2016. 12. 11. Árpád

Gyönyörű karácsony

Torolt_felhasznalo_956385
Torolt_felhasznalo_956385
Létrehozva: 2009. október 3. 11:10

Sziasztok!

 

AZért hoztam létre ezt a topikot, mert mindenhol már összeszokott közösségek vannak. Várunk ide minden új karácsony-rajongót, dekorációs ötletekkel, receptekkel, élmlénybeszámolókkal! Karácsony után pedig jöhet a többi ünnep!

 

Gertrudis

8390 hozzászólás
  1. nócih
    Offline
    2016. november 28. 08:518390.

    Milyen jó ötlet. Megpróbálom én is elkészíteni. :)

    előzmény:
    Harmatkad (8389)
    2016-11-27  11:03
  2. vekonyferencne
    Offline
    2016. november 15. 17:078388.

    Most találtam rá Reva 2009-es  karácsonyi filigránjaira,gyönyörűek. Tudna valaki sablonban segíteni!!!

    előzmény:
    reva (333)
    2009-10-05  23:29
  3. andinda
    Offline
    2012. november 17. 18:308387.

    Szia!

     

    Most találtam rá erre a gyöngyörű fülbevalódra. Szeretném megkérdezni, hogy mintát tudnál nekem priviben küldeni róla?

     

     

    Előre is köszönöm!

     

    Andi 

    előzmény:
    Sil78 (192)
    2009-10-04  15:32
  4. zsuzsanna123
    Offline
    2012. szeptember 20. 09:038386.
    engem érdekelne az utolsó, el tudnád küldeni a mintát? köszi a választ.
    előzmény:
    Kriszta08 (1289)
    2009-10-24  13:34
  5. livec
    Offline
    2011. december 29. 10:428385.

    Sziasztok!

     

    remélem mindenkinek jól teltek az ünnepek, utólag is  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

     

    Banyóca

    milyen volt Zágrábban? sajnos nekünk az idén kimaradt az adventi vásár, pedig imádom  hangulatát

    előzmény:
    banyoc@ (8384)
    2011-12-08  08:17
  6. banyoc@
    Offline
    2011. december 8. 08:178384.

    Nekem másképp alakul a hétvégém mint ahogy én terveztem, mert a Mikulás meglepett egy Zágrábi Adventi vásári úttal szombatra, úgyhogy ez most átrendezte a dolgokat.....

    Épp most nézegettem, hogy van még 12 nap szabim, majd konzultálok a főnökömmel, hogy mikor tudoom kivenni.... talán akkor be tudom hozni az elmaradásomat.

     

    Nálam idén narancs leves lesz wellington pecsenye, de nem marha húsból, hanem pulyka mellből. Egyenlőre ennyi a terv, a többit még nem tudom....

    előzmény:
    Angyallány (8383)
    2011-12-07  11:11
  7. Angyallány
    Offline
    2011. december 7. 11:118383.

    Banyóc@: remélem sok minden belefér ebbe a hétvégébe. Még egy kis bútorvásárlásban is reménykedem.

     

    Piros gyertyával tudnám elképzelni csak. A fehér rideg. De lehetséges, hogy a végén mégiscsak a mézeskalácsos fut be. Az idő fogja meghatározni.

     

     

     

    Az ünnepi menühöz szeretnék ötleteket kérni, mivel újítás van minden téren. A menüben is. Ha valakinek van egyszerű, finom karácsonyi menüje, ne tartsa magában, ha lehet.  

    előzmény:
    banyoc@ (8381)
    2011-12-07  07:58
  8. banyoc@
    Offline
    2011. december 7. 07:588382.

    Tegnap megkapták, és nagyon örültek neki:) Olyan jó volt látni, hogy mennyire örülnek!!:))))

     

    Én időnként benéztem ide is, mivel bent van a topik a kedvenceimben, de nem volt semmi mozgás:(

    előzmény:
    livec (8377)
    2011-12-06  20:49
  9. banyoc@
    Offline
    2011. december 7. 07:588381.

    Az biztos, hogy csábító a topik címe:)

     

    Nálam is nagyonsok a munka, és sokkal kevesebb időm és energiám van a karácsonyi készülődésre, mint tavaly volt (akkor még munka nélküli voltam, és azért olyan nagyon nem sírom vissza azt az időszakot)

     

    Jó sok kockacukor kell ahoz a koszorúhoz! Elmegy vele  a fél napiod mire felragasztgatod:) (én tennék rá valami piros masnit, mert nekem valahogy túl fehér)

    előzmény:
    Angyallány (8378)
    2011-12-06  21:01
  10. Angyallány
    Offline
    2011. december 6. 21:018378.

    Banyoc@: lehet, hogy nyíltak újabbak, de a címük nem olyan szép, mint a miénk. 

    Nekem azért nehéz jönnöm, mert ugyan itt vagyok, de a karácsonyra még készülni sem tudok, annyi a meló a suliban és az itteni kollégákkal ezt mindig kibeszéljük. Nem a munkával van a gond nálunk...mással.

     

    Sajnos a fám még nem áll, mert a páromnak is keresztülhúzta a számítását a munkahely. De ezen a hétvégén mindenképp állni fog már.

     

    Sajnos még adventi koszorúm sincsen. EZT tervezem,  de egy mézeskalácsos is csábít. Minden a hétvégére marad, úgy hogy nem sokat fogunk aludni.

    előzmény:
    banyoc@ (8374)
    2011-12-05  19:57
  11. livec
    Offline
    2011. december 6. 20:498377.

    Nagyon gyönyörű!!! Biztos oda lesznek érte a szüleid:-)

    Az adventiket mind én csináltam persze nem mind amgunknak :-)

     

    :-(azért mert nyíltak új topikok, ide az "itteni" fórumosok nem néznek be? vagy máshol vagytok?

    előzmény:
    banyoc@ (8374)
    2011-12-05  19:57
  12. panama
    Offline
    2011. december 6. 15:138375.

    Rátok gondoltam, amikor ezt a régi fórumot felfedeztem:

     

    http://www.nlcafe.hu/forum/index.php?bw=1&fid=441&topicid=17757

     

    Napok óta karácsonyi képeslap szövegeket kerestem, ma akadtam erre rá.

     

    Talán valaki másnak is segiteni fog Üdv P.

    előzmény:
    csitar (8368)
    2011-11-13  20:47
  13. banyoc@
    Offline
    2011. december 5. 19:578374.

    Nem, nem:)))) tényleg kiürült ez a topik... sajnos:((( mert ugye nyíltak újabbak......

     

    Szebbnél szebb képeket hoztál! Mind Te készítetted?

     

    Idei adventi amit holnap visz a Mikulás a szüleimnek:)

    előzmény:
    livec (8373)
    2011-12-05  18:45
  14. livec
    Offline
    2011. december 5. 18:458373.

    azért kattingatok, konkrét válaszra, hogy csalogassalak Benneteket

    ugye, nem baj? :-)

    előzmény:
    banyoc@ (8360)
    2011-10-20  22:52
  15. livec
    Offline
    2011. december 5. 18:368372.

    Szervusztok!

     

     

    Ó, semmi mozgás? Nagyon meglepődtem, azt hittem, hogy nem is bírok bekapcsolódni.

    Akkor hozok pár képet, ha a kis "felelősünk", Kozmi sem jár már erre :-(

    előzmény:
    Angyallány (8369)
    2011-11-14  07:04
  16. Amri55
    Offline
    2011. december 4. 20:568371.

    Szép jó estét.

    Már régen jártam itt. Segítséget szeretnék kérni. Ma vásároltam a Lidl-ben egy tejes kókuszos krémet. Nagyon izlik, de túl drágának találom az 599,- ft-ot érte. Eszembe jutott hogy akár ilyen karácsonyi ajándékot is lehetne készíteni, ha lenne receptem. Ehhez kérem a segítségetekek. Akinek van kókuszkrém receptje tegye fel. Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

    Az unokáknak készíteném. Ők nagyon szeretik a házi készítésű mogyorókrémet és a karamellkrémet. Gondoltam a kókuszos is izlene  nekik. Amri55

  17. csitar
    Offline
    2011. november 14. 13:408370.

     

     

    Szia!

     

     

     

    Hol kaptál pásztoros kiszúrót, én is szeretnék.

     

    Milyen mintát készítesz?

     

     

    Ma voltam  a Kikbe, nálunk nincs karácsonyi házikószett, de vannak asztali futók, és ugyanolyan kispárnahúzatok / 990-490, Budakeszi /.

     

    Az Aldiban van házikó, egy nagy vagy két kisebb 1450 Ft.

    előzmény:
    Angyallány (8369)
    2011-11-14  07:04
  18. Angyallány
    Offline
    2011. november 14. 07:048369.

    Szia Csitar!

     

    Ezt nézem én is naponta. Jó lennne, ha megélénkülnénk, mert 5 hét és itt a karácsony.  Bízom benne, hogy mindenki már az előkészületekkel bíbelődik.

     

    Épp tegnap halásztam elő a mézeskalács kiszúróimat, az új, házikós és pásztoros kiszúrókkal együtt. Lassan elkészítem a mintát, amit aztán a gyerkőcökkel is elkészítek. Idén az lesz majd a karácsonyi asztalunkon. 

    előzmény:
    csitar (8368)
    2011-11-13  20:47
  19. csitar
    Offline
    2011. november 13. 20:478368.

    Sziasztok!

     

     

    Miért van itt ilyen csend?  Hol vagytok?  Tavaly ilyenkor nem győztelek követni benneteket.

  20. Angyallány
    Offline
    2011. november 1. 17:008367.

    Sziasztok!

     

    Nemrég kevertem be a sütőtöklekvár alapját, holnapi állnia kell. Kíváncsi leszek milyen lesz.  Most sül a második tepsi sütőtök muffin Jamie Oliver receptje alapján. A nyalakodási teszt, a kóstolás még odébb van, mert forró még. Kíváncsi leszek az eredményre.

     

    Sütőtökös-diós muffin (Jamie Oliver receptje) 

     

    Hozzávalók 4 főre:

    20 dkg nyers sütőtök felkockázva (héj nélkül)

    15 dkg (barna) cukor

    2 tojás

    15 dkg liszt

    1 kk sütőpor

    kis marék dió

    1 kk őrölt fahéj

    80 ml extra szűz olívaolaj


    Mázhoz:

    fél narancs héja

    fél citrom héja

    2 ek citromlé

    70 ml tejföl

    1 ek porcukor

    1/4 vaníliarúd kikapargatott magjai

     

     

    Elkészítés:

    Késes betétű robotgépben sima állagúra dolgozzuk a muffin hozzávalóit.

    Szilikonos muffintepsi horpadásait megtöltjük kb. 2-2 evőkanál tésztával.

    180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.

     

    A máz hozzávalóit kikeverjük, hűtőbe tesszük kb. 15 percre.

    A rácson kihűtött muffinokra vékony rétegben felkenjük a mázat.

     

    sütési hőfok:  180°C

     

    sütési mód: hőlégkeveréses

     

     

    Kihagytam a mázat (most), mert nekem most nem tetszik - később lehet, hogy ráteszem, egyszer. 

     

  21. Angyallány
    Offline
    2011. október 29. 20:068366.
    Bibibííí, nekünk is van ilyen ketyerénk! Anno hoztam kintről. Kezdetben sokat használtuk, de aztán valódi szőlőből csavarintja ki papa a borocskának valót.
    előzmény:
    fröken (8364)
    2011-10-24  21:13
  22. banyoc@
    Offline
    2011. október 24. 22:238365.

    Hihetetlen, hogy miket tudsz!:) Ahogy most néztem az edényt amiben cisnálod, végig futott az agyamon, hogy mi lenne, ha a fürdőszobába beraknák egy ilyent... rájöttem: nem tudnák vagy mosni, vagy fürdeni:))) szóval a panel nem alkalmas erre.

    Szüleimnek vannak ribizli bokrai, és mindíg nagyon szép a termésük... Nem tudom, hogy Apa mit csinál velük. Hatalmas fürtök, hatalmas szemekkel.

    előzmény:
    fröken (8363)
    2011-10-24  21:09
  23. fröken
    Offline
    2011. október 24. 21:098363.

    Sziasztok! ribizlibokrokbol van az elösöveny a szomszedom fele. Eleinte rengeteget termett, meg el is ajandekoztam a termesböl a kollegaknak. Sajnos ahogy mentek az evek, elöregedtek a bokrok, nagyon besürüsödtek, es egyre kevesebb lett a termes. Iden, miutan leszedtük, a nagyjat kifüreszeltem, igy jövöre csak az uj hajtasok lesznek, termes nelkül. Viszont 2 ev mulva, megint lesz nagyon jo termes, ha csak ki nem fagynak  a bokrok. Amint latjatok a hordomon, nem lesz 20 liter borom az iden, mert az elsö lefejtes utan nincsen a hordoban 27 liter must.

    A must mennyisege most 18 liter, ebböl kb. 2 liter megint ki lesz öntve a 2. lefejtes utan. Tavaly isteni finom volt a piros ribizli borom. nem csak en mondom, de aki ivott belöle, nagyon dicserte. Nagyon hasonlit az ize a meggyborhoz. Fagyasztott ribizliböl is lehet csinalni, csak hagyni kell kiengedni elöször. Utana ugy kell kezelni mint a friss ribizlit.

     

    HAHAHAHA! persze azert en is eltudok baltazni dolgokat, de altalaban veszem az akadalyokat.

    előzmény:
    banyoc@ (8360)
    2011-10-20  22:52
  24. Angyallány
    Offline
    2011. október 24. 05:158362.

    Zelma: köszönöm, akkor ezt teszem én is!

     

    Párom hozott egy vödörnyi kis tököt. Liszt-év jóvoltából majd bibírcsókos lápásokat készítünk belőlük (a legtöbbnek bibírcsókja van). 

     

    Chillus: nagyon jó ez is, köszönet érte! 

     

    Banyoc@: nekem ez esazembe sem jutott. De ahogy leírtam, itt a hajnalban felröhögtem. 

    Ahogy láttam, más pedagógusnál is az időhiány a legnagyobb gond.De talán...egyszer...

     

    Igen, november 26-27-én állítjuk a fát.

     

    Fröken: Stahl Judit elbújhat mögötted!  Van olyan recept, amit Te nem tudsz megcsinálni???

     

     

    előzmény:
    zelma3 (8355)
    2011-10-17  07:41
  25. banyoc@
    Offline
    2011. október 20. 22:528360.

    Nem semmi mennyiség lesz belőle!!!!! 25 literes edényt el sem tudnák tenni itt a panelban.......

     

    fagyasztott ribizliből csinálod?

    előzmény:
    fröken (8359)
    2011-10-20  20:05
  26. fröken
    Offline
    2011. október 20. 20:058359.

    Sziasztok!

    en mar csinaltam mazsolabort, es nagyon finom bor keszült belöle.

    Most nalam a ribizlibor pufog a fürdöszobaban, karacsonyra keszen is lesz.

     

    Mazsolabor receptje

    2 kg mazsola

    5 kg cukor

    25 l viz

    borelesztö (szaküzletben lehet vasarolni)

     

    3 kg cukrot 6 l vizzel felkell fözni es nagy talban a mazsolara önteni.

    Masnap turmixolni es beleönteni a borelesztöt.

    1 hetet varni hogy jol beinduljon a forras es kioldodjon a mazsolabol a sok cukor es az izvilag.

    Gez zacskon atcsurgatni, es a levet beleönteni 1 nagyobb müanyag hordoba(nekem van egy 25 literes) aminek van teteje (jol zarhato), rajta egy kisebb lyuk, es abba van belenyomva a pufogtato. abba pici vizet kell önteni, igy a gaz kijön, de levegö nem megy bele.

     

    19 liter vizet a maradek 2 kg cukorral fel kell forralni, lehüteni kezmelegre, es az atcsurgatott levet ezzel fel kell önteni.

    En 6 hetig hagyom forrni meleg helyen.

    Utana  gumicsö segitsegevel a levet leengedem. A hordo aljat kiöntöm, jol kimosom es visszaöntöm a forrasban levö mustot.

    Hagyom meg 1 honapot forrni, bar mar sokkal csendesebben megy a folyamat.

    November közepen belekeverem a forras leallitot, hagyom letisztulni( kb. 2-3 nap) es utana gumicsö segitsegevel ujbol lengedem, de mar most a nagy ballonüvegembe.

    Arra is rateszem a pufogtatot, kiteszem a hüvös kamraba pihenni es karacsonyra isteni, szep piros ribizli borunk lesz.

    Ezt visszük magunkkal december 18.-an sielni. Isteni forralt bort keszitek belöle. Ebed vagy vacsora utan is nagyon finom asztali bor.

    előzmény:
    banyoc@ (8357)
    2011-10-19  22:58
  27. fröken
    Offline
    2011. október 20. 19:338358.

    http://www.dansukker.se/se/Tips/Etikettmaskinen.aspx?PID=2 7636

     

    1) kivalasztod a mintat es az iras stilusat, megnyomod a jobb also sarokban a fortsätt szot

    2)kivalasztod a cimke meretet: nagy (stor)-közepes (medel) vagy kicsi (liten)

    3) megnyomod a skriv ut szot, es kinyomtatja a valasztott cimket

     

    előzmény:
    Amri55 (8314)
    2011-08-24  18:08
  28. banyoc@
    Offline
    2011. október 19. 22:588357.

    Szia!

     

    igen, a Lidl reklámjában láttam én is a mazsola bort, és annyira elkapott a röhögés!!! Még soha nem hallottam ilyent, hogy létezik mazsolából bor:) szóval tovább pergett az agyam ésfelmerült bennem a kérdés; ha van mazsolabor, akkor esetleg tádélikőr is??:)))))

     

    Sehol nem tartok még az ajándékokkal, semmi ötletem nincs még szinte senkinek:((((( a dekoráció is még csak elméleti síkon van.... 

    totális időhiányom van. 

    De ahogy olvasom, Neked is

    Idén is előbb díszíted a fát??:)

    előzmény:
    Angyallány (8353)
    2011-10-17  06:11
  29. Angyallány
    Offline
    2011. október 17. 06:118353.

    Most el vagyok maradva az ajándékokkal, de nem is csodálkozom rajta.

     

    Tegnap vettem meg az elsőt: a hugom vágyott mazsolaborra (görög specialitás állítólag - a Lidl-ben most van a görög hét nálunk). Ő nem vett, mert drága (7,5 dl-es és 1000Ft), de karácsonyra nekem megéri, ha szereti.

     

    Másnak még nincs ötletem, bár Maminak lehetséges, hogy aprósütiket sütök.

     

    13 éves fiúnak mit tudnátok javasolni? Olvasni nem szeret... 

    előzmény:
    zelma3 (8340)
    2011-09-22  14:08
  30. Angyallány
    Offline
    2011. október 17. 06:038351.

    Sziasztok!

     

    Hát konyhatündérkedni nincs időm, annyi a dolog az iskolában. 

     

    Ezért most néhány halloween-mintát hoztam én is, amit a suliban ki is tettem. 

    Az egyik ugyen nem halloween-es, de a süni tököcskén ücsörög. 

    előzmény:
    zelma3 (8344)
    2011-09-23  13:24
  31. edy89
    Offline
    2011. október 16. 15:028350.
    Nézzétek meg Kreatív Facebook-os oldalam
    (elméletileg facebook tagság nélkül is megtekinthető)
    Most kezdtem neki egy Karácsonyi bejegyzésnek.... amin belül Minden egyes hozzászólás új ötlet...
    http://www.facebook.com/pages/Napocska/217387938 284747
    Ott kattintatok bátran a Mutasd mind a ... hozzászólás-ra
    ill ha legörgettek egyéb ötlethalmokat találhattok....
    és ha azt hittétel lefelé görrgetve elfogyott kattinsatok a korábbi bejegyzések szövegre amíg van...
    Jó nézelődést :)
  32. livec
    Offline
    2011. október 14. 08:108349.

    Sziasztok!

     

     

    Benéztem, hogy van e már mozgás, és VAN :-))))

    juj, de jó

    Hátha az idén elkezdek időben készülődni, mert fehben sok minden megvan, aztán az elkészítéssel meg kifutok az időből :-(

     

    képek nagyon klasszak és inspirálóak, bocsánat, nem részletezem, mert most csak mobilnetem van és nem vmi tökéletes:-s 

     

    puszi mindenkinek

     

     

  33. Amri55
    Offline
    2011. szeptember 24. 11:548348.

    Szia!

    Végre sikerült átküldeni a recepteket. Nem tudom mit rontottam el. 

    Sajnos egy vihar miatt bedöglött a számítógépem és csak ezeket tudtam küldeni. 

    Én nem szeretem túl édesen csinálnia lekvárakat. Mielőtt az üvegbe rakom meg szoktam kóstolni őket. Amennyiben jónak találom akkor vége a főzésnek, ha nem akkor teszek bele még egy kis mézet vagy cukrot. Attól függően, hogy mennyire volt édes a gyümölcs. Amri55

    előzmény:
    e.marta (8327)
    2011-09-07  23:48
  34. Amri55
    Offline
    2011. szeptember 24. 11:438346.

    Sziasztok !

    Megint nem jött át az üzenet. Mit ronthatok el?????

    Nagy lehet a terjedelem????? 

    Saját receptek:

    Cseresznye variációk:

    Alaprecept: (Az ananász miatt a fogyózóknak is ajánlható)

    Hozzávalók:

    Összeturmixolt magozott cseresznye 2 liter, turmixolt fél vagy egész közepes nagyságú jó érett ananász, a cseresznye édességétől függően 15-30 dkg cukor, ízlés szerint, (A cukrot lehet helyettesíteni barna cukorral, szőlőcukorral esetleg szaharinnal, vagy más mesterséges édesítővel) 2 zacskó vaníliás cukor, 1 közepes citrom kifacsart leve (mag nélkül). (Állni hagyjuk, míg levet nem enged.)

    Feltesszük főzni, belekeverünk 1 tasak Oetker 2:1-hez Dzsemfix Extra zselírozóanyagot. Hagyjuk 3 percig zubogva forrni, majd üvegekbe tesszük.

     

    Különlegességként lehet még variálni:

    Alaprecept + más gyümölcs (pl: alma, barack, banán, kiwi, nektarin stb.)Alaprecept + kókusz (10 dkg)Alaprecept + mák (10 dkg darált vagy egész mák)Alaprecept + mogyoró (5 dkg nem sós őrölt mogyoró) Alaprecept + mandula (5 dkg nem sós őrölt mandula)Alaprecept + szezámmag (5 dkg darált vagy egész)Alaprecept + fűszerek (pl: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió, őrölt kardamom, őrölt gyömbér, stb.)Alaprecept + csokoládéAlaprecept + csilipaprika, bors. (húsokhoz, grillezett zöldségekhez, stb.)Alaprecept + 5-10 dkg reszelt marcipán

     

     

    Meggy variációk:

    Alapreceptnél a cseresznye helyett meggyet használok, a többi variációs különlegesség nem változik.

     

    Sárgabarack variációk:

    Sárgabarack 2 kg, 4-6 evőkanál méz (függ a sárgabarack édességétől), 1 közepes citrom kifacsart magnélküli leve, bele lehet kaparni a citrom húsát is, 1 kg jó érett banán (olyan, amit a boltban már fél áron árulnak), 1 cs. vaníliás cukor, 2 tasak Oetker 2:1-hez Dzsemfix Extra zselírozó anyag.

    Ezt fel lehet túrbózni (pl: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió, őrölt kardamom, őrölt gyömbér, stb.)

    Továbbá: (kókusz reszelék, mandula, mogyoró, dió őrlemény, darált mák)

     

    Banán variációk:

    Natúr banánlekvár:

    Hozzávalók: 4 kg érett banán, 2 sárga citrom, 20dkg barna cukor (nádcukor), 2 cs. vaniliáscukor, 1,5 tasak Oetker 2:1-hez Dzsemfix Extra zselírozó anyag.

    Olyan banánt veszek, amelyik már nagyon érett és le van árazva. A citrom levét kifacsarom, majd belevagdosom a banánkarikákat. Rászóróm a vaniliáscukrot és a barnacukrot, jól összekeverem, hogy ne barnuljon meg. A hűtőbe teszem pihenni. Másnap, amikor már jó sok levet eresztett akkor felteszem főni. Nem is gondolná az ember, hogy a banánban ennyi lé van. Hagyhatom darabosra is, de turmixolhatom is, attól függően, hogy krémes lekvárt akarok, vagy pedig darabosat. Beleteszem a zselírozó anyagot. Ezzel 3-5 percig zubogva főzöm. Üvegekbe rakom. Vagy fejre állítom az üveget, vagy pedig száraz duntszba rakom. Mind a két módszerrel eláll.

    Ezt fel lehet túrbózni (pl: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió, őrölt kardamom, őrölt gyömbér, stb.)

    Továbbá: (kókusz reszelék, mandula, mogyoró, dió őrlemény, darált mák), vagy különböző gyümölcsökkel Pl: alma nagyon jó hozzá, mert a banán elég aromás és illatos lekvár. Én az almát héjastól teszem hozzá, mert a héjban is van zselírozó anyag.

    Ki, hogy szeretné variálni.

     

    Őszibarackos banánlekvár:

    Hozzávalók: 2,5 kg érett banán, 2 sárga citrom, 1 zöld citrom, 4 őszibarack, 15-20 dkg nádcukor, 2 cs vaniliáscukor, 1 tasak Oetker 2:1-hez Dzsemfix Extra zselírozó anyag.

    A citromokat kifacsarom, belekaparom a húsát is a lábasba. A citromhéjat vékonyan meghámozom, és vékony csíkokra vágom, belerakom a lábasba. A banánt vékony szeletekre vágom a citromos lábasba. Jól összekeverem, hogy ne barnuljon meg, belerakom a meghámozott darabolt barackot is, rászóróm a cukrot és egy ideig állni hagyom. Időnként megkeverem, hogy hamarabb oldódjon a cukor. Felteszem főni. Botmixerrel összezúzom, de hagyhatom darabosan is. Csináltam így is úgy is. Beleteszem a zselírozót és Hagyjuk 3 percig zubogva forrni, majd üvegekbe tesszük. Fejre állítjuk kb 5 percig és a helyére rakjuk, de lehet szárazdunsztba is rakni.

    Volt, hogy tettem hozzá még kókuszreszeléket, vagy mandulát, vagy mikor mi jutott eszembe éppen akkor, hogy még pikánsabb legyen.

     

  35. magdatunci
    Offline
    2011. szeptember 23. 13:148343.

    A másik reci:

     

    Csokoládés sütőtök-piskóta

     

    Hozzávalók a piskótához:

     

    30 dkg cukor

    2,5 dl sült tök püré

    1/4 pohár napraforgó olaj

    0,5 dl+1 ek. víz

    2 tojás

    26 dkg liszt

    1 ek. fahéj

    1 ek. szerecsendió

    1 tk. őrölt gyömbér

    2 ek. vanília esszencia (vagy 1 vaníliás cukor)

    1 ek szódabikarbóna

    1 csapott tk. só

    1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

    2 marék durvára vágott dió

     

    Hozzávalók a csokoládémázhoz:

     

    10 dkg vaj

    2 púpozott ek. kakaópor

    20 dkg porcukor

    2 ek. mandula esszencia

    2 ek. tej

     

    Elkészítés:

     Egy nagy tálban, kézi vagy gépi habverővel keverjük össze a cukrot, az olajat, a tököt, a vizet, a vaníliát és a tojásokat. Az összetevőket verjük addig, amíg sima és habos elegyet nem kapunk. Keverjük hozzá a fűszereket és a szódabikarbónát, majd az apró kockákra vágott étcsokoládét és a diót. Végül a lisztet adjuk a masszához.

     Melegítsük elő a sütőt. Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit (kb. 30x22 cm), béleljük ki sütőpapírral, vajazzuk ki, majd töltsük meg a masszával. Süssük tűpróbáig, kb. 45 percig, 120 °C-on. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

     Dobjuk a vajat egy serpenyőbe, melegítsük habzásig, adjuk hozzá a kakaóport, a cukrot, a mandula esszenciát, keverjük simára és végül adjuk hozzá a tejet is. A bevonatot kenjük a süteményre.

    előzmény:
    zelma3 (8336)
    2011-09-13  12:45
  36. magdatunci
    Offline
    2011. szeptember 23. 13:038342.

    Szia!

     

    Nekem ez a recept volt az egyikben (mert 2őt rendeltem, biztos, ami biztos )

     

    Tradícionális sütőtök kenyér vaníliás vajkrémmel:

     

    Hozzávalók a kenyérhez:

    60 dkg cukor

    2,4 dl napraforgó olaj

    3 tojás

    annyi sütőtök püré, amennyi kétszer megtölt egy 2,5 dl-es poharat (magyarul 5 dl )

    45 dkg liszt

    1/2 tk. só

    1/2 tk. sütőpor

    1 tk. szódabikarbóna

    1 tk. őrölt szegfűszeg

    1 tk. fahéj

    1 tk. szerecsendió

     

    Hozzávalók a vaníliás vajkrémhez:

    10 dkg vaj

    annyi porcukor, amennyit felvesz

    1-2 ek. tej

    ideális esetben vanília kivonat, kevésbé ideális esetben vaníliás cukor

     

    Elkészítés:

     Kézi vagy gépi habverővel keverjükhabosra az olajat, a cukrot és a tojásokat. Adjuk a tökpürét a keverékhez. Most következnek a fűszerek (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió), a só, a szóda, a sütőpor, végül pedig az átszitált llisztet keverjük a masszához.

     Melegítsük elő a sütőt. Egy nagy tepsit (kb. 40x25 cm) béleljünk ki sütőpapírral, vajazzuk ki, és öntsük bele a masszát. A tepsit tegyük a sütőbe, állítsuk a sütő hőmérsékletét 120 °C-ra, és süssük a kenyeret tűpróbáig, ami kb. 60 percet jelent.

     Hagyjuk kihűlni a tésztát.

     Dobjuk bele a 10 dkg vajat egy lábosba, és hevítsük addig, amíg fel nem habosodik. Tegyünk bele annyi cukrot, amennyit felvesz, keverjük ki, majd öntsük hozzá a vanília esszenciát és a tejet. Szép sima masszát kapunk, ami a kenyér tetejére kenve rusztikus bevonatot ad.

    előzmény:
    zelma3 (8336)
    2011-09-13  12:45