Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyereket és munkát akarok

KerteszGabor
Létrehozva: 2010. Április 1. 17:32

"Az adatok szerint 20 magyar fiatal 23 gyereket szeretne. Aztán csak 13 születik meg. Fájdalmas statisztika, hiszen az elöregedő társadalom gyenge lesz ahhoz, hogy eltartsa a jövő időseit. S elgondolkodtató is, hisz számos társadalmi ok húzódik mögötte." 

 

Sziasztok,

 

a fenti idézet az eheti Nők Lapjából való, a teljes cikket ITT olvashatjátok.

 

Arra gondoltunk a szerkesztőségben, hogy vitaindító cikkünket megjelenítünk itt a fórumon, hátha van kedvetek továbbgondolni őket, és megosztani velünk - illetve egymással a véleményeteket. Hiszen a viták erre valóak, nemde?

 

Előre is köszönjük a kommenteiteket,

 

Kertész Gábor

újságíró

Nők Lapja

  1. 2010. május 9. 11:23162.

    Kedves Nők Lapja és Gábor!

     

    Az ember álmokkal és kikötésekkel indul neki a családtervezésnek, amikről aztán idővel szépen lassan elkezd lemondani, - már ha elég fontos neki az a csoda, hogy gyermeke szülessen.

     

    Itt állok 31 évesen, 10 év munkaviszonnyal a hátam mögött. És szeretnék gyermeket, de mennyire! De sajnos a mai világban már a kezdés sem egyszerű: megtalálni az ideális jelöltet, lehetőleg úgy, hogy még fiatalon tudjunk szülni. Szerencsére megtaláltam, de arról, hogy fiatalon szüljek, szépen lassan le kell mondanom, mert csak problémákkal találom szemben magamat, magunkat a családtervezést illetően.

     

    Mint azt hiszem minden pár, mi is úgy gondoltuk, hogy kellene egy saját lakás. Szülői támogatás nélkül, egy átlagos és egy átlagon felüli (!) fizetéssel, több évi spórolás után sem tudtunk odáig eljutni a férjemmel, hogy akár hitelt tudjunk felvenni, mert egyszerűen lehetetlen milliókat megspórolni! (A szocpolt eltörölték, azt ezt helyettesítő intézményekről szót ejteni sem érdemes, a hitelfelvételt pedig nagyon megszigorították és sokkal több pénznek kell az ember zsebében lennie.) Itt már egy álom azonnal ködbe vész, marad az albérlet, mint ideális kezdés egy családnak.

     

    Idén kitettek a munkahelyemről, 4 hónapja nem találok állást. Szinte nincs olyan interjú, ahol (jogtalanul) meg ne kérdeznék, hogy szeretnék-e gyereket! Mégis mit válaszoljak erre? Hazugságra vagyok kényszerítve, különben azonnal elküldenek. Mivel egy átlagos próbaidő 3 hónap, ami alatt azért egy pocak szépen tud gömbölyödni, most nem is merünk próbálkozni a babával, mert akkor valószínű azonnal megválnának tőlem a próbaidő lejártával, terhesen. És az idő közben pedig csak megy és megy tovább…talán egyre csökkenő esélyt adva a fogantatáshoz, ami a mai stresszes világban amúgy sem jön azonnal az esetek nagyobbik részében.

    Ugyanakkor megértem a munkáltatókat is, mert az állam nem teremt olyan lehetőségeket, amivel megkönnyítené a helyzetüket, sem a szülő nő munkájának kiesésében, sem a kisgyermekes munkavállalók esetében.

     

    Arról nem is beszélve, hogy én például soha nem voltam ilyen helyzetben, a munkaviszonyom a 10 év alatt folyamatos volt, de a gyes-nél ez ugye nem számít, ha most vállaljuk a babát, megnézhetem a támogatás összegét, de meddig várjak még ennyi idősen és mire? Ráadásul a gyes szabályozása is állandóan változik, azzal kalkulálni szinte lehetetlen. Miért nem lehet a segély alapjául venni azt, hogy nem lógtam végig az életemet, becsülettel dolgoztam, és pont most kerültem ilyen helyzetbe, ennyi idősen, amikor szülni szeretnék? Mert munkát akarok, nem csak azért, hogy dolgozhassak, hanem mert anélkül be sem tudok vállalni egy gyereket! 

     

    És hogy mi lesz utána? Hogy vissza tudok-e majd menni dolgozni, lesz-e kire bízni a babát, vagy tudunk-e több gyereket is vállalni ilyen helyzetekben? Mivel még a megszületésének a lehetősége is borzasztó problémákat vet fel, bele sem merek gondolni ezekbe a kérdésekbe…Csak bizakodni tudok, hogy ilyen körülmények között is szeretetben tudjuk majd felnevelni és hogy majd csak megoldunk mindent. Valahogy.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  2. 2010. Április 17. 12:39161.

    Kedves Gábor!!!

     

    Én 34 évesen szültem a kislányom jelenleg gyeden vagyok Nóri 18 hónapos múlt, jó lenne még egy gyerek de egyszerűen nem tudom bevállalni, októberbe visszamegyek dolgozni, középvezető vagyok egy multinacionális cégnél én sem engedhetem meg azt a luxust, hogy itthon maradjak még egy évig, nincsen bölcsőde a mi környékünkön mivel vidéken lakunk, a városba meg nem veszik be a vidéki gyerekeket

     

    Egy boldog anyuka,szülői segítséggel tudjuk megoldani Nóri felügyeletét, édesanyám Erdélyből jön ki hozzánk ősztől-tavaszig és utána felváltva szintén az anyósommal fogják megoldani, nem kell mondanom nekik is milyen erőfeszítés lesz havonta váltani egymást és 800 km-t utazni, nekem valószínű 12 órás műszakba kell dolgoznom, így semmi esélyem még egy gyereket bevállalni,  sajnos eléggé reménytelen Magyarországon a nők sorsa de én azt tudom ajánlani mindenkinek legalább egy gyereket szüljenek, ha tehetik többet mert ilyen csodás élményt sem a karrier, utazás vagy pénz nem tud okozni.

     

     

    egy boldog anyuka 

    előzmény:
    KerteszGabor (1)
    2010-04-01  17:32
  3. 2010. Április 17. 12:22160.

    Mindig csak a gyes emeléséről,meg a főállású anyaságról van szó,ez tudjuk kiknek kedvez,de a középosztálybeli anyukák védelmében cefetté szankcionálnám azt a munkaadót,aki kitol egy gyerekes édesanyával,vagy azért nem alkalmaz egy nőt,emrt gyereke van.

    Nyugaton még arra is kvóták vannak,hogy egy cégnek(kivételek persze vannak,mondjuk bányászat:)))hány százalék nőt kell alkalmazni.

    Mindig azzal példálózunk,hogy nyugaton az anyuk már szülés után x hónappal dolgoznak: jaja,csakhogy pl Hollandiában a nők 50%-a rész-vagy távmunkában dolgozik,nem napi 12 órában:))

    A gyest is munkaviszonyhoz kötném. szelekció-evolúció-revolúció, oszt jónapot.

    előzmény:
    meggiem (9)
    2010-04-01  17:57
  4. 2010. Április 17. 12:11159.

    Jaaaaa...adózol,mint állat és akkor még képedbe vágják,hogy ingyenes az egészségügy,meg az oktatás, ha véletlenül beteg leszel,akkor kegyelemkenyér a táppénz, meg az sem biztos,hogy nyugdíjad lesz.

    Ingyenes eü?Tb-zek,plus a doki,nővér,szülésznő(tisztelet  akivételnek) jogot formál a hálapénzre,ha nem adsz megnézheted magad.

    Ingyenes oktatás?Adóinkból tartják fenn az iskolákat,plusz kérdezzünk meg pár szülőt(általánostól egyetemig, mennyi a járulékos költség.

    előzmény:
    Steffie (156)
    2010-04-06  13:26
  5. 2010. Április 7. 15:44158.

    Szia!

    Erre már én is gondoltam, az adómért, mert dolgozunk, semmit nem kapunk, ergo kérjük a férjem bruttóját és köszönöm, a többit megoldjuk:D

    (Ausztriában ugyanebben a munkakörben 1500 euro lenne a fizetése, ha ennyit keresne itthon, akkor addig maradnék itthon, ameddig akarok, vagy mehetnék részmunkaidőbe dolgozni.) (ami még bekövetkezhet, hogy odamegyünk dolgozni)

    előzmény:
    Steffie (156)
    2010-04-06  13:26
  6. 2010. Április 6. 19:19157.
    igazad van! ide az adónkkal :)
    előzmény:
    Steffie (156)
    2010-04-06  13:26
  7. 2010. Április 6. 13:26156.

    Kedves Vicka!

    Üdvözlünk a valóságban, ahol munka, adózás, közteherviselés és hasonló fogalmak borzolják mindennapjainkat.

    Soraid nagy reményről, de szinte csak arról tanúskodnak. Amit szeretnél, azt sokan mások is szeretnék. Sok gyereket nevelni, keveset dolgozni, azt is úgy, ahogy én akarok...

    De tudod, én mit szeretnék? Adják ide a férjem adóját, hogy soha többé ne kelljen senkit eltartanunk magunkon, a MI családunkon kívül, abból a pénzből, amiért MI dolgoztunk meg. Én csak ennyit kérnék: ne adják szociális alapon másnak, ami az enyém, és a főállású anyaságot teremtse meg a férj, ha meg tudja.

    A főállású anyaságot ha minimálbérrel tolerálják, az tudod, hogy megint melyik náció szaporodását segíti elő. Ha ez így lenne, szerintem a nagy adózók beadják a kulcsot, mert már így is feszült a helyzet, sokan mennek ám külföldre, akik megelégelték azt, ami itt van. Aztán a többiek itt maradhatnak szaporodni a semmire.

    Elnézést, ha kemény voltam. Még így is nagyon vissza kellett, hogy fogjam magam.

    előzmény:
    vicka6 (155)
    2010-04-04  09:22
  8. 2010. Április 4. 09:22155.
    Kedves Nők Lapja,Kedves Gábor! Érdeklődéssel vettem kezembe a Nők Lapja e heti számát.Szívesen olvasok minden észrevételt, hozzászólást,melyben az anyák helyzetéről,munkába állásáról írnak. Kicsit elszomorított,hogy a főállású anyaságot igazából nem nagyon olvastam, mint lehetőséget az anyák kezében. Nekem négy gyermekem van. A legkisebb kétéves, és sajnos vissza kellett mennem dolgozni napi nyolc órában, természetesen anyagi okokból. Felfordult az életünk fenekestül; a négy gyerek bizony nagyon megérzi ezt a feszített tempót, amit az új élethelyzet diktál. A munkahelyemen a táppénzt nehezen tolerálják,remeg a gyomrom, ha valamelyik gyerek egyet tüsszent. Számunkra-és biztos vagyok benne,hogy sok más nagycsaládos számára is- nagy segítség lenne, ha a főállású anyaság nem 28500 Ft lenne(ebből még vonnak is le nyugdíjjárulékot és magán-nyugdíjpénztári tagsági díjat ha jól tudom), hanem legalább a mindenkori minimálbér. Ez mellett még ugyanúgy szükség lenne arra, hogy napi négy órában munkába álljak, de ha jól tudom, most ezt a négy órát amit a főállású anyaság mellett dolgozni lehet,csak szó szerint értelmezve lehet elvégezni, és nincs mód arra,hogy napi 8 illetve 12 órát dolgozzak egyben,a többi napot pedig a családra és a háztartásra szánjam. Én egészségügyben dolgozom, és ez a megoldás számunkra óriási segítség lenne. Az nagyon szép,hogy babysittert és házvezetőnőt foglalkoztathatok állami segítséggel,de azt gondolom egy,illetve kettő közalkalmazotti fizetésből irreális lenne azt kifizetni -egyenlőre legalábbis mindenképpen-. Ha véletlenül valamelyik gyermek beteg lenne, táppénzre is kevesebbet kellene menni, mert sokkal jobban megtudnánk variálni a férjemmel az otthontartózkodást. Nagyon bízom a választásokban, és abban hogy felismerjék végre, mekkora szerepe van a családnak a gyermekek és természetesen ebből kifolyólag később a társadalom életében. Nekem a család nem azt jelenti,hogy megszülöm őket aztán pár hónap után őrült hajtásban élve egymásnak kis cetliken üzengetve éljük az életünket. Ez nem család, ez gyerekgyártás az országnak. Remélem a politikusok figyelnek a különböző civil mozgalmak észrevételeire, hozzászólásaira is, és együtt egy olyan megoldás születhet,amelyik mind a családok,mind az ország számára rövid és hosszú távon célravezető. Köszönöm hogy elmondhattam véleményem Vicka
    előzmény:
    KerteszGabor (1)
    2010-04-01  17:32
  9. 2010. Április 3. 09:06154.

    lehet. és igazad van teljesen, akinek nincs 10 ezer ft-ja sem, annak mire a gyerek? oké, hogy 2 évig kap havi 26 ezret, de utána? a suli nem ingyenes, sőt! tavaly a 2 fiamnak(1-sős, és 10-es, és egyedül nevelem őket) csak a könyvek 40 ezer körül voltak, igaz, ebben nyelvkönyv is volt.

    füzetek, stb...

    egy vagyon.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741267 (139)
    2010-04-02  16:51
  10. 2010. Április 2. 22:34153.

    emma80: Én megértelek, h nem akarsz gyereket, egyrészt a Te dolgod, másrészt meg van ilyen. Nekem van 2, és mindig is akartam gyerekeket, a párom is+megfelelelő érzelmi és anyagi hátteret tudunk nekik teremteni.

     

    A gyerekvállalás-téma nem mindig racionális.  Egyrészt nincs 100%-os fogamzásgátlás, az abortuszt sokan gyilkosságnak tartják (én sem lennék rá hajlandó). Másrészt, nem tudom, egyeseknél hogy van, de mintha valami bekattanna, és iszonyat erővel tör rájuk a gyerek utáni vágy. Több nagycsaládost ismerek, akik 4-5 gyereket bevállalnak szerény körülmények közé, és hisznek benne, hogy majd lesz valahogy. És tényleg boldogulnak. Sokszor rávilágítanak arra, hogy milyen kevés dologra van igazán szükségünk, és mennyi minden csak szeszély, luxus. 

    Én nem merném bevállalni, de őket is meg tudom érteni.

     

    Hogy a témához is hozzászóljak: 

    Én nagyon támogatom a távmunkát és a részmunkaidőt.

    Egyrészt már sok helyen dolgoztam, és mindig is utáltam a fix munkaidőt. Napi 8 órában ott ülni azért, mert ez a munkaidő, ehhez napi szinten több órát utazni - ááá, kiráz a hideg. Egy csomó emberrel összezárva lenni egy büdös irodában naphosszat.Brrr.

    Én feladatokban, megoldandó problémákban és határidőkben gondolkodom.  Sok munkahelyem volt - volt, ahol napi 10-12 óra tömény hajtás volt, máshol az emberek simán végigtrécselték a munkaidő felét.

    Boldog lennék, ha olyan munkahelyet találnék, ahol hetente csak 2-3 napra kellene bemenni egyeztetni, tárgyalni, feladatokat kiosztani-ellenőrízni, egyébként meg otthonról dolgozhatnék, én oszthatnám be a napomat. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741267 (139)
    2010-04-02  16:51
  11. Torolt_felhasznalo_657006
    Torolt_felhasznalo_657006
    2010. Április 2. 21:54152.
    Tényleg nemKár,hogy sokan így élik ki magukat vagy keresnek önigazolást
    előzmény:
    bodnaraniko (151)
    2010-04-02  21:39
  12. 2010. Április 2. 21:39151.
    Akkor jóDe olyan rossz olvasni, hogy mindenhol bántják egymástAzt hiszem ebben sem különbözik a véleményünk
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_657006 (150)
    2010-04-02  21:31
  13. Torolt_felhasznalo_657006
    Torolt_felhasznalo_657006
    2010. Április 2. 21:31150.
    Te nem bántottál meg,mondjuk más sem
    előzmény:
    bodnaraniko (149)
    2010-04-02  21:25
  14. 2010. Április 2. 21:25149.
    Bocsi, a mondandómat nem egyedül Neked szántam. Teljesen véletlen volt, hogy pont a Tied volt az utolsó hsz, és erre kattintottam rá. De legközelebb, majd teljesen új hszként fogomírni, nehogy valakit megbántsak vele
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_657006 (148)
    2010-04-02  21:22
  15. Torolt_felhasznalo_657006
    Torolt_felhasznalo_657006
    2010. Április 2. 21:22148.

    Bocs,én írtam egy véleményt,amire jött,hogy mekkora idióta vagyok és ne mondjam meg senkinek,hogy kell élni.Távol állt tőlem,de úgy látom itt tényleg minden téma vérre menő vitába torkollik.

    Én nem köveztem meg senkit,ha máshogy él,ha úgy érzi teljesnek az életét,pont ezt az általánosítást nem szeretem.Nem magyarázkodni kell vagy megygőzni a másikat sztem,nem ez a topic célja.

    előzmény:
    bodnaraniko (143)
    2010-04-02  20:46
  16. Torolt_felhasznalo_657006
    Torolt_felhasznalo_657006
    2010. Április 2. 21:10147.
    Elhiszem,és csak pár pl-t soroltam fel.Én nem  mondtam,hogy szar ember,aki nem akar gyereket,szíve joga!De az sem ufo,hülye,szőklátókörű szar szemétláda,aki erre a világra gyereket hoz.Mégha nem is fenékig tejfel az élet,és nem is lesz.Lehet,hogy csak mégis meg akarta élni az anyaságot is,mert neki mondjuk így teljes az élete.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_255363 (145)
    2010-04-02  21:01
  17. 2010. Április 2. 21:01146.
    " Az, hogy ha én akarnék (nem más) borzasztó lenne, mert mint írtam , nem merném vállalni.

    És annál borzasztóbb nincs, mint amikor valaki szeretne gyereket, de nem lehet."

     

    A két mondatnak van egymáshoz köze?

     

    1. értelmezés: Azért nem lehet gyereked, mert nem mered vállalni, ergo borzasztó lenne, ha ennek ellenére akarnál. Azaz akaratod és bátorságod fog megmérkőzni a kérdés eldöntésében, mely szerint legyen gyereked vagy sem. Szinte egy középkori moralitásba illő téma.

     

    2. értelmezés: Félsz, mert csak, gyereket szülni, de valószínűleg legjobban attól félsz, hogy a biológiai órád mégis rá akar majd venni a gyerekszülésre, és te nem tudsz ellenállni. A második mondat pedig egyszerű sajnálkozás azok fölött, akiknél biológiai akadályai vannak a gyerekvállalásnak.

     

    És nem mondom hozzá: Értő megfogalmazást!

     

    Egyébként írásod a benned lévő bizonytalanságot tükrözi, amire én csak azt mondom, hogy a túlzott racionális kontroll életellenes. És ennek te és a hozzászólásaid az ékes bizonyítékai.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741267 (135)
    2010-04-02  14:24
  18. Torolt_felhasznalo_255363
    Torolt_felhasznalo_255363
    2010. Április 2. 21:01145.

    Na erre még reagálok.

    Mi olyan hihetetlen abban, ha valaki nem az általad felsorolt okok miatt nem szül, csak mert egyszerűen NEM VÁGYIK RÁ. Szűklátókörű, aki nem hiszi el, hogy ilyen is van.

    De ha bármelyik igaz is abból amit leírtál, akkor mi van? Nem hiszem, hogy ezért bárki szar ember lenne. Egy életünk van,  és nincs visszaút!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_657006 (142)
    2010-04-02  19:25
  19. Torolt_felhasznalo_255363
    Torolt_felhasznalo_255363
    2010. Április 2. 20:59144.

    Nem tudom mit láttál keserűnek a hsz-ban, max dühöt láthattál, mert azt elismerem, hogy végtelenül fel tud húzni mikor hülyék okoskodnak és meg akarják mondani másoknak, hogy hogy éljenek.

    És én nem ítélkeztem, már bocs. De akiről tudván tudom, hogy egy kalap szar az élete, mert nem olyan virágot szakított, amilyet szeretett volna, az ne akarja megmagyarázni nekem hogy az ő életformája a tuti. Mert nem hiteles. Mikor egyik pillanatban panaszkodi, a másikban meg megkérdezi, hogy én miért nem akarom ezt, hát az enyhén szólva is nevetséges.

     

    Nem kívánok többé hozzászólni, mert ez az a téma, ahol a gyereket nem akarókat köröm szakadtáig megkeseredett embereknek akarják beállítani, márpedig nem fogom ennek ellenkezőjét bizonygatni, hisz éppen elég nekem az, hogy tudom, hogy én személy szerint épp az ellenkezője vagyok. 

     

    Szép hétvégét mindenkinek!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_657006 (141)
    2010-04-02  19:18
  20. 2010. Április 2. 20:46143.

    Sziasztok!

    Egyet mondjatok meg nekem. Miért nem lehet veszekedés nélkül véleményt cserélni/egyeztetni?Mindenki más, mindekinek mások a nézetei, de minek ezen veszekedni?Tegnap olyan szépen leírta mindenki a nézeteit, ma már itt a személyeskedés. Másképpen nem lehetne?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_657006 (142)
    2010-04-02  19:25
  21. Torolt_felhasznalo_657006
    Torolt_felhasznalo_657006
    2010. Április 2. 19:25142.
    Szerintem már az is közhely,hogy" azért nem szülök,mert mi vár a jövő nemzedékére??"miért nem lehet leírni,hogy kényelmes vagyok,féltem az alakom,a jelenlegi jólétem,a szabadságom,és egyedül akarok megöregedni stb.stb???még jó,hogy a Te szüleid nem így gondolták,ugye?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741267 (123)
    2010-04-02  12:59
  22. Torolt_felhasznalo_657006
    Torolt_felhasznalo_657006
    2010. Április 2. 19:18141.
    Persze,Te ítélkezhetsz.....Nem sok örömet érzek a szavaidból,inkább keserűséget,ez lenne az élet maximális megélése???Nem ítélem el,aki nem akar szülni,sokáig én sem akartam,illetve nem tudtam,hogy akarok-e.Életem legjobb döntése volt.De ha Te így állsz hozzá,akkor tényleg ne.Akkor már inkább meg tudom érteni azt,aki rossz anyagi körülményei miatt nem szül.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_255363 (126)
    2010-04-02  14:04
  23. Torolt_felhasznalo_657006
    Torolt_felhasznalo_657006
    2010. Április 2. 19:12140.
    Nem tartom magam akkora idiótának,mert szültem.Nemcsak a kihalás miatt...bár úgy látom,nem veled leszünk kevesebben
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_255363 (127)
    2010-04-02  14:07
  24. Torolt_felhasznalo_741267
    Torolt_felhasznalo_741267
    2010. Április 2. 16:51139.

    Azt hiszem nem ártott volna kiemelnem, hogy én ezeket a dolgokat nem csak és nem elsősorban a kisebbségre nézve tenném kötelezővé.

    Sok esetben az itt fórumozóktól is égnek áll az ember haja.

    Pl: Havi 10 ezer Forintja nincs bérletre, de gyerek az kell. (És lehetne sorolni a végtelenségig ezeket a példákat.) 

    előzmény:
    Kristine (138)
    2010-04-02  16:40

Címlap

top