Kenyér-recept

csuporméz
Létrehozva: 2004. március 11. 14:31
Sziasztok!
Kaptam a páromtól pár napja egy kenyérsütőgépet. A mellékelt receptfüzethez minden recepthez kell valami extra. Pl.: kovász, író, különböző kenyérporok. Van valakinek sima, mezei receptje? Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv.: csuporméz
83 hozzászólás
  1. pap439
    Offline
    2015. augusztus 15. 07:0583.

    Sziasztok! 


     


    Szeretnék megosztani Veletek egy kisfilmet a kenyérsütésről, itt kemencében készítettük, vadkovásszal, de bárki otthon is elkészítheti saját sütőjében a recept alapján. Nézzétek, süssétek.


    https://www.youtube.com/watch?v=BA47uaNP3HQ&feature=youtu.be

  2. Torolt_felhasznalo_218024
    Torolt_felhasznalo_218024
    Offline
    2009. szeptember 2. 18:1682.

    Sziasztok !

    Nem oly régóta sütök kenyeret . Nincs kenyérsütő gépem , de van direkt magas falú , hosszúságra állítható kenyérsütő tepsim . Gázsütőben sütöm , majd egy óra hosszat . Rakok be kis tálkáben vizet , gőznek . 

    A sima  lisztet keverem a direkt kenyér sütő liszttel , általában magossal . Legalább hároszor dagasztom . Kovászt este készítek , hűtőben késleltetem a kelését . Nem rakok bele mást , semmiféle savat  . Margarint viszont igen , jobb mint az olaj .  Végén a tepsiben kelesztem és azután teszem a sütőbe .

    A diós kenyeret szeretjük a legjobban . Diót pirítok , szárazon és darabolom , hagyma vágóban .

    előzmény:
    csuporméz (1)
    2004-03-11  14:31
  3. gory002
    Offline
    2009. szeptember 2. 17:5381.
    A tésztád túlkelt, és visszaesett mire sütésre került a sor. Próbáld meg porélesztővel, mert az nem dolgozik olyan gyorsan mint a friss, vagy ha frissel akarod, akkor kicsit kevesebb vizet adj hozzá, mert a keményebb tésztát lassabban viszi fel. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_101703 (75)
    2006-08-05  18:29
  4. Torolt_felhasznalo_640758
    Torolt_felhasznalo_640758
    Offline
    2007. július 11. 21:0680.
    Sziasztok ! Kezdő vagyok kenyérben, ti hol veszitek az adalékokat(sikér aszkorbinsav kenyérliszt)? Adjatok tanácsot!
  5. Torolt_felhasznalo_304905
    Torolt_felhasznalo_304905
    Offline
    2007. január 23. 17:3479.

    Szia!

    Én még csak most találtam rá erre a honlapra.Látom Neked is olyan kenyérsütőgéped van mint nekem.Illetve nem is 100 %.Nekem 1300 a tipusa.Te már sütöttél benne kalácsot illetve gyümölcskenyeret, püspökkenyeret.

    Köszi:Kriszti

    előzmény:
    marti69 (76)
    2006-08-06  15:53
  6. eva74
    Offline
    2006. augusztus 7. 19:2478.
    Sziasztok!

    Ismeri valaki köztetek az essene kenyeret. Segitséget előre is köszönöm.
    Évi
  7. hexilein72
    Offline
    2006. augusztus 6. 18:5377.
    De a legegyszerübb, ha veszel a DM-ben kovaszport, olyan csomiban van, mint a porelesztö. Egy 1/2 csomi kell belöle 3/4 kilos kenyerhez. Isteni, es nem kell a kovasszal bibelödni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_526285 (74)
    2006-03-14  10:20
  8. marti69
    Offline
    2006. augusztus 6. 15:5376.

    Szia! Nem ismerem ezt a fajta gépet nekem Hausmaisterem van 2 keverőlapátos.Az én "bevált" receptem a következő:30 dkg sima liszt (tescós vált be), 16 dkg rétesliszt, 1 teáskanál kristálycukor, 2 teáskanál só,5 dkg margarin, 1 csomag szárított élesztő (az pennys), 250 ml víz.

    Próbáld ki hátha neked is bejön.

    Sok sikert .

    Szia!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_101703 (75)
    2006-08-05  18:29
  9. Torolt_felhasznalo_101703
    Torolt_felhasznalo_101703
    Offline
    2006. augusztus 5. 18:2975.

    Sziasztok PÉKNÉNIK!

    4 próba után a Moulinex gépemben(ABKE41)a z első kelesztés után gyönyörüen feljött a kenyerem,majd,mire sütésre került a sor,kb 3-4 cm-t visszaesett.Amugy a kenyér nem rossz,csak tul "sűrű"Friss élesztőt használtam,kenyérliszt,finomliszt,majd keverék,de mindig előadta,a progikat is változtatgattam.Ehhez a géphez valaki tudna segiteni,vagy tanácsot adni,mit tegyek?A receptek ezen kedves oldal lakóinak tollából származtak,bizom Bennetek,mert én igencsak kezdő pékecske vagyok!

    Pussz mindenkinek

  10. Torolt_felhasznalo_526285
    Torolt_felhasznalo_526285
    Offline
    2006. március 14. 10:2074.
    Szia csuporméz!
    Mióta extra a kovász? Kenyérkovász
    Hozzávalók: 2 csésze víz, 2 csésze liszt, 1tk. cukor, 2 1/2tk. élesztő
    Elkészítés: Az összetevőket keverd össze egy porcelán- vagy üvegtálban (fém nem!), takard le egy konyharuhával, és 4-5 napig hagyd állni langyos helyen. Keverd át naponta 1-2 alkalommal.
    A kész kovászt, ha nem használod föl azonnal, hűtőben tárolhatod. Mindig újrakeleszthető, ha az élesztőn kívül más hozzávalókat összekeversz, és 1 napig meleg helyre állítod. Ha kovász elszíneződik és ecetes szagú lesz, tovább már nem használható.

    Receptek ventour.hu itt találsz baromi sokfajta kenyér receptet.
    előzmény:
    csuporméz (1)
    2004-03-11  14:31
  11. gory002
    Offline
    2005. november 10. 17:0573.
    Nekem is ilyen gépem van már egy éve, és én azt találtam ki, hogy leragasztottam a tetején középen belülről a szellőző lyukat, mert az ajtajánál úgyis elszáll annyi pára. És amikor elkezd sütni én mindíg letakarom egy négybe hajtogatott abrosszal és erős szinűre teszem, és így lesz szép piros, merthogy mi úgy szeretjük. Ha nem találom elég sötétnek a tetejét, még benne szoktam hagyni kb. 10 percet a sütőben. Én nem szoktam bele tenni sem étolajat, sem réteslisztet, mert ezektől lesz kemény a héja a kenyérnek. Ha puhábban szereti valaki, akkor inkább krumplipüréport, vagy kefírt, joghurtot kell bele tenni, és a legjobb kenyér a Tescós kenyérlisztből (ami BL 80-as) készült eddig. Szia: Ditke
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_205243 (67)
    2005-07-04  17:52
  12. Torolt_felhasznalo_177663
    Torolt_felhasznalo_177663
    Offline
    2005. szeptember 30. 21:1172.
    Szia Kati!

    Véletlen jöttem erre az oldalra, de amint látod itt nagyon régen volt beírás.
    Gyere át a Kenyérsütőgép vásárlás topikba, mert az é-lő, naponta működő topik és ott írd be a kérésedet.
    Nagyon segítőkész csapat éssokan fognak segíteni.
    Vagy az Index fórumán is van egy Mindennapi kenyerünk topik ott is beírhatod.
    Nézd meg Margit2 honlapját is, mert nagyon sok recept van a gépi kenyérsütésnél
    http://margit2.uw.hu
    E.Margitka oldalára is írhatsz Ő is nagyon segítőkész és nagyon tapasztalt kenyérsütő.
    http://www.gportal.hu/portal/emargit/
    Gyere át, várunk a "klubban"
    Üdv. Zsizsu
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_968021 (71)
    2005-09-30  13:57
  13. Torolt_felhasznalo_968021
    Torolt_felhasznalo_968021
    Offline
    2005. szeptember 30. 13:5771.

    sziasztok!azt szeretném kérdezni hogy 1000w-os,elta ba 128-as gépet vettem de ami kenyeret eddig a 800w-os gépben csináltam jó volt de az újban nem jó miért van ez és szeretnék kérni tőlletek egy új fehérkenyér receptet de sikér nélkülit mert azt nem tudom megcsinálni.eddig amit sütöttem recept:60dkg k.liszt,egy kefir, 2dl viz,olaj vagy margarin,so.cukor,ecet,élesztő igazi.valami mást szeretnék mert ez már nem jó.előre is köszönöm.kati

  14. Snöcy
    Offline
    2005. július 5. 09:1470.
    Szia!
    A lapátot az utolsó dagasztás után lisztes kézzel ki lehet venni. És akkor tényleg csak egy luk lesz, és könnyebben ki jön az üstből a kenyér!
    előzmény:
    Gaby55 (69)
     
  15. Gaby55
    Offline
    2005. július 5. 09:0069.
    Szia!
    Nekem is ilyen gépem van, de még csak párnapos tapasztalataim vannak. Ami sikerült elsőre a sütemény volt, ezt tudom ajánlani.
    A kenyérkém gyönyörű színü lett - a lapátok állítólag mindenkinek belegyógyúlnak. Talán a sütés elkezdése előtt ügyesen kilehet belőle venni így csak lukas lesz.
  16. Buzablans
    Offline
    2005. július 4. 20:1968.
    Kenyérsütőgép vásárlás c. topicban próbálkozz ott többen vannak akik tanácsot tudnak adni.
  17. Torolt_felhasznalo_205243
    Torolt_felhasznalo_205243
    Offline
    2005. július 4. 17:5267.
    Sziasztok!

    2 napja vettük meg az áhított kenyérsütőt (Hauser BM 802), abban a reményben, hogy finom cipókat fogok gyártani és nem kell a konyhában szaunázni a villanysütő társaságában. Ma elkészítettem az első veknimet, a receptet innen ollóztam (köszönöm utólag):
    3, 5 dl langyos víz
    2 EK étolaj
    2, 5 kismérő só
    0, 5 nagymérő cukor
    45dkg liszt+ 20dkg rétesliszt
    2 kismérő porélesztő
    1 késhegynyi aszkorbin
    Normál program (3 óra 18 perc), közepes méret, közepes szín.
    Minden szépen alakult a gép tette a magáét. A sütési program 20. percében a kenyér még olyan színű volt, mint a halott lába, ez nem sokat változott a program lejártakor. Gondoltam egyet és újra bekapcsolva elindítottam a sima sütést, legyen valami színe. Nem hittem a szememnek, a teljes 1 óra sütés kellett még ahhoz, hogy szép zsemle színe lenyen. Így tehát 4 óra 18 perc alatt készült el a kenyér. Szerintem ez sok. A kenyér kivéve szép, gusztusos, de nagyon kemény és vastag a héjja. Belül puha, foszlós és finom. Lehet, hogy hülyeség, de én arra gondoltam, hogy nem elég meleg a sütési hőmérséklet, így inkább szárít mint süt. Eddig a villanysütőben, az ennél jóval nagyobb kenyerek is 45-50 perc alatt simán barnára sültek. … valami nem ok. , vagy a recept stimmel??? …
    Van valakinek valami ötlete?
  18. majorkaj
    Offline
    2005. május 20. 10:1166.
    Szia Biceboca !

    Próbáltad már a Kenyérsütőgép vásárlás topicon keresni. Ott nagyon jó kis pékecskék írnak recepteket. Biztosan tudnak Neked segíteni.

    Üdv. Julika
  19. majorkaj
    Offline
    2005. május 20. 10:0965.
    Szia evi1959!

    Itt a fórumok között van egy Teljeskiörlésű liszt. . topic. Azt nézd meg ott mindenféle receptet találsz teljeskiörléső lisztből. Vagy esetleg még a Kenyérsütőgép vásárlás topicon is találsz iylen kenyér recepteket.
    Jó böngészést.

    Üdv. Julika
  20. Torolt_felhasznalo_919020
    Torolt_felhasznalo_919020
    Offline
    2005. május 19. 21:0964.
    Szerbusztok! Tudna valaki jó kenyérreceptet küldeni, candidásoknak, ill. teljes kiörlésü kenyérből? Vagy esetleg élesztő nélkülit. kb. 75. dkg-os-hoz?
  21. Torolt_felhasznalo_834768
    Torolt_felhasznalo_834768
    Offline
    2005. Április 25. 20:2363.
    Kedves Mindenki!

    Van egy eladó Bomann kenyérsütőgépem, januárig még garanciális. Érdekel valakit? Ára: 8000 Ft
  22. Torolt_felhasznalo_369277
    Torolt_felhasznalo_369277
    Offline
    2005. Április 15. 18:5362.
    Nagyon köszönöm a kalács recepteket igérem ki is fogom probálni és majd megírom hogy sikerült. Te egy tündér vagy. Csakritkán jutok gép közelbe azért irok ritkán.
    előzmény:
    mzsóka (55)
     
  23. Torolt_felhasznalo_347808
    Torolt_felhasznalo_347808
    Offline
    2005. Április 8. 16:0761.
    Sziasztok!
    Nálam nemrég derült fény a candidára. . . szóval nemrég megvettem a kis kedves Bomann CB 566-s kis kenyérsütőmet. Az ismeretségi körömben nincsen nagyon senki aki recepttel szolgálhat.
    Szóval nekem egy élesztőmentes (lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal) kenyérreceptre lenne szükségem. . .
    Hálás köszönet
    Az email címem: kalaposemberke@freemail. hu
  24. Torolt_felhasznalo_225243
    Torolt_felhasznalo_225243
    Offline
    2005. Április 5. 08:1360.
    Szerintem meg tegyel a kenyeredbe extra kovaszport (DM-ben kaphato), attol lesz igazan kenyer (es nem zsemlye) ize.
  25. Torolt_felhasznalo_452084
    Torolt_felhasznalo_452084
    Offline
    2005. Április 4. 16:1759.
    A víz egy részét helyettesítsd joghurttal, kefírrel vagy íróval.
    (Pl. a kispoharas kefírt kiegészíted annyi vízzel, amennyivel eredetileg sütötted a kenyeret)

    Próbálj meg tenni bele 1 nagymérő krumplipelyhet (bioboltban kapható) vagy egy evőkanál áttört főtt krumplit.
  26. lufi
    Offline
    2005. Április 4. 16:0058.
    Talán kipróbálhatnád az ecetet. . . kb. egy szűk evőkanálnyi ecet kéne a tésztához, az sokat segít, énnekem legalábbis. . . De lehet venni szejtánt is, ami sikér magyarul, vagy vehetsz aszkorbinsavat. . . Szejtán bio-boltban kb. 800 Ft, de rengeteg, abból egy teáskanálnyi kell csak, sok kenyeret lehet sütni ezzel a fél kilóval. . . Aszkorbinsavat én gyógyszertárban vettem, kb. 200 Ft volt egy pici üvegfiolában, de abból meg csak egy késhegynyi kell, sokáig elég az is, és nagyon szuper a lisztbe. Sok sikert!
  27. kriszmak
    Offline
    2005. Április 4. 15:3657.
    Szia!
    Én is ilyen kenyérsütőt kaptam pénteken. 2 sütésen vagyok túl, egyik sem volt túl sikeres, viszont a keverőlapáttal nem volt gondom.
    Mielőtt a hozzávalókat beleraktam a gépbe, egy kicsit megvajaztam a lapátot. Nem tudom, hogy ennek köszönhető-e, de nem ragadt bele a kenyérbe, és szépen ki lehetett venni. Próbáld ki, hátha úgy sikerrel jársz.
    Krisz
  28. bedke
    Offline
    2005. Április 4. 14:5856.
    Szia !

    A joghurt nagyon jó a kenyérbe, kevésbé morzsálódik. Ma etettem meg a kollégákkal a szombaton sütött kenyeremet és dícsértek, hogy milyen korán keltem a sütéshez :))))

    Simán 4-5 napig esszük a magam sütötte kenyereket.

    Javaslom, hogy próbálj meg visszaolvasni a kenyérsütős topikban, rengeteg recept van ott, amit hasznosítani tudnál.

    Üdv: Bedke
  29. mzsóka
    Offline
    2005. Április 4. 13:3055.
    Pár kipróbált recept ! -hátha valaki szeretne ilyet alkotni

    Briós

    50 dkg finomliszt
    3 dl lanygyos tej, ebbe 6 dkg Rama
    6 dkg cukor
    pici só
    2 dkg élesztő
    1 van. cukor
    reszelt citromhéj
    Úgy mint a buktát, ezt is kiveszed, kb 9 kígyót formálsz belőle, amikre ügyesen egy laza csomót kötsz, de feltekerve is jó lett. A tepsiben egymástól jó távol tedd, mert még hagyni kell kb 30-40 percig kelni, és összeragadhatnak. A tetejét sütés előtt kend meg tojással, és szórd meg cukorral!
    Sok sikert hozzá!

    Kalács/7981/

    220 ml langyos tej
    75 gr olvasztott vaj
    420 gr Bl 55-ös liszt
    2 tojás sárgája
    75 gr porcukor
    1 km só
    1 db citrom héja
    12, 5 gr élesztő

    Cirka-féle/7987/ kalács

    25 dkg finomliszt
    25 dkg rétesliszt
    2 tojás sárgája
    3 dl langyos tej
    10 dkg olvasztot vaj
    10 dkg porcukor
    ízlés szerint mazsola (esetleg csokidarabkák)
    1 kk só
    2, 5 dkg élesztő ( porélesztőből is jó!)
    Én édestészta programmal sütöm, kb. 3 óra. Ha kész van, fél dl langyos tejben feloldott vaníliás cukorral meg lehet kenni. Ettől szép fényes lesz. "

    Foszlós kalács 75 dkg/Ubik7380/

    - 220 ml tej (langyos),
    - 75 gramm vaj (olvasztott),
    - 420 gramm liszt (finom, BL-55)
    - 2 db tojás sárgája,
    - 75 gramm porcukor,
    - 1 kis mérőkanál só
    - 1 db citrom héja (reszelve),
    - 12, 5 gramm (negyed) normál élesztő (nem por),
    - 100 gramm mazsola.
    - 2 teáskanál kakaó por (az utolsó dagasztás során és akkor márványos lesz)

    édes program.

  30. Torolt_felhasznalo_201692
    Torolt_felhasznalo_201692
    Offline
    2005. Április 4. 13:2654.
    Sziasztok!
    Egy óriási problémám van. Vettem karácsony előtt egy kenyérsütő gépet. A kenyér amit készítek benne frissen nagyon finom de másnap teljesen szétmorzsálódik. Ha valaki tudna valami nagyon jó ötlettel szolgálni nagyon hálás lenneék neki.
    Köszike
  31. bedke
    Offline
    2005. Április 4. 09:5053.
    Szia!

    Ha van kézi robotod dagasztókarral, v. 2 izmos kezed, akkor semmi probléma:)))

    Én minden gépre megadott receptet a géppel kevertetem kis és sütőben sütöm.

    Szombaton sikerült egy nagyon magas és finom kenyeret sütnöm. Ne kérdezzétek a receptet, mert már nagyjából én is ott tartok, hogy ebből is-abból is kicsit és akkor kész.

    Viszont még mindig az a problemám, hogy megpuhul a héja. Kihűtöm teljesen, akkor még ropogós, aztán megy a kenyértartóba (Tupis) és utána már megpuhul.

    Üdv: Bedke
  32. lufi
    Offline
    2005. Április 4. 08:4252.
    Figyu, nagyon egyszerű a megoldás. Az utolsó dagasztás végén fogod a tésztagömböcöt, kiemeled, majd kiveszed a keverőlapátot, és a tésztát visszarakod a pitlibe. Ettől kezdve semmi gondod nem lesz a kenyér kivételével!
  33. kysslina*
    Offline
    2005. Április 4. 01:5751.
    Sziasztok! Én még soha életemben nem sütöttem kenyeret, de nagyon szeretnék. Viszont nincs kenyérsütőgépem, sem dagasztóm, mit gondoltok, a sima kézi módszerrel neki merjek állni? Olyan receptet szeretnék, ami így is működőképes. A barátnőm otthon sütött néhanapján, és nekik sem volt semmi csodamasinájuk hozzá. Előre is köszi!
  34. Torolt_felhasznalo_225243
    Torolt_felhasznalo_225243
    Offline
    2005. Április 3. 23:0550.
    Sziasztok!
    Ma annyira finom kenyeret sütöttem, olyan jol sikerült, hogy meg kell osztanom veletek a receptet:

    Emmentalis kenyer

    2, 5 dl viz
    1d l tej
    1/2 kg finomliszt
    5 g elesztöpor
    10 g kovaszpor (DM-ben vettem)
    1 EK so
    1 KK cukor
    1 KK örölt kömeny
    1 KK feherbors
    10 dkg Emmentali sajt reszelve

    Bazis programon, közepes barnulasra tettem.
    Nagyon finom lett, kivül ropogos, belül olyan igazan finom, foszlos, de nem tul könnyü. Szerintem pont jo :-)
    Ja, Severinem van, de szerintem masik gepben is lehet sütni, mert sajat kitalalasu recept.
  35. Torolt_felhasznalo_948749
    Torolt_felhasznalo_948749
    Offline
    2005. március 31. 12:5049.
    Bocsi, ez lemaradt: Moulinex ABKE 41
  36. Torolt_felhasznalo_948749
    Torolt_felhasznalo_948749
    Offline
    2005. március 31. 11:2548.
    Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? 3 napja van kenyérsütőgépem (Moulinex) és eddig még nem sikerült igazán jól a sütés. Konkrét problémám: több próbálkozás után sem tudom egy darabban kivenni a kész kenyeret, annyira belegyógyul a keverő (egyébként az edény falától elválik). Van esetleg valakinek ugyanilyen gépe és tapasztalata/problémája? Előre is köszi, ha írtok
  37. Torolt_felhasznalo_369277
    Torolt_felhasznalo_369277
    Offline
    2005. március 21. 14:3946.
    Sziasztok
    Vásároltam BM 821 tip. Hauzerb Kenyérsütöt . Csuda klasz masina. Kérem aki tud hozzá remek kalács receptet ami bevált küldjön nekem. Fáradozásaitokat elöre is köszönöm.

    üdv. Aldoboj
    előzmény:
    bigacsiga2 (45)
     
  38. bigacsiga2
    Offline
    2004. december 7. 20:2845.
    http://www. freeweb. hu/nlctb
    itt van az a hely, ahol összegyüjtötték az nlc-n írottakat
    vannak kenyeres receptek is

    www. langsfeld. hu
    Itt meg van egy egész kenyeres könyv pdf-be.

    Ez egy másik könyv kivonata wordbe:
    http://members. chello. hu/farago. istvan/kenyer. htm

    Itt meg van a gyűjtemény:
    http://kenyer. lap. hu

    A linkekbe az összes pont elől a szóközöket ki kell törölni, nem én varázsolom bele, hanem az NLC.
  39. ovics
    Offline
    2004. november 17. 20:2943.
    megnyugodhatsz, csak jó izű lesz. Ma reggelre sütöttem egyszerű kenyeret, kenyérliszt, élesztőpor, szodabikarbóna olaj só, kis cukor, víz. Olyan gyönyörű lett és NAGYON finom. Ez tényleg kenyér volt. Egy muffin alapreceptben próbáltam a szódabikarbónát és olajat. Isteni volt.
    előzmény:
    rokkica63 (42)
     
  40. rokkica63
    Offline
    2004. november 17. 15:0342.
    Szia ovics!
    Örülök, hogy ebben a topicban is megtaláltalak.
    Én is sütök kenyeret kb. 2 hónapja, de 1 héten csak 1-2 db-ot, és általában 1 kalácsot. (Mi 3-an vagyunk. )
    Általában graham liszt+fehér lisztből sütök vegyesen, de néha teszek bele egy kicsi kb. 5 dkg rozslisztet is, és ekkor tényleg nem lesz magas, hiába kapcsolom ki a gépet és még hagyom kelni sütés előtt akár 2-2, 5 órát is, nem lesz csak félig tele az üst. Azt hittem eddig, hogy biztos több magot meg pelyhet-csirát tettem bele mint máskor, azért nem jött fel magasra.
    A sajttól nem lesz gumiszerű, vagy nehéz?
    előzmény:
    ovics (38)
     
  41. Torolt_felhasznalo_471234
    Torolt_felhasznalo_471234
    Offline
    2004. november 17. 13:3241.
    Kb. mennyi sajtot raksz fél kiló liszthez?
    Csökkented a sajt súlyával a liszt mennyiségét?
    előzmény:
    ovics (40)
     
  42. Torolt_felhasznalo_471234
    Torolt_felhasznalo_471234
    Offline
    2004. november 17. 11:3739.
    A sajtosat hogyan készíted?
    előzmény:
    ovics (38)
     
  43. ovics
    Offline
    2004. november 17. 11:1338.
    Sziasztok!

    Kenyeret mindennap sütök és nagyon jól feltunningolja egy kis szódabikarbóna és vaj helyett olaj. Könnyű, lyukacsos lesz. Időnként váltogatva szezámmagot, lenmagot, köménymagot rakok bele. Finom a sajtos kenyér és a főtt krumplis is.
    A rozslisztes kenyér nem jön fel.
    A Tescóban lehet 2 kilós kenyérlisztet kapni, abból sütök.
  44. Torolt_felhasznalo_471234
    Torolt_felhasznalo_471234
    Offline
    2004. november 17. 10:0537.
    Nekem van egy régi szakácskönyvem, és abban ez áll:

    50dkg liszt = 9 dl

    Én ikeas-s mérőkancsóval mérem a dekában megadott mennyiséget ml-ben :-) (mérlegem a pincében bedobozolva, így nem tudom még hazsnálni)

    És ebből lehet számológéppel számolgatni a kellő mennyiséget.
    Ez sima mezei liszthez írta az arányt.
  45. bigacsiga2
    Offline
    2004. november 16. 22:0536.
    Házi kenyérsütés 58 recept
    http://members. chello. hu/farago. istvan/kenyer. htm
  46. bigacsiga2
    Offline
    2004. november 16. 22:0435.
    Ezt nem tudom hol találtam, de lehet, hogy egy muffinos oldalon: :)

    Miből mennyi 1 csészényi?
    1 csésze = 236, 59 ml

    Hozzávaló 1 csésze hány dkg
    l
    iszt 14
    cukor 24
    dió/mogyoró (darált) 12
    mandula 12
    kakaó 9
    mazsola 17, 5
    vaj/margarin 22, 7
    zabpehely 11, 5
    méz 35
    zsemlemorzsa 5
    rizs nyersen 20
    szárított gyümölcs 17, 5
    kókuszreszelék 7, 5
    barnacukor 17, 5

    ill.

    1 evőkanál 50 ml
    1 evőkanál 3 kiskanál
    1 kiskanál kb. 15 ml

    *****

    http://kisskapu. homelinux. org/babas/anyurecept. htm

    Mérleg hiányában

    Az élelmiszerek súlya mérleg hiányában megközelítő pontossággal megállapítható. Ehhez nyújt segítséget az alábbi táblázat:

    1 tojásnyi zsír kb. 8 dkg

    1 tojásnyi vaj kb. 8 dkg

    1 diónyi zsír kb. 3 dkg

    1 diónyi vaj kb 3 dkg

    1 kockacukor kb. 6 g

    1 csésze liszt kb. 12 dkg

    1 csésze dara kb. 15 dkg

    1 csésze cukor kb. 17 dkg

    1 csésze rizs kb. 20 dkg

    1 csapott evőkanál kristálycukor kb. 2 dkg

    1 csapott evőkanál porcukor kb. 1, 5 dkg

    1 csapott evőkanál só kb. 2 dkg

    1 csapott evőkanál liszt kb. 1 dkg

    1 csapott evőkanál morzsa kb. 1 dkg

    1 csapott evőkanál dara kb. 1, 5 dkg

    1 csapott evőkanál zsír kb. 2 dkg

    1 dl étolaj kb. 10 evőkanálnyi

    1 pohár kb. 2 deciliternyi mennyiséget jelent

    1 bögre kb. 2, 5 deciliternyi mennyiséget jelent

    1 csipetnyi, késhegynyi a kés hegyén elférő mennyiséget jelöl, kb. 1/4 mokkáskanálnyi.
1 2