Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Ausztriai magyarok

krimhilde
Létrehozva: 2009. november 23. 15:50

Üdv. Ausztriai Magyarok!

Biztos van már néhány külföldi magyaroknak szóló topic itt, de – ahogy biztosan Ti is észrevettétek már – a régi fórumokba általában nem olyan könnyü becsatlakozni.

Rólam annyit, hogy év elején költöztem Felsö-Ausztriába, Welsbe. Szeretek itt élni, sikerült teljesen beilleszkednem, az egyetlen ami hiányzik, az néhány ismerös / barát.

Szóval úgy gondoltam, talán vannak mások is hozzám hasonló helyzetben, akik (Felsö-)Ausztriában élnek és ismeretségeket / barátokat keresnek, vagy akár csak beszélgetni, tapasztalatot cserélni szeretnének; esetleg kérdésük / problémájuk van. De akár jó programajánlatokat is megoszthatnánk egymással!

Remélem minél többen csatlakoztok és sikerül kialakitanunk egy jó kis társaságot itt!

439 hozzászólás
 1. 2011. november 9. 11:26401.

  Ha van apolonöi, betegapoloi papirod es beszelsz közepes szinten nemetül, akor nyert ügyed van! Konkret helyet nem tudok, mert en egesz mas területen dolgozom, de apolonöt, öregek otthonaba apolo szemelyzetet MINDIG keresnek itt Au-ban. Bujd a hirdeteseket!!

  A ferjed esete mar nehezebb, meg kell tanulni legalabb alapfokon nemetül, e nelkül nem fog menni!

   

  Itt nezegethetsz, ezek mind komolyak:

   

  www.careesma.at (online munkaközv)

  www.jobpilot.at (ez is online)

  www.kurier.at (ujsag, a szombati kiadasban van egy csomo allas)

  www.bazar.at 

  www.isg.at (online es nem-nemcsak online munkaközv.)

  www.trenkwalder.com (munkaközv. ceg)

   

  Most ezek jutnak az eszembe.

   

  Vagy meg nezegess az AMS (mint otthon a munkanelk. hivatal) munkaközvetitö oldalan, ez is 100%-ra megbizhato

  www.ams.at/jobroom/

   

  előzmény:
  dzsincsill (397)
  2011-11-09  08:56
 2. 2011. november 15. 16:16402.

  Sziasztok,

  Egy kis segítséget szeretnék kérni.

  Párommal tervezzük, hogy jövőre kiköltözünk Ausztriába.

  Milyen munkalehetőség van kint? Párom középfokon beszél németül és van egy festő szakképesítése. Szerintetek, el tud helyezkedni kint?

   

  Én sajnos németül nem beszélek - most tanulok -, angolul viszont igen... :S Így is lehet munkát találni kint?

   

  Köszönöm a segítséget előre is!

 3. 2012. január 8. 08:25403.

  Sziasztok!

   

  Segítséget szeretnék kérni tőletek!

  Júliusban mennék Ausztriába. A férjem már majdnem egy éve kint van, én és a gyerek követnénk. A kislányom most 7 éves és elsős. Nem tud németül, csak pár szót, amit most az iskolában megtanult, addig még fog tanulni. Így fel fogják venni kint iskolába? Gondolom újra elsős lesz, és akkor csak a nyelvet fogja tanulni, csak azt nem tudom milyen feltétele van annak, hogy felvegyék iskolába.

  Bécs környékén fogunk lakni, egyenlőre azt még nem tudjuk pontosan melyik kis faluban. A férjem jelenleg Rauchenwarth-ban lakik. Gondolom az iskolai felvételi egységes.

   

  Köszönöm, Mari

   

 4. 2012. január 16. 13:36404.

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni (én is)...

  1, 1.5 éven belül mozdulni szeretnénk Mo.-ról. Ez számomra elég rémisztő gondolat mert én testileg lelkileg ide vagyok betonozva. Most sajnos eljutottam odáig, hogy már az én tök fejembe is sikerült beleverni azt, hogy ha a gyerekeimnek jót akarok, akkor mennünk kell. Férjem Németországot célozta meg, de nekem Ausztria szimpatikusabb, talán a közelsége miatt...

   

  Orvosként (háziorvosként) szerintetek mik a lehetőségek???

  Kicsit (nagyon) kétségbe vagyok esve. Jó lenne ha írnának olyanok akik már sikeresen túlélték az áttelepülést. Azt hiszem nagy szükségem van a bíztatásra. Jó lenne ha olyan is írna, akinek kis gyerekei vannak, és megírnátok, hogy őket mennyire viselte (viseli) meg a dolog.

   

  Nagyon köszönöm!!!

 5. 2012. január 17. 16:48405.

  Kedves Fórumozók!

  Még nem rég költöztem Eisenstadtba és szeretnék itt élő magyarokkal ismerkedni, barátkozni ezért jelentkeztem fel a fórumra elsősorban .

  Kérdezni azt szeretném, hogy tudtok-e olyan nyelviskolát, akár főiskolán, ami szerintetek hatékony. Volt, aki oda járt és tetszett neki. Szeretném megtanulni a nyelvet, még nagyon keveset tudok (főként gimnáziumi tanulmányokból) és tudtok-e esetleg valakit a polgármesteri hivatalba, aki beszél magyarul is és segít az ügyintézésbe.

  Előre is köszönöm a válaszokat!

 6. Jo
  Jo
  2012. január 18. 19:40406.

  Szia,

   

  Az en nagyobbik lanyom itt kezdte az elso osztalyt 0 nemet nyelvtudassal. tehat ez nem feltetel.:-)

   

  udv,

  Jo

  előzmény:
  Sibyl (403)
  2012-01-08  08:25
 7. 2012. február 8. 17:26407.

  Sziasztok!

  A segítségeteket szeretném kérni! Ausztriai újságokban, online oldalakon szeretnénk hirdetni. A férjem tervező grafikus, és mivel jól beszélünk németül, szívesen dolgoznánk osztrák ügyfeleknek is. Tudnátok írni olyan újságokat, internetes oldalakat, ahol érdemes hirdetni? Köszönöm! 

  Judit

  előzmény:
  krimhilde (1)
  2009-11-23  15:50
 8. 2012. március 18. 12:02409.

  Sziasztok!

   

  Nemsokára Bécsbe költözünk a párommal, de néhány talán evidesnek számító kérdés még tisztázatlan, ezekre az információkra az interneten még nem bukkantam rá.

  Az ottani bejelentett lakcímnél való parkolás ingyenes-e?

  Létezik-e olyan, hogy lakhatási támogatás? Kósza hírből hallottam,hogy van ilyen,  de a szociális támogatások között nem találtam ilyet a neten.

  Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!

   

 9. 2012. Április 17. 09:54410.

  Kedves Mindenki! Abban kérem a segítségeteket, hogy ismertek-e valamilyen jogi kiskaput, hogyan lehetne kikerülni, hogy magyar rendszámú autót ne kelljen átíratni osztrákra. Állandó lakcímmel rendelkezem Ausztriában a kinti munkavállalás miatt, de ingázom (hetente - családom MÉG Magyarországon él) a folytonos három havi kint tartózkodás sosincs meg. Kérdésem azért merült fel, mert a múlt héten az ORF1-en szerepelt a hírekben, hogy büntetik több mint ezer euróra a magyar rendszámú autókat amennyiben van állandó lakcím Ausztriában. A határon is láttam ellenőrzést két magyar autót  már vizsgáltak, engem csak azért nem vettek ki, mert már el voltak foglalva.  Válaszaitokat előre is köszönöm! Üdv. Andrea

   

  Ui: Beleolvasgatva a fórumba köszönöm, hogy maximális segítőszándékkal adtok hasznos információkat másoknak. Az a tapasztalatom, hogy ez nem jellemző még kint sem.

 10. 2012. Április 22. 00:04411.

  Szioka!ajnos nem tudlak jo hirrel felviditani.

  sajnos ha itt dolgozom és itt adozol akkor átkell jelentened az autot vagy ha nem éri meg akkor itt egy masikat venni, de sajnos ez senkit sem érdekel,h te ingázol ott kell adoznod az auto utan és biztositanod ahol dolgozol és állando lakcimed van.

  de a "legjobb " az egszben ha átjelented az autot és mész haza akkor otthon meg azrt fgnak szekálni hogy miert van magyar létedre(ha van állando lakcimed otthon) külföldi rendszámod.tehat át kell jelentened és otthonra két lehetöséged van égy munkáltato álltal kiadadott igazolást hogy ott dolgozol(ausztiai cég) magyarra leforditva és azt hordodo magaddal, vagy otthon kijelentkezel az állado lakcimröl, mert csak 1 állando lakcimed lehet de ideiglenes több is.

  Ha az autot át akarod iratni elöször a Finanzamthoz kell menned, ha van meg kerdesed akkor irj.

   

   

  Krimhilde én 30 kmre Welstöl vagyok és havonta jövünk mindig össze magyarok remelem tudunk veled is néha talizni :)

  előzmény:
  Sömmerda (410)
  2012-04-17  09:54
 11. 2012. Április 24. 11:29412.

  Sziasztok!

   

  Férjemmel és két gyermekünkkel szertenénk kimenni Salzburg környékén van ismerős de nem akarok egydb véleményre hagyatkozni, ezért jöttem ide, hogy más valakitől/valakiktől is legyenek információk. 

  Szerintetek ha nincs diplománk akkor mennyire van esély az elhelyezkedésre? Férjem elektronikai technikus és ebben van több mint 10év tapasztalata. Nekem több szakmám is van az érettségi mellett, (kisgyermekgondozó, úszásoktató) de én úgy vagyok vele, hogy bármit elvállalok.

  Minimálbérről az euvonalon azt írják, hogy nincs, pedig az ismerösünk azt mondta, hogy 1000-1100 euro körül van a főállásúak minimálbére. Most akkor melyik az igaz? 

   

  Nyelvtudásunk elég alap, mindketten az iskolában 8-évig németet tanultunk és ebből érettségiztünk, de ezt persze fel kell frissiteni. 

  Mennyire követelmény a nyelvtudás? Netán nyelvvizsga?

   

  Minden infót köszönök.

   

  fioree lakhatási támogatásról annyit hallottam, ha 2-évet ledolgozol és van 2gyereked akkor beadhatod a kérvényt és onnan várakozás, hogy mikortól kapsz szociális lakást, amiért nem kell fizetni, vagy csak minimális bérleti díjat kérnek érte. De azért nem 100%.  Én ezt hallottam.

 12. 2012. Április 25. 21:53413.

  SZia!

   

  Mi itt lakunk Salzburgban, és a nyelvet nagyon kérik, vagy ha nem akkor csak nagyon aljamunkát találtok. Az igaz, hogy kb 1100 euro az alap, de gondolom ez is munkahelyfüggő. Itt viszont baromi drága az albérlet, és sok ingatlanos,ami azt jelenti, hogy províziot kell fizetni a lakásért,ami a brutto bérleti díj álatlában 2-3x-osa, amit ugye nem látsz többet, és két gyerekkel nem nagyon tudtok kis lakást bérelni,mert egyszerűen nem adják ki.Mi is most kerestünk másikat, 2 kislányunk van, és még a 63 nm-esre is azt mondják, hogy két gyerekkel kicsi, ezt nem te döntöd el sajna.Itt nagyon nagy a kereslet, egy lakásra általában 15 jelentkező is van, és abból választ a tulaj, akivel nem is nagyon talákozol, mert aki előtted lakik ott az mutatja meg a lakást, felírja az adatokat, és átadja a tulajnak aki majd dönt.A nyelvről papír nem kell, csak tudj beszélni, ez a lényeg.lehetőség az van, csak a jelentkező is sok.

  3 évet kell itt laknod, hogy igényelhess bérlakást.

  Ha van még kérdésed szólj.Mekkorák a gyerekek? 

  előzmény:
  lizzybenett (412)
  2012-04-24  11:29
 13. 2012. május 8. 12:21414.

  Sziasztok!

  Nagyon régen nem jártam erre, talán 1,5 éve volt, mikor gondom volt egy munkahelyemmel és tanácsokkal láttatok el. Azóta lehúztam 2 szezont Tirolban, de most a határhoz közelebb szeretnék munkát találni. :)

   

  Tudom, hogy voltak/vannak köztetek olyanok akik itt leltek otthonra, telepedtek le, ezért érdekelne a véleményetek. Arra lennék kíváncsi, hogy ha valakinek tökéletes a nyelvtudása, akkor mekkora esélye van arra, hogy a saját szakmájában tudjon elhelyezkedni, mennyire befogadóak az osztrákok, ha nem a vendéglátásban, hanem pl. a HR szakmámban szertnék elhelyezkedni? A tapasztalatotok érdekelne, ki mekkora nehézségekbe ütközött.

   

  Egy nem tökéletes német és angol nyelvtudással rendelkezem, el kellene döntenem, hogy hosszú távon hova tovább. Ausztria az időjárása és közelsége, a könnyebb megélhetés miatt sokkal jobban vonz, Angliáról viszont tudom, hogy külföldiként sincsenek rosszabb esélyeid egy "normális" munkakör betöltésére, feljebb jutásra. Szóval a kérdésem az lenne, hogy ha eljutok arra a szintre, hogy a nyelvtudás nem akadály,akkor szerintetek találok munkát, vagy inkább csak azokban a munkakörökben alkalmaznak külföldit, amit ők nem vállalnának el?

   

  Nagyon köszönöm a válaszokat! Adri

 14. 2012. május 15. 06:58415.

  Szia!

  Én úgy gondolom, ha a nyelvtudásod megfelelő, akkor nincs akadálya annak hogy a szakmádban helyezkedj el. Saját tapasztalat!

  És érdemes itt letelepedni :) 

  előzmény:
  sadrienn2 (414)
  2012-05-08  12:21
 15. 2012. május 15. 07:01416.

  Hello!

  Én megkérdeztem, és egy évig ha itt nebenwohnsitzed van használhatod a magyar rendszámos kocsit, aztán jön a bünti, ami 2000 eurorol indul :( 

  előzmény:
  Sömmerda (410)
  2012-04-17  09:54
 16. 2012. május 15. 07:08417.

  Kedves Amarilll!!

  '0 hónappal ezelőtt megszületett a döntés hogy menni kell, és a párommal és a papával nekivágtunk Ausztriának, a két kisgyermekem maradt Mo.-on anyukámmal! Mikor már "biztos" volt a meló kb. 3 hónap után akkor jött a lakáskeresés és a kitelepülés!

  A nagyobb lányom 6 éves és 0 nyelvtudással kezdte az 0vit / azt sem tudta hogyan kell mondania wc-re kell mennem/ Én is féltem főleg a gyerekek miatt NAGYON!!!

  DE : a lányom fél év után folyékonyan beszéli a németet, sok barátja van, és soha nem emlegeti Mo.i barátait v. oviját

  SZERET ITT ÉLNI!!!

  Ezért azt mondom HAJRÁ!!! 

  előzmény:
  Amarylll (404)
  2012-01-16  13:36
 17. 2012. május 15. 20:28418.
  Nagyon köszönöm a választ, kicsit megnyugtatott. 3 szezont dolgoztam végig elég magasan, de a síparadicsomok már nem vonzanak, tényleg szeretnék közelebb jönni a határhoz és ha találok egy szimpatikus várost, munkahelyet is, akkor hosszú távon tervezni.
  előzmény:
  szkutyiniki (415)
  2012-05-15  06:58
 18. 2012. május 29. 00:18419.

  Már bocsi, de ez most komoly, hogy így kerestek munkát??? Nem akarlak titeket bántami,de nagyon sok honlap van, ahol rentgeteg az állás (pl:ausztriaiallasok.hu is.ez magyar nyelvű is), azokon kellene nézelődni!

  De ez, hogy már keressen helyettetek!  

 19. 2012. június 2. 14:35420.

  Sziasztok!

   

  Van valaki, aki Linzben el? (latom, a topicnyito welsi :) )

  Tudnatok nekem abban segiteni, hogy Linzben mennyibe kerül egy privat ovi? Van ott olyan, mint Becsben, hogy ha becsiek vagytok, akkor szinte csak a kajat kell fizetni?

   

  Masik kerdesem a munka. Ugy tudom, Becs mar eleg telitett, Linzben több a munkalehetöseg. Ezt meg tudja valaki erösiteni?

   

  Köszönöm a segitseget!

  előzmény:
  krimhilde (1)
  2009-11-23  15:50
 20. 2012. június 2. 14:49421.

  Fioree:

  Ha jol tudom, parkpickerlt kell venni akkor is, ha ott laksz, de sokkal olcsobb.

   

  Auto trükk: nekünk anyos neven van az auto. Ferjemet 3szor allitottak mar meg, azt mondta, anyja latogatoban van itt.

   

  sadrienn2: en becsröl tudok csak nyilatkozni. En ketnyelvü vagyok es szerintem nem osztrakkent nincsenek ugyanolyan eselyeid a rangletran!

  előzmény:
  fioree (409)
  2012-03-18  12:02
 21. Torolt_felhasznalo_333393
  Torolt_felhasznalo_333393
  2012. június 2. 15:37422.

  Kedves Ausztriában élő magyarok!

   

  Elsősorban a kisgyerekesekhez szólok, őket szeretném arról kérdezni, hogy véleményük szerint mennyire lenne Ausztirában kereslet gyerekeknek szóló magyar műsorokra? 

   

  Népzenei alapokon nyugvó játékos, interaktív műsorról van szó, kiváló zenészekkel, sok-sok hangszerrel.

   

  Hazánkban népszerű a műsor, de szeretnénk gondolni a határokon túli magyar kicsikre is.

   

  Egyelőre csak az igényeket szeretném felmérni. 

   

  Mindenkinek előre is nagyon köszönöm, ha válaszol.

   

   

 22. 2012. június 4. 05:54423.

  Szia

   

  Lakhatási támogatás nem tudom, hogy van-e, de a férjemnek az albérletét az év égén az adózásnál elszámolták vagyis valamennyit kapott ebből is vissza illetve az utasázi költségből is járt vissza valamennyi. Ezt ügyvéd intézte. Ő csak július közepétől volt osztrák cégnél bejelentve és az adóviszatérítése majdnem egy havi fizetése volt. MOst a családipótlék kiegészítésre várunk, mert az ügyvéd azt intézte. Ez mondjuk nekem magas, hogy ha a gyerek itt van Mo-n, akkor a férjem mi jogon vesz fel utána családipótlékot kint, de ha az ügyvéd azt mondja akkor biztos úgy is van.

   

  Nekünk eljött a várva várt pillanat és augusztusban költözünk! Margarethen am Moos a falucska, ahova megyünk. Az hogy én mit fogok dolgozni még nem tudod illetve még a sulit kell a kislányomnak intézni, de remélem, hogy szeptemberben tud kezdeni. MOst itthon ő elsős volt, de szerintem kint is elsős lesz. Ha valaki erre felé van, akkor írjon egy kicsit erről és a környező falucskákról egy kicsit, hogy milyen is.

   

  Köszöi, Mari 

  előzmény:
  fioree (409)
  2012-03-18  12:02
 23. 2012. június 4. 09:56424.
  A gyerek Magyarorszagon IS kapja - parhuzamosan az osztrakkal - a csaladi potlekot???
  előzmény:
  Sibyl (423)
  2012-06-04  05:54
1 2 3 4 5

Legnépszerűbb cikkek