szia!

    A fiamat már többször megcsípte kullancs, ebből az egyik Lyme-al volt fertőzött.

    Úgy derült ki, hogy nem múlt el a csípés helye, és kb 1 hét elteltével lassan n, napokon keresztül kezdett körülötte nőni a kokárda szerű folt. Először nagyon pici volt. Elmentünk a László kórházba az ügyeletre, de elhajtottak, hogy mit akarunk, ez csak helyi irritáció. Kifejezetten szemetek voltak :((

    Pár nap múlva már szépen látszott a kokárda, akkor a kullancs ambullanciára mentünk. Kapott a gyerek egy antibiotikumot, amit 15 napig kellett szednie, és szépen elmúlt. Vért sem vettek tőle, kontrollra sem kellett menni utána.

    Ez az óvodában történt, több, mint tíz éve.

     

     

    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56
  9. Torolt_felhasznalo_225302
    Torolt_felhasznalo_225302
    2010. Április 2. 11:3710.

    Kullancscsípéssel és kivétellel szerintem is fölösleges orvoshoz rohanni, de ha jelentkeznek a lent említett tünetek (bepirosodás, vörös folt) akkor mindenképp.

    A kullancsot egyszerűen ki kell húzni, csavargatni nem kell, se órajárással megegyezően sem ellentétesen (ez nagy butaság, hiszen nem menetes :)) utána fertőtleníteni a helyét. Ennyi. és figyelni pár napig a helyét, van-e változás.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_240505 (7)
    2010-04-02  11:28
  10. 2010. Április 2. 11:379.

    köszönöm mindenkinek a választ!

     

    dokik közönyére reagálva: én  mikor múltkor átnézettem az anyajegyeimet a biztonság kedvéért (persze sztk-s orvosnál), a doki szinte hülyének nézett, minek ez a nagy félelem/buzgalom, pedig hát pedig a csapból is az folyik,hogy menj el szűrővizsgálatokra, és persze el is kell/kéne.....no comment.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  11. 2010. Április 2. 11:288.

    A Lyme-kór három szakaszban (stádium) zajlik: korai-helyi (lokalizált), korai-szórt (disszeminált), késői. A korai és késői szakaszok között általában tünetmentes időszak van.

    A korai-helyi szakasz többnyire nagy, vörös folttal kezdődik a kullancscsípés helyén, általában a törzsön, combon, ülepen vagy a karon. A folt (eritéma migránsz) ezután tágul és eléri a 15 cm átmérőt, közepe rendszerint feltisztul (céltáblaszerűen). Az eritéma migránsz nem viszket és nem fáj, de meleg tapintatú lehet. A fertőzöttek mintegy 25%-ában nem alakul ki a vörös folt - vagy legalábbis nem veszik észre.

    A Lyme-kór korai-szórt (disszeminált) szakasza akkor kezdődik, amikor a kórokozók vándorolni kezdenek a kullancscsípés helyéről. Ilyenkor sok beteg fáradtságot érez, hidegrázása és láza, fejfájása, tarkómerevsége, izom- és ízületi fájdalmai vannak. A betegek közel felében a test más helyein is képződnek eritéma migránsz foltok ("vándor" foltok), ezek már általában kisebbek. Ritkább tünetek a hátfájdalom, a hányinger, hányás, a torokfájdalom, a nyirokcsomó- és lépmegnagyobbodás. A tünetek legtöbbje megjelenik, majd elmúlik, ám a betegség- és fáradtságérzés hetekig fennáll. A tünetek megfázásnak vagy egyszerű vírusfertőzésnek felelnek meg, különösen, ha a vándorfoltok hiányoznak.

    A korai-szórt szakaszban olykor súlyosabb tünetek is kialakulhatnak. Idegműködési rendellenességek összességében 15%-ban jelennek meg a kórkép kapcsán. Leggyakoribb a fejfájás, tarkómerevség, az agy- és gerincvelőt borító hártyák érintettsége (aszeptikus meningitisz), az egyik arcfél izomgyengesége (Bell-féle bénulás); ezek kezelés hiányában hónapokig megmaradhatnak. Idegi fájdalom és erőtlenség léphet fel más területeken még hosszabb ideig. Szabálytalan szívverés (arritmia) és a szív külső burkának gyulladása (perikarditisz) okozhat mellkasi fájdalmat a fertőzöttek 8%-ában.

    A kezeletlen Lyme-kór kései szakára a fertőzés után hónapokkal-évekkel kerül sor. E kései szakban a betegek körülbelül felének ízületi gyulladása (artritisz) lesz. A nagyízületek, elsősorban a térd duzzanatával és fájdalmával járó időszakok több éven keresztül visszatérnek. A térdek nem is annyira fájdalmasak, mint inkább duzzadtak, gyakran meleg tapintatúak és ritkán vörösek. Ciszták alakulhatnak ki a térd mögött, és azok megrepedése hirtelen fokozza a fájdalmat. A Lyme-artritiszben szenvedők mintegy 10%-ában állandósul a térd betegsége. Ennél kevesebb betegnek kell idegrendszeri rendellenességgel küzdeni, ami lehet hangulatbetegség, beszéddel, emlékezettel, alvással kapcsolatos eltérés. Idegrendszeri rendellenesség lehet még néha a háton, a lábakban vagy a karban érzett zsibbadás vagy nyilalló fájdalom.

     

    Forrás:

    drinfo.eum.hu

    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56
  12. Torolt_felhasznalo_240505
    Torolt_felhasznalo_240505
    2010. Április 2. 11:287.

    hát nem tudom, mi kétszer, két különböző időpontban két különböző dokinál voltunk és olyan szinten lenéztek minket, hogy minek zavarjuk őket ilyesmivel. Az egyik hazaküldött, hogy vegyük ki mi a kullancsot. Másik doki szájhúzással kísérve kivette, de semmi egyéb nem volt.

     

    A másik esetben elve úgy mondtuk, hogy szeretnénk ha kivenné és adna tanácsot is, blablabla. Közölte, hogy nem az orvos feladata kivenni sem, ezt mindenkinek el kell tudnia intézni otthon.

     

    Két külön hely, több év eltéréssel. Nem hiszem, hogy lyan sokat érdeklné a dokikat a kullancs

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  13. 2010. Április 2. 11:236.

    orvos, orvos, orvos...

     

    most csak egy 'kis' kullancscsípés, ami miatt nem mentek dokihoz, vagy veszélyes kullancscsípés, és féltek pl. a Lyme-kórtól?

    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56
  14. Torolt_felhasznalo_225302
    Torolt_felhasznalo_225302
    2010. Április 2. 11:145.
    Hát azt nem tudhatod elsőre, hogy fertőzött volt-e, de ha néhány nap múlva piros udvara lesz és duzzadt fájdalmas lesz a környéke akkor azonnal irány az orvos, mert akkor az volt. Antibiotikummal jól kezelhető a Lyme-kór.
    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56
  15. 2010. Április 2. 11:134.

    hát ha az embernél is hasonló a tünet mint egy kutyánál akkoe:levertség,étvágytalanság láz hányás.

    előzmény:
    abonett (3)
    2010-04-02  11:10
  16. 2010. Április 2. 11:103.
    jajjjjj.....gondoltam egy kullancscsípéssel nem rohannánk egyből orvoshoz....építő hozzászólás?
    előzmény:
    e.bari (2)
    2010-04-02  11:01
  17. 2010. Április 2. 11:012.
    Szia. Orvos mit mond? A válasza a kérdésedre valószínűleg relevánsabb, mint az nlc fórumnak...
    előzmény:
    abonett (1)
    2010-04-02  10:56

Címlap

top