Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Az embert nem csak az egyszerűsége fogja meg a házi ketchup készítésének, hanem az, hogy sokkal finomabb, mint a bolti és nincs benne semmilyen tartósítószer sem.
Hozzávalók
5 kg paradicsom, 2 nagy fej hagyma, 12 gerezd fokhagyma, kevéske olaj a megpirításhoz, 3 dl almaecet, 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt), 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál fekete bors, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál mustár, kb. 30 dkg cukor, 10 dkg barnacukor.
Elkészítése
A paradicsomot jól megmostam és feldaraboltam. A hagymákat apróra vágtam és olajon megdinszteltem, erre jött rá az apróra vágott fokhagyma, amit szintén egy kicsit sütöttem az olajban. Ezután ráborítottam az összes paradicsomot egy nagy lábasba.
Következtek a fűszerek: fahéj, bors, só, szegfűszeg, majd az almaecet, cukrok, mustár. Főztem közel 1 órán keresztül, folyamatosan kevergetve. Már ekkor isteni ketchup illata volt, csak úgy terjengett az egész lakásban. Miután letelt az egy óra, az egész paradicsomos főzetet paradicsompasszírozón átnyomtam, majd még botmixerrel összeturmixoltam. Következett egy hosszabb, 3 órás főzés, amíg el kezdett besűrűsödni az egész. Ez nagyban függ attól is, hogy a paradicsom mennyire leveses.
A főzési idő alatt sokszor átkevertem és többször kóstoltam, milyen az íze. Így került még bele cukor, só és almaecet is. De ez már egyéni ízlés dolga.Mikor elég sűrűnek éreztem, a szószt forró üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba helyeztem őket. Másnap egy üveggel óvatosan kivettem a dunsztból, hogy megkóstoljuk. Nagyon finom lett, így megérte elkészítéséhez a hosszú időt eltölteni.
Szia!!
Sajnos sokszor nem tudok aludn, de csendben kell lennem, mert más még alszik.
Szia Erikám!
Nem tudsz aludni?? :)
Hamarosan hozok én is recepteket, hiszen közeledik a Húsvét!
Hozzávalók:
• 40 dkg liszt + a formázáshoz
• 1 tk só
• 1 tk szárított élesztő
• 3 dl víz
• 30 dkg sütni való krumpli
• 4 ek olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• kis csokor petrezselyem
• 5 dkg magozott fekete olívabogyó
Előző este a lisztet keverjük el a szárított élesztővel és a sóval. Öntsük hozzá a vizet, kanállal keverjük el. Sűrű nokedlitésztát kapunk. Fedjük le konyharuhával, hagyjuk egy éjszakán át kelni, reggelre kovásszerű tésztát kapunk. Kevés liszttel gyúrjuk át a tésztát, liszttel szórt sütőlemezre formázzunk belőle 2 cm magas téglalapot. Hagyjuk további fél órát kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 250 fokra! A krumplit hámozzuk, karikázzuk fel vékonyan. 2 evőkanál olívaolajhoz adjunk 2 evőkanál vizet, és pároljuk puhára a krumplit. Rázogassuk csak, hogy ne törjön össze. Sózzuk. A maradék olívaolajat keverjünk el aprított fokhagymával és petrezselyemmel, kenjük meg vele a kinyújtott tésztát, helyezzük rá a krumplikarikákat és a felezett olívabogyókat. Sózzuk meg, és 10-12 perc alatt süssük készre a focacciát.
Húsos gombaragu krumplipüré alatt sütve
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg csirkemellfilé
• 35 dkg csiperke
• 1 fej vöröshagyma
• olívaolaj
• 1 tk őrölt pirospaprika
• 1 tk tárkony
• só, bors
• 2 dl főzőtejszín
• 2 gerezd fokhagyma
A krumplipürékéreghez:
• 50 dkg krumpli
• 2 dl tej
• 5 dkg vaj
• 1 tojás
• 1 tk. mustár
A felkockázott hagymát dinszteljük puhára kevés olajon, adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet és a nagyobb darabokra vágott gombát, a pirospaprikát, a tárkonyt. Pároljuk a gombát 15 percet, majd sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a tejszínnel, forraljuk össze. Hagyományos módon készítsünk krumplipürét: a főtt áttört krumplit keverjük ki a langyos tejjel és a vajjal, sózzuk, borsozzuk. A kész, enyhén kihűlt krumplipürében keverjük el az enyhén felvert egész tojást és egy a mustárt. A gombás-húsos ragut szedjük tűzálló tálba, fedjük be a krumplipürével, és süssük 220 fokra előmelegített sütőben 30 percet.
Szalonnás krumplis tészta
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg széles metélt
• 30 dkg krumpli
• 15 dkg húsos szalonna
• olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 1 ág friss rozmaring
• 1 gerezd fokhagyma
• 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• só, bors
A szalonnát kockázzuk fel, és egy nagy, lefedhető serpenyőben kevés olajon pirítsuk ropogósra. A sütési idő felénél adjuk hozzá a felkockázott hagymát, fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá az aprított petrezselymet és rozmaringot, az aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a hámozott, folyó víz alatt többször átöblített, felkockázott krumplit, és tegyünk hozzá annyi vizet, amennyi a krumplit éppen ellepi. Fedjük le, és keverés nélkül, takarékon főzzük a szószt, míg a krumpli megpuhul. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a krumplis mártással, és tálaljuk.
Diós csokoládétorta
Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortához:
• 15 dkg puha vaj
• 25 dkg cukor
• 2 egész tojás
• 30 dkg liszt
• 2 ek cukrozatlan kakaópor
• 2 tk sütőpor
• 25 dkg főtt, áttört főzni való krumpli
• 2,5 dl tej
• 15 dkg durvára vágott dió porcukor a tálaláshoz
A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A puha vajat keverjük elektromos habverővel habosra a cukorral, majd keverjük el benne egyenként a tojásokat. A lisztet keverjük el a kakaóporral és a sütőporral, adjuk a masszához az áttört krumplival, a tejjel és az aprított dióval együtt. Keverjük simára a tésztát. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 22-24 cm átmérőjű tortaformát, öntsük bele a tésztát, és süssük készre 50-55 perc alatt. Porcukorral szórva tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertésszűz
• só, bors
• olaj
A hercegnőburgonyához:
• 40 dkg sütni való krumpli
• 1 tojássárgája
• 3 dkg vaj
• fél dl főzőtejszín
• só, bors, szerecsendió
A meggyszószhoz:
• 40 dkg meggy (fagyasztott)
• 1 darab citrom,
• 3 ek kristálycukor
• 3 evőkanál kukoricakeményítő
• 1,5 dl főzőtejszín
Elsőnek a meggyszószt készítsük el: a magozott meggyet főzzük 10 percig fél liter, cukorral és citromhéjjal ízesített vízben. Keverjük el a kukoricakeményítőt a tejszínnel! Fokozatosan keverjünk a tejszínhez a forró meggyléből, majd öntsük az egészet a meggyhez. Forraljuk sűrűsödésig a szószt! A hercegnőburgonyához a hámozott, darabolt krumplit sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, keverjük el a vajjal, a tojássárgájával, a fél dl tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Törjük át, töltsük nyomózsákba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kúpokat. 220 fokos sütőben süssük 20-25 perc alatt pirosra. A húst egészben sózzuk, borsozzuk, kevés olajon süssünk rá kérget körbe egy teflonserpenyőben, majd helyezzük sütőlemezre, és 220 fokon süssük 15 perc alatt készre. Szeletelés előtt pihentessük a húst 5 percet.
Currys krumplileves
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg kiflikrumpli
• 1 fej vöröshagyma
• 2 ek. olívaolaj
• 1 tk. frissen őrölt római kömény
• 1 tk. curry fűszerkeverék
• só
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl kókusztej (ha nincs, akkor főzőtejszín)
• negyed citrom/lime
• 1 kis csokor koriander
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon, amikor kész, adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket és a tört római köményt. Pirítsuk meg a fűszereket is. Adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott krumplit, és öntsük fel 7 dl vízzel. Sózzuk, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Főzzük puhára a krumplit! Amikor megpuhult, öntsük hozzá a kókusztejet/tejszínt, csepegtessünk hozzá citrom- vagy lime-levet. Szórjuk meg aprított korianderlevéllel, tálaljuk.
Hagymás-krumplis lángos
Hozzávalók:
• 40 dkg liszt
• só
• 30 dkg héjában főtt, pucolt, áttört főzni való krumpli
• 3 dl langyos víz
• 3 dkg friss élesztő
• 1 nagy fej vöröshagyma
• olívaolaj a hagymához, napraforgóolaj a lángos sütéséhez
A lisztet keverjük el 1 teáskanál sóval, adjuk hozzá az áttört főtt krumplit. Az élesztőt keverjük el a langyos vízzel, forgassuk össze a liszttel. Gyúrjunk ruganyos, homogén tésztát, ha szükséges, pótoljuk a liszt vagy a víz mennyiségét. Szobahőmérsékleten kelesszük a tésztát 2 órán át! Közben az aprított hagymát pirítsuk ropogósra egy kevés olívaolajon, csepegtessük le a felesleges olajat, majd gyúrjuk össze a megkelt tésztával. Hagyjuk ismét kelni 1 órát. Olajozott kézzel formázzunk közepes méretű lángosokat, és forró olajban süssük mindkét oldalukat pirosra.
(kb. 40 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás (közepes méretű)
90 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
80 g búzaliszt
1 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
Töltelékhez:
Kevés ribizlilekvár
Krémhez:
250 ml hideg habtejszín
1 evőkanál porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
Ezenkívül:
250 g gesztenye massza
3 evőkanál porcukor
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
fél tasak Dr. Oetker Tortabevonó a díszítéshez
Előkészítés:
A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A tojást a cukorral, a vanillincukorral habosra keverjük.
A lisztet a kakaóval elkeverjük, a masszához szitáljuk, és
jól elkeverjük. A tésztát a tepsibe töltjük, tetejét
elsimítjuk, majd a sütő középső részébe toljuk, és a
süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc
A megsült tésztát porcukorral meghintett munkalapra
borítjuk. A tésztát széltében kettévágjuk. A tészta egyik
felét a lekvárral megkenjük, a másik felét ráfektetjük.
A krémhez a tejszínt a porcukorral, a fahéjjal és a
habfixálóval kemény habbá verjük, majd a tésztán
egyenletesen elsimítjuk.
A gesztenyemasszát a porcukorral és a rum aromával jól
elkeverjük, majd egyenletesen a krémre reszeljük.
Ízlés szerint megolvasztott tortabevonóval díszítjük.
(kb. 6 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
1 doboz Dr. Oetker Brownies alappor
100 g Rama
50 ml víz
3 tojás (közepes méretű)
Díszítéshez:
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét
Dr. Oetker Dekor Toll csokoládés és karamellízű
Dr. Oetker Dekorszív vagy szív alakú bonbon
Előkészítés:
Az alapporhoz csomagolt papírformát az előírásnak
megfelelően összeállítjuk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Az alapport a dobozon lévő használati utasítás szerint
elkészítjük úgy, hogy a csokoládédarabokat is a tésztához
keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, tetejét
elsimítjuk. A sütőformát a sütő középső részébe toljuk,
és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 140 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc
A megsült süteményt a sütőformában hagyjuk kicsit hűlni,
majd a sütőformát eltávolítjuk. Szív alakú kiszúróforma
segítségével 6 kisebb szívet vágunk ki a süteményből.
A csokis bevonathoz a tortabevonót a tasakon szereplő
útmutató szerint felolvasztjuk, és a tasakból közvetlenül
a szív alakú sütikre csurgatjuk. Ha a bevonat megdermedt,
a süteményeket ízlés szerint dekor tollal és dekorszívekkel
díszítjük.
(kb. 20 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
2 tojás (közepes méretű)
120 g Rama
300 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Képviselőfánk Tészta
Krémhez:
1 tasak Dr. Oetker Házi Krémes krém
800 ml tej
Díszítéshez:
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó
Előkészítés:
A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A képviselőfánk tészta alapport a tasakon szereplő útmutató
szerint, a víz, a lágy margarin és a tojás hozzáadásával
elkészítjük. Két teáskanál segítségével dió nagyságú
golyócskákat (20 db) szaggatunk az előkészített tepsire.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a fánkokat
aranybarnára sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4-5. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40 perc
A megsült fánkokat sütőrácsra helyezzük, majd levágjuk a
tetejüket. A Házi Krémes krémet a tasakon lévő leírás
alapján, a tej hozzáadásával elkészítjük. A kész krémet
habzsákba töltjük, és a képviselőfánkok alsó részére
nyomjuk (nyomózsák helyett evőkanalat is használhatunk).
A díszítéshez a tortabevonót tasakostól, forró vízbe
állítva felolvasztjuk, majd a tasakból közvetlenül a kihűlt
fánkok tetejére, „kalapjára” csurgatjuk. A fánkokat
tálalásig (legalább 1 óráig) hűtőszekrényben tároljuk.
(kb. 20 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
200 ml tej
50 g Rama
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
70 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
2 tojás (közepes méretű)
Töltelékhez:
100 g Rama
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
70 g porcukor
1 kg alma
50 g szeletelt mandula
30 g kristálycukor
Előkészítés:
Az almát meghámozzuk, négy részre vágjuk, majd vékony
hasábokra szeleteljük. A
tepsit (40x30 cm) kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A tejet egy főzőedényben felmelegítjük, és a margarint
felolvasztjuk benne. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és
egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót
és a tejes keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel
(dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb
fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva
kelni hagyjuk, amíg duplájára nő (kb. 50 perc).
Majd a masszát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer
átgyúrjuk, elnyújtjuk, és a tepsibe helyezzük.
A töltelékhez a margarint a porcukorral és a fahéj
hozzáadásával, konyhai robotgéppel (habverő) habosra
keverjük, majd a tésztán egyenletesen elsimítjuk.
Az előkészített almaszeleteket a tésztán elrendezzük.
Tetejét megszórjuk mandulával és kristálycukorral.
Az egészet egy tiszta ruhával letakarva, további 20 percig
pihentetjük, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk,
és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
Sütés után a tepsit együtt sütőrácsra helyezzük, és
hagyjuk a süteményt kihűlni.
(kb. 12 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
125 g Rama
225 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
20 g porcukor
1 csipet só
2 tojás (közepes méretű)
1 tojásfehérje (közepes méretű)
Ezenkívül:
1 tojássárgája (közepes méretű)
Előkészítés:
A muffin-sütőformát (12-es) kivajazzuk vagy muffin papírral
kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe
szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejes
keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó
spirállal) először alacsony, majd legmagasabb fokozaton
sima tésztává dagasztjuk.
Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg duplájára nő.
Majd a tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer
átgyúrjuk, és 4 részre osztjuk. A tészta 3/4 részéből 12
gömböcskét formázunk, és az előkészített formákba tesszük.
A maradék tésztából is szintén 12, de kisebb méretű golyót
készítünk, és a formában lévő tészta közepére helyezzük.
Az egészet egy tiszta ruhával letakarva, további 20 percig
pihentetjük. Ha kellően megkeltek a briósok, tetejüket
megkenjük tojássárgájával.
Majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és
a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 6. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
Sütés után a briósokat a formában hagyjuk kicsit hűlni,
majd a formából kivéve, sütőrácsra helyezzük.
A briósokat ízlés szerint vajjal, lekvárral tálaljuk.
(Kb. 14 szelet)
Hozzávalók:
Kelt tésztához:
330 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
70 g burgonyapehely
90 g porcukor
2 tojás (közepes méretű)
100 g Rama
1 csipet só
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
150 ml langyos tej
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
50 g mazsola
Ezenkívül:
1 felvert tojás
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe
szitáljuk. Egyenként hozzáadjuk a többi hozzávalót, és
konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony,
majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk.
Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és
tetszőleges méretű cipókat vagy vekniket formázunk belőle.
Majd az előkészített tepsibe fektetjük, és tetejüket a
felvert tojással megkenjük. Meleg helyen még kb. fél óráig
pihentetjük, majd újra megkenjük tojással. Végül a tepsit
a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Az elkészült süteményt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: Szép fényes marad a sütemény teteje, ha a sütőből
kivéve egy konyharuhával azonnal végigsimítjuk.
(Kb. 90 db)
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g búzaliszt
fél csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
125 g porcukor
1 kezeletlen narancs héja
150 g Rama
1 tojás (közepes méretű)
125 g mazsola (rumos tejbe áztatva)
Ezenkívül:
4 evőkanál tej
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
Mázhoz:
100 g porcukor
kb. 4 teáskanál víz
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
Előkészítés:
Egy tálkában elkeverjük a tejet és az 1 teáskanál
rumaromát, és a mazsolát beáztatjuk. A tepsit
(kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe
szitáljuk. A rumos mazsola kivételével hozzáadjuk a
maradék hozzávalót és konyhai robotgéppel
(dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd legmagasabb
fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Hozzáadjuk a mazsolát.
A masszát elfelezzük, és egyenként 45 cm hosszú hengerré
formázzuk. A hengereket 1 cm vastag szeletekre vágjuk,
kiflivé formázzuk, és a tepsibe fektetjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson
hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a porcukrot a rumaromával és a vízzel
összekeverjük, és a kiflikre csurgatjuk.
Tipp:
Jól záródó fémdobozban a sütemény akár 3 hétig is
eltartható.
A máz felvitele még egyszerűbb, ha egy fagyasztózacskóba
tesszük, melynek sarkát kicsit kivágjuk.
(Kb. 16 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás (közepes méretű)
1 tojássárgája (közepes méretű)
2 evőkanál víz
70 g porcukor
80 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
1 evőkanál kakaópor
Krémhez:
150 g Dr. Oetker Marcipán
200 g lágy mogyorókrém
400 ml tejszín
2 tasak Dr. Oetker Habfixáló
2 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
Díszítéshez:
Dr. Oetker Dekorgyöngy mini
Előkészítés:
A tepsit (kb. 25x35 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
Egy keverőedényben a tojást, a tojássárgáját, vizet és a
cukrot elkeverjük, és konyhai robotgép (habverő)
legmagasabb fokozatán habosra keverjük. A lisztet a
sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk,
hozzászitáljuk a kakaóport is, majd a tojásos masszához
forgatjuk. A masszát a sütőpapírral bélelt tepsiben
egyenletesen elsimítjuk.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 9 perc
Sütés után a piskótát sütőrácsra helyezett sütőpapírra
borítjuk, majd a piskótáról a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk.
A marcipánt a porcukorral hintett munkafelületen
25x35 cm-es lappá nyújtjuk. A kihűlt piskótatésztán a
mogyorókrémet egyenletesen elsimítjuk, majd a kinyújtott
marcipánt is ráhelyezzük. A tejszínt a habfixálóval és a
vaníliás
cukorral kemény habbá verjük. A tejszínből 3 evőkanálnyit
nyomózsákba töltünk, és a díszítéshez félreteszünk.
A maradék tejszínkrémet a kinyújtott marcipánra
simítjuk. Végül a süteményt (az alatta lévő sütőpapír
segítségével) feltekerjük.
A félretett tejszínből csillag mintákat nyomunk a
süteményre, és dekorgyönggyel díszítjük. A süteményt
tálalásig, legalább 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
Tipp:
Díszítéshez használhatunk Dr. Oetker Hópelyhet is!
(Kb. 12 szelet)
Hozzávalók:
Töltelék:
250 g gyorsfagyasztott garnéla
100 g újhagyma
3 tojás (közepes méretű)
125 ml tejföl
4 evőkanál tej
2 evőkanál piros pesztó
só
Tésztához:
300 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
1 kávéskanál só
1 tojás (közepes méretű)
200 g Gouda sajt (reszelve)
125 ml tej
100 ml napraforgóolaj
Ezenkívül:
2 evőkanál zöldfűszer keverék
2 evőkanál búzaliszt
Előkészítés:
Az újhagymát megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. A
garnélát a tasakon feltüntetett utasítás szerint
felolvasztjuk. A sütőformát (kb. 28 cm átmérőjű)
kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A töltelékhez egy keverőedényben a tojást elkeverjük a
tejföllel, hozzákeverjük a tejet és a pesztót, majd
hozzáadjuk az újhagymát és a garnélát, ízlés szerint sóval
ízesítjük.
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe
szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet
konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává
dagasztjuk. A massza háromnegyed részét a sütőformába
tesszük, és a forma aljához és széléhez simítjuk.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta. A maradék
tésztához hozzágyúrjuk a zöldfűszereket és a lisztet,
elnyújtjuk, majd különböző újévi, szilveszteri motívumokat
szaggatunk (pl. malac, évszám). A motívumokat a tésztára
helyezzük.
A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a quiche-t
megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45 perc
Sütés után, még melegen tálaljuk.
Karácsonyi svéd sütemény (Pepperkakor)
Hozzávalók:
55 dkg liszt
30 dkg margarin
2 db tojás sárgája
10 dkg porcukor vagy darált barna cukor
10 dkg méz
1/2 evőkanál szegfűszeg
1/2 evőkanál fahéj
1/2 kiskanál szerecsendió
1/2 kiskanál gyömbér
1 kiskanál sütőpor
4 dkg kakaó
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük min. 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vékonyságúra, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütjük. Kihűlés után tálalhatjuk. Jó étvágyat!
(kb. 12 db)
Hozzávalók:
Tésztához:
1 doboz Dr. Oetker Csokis Muffin alappor
2 tojás (közepes méretű)
125 ml étolaj
75 ml víz
Ezenkívül:
175 g mandarinbefőtt
Krémhez:
250 ml hideg habtejszín
2 tasak Dr. Oetker Habfixáló
2 evőkanál porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
4 evőkanál csokoládéforgács vagy reszelt csokoládé
Díszítéshez:
200 g Dr. Oetker Marcipán
100 g porcukor
néhány csepp Dr. Oetker Ételszínezék piros
Dr. Oetker Dekor Toll csokoládé- és karamellízű
Előkészítés:
A dobozban lévő muffin sütőformákat egy tepsibe állítjuk.
A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Az alapport egy keverőedénybe öntjük, hozzáadjuk a tojást,
olajat és a vizet, és konyhai robotgéppel (habverő) sima
tésztává keverjük (kb. 2 percig). Majd hozzáforgatjuk a
mandarint is. A tésztát két evőkanál segítségével az
előkészített formákban egyenletesen elosztjuk. A sütőformát
előmelegített sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc
A tejszínhez hozzáadjuk a habfixálót, cukrot,
vanillincukrot, és kemény habbá verjük.
A csokoládéforgácsot hozzákeverjük. A krémet két kávéskanál
segítségével a muffinokon egyenletesen elosztjuk, majd
hűtőszekrénybe tesszük.
A marcipánt a porcukorral összegyúrjuk. A marcipánmassza
feléből 12 egyenlő nagyságú golyót formázunk. A golyókat a
krémre helyezzük. A maradék marcipánmasszát piros
ételszínezékkel színezzük. A piros masszából 12 pici
golyócskát formázunk a mikulás orrának, illetve 12
valamivel nagyobb golyót formázunk a mikulás kabátjának és
sapkájának. Ez utóbbit frissentartó fólia között, kör
alakúra nyújtjuk. A marcipánkörök 1/4 részét kivágjuk, a
maradék
3/4 részt a mikulás kabátjaként a krém köré borítjuk.
A kisebb cikkből sapkát formázunk. Dekortollal megrajzoljuk
a mikulás arcát és felhelyezzük az orrát is. A mikulások
ruháját tetszés szerint fehér színű vagy fehércsokoládé ízű
dekor tollal díszítjük.
Tipp:
A mikulás sapkáját marcipángolyóból is megformázhatjuk,
úgy, hogy a golyót csepp alakúra formázzuk.
(kb. 40 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás fehérje (közepes méretű)
250 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
350 g őrölt mandula
Díszítéshez:
40 szem mogyoró vagy mandula
Előkészítés
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy keverőedénybe tesszük, és konyhai
robotgép (habverő szár) legmagasabb fokozatán kemény habbá
verjük. A porcukrot átszitáljuk, és fokozatosan a
tojáshabhoz keverjük. 3 evőkanál tojáshabot félreteszünk.
A vanillincukrot, rumaromát és fahéjat, valamint az őrölt
mandula felét óvatosan, alacsony fokozaton hozzákeverjük a
maradék tojáshabhoz. A maradék őrölt mandulát fokozatosan a
masszához keverjük, mindaddig, amíg a massza már alig
ragad.
Két teáskanál segítségével a masszából apró halmokat
formázunk a tepsire, egymástól kb. 4 cm távolságra.
Kiskanál vagy nyomózsák segítségével, a félretett
tojáshabból csúcsot formázunk a halmok tetejére.
Mogyoró vagy mandula darabkákkal díszítjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a
süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 120 °C (előmelegítve)
Gáz: 2. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
A megsült halmocskákat sütőpapírral együtt sütőrácsra
húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
A cékla kicsit “földes”, édes ízéhez remekül illik a fokhagymás tejföl. A céklapogácsa egyszerűen megunhatatlan, ráadásul gyorsan el is készül.
Tudom, mindig a férjemmel példálózom, de finoman szólva sem az az alkat, aki a reform táplálkozás híve, bár remek rozskenyereket és cukkinis tojást süt. Amikor bejelentettem, hogy céklapogácsa lesz vacsorára, ami tulajdonképpen céklafasírt, beállt a hűtőbe, hogy ennivalót keressen magának… Szigorúan összevontam a szemöldököm, hogy legalább kóstolja meg a “művemet”, de amikor a céklareszelés után úgy néztem ki, mint hentes a disznóvágáson – piros volt a tál, a reszelő és a kezem is -, csak a fejét rázta. Végül bevetettem a gyerek-kártyát: ha az apja finnyáskodik, a gyerek is fog, pedig ő szereti a céklát. Erre nagy kegyesen beadta a derekát és megkóstolta a céklapogácsát. Majd megkérdezte, hogy csak ennyit sütöttem, és miután kettő benyomott belőle, a tányéron maradt utolsót csak azért hagyta meg nekem, mert szeret...
Hozzávalók:
2 nagyobb (kb. 25-30 dkg) cékla
1 kis fej vöröshagyma
4 evőkanál búzaliszt
2 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tojás (ha jó friss a cékla, akkor a cékla nedvessége összetartja a masszát, nem feltétlenül szükséges bele a tojás)
negyed teáskanál só
őrölt bors
1 evőkanál kacsazsír (vega változatban olíva olajra kell cserélni)
A nyers céklát krumplihámozóval megpucolom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Hozzákeverem a sót, a borsot, az apróra kockázott vöröshagymát és a tojást. Amikor a hagyma mindenhova elkeveredett, beleszórom a liszteket és kézzel átgyúrom. Pogácsákat formázok a masszából, ebből az adagból 8 nagyobb, fasírt méretű pogácsa jött ki (de lehet belőle 16 apróbbat is sütni, sőt falatnyi pogácsákat is).
Teflon serpenyőben felolvasztom a kacsazsírt és amikor forró, beleteszem a pogácsákat. Takarék lángon 10-10 percig sütöm mindkét oldalát, de érdemes figyelni, nehogy megégjen. A lényeg, hogy a pogácsák átsüljenek és mindkét oldaluk megpiruljon.
Remekül illik hozzá a fokhagymás tejföl. (1 pohár tejfölhöz 1 gerezd zúzott fokhagymát és csipet sót érdemes számolni.)
A céklapogácsa vagy céklafasírt ízletes és finom, nem lehet megunni, és köze sincs az ecetes céklához.
(kb. 9 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
400 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Szódabikarbóna
1 csapott teáskanál só
200 g barnacukor
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma vanília
150 ml tej
1 tojás (közepes méretű)
125 g Rama
Krémhez:
200 g étcsokoládé
125 g Rama
Díszítéshez:
100 g porcukor
1 evőkanál víz
Dr. Oetker Dekor Toll Csokoládé- és karamellízű
Előkészítés:
A tepsit (kb. 40 x 30 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A tojást, a cukrot és a margarint egy keverőedényben
konyhai robotgéppel
(habverő) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát
is. A lisztet a szódabikarbónával elkeverjük, és egy
keverőedénybe szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a
gyömbért is. A lisztes keveréket a tejjel felváltva
fokozatosan hozzákeverjük a margarinos masszához.
Az előkészített tepsire a tésztából kb. 5 cm átmérőjű
halmokat helyezünk, egymástól legalább 5 cm távolságra.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 12-14 perc
A megsült korongokat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládét nagyobb darabokra törjük, és gőz
felett megolvasztjuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a
margarinnal konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük.
A kihűlt korongokat a csokoládékrémmel összeragasztjuk.
A mázhoz a porcukrot a vízzel elkeverjük, és egy teáskanál
segítségével a korongok tetejére kenjük. Csokoládés dekor
tollal pókháló-szerű mintát rajzolunk rá. A cukormáz
dermedéséig hagyjuk a süteményt állni.
(kb. 40 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
2 tojás (közepes méretű)
120 g Rama
300 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Képviselőfánk Tészta
Krémhez:
1 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding tejszínízű
400 ml tej
50 g porcukor
400 ml hideg habtejszín
1 tasak Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
2 evőkanál meggylekvár
Díszítéshez:
2 evőkanál meggylekvár
Előkészítés:
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A képviselőfánk tészta alapport a tasakon szereplő útmutató
szerint elkészítjük, a fánkokat aranybarnára sütjük.
A megsült fánkokat sütőrácsra helyezzük, majd levágjuk a
tetejüket.
A tejszínízű pudingot a tasakon szereplő útmutató alapján,
de csak 400 ml tej és 50 g porcukor hozzáadásával
elkészítjük, majd kevergetve hagyjuk kihűlni. A hideg
habtejszínt egy keverőedénybe öntjük, hozzáadjuk az
expressz zselatin fixet, és kemény habbá verjük. A felvert
tejszínhab felét óvatosan a tejszínízű pudinghoz forgatjuk.
A kész krémet habzsákba töltjük, és a képviselőfánkok alsó
részére nyomjuk (nyomózsák helyett evőkanalat is
használhatunk).
A maradék tejszínhabhoz hozzákeverjük a meggylekvárt,
majd habzsákba töltve (vagy kanál segítségével) a
képviselőfánk felső részébe töltjük. A „kalapot” ezután a
tejszínhabos oldallal felfelé, a krémmel töltött
képviselőfánkra helyezzük, és meggylekvárral díszítjük.
Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
Hozzávalók:
50 dkg zöld magnélküli szőlő
50 dkg vörös magnélküli szőlő
10 dkg tejföl
15 dkg lágy krémsajt
8 dkg porcukor
1/2 rúd vanília
A tetejére:
12 dkg barna nádcukor
12 dkg pekándió
Elkészítés: Félbevágom a szőlőszemeket és egy nagy tálba teszem. Összekeverem a tejfölt a sajttal, hozzáadom a cukrot, a kikapart vanília belét és egy leheletnyi sót. A krémbe beleöntöm a szőlőszemeket és óvatosan átkeverem. A tetejére az összetört pekándió és a nádcukor keverékét teszem, majd a tálat egy éjszakára a hűtőbe rakom. Hidegen tálalom.
Hozzávalók:
850 g birsalma (előkészítve mérjük le)
200 ml víz
400 g alma (pl. Jonagold, előkészítve mérjük le)
1 db Dr. Oetker Bourbon Vaníliarúd
1 tasak Dr. Oetker Befőzőcukor Extra 2:1
Előkészítés:
A birsalmáról kendővel, szárazon ledörzsöljük a bolyhokat.
Megmossuk, lecsöpögtetjük, szárától megtisztítjuk, majd
negyedekre vágva eltávolítjuk a magházat, és kimérünk
850 g-ot. Fedővel letakart edényben felforraljuk a kimért
vízzel, és alacsony hőfokon kb. 10 percig pároljuk. Közben
az almát megmossuk, meghámozzuk, elnegyedelve kivágjuk a
magházat, apróra daraboljuk, és kimérünk belőle 400 g-ot.
Ezután a birsalmához adjuk, és további 15 percig puhává
főzzük. Végül pépesítjük.
Elkészítés:
1200 g gyümölcspépet kimérünk. Hozzáadjuk a vaníliarúd
kikapart belsejét, és egy főzőedényben a befőzőcukorral
elkeverjük. Az egészet állandó keverés mellett nagy lángon
felforraljuk, majd továbbra is keverve legalább 3 percig
forrni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a
tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük,
jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Tipp:
Annak érdekében, hogy a birsalma és az alma az előkészítés
során ne barnuljon meg, tegyük a feldarabolt gyümölcsöt
citromos vízbe. Ehhez keverjen el 1 liter vízben 1 tasak
Dr. Oetker Citromsavat.
A forma kikenéséhez
2 dkg Rama
A pie alaptésztához
3 dl (kb.18 dkg) finomliszt
15 dkg Rama
fél mokkáskanál só
2 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez
1,5 dl tejföl
10 dkg natúr, tejszínes krémsajt
fél kiskanál csípős mustár
fél evőkanál ecetes torma
1 kiskanál kristálycukor
kb. 20 dkg főtt, vagy sült, apróra vágott csirkehús (kiváló lehetőség például a maradék grillcsirke, vagy levesben főtt csirkehús felhasználására)
arasznyi (1 centis) kockákra vágott kígyóuborka
jó maréknyi főtt zöldborsó és kukorica (konzervek is lehetnek) vegyesen
egy 4-5 centis darab vékonyan felkarikázott póréhagyma
6-8 koktélparadicsom vagy 2 kisebb paradicsom
A nyújtáshoz
finomliszt
Elkészítés1.A tésztához a lisztet a hideg Ramával nagyon gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 30 centis kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 26-27 centi átmérőjű, alacsony peremű, kikent formát kényelmesen kibélelhessük vele úgy, hogy pereme is legyen.
2.A tésztát villával megszurkáljuk, nehogy sütés közben felpúposodjon. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 8 perc alatt elősütjük.
3.A töltelékhez a tejfölt a krémsajttal simára keverjük, a mustárral, a tormával és a cukorral ízesítjük. A húst, az uborkát, a lecsöpögtetett borsót és kukoricát, a gyűrűire szedett póréhagymát, az egészben hagyott vagy félbevágott koktélparadicsomot (a normál paradicsomot kockákra kell vágni) hozzáadjuk.
4.Ezt a keveréket az elősütött tésztára halmozzuk, eligazgatjuk. Visszatoljuk a sütőbe, és 35-40 percig sütjük. Melegen, cikkekre vágva tálaljuk. Díszíthetjük apróra vágott kaporral és citromgerezdekkel és adhatunk hozzá nagy adag friss salátát is.
(kb. 15 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
250 g cukkini
200 g dió
3 tojás (közepes méretű)
250 g nádcukor vagy barna cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
200 ml napraforgóolaj
300 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
Ezenkívül:
kevés porcukor
Előkészítés:
A sütőformát (gyümölcskenyérforma, kb. 25x11 cm) kivajazzuk
és enyhén lisztezzük. A cukkinit megmossuk, és vékony
csíkokra reszeljük. A diót apró darabokra törjük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A tojást, cukrot, vanillincukrot egy keverőtálba öntjük, és
konyhai robotgéppel (habverő) két perc alatt habosra
keverjük. Hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, sütőport,
szódabikarbónát és a fahéjat is a masszához keverjük. A
diót és a cukkinit hozzáadjuk. A masszát a sütőformába
öntjük és egyenletesen elsimítjuk.
A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt
megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 70 perc
Sütés után a süteményt, 10 percig a formában hagyjuk,
majd sütőrácsra fordítva hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt porcukorral hintjük.
Tipp:
Ízlés szerint csokoládé darabokat is keverhetünk a
tésztához.
(kb. 12 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
50 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 tojás (közepes méretű)
50 g Rama
75 ml tej
Töltelékhez:
750 g alma
1 tasak Dr. Oetker Desszertöntet vaníliaízű
50 g porcukor
200 ml habtejszín
1 tojás
Ezenkívül:
50 g szeletelt mandula
csokoládéfigurák
Előkészítés:
Az almát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk, majd a
negyedeket bevagdossuk. A sütőformát (kb. 26 cm átmérőjű)
sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet az expressz élesztővel elkeverjük, és egy
keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a langyos tejet és a
többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel
(dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb
fokozaton sima tésztává dagasztjuk (kb. 5 perc). A tésztát
liszttel meghintjük, enyhén lisztezett munkafelületen
átgyúrjuk, majd a sütőformába egyengetjük. Az előkészített
almát elrendezzük, és enyhén belenyomkodjuk a tésztába.
A desszertöntetet egy keverőedénybe öntjük, hozzákeverjük a
cukrot, a tejszínt és a tojást, majd az almával kirakott
tészta tetejére öntjük. Végül a mandulaszeletekkel
megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a
süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45 perc
A süteményt sütés után 10 percig a sütőformában, majd a
sütőformából kivéve, egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Ízlés szerint csokoládéfigurákkal díszítve tálaljuk.
Tésztához
1 db tojás
fél liter tej
5 dkg langyos Rama
4 dkg cukor
csipet só
30 dkg liszt
1 db szép nagy alma lereszelve
Töltelékhez
2 db tojássárgája
Elkészítés4 dkg cukor
5 dkg Rama
30 dkg túró
fél citrom reszelt héja
1 dl tejföl
2 db tojás kemény habja
1.A tészta hozzávalóit összekeverjük, negyed órát állni hagyjuk.
2.Közben a tölteléket elkészítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a Ramával krémesre keverjük, a többi hozzávalót hozzáadagoljuk.
3.A palacsintákat kisütjük és megtöltjük, majd porcukorral meghintjük.
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb
15 cm-es póréhagyma
20 dkg sárgarépa
10 szem szilva
15 dkg csiperkegomba
2 szál chilipaprika
olaj
só
A mártáshoz:
1 evőkanál méz
0,5 dl sötét szójaszósz
1 dl hideg víz
1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk. A pórét és a sárgarépákat hosszában félbe, majd ferdén vastagabb szeletekre szeljük. A szilvákat kimagozzuk és 4-be vágjuk. A gombát megtisztítjuk és felcikkezzük.
A mártás hozzávalóit összekeverjük.
Egy wokot vagy serpenyőt felforrósítunk. Lehetőleg folyamatosan magas hőfokon tartsuk, mert úgy marad minden zöldség roppanós, valamint levet sem lesz ideje engedni. A serpenyőbe kevés olajat öntünk, megvárjuk míg ez is teljesen átforrósodik, és beletesszük a sertéshúst. Miután kifehéredett, belekerül a répa és a gomba. Ezekkel 1-2 percet pirítjuk majd jöhet a póré, a szilva és a chili.
Pár perc pirítás után enyhén megsózzuk, és ráöntjük a kikevert mártást. Folyamatosan kevergessük, mert a keményítőtől hamar sűrűsödik.
Mihelyt összeforrt, már készen is van. Rizzsel tálaljuk.
(kb. 24 darab)
Hozzávalók:
Morzsa tésztához:
300 g búzaliszt
150 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
250 g Rama
100 g őrölt vagy apróra vágott mogyoró
Töltelékhez:
1 ˝ kg alma
2 evőkanál citromlé
Keverttésztához:
300 g Rama
200 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
5 tojás (közepes méretű)
400 g búzaliszt
1 csipet só
2 ˝ teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
1 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding vaníliaízű
4 evőkanál tej
Ezenkívül:
2 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
Előkészítés:
Az almát megmossuk, negyedeljük, és hosszúkás szeletekre
vágjuk, majd meglocsoljuk citromlével. A tepsit
(kb. 40 x 30 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A morzsatésztához a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk,
hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel
(habverő) először alacsony, majd legmagasabb fokozaton
összedolgozzuk.
A margarint egy keverőedényben konyhai robotgéppel
(habverő) habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a
cukrot, vanillincukrot, sót, míg egy sűrű masszát kapunk.
A tojásokat egyenként fél percig a legmagasabb fokozaton a
masszához keverjük. A lisztet, a pudingport és a sütőport
elkeverjük, majd 2 adagban, a tejjel felváltva hozzáadjuk
a tojásos masszához, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
A tésztát az előkészített tepsibe öntjük, tetejét
elsimítjuk. Az almaszeleteket a tészta tetején egyenletesen
elrendezzük, és a fahéjjal elkevert cukorral megszórjuk.
Végül a morzsatésztát is rámorzsoljuk. A tepsit a sütő
középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35 perc
Sütés után a süteményt a tepsiben, sütőrácsra helyezve
hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A süteményt lefagyaszthatjuk.
(kb. 8 db)
Hozzávalók:
Tésztához:
250 g szőlőszem (magnélküli)
150 g Dr. Oetker Marcipán
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
75 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 tojás (közepes méretű)
100 g Rama
200 ml tej
Előkészítés:
A szőlőszemeket megmossuk és félbevágjuk, néhány szemet a
díszítéshez félreteszünk. A marcipánmasszát apró darabokra
vágjuk. Nyolc bögrét (kb. 300 ml űrtartalmú) kikenünk
margarinnal, és egy tepsibe helyezünk. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe
szitáljuk. A szőlő és a marcipán kivételével hozzáadjuk a
többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel
(dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb
fokozaton sima tésztává dagasztjuk (kb. 5 perc). Meleg
helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.
A tésztát liszttel meghintjük, enyhén lisztezett
munkafelületen átgyúrjuk. Majd a marcipán felét a tésztához
gyúrjuk, és a szőlő felét is beleforgatjuk. A masszát két
evőkanál segítségével a kikent bögrékbe töltjük, majd a
tetején a maradék marcipánt és szőlőt is egyenletesen
elosztjuk. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a
süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc
Sütés után a süteményt 10 percig a bögrékben hagyjuk kicsit
hűlni, majd tetszés szerint, még melegen vagy hidegen
tálaljuk.
1
(kb. 16 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
1 csapott kiskanál só
80 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
150 ml tej
1 tojás (közepes méretű)
50 g Rama
Töltelékhez:
150 g Dr. Oetker Marcipán
2 tojás (közepes méretű)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kg szilva
Ezenkívül:
50 g szeletelt mandula
Előkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk.
A marcipánmasszát apró darabokra vágjuk. A tepsit
(kb. 40 x 30 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet az expressz élesztővel elkeverjük, és egy
keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a langyos tejet és a
többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál)
először alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává
dagasztjuk (kb. 5 perc). A tésztát liszttel meghintjük,
enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, majd tepsi
méretűre kinyújtjuk.
A feldarabolt marcipánt egy keverőedénybe tesszük,
hozzáadjuk a tojásokat és a fahéjat, majd robotgéppel
(habverő) összedolgozzuk. A marcipánmasszát a tésztára
kenjük, majd a tetején a szilvaszeleteket egyenletesen
elosztjuk.
Végül a mandulaszeletekkel megszórjuk. A süteményt a
tepsiben letakarva, legalább 15 percig meleg helyen
pihentetjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a
süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc
A süteményt sütés után a tepsiben, sütőrácsra helyezve
hagyjuk kihűlni.
(Kb. 20 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
1 üveg szilvabefőtt (kb. 385 g)
70 g mandulaforgács
200 g Rama
175 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
4 tojás (közepes méretű)
300 g búzaliszt
2 csapott kávékanál Dr. Oetker Sütőpor
50 ml vörösbor vagy szilvalé
70 g étcsokoládé (reszelt)
Ezenkívül:
kb. 30 g mandulaforgács
Előkészítés:
A szilva levét lecsöpögtetjük, a szilvát apróra
szeletlejük. A kuglófformát (kb. 22 cm Ř) kivajazzuk és
30 g mandulaforgáccsal megszórjuk. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A margarint egy keverőedényben konyhai robotgéppel
(habverő) habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a
cukrot, vanillincukrot, sót, míg egy sűrű masszát
kapunk. A tojásokat egyenként fél percig a legmagasabb
fokozaton a masszához keverjük. A lisztet és a sütőport
elkeverjük, majd 2 adagban hozzáadjuk a vörösbort vagy a
szilvalevet. A maradék mandulaforgácsot és a
csokoládéreszeléket óvatosan a masszához keverjük. Végül
a szilvadarabokat is a hozzáadjuk. A masszát a sütőformába
öntjük.
A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt
megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-60 perc
Sütés után a süteményt 10 percig a sütőformában majd
sütőrácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral
hintjük.
Tipp:
A kuglóf elkészítéséhez friss gyümölcsöt is
használhatunk (400 g).
Az étcsokoládé forgács helyett tejcsokoládéval is
készíthetjük a süteményt.
(kb. 65 db)
Hozzávalók:
Tésztához:
250 g Rama
150 g barna cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 csapott teáskanál só
2 tojás (közepes méretű)
300 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Szódabikarbóna
fél csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 evőkanál tej
Ezenkívül:
75 g fehércsokoládé
3 csapott evőkanál instant kávépor
1 evőkanál tej
Díszítéshez:
25 g fehércsokoládé
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük. A fehércsokoládét apró
darabokra törjük. A
sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Egy keverőedényben a margarint konyhai robotgéppel
(habverő) habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a
cukrot, vanillincukrot, a sót, míg egy sűrű masszát
kapunk. A tojásokat egyenként fél percig a legmagasabb
fokozaton keverve a masszához adjuk. A lisztet, a
sütőport és a szódabikarbónát egy keverőtálban
összekeverjük, és a tejjel felváltva a tojásos masszához
adagoljuk.
A fehércsokoládét háromnegyedét a massza feléhez keverjük.
A massza másik feléhez hozzáadjuk az instant kávéport és a
tejet. Egy teáskanál segítségével mindkét masszából egy-egy
diónyi nagyságú (kb. fél teáskanálnyi) halmot a tepsiben
egymás mellé illesztünk.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt
megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson
hagyjuk kihűlni.
A díszítéshez a maradék fehércsokoládét egy
fagyasztózacskóba tesszük és lezárjuk. Vízfürdőben,
lassan melegítve a csokoládét megolvasztjuk. Majd a
zacskó egyik sarkát kivágjuk és a csokoládét ízlés szerint
a süteményre csurgatjuk.
Tipp:
A sütemény jól záródó fémdobozban akár 2 hétig is
eltartható.
A hal gyorsan elkészíthető és finom. Az egyik kedvenc receptem a tejszínes-fűszeres szószban főtt tengeri hal. Család is imádja.
Halak közül azokat kedvelem, amelyekben nincs szálka (azaz filézett halak) vagy olyan óriási szálkákkal bírnak, amelyeket gyerekjáték kiszedni. Ehhez a recepthez is ezek a halak jók, mert a tejszínes-újhagymás-fűszeres szószban apró szálkákat keresgélni lehetetlen és idegölő.
Hozzávalók:
1 kg tengeri halfilé
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
3 dl tej
2 dl tejszín
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1/4 teáskanál frissen őrölt bors
1/4 teáskanál őrölt majoranna
2 gerezd fokhagyma
só
5 szál újhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál vaj
1 citrom
A vöröshagymát apróra vágom és az olíva olaj-vaj keveréken üvegesre párolom. Ezután ráteszem a fűszereket (koriander, szerecsendió, bors, majoranna, fokhagymapor), párszor átkeverem, majd ráteszem a lisztet és addig kevergetem, amíg a liszt kicsit megpirul. (Mintha rántás készítenék.) Felöntöm tejjel, tejszínnel és beforralom.
Az újhagymát felkarikázom, a halat nagyobb (4×4 centis) darabokra vágom.
A sűrű, fortyogó mártásba beleteszem a halat és az újhagymát, és néha-néha óvatosan megkeverem. 10-15 perc alatt átfő a hal, de mielőtt késznek ítélem, megnézem, megkóstolom.
Remek körete a halnak a főtt rizs és a tányéron jót tesz neki néhány csepp friss citromlé.
Semmi különleges, csak az összeszokott négyes a kiflin. Többszörös bűnnek is lehetne nevezni, ám randira mégsem ajánlott.
Hozzávalók:
1 doboz (150 g) tonhalfilé szeletek konzerv (sós lében vagy olajban, mindegy)
1 közepes fej lilahagyma
6-8 kisebb csemege uborka
3-4 evőkanál majonéz
A lilahagymát és a lecsepegtetett uborkát apróra kell vágni és összekeverni a lecsepegtetett tonhallal és majonézzel, és már lehet is enni.
Hozzávalók:
1150 g szilva (előkészítve mérjük le)
50 g szárított füge
1 tasak Dr. Oetker Citromsav
350 g cukor (nádcukor, gyümölcscukor, szorbit, vagy 25 ml
folyékony édesítőszer)
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1
˝ teáskanál őrölt fahéj
Előkészítés:
A szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük, félbe vágjuk,
kimagozzuk, és 1150g-ot kimérünk. A fügét apróra vágjuk.
Elkészítés:
A gyümölcsöket és a citromsavat egy főzőedénybe tesszük.
A dzsemfixet két evőkanál cukorral és a fahéjjal
elkeverjük, majd a gyümölcsökhöz adjuk. Az elegyet állandó
keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd a maradék
cukrot is hozzáadjuk. Az egészet állandó keverés közben
újra felforraljuk, legalább 3 percig zubogva forrni
hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és
azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk,
majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Tipp:
Friss gyümölcs hiányában fagyasztott szilvát is
használhatunk (kiolvasztva).
(kb. 6 adag)
Hozzávalók:
Barackos réteghez:
400 g őszibarack
200 ml narancslé
2 evőkanál cukor
1 tasak Dr. Oetker Expressz Tortazselé színtelen
Túrós réteghez:
100 ml hideg habtejszín
250 g túró (félzsíros)
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Ezen kívül:
50g étcsokoládé
Előkészítés:
Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk és
magját eltávolítjuk. Az étcsokoládét lereszeljük, vagy apró
darabokra vágjuk. 6 desszertes poharat
előkészítünk.
Elkészítés:
A barackos réteghez az előkészített őszibarackot
pürésítjük. A narancslét a
cukorral egy főzőedényben felforraljuk, és a tűzről levéve,
egy kézi habverő segítségével az expressz tortazselét
alaposan elkeverjük benne. Hozzákeverjük a pürésített
őszibarackot is, és kicsit hűlni (dermedni) hagyjuk.
A túrós réteghez a hideg habtejszínt konyhai robotgéppel
(habverő) kemény habbá verjük. A túrót a cukorral és
vanillincukorral elkeverjük, majd a tejszínhabot is
hozzáforgatjuk.
Az előkészített poharakba rétegezzük az őszibarackos
krémet, a reszelt csokoládét és a túrókrémet.
A desszerteket tálalásig hűtőszekrénybe helyezzük, és
tálalás előtt csokoládéval, őszibarack-szeletekkel
díszítjük.
Hozzávalók:
1250 g nektarin (előkészítve mérjük le)
250 g narancsfilé (előkészítve mérjük le)
250 ml narancslé (frissen facsart, vagy 100%-os)
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 tasak Dr. Oetker Befőzőcukor Szuper 3:1
4 evőkanál narancslikőr
Előkészítés:
A nektarint megmossuk, lecsöpögtetjük, eltávolítjuk a
magját, apróra vágjuk, és kimérünk 1250 g-ot. A narancsot
meghámozzuk, a fehér hártyát is eltávolítjuk. A narancs
húsát kivágjuk, majd kimérünk 250 g-ot. Kimérünk 250 ml
narancslevet.
Elkészítés:
A gyümölcsöket, a narancslevet és a vaníliás cukrot egy
főzőedénybe öntjük, és a befőzőcukorral alaposan
elkeverjük. Az egészet állandó keverés mellett nagy
lángon felforraljuk, majd továbbra is keverve 3 percig
zubogva forrni hagyjuk. Végül hozzákeverjük a narancslikőrt
is. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és
azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk,
majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Tipp:
A lekvárból kitűnő desszertet készíthetünk, ha natúr
joghurttal vagy túrókrémmel rétegezve tálaljuk.
Imádjuk a a maxi kinget... és miért ne lehetne ezt itthon is megcsinálni...
Elkészítés:
1. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit és a vajat.
2. Egyenként megkenjük az ostyalapokat a csokimázzal, és még mielőtt megkötne a máz, megszórjuk a pörkölt mogyoróval. Ha a két ostyalap megkenése közben kötni kezdene a máz, nyugodtan melegítsünk rajta. Ha megkentünk minden ostyalapot, tegyük őket hűvös helyre, hogy a máz megkössön.
3. Elkészítjük a karamellszószt. Kis fazékba kimérjük a cukrot és hozzáadjuk a vizet. Melegítsük közepes hőfokon, amíg a cukor felolvad, majd kicsit nagyobb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. Félrehúzzuk, hozzáadjuk óvatosan a tejszínt, a vajat, a sót és a csomagolás alapján előkészített zselatinport. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett összemelegítjük. Félretesszük, de nem hűtjük, nehogy a zselatin miatt idő előtt megkössön. Ha mégis el kezdene kötni kicsit melegítsünk rajta.
4. Elkészítjük a krémet. A kétféle cukrot a tejhez adjuk. Utána előkészítjük a zseletinport a csomagolás alapján, majd ezt is hozzákeverjük a tejhez. A zselatin olvadásáig, folyamatos kevergetés mellett melegítjük a tejet. Langyosra hűtjük, ezalatt a tejszínt kemény habbá verjük. A langyos tejbe apránként belekeverjük a tejszínhabot, ügyelve arra, hogy jól összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk.
5. Addig befejezzük az ostyalapokat. A langyos tejbe elkeverjük a mézet. Megforgatjuk az ostyalapokat a csokis oldalukkal lefelé, és jó alaposan meglocsoljuk a mézes tejjel (azért ne áztassuk teljesen el).
6. Majd három lapra teszünk a tejkrémből (persze nem a csokis oldalukra), kb a krém 1/6-od részét. Elegyengetjük, ezután ízlés szerint (1 csíkba, 2 csíkba, össze-vissza), mind a három lapra öntünk a karamellszószból. Ezután a megmaradt tejkrémet rátesszük a lapokra, szintén elegyengetjük. Végezetül a megmaradt ostyalapokat a csokis oldalukkal felfelé rátesszük, kicsit megnyomjuk. Majd irány a hűtő.
7. Pár óra (kb 2 óra) múlva már fogyasztható is.
Ropogós és tartós lesz a sváb módszerrel
A svábok nem kenyérrel, hanem burgonyával készítik a kovászos uborkát. Ha van otthon óburgonya, próbálják ki önök is.
Sváb szokás módjára az uborka nem a kenyértől, hanem a burgonyában lévő természetes keményítőtartalomtól "kovászolódik" meg. Sokan nem is hívják kovászos uborkának, hiszen ahhoz eredetileg kovászos kenyér kell, bár érlelése ugyanúgy a napon, 3-4 nap alatt történik.
A kovászos uborkának sokféle fűszerezése létezik, de amit mindenképpen érdemes beletenni az a kapor, a só és a fokhagyma. Ízlés szerint kerülhet még bele mustármag, babérlevél vagy szemes bors is. Egy 5 literes üveghez körülbelül 2,5 kg nagyobb méretű uborkára lesz szükség, amit alaposan meg kell mosni, akár dörzsölni is, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajta, mert úgy könnyebben megromolhat az uborka. Ha akarjuk, negyedekbe vagy félbe vághatjuk, de maradhatnak egészben is. Kb. 6 közepes szem burgonyára lesz szükségünk, amit megmosunk, mert héjástól fogjuk felhasználni, majd kettévágjuk. Meghámozunk 6 gerezd fokhagymát is. Egy csokor kaprot, a fokhagyma és a burgonya felét az üveg aljára tesszük, az uborkákat szépen az üvegbe rendezgetjük, majd még egy csokor kaporral, és a maradék fokhagymával és burgonyával zárjuk a sort. Ekkor mehet bele ízlés szerint további fűszer, például mustármag, babérlevél, végül langyos, sós vízzel felöntjük. Literenként nagyjából 1 dkg só szükséges. A tetejét kistányérral vagy alufóliával lefedjük, majd a napon 3-4 napig érleljük.
Hogy miért szeretik?az uborka igazán ropogós lesz
mivel nem kenyérrel készül, nem lesz zavaros a leve
hűvös helyen akár hónapokig is eláll
ezt a módszert savanyú káposzta esetében is alkalmazni lehet
A burgonyát se dobjuk elAz uborkával érlelt burgonyát megehetjük az uborka mellé, de lereszelve, kevés ecettel, reszelt fokhagymával és tejföllel elkeverve, igazán finom burgonyás salátát kapunk.
Hozzávalók:
1200 g sárgabarack (előkészítve mérjük le)
6 teáskanál levendula virág
2 evőkanál citromlé
350 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1
Előkészítés:
A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, 1200 g-ot
kimérünk. A levendula virágot megmossuk, szárát
eltávolítjuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés:
A gyümölcsöt, a citromlevet és a levendulát egy főzőedénybe
öntjük. Hozzáadjuk a két evőkanál cukorral elkevert
dzsemfixet. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon
felforraljuk, majd a maradék cukrot is hozzáadjuk. Az
egészet állandó keverés közben újra felforraljuk, 3 percig
zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a
tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük,
jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.