2016. 12. 09. Natália

Palacsinta vízzel

kivi39
Létrehozva: 2009. Április 1. 17:38

Sziasztok!

 

Tej nélkül, csak vízzel szeretnék palacsintát készíteni. Hogyan csináljam, hogy ne szakadjon? Én több tojást tennék bele, de bizotsan van, aki profi ebben.

 

köszi a segítséget!

 

 

33 hozzászólás
  1. adri5
    Offline
    2011. október 30. 16:0733.

    Sziasztok!

     

    Olajozási tipp: én arclemosó vattakorongot szoktam használni. Olajjal átitatom, és pár körkörös mozdulattal bekenem a palacsinatsütőt (minden egyes pali előtt). Minél forróbb a sütő, annál vékonyabb lesz az olajréteg. Ujjakra azért vigyázni kell, de ha elég gyors vagy, nem éget! Ha mégis, akkor egy plusz (száraz) korongot kell hozzátapasztani a fogás oldaláról, és/vagy össze lehet csíptetni az ujjpárnákkal.

    Előnyei: GYORS, olaj-takarékos, szép egyenletesen sül rajta a tészta.

    Ez esetben a bekevert tésztába NEM KELL olaj, egy csepp se. Nekem még a korpás tészta sem ragad le "így".

     

    Sok szeretettel küldöm

    Mindenkinek.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_234775 (20)
    2009-04-01  20:24
  2. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    Offline
    2009. Április 2. 11:2931.
    Ezért irtam, hogy próbáld ki.Sokan  nem hitték és biza  megy......és nem főtt, vagy párolt a hús.....Teflonserpenyő pici szóda és rá a bifsztek.......
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_234775 (29)
    2009-04-02  07:42
  3. kivi39
    Offline
    2009. Április 2. 09:4630.

    Este már nem tudtam visszajönni, mert közben a lányom belázasodott. Most jöttem, hogy megköszönjem a segítséget, nagyon jól sikerült a palacsinta. Lehet, hogy ezután is így csinálom, mert sokkal vékonyabbra sikerült, mint tejjel. Az íze is ugyanolyan lett, a lányom örült neki, mert kiderült, hogy tejérzékeny.

     

    Megdöbbentem a rengeteg hsz-en, úgy hogy most olvasgatni fogok egy ideig.

  4. Torolt_felhasznalo_234775
    Torolt_felhasznalo_234775
    Offline
    2009. Április 2. 07:4229.
    A marhasült csak sülve készülhet, az általad leírtakból egy párpol marhaszelet fog kikeveredni. A beefsteak-et gyorsan ,hirtelen sütjük kevés zsiradékon, sokan túlsütik, mert attól félnek, hogy ilyen rövid idő alatt nem létezik, hogy megsül. A hirtelen sütésnek az a lényege, hogy megakadályozza, hogy a hús egyszerre nagyobb mennyiségű vizet adjon ki magából, tehát nem indul be a párolódás folyamata.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_193625 (26)
    2009-04-01  21:51
  5. Torolt_felhasznalo_234775
    Torolt_felhasznalo_234775
    Offline
    2009. Április 2. 07:3428.
    Írtam a receptben, hogy nem szabad állni hagyni , előttem valaki írta ,hogy pihentetni kell, de ez nem egy kelt tészta!!! A lisztnek nem kell dagadnia, hiszen hő hatására, vagyis sülés közben kell, hogy megdagadjon, felszívja a nedvességet, ha már pihentetjük előre, nem lesz megfelelő palacsintánk.
    előzmény:
    rágica (24)
    2009-04-01  20:36
  6. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    Offline
    2009. Április 1. 21:5227.

    bifsztek akart lenni!!

     

  7. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    Offline
    2009. Április 1. 21:5126.

    Lehet , hogy túltárgyaltuk, de......csináltatok már olyt hogy  szódaviz a serpenyőbe (csak az aljára kics) és ebben még marhahúst is süthettek és gyönyörüen megpirul és belül szaftos marad!??

    Próbáljátok ki....Bigsztek....és semmi zsir , vagy olaj....

    előzmény:
    kisgondban (10)
    2009-04-01  18:32
  8. Torolt_felhasznalo_189330
    Torolt_felhasznalo_189330
    Offline
    2009. Április 1. 20:3825.
    Miért?
    előzmény:
    rágica (19)
    2009-04-01  20:19
  9. rágica
    Offline
    2009. Április 1. 20:3322.

    Éppen ilyen használati utasítást kérek, a tojás nélkülihez is!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_234775 (20)
    2009-04-01  20:24
  10. Torolt_felhasznalo_234775
    Torolt_felhasznalo_234775
    Offline
    2009. Április 1. 20:3321.
    Leht csinálni tojás nélkül is csak jóval sűrűbben kell hagyni a tésztát, a liszt kötőanyagának kell ilyenkor a tésztát összetartani!!!  Szódabikarbonát egy kicsit tégy bele.
    előzmény:
    rágica (19)
    2009-04-01  20:19
  11. Torolt_felhasznalo_234775
    Torolt_felhasznalo_234775
    Offline
    2009. Április 1. 20:2420.

    Először is nézzünk egy konkrétumot:

    1.,  igazából csak az ízén változtat, ha vízzel keverjük ki. 

    2., a palacsintát rögön a kikavarás után el kell kezdeni sütni  NEM KELL állni hagyni, mert megnyúlósodik a kisült tészta

    3.,PERSÜN mondja a nagyobb pal.sütőt, de a nagyobb sütőbe is lesz pereme a tésztának, mert ugye abba többet is teszünk.

    4., Nagyon befolyásolja a palacsinta elkészítésének minőségét maga a sütőedény, ha lemez palacsintasütőt használsz, jól ki kell égetni először, és a legfontosabb , CSAK palacsintához használd, elmosni sosem kell, csak papírtörlővel jól kitörölni!!!!

    5.,Sajnos a kellemes édes palacsintát csak a teflon sütők viselik el.

    6., Egy pontos recept sima vízzel készítve: 1/2kg liszt, 3 nagy, vagy 4 kisebb tojás, csipet só, ízlés szerint 1-2 csomag vanilliás cukor, 1 evőkanál kristálycukor ( a teflonos sütéshez tehetünk még 1-1.5 kanállal) mokkáskanál szódabikarbóna, ez nagyon kellemesen lazítja a tésztát, sülés közben lukacsos szerkezetűvé válik ehhez adunk 1/2 liter vizet, nem hideg, szobahőmérsékletűt lehetőleg és habverő segítségével keverni kezdjük, mikor elkeveredett rendesen addig önts után langyos vízzel míg sűrű krémtejszín állaga nem lesz, csinálj egy próbát , ha vastagnak találod kevés vizet utána önthetsz, de csak apródonként. Amikor olyan vékony a pali, mint ahogy azt szerted, jegyezd meg szemre a sűrűsségi állagát és legközelebb is csináld így.

    Megjegyzés: a legbeváltabb módszer, ha a hagyományos sütőnél mindíg tésztaöntés előtt olajozunk, teflonsütőknél a megadott mennyiségű tésztához adjunk 1-1,5 dl olajat mindíg fel-fel kavarva. A sütést akkor kezdjed el amikor a melegedő palacsintasütő fölé10 cm-re téve a tenyered tökéletesen forró hőt érzel azonnal .

     

    Ha finom lett a palid küldjél nekem is!

    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-04-01  17:38
  12. rágica
    Offline
    2009. Április 1. 20:1919.

    Nekem csak tojás nélkül kellene palacsintát sütni, de valahogy nem akar sikerülni. (Leragad.)

    Tejjel, tojással, buborékos vízzel naccerűen megy.

    Örömmel fogadnék néhány konkrét tanácsot ez ügyben.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_189330 (18)
    2009-04-01  19:56
  13. Torolt_felhasznalo_189330
    Torolt_felhasznalo_189330
    Offline
    2009. Április 1. 19:5618.
    Én csináltam már szódavízzel, tojás nélkül. Töltve nem lehetett megkülönböztetni. Az arányokra nem emlékszem, csak azért írom, hogy nem lehetetlen.
    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-04-01  17:38
  14. lajosne59
    Offline
    2009. Április 1. 19:3017.
    Soha életemben nem készítettem tejjel, sem szódával.
    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-04-01  17:38
  15. Detti.
    Offline
    2009. Április 1. 19:1316.

    Szia!

     

    Nekem a csak víz-liszt-cukor palacsinta is sikerült elsőre, teflon sütőben sütöttem.

     

    Az már más tészta, hogy a tejallergiásom az 1 falatot kiköpte és utána többet nem is volt hajlandó megkóstolni. :)

    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-04-01  17:38
  16. marcsi0211
    Offline
    2009. Április 1. 19:0815.

    Mért tiltottak ki te visszajáró lélek?Mit követtél el?

     

    Én mindig géppel keverem ki a tésztát és az olajat is ugy teszem bele hogy jól elkeveredjen. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
    2009-04-01  19:07
  17. Torolt_felhasznalo_141893
    Torolt_felhasznalo_141893
    Offline
    2009. Április 1. 19:0814.

    Teljesen beledolgozom:)

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
    2009-04-01  19:07
  18. Torolt_felhasznalo_141893
    Torolt_felhasznalo_141893
    Offline
    2009. Április 1. 19:0413.

    Sziasztok!

     

    Olvasgattam, és közben eszembe jutott, hogy nekem a legszéle a palacsintáknak mindig teljesen megkeményedik, pedig a tésztába is teszek olajat.

    Ez vajon miért van?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
    2009-04-01  19:02
  19. kisgondban
    Offline
    2009. Április 1. 18:3210.
    akkor most megkérlek arra, hogy rakj bele szódavizet jó?....
    előzmény:
    hörpi (6)
    2009-04-01  18:01
  20. marcsi0211
    Offline
    2009. Április 1. 18:309.

    Azt én se tudom hogy miért lesz vékony mert a tiszta vizzel is az lesz.

     

    Tudom hogy mennyit kell a palacsintasütöbe tenni. 2 naponta min. 30 db sütök igy. 

    előzmény:
    hörpi (6)
    2009-04-01  18:01
  21. macskacsapda
    Offline
    2009. Április 1. 18:298.
    A palacsintasütőtől is függ. Amelyiknek egész síma a belseje, azzal lehet vékonyat sütni, ha az a picit recés belsejűd van, azzal sajnos nem. Tapasztalat.
    előzmény:
    hörpi (6)
    2009-04-01  18:01
  22. hörpi
    Offline
    2009. Április 1. 18:016.

    Mitől lesz vékony a szódavíztől? 

    Nekem sajnos nem sikerül soha vékonyra.

    Igaz nem raktam még bele soha szódavízet. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_193625 (4)
    2009-04-01  17:46
  23. kivi39
    Offline
    2009. Április 1. 17:545.
    Köszönöm mindenkinek! Eddig mindig tejjel és vízzel csináltam, most akkor próbálkozom így. Köszi!
  24. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    Offline
    2009. Április 1. 17:464.

    Szódavizzel és  több tojással csináld, nagyon szép vékony palacsintákat lehet igy késziteni..

    Viszont kicsit  hagyd állni, hogy  a liszt megduzzadjon...

    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-04-01  17:38
  25. marcsi0211
    Offline
    2009. Április 1. 17:463.

    Én nem rakok bele több tojást és mindig vizzel készitem és soha nem szakad de cukrot se teszek a tésztába.

     

    Nekem a tejes szokott leragadni hiába zuditom abba is az olajat. 

    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-04-01  17:38
  26. Ree
    Ree
    Offline
    2009. Április 1. 17:442.
    Liszt tetszés szerint, egy tojás, kevés cukor és só, vmint annyi víz, amennyi kell:D Vagyis hogy jó legyen az állaga... nekem ennyi. Nem vagyok egyáltalán profi, sőt:D De ez még megy...nekem isss:D
    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-04-01  17:38