Keresés a fórumban

Kenyér receptek
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!
A szüleimnek vásároltunk egy kenyérsütőt és szeretném, ha karácsonykor ki is tudnánk próbálni. Mivel nekem nincs hozzá receptem és gyanítom, hogy a mamámnak sem ... ezért szeretném ha segítenétek nekem néhány egyszerű és bevált recepttel.
Így még teljesebb lehet a meglepetés:-)
A segítséget előre is köszönöm !
monik
  1. 2005-07-29 17:49251.
    Hát megmondom neked őszintén, hogy szerintem nem is kell annyit költened rá. Én a Media Marktban vettem egy lapátos Europastyle nevű névtelen gépet, 9000 ft-ért. És szerintem a drágábbak sem tudnak többet. Bár erről az tud neked véleményt mondani akinek volt ilyen is, olyan is. Az enyém 12 programot tud, keleszt, süt, dagaszt, lekvárt főz, van egy utánsütés funkciója is, kalácsprogram, teljes kiörlésü liszttel készült program, gyorssütés program és 12 órára programozható. Szóval szerintem jó. Csak nincs neve. És a boltban is mondták, hogy ezek mid egy sémára készülnek, csak a név ami megkülönbözteti őket, meg, hogy egy lapátos, vagy két lapátos, illetve a süthető kenyér nagysága (0, 75 kg -1 kg - 1, 2 kg)
    A lényeg, hogy én meg vagyok elégedve az enyémmel. Lassan egy éve működik tökéletesen.
    Ez egy vélemény volt, biztos lesz más is. Mérlegelni neked kell.
     
    gabsee (250)
    előzmény:
  2. Torolt_felhasznalo_533224
    Torolt_felhasznalo_533224
    2005-07-30 08:41252.
    Sziasztok!
    Zabpehely lisztből próbált már valaki kenyeret sütni? Gondolom nem kel meg rendesen, olyan lesz mint a teljes kiőrlésű lisztből. Vagy nem:-DDDDKacérkodok a gondolattal, meg kellene próbálni, de hátha valaki tud ötletet adni, vagy esetleg keverjem fele fele arányban teljes kiőrlésűvel? Előre is köszi a válaszotokat.
  3. Torolt_felhasznalo_479791
    Torolt_felhasznalo_479791
    2005-07-31 21:51253.
    Ez nem kipróbált recept, de hátha segít. . .

    50 dkg zabkenyérliszt (vagy ez nem ugyanaz?!)
    2. 5-3 dl víz
    2. 5 dkg élesztő
    1 kk só
    1 kk cukor
    csipet őrölt kömény
  4. Torolt_felhasznalo_533224
    Torolt_felhasznalo_533224
    2005-08-01 09:20255.
    Köszönöm, bár nem tudom hogy ugyanarról a lisztről van e szó? Hol veszed ? És mi van ráírva? Mert én Norbizom és azért akarom kipróbálni, mert ez talán 1-es lenne. Köszi a választ.
  5. Torolt_felhasznalo_533224
    Torolt_felhasznalo_533224
    2005-08-01 09:22256.
    Bocsi most látom nem próbáltad:-)))
  6. 2005-08-01 09:22257.
    Szia!
    A fogyipatika oldalon kipróbált recepteket találsz érdemes megnézni.
     
    radványa (246)
    előzmény:
  7. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-08-01 16:59258.
    Sziasztok! Az enyém is ezeket tudja és én 7000 érrt vettem a Teszvesz-en keresztül. Szeintem u. a. a gépünk csak más a felirata. A Tescoban láttam u. ilyet mint az enyém kicsivel drágábban és más névvel. De teljesen u. az! Mostani akciós ujságban benne van.
     
    Kiszhalász (251)
    előzmény:
  8. Torolt_felhasznalo_479791
    Torolt_felhasznalo_479791
    2005-08-01 20:49259.
    Én úgy tudom, hogy a Norbiban (meg amúgy is) a zabpehelyliszt az zabpehely aprítva. Tehát elvileg azok a kenyerek is jók, amihez zabpehely kell, mert a gép úgyis megőrli dagasztás közben, nem marad darabos. . .
    Bár lehet, hogy olyan recept nincs, amihez csak pehely kell, és liszt nem?!
    A legjobb lenne a Norbi protein lisztjét kipróbálni, de én még sehol nem láttam (azt hiszem abból van az Update 1-es muffin is. Az fincsi!)
  9. Torolt_felhasznalo_342372
    Torolt_felhasznalo_342372
    2005-08-01 21:06260.
    Sziasztok! Tényleg igaz, hogy a kenyérsütő gép nem süt héjat a kenyérre? Én mindig a sütőben sütöm a kenyeret, isteni finom lesz. Kishalásznak: Van 1 kis füzetecském (Holló ésTsa. ), Kenyérsütés a címe. Ebben van kovászos kenyér és zsemle-recept. 2-féle kovászthoz ír receptet, ezért leírom a kovászkészítést is, mert nem tudom, te hogyan csináltad. Kovász (kb. 30 dkg-hoz): 10 dkb rozsliszt, 1150-es típ. (szerintem bármilyen lisztből +csinálhatod), 1 evőkanál foly. méz, 1-1 kk őrölt koriander, köménymag és édesköménymag, 1 evőkanál búzaliszt a meghintéshez. Ezek az alapanyagok. A 2. változat: 40 dkg rozsliszt, 1150-es vagy 1800as típ, 1 tk őrölt kömény. Az 1xű kovászos kenyér receptje (kb. 1, 3 kg-os kenyérhez): 37, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 37, 5 dkg teljes kiúrlésű rozsliszt (továbbra is tartom, hogy bmilyen lisztből, amit szeretsz, +csinálhatod), 1-2 tk só, 15 dkg kovász, kb. 4 dkg élsztő, 1 ek cukor, liszt a dagasztáshoz és a tepsihez. A 2féle liszttel tálba teszed a sót, kovászt. Az élesztőt a cukorral 4 dl langyos vízben feloldod és a liszthez öntöd. Tésztát gyúrsz, közben hozzáöntesz kb. 3 dl langyos vizet. A tészta ne legyen túl kemény. A tészta tetejét +hintjed liszttel, lega. 2 órát kelteted. Újból jól átgyúrod, kb. 20cm átmérőjű kerek cipót formázol, lisztezett tepsin 45 p-ig letakarva pihenteted. A sütőt 200-ra izzítod, a kenyeret +kened vízzel és a sütőben alul 1 órát sütöd (légkeverésesnél 180on), közben egy csésze forró vizet teszel a tepsire. Ha a kenyér jól átsült, üregesen kong, amikor megkopogtatod. A kész kenyeret még 30 p-ig pihenteted a kikapcsolt sütőben. Én még nem próbáltam, de biztosan jó. Fűszereket és fűszernövényeket is tehetsz a tésztába, pl. őrölt koriander, kömény, snidling). Ez 1 receptkönyves változat, csinosítani lehet rajta. Ha esetleg kipróbálod, számolj be róla légyszi, hogy milyen. Kösz
  10. Torolt_felhasznalo_986725
    Torolt_felhasznalo_986725
    2005-08-01 21:13261.
    Sziasztok!
    Olyan receptet nem tudtok, amiben csak teljeskiőrlésű liszt van? Olyat ne ajánljatok, amiben van fehérliszt, mert nem túl egészséges (én érzem is a különbséget). Köszi.
  11. Torolt_felhasznalo_479791
    Torolt_felhasznalo_479791
    2005-08-02 22:05262.
    Teljes kiőrlésű kenyér
    Fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 12, 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 dkg friss élesztő, 2 tk cukor, 1 tk tengeri só, 3 ek extra szűz olivaolaj.

    A liszteket egy tálba teszem és sütőben 50 fokon előmelegítem. A közepébe egy mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával elkeverem, majd a tetejére kevés lisztet szórok és egy kendővel letakarom. Meleg helyen negyed óráig kelesztem. Hozzáadok negyed liter meleg vizet és az olajat, majd a robotgép dagasztójával sima tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé átgyúrom, majd egy kizsírozott sütőlemezre téve előmelegített sütőben 200 fokon kb 50 percig sütöm.

  12. Torolt_felhasznalo_479791
    Torolt_felhasznalo_479791
    2005-08-02 22:05263.
    Teljes kiőrlésű zsemle
    60 dkg kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított), 2 tk cukor, 1 tk tengeri só.

    A lisztet egy tálba teszem és sütőben 50 fokon előmelegítem. A közepébe egy mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával elkeverem, majd a tetejére kevés lisztet szórok és egy kendővel letakarom. Meleg helyen negyed óráig kelesztem. Hozzáadok negyed liter meleg vizet és a robotgép dagasztójával sima tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé átgyúrom, majd zsemléket formálok belőle és egy kizsírozott sütőlemezre téve mintegy 10 perces formakelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 percig sütöm.

  13. Torolt_felhasznalo_479791
    Torolt_felhasznalo_479791
    2005-08-02 22:06264.
    Gondolom lehet gépben is csinálni. . .
  14. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-08-07 07:18265.
    Sziasztok! ezt sütöttem tegnap:

    Hozzávalók:

    2, 7 dl langyos tej
    50 dkg liszt (sima)
    2 tojás sárgája
    6 dkg olvasztott margarin
    6-8 dkg cukor
    1 kis mokkáskanál só
    fél citrom reszelt héja
    1 vaníliás cukor
    1, 5 kanál poréleszto (a kis mérokanállal mérve)
    8 dkg mazsola (a hangjelzéskor kell beletenni)

    Tipp: Ez a kedvenc kalácsreceptem, amelyet kelttészta programon sütök, de kb. 10 perccel az ido lejárta elott kikapcsolom a gépet, hogy ne legyen vastag, sötét kéreg a kalácson.

    -Ha kb. 2 evokanál kakaót rögtön az elején beleteheszünk, akkor szép sötétbarna lesz a kalács.
    -Ha a csipogás UTÁN 2-3 perccel tesszük bele a kakaót, akkor (ha szerencsénk van) nem keveredik össze a tésztával teljesen, hanem márványos lesz.

    Kép a bememen. Isteni finom lett!
  15. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-08-27 00:49266.
    Sziasztok! Épp most sül egy kenyérkém. Micsoda illata van! Nekem mindig van héjja a kenyérnek.Szemléltetõ példa----------------------&rt;
    2005-08-01  21:06
    PetraPanna (260)
    előzmény:
  16. 2005-09-03 22:00267.
    Szia! Én is eszerint a recept szerint sütöm a kalácsot, de mindig alap programon, úgyis nagyon fincsi szokott lenni. Majd megpróbálom kelt tészta progin. Légy szíves, mondd meg nekem, mitől lett ilyen szép fényes a kalácsod? Nagyon szép, ha tudnék festeni, lefesteném.  
    2005-08-07  07:18
    Torolt_felhasznalo_273273 (265)
    előzmény:
  17. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-09-03 23:00268.
    SZia! 1 óra 30 perccel a program vége előtt bekentem cukros vízzel, majd amikor kisült azonnal megismételtem.De lekenheted tojással is, de akkor csak egyszer kell.
    2005-09-03  22:00
    Jumbo3 (267)
    előzmény:
  18. 2005-09-03 23:10269.
    Szia! Köszi szépen, így fogom csinálni. Jó éjt! 
    2005-09-03  23:00
    Torolt_felhasznalo_273273 (268)
    előzmény:
  19. Torolt_felhasznalo_674230
    Torolt_felhasznalo_674230
    2005-09-05 15:05270.

    Helló! Kenyérsütő géphez keresek teljes kiörlésű lisztből készülő kenyér receptjét!Légyszives ha van ilyen recepted,küldd el nekem a :siposerzsa@chello.hu címre!Nagyon köszönöm!

  20. 2005-09-07 07:29271.

    Sziasztok!

    Én is nagyon szeretnék kenyérsütő géphez teljeskiőrlésű lisztből kenyérrecepteket, vagy péksütirecepteket.

    Küldenek nekem valaki? zsannus@freemail.hu

    Előre is köszi!!!

  21. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-09-08 00:14272.
    Mai kenyerem receptje:

    3 magos fehér kenyér

    3 dl langyos víz
    2 kis mérő só
    1 nagy mérő barna cukor
    1 nagy mérő szűz olívaolaj
    1/2 kg kenyérliszt ( BL80 )
    1 kis mérő szárazélesztő

    1 tk szezámmag
    1 tk lenmag
    1 tk napraforgómag

    A magokat megpirítottam, majd a második dagasztásnál beleszórtam, de nem az összeset.Hagytam a tetejére is.2 órával a vége előtt megkentem a tészta tetejét langyos vízzel és rászórtam a maradék magot.Finoman rányomkodtam.

    Fehér kenyér progi, barna színfokozat, I-es súly. ( 3:40 )
  22. Torolt_felhasznalo_197171
    Torolt_felhasznalo_197171
    2005-09-08 04:27273.

    Sziasztok!



    Le tudna nekem valaki irni a zsemlekeszites modjat?



    Elore is koszi!

    Csoki05

  23. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-09-08 22:29274.
    Sziasztok!

    Csoki054 Én még nem csináltam, de van zsemle receptem.

    Dömike receptje:

    Zsemle recept Dömike módra, olyan sorrendben ahogy a gépbe tettem:

    430 ml víz
    175 ml kefír (ennyi egy doboz) (vagyis összesen 6 dl folyadék)
    1 és fél kávés - púpozott - kanál só
    50 dkg fehér tönköly liszt
    2 evőkanál sikér
    40 dkg rétes liszt
    2, 5 dkg élesztő a lisztbe elmorzsolva

    Kenyérsütő gép tészta program, aztán ki az asztalra, megformázni és még kb 15 percig melegen tovább keleszteni, addig a sütő melegszik.
    Mielőtt a sütőbe teszem, tejjel megkenem és szezámmagot teszek rá, és azonnal a sütőbe. (a tej is langyos!)
    Addig amig a zsemléket formálom, már bekapcsolom a sütőt és a legmagasabb hőfokra, vagyis 250-re és azon is sütöm. Amikor bekapcsolom, akkor rakok egy kis edénybe (olyan régi zománcos) meleg vizet, és amikor látom, hogy a víz is kezd gyöngyözni, akkor teszem bele. Az első tepsi (12 db) 15 percig sül, a második esetleg 13, ezt figyelni kell.
    A tésztát lehet kézzel is kidolgozni. Aki szereti, tehet bele vajat is.
    2005-09-08  00:14
    Torolt_felhasznalo_273273 (272)
    előzmény:
  24. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-09-08 22:30275.
    Szia! Én még nem próbáltam, de tervben van. Itt egy recept dömikétől:

    Zsemle recept Dömike módra, olyan sorrendben ahogy a gépbe tettem:

    430 ml víz
    175 ml kefír (ennyi egy doboz) (vagyis összesen 6 dl folyadék)
    1 és fél kávés - púpozott - kanál só
    50 dkg fehér tönköly liszt
    2 evőkanál sikér
    40 dkg rétes liszt
    2, 5 dkg élesztő a lisztbe elmorzsolva

    Kenyérsütő gép tészta program, aztán ki az asztalra, megformázni és még kb 15 percig melegen tovább keleszteni, addig a sütő melegszik.
    Mielőtt a sütőbe teszem, tejjel megkenem és szezámmagot teszek rá, és azonnal a sütőbe. (a tej is langyos!)
    Addig amig a zsemléket formálom, már bekapcsolom a sütőt és a legmagasabb hőfokra, vagyis 250-re és azon is sütöm. Amikor bekapcsolom, akkor rakok egy kis edénybe (olyan régi zománcos) meleg vizet, és amikor látom, hogy a víz is kezd gyöngyözni, akkor teszem bele. Az első tepsi (12 db) 15 percig sül, a második esetleg 13, ezt figyelni kell.
    A tésztát lehet kézzel is kidolgozni. Aki szereti, tehet bele vajat is.
    2005-09-08  04:27
    Torolt_felhasznalo_197171 (273)
    előzmény:
  25. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-09-08 22:35276.
    Így néz ki felvágva a 3 magos kenyér.
    2005-09-08  00:14
    Torolt_felhasznalo_273273 (272)
    előzmény:
  26. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-09-08 22:43277.
    Még egy zsömle reci:

    Császárzsömle
    45 dkg liszt, 1 evökanal cukor, 1 teaskanal so, 25 g élesztö, 2,5 dl tej, 30
    g margarin,.
    Ugy keszül mint a magyar zsömle, csak sütes elött tejjel vagy felvert
    tojassal kened le, es makkal vagy kömenymaggal szorod meg a
    keresztvagas utan, amit a zsömlek tetejere csinalsz. Letakarva
    konyharuhaval, vagy anelkül hagyod kihülni a zsömleket, attol függ
    hogy ropogos vagy puha héjú zsömleket akarsz.

    És még egy:

    Alap zsemle
    Hozzávalók: 12 darab zsemléhez:
    250 ml víz,
    1 tojás,
    450 g finomliszt,
    1 TK só,
    2 TK cukor,
    25 g vaj,
    1TK szárított élesztő (5ml)
    Sütés:
    Duogh, azaz tészta program, amikor kész gyúródeszkán kis liszttel
    formázni, tepsire téve 20-30 percig, vagy míg duplájára nem dagad
    meleg helyen konyharuhával letakarva kelni, hagyni. Azután 180 C
    fokon, vagy 6-es gáz fokozaton kb. 15-18 percet sütni.
    Tipp:
    Tetejét 1 tojássárgája + 3 TK víz keverékével kenem meg. Lehet
    szezámmagot, vagy bármit rászórni.
    Némelyiknek éles késsel császárzsemleszerű vágást készítettem a
    tetején és azok sokkal szebbre és nagyobbra sültek.


    Meg még egy:

    Francia vágott zsemle
    Hozzávalók:
    45dkg finomliszt,
    1.5kk só,
    1kk cukor,
    1.5dkg élesztő,
    1.5dl tej,
    1.5dl víz

    Elkészítés:
    Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A lisztet a sót, és a cukrot tegyük
    dagasztógépbe, majd egy kis mélyedést alakítsunk ki és ide öntsük az
    élesztős tejet, és hintsünk rá egy kis lisztet. 20-30 percig hagyjuk állni,
    amíg az élesztő el nem kezd dolgozni. Utána gyúrjuk össze, és
    adagoljuk hozzá a langyos vízet. A dagasztás után fedjük le és hagyjuk
    megkelni. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre
    osztjuk. A kis darabokból kerek zsemléket formálunk, és késsel egymást
    keresztező vágással bemetszük a tetejüket. Sütőlapra helyezzük a
    zsemléket és kb. 30 percig pihentetjük őket. 200°C-ra előmelegített
    sütőben 15 perc alatt készre sütjük.




    2005-09-08  04:27
    Torolt_felhasznalo_197171 (273)
    előzmény:
  27. Torolt_felhasznalo_197171
    Torolt_felhasznalo_197171
    2005-09-14 04:30278.

    Kedves noszirom1!

    Koszonom szepen a recepteket, mar alig varom, hogy kiprobaljam oket!

    Minden jot!

    Csoki05

  28. Torolt_felhasznalo_273273
    Torolt_felhasznalo_273273
    2005-09-17 22:40279.
    Majd írg meg az eredményt!
    2005-09-14  04:30
    Torolt_felhasznalo_197171 (278)
    előzmény:
  29. 2005-09-18 00:06280.
    Tanusitom, nagyon finom ez a kalács, nálunk már egy hete mindennap megkell sütni hol kakaóval hol nem. Köszönet érte bárkié is
    2005-08-07  07:18
    Torolt_felhasznalo_273273 (265)
    előzmény:
  30. Torolt_felhasznalo_418045
    Torolt_felhasznalo_418045
    2005-09-21 07:55281.

    Sziasztok!

    Két hete vettem egy kenyérsütőgépet, de még mindig nem sikerült vele normális kenyeret sütnöm, aki tud küldjön nekem recepteket 1kg-os teljes kiőrlésű, illetve magvas kenyérre!

    Előre is köszönöm!

    Ja és azt sem tudom, hogy mit jelentenek ezek a számok, hogy 550-es, 405-ös,  1050-es és 1150-es liszt!

  31. Torolt_felhasznalo_518667
    Torolt_felhasznalo_518667
    2005-09-21 11:45282.
    Mekkora a kapacitása a gépednek?1 vagy 2 lapátos?

    A liszt számok valszeg nem a magyar szabvány szeriti számok.A géphez kapott receptek nem szoktak beválni.Ha itt visszakeresesel kicsit akkor rábukkansz egy magos fehér kenyérre.75 dkg-os lesz a végeredmény.

    Teljes kiörlésű lisztből készült kenyeret még nekem sem sikerült tökéleteset sütnöm.Mindig beesik a közepe. De próbálkozom.
    2005-09-21  07:55
    Torolt_felhasznalo_418045 (281)
    előzmény:
  32. 2005-09-21 12:18283.
    Szevasztok!Segitsetek nekem!!!!!!!! CITRONC kenyérsütő gépem van,elhagytam a leirását!Kérlek irjátok meg,miket kell megnyomni,ha normál kenyeret akarok sütni.És a hozzávalókat!Hálás köszönetem!!!!
  33. Torolt_felhasznalo_563242
    Torolt_felhasznalo_563242
    2005-09-21 12:43284.

    Helló Mindenki!

    Segítsetek, van egy nagy problémám!

    2 éve van lassan gépem, de még 1x sem sikerült igazán finom és szép kenyeret sütnöm vele.  Néha felbuzdulok, kb 2 hétre, és a folyamatos sikertelenség miatt hónapokra feladom. Aztán kezdődik újra. Vagy nem kel meg eléggé, vagy baromira megkel, és beesik rendesen, vagy nagyon vizes az egész, v nagyon tömör, egy szelet is megfekszi a gyomrom. És a teteje soha nem olyan szép barna, mint itt vmelyik előző képen láttam . Mit rontok el? Azt tudom, h az, h mennyire kel meg, az az élesztőtől függ, de a sógorasszonyomnak fél élesztőtől gyönyörű kenyere van, nekem meg 1/6 élesztőtől már beesik. Nem értem...

    Help!!

  34. 2005-09-21 12:54285.

    Szia!

    arra már rájöttem hogy gépfüggő az élesztő mennyisége, nekem pl mindig több kell bele, mint amit itt a lányok leírnak, meg attól is függ, hogy milyen liszthez.

    BL80-hoz több élesztő kell, mint ha 1/3-a teljes kiörlésű, ha meg rozsos, akkor mégkevesebb. Mellesleg a félbarna, barna kenyerek nekem se szoktak tökéletesre sikerülni.

    Minden gép másként működik, más arányok kellenek hozzá szerintem. Néha engem is guta ütöget. Van pl egy tuti kefíres receptem, amit 3x egymás után tökéletesre sütöttem, azóta viszont soha. Nem emlékszem milyen kefírt vettem akkor, de biztos nem olyat amilyeneket a párom mostanában hoz, mert csak az változott egyéb nem.

    Amúgy megsütöttem a 3magos kenyeret tegnap. Az íze jó viszont elég sűrű, pedig 1,5x-ére emeltem az élesztő adagot és vízből is több ment bele 0,5dl-er mert az istennek se állt össze. Szóval még kísérletezni kell. Szerintetek lehet az a megfejtés hogy nálam a fehér kenyér program 3h és nem 3.40h?

    2005-09-21  12:43
    Torolt_felhasznalo_563242 (284)
    előzmény:
  35. 2005-09-21 12:56286.

    405 => BL 51 Finomliszt
    550 => BL 55 Rétesliszt
    1050 => BL 80 Kenyérliszt

    2005-09-21  07:55
    Torolt_felhasznalo_418045 (281)
    előzmény:
  36. Torolt_felhasznalo_563242
    Torolt_felhasznalo_563242
    2005-09-21 13:08287.

    Köszi a jótanácsokat 

    Hát, igen, én is próbálok változtatni az arányokon. De a sógorasszonyomnak teljesen ua a gépe, mint az enyém (én vettem neki , és én most már alig teszek bele élesztőt, és az eredmény mégis iszonyatos. Strandot nyithatnék a kenyér tetjén . Ja és a legbosszantóbb az egészben, h kb 40 "kenyeret" sütöttem már a géppel, és 1 sem lett jó, bezzeg a kedvesem ösz-vissz 2x nyúlt a géphez, és ez volt a két legelfogadhatóbb, mondhatni kenyérszerű képződmény, ami kikerült a gépből. 

    Nem szeret a gépem???

    És h lesz olyan szép barna a teteje?

    Az enyém mindig csak halovány kis hártya, héjnak egyáltalán nem mondható 

    2005-09-21  12:54
    lina.hb (285)
    előzmény:
  37. 2005-09-21 13:16288.

    próbáld meg medium fokozaton. nem lehet hogy túlsok folyadékot teszel bele? a hártya miatt.

    amúgy a legjobb kenyerek úgy készülnek hogy ez ember belehajigál mindent lesz ami lesz alapon, és rá se néz amíg elkészül mert szkeptikus és tudja úgyis szar lesz. a végén meg nem tudja hogy csinálta és többet nem tudja megismételni  

    2005-09-21  13:08
    Torolt_felhasznalo_563242 (287)
    előzmény:
  38. 2005-09-21 13:25289.

    sziasztok!

    van valakinek Hausmeister HM1000  kenyérsütőgépje?

    szeretnék hozzá recepteket kérni! nagyon örülnék ha valaki tudna segíteni.

  39. 2005-09-21 13:34290.

    ha valakinek van kalács receptje, az is jó!

  40. Torolt_felhasznalo_563242
    Torolt_felhasznalo_563242
    2005-09-21 13:50291.

    Ja-ja! Bizti ezért sikerül a Kedvesemnek jobban, mint nekem 

    Darkon szoktam sütni 

    2005-09-21  13:16
    lina.hb (288)
    előzmény:
  41. 2005-09-21 16:38292.
    Szia én Lia vagyok.Szeretnék neked segíteni ha sikerül.Nekem HAUSER 800-as 2 lapátos gépem van,nagyon szeretem. A kenyérvarázs sütőkeverékeket használom bio boltban,vagy a Ferecvárosi malom üzletében veszem őket.Sima kenyér liszt helyett az exrta sikértartalmú liszt vált be,+a barna kenyerekhez teszek sikért ha a recept nem is írja.
    Amit kipróbáltam és bevált recept:
    Magkeverékes kenyér:
    17 dkg.Kenyérvarázs magkeverékes liszt
    1 ek. sikér+36 dkg. extrasikértartalmú liszt( a sikérrel legyen 36 dkg.)
    3 dl.víz
    2 dkg.Friss élesztő
    Normál programon (3.5 óra) sütni.

    Könnyű Rozsos kenyér:
    20 dkg Kenyérvarázs Rozskenyér sütőkeverék
    5 dkg Kenyérvarázs Falusi fehérkenyér sütőkeverék.
    30 dkg.extrasikértartalmú liszt.
    2 ek.olaj.
    1 dkg.friss élesztő.
    3 dl. víz.

    A számok a liszt minőségét mutatja.Lényegében a búza magjának őrleménye:a jele BL-55.A kötőjel utáni szám növekedésével nő liszben a búza magjának héjából származó ballaszt anyag és az ásványi anagok mennyisége.Ez a szám a fehér kenyérlisznél Magyarországon 80-as,a félfehér kenyérlisztnél ennél is magasabb:112-es.A BL 112-es liszt a búza magjának 85 százalékát tartalamazza.
    Remélem tudtam segíteni egy kicsit és ha kell szívesen megosztom tapasztalataimat veled az anyulia@freemail.hu-n.Sok sikert és kitartást a sütőgetéshez.
    2005-09-21  07:55
    Torolt_felhasznalo_418045 (281)
    előzmény:
  42. 2005-09-22 10:25293.

    sziasztok!

    nincs senkinek Hausmeister HM1000-es gépje?

  43. Torolt_felhasznalo_418045
    Torolt_felhasznalo_418045
    2005-09-22 17:23294.
    Szia!

    Köszönöm a segítségedet, majd kipróbálom a recepteket, csak előbb a hozzávalókat kell beszereznem. Majd megírom a végeredményt!
    2005-09-21  16:38
    anyulia (292)
    előzmény:
  44. Torolt_felhasznalo_418045
    Torolt_felhasznalo_418045
    2005-09-22 17:28295.
    Köszönöm!
    Azt megtudod nekem mondani, hogy kenyérlisztet hol lehet venni? Annyi helyen kerestem, de sehol nem találtam!
    2005-09-21  12:56
    lina.hb (286)
    előzmény:
  45. 2005-09-22 17:41296.

    pl az erzsébeti tescoban. de ált. minden tescoban van Pannon fehérkenyérliszt (bl80)
    auchanban pedig cerbona szalagos fehér sütőliszt (bl55, bl80, rétesliszt keveréke) ebből a kalácsot szoktam csinálni.

    2005-09-22  17:28
    Torolt_felhasznalo_418045 (295)
    előzmény:
  46. 2005-09-24 14:01297.

    Ezt a héten sütöttem meg. Kenyérnek és zsömlének is finom. Eddig a legjobb félbarna recept nálam.

    Vizes félbarna zsemle/ Krumplis félbarna kenyér

    10dkg teljes kiörlésű liszt
    40dkg BL55 (ha zsömle)/BL80 (ha kenyér)
    1 nagyobb főtt buronya áttörve (én maradék krumplipürét használtam)
    1,2dkg élesztő
    1,5TK barna cukor
    2TK só
    diónyi margarin
    kb 3,5dl víz

    Az élesztőt a cukorral, kevés langyos vízben felfuttatod, aztán bele a gépbe minden.

    zsömle: tészta programon elkészíted a tésztát, formázod, sütőben 30 percig keleszted, majd langyos sós vízzel (lehet vizes tojással is) megkened 190°C-on kb 20 percig sütöd, majd 150°C-on barnítod ízlés szerint

    kenyér: alap program, vagy tészta készítés után formába teszed és sütőben 240°C-on kb 30 perc alatt készre sütöd (nem árt megkenni vízzel ezt is)

  47. Torolt_felhasznalo_413527
    Torolt_felhasznalo_413527
    2005-10-19 12:23298.
    Sziasztok, nekem nincs gépem, de simán sütőben szeretnék kenyeret sütni. Keverjek össze mindent, úgy mintha gépben sülne vagy ahhoz más recept kell?
  48. 2005-10-19 12:45299.
    Szia+A tepsi méretétől is függ természetesen,hogy mennyit lehet egy adagban sütni.Az enyém:37x25 és 7 cm magas.      1 kg finomliszt,2O dkg rétesliszt,2,5 dkg élesztő felfuttatva.Kb 6 kiskanál só, 1/2 dcl olaj, evőkanál ecet  és kb ehhez a mennyiséghez 9-1O dcl langyos viz.Robotgéppel kb 6 percig kevered,megszórod liszttel.Langyos helyen 1,5 óra alatt duplájára kel.Kiöntöd meglisztezett deszkára,átgyurod.Lisztezett tálba tetejét lisztezve letakarva kb 5O perc után duplájára kel.A tepsit csak liszttel beszórod,a sütőt bekapcsolod a legerősebb fokozatra,ez kb 1/4 óra,mire átforrósodik.A tésztát mégegyszer átgyurod,formázod,a lisztezett tepsibe meleg,nem forró helyre teszed.A tészta tetejét 3 helyen bevágod.Ahol nincs bevágás, ott vizes ecsettel bekened.Ha forró a sütő a középső rácsra téve berakod a tepsivel,kkb 2O perc után tüzpiros,akkor kb 15o C fokra téve 25 percig hagyod,utána a sütőt lezárva még kb 15 oercug bent tartod,Kiveszed és rácsra boritod.
    2005-10-19  12:23
    Torolt_felhasznalo_413527 (298)
    előzmény: