Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tanulásmódszertan-jog

Rilli
Létrehozva: 2010. január 2. 18:08

Üdv Mindenkinek!

 

Tanácsot szeretnék kérni, másoddiplomára járok első éves vagyok jogon, de nem tudom, hogy tanuljak, az első diplomámnál teljesen máshogy tanultam, itt jóval több az anyag és rengeteg a latin kifejezés is.

A dolgot nehezíti, hogy munka mellett tanulok.

Hogyan jó tanulni, hangosan olvasva vagy csak magamban? A könyveket olvastam eddig és a kidolgozott tételeket kiegészítettem, így baromi lassan haladok.

Szorgalmi időszakban is érdemes már elkezdeni? Jogot hallgatók vagy végzettek tanácsát is várom, hogy ők hogyan tanultak. 

Köszönök minden segítséget! R.

A piszkálódásra nem vagyok kíváncsi!!!

  1. 2010. január 3. 09:1434.
    Szerintem be se kellett volna vezetni a kreditrendszert. Semmi másra nem jó, csak arra, hogy az ember tologassa a vizsgáit. Ez megint a NYUGAT majmolása. Akinek nem megy az adott anyag letétele, ismételjen félévet, jó volt ez így. (Nálunk, ha jól emlékszem, harmadévben vezették be a kreditrendszert). Arról nem beszélve, hogy a társas kapcsolatokat is kilőtte ui. előtte volt egy csoportbeosztás, így, ha az ember az összes évf.társát nem ismerte, mert ea-on annyira nem lehet ismerkedeni, legalább azokat ismerte, akik a csop.társai voltak. Kreditrendszerben pedig mindig más-más csoportban vagy, nem alakulhat ki egy kisebb közösség, és ez nem jó. Legalább is nekem a korábbi csoport-rendszer sokkal jobban tetszett, és nagyon sajnáltam, mikor ez megszűnt.
    előzmény:
    minga (32)
    2010-01-03  00:48
  2. 2010. január 3. 01:2633.

    Elsősorban kitartást kívánok Neked!

    Tanulás szempontjából nem vagyok követendő példa....a "bölcsész" stílusú tanulásom nem igazán jogra való. Szorgalmi időszak lébecolás, vizsgaidőszak elején könyvek, jegyzetek beszerzése, majd "olvasgatás" (tanulás) 1-2-3x, ahogy belefért. Kockázatos kissé a módszer, gyenge idegzetűeknek nem ajánlott.

    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  3. 2010. január 3. 00:4832.
    Igen, hallottam arrol, hogy szigoritottak kicsit a rendszeren, miota en vegeztem. Öszinten szolva, jogosan is tettek. Akinek nem eleg 3x3 lehetöseg arra, hogy letegyen egy vizsgat, annak tenyleg at kellene gondolnia a palyavalasztast. (teljesen mindegy, hogy az ok a figyelmetlenseg, a lustasag, vagy a keszsegek hianya...)
    előzmény:
    poppy550 (31)
    2010-01-02  23:35
  4. 2010. január 2. 23:3531.

    csak arra ügyelj, hogy egy tantárgyat 3x vehetsz fel - 3 félév-

    mert utána ha nem vizsgázol le   megszünik a hallgatói jogviszonyod  , több évfolyamtársam járt igy sajnos.

    előzmény:
    minga (30)
    2010-01-02  23:28
  5. 2010. január 2. 23:2830.

    :-) igen, en is pontosan oldalra meghataroztam. Nagy akarateröd lehetett, hogy mindig mindent be tudtal tartani. :-) En azert annyit csaltam, hogy elegge optimista volt az elsö beosztasom. A kis csuszasok bar az utolso napokat "izgalmassa" tettek, de a vizsgat azert nem veszelyeztettek. 

     

    Topikindito: ami meg nekem bevalt, az az informacioszerzes! Felsöbbevesektöl mindig tudtuk, hogy az adott professzor mit szeret, es hogyan kerdezi az anyagot. (Bar az ember azt gondolna, hogy a jogot csak egyfelekeppen lehet megtanulni... ez nem mindig igy van...) Szoval, a nagyobb, fontosabb vizsgaknal mindig volt egy-ket aprosag, ami jol jött.

     

    Meg valami: a kreditrendszer lehetöseget ad arra, hogy az ember tologassa a targyakat. Tervezd meg a vizsgaidöszakod (ebben segitenek a felsöbbevesek, hogy kb. hany nap kell ra), es ne varialj rajta. Tapasztalat, hogy az ember mindig ugy erzi, hogy meg 1-2 nap kellene a tökeletes felkeszüleshez. A realitas, viszont ezzel ellentetben az, hogy ha van 1-2 napod plusszban, az egyreszt a masik vizsgatol veszi el az idöt, masreszt meg ugysem valtod meg a vilagot ezalatt. Szoval, elmenni mindig a vizsgara, nem felni töle!!!! (Arrol meg nem hallottam, hogy  valakit megettek volna a gonosz oktatok :-) ) 

     

     

     

     

    előzmény:
    menyus81 (26)
    2010-01-02  22:11
  6. 2010. január 2. 22:4029.

    Szia!

     

    Én is másoddiplomásként végeztem el a jogot (SZTE), munka mellett :)

     

    Az új anyagot csak hangosan tudom megtanulni, és folyamatosan "glosszálom" az anyagot: kulcsszavakat, megjegyzéseket, magyarázatokat írok a margóra. Így könnyebben megy az ismétlés. Én a többszöri ismétlésre eszköszöm, nekem ez jött be.

     

    Kitartást neked, és sikeres vizsgaidőszakot!

    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  7. Torolt_felhasznalo_468834
    Torolt_felhasznalo_468834
    2010. január 2. 22:2028.
    Nekem a szakvizsga ebből a szempontból igazi élmény volt: tényleg arra kíváncsiak, mit tudsz, a gyakorlatban hogy sikerült elsajátítanod a dolgokat, óriási sikerélmény volt számomra. Persze, ebben szerepe volt annak is, hogy jó helyen dolgozom, ahol igazán sokrétű tudást szedhettem magamra.
    előzmény:
    menyus81 (25)
    2010-01-02  22:01
  8. 2010. január 2. 22:1527.

    Pontosítok: a füzetbe nem magukat a fogalmakat és felsorolásokat írtam ki, hanem csak a nevüket, valamint az oldalszámot, hogy hol találom meg őket a könyvben, ha esetleg valamelyiket nem tudom, és át kell néznem.

     

    Na, eldugulok, megyek aludni.

     

    előzmény:
    menyus81 (26)
    2010-01-02  22:11
  9. 2010. január 2. 22:1126.

    Pont így tanultam én is!:)

     

    Egész pontosan így: 2-2 napot tanultam, először ugye a  0-100 és 100-200. oldalig. Aztán 3. nap ezt a 2 napi anyagot átismételtem, úgy, hogy egy füzetbe kiírogattam a legfontosabbakat, amiket adott esetben elfelejthetek (fontos fogalmak és felsorolások). ekkor, mikor már másodszorra tanultam, már teéjesen tudtam az anyagot. 4-5. nap ismét új részek, 6. nap ezek ismétlése. Így ment ez egészen a vizsga előtti napig. Az utsó napon azokat néztem csak át, amiket a füzetembe kiírogattam.

     

    Ez persze azt is jelenti, hogy teljesen beosztottam az időt hogy mikor mit tanulok, nem engedtem semmi csúszást se magamnak. Így biztosan végeztem a vizsgára. 

     

    Nekem nagyon bevált ez a módszer. Így tanultam szakvizsgára is, azzal a különbséggel, hogy mivel nagyon nagy anyag volt, és annyit tanultam egy tárgyra, mint egy egész vizsgaidőszak, nem két, hanemhárom ismétlést tartottam. Ezzel a módszerrel szakvizsgán se nagyon tudtak volna olyat kérdezni, amit nem tudtam. Igaz, így utólag látom, túlzásba vittem, oda nem kellett volna ennyit tanulni, mert sokkal rendesebbek, mint az egyetemen. 

    előzmény:
    minga (24)
    2010-01-02  21:17
  10. 2010. január 2. 22:0125.

    Hát, én sem jártam órákra, csak amire kötelező volt:DDD (=heti 8 óra kb, ami lehetőleg hétfőre és keddre, esetleg szerdára esett, aztán volt jó hosszú szabad hétvégém-szerettem is egyetemista lenni:)), ettől függetlenül vizsgaidőszakban reggeltől estig tanultam.

     

    Sztem jogon azért nem tudnak annyit a levelezősök, mert olyan nagy az anyag, hogy család és munka mellett -ahogy írtad is- lehetetlen annyit tanulni, mint annak, aki egész nap ezt teszi (én olyan lusta dög vagyok, hogy meló után ugyan elő nem tudná venni a könyvet, örülök, hogy hazaéek, nemhogy tanuljak éjszakákat), márpedig egy 700-800 oldalas könyvet nem lehet napi pár óra tanulással megtanulni (hacsak tényleg nem kezdi el az ember hónapokkal a vizsga előtt). Levelezőn mindenképp célszerű előre tanulni, ahogy írták is már páran. A tanárok azt nézik, mit nem tudsz, nem azt, hogy mit tudsz. Ja, és tételek szinte sehol nincsenek, bemégy, aztán kérdezi, ami eszébe jut. Ez sem annak kedvez, aki ezt-azt tudja, hanem annak, aki keni-vágja az anyagot.

     

    Én 2 dolog miatt tanultam meg mindent: 1. jó ösztöndíjat kapjak 2. ne vágjanak ki (ui. 2x nem tanultam meg mindnet, ki is rúgtak...) 

     

    Szerencsére a szakvizsgán más a szemlélet, ott azt nézik, mit tudsz, nem azt, hogy mit nem. Legalább is az én és az ismerőseim tapasztalata ez.

    előzmény:
    lizavank (23)
    2010-01-02  20:38
  11. 2010. január 2. 21:1724.

    Kedves Rilli,

     

    bar ez mar többször elhangzott megis kiemelnem, hogy a legfontosabb, hogy megtanulj tanulni...

     

    A jogon sajnos sokat kell memorizalni (definiciok, felsorolasok, jogszabalyszövegek, elmeletek...), es fontos, hogy tudjad, hogyan tudod ezt a leghatekonyabban veghezvinni. Egyesek peldaul lassabban haladnak az anyaggal, de biztosabb a tudasuk mar az elsö atvetelnel, mig masoknak ketszer-haromszori ismetles szükseges. (en az utobbiba tartoztam, gyorsan beszivta az agyam az informaciot, de par nap mulva mar nem emlekeztem ra. Ezert en az atvett anyagot a következö napon delelött atfutottam, es a vizsga elötti napon (napokban) egy nagyismetlest tartottam.)

     

    A masik jol bevalt megoldas az volt, hogy beosztottam teljes vizsgaidöszakot (pontosabban a tanulasra juto idöt). Minden napra meghataroztam, hogy pontosan mit tanulok. Igy tudtam követni, hogy mennyire vagyok lemaradva... (persze mindig le voltam maradva, de azert ez igy is nagy segitseg volt)

     

    Ha nalatok is vannak un. beugrok, akkor azt ajanlom, hogy ezeket dolgozd ki, es ismeteld minden nap. 

     

    Levelezön mindenkeppen ajanlom, hogy kezdj el vizsgaidöszak elött tanulni. A nappalisok elönyben vannak a gyakorlati orak es a zh-k miatt...  

     

    Hat, ennyi... 

     

    sok sikert kivanok a tanulashoz...

    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  12. 2010. január 2. 20:3823.

    Érdekes, én úgy veszem észre, hogy a nappalisok mind affektálnak, szívességből járnak be órára (vagy mert nagyon muszáj) és egy olyan tételt simán visszaadnak szóbelin, amiről korán reggel éhgyomorra, csukott szemmel, hátulról előre is összehozok minimun egy közepest. Az aki a levelezőre jár, legtöbbször saját költségén, a család és a gyerekek mellől jár be, elveszi az időt tőlük, így nem engedheti  meg azt a luxust, hogy ne tudjon.

     

    Persze, ez egy másik szemszög.

     

    ui:levelezős, végzős, SE-ETK-s.

     

     

    kedves topikindító, mindenkinek meg kell találni a saját módszerét. Én kampánytanuló vagyok. Sokat, kitartóan, intenzíven , de csak vizsgaidőszakban. Hajráááááááá

    előzmény:
    menyus81 (19)
    2010-01-02  20:28
  13. 2010. január 2. 20:3822.
    Akkor hajrá! :) Ismételni tudom magam, rá fog állni az agyad arra, hogy sokat tanulj meg gyorsan, különben tényleg szinte lehetetlen lenne elvégezni.
    előzmény:
    Rilli (21)
    2010-01-02  20:34
  14. 2010. január 2. 20:3421.
    ELTE-re
    előzmény:
    menyus81 (19)
    2010-01-02  20:28
  15. 2010. január 2. 20:3320.

    Én szakvizsgára gyerek nélkül is 6 hetet tanultam, kivéve a bjogot, arra "csak" négyet. Brutális mennyiségű anyag, kell hozzá memória rendesen.

     

    Vitamanó: nem tom, jogra jártál-e, és ha igen, hova, de nálunk az ea. jegyzet édeskevés volt (SZTE), jogszabály kellet szó szerint, plusz könyvből minden magyarázat, hogy értsd is a bemagolt jogszabály szöveget.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_468834 (2)
    2010-01-02  18:25
  16. 2010. január 2. 20:2819.

    Én nappalira jártam, meló mellett el sem tudom képzelni, hogy lehet megcsinálni...

     

    Én már gimiben is és az egyetemen is hangosan olvastam. Úgy, hogy előtte kihúzgátam magamnak a könyvet, mert úgy nem ment, hogy húzom és közben tanulom is. Szóval, mikor volt időm, húzogattam, aztán vizgára megtanultam. Én nem tanultam szorgalmi időszakban, csak a ZH-kra, de vizsgaidőszakban reggeltől estig kellett. Ez nyilván meló mellett nehéz megoldani (és nem bántásból írom, de a levelezősök nem is tudták az anyagot túlzottan, sokszor csak átlökdösték őket egy szánalom kettessel...-de mondom, ezt nem rád értem.)

     

    Majd meglátod, milyen jól rááll az agyad a nagy adagok megtanulására, emlékszem, első ZH-nk egyetemes töriből volt, 20 oldalt kellett megtanulni, iszonyat soknak tűnt. Aztán már odáig jutottam, hogy 10 oldal ment egy óra alatt, azaz 100 oldal naponta. Meg pl. ennek köszönhetően kb. az összes tv reklámot is kívülről fújom:) 

     

    Ügyes leszel, menni fog neked is.

     

    Melyik egyetemre jársz egyébként?

    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  17. 2010. január 2. 20:2618.

    Szia!

     

    Részvétem, én is jogon vagyok, és én is első éves az ELTE-n ,úgyhogy együtt tudok valahogy érezni Veled! :)

    Én is csak most tapasztalom ki a dolgokat...de én pl. róma vizsga előtt reggeltől estig tanultam szó szerint két hétig és már szorgalmi időszakban is elég sokat foglalkoztam vele, éjszakába nyúlóan..elég kemény, de meg lett az eredménye! Most hétfőn ismét lesz egy keményebb vizsgám, egyetemes állam- és jogtöri, nahát kezet foghat rómával.

    Csak annyit tudok tanácsolni, hogy a sok kitartás és erőfeszítés meghozza a gyümölcsét! Nekem is kilátástalannak tűnik a helyzet, de megoldjuk, egyszer véget ér ez a vizsgaidőszak is!! :)

     

    Üdv.: dinnieight

    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  18. 2010. január 2. 20:1517.

    Minden tanácsot, tapasztalatot köszönök!

    (csak megjegyzésként a piszkálódást azért írtam mert nagyon unom ami itt megy, a másik piszkálása idióta emberek ámokfutása, a normális beszélgetések kihalnak)

    Azért jó, h vannak még normális emberek! Még1szer köszönöm!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2010. január 2. 20:0016.

    szia,

     

    én is joghallgató vagyok, másodéves.

     

    a tapasztalat azt mutatja, hogy már érdemes szorgalmi időszakban elkezdeni. tavaly, mikor elsőéves voltam, annyira benne voltam az egyetemi élet sűrűjében, hogy persze, hogy minden vizsgaidőszakra maradt. csak ami nagyon szükséges volt (a zh-k miatt), azt tanultam meg. de úgy gondolom, sokkal könnyebb nap mint nap tanulni egy kicsit, mint aztán 1.5 hónapig látástól vakulásig. nekem legalábbis nem megy az, hogy reggeltől estig tanulok :(

     

    az, hogy hangosan a jó/magadban, ezt neked kell eldöntened, hogy neked hogy könnyebb. én ha hangosan tanulok, az jobban megmarad, de mindenkinek más válik be :)

     

    a sorkihúzót én is javaslom, meg a kidolgozott tételek jók, bár én soha nem tudtam azokból tanulni (meg nálunk van, ami hiányos is... de támpontnak azért jók.)

     én úgy tanultam/tanulok, hogy kijegyzetelem a tételt a könyvből, mert egyszerűen nem tudok könyvből tanulni. dehát ez meg nagyon időigényes, szóval ez sem olyan jó :(

     

    mindenestre nem vagy könnyű helyzetben, kívánom, hogy sikeres legyen a féléved :)

    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  20. 2010. január 2. 19:5515.

    szia,

     

    nekem is volt részem némi latinban, igaz kórtan kapcsán.

     

    nekem a post itok jöttek be. minden oldal lényegét kiírtam post itra, és rátapasztottam az éppen aktuális oldalra, így könnyebben vissza is tudtam keresni az esetlegesen homályos részeket ill. volt egy olyan nagy post itom, amire kiírtam a latin kifejezéseket a jelentésükkel és a fejezetek elejére tapasztottam.

    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  21. 2010. január 2. 19:2914.

    Szia!

     

    Nem jogra jártam ugyan, de én is tanultam olyat, amihez szinte meg kellett duplázni a szókincsünket - latinul, ezenkívül tanulásmódszertannal is foglalkoztam egy picit, így talán a segítségedre lehetek. A legfontosabb meghatároznod a saját tanulási típusodat. Ehhez emlékezz vissza, figyeld meg vagy akár próbáld ki, hogy milyen módon jegyzed meg legkönnyebben és legtartósabban az anyagot. Ha hallod, vagy ha te mondod (f)el; ha olvasod, ha leírod; ha rajzos ábrákat, táblázatokat látsz vagy készítesz; ha kapcsolatokat, ellentéteket, magyarázatokat keresel benne és logikailag átszerkeszted magadnak; vagy ha másokkal megbeszéled? Az elsö az auditív, a második a vizuális, a harmadik a szemantikus típusra utal, az utolsóból pedig megtudhatod, hogy érdemes-e másokkal együtt tanulnod vagy jobb egyedül. Ěgy egyszersmind megkapod a neked leghatékonyabb módszereket is, amiket aztán még úgyis alakítasz. (Az idegen szavakat egyébként mindenképp jó többször, hangosan kimondani, hogy szokd a használatát). Čn pl. auditív és szemantikus típus vagyok, ezért folyamatosan, egyre növekvö egységekben hangosan mondtam magamnak az anyagot, és nagyon vigyáztam arra, hogy minden elemét, kifejezését tudjam definiálni, más témába illeszteni, cáfolni, alátámasztani, magyarázni stb, különben nem éreztem, hogy tudom. Próbáld megkeresni a napszakot is, amelyben neked legkönnyebb a tanulás, de figyej arra, hogy pl. éjszaka a rövidtávú memória aktivitása felülmúlja a hosszútávúét, így a tanultak nem annyira tartósak, mint egyébként. Apró trükkök is  segíthetnek a felidézésben, pl. illatok. Biztos tapasztaltad, hogy egy-egy illat egészen régi emlékeket tud elöhozni meglepö komplexitással. Ha tehát pl. citromos illóolajat (ez még frissít, élénkít is) szagolgatsz tanulás közben, majd a vizsgán elöveszed az ugyanígy illatozó zsepidet-sokat segíthet.

    Ha sok az anyag, de kevés idöd van, jó, ha az amúgy céltalan, üres perceket is kihasználod. Hordd magaddal a könyvet és várakozásnál a postán, orvosnál, fodrásznál stb. olvasgasd! Nekem még az is bevált, hogy minden elöadás után (eleve jó ott lenni, aktívan hallgatni és jegyzetelni-fél tanulás), elolvastam a jegyzeteimet, így még frissen jobban és kevesebb idö alatt vésödött be. Emellett évközben minden nap(!_igaz, volt hogy csak pár percet, de) olvastam a könyveket- sorra vettem, és apránként mindet elolvastam, aláhúzogattam a lényeget, széljegyzeteket csináltam stb. Ez nem igazi, megeröltetö tanulás, csak olvasgatás, mégis hasznos! Annyi idöt szánsz rá, amennyit épp tudsz, de felszínen tartod az anyagot. Ěgy aztán, mire kezdödött a vizsgaidöszak, már minden anyagon min. háromszor átmentem, és a vizsgára készülést is egy u.ilyen átolvasással kezdtem, és ennek hála, a "bevésés" már villámgyorsan ment.

    Bocsi-ez nagyon hosszú lett...

    Sok sikert!

    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  22. 2010. január 2. 19:2313.
    privi ment
    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  23. 2010. január 2. 19:1812.
    Ja még valami: igen, én is folyamatosan azt érzem hogy baromi lassan haladok, és ez ált mindenkinek így van, ezzel nem lehet gyorsan, mert nehéz megérteni, megjegyezni, inkább kezd el hamarabb és ne foglalkozz olyanokkal akik azt mondják: "már tanulsz? minek még csomó idő van..."
    előzmény:
    Rilli (1)
    2010-01-02  18:08
  24. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2010. január 2. 19:0911.

    szerintem azért írta oda, mert manapság már mindenki ugrik a piszkálódásra és általábana 'boldog új évet!' mondatokba is bele tudnak kötni. Eleinte én is ideges voltam az ilyen topikindítóvégre odabiggyesztett mondatoktól, de aztán arra jutottam, hogy nem véletlenül teszik oda. Sajnos.

     

    Amúgy pedig írta, hogy az változott meg, hogy kevesebb ideje van és növelni kellene a hatékonyságot. Mert lehet, hogy akkor ovlt egy-két hete, amit csak a tanulásra tudott szánni, most viszont munka mellett napi x órája van csupán, stb... Ennyi ;)

     

    ON:

    ötlettel nem tudok szolgálni, én a lassan tanulók táborába tartozom :( 

    előzmény:
    Vitamanó (9)
    2010-01-02  19:01

Címlap

top