Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Liliom

kivi39
Létrehozva: 2009. március 6. 21:22
Sziasztok! Kaptam egy gyönyörű liliomot. Már elvirágzott, sárgulnak a levelei. a kérdésem az, hogy mit kell vele csinálnom, hogy újra hajtást hozzon. Tavaly is kaptam egyet, arra azt mondta a virágos, hogy szárítsam ki és szeptemberben kezdjem el újra locsolni. (panelban lakom, nincs erkély se) Ki is hajtott, de csak egy halom 5-8 centis levelet hozott, szárat nem. Szeretném, ha mindkettő újra hozná a gyönyörű és illatos virágait. Van ötletetek, hgoy mit tegyek vele? Most egy kicsit el kell mennem, mert a párom tart igényt a gépre, de később visszaolvasok.
  1. 2009. március 10. 08:388.

    Szia!

     

    Gyakorlatilag menthető még a sárguló levél, de kevés esélyt látok arra, hogy ezt tömbházi lakásban meg tudod tenni. Én folyamatosan virágoztatom (decembertől március végéig) a hagymás növényeket a családi házunkban, ahol szintén meleg van és kevés fény, ezért mire virágozni kezdenek (tulipán, nárcisz, jácint, krókusz, amarílisz) a leveleik felnyúlnak, sárgulnak. Elvirágzást követően azonnal 6-8 fokos helységbe viszem őket, ahol több a fény is. Itt a növekedésük leáll, viszont a fény hatására a levelek klorofill képződése beindul. Mire odakint kitavszodik, addigra összeszedik magukat, kiteszem őket a szabadba, így van idejük a hagymákat erősíteni. Ha a családi házban tartanám őket biztos vagyok benne, hogy tönkremenne a levelük.

    Nem tudok jobb tanácsot adni neked, minthogy kétévente virágoztasd a lilomhagymákat. Vegyél többet és kersztévesen neveld őket, így minden évben lesz virágzó lilomod. Sajnos a hagymás virágok nem benti növények, ezért tartósan nem viselik el a meleget.

    Szívesen válaszolok máskor is. Írj nyugodtan.

    Szia!

     

    előzmény:
    kivi39 (6)
    2009-03-09  21:28
  2. 2009. március 9. 21:297.

    Szia! Nagyon köszönöm a segítséget! Írtam a topicba. Lehet, hogy később is keresni foglak, ha kérdésem lesz.

     

    Üdv: kivi

    előzmény:
    Kertember (5)
    2009-03-09  10:16
  3. 2009. március 9. 21:286.
    KÖszönöm a segítséget! Szerinted azt a liliomot, amelynek sárgul a levele, még meg lehet menteni, ha elkezdem óvatosan tápoldatozni és locsolni? Írtam, hogy van egy másik is, amelynek egészen pici levelei vannak. Ha azt most hideg helyre teszem (a fiamnál szinte egész télen nyitva van az ablak, ott ezért nincs virág, de úgy látszik, van amelyik itt is jól fogja érezni magát) akkor erősödni fog a hagyma? Még egyszer nagyon köszönöm, lehet, hogy időnként megjelenek a kérdéseimmel. A szobanövényeim gyönyörűek, de a hagymásak valahogy érezték (érzik) jól magukat nálam.
    előzmény:
    Kertember (5)
    2009-03-09  10:16
  4. 2009. március 9. 10:165.

    Szia Kivi!

     

    Láttam írtál a növénykedvelőkhöz, onnan jöttem át ide. Talán tudok segíteni.

    Bocs, ha túl dedósan magyarázok, és nem mindig egymásra épülve, de igyekszem minél jobban bemutatni neked, hogy mért nem virágzik a liliomod, illetve mit tehetnél azért, hogy virágozzon. Sajnos most nincs időm megszerkeszteni a mondandóm, ezért tűnhetek kapkodónak.

    Nem a legkönyebb dolog tömbházba nevelni olyan virágokat, amik nem szeretik a tömbházi lakásban uralkodó körülményeket.

    A liliom egyik képviselője a hagymás virágoknak. Róluk általánosságban azt lehet elmondani, hogy minél erősebb, nagyobb, egészségesebb a hagymájuk, annál szebb, több, nagyobb virágot fejlesztenek. A hagyma mérete mellett vannak még egyéb tényezők, mint pl. a fény, a hőmérséklet és gondozás körülményei. A hagymáknak szükségük van pihenésre a vegetációs időt követően, valamint hideghatásra, ami több fajnál a virágrügyet generálja.

    Ahhoz, hogy újra virágozzon a lilomod, első és legfontosabb teendőd, hogy a virágzás után minél tovább életben, egészségesen tartsd a levelét. Ugyanis csak egészséges nagy lombfelület tud szép hagymát nevelni. Ha már most sárgul a lombja, akkor sajnos sok jóra nem számíthatsz. A hagyma gyenge marad. Biztos tudod, hogy a növények zömmel a levelük segítségével állítják elő a növekedésükhöz, fejlődésükhöz szükséges táplálékot. Amit a gyökér felvesz az csak tápelem, de ebből kell nekik szerves anyagot előállítani. Ezért nagyon fontos a lombtömeg.

    A növények is, mint minden más élőlény a túlélésre, fajfenntartásra törekszik, ezért mindent elkövet azért, hogy életét továbbvigye, ha nem magában, akkor az utódjában. Ezt minden növénycsalád másként valósítja meg, de egy közös magot szeretne nevelni a szaporodáshoz és ezért mindent feláldoz. Pl. nagy szárazságban a kukorica egész pici korában címert és csövet fejleszt azért, hogy a magja még azelőtt beérjen, mielőtt a növény elpusztulna. Ennek érdekében a leveleiből is képes elvonni a táplálékot és azt a virágba, kukoricacsőbe pumpálni. A hagymás virágok a hagymájukba pumpálják a legtöbb energiát, mert ezzel képesek átvészelni az ínséges időket, pl. ha kiveszik őket a földből, akkor is sokáig, akár évekig életképesek maradnak. Vagy ha földbe vannak és kihajtanak, de nincs optimális körülmény, akkor a hagymából virágot és termsét érlelnek. Ennek következményekétn a hagymájuk összeesik, elsorvad, de nem gond számukra, mert magot érleltek. Amennyiben nem kapnak vizet tápanyagot, és rosszak a külső körülmények, akkor a levelük elhal a hagymát nem tudja újra képezni, de mint írtam már nem gond, mert magot érlel. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy magról több évig tart virágzó hagymát nevelni, ezért is törekedünk a hagyma megtartására.

    Virágkereskedők számára nem fontos, hogy továbbéljen a növény, mert ugya akkor ki venné meg jövőre a liliomot. Amit egyébként boltban veszel, azok igen szép erős hagymából nevelt növények, ezek úgynevezett hajtatsái hagymák. Szép nagyra hízlalják őket, azért, hogy szép nagy virágot hozzanak.

    A célod tehát a hagyma hízlalása.

    Már akkor amikor virágzik oda kell figyelned a leveleire. Nem szabad túl meleg helységben tartani legjobb lenne a 16-18 fokos hely. Nem szabad fénytelen körülmények között tartani, ilyenkor tavasszal még nincs tűző nap, ezért nyugodtan teheted déli ablakba, sőt az is lenne a legjobb. Nem száradhat ki a földje, de ne is álljon benne a víz, a legjobb alulról öntözni. Ha túl sok a víz, akkor a hagymája megrothadhat. Tápoldatozni kell, mert hajtatni általában nem tápdús talajba szokták, sok esetben homokos keverékbe teszik, vagy tiszta tőzegbe. Kell a tápanyag a leveleknek, ahhoz, hogy hízlalni tudják a hagymát. Az sem árt, ha át tudod ültetni nagyobb cserépbe, mert ha jól gondolom, akkor egy kis szűk cserépbe kaptad. Mint írtam ez azért van, mert a virágkereskedelem célja nem az, hogy tovább éljen a hagyma, célja viszont, hogy olcsó legyen, mert így veszik, meg nagy is az árharc, ezért a lehető legkisebb, legolcsóbb edénybe teszik.Ha nem tudod ezeket biztosítani, akkor a levél idő előtt, dolga végezetlenül elhal.

    Szerintem tömbházi lakásodba virágoztasd el, ültesd át és nevelgesd, amég a levele bírja, ezt követően vedd ki, tedd közepesen nedves homokba, vagy forgácsba és 5-8 fok között pihentesd. Szeptemberben ültesd el egy nagy cserépbe, vidd fagymentes helyre, majd februárban tedd ki az erkélyre. Itt ki fog hajtani. Gondozd, öntözd, tápoldatozd és, ha nyílni akarnak, akkor törd kia virágát, ezzel nem gyengíti a hagymát, hanem erősíteni fogja. Neveld egész nyár közepéig, ekkor a melegtől úgyis a levele kezd elhalni. Vedd ki a földből tedd nedves homokba, vagy forgácsba 5-8 fok között pihentesd, szeptemberben ültesd el, decemberben vidd be a lakásba és virágoztasd ki.

    Ha ügyes vagy kétévente csodaszép virággal fog megajándékozni, sőt, ha kellően nagy cserépbe teszed, akkor osztódik a hagymája és egyre többet virágzik.

    Bocsi, ha túl sok szövegért.

    Jó kertészkedést kívánok.

    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-03-06  21:22
  5. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. március 7. 08:474.

    http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=50920

     

    ez egy kertészkedős topik, ők biztos tudnak segíteni neked

    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-03-06  21:22
  6. 2009. március 6. 21:583.

    Biztos nem vagyok elég kitartó, de a googliban nem találtam semmi használhatót.

     

    A topic viszont jó ötlet, megnézem ott is.

    előzmény:
    erie (2)
    2009-03-06  21:47
  7. 2009. március 6. 21:472.
    A google biztos tud neked segíteni, illetve van néhány növényes topic, ők is jártasabbak. Pl. növénykedvelők ide
    előzmény:
    kivi39 (1)
    2009-03-06  21:22

Címlap

top