Keresés a fórumban

Sziasztok! Bevált meggylekvár recepteket keresek, leginkább olyat, amelyben nincs tartósítószer....ha van valami jó receptetek, kérlek ne kíméljetek... Ja, és az elrakási módszerek érdekelnének...Előre is köszi!
  1. 2009-06-17 14:0540.
    Köszönöm szépen a receptet, nagy vonalakban én is így csináltam..., igaz én paszírozóval "segítettem" a kicsöpögtetést ! Legközelebb már gördülékenyebben megy majd...
    2009-06-17  13:38
    vintimi (39)
    előzmény:
  2. 2009-06-17 13:3839.

    Szia!

    Ahogy ígértem itt van anyósom meggyszört és lekvár receptje:

    Szörp: Kimagozott, megtisztított meggyet le kell darálni vagy turmixolni. Minden 1 liter meggypéphez 50 dkg cukor+fél liter vízből főzött szirupot számítunk és összekeverjük. Az egészet beletesszük egy tiszta párnahuzatba (vagy hasonlóba) és 1 napig csöpögtetjük. A felfogott szirupba literenként +25 dkg cukor keverünk, üvegekbe töltjük, Na-benzoátot szórunk rá és 25-30 percig gőzöljük.

    Lekvár: a szörp készítése után maradt meggyhúsból Dr oetker dzsemfix extra 2:1 alapján készíti a lekvárt, úgy hogy kilónként még 15 dkg cukrot tesz hozzá.

    Sok sikert kívánok hozzá!

    2009-06-12  14:43
    tüttürüttü (1)
    előzmény:
  3. 2009-06-17 10:4438.
    No, túlvagyok életem első lekvárfőzésén...elméletben már nagyon jól ment, gyakorlatban nem annyira! Ribizlivel kezdtem, aztán bele került a megggy is fele-fele arányban! A gyümit megtisztítottam, merülő mixerrel összezúztam kicsit, majd felraktam főni cukorral! kb 1,5 órát főztem, de esze ágában sem volt sűrűsödni...kicsit sem! Úgyhogy leszűrtem, a sűrűjéből lekvár lett, a levéből szörp...meglátjuk mi lesz belőle...ízre fini...
  4. 2009-06-16 17:5137.
    Na látod, erre mondják, mindig tanulaz ember.
    2009-06-16  14:04
    nutoc (36)
    előzmény:
  5. 2009-06-16 14:0436.

    Jah kérem, úgy könnyű csillogni-villogni

    Sorban a polcon a szemes bors, szemes kukorica, szemes por szépen felcimkézve

    2009-06-16  12:50
    Sarapod2 (33)
    előzmény:
  6. 2009-06-16 13:3935.
    Azt próbálta már valaki, hogy zselésítő helyett ribizlit használt kocsonyásítani?
  7. 2009-06-16 13:1134.
    szia! én alaposan elmosogatom, azután beteszem őket a forró sütőbe úgy 10 percre 200 fokra VIGYÁZAT! forró lesz, én általában ott hagyom őket kihűlni. ezzel kezdek és mire a lekvár elkészül már meg lehet fogni az üvegeket.
    2009-06-16  11:53
    tüttürüttü (30)
    előzmény:
  8. 2009-06-16 12:5033.

    Sajnos még a szélére nem volt időm felrakni a díszcsíkot, remélem még a piac előtt meg lesz az is.

     

    Por szem, ja azért nincs, mert én azt is elrakom befőttnek! ű

     

    Igen, kb. egy hónapi tartalékom van, ha beütne a krakk.

    2009-06-16  12:28
    nutoc (31)
    előzmény:
  9. 2009-06-16 12:3132.

    Finom a meggy lekvár is fűszerekkel. (a szilva még jobb)

     

    Üvegeket én mosogatógépben mosom 60 fokon, de ha kézzel mosogatnám, sem főzném ki. Tiszta legyen, az a lényeg. A csírátlanítást majd megoldja a forró lekvár.

    2009-06-16  11:53
    tüttürüttü (30)
    előzmény:
  10. 2009-06-16 12:2831.

    Sziasztok!

     

    Off:

    Sarapod, ez a kamra hihetetlen

    Körzővel-vonalzóval méred ki a dolgok helyét?

    És milyen 3 kívánságos aranyhalat fogtál ki, hogy sehol egy porszem?

    Én is elég módszeres vagyok, de itt elfogott a "sárga irigység".

    Echte felkészültség a válságosabb időkre

     

     Elkérhetem én is a puncsos receptet? Még mindig roskad a fánk a cseresznyétől, pedig már az egész baráti körünk rájárt.

     

    On:

     

     

     

     

     

    2009-06-13  09:29
    Sarapod2 (13)
    előzmény:
  11. 2009-06-16 11:5330.

    Nekem éjszakai lekvárfőzésem lesz...napközben a gyerekektől nem tudom megcsinálni! A befőttes üveget hogy készítek elő! Kifőzitek, fertőtlenítitek...stb?

     

    2009-06-16  09:03
    chilii (29)
    előzmény:
  12. 2009-06-16 09:0329.
    nem tudom anyám tegnap leszedte-e a maradék meggyet, ha igen, akkor ma este én is megint lekvározom. ha nem akkor pech, a meggyfa 4-5 kaptár mellett van, és szedni csak akkor tudom, ha a méhek már horkolnak éjszaka meg aludni kell nem lekvárt főzni na majd kiderül ha végeztem a gályán!
    2009-06-15  18:04
    Sarapod2 (28)
    előzmény:
  13. 2009-06-15 18:0428.

    Most kaptam én is 2 kg meggyet. :( Holnapi program.

     

     

    Valamint kaptam spenótfáról óriás leveleket, most átmostam őket, a középső vastag szárat leszedtem, és a leveleit kis sós, tejes vízbe megabáltam. Holnap spenót lesz a fiúk örömére. :)

    Valamint kaptam mángold-ot, eddig csak hallottam róla, most ezt is kipróbálom.

     

     

    A tárolással én is úgy vagyok, hogy ez egy kis falu, legalább 1 hónapra való tartalék legyen. Száraztészta 1-1 csomag mindenből, ha nincs akkor gyúrok. Télen a hó miatt, nyáron a meló miatt, ne kelljen hetente bejárni a városba. 

    2009-06-15  16:05
    chilii (27)
    előzmény:
  14. 2009-06-15 16:0527.
    "nincs benne sok minden"
    nálunk így néztek ki a garázs abc-k a lakótelepen amikor még ott laktam
    mondjuk lisztet én is halmozok a kenyérsütés miatt, de az gyorsan cserélődik is. a száraztészta készletekkel nem dicsekednék (legyen elég annyi, hogy ha egy méter hó esne és nem ásnának ki egy hónapig se, akkor sem halnánk éhen)

    egyébként, hogy on is legyek: kimagoztam a maradék meggyemet, lemértem, pont 1 kg volt. beletettem a lekvárfőző fazekamba (10 literes ) és egykezes krumplitörővel megnyomogattam egy kicsit, hogy legyen leve, hozzáadtam 500 g cukrot és egy 2:1 dzsemfixet, 3 percig forraltam és ment az üvegekbe
    2009-06-15  15:23
    Sarapod2 (26)
    előzmény:
  15. 2009-06-15 15:2326.

    A tartós élelmiszereket mindig az ujat hátra teszem, de nincs benne sokminden. Liszt-cukor-só 10-10 kg. A befőtteket pedig még szavatosság előtt elosztogatom.

     

     

    2009-06-15  14:33
    chilii (21)
    előzmény:
  16. 2009-06-15 15:1425.
    Paradicsompaszírozó!?
    2009-06-15  15:10
    sgne (24)
    előzmény:
  17. 2009-06-15 15:1024.
    Érdekelne, hogy kimagozás nélkül lehet-e lekvárt főzni. Szatmárcsekén nagyon apró szemű szilvából főzik a lekvárt, magostól és valamin átpaszírozzák. Így szeretném én is meggyből, de nem tudom, hogy lehetne a magot kiválasztani. Van valakinek erre ötlete? 
    2009-06-12  14:43
    tüttürüttü (1)
    előzmény:
  18. 2009-06-15 14:5423.
    Nagyon jól hangzik! Már én is készülök a befőzésre, de a hétvégén szedett meggyet, anyukám "elorozta" a fagyasztójába...a többi meggy meg még érhet...a szomszéd szerint (neki is ilyen fái vannak) ha most szedjük le a világ össze cukra kevés lesz hozzá...viszont még nem kukacos, nagyon guszta...szerintetek?
    2009-06-15  14:42
    i.nora (22)
    előzmény:
  19. 2009-06-15 14:4222.

    Megmosom, kimagozom, megmérem, ledarálom és ahány kg. annyi fél  kg. cukrot teszek hozzá és addi gfőzöm amíg elfő a habja és sűtű lesz. Nagyon sűrűn keverem. Kimosott megszárított üvegekbe teszem tetejére folpackot, majd a  csavaros tetejét és meleg dunsztban kihűtöm. Ki sövegekbe teszem, mert ha felbontom csak hűtőben tárolhatom mivel nincs benne semmilyen tartósító. 

     

    Felbontatlanul  két évig biztos eláll, tovább még nem próbáltam mert mindig megesszük.  Szerintem nagoyn finom, mindenkinek ízlett eddig aki megkóstolta.

  20. 2009-06-15 14:3321.
    Húúúamindenségit! te titkon boltot üzemeltetsz a spájzban? hogyan tudod ennyi mindennek a szavatosságát nyomon követni? nekem ehhez már logisztikai program kellene
    én 3, azaz három üveg meggy dzsemmet főztem tegnap
    2009-06-13  09:29
    Sarapod2 (13)
    előzmény:
  21. 2009-06-15 14:2320.

    Hűha, szívesen lennék egérke a kamrádban..... :-)

    2009-06-13  09:29
    Sarapod2 (13)
    előzmény:
  22. 2009-06-15 13:5819.

    Hűha!! Ilyen kamráról álmodok én is. Egyébként ma főztem meg életem első lekvárját meggyből, dzsemfixxel, remélem jó lesz. Még most nagyon folyós, de remélem, hogy sűrűsödik egy picit, de az íze jónak tűnik!

     

    Az én anyukám és nagymamám is hosszú-hosszú órákig főzte a lekvárokat, és milyen finomak voltak !!!

      

    2009-06-13  09:29
    Sarapod2 (13)
    előzmény:
  23. 2009-06-15 11:3818.

    Ez gyönyörű!Igaz, hogy nem meggy, de a fekete erdeiről eszembe jutott egy recept, mert mindkettő valami vékony reklámfüzetkében van meg nekem, Megkerestem a receptet a neten, mert lusta vagyok bemásolni, ez a banáner.

    Nekünk nagyon ízlett, de ez pont arra való, hogy hamarosan elfogyjon, az a kis üveg, amit eldugtam karácsonyig, már nem volt olyan finm, mint frissiben, illetve inkább az volt vele  a baj, hogy változott a színe, nem előnyére. Kisebb, olyan "nagymama lekváros" üvegekbe raktam.

    2009-06-13  09:29
    Sarapod2 (13)
    előzmény:
  24. 2009-06-15 11:0917.

    Köszönöm mégegyszer a receptet megcsináltam és nagyon finom lett párom meg is evett egy kis üveggel

     

    Andi

    2009-06-13  12:31
    Sarapod2 (15)
    előzmény:
  25. 2009-06-13 15:1016.

    Húúú, nagyon jól néznek ki a lekvárjaid, nagyon ügyi vagy!!!!

    Meggyet még én sem aszaltam, csak almát! Egyébként a párom házilag barkácsolt egy aszalót, ami a napenergiát felhasználva aszalja a gyümölcsöt, csak kirakom a napra, és kb 2 nap alatt kiszárítja a gyümit! Nagyon kíváncsi lennék a receptedre...

    2009-06-13  09:29
    Sarapod2 (13)
    előzmény:
  26. 2009-06-13 12:3115.

    Innen az NLC-ről írtam ki a receptet, de sajnos csak privibe tudtam beemelni. Nagyon finom !

     

    2009-06-13  12:25
    andreago (14)
    előzmény:
  27. 2009-06-13 12:2514.

    Szia, szeretném megkérdezni a puncsos-cseresznye lekvár receptjét.

     

    Köszönöm:Andi

    2009-06-13  09:29
    Sarapod2 (13)
    előzmény:
  28. 2009-06-13 09:2913.

    Sziasztok !

     

    Ide találtam, mert én is szeretek befőzni. Most épp cseresznye és meggy, valamint ribizli szezon van. Már 3. napja főzöm a lekvárokat. Tegnap cseresznyés-puncsos lekvárt főztem, ime a képen. Egyenlőre csak 1 kg gyümölcsből, mert ez a főpróba volt. Várom a jó kis különlegességeket én is. Sajnos a fagyóba csak 4-4 zacskóval tudtam eltenni, pedig télen levesnek, gyümölcsszósznak onnan a leg jobb.

     

    Ha megkérlek beírnád, hogy aszalod a meggyet? Van aszalógépem, de még soha sem csináltam. Köszönöm.

    Itt a kamrám, de még fér ám bele.

    2009-06-13  08:57
    tüttürüttü (12)
    előzmény:
  29. 2009-06-13 08:5712.
    Én sem szeretnék ipari mennyiséget készíteni, de a 8 meggyfánk dugig van meggyel, nagyon sajnálnám ha tönkre menne. Megpróbálom az aszalást és fagyasztani is fogok belőle...
    2009-06-12  22:21
    Mononoke (10)
    előzmény:
  30. 2009-06-13 08:4811.
    Még egyszer köszönöm, és várom/várjuk a receptet !
    2009-06-12  22:10
    vintimi (9)
    előzmény:
  31. 2009-06-12 22:2110.

    Szerintem próbáld ki kicsiben, ha ízlik fűszeresen is, hajrá, de én nem eröltetném.

    Amúgy én is a gyümölcs+cukor lekvár híve vagyok. Főzd amíg besűrűsödik, nem kicsit, hanem olyan jó dúsra, akkor üvegekbe, tehetsz a tetejére szalicilt, de nem biztos, hogy kell, aztán mehet a szárazd dunsztba, ott kihül, és kész.

    Én sosem csinálok "ipari" mennyiséget, nincs hova tenni, amúgy meg pár kis üveg, egy anyósomé, a többi a hűtőbe, és nagyon hamar elkopik. Mindig az idényből.

    Jó lenne egy lakás, ahol van kamra (sóhajtós szmájli)

    2009-06-12  21:36
    tüttürüttü (8)
    előzmény:
  32. 2009-06-12 22:109.

    Szia!

    Leghamarabb vasárnap tudom majd megkérdezni, és a jövő hét elején leírom neked (is)!

    Üdv. Timi.

    2009-06-12  20:15
    tüttürüttü (7)
    előzmény:
  33. 2009-06-12 21:368.
    Köszönöm a többieknek is a recepteket! Az adalékanyagokat, mint tartósító, zselésítő azonban kerülni szeretném...ahhoz mit szóltok tapasztalt befőzők: fűszereket pl. szegfűszeg, szegfűbors, fahéj stb. lehet bele rakni !?
  34. 2009-06-12 20:157.
    Szia! Igen, kíváncsi lennék az általad leírt recept mennyiségeire  is!
    2009-06-12  15:02
    vintimi (3)
    előzmény:
  35. Torolt_felhasznalo_212126
    Torolt_felhasznalo_212126
    2009-06-12 17:016.
    Meggy dzsem

     

    Hozzávalók:
    Hozzávalók 4 db 5/4-es üveghez:
    2 kg kimagozott meggy
    18 dkg cukor
    6 dl víz

    Elkészítés:
    A frissen szedett meggyet szártalanítom, átválogatom, megmosom és kimagozom. A meggy felét húsdarálón ledarálom, és cukor nélkül sűrűre főzöm. A cukorból és a vízből sűrű szirupot főzök, ügyelve, hogy a szirup ne karamellizálódjék. A kész sziruphoz hozzáöntöm az előfőzött meggyvelőt és az egészben hagyott meggyeket. Tovább főzöm, amíg sűrű nem lesz. A kész dzsemet forrón, előmelegített, széles szájú üvegekbe töltöm, és azonnal légmentesen lezárom. A lezárt üvegeket tiszta ruhával letakarom, és hagyom kihűlni. A készítményt hűvös, száraz helyen tárolom.

    ......................................................... .....................

    Cseresznye- és meggyíz

    A jól megmosott, kiválogatott gyümölcsöt kimagozzuk és megdaráljuk. Állandóan keverve sűrűre főzzük. A gyümölcs édességétől függően egy kg cseresznyéhez 30-35 dkg, meggyhez 45-50 dkg cukrot adunk, amivel még tovább főzzük kb. 20 percig. Állandóan kevergetjük, mert a cukor hozzáadása után könnyebben leég, és a tűz se legyen erős, mert ha a cukor karamellizálódik, megváltoztatja a gyümölcs eredeti ízét. A sűrű lekvárt előmelegített üvegekbe töltjük, és ha elég sűrűre főztük, akkor lekötés nélkül hagyjuk kihűlni. Másnapra a lekvár teteje megbőrösödik, ekkor lekötjük, és a kamrába tesszük. Ha hígabbra főztük, vagy kevesebb cukrot tettünk hozzá, akkor a forrón üvegekbe töltött lekvárt azonnal lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Készíthetjük külön-külön vagy keverve is.

    ......................................................... ...................

    Meggy-málna lekvár


    Hozzávalók:
    1 kg málna,fél kg meggy,kb 70 dkg cukor

    Elkészítés:
    A gyümölcsöket megmossuk,a meggyet kimagozzuk,egy edényben összekeverjük a cukor felével,kicsit állni hagyjuk,hogy levet
    engedjen,majd folyamamtos kevergetés mellett sűrűre főzzük,hozzáadjuk a maradék cukrot és még pár percig főzzük.Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk az üvegeket és szárazdunsztba tesszük kb. 2 napra.
    2009-06-12  14:43
    tüttürüttü (1)
    előzmény:
  36. 2009-06-12 16:275.

    Magozott megy, kilónként 25 dkg cukor, Quittin - forrástól számítva 5 percig főzöd, üvegekbe töltöd (színültig), rátekered a tetejét, fejre állítod, 10 perc után vissza a talpára, és mehet a kamrapolcra. :-)

     

     

    Egy-két üveggel érdemes kipróbálni a Fekete-erdei meggylekvárt. Csoki van benne, meg cseresznyepálnika. A google kidobja a receptjét. Isteni. :-)

    2009-06-12  14:43
    tüttürüttü (1)
    előzmény:
  37. 2009-06-12 15:124.
    Jujjj, erről eszembe jutott megboldogult nagyikám: "vájlingnyi" kimagozott meggyre x kg cukor, 1-2 napig kevergetés /+kóstolgatás/, azután a leve ment szörpnek, a meggy meg üvegbe, csak így magában, némi szalicil a tetejére... Télen ezt sütibe szórva, vagy csak úgy magában, egyszerűen mennyei volt!!!
    2009-06-12  15:02
    vintimi (3)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Ha jobban néznék ki, kiesnék az ablakon;-)
  38. 2009-06-12 15:023.

    Anyósom úgy csinálja, hopgy leturmixolja a meggyet, cukrozza és beleteszi egy tiszta "huzatba" (olyasmi mint egy párnahuzat, de csak erre a célra használja) és lecsöpögteti a levét. Ebből szörpöt főz, majd a "hús" részéből főzi a lekvárt. Mindkettő nagyon finom. Ha kéred, elkérem tőle a pontos mennyiségeket.

     

    2009-06-12  14:43
    tüttürüttü (1)
    előzmény:
  39. Torolt_felhasznalo_468834
    Torolt_felhasznalo_468834
    2009-06-12 14:572.
    Én egész egyszerűen a dr.Oetker vagy a Hass Quittin fixekkel csinálom. Kimagozom, van, hogy egészben hagyom, van, hogy előtte leturmixolom és úgy főzöm.
    2009-06-12  14:43
    tüttürüttü (1)
    előzmény: