Keresés a fórumban

777

Sziasztok!
Érdekelnének a tapasztalatok erről a befőzőedényről.
Minden nemű befőtt csirátlanítható benne? Uborka is?

Köszönöm a hsz.-kat előre is.

  1. 2011-07-27 11:4023.

    Sziasztok,

     

    két hete van befőzőautomatám, hétvégén használtam először.

    Őszibarack befőttet készítettem, csapvízzel, pár evőkanál cukorral, és a befőzés végén azt tapasztaltam hogy az üveg alján a cukor nem olvadt el.

    Tapasztaltatok már hasonlót?

     

     

  2. 2011-06-27 06:3622.

    Kedves Mira! Nem tudok minden kérdésedre válaszolni, sok mindent még én sem probáltam pl.: a borsót, zöldbabot,fejtett babot fagyasztom.

    Tegnap sárgabarack nektárt és lekvárt készítettem. A megtisztított barackkal teleraktam a kosarat, megszórtam cukorral /7-8kg barack,1kgcukor/ "entsaften", 45perc. Kitöltöttem üvegekbe az ivólét és utána a barackot elkevertem cukorral, összeturmixoltam és a gázon felrottyantottam és tettem üvegekbe.Fejre állítottam pár percre és száraz dunsztba raktam.Csavaros üvegeket használok. Amíg ezt csináltam addig az automatát elindítottam a következő adaggal. 

    A szilvával is, de mindenféle gyümölccsel ezt megtudod csinálni.Lesz ivóleved/szörpöd és lekvárod.

    sok sikert!

     

     

    2011-05-31  10:17
    Mira84 (21)
    előzmény:
  3. 2011-05-31 10:1721.

     Sziasztok!

     

    Itt is megkérdezem, hátha tud valaki segíteni....

     

    Én most kaptam szülinapomra egy ilyen automatát a férjemtől, úgyhogy totál kezdő vagyok. Viszont van 2 pici gyermekem akiknek tök jó lenne télen is sokféle fincsi gyümölcsöt és zöldséget adni. Úgyhogy nagy most bennem a lelkesedés mindefélét kipróbálni. Gyümölcsökből leginkább az eper, barack, körte, meggy, cseresznye, szőlő elrakása érdekelne.Ezek közül ti raktatokl el valamelyiket? Milyen állagúak lettek? Szoktatok cukrot tenni bele? A mostani új zöldborsó elrakása is érdekelne. Tényleg csak az üveg 3/4-ig szabad tenni borsóval?És ennek milyen állaga lesz? Megpuhúl? Fel tudom majd használni leves illetve főzelék elkészítéséhez? Kukoricát próbáltatok már eltenni csövestül? Mi annyira szeretjük azt a fini zsenge édes kukoricát ami nyáron van?  Szerintetek hogy lehetne eltenni? Megfőzve vagy nyersen? Illetve érdekele még hogy szerintetek mit érdemes még eltenni, mi az amit ti is jól tudtatok hasznosítani? Előre is köszönöm a segítséget!

     

    Üdv.: Mónika

     

     

     

    2011-05-12  18:11
    pávika (20)
    előzmény:
  4. 2011-05-12 18:1120.

    Köszi a választ!Megnéztem.

    Igy készítem a koviubit én is csak eltenni nem mertem.

    2011-05-12  12:24
    feezsu (19)
    előzmény:
  5. 2011-05-12 12:2419.

    Szia!

    Én a www.befőzőautomata. hu oldalon található Kovászos uborka receptet szoktam elkészíteni.

    A napon (sóval, kaporral,kenyérrel,fokhagymával) megérlelt uborkát 5l-es üvegekbe elkészítem. Amikor elkészült finom ropogós, ahogy egyébként is ennénk, leszűrom a levét átrakom kisebb üvegekbe, majd a befőzőautomata uborka pogramján kidunsztolom 90 fokon 30 percig.

     

    Nagyon finom!! Ugyan olyan az íze és az állaga  télen is.

    Persze ez is tartósítószer nélkül.

     

    http://www.befőzőautomata.hu/index.php?oldal=ol dal&o=savanyusagok#7

    Nézd meg a pontos receptet az oldalon, belinkeltem neked.

     

    2011-05-09  22:30
    pávika (18)
    előzmény:
  6. 2011-05-09 22:3018.

    Köszi! Ez tényleg hasznos információ. Eddig a szamócából szörpöt és lekvárt készítettem. Tavaly vettem a befőzőautomatát és nagyon szeretem. Amit nagyon kitudok használni az az ivólevek,szörpök.

    A kovászos uborkát, hogy teszed el?

    2011-05-09  17:20
    feezsu (17)
    előzmény:
  7. 2011-05-09 17:2017.

    Tavaly  kb. 400-450 üveggel készítettem mindenfélét. Nem sok minden maradt csak pár üveg őszibarack, kovászos uborka és borsó.

     

    AZ RTL-en a reggeli műsorban Keleti Andi eperbefőttet készített weninger befőzőautomatával. Jó ötlet. Még eddig nem próbáltam az epret elrakni, csak lekvárként, de most kipróbálom olyan gusztusosak voltak. Fahéjjal, szegfűszeggel és mézzel is nagyon finom lehet biztos.

     

    http://www.rtlklub.hu/musorok/reggeli/cikk/365749

     

    Nézzétek meg, hátha más is kedvet kap.

  8. 2010-07-23 23:4916.

    Szia!

     

    Készételeket kb.3 hónapig lehet tárolni. Utazásra szoktam készíteni, de kíváncsiságból a kamra polcon is teszteltem meddig jó a sülthusi.

    3 hónap után sem volt  baja, teljesen friss volt, de ennyit javasolnak a használati útmutatóban és ezt betartom.

    Már töltöttkáposztát is dunsztoltam kochen-en és 90 percig.

    Nagyon jó lett , kb. 2 hónap után bontottuk fel.

     

    Szerintem szuper dolog!!!

    2010-07-05  12:41
    tmmirza (15)
    előzmény:
  9. 2010-07-05 12:4115.

    Sziasztok!

    Az érdekelne a befőzőautomatával kapcsolatban, hogy pl. a készételeket mennyi ideig lehet eltartani dunsztolás után? Akár több hónapig vagy több napra? 

    Köszi

    2010-04-22  13:58
    feezsu (13)
    előzmény:
  10. 2010-06-03 02:2114.

    Sziasztok,

    befőzőautómatát szeretnék venni és érdekelne milyen szempontok szerint érdemes válogatni, pl. fogyasztás, vagy zománcos vagy rozsdamentes acél legyen? Én eddig a Bielmeier autómatát nézegettem, de ha Németországból rendelem, kb. ugyan annnyira jön ki, mint amit itthon lehete kapni.  Esetleg van vkinek ezzel a márkával kapcsolatban tapasztalata?

    Köszi.  

    2010-04-22  13:58
    feezsu (13)
    előzmény:
  11. 2010-04-22 13:5813.

    Szia Birnen!

     

    Már régen beszélgettünk a befőzésről. Köszönöm a tavalyi segítségedet, minden nagyon finom lett. A szomszédasszonyok a spájzom csodájára jártak, ilyen még nem volt minden elfogyott. 

     

    Már alig várom, hogy újra elkedődjenek a befőzések,BEFŐZŐAUTOMATÁVAL tényleg sokkal könnyebb és ízletesebb minden.

    Olyan jó érzés volt, hogy egészséges befőtteket és savanyúságokat tudok készíteni a családom számára.

     

  12. Torolt_felhasznalo_464571
    Torolt_felhasznalo_464571
    2009-08-27 16:0212.

    A körtés-szőlős receptet kipróbálom majd, nagyon tetszik, és szerintem mézzel ízesitem.

     

    Az idén én is nagyon belendűltem, még mindig annyi mindent ellehet tenni. Főleg zöldségeket szeretnék még.

    A szüleim kertjében annyi minden termett.

    Ajánlom a gögögdinnye savanyúságot is, ha nincs recepted a www.befőzőautomata.hu honlapon megnézheted.  Most találtam rá, elkészítettem és már meg is kóstoltuk.

     Mindenkinek ízlett így csinálok még.

     

    2009-08-18  15:10
    feezsu (11)
    előzmény:
  13. 2009-08-18 15:1011.

    Köszi a segítséget, készítettem lecsót és paradicsomlevet is. Nagyon gyorsan ment, olyan jó, hogy nem kell főzögetni a paradicsomlevet, egyet már kiváncsiságból felbontottam olyan friss mint mikor üvegbetöltöttem.

     

    Most szölöt tettem el körtével, a (körtét kis kockákra vágtam) szerintem finom lesz majd húsok mellé, de már az üvegben is jól mutat.

     

    Nagyon örülök, hogy rátaláltam a befőzőautomatára nagyon szuper!!!! 

    2009-08-12  15:06
    Torolt_felhasznalo_464571 (10)
    előzmény:
  14. Torolt_felhasznalo_464571
    Torolt_felhasznalo_464571
    2009-08-12 15:0610.

    A zöldségek is nagyon finomak dunsztolva, sokkal ízletesebbek mint fagyasztva. A fagyasztott szerintem szivacsos, nyúlós akárhogy csomagolod hűtőízű, és folyamatos energiát igényel a hűtésük.

     

    Mindenféle zöldség elrakható, különösebb recept nélkül. Nyersen üvegberakod, hidegvízzel felengeded, pici só (elhagyható, úgy is ízesíted a levesbe vagy a főzeléknek)  lezárod és kidunsztolod az automatába az adott hőfokon.

    Olyan jó leemelni télen a polcról és csak a levesbe önteni akár a sárgarépát vagy karfiolt. Mi nagyon szeretjük a zöldbabot , sóskát. Minden zöldség elöfőzött állapotba kerül dunsztolás után, ezért nem kell már sokáig főzögetni, így sokkal magasabb a vitamintartalmuk is. Az ízük pedig mintha frissen szedted volna a kertben, mert nincs tartósítószer bennük.

     LECSÓ: A paprikát  és a  paradicsomt felteszem a tűzre, de csak  addig amíg összeesik, üvegbe teszem, 95 fok 30 percen kidunsztolom. De akár készre is csinálhatod. Én natúron szoktam , így többmindenhez jó.

    PARADICSOMLÉ: Lepaszírozom és a levet üvegbetőltöm, nem kell főzőgetni, 95 fok 30 percen kidunsztolom.

     

    Ennyire  egyszerű!!! Jó munkát

     

    2009-08-11  17:55
    feezsu (8)
    előzmény:
  15. 2009-08-11 21:019.

    Mivel konyhagép mániás vagyok, most nyakambaveszem a turkát, hátha nekem is olyan szerencsém lesz, mint neked.

    Én eddig is raktam el rengeteg befőttet, de ez biztosan megkönnyítené a munkám.

    2009-08-03  19:33
    eeen (2)
    előzmény:
  16. 2009-08-11 17:558.

    Szia Birnen !

     

    Én az idén vettem a befőzőautomatát és már rengeteg mindent elraktam. Sajnálom , hogy nem korábban, nem is hittem, hogy ilyen szuper!!!

    Már nagyon untam a sokszor éjszakákba nyúló dunsztolgatást munka után, a sok edényt, ragacsot és valami mindig megromlott. Azt hiszem ezzel mindenki így van....

    Most pedig annyira belendültem, hogy lassan kicsi a spájzom gyönyörű minden, és sokkal de sokkal kevesebb munkával!!!

     

     

    Mi a tapasztalatod a zöldségekről ? Azok is finomak dunsztolva?

     

    Te hogy készíted a lecsót és a paradicsomlevet?

     

    Köszönöm a segítségedet.                                                                                             

  17. Torolt_felhasznalo_464571
    Torolt_felhasznalo_464571
    2009-08-05 14:327.

    Szia 777 !

     

    Az enyém kochstar Warm Master S tipusú. Most ugyan azt, weninger néven forgalmazzák már nálunk.(Mostanában vett egy ismerősöm és láttam az ővét.)Úgy tudom Mo-on a Weninger Bt. forgalmaz csak befőzőautomatát az enyém is és édesanyámé is onnan van,

     www.befőzőautomata.hu megnézheted.

     

    Létezik félautomata is, de az szerintem nem olyan nagy segítség, annál nézni kell az időt figyelni kell rá és alig olcsóbb. Fontos az anyaga is, ez acélból van jóminőségű zománccal.

    Megnéztem a kinti honlapot neked www.kochstar.de szállítási költséggel szinte ott vagy mint itthon,1-2ezer talán a különbség de az is az árfolyamtól függ.

    Bár nem volt a géppel bajunk, de nekem fontos volt a garancia ill. ha meghibásodna cseregépet adnának. Érdemes mérlegelned.

    Jó böngészést....

    2009-08-04  18:30
    777 (6)
    előzmény:
  18. 777
    2009-08-04 18:306.
    Kedves Birnen!
    Még arra szeretnélek megkérni, hogy másold már ide be, ami a készüléken olvasható. Meg szeretnénk nézni, hogy Németországban nem -e olcsóbb.Csak tudni kellene a tipusát.
    Köszönöm szépen.
    2009-08-04  09:50
    Torolt_felhasznalo_464571 (4)
    előzmény:
  19. 777
    2009-08-04 12:545.

    Kedves Birnen!

    Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalatodat, ami ilyen pozitív.

    2009-08-04  09:50
    Torolt_felhasznalo_464571 (4)
    előzmény:
  20. Torolt_felhasznalo_464571
    Torolt_felhasznalo_464571
    2009-08-04 09:504.

    Szia 777!

     

    Én használom a befőzőautomatát és édesanyám is már 8 éve.

    Nem egy egyszerű nagyméretű fazék hanem egy elektromos hásztartási készülék amit a németek már nagyon régen használnak.

     

    Nagyon nagy segítség!!! Moshatnánk akár kézzel is, de minek ha van automata mosógép.Szerintem senki nem válna meg a mosógépétől. Én sem a befőzőautomatámtól!!!

     

     A hőfokokat és az időket a gyümölcsfajtákhoz és zöldségfélékhez kell beállítani. Az egyenletes hőmérséketen van a hangsúly, amit nem tudunk a tűzhelyünkön megoldani. Leggalábbis én nem tudok egyenletes pl. 90 fokot a tűzhelyemen 30 percig, hogy a barackom megkapja a kellő hőkezelést.

     

    És nem csak kényelmes, hanem egészséges, minden tartósítószer, kén, citromsav nélkül készül!!!

     

    Mindenféle gyümölcsöt, zöldséget és savanyúságokat is dunsztolhatsz.

    Akár a kovászos uborkát is elteheted, és milyen finom télen.

     

    Annyian aggódnak a fórumon a tartósítás miatt, éjszaka dunsztolgatnak, tartósítószereket használnak. Nem értem miért, mikor erre már régen van  megoldás. Szerintem haladni kell a korral.

     

    Remélem segítettem.

  21. 777
    2009-08-03 20:193.
    Köszönöm, hogy vetted a fáradságot, és leírtad ezt.
    2009-08-03  19:33
    eeen (2)
    előzmény:
  22. 2009-08-03 19:332.

    Szerintem ez nagy lehúzás. Az edény anyit tud, mint egy nagy fazék, csak nem kell feltenni a gázra, mert alatta van a fűtőszál. Na jó, be lehet állítani rajta az időt, ne ha már egyszer befőzök, akkor rászánom az időt, és odafigyelek, nem?A forrásban lévő víz csírátlanít, nem a gép speciális tudása, szóval nincs itt semmi hókusz-pókusz. 

    Van ilyen edényem egyébként, de nem 39 ezerért vettem, hanem 1.000-ért egy német használtcikkeket árusító (magyarországi) boltban. Ezret megér, 39 ezret nem.

    2009-08-03  17:23
    777 (1)
    előzmény: