Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szia!
Ha nem fogyóztok, és van időd : Kenyérgombóc
A felkockázott kenyeret szárazon megpirítod, ha kicsit hűl, tejjel leöntöd, hogy átáztassa. Keversz egy kicsit lágy galuskatésztát (só, fehérbors), és belekevered a kenyérkockákat. Gombócokat formálsz belőle (vizes kézzel,mert ragad) és sós vízben kifőzöd. Utána kikent tepsibe szépen egymás mellé rakod őket, megkened tejföllel, megszórod sajttal, és a sütőben rásütöd.
Finom és laktató.
a kenyerleves nem csak olasz specialitas :)
Del-Portugal specialitas (Algarve)
Paradicsomos kenyerlevesHozzavalok:- 1kg paradicsom- 1 hagyma- 6 evokanal oliva olaj- 2 cikk fokhagyma- 4 tojas- 40dkg masnapos kenyer (rendes kenyer, nem formakenyer)- so
Elkeszites:Tegyuk bele egy fazekba az aprora vagott hagymat es fokhagymat, a meghamozott es aprora vagott paradicsomot es az oliva olajat. Hagyjuk foni amig pure allagu nem lesz.Tegyunk hozza 1 liter vizet es hagyjuk forrni.Ebbe a forrasban levo vizbe ussuk bele a tojasokat. Amig a tojasok fonek, a mar felvagott kenyeret tegyuk bele a levesbe es hagyjuk jol elazni. Kesz is van!
Ha akarunk, lehet bele tenni sonkat, kolbaszt (megpiritva zsirjaval).
-------
Kenyerpuding
Bread Pudding - ha kell forditas, leforditom a receptet
Az sokmindentől függ. Általában 200 fokon szoktam, addig, míg szépen meg nem pirosodnak a fasírtok.
Egyben is szoktam sütni, akkor keménytojást teszek a közepébe, vagy van úgy, hogy felezett keménytojásokat burkolok körbe fasírtmasszával. Ennek kevesebb sülés kell. Legjobb, ha egyet kiveszel, félbetöröd és megkóstolod. Hidegen szendvicsre is nagyon finom.
Ezeken kívül fasírtba szoktam még felhasználni. S sima, húsosba is sok kenyeret teszünk, de cukkiniből, krumpliból is gyakran készítem. Tejbe vagy vízbe beáztatom kicsit, kinyomkodom, tojást ütök bele, majd a hússal, reszelt zöldségekkel vegyítem. Leginkább sütőben sütöm, úgy kevesebb olajat szív magába.
Pirítós és melegszendvics?
A melegszendvicset én mindig úgy csinálom, hogy a kenyér egyik felét megpirítom, majd kiveszem a sütőből, a puha oldalát megkenem vajjal, májkrémmel és reszelt sajtot szórok rá. Aztán visszateszem a sütőbe és addig sütöm, amíg a sajt rá nem pirul. Nagyon-nagyon finom ám.