Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Receptgyűjtők

Erika10
Létrehozva: 2009. július 3. 10:02
Ide csak azok jöhetnek akik gyűjtik a recepteket és nem veszekszenek. Ki honnan hozza a recepteket azzal nem foglalkozunk csak jók legyenek!!!
  1. 2013. július 16. 15:40848.
    Na, ezt is kipróbálom! Sok ketchup receptem van, eddig a 'Last ketchup" jött be legjobban...
    előzmény:
    Erika10 (847)
    2013-07-16  13:39
  2. 2013. július 16. 13:39847.
    Ketchup készítése házilag

    Az embert nem csak az egyszerűsége fogja meg a házi ketchup készítésének, hanem az, hogy sokkal finomabb, mint a bolti és nincs benne semmilyen tartósítószer sem.

    Hozzávalók

    5 kg paradicsom, 2 nagy fej hagyma, 12 gerezd fokhagyma, kevéske olaj a megpirításhoz, 3 dl almaecet, 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt), 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál fekete bors, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál mustár, kb. 30 dkg cukor, 10 dkg barnacukor.

    Elkészítése

    A paradicsomot jól megmostam és feldaraboltam. A hagymákat apróra vágtam és olajon megdinszteltem, erre jött rá az apróra vágott fokhagyma, amit szintén egy kicsit sütöttem az olajban. Ezután ráborítottam az összes paradicsomot egy nagy lábasba.

    Következtek a fűszerek: fahéj, bors, só, szegfűszeg, majd az almaecet, cukrok, mustár. Főztem közel 1 órán keresztül, folyamatosan kevergetve. Már ekkor isteni ketchup illata volt, csak úgy terjengett az egész lakásban. Miután letelt az egy óra, az egész paradicsomos főzetet paradicsompasszírozón átnyomtam, majd még botmixerrel összeturmixoltam. Következett egy hosszabb, 3 órás főzés, amíg el kezdett besűrűsödni az egész. Ez nagyban függ attól is, hogy a paradicsom mennyire leveses.

    A főzési idő alatt sokszor átkevertem és többször kóstoltam, milyen az íze. Így került még bele cukor, só és almaecet is. De ez már egyéni ízlés dolga.Mikor elég sűrűnek éreztem, a szószt forró üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba helyeztem őket. Másnap egy üveggel óvatosan kivettem a dunsztból, hogy megkóstoljuk. Nagyon finom lett, így megérte elkészítéséhez a hosszú időt eltölteni.

  3. 2013. február 27. 13:28846.
    Mondjuk ez nekünk jó, mert akkor teszel fel isteni recepteket! :)
    előzmény:
    Erika10 (845)
    2013-02-27  13:17
  4. 2013. február 27. 13:17845.

    Szia!!

    Sajnos sokszor nem tudok aludn, de csendben kell lennem, mert más még alszik.

    előzmény:
    sherpa01 (844)
    2013-02-25  05:32
  5. 2013. február 25. 05:32844.

    Szia Erikám!

     

    Nem tudsz aludni?? :)

    Hamarosan hozok én is recepteket, hiszen közeledik a Húsvét!

    előzmény:
    Erika10 (843)
    2013-02-25  04:29
  6. 2013. február 25. 04:29843.
    Krumplis-olívás focaccia

    Hozzávalók:
    • 40 dkg liszt + a formázáshoz
    • 1 tk só
    • 1 tk szárított élesztő
    • 3 dl víz
    • 30 dkg sütni való krumpli
    • 4 ek olívaolaj
    • 1 gerezd fokhagyma
    • kis csokor petrezselyem
    • 5 dkg magozott fekete olívabogyó

    Előző este a lisztet keverjük el a szárított élesztővel és a sóval. Öntsük hozzá a vizet, kanállal keverjük el. Sűrű nokedlitésztát kapunk. Fedjük le konyharuhával, hagyjuk egy éjszakán át kelni, reggelre kovásszerű tésztát kapunk. Kevés liszttel gyúrjuk át a tésztát, liszttel szórt sütőlemezre formázzunk belőle 2 cm magas téglalapot. Hagyjuk további fél órát kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 250 fokra! A krumplit hámozzuk, karikázzuk fel vékonyan. 2 evőkanál olívaolajhoz adjunk 2 evőkanál vizet, és pároljuk puhára a krumplit. Rázogassuk csak, hogy ne törjön össze. Sózzuk. A maradék olívaolajat keverjünk el aprított fokhagymával és petrezselyemmel, kenjük meg vele a kinyújtott tésztát, helyezzük rá a krumplikarikákat és a felezett olívabogyókat. Sózzuk meg, és 10-12 perc alatt süssük készre a focacciát.

    Húsos gombaragu krumplipüré alatt sütve

    Hozzávalók 4 személyre:
    • 30 dkg csirkemellfilé
    • 35 dkg csiperke
    • 1 fej vöröshagyma
    • olívaolaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 1 tk tárkony
    • só, bors
    • 2 dl főzőtejszín
    • 2 gerezd fokhagyma

    A krumplipürékéreghez:
    • 50 dkg krumpli
    • 2 dl tej
    • 5 dkg vaj
    • 1 tojás
    • 1 tk. mustár

    A felkockázott hagymát dinszteljük puhára kevés olajon, adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet és a nagyobb darabokra vágott gombát, a pirospaprikát, a tárkonyt. Pároljuk a gombát 15 percet, majd sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a tejszínnel, forraljuk össze. Hagyományos módon készítsünk krumplipürét: a főtt áttört krumplit keverjük ki a langyos tejjel és a vajjal, sózzuk, borsozzuk. A kész, enyhén kihűlt krumplipürében keverjük el az enyhén felvert egész tojást és egy a mustárt. A gombás-húsos ragut szedjük tűzálló tálba, fedjük be a krumplipürével, és süssük 220 fokra előmelegített sütőben 30 percet.


    Szalonnás krumplis tészta

    Hozzávalók 4 személyre:
    • 40 dkg széles metélt
    • 30 dkg krumpli
    • 15 dkg húsos szalonna
    • olívaolaj
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 csokor petrezselyem
    • 1 ág friss rozmaring
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
    • só, bors

    A szalonnát kockázzuk fel, és egy nagy, lefedhető serpenyőben kevés olajon pirítsuk ropogósra. A sütési idő felénél adjuk hozzá a felkockázott hagymát, fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá az aprított petrezselymet és rozmaringot, az aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a hámozott, folyó víz alatt többször átöblített, felkockázott krumplit, és tegyünk hozzá annyi vizet, amennyi a krumplit éppen ellepi. Fedjük le, és keverés nélkül, takarékon főzzük a szószt, míg a krumpli megpuhul. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a krumplis mártással, és tálaljuk.

    Diós csokoládétorta

    Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortához:
    • 15 dkg puha vaj
    • 25 dkg cukor
    • 2 egész tojás
    • 30 dkg liszt
    • 2 ek cukrozatlan kakaópor
    • 2 tk sütőpor
    • 25 dkg főtt, áttört főzni való krumpli
    • 2,5 dl tej
    • 15 dkg durvára vágott dió porcukor a tálaláshoz

    A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A puha vajat keverjük elektromos habverővel habosra a cukorral, majd keverjük el benne egyenként a tojásokat. A lisztet keverjük el a kakaóporral és a sütőporral, adjuk a masszához az áttört krumplival, a tejjel és az aprított dióval együtt. Keverjük simára a tésztát. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 22-24 cm átmérőjű tortaformát, öntsük bele a tésztát, és süssük készre 50-55 perc alatt. Porcukorral szórva tálaljuk.
  7. 2013. február 25. 04:25842.
    Sertésszűz meggyszósszal és hercegnőburgonyával

    Hozzávalók 4 személyre:
    • 80 dkg sertésszűz
    • só, bors
    • olaj

    A hercegnőburgonyához:
    • 40 dkg sütni való krumpli
    • 1 tojássárgája
    • 3 dkg vaj
    • fél dl főzőtejszín
    • só, bors, szerecsendió

    A meggyszószhoz:
    • 40 dkg meggy (fagyasztott)
    • 1 darab citrom,
    • 3 ek kristálycukor
    • 3 evőkanál kukoricakeményítő
    • 1,5 dl főzőtejszín

    Elsőnek a meggyszószt készítsük el: a magozott meggyet főzzük 10 percig fél liter, cukorral és citromhéjjal ízesített vízben. Keverjük el a kukoricakeményítőt a tejszínnel! Fokozatosan keverjünk a tejszínhez a forró meggyléből, majd öntsük az egészet a meggyhez. Forraljuk sűrűsödésig a szószt! A hercegnőburgonyához a hámozott, darabolt krumplit sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, keverjük el a vajjal, a tojássárgájával, a fél dl tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Törjük át, töltsük nyomózsákba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kúpokat. 220 fokos sütőben süssük 20-25 perc alatt pirosra. A húst egészben sózzuk, borsozzuk, kevés olajon süssünk rá kérget körbe egy teflonserpenyőben, majd helyezzük sütőlemezre, és 220 fokon süssük 15 perc alatt készre. Szeletelés előtt pihentessük a húst 5 percet.


    Currys krumplileves

    Hozzávalók 4 személyre:
    • 40 dkg kiflikrumpli
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 ek. olívaolaj
    • 1 tk. frissen őrölt római kömény
    • 1 tk. curry fűszerkeverék
    • só
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 2 dl kókusztej (ha nincs, akkor főzőtejszín)
    • negyed citrom/lime
    • 1 kis csokor koriander

    Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon, amikor kész, adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket és a tört római köményt. Pirítsuk meg a fűszereket is. Adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott krumplit, és öntsük fel 7 dl vízzel. Sózzuk, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Főzzük puhára a krumplit! Amikor megpuhult, öntsük hozzá a kókusztejet/tejszínt, csepegtessünk hozzá citrom- vagy lime-levet. Szórjuk meg aprított korianderlevéllel, tálaljuk.

    Hagymás-krumplis lángos

    Hozzávalók:
    • 40 dkg liszt
    • só
    • 30 dkg héjában főtt, pucolt, áttört főzni való krumpli
    • 3 dl langyos víz
    • 3 dkg friss élesztő
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • olívaolaj a hagymához, napraforgóolaj a lángos sütéséhez

    A lisztet keverjük el 1 teáskanál sóval, adjuk hozzá az áttört főtt krumplit. Az élesztőt keverjük el a langyos vízzel, forgassuk össze a liszttel. Gyúrjunk ruganyos, homogén tésztát, ha szükséges, pótoljuk a liszt vagy a víz mennyiségét. Szobahőmérsékleten kelesszük a tésztát 2 órán át! Közben az aprított hagymát pirítsuk ropogósra egy kevés olívaolajon, csepegtessük le a felesleges olajat, majd gyúrjuk össze a megkelt tésztával. Hagyjuk ismét kelni 1 órát. Olajozott kézzel formázzunk közepes méretű lángosokat, és forró olajban süssük mindkét oldalukat pirosra.
  8. 2013. február 25. 04:22841.
    CSOKIS GESZTENYESZELET

    (kb. 40 szelet)

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    3 tojás (közepes méretű)
    90 g porcukor
    1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
    80 g búzaliszt
    1 evőkanál kakaó (cukrozatlan)

    Töltelékhez:

    Kevés ribizlilekvár

    Krémhez:

    250 ml hideg habtejszín
    1 evőkanál porcukor
    1 kávéskanál őrölt fahéj
    1 tasak Dr. Oetker Habfixáló

    Ezenkívül:

    250 g gesztenye massza
    3 evőkanál porcukor
    2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
    fél tasak Dr. Oetker Tortabevonó a díszítéshez

    Előkészítés:

    A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
    előmelegítjük.

    Elkészítés:

    A tojást a cukorral, a vanillincukorral habosra keverjük.
    A lisztet a kakaóval elkeverjük, a masszához szitáljuk, és
    jól elkeverjük. A tésztát a tepsibe töltjük, tetejét
    elsimítjuk, majd a sütő középső részébe toljuk, és a
    süteményt megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő: kb. 10 perc

    A megsült tésztát porcukorral meghintett munkalapra
    borítjuk. A tésztát széltében kettévágjuk. A tészta egyik
    felét a lekvárral megkenjük, a másik felét ráfektetjük.
    A krémhez a tejszínt a porcukorral, a fahéjjal és a
    habfixálóval kemény habbá verjük, majd a tésztán
    egyenletesen elsimítjuk.
    A gesztenyemasszát a porcukorral és a rum aromával jól
    elkeverjük, majd egyenletesen a krémre reszeljük.
    Ízlés szerint megolvasztott tortabevonóval díszítjük.
  9. 2013. február 11. 11:12840.
    TRIPLA-CSOKIS SZÍVEK


    (kb. 6 darab)



    Hozzávalók:

    Tésztához:
    1 doboz Dr. Oetker Brownies alappor
    100 g Rama
    50 ml víz
    3 tojás (közepes méretű)

    Díszítéshez:
    1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét
    Dr. Oetker Dekor Toll csokoládés és karamellízű
    Dr. Oetker Dekorszív vagy szív alakú bonbon



    Előkészítés:
    Az alapporhoz csomagolt papírformát az előírásnak
    megfelelően összeállítjuk. A sütőt előmelegítjük.

    Elkészítés:
    Az alapport a dobozon lévő használati utasítás szerint
    elkészítjük úgy, hogy a csokoládédarabokat is a tésztához
    keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, tetejét
    elsimítjuk. A sütőformát a sütő középső részébe toljuk,
    és a süteményt megsütjük.

    Alsó és felső sütés:  kb. 160 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses:  kb. 140 °C (előmelegítve)
    Gáz:  kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő:  kb. 40-45 perc

    A megsült süteményt a sütőformában hagyjuk kicsit hűlni,
    majd a sütőformát eltávolítjuk. Szív alakú kiszúróforma
    segítségével 6 kisebb szívet vágunk ki a süteményből.
    A csokis bevonathoz a tortabevonót a tasakon szereplő
    útmutató szerint felolvasztjuk, és a tasakból közvetlenül
    a szív alakú sütikre csurgatjuk. Ha a bevonat megdermedt,
    a süteményeket ízlés szerint dekor tollal és dekorszívekkel
    díszítjük.
  10. 2013. február 11. 11:04839.
    KÉPVISELŐFÁNK CSOKIS KALAPPAL

    (kb. 20 darab)

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    2 tojás (közepes méretű)
    120 g Rama
    300 ml víz
    1 tasak Dr. Oetker Képviselőfánk Tészta

    Krémhez:

    1 tasak Dr. Oetker Házi Krémes krém
    800 ml tej

    Díszítéshez:

    1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó

    Előkészítés:

    A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
    előmelegítjük.

    Elkészítés:

    A képviselőfánk tészta alapport a tasakon szereplő útmutató
    szerint, a víz, a lágy margarin és a tojás hozzáadásával
    elkészítjük. Két teáskanál segítségével dió nagyságú
    golyócskákat (20 db) szaggatunk az előkészített tepsire.
    A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a fánkokat
    aranybarnára sütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Gáz: kb. 4-5. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő: kb. 40 perc

    A megsült fánkokat sütőrácsra helyezzük, majd levágjuk a
    tetejüket. A Házi Krémes krémet a tasakon lévő leírás
    alapján, a tej hozzáadásával elkészítjük. A kész krémet
    habzsákba töltjük, és a képviselőfánkok alsó részére
    nyomjuk (nyomózsák helyett evőkanalat is használhatunk).
    A díszítéshez a tortabevonót tasakostól, forró vízbe
    állítva felolvasztjuk, majd a tasakból közvetlenül a kihűlt
    fánkok tetejére, „kalapjára” csurgatjuk. A fánkokat
    tálalásig (legalább 1 óráig) hűtőszekrényben tároljuk.
  11. 2013. január 26. 09:32838.
    ALMÁS-MANDULÁS LEPÉNY

    (kb. 20 szelet)


    Hozzávalók:

    Tésztához:
    200 ml tej
    50 g Rama
    400 g búzaliszt
    1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
    70 g porcukor
    1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
    1 csipet só
    2 tojás (közepes méretű)

    Töltelékhez:
    100 g Rama
    1 csapott teáskanál őrölt fahéj
    70 g porcukor
    1 kg alma
    50 g szeletelt mandula
    30 g kristálycukor



    Előkészítés:
    Az almát meghámozzuk, négy részre vágjuk, majd vékony
    hasábokra szeleteljük. A
    tepsit (40x30 cm) kivajazzuk.  A sütőt előmelegítjük.

    Elkészítés:
    A tejet egy főzőedényben felmelegítjük, és a margarint
    felolvasztjuk benne. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és
    egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót
    és a tejes keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel
    (dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb
    fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva
    kelni hagyjuk, amíg duplájára nő (kb. 50 perc).
    Majd a masszát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer
    átgyúrjuk, elnyújtjuk, és a tepsibe helyezzük.
    A töltelékhez a margarint a porcukorral és a fahéj
    hozzáadásával, konyhai robotgéppel (habverő) habosra
    keverjük, majd a tésztán egyenletesen elsimítjuk.
    Az előkészített almaszeleteket a tésztán elrendezzük.
    Tetejét megszórjuk mandulával és kristálycukorral.
    Az egészet egy tiszta ruhával letakarva, további 20 percig
    pihentetjük, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk,
    és a süteményt megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Gáz:   4. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő:  kb. 25 perc

    Sütés után a tepsit együtt sütőrácsra helyezzük, és
    hagyjuk a süteményt kihűlni.
  12. 2013. január 26. 09:31837.
    FRANCIA BRIÓS

    (kb. 12 darab)

    Hozzávalók:

    Tésztához:
    125 g Rama
    225 g búzaliszt
    1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
    20 g porcukor
    1 csipet só
    2 tojás (közepes méretű)
    1 tojásfehérje (közepes méretű)

    Ezenkívül:
    1 tojássárgája (közepes méretű)


    Előkészítés:
    A muffin-sütőformát (12-es) kivajazzuk vagy muffin papírral
    kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

    Elkészítés:
    A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe
    szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejes
    keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó
    spirállal) először alacsony, majd legmagasabb fokozaton
    sima tésztává dagasztjuk.
    Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg duplájára nő.
    Majd a tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer
    átgyúrjuk, és 4 részre osztjuk. A tészta 3/4 részéből 12
    gömböcskét formázunk, és az előkészített formákba tesszük.
    A maradék tésztából is szintén 12, de kisebb méretű golyót
    készítünk, és a formában lévő tészta közepére helyezzük.
    Az egészet egy tiszta ruhával letakarva, további 20 percig
    pihentetjük. Ha kellően megkeltek a briósok, tetejüket
    megkenjük tojássárgájával.
    Majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és
    a süteményt megsütjük.

    Alsó és felső sütés:  kb. 180 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses:  kb. 160 °C (előmelegítve)
    Gáz:    6. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő:   kb. 25 perc

    Sütés után a briósokat a formában hagyjuk kicsit hűlni,
    majd a formából kivéve, sütőrácsra helyezzük.
    A briósokat ízlés szerint vajjal, lekvárral tálaljuk.
  13. 2013. január 26. 09:30836.
    ÉDES BURGONYÁS KENYÉR



    (Kb. 14 szelet)


    Hozzávalók:

    Kelt tésztához:
    330 g búzaliszt
    1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
    70 g burgonyapehely
    90 g porcukor
    2 tojás (közepes méretű)
    100 g Rama
    1 csipet só
    1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
    150 ml langyos tej
    1 citrom reszelt héja
    2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
    50 g mazsola

    Ezenkívül:
    1 felvert tojás


    Előkészítés:
    A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

    Elkészítés:
    A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe
    szitáljuk. Egyenként hozzáadjuk a többi hozzávalót, és
    konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony,
    majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk.
    Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.
    A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és
    tetszőleges méretű cipókat vagy vekniket formázunk belőle.
    Majd az előkészített tepsibe fektetjük, és tetejüket a
    felvert tojással megkenjük. Meleg helyen még kb. fél óráig
    pihentetjük, majd újra megkenjük tojással. Végül a tepsit
    a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
    Gáz:   3. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő:  kb. 25-28 perc

    Az elkészült süteményt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

    Tipp: Szép fényes marad a sütemény teteje, ha a sütőből
    kivéve egy konyharuhával azonnal végigsimítjuk.
  14. 2012. december 30. 10:44835.
    RUMOS-MAZSOLÁS KIFLIK

    (Kb. 90 db)

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    300 g búzaliszt
    fél csapott teáskanál  Dr. Oetker Sütőpor
    125 g porcukor
    1 kezeletlen narancs héja
    150 g Rama
    1 tojás (közepes méretű)
    125 g mazsola (rumos tejbe áztatva)

    Ezenkívül:

    4 evőkanál tej
    2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum

    Mázhoz:

    100 g porcukor
    kb. 4 teáskanál víz
    1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum

    Előkészítés:

    Egy tálkában elkeverjük a tejet és az 1 teáskanál
    rumaromát, és a mazsolát beáztatjuk. A tepsit
    (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt
    előmelegítjük.

    Elkészítés:

    A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe
    szitáljuk. A rumos mazsola kivételével hozzáadjuk a
    maradék hozzávalót és konyhai robotgéppel
    (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd legmagasabb
    fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Hozzáadjuk a mazsolát.
    A masszát elfelezzük, és egyenként 45 cm hosszú hengerré
    formázzuk. A hengereket 1 cm vastag szeletekre vágjuk,
    kiflivé formázzuk, és a tepsibe fektetjük.

    A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
    megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
    Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő: kb. 15 perc

    Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson
    hagyjuk kihűlni.
    A mázhoz a porcukrot a rumaromával és a vízzel
    összekeverjük, és a kiflikre csurgatjuk.

    Tipp:

    Jól záródó fémdobozban a sütemény akár 3 hétig is
    eltartható.

    A máz felvitele még egyszerűbb, ha egy fagyasztózacskóba
    tesszük, melynek sarkát kicsit kivágjuk.
  15. 2012. december 30. 10:43834.
    CSILLAGTEKERCS

    (Kb. 16 szelet)

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    4 tojás (közepes méretű)
    1 tojássárgája (közepes méretű)
    2 evőkanál víz
    70 g porcukor
    80 g búzaliszt
    1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
    1 evőkanál kakaópor

    Krémhez:

    150 g Dr. Oetker Marcipán
    200 g lágy mogyorókrém
    400 ml tejszín
    2 tasak Dr. Oetker Habfixáló
    2 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor

    Díszítéshez:

    Dr. Oetker Dekorgyöngy mini

    Előkészítés:

    A tepsit (kb. 25x35 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt
    előmelegítjük.

    Elkészítés:

    Egy keverőedényben a tojást, a tojássárgáját, vizet és a
    cukrot elkeverjük, és konyhai robotgép (habverő)
    legmagasabb fokozatán habosra keverjük. A lisztet a
    sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk,
    hozzászitáljuk a kakaóport is, majd a tojásos masszához
    forgatjuk. A masszát a sütőpapírral bélelt tepsiben
    egyenletesen elsimítjuk.
    A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
    megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő: kb. 9 perc

    Sütés után a piskótát sütőrácsra helyezett sütőpapírra
    borítjuk, majd a piskótáról a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk.

    A marcipánt a porcukorral hintett munkafelületen
    25x35 cm-es lappá nyújtjuk. A kihűlt piskótatésztán a
    mogyorókrémet egyenletesen elsimítjuk, majd a kinyújtott
    marcipánt is ráhelyezzük. A tejszínt a habfixálóval és a
    vaníliás
    cukorral kemény habbá verjük. A tejszínből 3 evőkanálnyit
    nyomózsákba töltünk, és a díszítéshez félreteszünk.
    A maradék tejszínkrémet a kinyújtott marcipánra
    simítjuk. Végül a süteményt (az alatta lévő sütőpapír
    segítségével) feltekerjük.

    A félretett tejszínből csillag mintákat nyomunk a
    süteményre, és dekorgyönggyel díszítjük. A süteményt
    tálalásig, legalább 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

    Tipp:

    Díszítéshez használhatunk Dr. Oetker Hópelyhet is!
  16. 2012. december 30. 10:42833.
    GARNÉLÁS QUICHE SZILVESZTERRE

    (Kb. 12 szelet)

    Hozzávalók:
    Töltelék:

    250 g gyorsfagyasztott garnéla
    100 g újhagyma
    3 tojás (közepes méretű)
    125 ml tejföl
    4 evőkanál tej
    2 evőkanál piros pesztó


    Tésztához:

    300 g búzaliszt
    1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
    1 kávéskanál só
    1 tojás (közepes méretű)
    200 g Gouda sajt (reszelve)
    125 ml tej
    100 ml napraforgóolaj

    Ezenkívül:

    2 evőkanál zöldfűszer keverék
    2 evőkanál búzaliszt

    Előkészítés:

    Az újhagymát megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. A
    garnélát a tasakon feltüntetett utasítás szerint
    felolvasztjuk. A sütőformát (kb. 28 cm átmérőjű)
    kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.

    Elkészítés:

    A töltelékhez egy keverőedényben a tojást elkeverjük a
    tejföllel, hozzákeverjük a tejet és a pesztót, majd
    hozzáadjuk az újhagymát és a garnélát, ízlés szerint sóval
    ízesítjük.

    A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe
    szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet
    konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává
    dagasztjuk. A massza háromnegyed részét a sütőformába
    tesszük, és a forma aljához és széléhez simítjuk.
    A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta. A maradék
    tésztához hozzágyúrjuk a zöldfűszereket és a lisztet,
    elnyújtjuk, majd különböző újévi, szilveszteri motívumokat
    szaggatunk (pl. malac, évszám). A motívumokat a tésztára
    helyezzük.

    A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a quiche-t
    megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
    Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő: kb. 45 perc

    Sütés után, még melegen tálaljuk.
  17. 2012. december 4. 10:10832.

    Karácsonyi svéd sütemény (Pepperkakor)

     

    Hozzávalók:
    55 dkg liszt
    30 dkg margarin
    2 db tojás sárgája
    10 dkg porcukor vagy darált barna cukor
    10 dkg méz
    1/2 evőkanál szegfűszeg
    1/2 evőkanál fahéj
    1/2 kiskanál szerecsendió
    1/2 kiskanál gyömbér
    1 kiskanál sütőpor
    4 dkg kakaó

    Elkészítés:
    A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük min. 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vékonyságúra, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütjük. Kihűlés után tálalhatjuk. Jó étvágyat!

  18. 2012. december 4. 10:08831.
    MIKULÁSMANÓK

    (kb. 12 db)

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    1 doboz Dr. Oetker Csokis Muffin alappor
    2 tojás (közepes méretű)
    125 ml étolaj
    75 ml víz

    Ezenkívül:

    175 g mandarinbefőtt

    Krémhez:

    250 ml hideg habtejszín
    2 tasak Dr. Oetker Habfixáló
    2 evőkanál porcukor
    1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
    4 evőkanál csokoládéforgács vagy reszelt csokoládé

    Díszítéshez:

    200 g Dr. Oetker Marcipán
    100 g porcukor
    néhány csepp Dr. Oetker Ételszínezék piros
    Dr. Oetker Dekor Toll csokoládé- és karamellízű

    Előkészítés:

    A dobozban lévő muffin sütőformákat egy tepsibe állítjuk.
    A sütőt előmelegítjük.

    Elkészítés:

    Az alapport egy keverőedénybe öntjük, hozzáadjuk a tojást,
    olajat és a vizet, és konyhai robotgéppel (habverő) sima
    tésztává keverjük (kb. 2 percig). Majd hozzáforgatjuk a
    mandarint is. A tésztát két evőkanál segítségével az
    előkészített formákban egyenletesen elosztjuk. A sütőformát
    előmelegített sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
    megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
    Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő: kb. 20 perc

    A tejszínhez hozzáadjuk a habfixálót, cukrot,
    vanillincukrot, és kemény habbá verjük.
    A csokoládéforgácsot hozzákeverjük. A krémet két kávéskanál
    segítségével a muffinokon egyenletesen elosztjuk, majd
    hűtőszekrénybe tesszük.

    A marcipánt a porcukorral összegyúrjuk. A marcipánmassza
    feléből 12 egyenlő nagyságú golyót formázunk. A golyókat a
    krémre helyezzük. A maradék marcipánmasszát piros
    ételszínezékkel színezzük. A piros masszából 12 pici
    golyócskát formázunk a mikulás orrának, illetve 12
    valamivel nagyobb golyót formázunk a mikulás kabátjának és
    sapkájának. Ez utóbbit frissentartó fólia között, kör
    alakúra nyújtjuk. A marcipánkörök 1/4 részét kivágjuk, a
    maradék
    3/4 részt a mikulás kabátjaként a krém köré borítjuk.
    A kisebb cikkből sapkát formázunk. Dekortollal megrajzoljuk
    a mikulás arcát és felhelyezzük az orrát is. A mikulások
    ruháját tetszés szerint fehér színű vagy fehércsokoládé ízű
    dekor tollal díszítjük.

    Tipp:

    A mikulás sapkáját marcipángolyóból is megformázhatjuk,
    úgy, hogy a golyót csepp alakúra formázzuk.
  19. 2012. december 4. 10:06830.
    Kérdezd a fő admint az nlc-n. Biztos tud segíteni.
    előzmény:
    sherpa01 (828)
    2012-12-03  16:47
  20. 2012. december 3. 17:21829.
    Pedig szereztem egy csomó karácsonyi receptet, de nem bírom beírni őket :(
  21. 2012. december 3. 16:47828.
    Nem enged hozzászólni, azt írja, nem lehet hosszabb, mint 4000 karakter. de ha rövidítek, akkor is ezt írja.
  22. 2012. november 12. 09:24827.
    FAHÉJAS-MANDULÁS HALMOCSKÁK

    (kb. 40 darab)

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    3 tojás fehérje (közepes méretű)
    250 g porcukor
    1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
    2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
    1 csapott teáskanál őrölt fahéj
    350 g őrölt mandula

    Díszítéshez:

    40 szem mogyoró vagy mandula

    Előkészítés

    A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
    előmelegítjük.

    Elkészítés:

    A tojásfehérjét egy keverőedénybe tesszük, és konyhai
    robotgép (habverő szár) legmagasabb fokozatán kemény habbá
    verjük. A porcukrot átszitáljuk, és fokozatosan a
    tojáshabhoz keverjük. 3 evőkanál tojáshabot félreteszünk.
    A vanillincukrot, rumaromát és fahéjat, valamint az őrölt
    mandula felét óvatosan, alacsony fokozaton hozzákeverjük a
    maradék tojáshabhoz. A maradék őrölt mandulát fokozatosan a
    masszához keverjük, mindaddig, amíg a massza már alig
    ragad.
    Két teáskanál segítségével a masszából apró halmokat
    formázunk a tepsire, egymástól kb. 4 cm távolságra.
    Kiskanál vagy nyomózsák segítségével, a félretett
    tojáshabból csúcsot formázunk a halmok tetejére.
    Mogyoró vagy mandula darabkákkal díszítjük.
    A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a
    süteményt megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 120 °C (előmelegítve)
    Gáz: 2. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő: kb. 25 perc

    A megsült halmocskákat sütőpapírral együtt sütőrácsra
    húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
  23. 2012. november 12. 09:22826.
    Kacsazsírban sült céklapogácsa
    A cékla kicsit “földes”, édes ízéhez remekül illik a fokhagymás tejföl. A céklapogácsa egyszerűen megunhatatlan, ráadásul gyorsan el is készül.

    Tudom, mindig a férjemmel példálózom, de finoman szólva sem az az alkat, aki a reform táplálkozás híve, bár remek rozskenyereket és cukkinis tojást süt. Amikor bejelentettem, hogy céklapogácsa lesz vacsorára, ami tulajdonképpen céklafasírt, beállt a hűtőbe, hogy ennivalót keressen magának… Szigorúan összevontam a szemöldököm, hogy legalább kóstolja meg a “művemet”, de amikor a céklareszelés után úgy néztem ki, mint hentes a disznóvágáson – piros volt a tál, a reszelő és a kezem is -, csak a fejét rázta. Végül bevetettem a gyerek-kártyát: ha az apja finnyáskodik, a gyerek is fog, pedig ő szereti a céklát. Erre nagy kegyesen beadta a derekát és megkóstolta a céklapogácsát. Majd megkérdezte, hogy csak ennyit sütöttem, és miután kettő benyomott belőle, a tányéron maradt utolsót csak azért hagyta meg nekem, mert szeret...

    Hozzávalók:
    2 nagyobb (kb. 25-30 dkg) cékla
    1 kis fej vöröshagyma
    4 evőkanál búzaliszt
    2 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
    1 tojás (ha jó friss a cékla, akkor a cékla nedvessége összetartja a masszát, nem feltétlenül szükséges bele a tojás)
    negyed teáskanál só
    őrölt bors
    1 evőkanál kacsazsír (vega változatban olíva olajra kell cserélni)

    A nyers céklát krumplihámozóval megpucolom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Hozzákeverem a sót, a borsot, az apróra kockázott vöröshagymát és a tojást. Amikor a hagyma mindenhova elkeveredett, beleszórom a liszteket és kézzel átgyúrom. Pogácsákat formázok a masszából, ebből az adagból 8 nagyobb, fasírt méretű pogácsa jött ki (de lehet belőle 16 apróbbat is sütni, sőt falatnyi pogácsákat is).

    Teflon serpenyőben felolvasztom a kacsazsírt és amikor forró, beleteszem a pogácsákat. Takarék lángon 10-10 percig sütöm mindkét oldalát, de érdemes figyelni, nehogy megégjen. A lényeg, hogy a pogácsák átsüljenek és mindkét oldaluk megpiruljon.

    Remekül illik hozzá a fokhagymás tejföl. (1 pohár tejfölhöz 1 gerezd zúzott fokhagymát és csipet sót érdemes számolni.)

    A céklapogácsa vagy céklafasírt ízletes és finom, nem lehet megunni, és köze sincs az ecetes céklához.

  24. 2012. november 12. 09:21825.
    GYÖMBÉRES-CSOKIS KORONG (HALLOWEENRA HANGOLVA)

    (kb. 9 darab)

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    400 g búzaliszt
    1 teáskanál Dr. Oetker Szódabikarbóna
    1 csapott teáskanál só
    200 g barnacukor
    2 teáskanál őrölt gyömbér
    2 teáskanál Dr. Oetker Aroma vanília
    150 ml tej
    1 tojás (közepes méretű)
    125 g Rama
    Krémhez:
    200 g étcsokoládé
    125 g Rama
    Díszítéshez:
    100 g porcukor
    1 evőkanál víz
    Dr. Oetker Dekor Toll Csokoládé- és karamellízű

    Előkészítés:

    A tepsit (kb. 40 x 30 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt
    előmelegítjük.

    Elkészítés:

    A tojást, a cukrot és a margarint egy keverőedényben
    konyhai robotgéppel
    (habverő) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát
    is. A lisztet a szódabikarbónával elkeverjük, és egy
    keverőedénybe szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a
    gyömbért is. A lisztes keveréket a tejjel felváltva
    fokozatosan hozzákeverjük a margarinos masszához.
    Az előkészített tepsire a tésztából kb. 5 cm átmérőjű
    halmokat helyezünk, egymástól legalább 5 cm távolságra.
    A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
    megsütjük.

    Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
    Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő: kb. 12-14 perc

    A megsült korongokat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

    A krémhez a csokoládét nagyobb darabokra törjük, és gőz
    felett megolvasztjuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a
    margarinnal konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük.
    A kihűlt korongokat a csokoládékrémmel összeragasztjuk.
    A mázhoz a porcukrot a vízzel elkeverjük, és egy teáskanál
    segítségével a korongok tetejére kenjük. Csokoládés dekor
    tollal pókháló-szerű mintát rajzolunk rá. A cukormáz
    dermedéséig hagyjuk a süteményt állni.

Címlap

top