Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Bilonka mézespuszedlije

nescafe
Létrehozva: 2008. december 8. 08:41

Évek óta kerestem egy IGAZI, FINOM, PUHA mézespuszedli receptet, de sosem sikerült úgy, ahogy én szeretném... egészen amíg itt a NLC-n rá nem találtam Bilonkáéra... jelentem, ez az igazi!! :)

Lehet hogy túlzás ezért külön topicot indítani, de remélem nem haragszik meg Bilonka ha bemásolom ide (is) a receptjét, hátha más is kedvet kap hozzá!

Garantált a siker, köszönet érte!!!!

 

Mézes puszedli (bilonka)

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet
és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be őket
picikét a mikróba. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos
keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket, tetszés szerint.
Én tettem hozzá 2 teáskanál vaníliás cukrot, másfél teáskanál őrölt fahéjat,
fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeget, és ugyanannyi őrölt gyömbért. 60 dkg
liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet
hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.

A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható
lesz! Én tegnap gyúrtam, ma délután sütöttem. A sütés: golyócskákat
formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a
tésztamasszát. Rövid idő alatt megsül.

160-170 fok, 10-12 perc. És az illatok is fognak majd segíteni! Ebből az adagból 60-70 db puszedli lesz.


A kimaradt 3 db tojásfehérjéből habot verünk, 25 dkg porcukorral tovább
verjük. Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána
sütőpapírra szedni, szárítani.

 

 

 

  1. 2010. december 5. 19:0434.

    Á, dehogy... így vettem az Aldiba.

    Idén is volt, láttam, csak ezek mindig olyan október vége november elején vannak.  

    előzmény:
    nonamona (32)
    2010-11-15  08:37
  2. 2010. november 15. 10:5633.
    Nálam ilyenek szoktak lenni.   ----------------------------->
    előzmény:
    nescafe (1)
    2008-12-08  08:41
  3. 2010. november 15. 08:3732.
    Transzferfóliával készítetted a díszítést a csokira????? Nagyon szép!
    előzmény:
    bigacsiga2 (31)
    2010-11-14  19:54
  4. 2010. november 14. 19:5431.

    Ezeket mikulásra készítettem a gyerekekenek a suliba.

     

     

    előzmény:
    bigacsiga2 (30)
    2010-11-14  19:53
  5. 2010. november 14. 19:5330.

    Én is többször megsütöttem, nagyon finom puha.

     

    A fehér sima máz, a barna kakaós, a világos fahéjas ízesítésű.

     

    A tésztába nagyon passzol egy kis narancs vagy citrus héj.

     

    A tejföl mennyiségét én egy kis doboz tejföl, ami 175 g-os azzal mérem.

    Nekem a 4 kanál tejföl mérhetetlen.

     

    Az egyik adagot több napig pihentettem, mert nem tudtam kisütni.

    Csak javított az átlagán, sokkal jobb volt vele dolgozni. 

     

    Nem vizes kézzel gombócozom, hanem nagyon enyhén lisztes kézzel, azzal sokkal könnyebb. Olyan 30-35 dkg-os gombócokat gyúrok kb.

     

    Nem kell ellapítani saját magától is lapul, de megmarad a puszedli forma is.

     

    Zsír helyett margarint használtam.

     

     

     

     

     

     

    előzmény:
    nescafe (1)
    2008-12-08  08:41
  6. 2010. november 14. 14:0429.
    Köszi a  választ.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_832236 (0)
     
  7. 2010. november 14. 13:2628.
    Nem kell a sütőbe visszatenni,a levegőn -tepsin,vagy tálcán,rácson-megszárad.
    előzmény:
    maci01 (27)
    2010-11-14  13:07
  8. 2010. november 14. 13:0727.

    Sziasztok!

     

    Bár régen volt az utolsó hozzászólás de reménykedem,hogy valaki válaszol a kérdésemre

     

    Szeretném megsütni ezt a puszedlit és azt szeretném kérdezni,hogy miután a puszikat beleforgattam a habba,hogyan szárítsam meg?Hagyjam a sütőpapíron a  levegőn vagy vissza kell tenni a sütőbe?

     

    Előre is köszönöm a választ!

     

    Üdvözlettel:Éva

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_832236 (0)
     
  9. 2009. december 20. 17:5726.
    Nagyon köszönöm ezt a receptet! Már tavaly elmentettem, de valamiért nem sütöttem meg. Most elővettem és jelentem, isteni finom! Én annyit változtattam rajta, hogy a puszedliket nem forgattam a habba, hanem a habot kentem egy kiskanállal a tetejére. Igaz, így maradt egy csomó habom (ha valaki tudja, mit kell csinálni a cukros habból szóljon!)de legalább hamar elkészült. Már egy fél tepsivel elfogyott, de csak azért ilyen kevés, mert a gyerekek viszik holnap a suliba. MÁr van megrendelésem egy dupla adagos kiszerelésre.
    előzmény:
    nescafe (1)
    2008-12-08  08:41
  10. 2008. december 8. 19:2225.

    A sütik képpel topikban van több fotóm. Rákerestem a hozzászólásaimra, megpróbálom berakni a linket.

     

    http://www.nlcafe.hu/forum/index.php?id=1057&fid=441&topicid=82811&bw=&forumuser=bilonka&forumuserid=2915&step=3&page=3

     

    Nézzétek meg a 33398-as és a 33410-es hsz-t!

     

    előzmény:
    nescafe (1)
    2008-12-08  08:41
  11. Torolt_felhasznalo_293449
    Torolt_felhasznalo_293449
    2008. december 8. 17:4624.

    Sziasztok!

     

    Pont tegnap este gyurtam, es ma delelott sutottem oket, mar csak a diszites van hatra. Ez valoban a tokeletes recept, ennel jobb nincs, csak ajanlani tudom

     

    Ezer koszonet Bilonkanak

     

    Ez a "nem lehet feltolteni uj topikba kepet" dolog regota van, csak en nem tudtam rola?

    előzmény:
    nescafe (1)
    2008-12-08  08:41
  12. 2008. december 8. 17:3323.

    Új topicba nem tudtok képeket felrakini, csak régiekbe, mert nem jelenteti meg az NLC.

     

    Tegyétek be egy régibe a képet és a címét kimásolva ide, és így meg lehet nézni a képeket is.

    előzmény:
    nescafe (1)
    2008-12-08  08:41
  13. 2008. december 8. 11:2922.
    Így még nem sütöttem. Szerintem számíts rá, hogy nem teljesen sima lesz, hanem kicsit duci tetejű. Próbáld ki, az íze nagyon finom!
    előzmény:
    szamó.ca (21)
    2008-12-08  11:18
  14. 2008. december 8. 11:1821.
    Ha nyújtom, és formára szaggatom, akkor mennyire lesz sima a teteje? Dísziteni szeretném, ahogy az eddigi mézeseimet is, csak most kipróbálnék egy olyan receptet, ahol nem keményedik meg a süti.
    előzmény:
    bilonka (18)
    2008-12-08  10:04
  15. 2008. december 8. 11:1620.
    Gyorsabb a formázás, ha kb. 3 cm átmérőjű rudakat hengergetsz a tésztából, majd szintén kb. 3 cm-s darabokra vágod, és ezekből formálsz golyót.
    előzmény:
    nescafe (14)
    2008-12-08  09:56
  16. 2008. december 8. 10:2019.
    Bilonka! A képek ilyen friss topicban nem jelennek meg, csak bizonyos hozzászólás után. Kell vagy 2000??? hsz. 
    előzmény:
    bilonka (18)
    2008-12-08  10:04
  17. 2008. december 8. 10:0418.
    Délután újra próbálkozom a képekkel.
    előzmény:
    nescafe (15)
    2008-12-08  09:56
  18. Torolt_felhasznalo_335328
    Torolt_felhasznalo_335328
    2008. december 8. 10:0217.

    Tényleg isteni a recept:)

    A család nagyon szereti, ezúton is köszönöm Bilonkának:)

     

    előzmény:
    nescafe (1)
    2008-12-08  08:41
  19. 2008. december 8. 09:5816.

    Van egy sokéves, az utóbbi időben nagyon elhanyagolt, de azért látogatható honlapom, többek között a puszedli hatásának ellensúlyozására:

    www.fogyipatika.hu

     

    előzmény:
    nescafe (13)
    2008-12-08  09:53
  20. 2008. december 8. 09:5615.
    Bilonka, nem jelennek meg a képek:(
    előzmény:
    bilonka (12)
    2008-12-08  09:51
  21. 2008. december 8. 09:5614.

    Nagyperec, én formázást úgy csináltam, ahogy Bilonka írja a receptben, teáskanállal kiveszek egy adag tésztát, a tenyeremmel meggyúrom golyókká, és mehet a tepsibe.

    Nem kell nyújtani, lisztezni, szaggatni, mint a mézeskalács figurákat:)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_572439 (7)
    2008-12-08  09:07
  22. 2008. december 8. 09:5313.

    Örülök, hogy másnak is sikerült már:)

    Nem tudom, hogy a zsírt és a szódabikarbónát lehet-e helyettesíteni, én nem mertem változtatni az eredeti recepten, és azt sem tudom meddig áll el, mert nálunk erre esélye sincs:)

    Szia Bilonka, jó hogy itt vagy:)

    Esetleg nincsen publikus receptgyüjteményed, blogod vagy hasonló? Szerintem sokan örömmel vennénk:)

    Mindenkinek szép napot!

    előzmény:
    bilonka (11)
    2008-12-08  09:50
  23. 2008. december 8. 09:5112.
    Hmmm... Lehet, hogy mégsem hoztam képet?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. 2008. december 8. 09:5011.

    Kedves ez a topik, örülök neki! A további kedvcsináláshoz hoztam néhány képet.

    Nem én találtam ki ezt a receptet, de a fűszerek mennyisége az saját benne. Régóta őrizgettem a receptet, majd megsütöttem, utána elterjesztettem. 

    Mindenkinek jó sütögetést kívánok!

    előzmény:
    nescafe (1)
    2008-12-08  08:41

Címlap

top