Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bilonka mézespuszedlije
Évek óta kerestem egy IGAZI, FINOM, PUHA mézespuszedli receptet, de sosem sikerült úgy, ahogy én szeretném... egészen amíg itt a NLC-n rá nem találtam Bilonkáéra... jelentem, ez az igazi!! :)
Lehet hogy túlzás ezért külön topicot indítani, de remélem nem haragszik meg Bilonka ha bemásolom ide (is) a receptjét, hátha más is kedvet kap hozzá!
Garantált a siker, köszönet érte!!!!
Mézes puszedli (bilonka)
3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet
és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be őket
picikét a mikróba. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos
keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket, tetszés szerint.
Én tettem hozzá 2 teáskanál vaníliás cukrot, másfél teáskanál őrölt fahéjat,
fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeget, és ugyanannyi őrölt gyömbért. 60 dkg
liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet
hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.
A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható
lesz! Én tegnap gyúrtam, ma délután sütöttem. A sütés: golyócskákat
formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a
tésztamasszát. Rövid idő alatt megsül.
160-170 fok, 10-12 perc. És az illatok is fognak majd segíteni! Ebből az adagból 60-70 db puszedli lesz.
A kimaradt 3 db tojásfehérjéből habot verünk, 25 dkg porcukorral tovább
verjük. Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána
sütőpapírra szedni, szárítani.
Á, dehogy... így vettem az Aldiba.
Idén is volt, láttam, csak ezek mindig olyan október vége november elején vannak.
Ezeket mikulásra készítettem a gyerekekenek a suliba.
Én is többször megsütöttem, nagyon finom puha.
A fehér sima máz, a barna kakaós, a világos fahéjas ízesítésű.
A tésztába nagyon passzol egy kis narancs vagy citrus héj.
A tejföl mennyiségét én egy kis doboz tejföl, ami 175 g-os azzal mérem.
Nekem a 4 kanál tejföl mérhetetlen.
Az egyik adagot több napig pihentettem, mert nem tudtam kisütni.
Csak javított az átlagán, sokkal jobb volt vele dolgozni.
Nem vizes kézzel gombócozom, hanem nagyon enyhén lisztes kézzel, azzal sokkal könnyebb. Olyan 30-35 dkg-os gombócokat gyúrok kb.
Nem kell ellapítani saját magától is lapul, de megmarad a puszedli forma is.
Zsír helyett margarint használtam.
Sziasztok!
Bár régen volt az utolsó hozzászólás de reménykedem,hogy valaki válaszol a kérdésemre
Szeretném megsütni ezt a puszedlit és azt szeretném kérdezni,hogy miután a puszikat beleforgattam a habba,hogyan szárítsam meg?Hagyjam a sütőpapíron a levegőn vagy vissza kell tenni a sütőbe?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:Éva
A sütik képpel topikban van több fotóm. Rákerestem a hozzászólásaimra, megpróbálom berakni a linket.
http://www.nlcafe.hu/forum/index.php?id=1057&fid=441&topicid=82811&bw=&forumuser=bilonka&forumuserid=2915&step=3&page=3
Nézzétek meg a 33398-as és a 33410-es hsz-t!
Sziasztok!
Pont tegnap este gyurtam, es ma delelott sutottem oket, mar csak a diszites van hatra. Ez valoban a tokeletes recept, ennel jobb nincs, csak ajanlani tudom
Ezer koszonet Bilonkanak
Ez a "nem lehet feltolteni uj topikba kepet" dolog regota van, csak en nem tudtam rola?
Új topicba nem tudtok képeket felrakini, csak régiekbe, mert nem jelenteti meg az NLC.
Tegyétek be egy régibe a képet és a címét kimásolva ide, és így meg lehet nézni a képeket is.
Tényleg isteni a recept:)
A család nagyon szereti, ezúton is köszönöm Bilonkának:)
Van egy sokéves, az utóbbi időben nagyon elhanyagolt, de azért látogatható honlapom, többek között a puszedli hatásának ellensúlyozására:
www.fogyipatika.hu
Nagyperec, én formázást úgy csináltam, ahogy Bilonka írja a receptben, teáskanállal kiveszek egy adag tésztát, a tenyeremmel meggyúrom golyókká, és mehet a tepsibe.
Nem kell nyújtani, lisztezni, szaggatni, mint a mézeskalács figurákat:)
Örülök, hogy másnak is sikerült már:)
Nem tudom, hogy a zsírt és a szódabikarbónát lehet-e helyettesíteni, én nem mertem változtatni az eredeti recepten, és azt sem tudom meddig áll el, mert nálunk erre esélye sincs:)
Szia Bilonka, jó hogy itt vagy:)
Esetleg nincsen publikus receptgyüjteményed, blogod vagy hasonló? Szerintem sokan örömmel vennénk:)
Mindenkinek szép napot!
Kedves ez a topik, örülök neki! A további kedvcsináláshoz hoztam néhány képet.
Nem én találtam ki ezt a receptet, de a fűszerek mennyisége az saját benne. Régóta őrizgettem a receptet, majd megsütöttem, utána elterjesztettem.
Mindenkinek jó sütögetést kívánok!
Sziasztok!
Nekem ez máshonnan van meg, még régebbről de az arányok hasonlóak, ebből csinálom a mézeskalácsot és a puszedlit is. Szuper!:) Ráadásul nem kell időtlen időket várni, hogy puha legyen, rögtön ehető!
Jó sütögetést mindenkinek!
Szia! Köszi a receptet! :-)
Azt nem tudod, meddig áll el kb?
Hogy van ez "golyócskákat formálunk"? Akkro nem kell vékonyra kinyújtani, mint a mézeskalácsot?
Szia!
A zsír disznózsírt jelent? Vagy valamilyen zsiradékot pl margarint?