Keresés a fórumban

Szeretnék többféle dobálós (vödrös, hordós) savanyúság receptet összegyűjteni.

 

 

  1. 2011-09-16 09:5623.
    Sziasztok.Segítsetk.Tegnap vegyesvágottat készítettem,de valami nem stimmelt,mert beindult forni.Régóta teszek el sok fajta vödröst így még nem jártam.A receptem új azzal lehet a hiba,. 2kg minden összetevőböl,1kg cukor,fél liter 10 százalékos ecet,8 kanál só,fűszerek,1 kk kénpor, 1kk szalicil?????,szerintem ez okozta a bajt.Ti mit gondoltok?
    2009-07-06  09:59
    anailona (1)
    előzmény:
  2. 2011-09-06 15:0622.

    Köszönöm szépen, hogy válaszoltál rá, akkor "mivel jobb a békesség!" én is teszek bele nátriumbenzonátot, azzal akkor rosszat nem teszek!

    További kellemes fórumozást kívánok! üdv.:jutka

    2011-09-06  14:57
    tpiri2 (20)
    előzmény:
  3. 2011-09-06 14:5720.

    Szia!

    A vödrössavanyúság topikba már beirtam az én általam használt receptet abban van zartosító és kén por is

     

    ttp://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=284222

     

    Piri

    2011-09-05  18:19
    gjutka45 (19)
    előzmény:
  4. 2011-09-05 18:1919.

    Elég régen indult el ez a topik, de - mivel most van az eltevések ideje, gondoltam fel lehetne frissíteni.

    Nekem lenne kérdésem: évek óta nem tettem el savanyúságot, de mivel nem találom a házi ízt a bolti savanyúságokban, gondoltam "dobálóst" teszek el, mivel az nekem korábban nagyon ízlett. Az én receptemben nem szerepel natriumbenzonát cak kénpor. Kérdezném, elég a tartósításához a kénpor is, vagy kell bele tenni még ezen kívül más tartósítószert is? 

    Az én receptem: 6 liter víz, 1 kg cukor, 20 dk só, 1 liter 20 %-os ecet /bors, mustármag, babérlevél, koriander,  4 teáskanál borként.

    Elég régi a receptem és nem emlékszem arra, hogy ezenkívül tettem-e bele natriumbenzonátot. Nem szeretném ha nem állna el! 

    Kérlek, válaszoljatok!

     

    2009-07-06  09:59
    anailona (1)
    előzmény:
  5. 2009-09-09 06:2418.

    Szia!

     

    Az itt leírt levek megfelelnek a zöldparadicsomhoz is. De tehetsz mást is bele, ha van a kertben.

     

    2009-09-08  14:19
    zs-s (17)
    előzmény:
  6. 2009-09-08 14:1917.

    Sziasztok!

    Nekem most elég sok zöld paradicsomom van, szerintem nem fog már megpirosodni, valami jó, kipróbált receptet tud valaki?

    Köszönöm előre is!

  7. 2009-09-08 12:3116.
    Köszönöm a recepteket. Lesz mit kirpóbálnom.
    2009-09-05  21:46
    bigacsiga2 (15)
    előzmény:
  8. 2009-09-05 21:4615.

    Az én verzióm:

     

    HORDÓS SAVANYÚSÁG

    Az arányok nagyok, de értelem szerűen csökkenteni lehet:

    Egy 30 l hordóhoz való alaplé

    15 l víz
    1,5 kg cukor
    75 dkg só
    1, 8 l 20%-os ecet
    5 dkg timsó
    2 dkg citromsav
    2 dkg babérlevél
    2 dkg borkénpor
    6 dkg nátriumbenzonát
    3 dkg fekete egész bors
    1 dkg kapor
    1 dkg koriander
    1 dkg mustármag
    1 marék meggyfalevél (ez el is maradhat)

    Ezt az alaplevet kell elkészíteni. Az oldódó anyagokat egy kevés vízben fellehet oldani, majd úgy a többihez hozzáadni.
    Ebbe a lébe kell tenni folyamatosan azt ami érik a kertben. Az nem baj, ha nem egyszerre megy bele minden, de lehet egyszerre is.
    Hűvös, de nem hideg helyen kell tartani. Egy hónap múlva ehető.
    Mi pl. abban a nagy sárga falfestékes vödörbe szoktuk tenni és csak rátesszük a műanyag tetejét.
    Savanyítható benne uborka, paprika, kis dinnye, patiszon, sárgarépa, hagyma, zöldparadicsom, karfiol, káposzta, káposztával töltött paprika stb.

    Sok sikert és jó étvágyat hozzá.

    2009-07-06  09:59
    anailona (1)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  9. Torolt_felhasznalo_770932
    2009-07-07 06:3814.

    Szia!

     

    Én már évekkel ezelőtt csináltam vödrös savanyúságot. Azt hiszem, akkor azt a tanácsot kaptam, hogy csak műanyag edényben (nagy fedeles tálban, ha kevesebbet csinálsz, vagy vödörben, hordóban, ha nagyobb mennyiségben) esetleg fahordóban lehet elkészíteni. És ami még fontos, csakis fakanállal lehet kavargatni, és kiszedni a savanyúságot, a fém szedőkanalakat, villákat ilyenkor mellőzni kell.  Én a kamrában tároltam vödrökben. Nálunk is ilyen forróságban, mint pl. most is van, hamar felmelegedett még a kamra is, de semmi baja nem lett a savanyúságnak.

     

     

    2009-07-06  11:22
    micoka (9)
    előzmény:
  10. 2009-07-06 14:0913.

     Szia!

    Itt egy bedobálós recept: 

     

    Vecsési savanyúság (30 l-es edényhez)

     

    15 l víz

    1,5 kg cukor

    75 dkg só

    1,8 l ecet (10 százalékos)

    4,5 dkg timsó

    1,5 dkg citromsav

    1,5 dkg babérlevél

    1,5 dkg borkén

    5,25 dkg na benzoát

    3 dkg szemes bors

    sok kapor

     

    A timsót, a citromsavat, na benzoátot és a ként kevés vízben jól elkeverjük, úgy öntjük a léhez. 

    Sárga vödörbe ennek felét szoktam készíteni.

     

    Ami éppen terem, mehet bele. A klasszikusok mellett ( uborka, paprika, hagyma, dinnye) én szoktam bele karfiolt, sárgarépát, kicsi patisszont, káposzta torzsáját is tenni.

    A tavalyi levem, még mindig olyan tiszta, hogy az idén folytatom a beledobálást, nem készítek új levet.

  11. 2009-07-06 13:4012.
    Köszönöm szépen!
    2009-07-06  12:40
    Barbinó (10)
    előzmény:
  12. 2009-07-06 13:4011.
    Köszönöm szépen!
    2009-07-06  12:40
    Barbinó (10)
    előzmény:
  13. 2009-07-06 12:4010.
    Ez olyan mint enyém majdnem :) és nagyon finom.Itt is szeretném hálám a sütiért kifejezni. Már hül egy dupla adag a hűtőben .Nem győzöm csinálni.Jobb mint a fagyi.Nagyon gratulálok a munkáidhoz!!!Nagyon ügyes vagy.
    2009-07-06  11:04
    CsillagViki (7)
    előzmény:
  14. 2009-07-06 11:229.

    Sziasztok,

     

    Bocs, hogy beleszólok, engem is nagyon érdekel a téma - csalamádé nagyfogyasztó a család, de még sosem csináltam savanyúságot. Kell valamilyen speci edény hozzá? és milyen hőmérsékleten lehet elkészíteni, tárolni (nálunk ilyenkor eléggé felmelegszik a lakás, így a kamra is)

     

    köszi

    2009-07-06  09:59
    anailona (1)
    előzmény:
  15. Torolt_felhasznalo_232684
    2009-07-06 11:118.
    Szia! Engen ez érdekel! Most kezdtem el szedni az uborkát, de minden lesz folyamatosan és nem akarok mindig pepecselni. Gondoltam veszek egy jól záródó tetejű műanyag hordócskát és pakolom bele az alapanyagokat. Nagyon megköszönném, ha leírnád pontosan, hogy hogyan készíted?
    2009-07-06  10:53
    bigacsiga2 (6)
    előzmény:
  16. 2009-07-06 10:536.

    nekem van egy ilyen hordós/vödrös savanyúság receptem, este beírom neked.

     

    AZ a jó, hogy nem egyszerre, hanem folyamatosan, ahogy érik lehet bele tenni mindent.

     

    Mi szoktunk bele, uborkát, citrom paprikát, káposztával töltött paprikát, kisdinnyét, zöld paradicsomot, karfiolt, sárgarépát, kosszarvú paprikát, az ami olyan, mint  azöld paprika csak hosszú vékony van édes és erős is.

     

     

     

    2009-07-06  09:59
    anailona (1)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  17. 2009-07-06 10:385.

    ez elég nagy adag én osztani szoktam kicsire!

     

    3 kg káposzta

    1kg uborka

    1 kg hagyma

    1 kg paprika/lehet vegyesen színes is bele/

    40 dkg cukor

    12 dkg só

    fél liter 10 % os ecet 

     

    Elég édes fajta ,de én ezt szeretem Ha ti nem akkor kevesebb cukor.ezt csak jól összeforgatod naponta párszor.Már másnap lehet csipkedni!Szalicilt nem ír bele és anyukám sem tett bele de én egy picit szoktam Bizti a bizti!

     

     

    De most találtam ez is jó! 

     

    http://recept.lapoda.hu/recept.php?azon=3278

     

     

    2009-07-06  10:23
    anailona (4)
    előzmény:
  18. 2009-07-06 10:234.
    Természetesen érdekel! Küld légy szíves a receptet!
    2009-07-06  10:22
    Barbinó (3)
    előzmény:
  19. 2009-07-06 10:223.
    Szia!Nekem az a fajta van amiben csak összekeversz mindent és pár napig forgatod!Nem kell semmi extra vele.Most készülök csinálni pont!Ez nagyon finom s ropogós marad!Nyammm!Ha érdekel megkeresem!
    2009-07-06  09:59
    anailona (1)
    előzmény:
  20. Torolt_felhasznalo_770932
    2009-07-06 10:142.

    Szia!

     

    Sajnos receptet nem tudok, de én is nagyon szeretnék idén vödörben elrakni többféle savanyúságot.

     

    Évekkel ezelőtt volt egy tuti receptem, de nem találom, és nem is nagyon emlékszem, hogy miből mennyi kellett hozzá. Talán itt majd viszontlátom.  Nagyon jó volt, mert folyamtosan lehetet rakni hozzá az uborkát, paprikát, kisdinnyét stb. nem egyszerre kellett megvenni, és mehetett bele vegyesen minden.

     

     

    2009-07-06  09:59
    anailona (1)
    előzmény: