Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Komondor kölyök

redabinda
Létrehozva: 2008. december 14. 18:37

Szép estét!

 

Komondor tulajdonosoktól szeretnék segítséget kérni. Ma a "Jézuska" meglepett engem egy 9 hetes komondor kislánnyal. Szeretnék a komondor kölyökhöz egy kis "használati utasítást" kérni. 

Mit ehet, mit ihat, mennyit és mikor, tehát mindenféle hasznos tanácsot. Előre is köszönöm, és várom a komondor-kedvelőket.

  1. 2008. december 16. 17:3510.

    Szia, köszönöm a jótanácsokat "a jó pap is holtig tanul"! Sokat segítettél, biztos hasznát fogom venni.

    Nekem a pulik sem voltak hisztisek, sőt, hihetetlen okos, intelligens kutyák voltak. Azt nem mondom, hogy nem ugattak, mert hazudnék. Bárki elment a ház előtt, rázendítettek. Úgy tudom a komondor ebből a szempontból nyugisabb.

    Alomrongyot nem hoztunk neki, mert nem volt rongya, sőt semmije sem volt, se háza, se játéka, semmije.

    Nálunk már van kisháza, saját ronggyal, be tud menni egy hatalmas fatárolóba - természetesen ott is "megágyaztam" neki. Ott is van vize, úgyhogy oda megy napközben ahova akar. Mi dolgozunk minden, 4 óra mire hazaérünk.A közvetlen szomszédom, - akinek életében nem volt sem gyereke, sem kutyája - ma osztotta az észt a kerítésen keresztül, hogy miért nem zárjuk be a garázsba amíg nem vagyunk itthon, vagy miért nem a lakásban van? - mert egész nap sírt. Nagyon érdekes, mert mióta itthon vagyunk, egy hangja nincs, pedig nem lát bennünket. 

     

    Az egyébként természetes, hogy állandóan be akarja kapni a kezem? Ugye a későbbiek folyamán elről le fog szokni?

    Ma vettem neki préselt bőrből műcsontot, - biztos tudod miről beszélek - azzal nagyon jól elvolt. Viszont vettem neki Dental rágókát, de olvasom, hogy felnőtt kutyáknak való, és menta van benn. Azt nem mertem odaadni neki, félek hátha lenyel belőle egy nagyobb darabot.

     

    Ja, és Boginak neveztük el!

    Szia és köszi

    előzmény:
    komondorka (9)
    2008-12-16  16:44
  2. 2008. december 16. 16:449.

    Szia :))!

    Az biztos, hogy hasonlítanak egymásra, a puli viszont hisztisebb :)), legalábbis tapasztalataim szerint (én csak sétáltattam pulit).

    Persze, hogy adhatsz neki sajtot, sőt, tejet, aludttejet, joghurtot, kefírt, ilyesmit mind nyugodtan. A tejtermékekkel csak arra vigyázz, hogy tapasztald ki, nincs-e hasmenése valamelyiktől (mert lehet) és semmi esetre se adj neki inni tejtermék fogyasztása után kb. fél óra-óráig, mert akkor garantáltan hasmenése lesz.

    A forró víz sem rossz ötlet, az enyém a mai napig úgy eszi a tápját, hogy tejföllel van összekeverve :)). Időnként egy kis pástétommal, krémsajttal, ilyesmivel, vagy pedig kutyakonzervet melegítek egy kicsit mikróban, pépesítem és azzal keverem össze. A rizs is jó ötlet, annak idején Szörény is szerette, mostanság már nem igazán hajlandó megenni - bár nem tudom miért :).

    De édes, enyém aprócska eb is sírt az első két nap, aztán megszokta az új helyet s utána nem volt probléma. Nem sírt-ugatott utána sem, ha egyedül maradt, ebből a szempontból szerencsés vagyok, ugyanis ő benti kutya :). Alomrongyot nem hoztatok neki? Az sokat segít a hirtelen rászakadt egyedüllétben.

    Arra azért figyelj, hogy nagyon domináns alkat, röpke másodpercek alatt képes átvenni a család fölött az irányítást , aztán majd lesz egy komondor-főnökötök :))). Egygazdás, de nagyon, másokat is szeret, elfogadja tőlük az irányítást, de gazda csak egy van. Nagyon okos kutyák, nagyon könnyen tanulnak.

    Most ennyi, mert dolgom van :).

    Az új családtagot hogy hívják? 

    előzmény:
    redabinda (8)
    2008-12-15  17:05
  3. 2008. december 15. 17:058.

    szia Komondorka!

     

    Köszönöm a jótanácsokat, szívesen veszek mindent ami a komondorral kapcsolatos, mert bár hasonlít a pulira, - amiből nekem már volt kettő - de mégsem az.

    A puliknak soha eszembe nem jutott volna zöldséget-gyümölcsöt adni. 

    A kis komondornak ezek szerint nyugodtan adhatok egy-egy darab kockasajtot is. A volt gazdija azt mondta hogy a tápját öntsem le kis forróvízzel, és főzzek hozzá rizst. 

    Viszont azt nem gondoltam volna hogy még 6 éves korában is kajlálkodik, ez jó hír!

    Tegnap töltötte el nálunk az első éjszakáját, hát mit mondjak, a család nagyobbik része egy szemhunyást sem aludt. Addig tutult, sírt, amíg ki nem mentem hozzá. Akkor viszont nagyon jól érezte magát.  Mindenáron a konyhába akart bejönni, sőt egy óvatlan pillanatban be is jött utánam, és éjjel 2-kor ott kergetőztünk, mert nem bírtam megfogni. Úgyhogy nagyjából így telt az első éjszaka. 

    Ma nappal fogalmam sincs mit csinált, mert minden dolgoztunk, gondolom a szomszédok felhívtak volna, ha valami probléma lett volna.

    Szóval köszi a jótanácsokat, ha valami még eszedbe jut várom! Szia!

    előzmény:
    komondorka (7)
    2008-12-14  21:44
  4. 2008. december 14. 21:447.

    Szia :)!

     

    Kölyöktáp, zöldség-gyümölcs, tejtermék, bármit, amit a kölyökkutyák ehetnek. Amire vigyázni kell, mint minden nagytestű és nagyon gyorsan növő ebbel, az a csontozat. Tehát megfelelő kalcium-bevitel, sok mozgás. Nyugodt kutyák, de nagyon szeretnek játszani, az enyém még mindig egy bolondos kölyök, holott februárban lesz 6 éves :)). Meglehetősen akaratos fajta, mindig jobban tud mindent mindenkinél, de nem adnám semmiért a világon .

    Legyen benne nagyon sok örömed!!!

    Ja, minimum féléves koráig napi háromszori étkezés az ideális!

    előzmény:
    redabinda (1)
    2008-12-14  18:37
  5. 2008. december 14. 19:106.

    Köszi a jótanácsot, a szájtúrkáláson már túl vagyok, mert nem bírtam ki, hogy azokat a kis hegyes tűket végig ne tapogassam, meg különben is bekapta az ujjamat.

    A pulijaimnak is szoktam venni Dentál jutalomfalatot, picit nagyobb lesz, ő is fog kapni. A puliknak is azt mondta a doki, hogy ilyen idős kutyáknak még nem látott ennyire gyönyörű fogakat!

    Drukkolok neked, hogy a te vágyad is teljesüljön!

    előzmény:
    bambiandi (3)
    2008-12-14  18:54
  6. 2008. december 14. 19:075.

    Annyira örülök, hogy máris válaszoltatok nekem, nagyon köszönöm a címeket, feltétlen felmegyek és mindenféle hasznos tanácsokat fogok kérni.

    Annyira azért nem vagyok ám tudatlan, ugyanis már két pulim volt, csak most kicsit megijedtem, hogy ilyen fiatalon került hozzánk ez a kiskutya.

    Tápot már vettünk neki, Dog Chow-ot, junioroknak valót. Megnéztem a leírását, ahhoz tartottam magam. A volt gazdija azt mondta hogy kicsi forró vízzel öntsem le. Már kétszer adtam neki belőle, úgy ette, mintha még életében nem evett volna. Gyorsan tanul a kis büdös, mert amikor meghoztuk beengedtük a nappaliba, hogy ismerkedjen, az előbb viszont már a bejárati ajtót kaparta, szeretett volna bejönni. Inkább kimentem hozzá én, nehogy ebből rendszer legyen. De nagyon boldog vagyok!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2008. december 14. 18:544.


     

    Szia!

    A párom büszke gazdája egy komondorlegénynek. Talpas mindenfélét eszik, igény szerint, mondjuk ő már nagyfiú. Az alábbi cím egy komondoros fórum címe, itt szerinte sokmindent megtudhatsz, kérdezhetsz.

     

    http://www.netboard.hu/viewforum.php?for um=528 

     

    További, esetlegesen hasznos címek:

     

    http://www.komondorklub.hu/
    http://hu.wikip edia.org/wiki/Komondor

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?cmd=Article_showArticle&t=9100114

     

     

    Sok örömet a szőrmókhoz!

    Kiri 

    előzmény:
    redabinda (1)
    2008-12-14  18:37
  8. 2008. december 14. 18:543.

    De gyonyoru karacsonyod van!Nos,miutan jelenleg ot kuvaszt szeretek,nevelek/vagy ok engem/ van egy kis ralatasom.Ehet hazikosztot de feltetlenul vegyel neki Propac tapot!Kolyoknek valot.A csontozatnak nagyon fontos,hisz nagy,bohomke lesz a draga.

    Amit mar most kezdj el,az a fogmosas.Na nem szoszerint de szokja meg,hogy a szajaban turkalsz.Ha hajlamos a fogkore hamar elhullik a foga ha nincs idonkent leszedve.

    Egyszer nekem is lesz komondorom!

    előzmény:
    redabinda (1)
    2008-12-14  18:37
  9. 2008. december 14. 18:522.

    http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=7007

     

    Itt beszélgetni tudsz komondor-kedvelőkkel!

    előzmény:
    redabinda (1)
    2008-12-14  18:37

Címlap

top