Fondü party

rainbow30
Létrehozva: 2008. december 27. 12:43

Fondü készletet kaptam karácsonyra, és szilveszteri fondü partyt szervezek!

Ötleteket, recepteket, tapasztalatokat várok!

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!

25 hozzászólás
  1. rainbow30
    Offline
    2009. január 1. 20:0325.

    Hú, túlvagyok az első fondü partin, nagyon jól sikerült, hála Nektek és az ötleteknek!

    7 féle szószt csináltam, mindenki jóllakott.

    Köszönöm mégegyszer az ötleteket, segítséget!
    BUÉK!

  2. rainbow30
    Offline
    2008. december 27. 15:2822.

    Köszi :)

    Úgy néz ki, az olajos megoldás marad, mondtam páromnak a leveskockást, hát, ekkorákat pislogott rá

    előzmény:
    salsa (21)
    2008-12-27  15:11
  3. Ez is érdekelhet: Isteni tejmentes sütőtökfondü
  4. salsa
    Offline
    2008. december 27. 15:1121.

    Két hete elővettük a nászajándékba kapott fém fondü készletünket és sajtfondüt csináltunk. Isten lett, nem is állt össze egy gombóccá. 

    Innen vettem a fortélyokat: http://www.kifozde.hu/fondu.htm 

     

    Husit lehet sütögetni is, ilyenkor nem fűszeres vizet teszel a fondübe, hanem forró olajat.   

    előzmény:
    rainbow30 (20)
    2008-12-27  14:27
  5. rainbow30
    Offline
    2008. december 27. 14:2720.

    Már tudom, mit kérek névnapomra! Kerámia fondüt!!!

     

    Olyan jó, hogy legalább szilveszterre nem kell órákat a konyhában robotolni, bőven elég volt a karácsonyi sütés-főzés

     

    Nekem jó a főtt husi, de nem tudom, párom mit szól majd hozzá, eléggé "sültes" beállítottságú, vagy mi.

     

    Ezek szerint a csokifondüt is fémben...?!

    előzmény:
    majaju (19)
    2008-12-27  14:20
  6. majaju
    Offline
    2008. december 27. 14:2019.

    Nagyon szív

     

    Igen, azért írtam, hogy leveskockás!

    Na, olyantat mi nem szoktunk!

    Fémben azért nem lehet, mert szerintem lekapja az alját, azt mi a kerámiában szoktuk, annak nincs a tetején az a fém osztó, pálcika tartó, hiszen azt nem kell benne tartani, hanem ott a kenyér kockát csak belemártod az olvasztott sajtba és eszed, de a kerámiába is lesül már a vége felé a sajt, a fémben, pedig szerintem előbb.

    előzmény:
    rainbow30 (17)
    2008-12-27  14:06
  7. rainbow30
    Offline
    2008. december 27. 14:0617.

    Köszönöm, az Istenke áldjon meg! :)

    Ez nagyon jól hangzik, és amire vágytam, egyszerű is!

    Szóval fűszeres víz kell? Én még csak egyszer voltam fondüzni, ott olajban sütöttünk.

    Fémben is lehet sajtos fondü?

     

    előzmény:
    majaju (14)
    2008-12-27  13:58
  8. Ez is érdekelhet: Gatsby korában tényleg tudtak bulizni – így szilveszterezett a 30-as évek nagypolgára
  9. majaju
    Offline
    2008. december 27. 14:0215.

    Ami még fontos, hogy a húslevest, ami a végén keletkezik, nem szabad meg enni, mert nagyon tömény! Gondolj bele, hogy kb. 1-1,5 liter vízbe megfő 1-1,5 kg hús!

    Ja és 15-20mp akart lenni.

    előzmény:
    rainbow30 (13)
    2008-12-27  13:36
  10. majaju
    Offline
    2008. december 27. 13:5814.

    Super!

     

    (A kerámiában csak sajtfondű készíthető)

    Szóval, mi Svájcban ismerkedtünk meg az egésszel a rokonaink által, akik ott élnek. Mi amit a fémben szoktunk készíteni, azt hívjuk kínai fondünek, megnéztem a mindmegettén írt recepteket, hát egyik sem hasonlít a mienkre...

    Szóval veszel marha és sertés szűzérmét, marhánál azt hiszem tüskének, hívják, párórára beteszed a fagyasztóba, csak azért, hogy könnyebb legyen szeletelni. Nagyon vékonyra felszeleteled kb.: 3-4 mm! Rá fekteted arra a tálra, amin majd kínálod.

    Készítesz egy nagy adag majonézt, majd kis adagokat kiszedsz belőle és ízesíted, mi szoktunk egy zöldfűszerest, egy (nagyon apróra vágva) vöröshagymás-pirospaprikaporost, egy fokhagymás (zúzva) curryst, és egy csemege-ubist (nagyon apróra vágva benne), ezekből teszel a kis tálkákba az edény alá a fémtartókba, a többi tartóba ízlés szerint tehetsz bébi-kukoricát, ubit, capri vagy olíva bogyó, bébirépát. Külön edénybe szoktunk még barackbefőttet, mert a fűszerek mellé nagyon fini, és nem lesz olyan nehéz a gyomor sem. Amire figyelni, kell, hogy ez egy nehéz kaja, miközben eszed nem veszed észre, csak mikor abba hagyod utána, kezd telíteni...

    A nagy fém edénybe a rendes tűzhelyen felteszel egy leveskockát vízbe, felforr, leveszed és a tartóba középre, helyezed, már is kezdődhet a móka... Úgy kell ott beállítani, hogy ne lobogjon, de folyamatosan melegedjen, abba mindenki az általa felszúrt húsit bele teszi kb.: 15-21mp alatt kész, kiveszi és a szószokból merít a tányérjára azt eszi...nyam-nyam!

    Ja szoktunk még hozzá krumpli chips-t is enni, ezt lehet házilag, de lehet venni is, a lényeg, hogy natúr vagy sós legyen ha veszel és ne ízesített.

    Ha valakinek a lébe esik a húsi, ki lehet találni valami feladatot, ének, vers...

    Jó étvágyat, ha valami kérdéses, szólj!

     

     

    előzmény:
    rainbow30 (13)
    2008-12-27  13:36
  11. majaju
    Offline
    2008. december 27. 13:2712.

    Szia,

     

    Mi nagy fogyasztói vagyunk!!!

    Azt kellene elsőnek tudni, hogy milyen a készleted, kerámia, vagy fém?

     

     

    előzmény:
    rainbow30 (1)
    2008-12-27  12:43
  12. Ez is érdekelhet: Krémes karamellfondü 3 összetevőből
  13. rainbow30
    Offline
    2008. december 27. 13:0611.
    Köszönöm :)
    Saját recept, amit kipróbáltál és bevált?
    előzmény:
    bkrisztika (7)
    2008-12-27  12:55
  14. bkrisztika
    Offline
    2008. december 27. 12:569.
    Hoppánem sikerült...A receptek a mindmegetténél lettek volna...
    előzmény:
    bkrisztika (7)
    2008-12-27  12:55
  15. rainbow30
    Offline
    2008. december 27. 12:568.
    Én egy ismerősnél egyszer, isteni finom szószok voltak, de őt nem tudom elérni szerdáig, és szeretnék finomságokat tenni az asztalra.
    előzmény:
    paradicsom07 (5)
    2008-12-27  12:54
  16. Ez is érdekelhet: Meghalt David Mancuso
  17. bkrisztika
    Offline
    2008. december 27. 12:546.
    A sajtfondü alapja mindig sajt :-), kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér. A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget. A sajtfondü elronthatatlan, és garantált sikert érünk el vele. Egyetlen fontos szabály van, amiről nem szabad elfeledkeznünk: sajtfondü mellé mindig bort igyunk vagy – ha vezetünk - meleg teát. A vizet, ásványvizet, üdítőt felejtsük el. Hogy miért? Képzeljük el, ahogy ez a finom, folyékony, meleg sajt megérkezik a gyomrunkba. Iszunk egy pohár hideg vizet vagy üdítőt, mire a sajt gombóccá ugrik össze, megdermed, és kész a baj, garantált a gyomorfájás reggelig. Szóval jobb, ha mellé könnyű fehérbort vagy forró teát kínálunk.

    A sajtfondü mellett léteznek a húsos, halas és zöldséges fondük is, amelyek kínából érkeztek hozzánk valamikor, bár mostanra 1000féle módon variáltuk őket mi magunk is. Ezeknél a „kínai” fondüknél olajba vagy húslevesbe mártogatjuk a különféle falatokat, majd szószokkal ízesítjük őket. A variációs lehetőség itt is végtelen. A húsokat érdemes pár nappal korábban bepácolni, hogy kellően puha és ízes falatkákat kapjunk, a keményebb zöldségeket (kelbimbó, karfiol, zeller) esetleg előpárolhatjuk, nehogy túl lassan főjenek meg az asztalon.

    Az édesszájú ember leleményes. Olyannyira, hogy még a fondüből is képes desszertet csinálni. Így hát van csokifondü, karamellfondü és persze még rengeteg ínyencséget kitalálhatunk gyerekeink és magunk örömére. Merthogy például egészen rendkívülivé tehetünk például egy születésnapi zsúrt egy csokifondüvel, ahol a gyerekek játszva készítik el maguknak a csokis falatokat, ráadásul nem kell bajlódnunk a születésnapi tortával, és még jó programot is kitaláltunk az aprónépnek.

    És hogy mikor rendezzünk fondü-party-t? Akkor, ha nincs időnk és energiánk sokfogásos menüvel bajlódni, hanem pár perc alatt szeretnénk felkészülni a vendégségre. Akkor, ha kellemes beszélgetős-játszós estére vágyunk, ugyanis a fondüzés összekovácsolja az embereket, megerednek a nyelvek és a jó hangulat garantált. Akkor, ha olyan embereket hívunk, akik még nem ismerik egymást, hiszen a közös sütögetés alatt sokkal könnyebben és oldottabban összebarátkozhatnak, mintha mindenki a saját tányérjára koncentrálna. Akkor, ha éppen semmilyen étel nem jut eszünkbe, ha éppen nincs ihletünk egy ételköltemény megkomponálásához – ami ritkán, de azért előfordul -, hiszen a fondü egyszerű, különleges és elronthatatlan.
    előzmény:
    rainbow30 (1)
    2008-12-27  12:43
  18. paradicsom07
    Offline
    2008. december 27. 12:545.
    Nem, én csak érdeklődő vagyok és böngészgetek a neten.Még nem ruháztam be a készletbe.(állítólag teflonos lábosban is el lehet készíteni)
    előzmény:
    rainbow30 (4)
    2008-12-27  12:50