Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Bevált szilvalekvár recept

Torolt_felhasznalo_341291
Torolt_felhasznalo_341291
Létrehozva: 2008. augusztus 26. 11:25

Befőző háziasszonyok segítségét szeretném kérni!

Ma vettünk 5 kg szilvát a piacon, és délután szeretnék belőle szilvalekvárt főzni! Eredetileg nagymamám receptje alapján készítettem volna, de ő most nincs otthon, így megnéztem az interneten, de mindenhol csak a sütőben sütős változatot láttam, ami nekem nem hiszem, hogy menne, mert elég vacak a sütőnk!

Előre is köszönöm mindenki segítségét!

 

  1. 2009. augusztus 11. 11:4813.
    Én is leírogattam a recepteket.A kérdésem annyi volna,hogy szalicil vagy ilyenmi nem kell a tetejére?Mert a nagymama még annak idején szokott rá pakolni.Vagy eláll anélkül is?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-08-26  11:25
  2. Torolt_felhasznalo_341291
    Torolt_felhasznalo_341291
    2008. augusztus 27. 18:1512.

    Köszönöm mindenkinek a segítséget!

    Elkészült a szilvalekvár, már a szárazdunsztban csücsül, és várja, hogy kihűljön! A kóstolás alapján meg kell, hogy mondjam: Szerintem finom. Ha kihűltek, és szépen fel vannak cimkézve lefényképezem, és megmutatom nektek hálából, aztán mehet a kamrába a többi közé!

    Mégegyszer nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!

    Petra

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-08-26  11:25
  3. Torolt_felhasznalo_767826
    Torolt_felhasznalo_767826
    2008. augusztus 26. 13:3311.
    Sziasztok. Rumom nekem is van itthon, már csak a szilvát kell beserezni hozzá
    Na de félre a tréfával. Én is eddig sütőben készitettem, de itt most fantasztikusan jó recepteket és ötleteket olvastam. Ki is fogom próbálni.
    Petrácska Neked pedig sok sikert, klassz kis csaj vagy, s tuti jó háziasszony leszel. Majd ird meg, hogyan sikerült.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_705879 (2)
    2008-08-26  11:30
  4. Torolt_felhasznalo_341291
    Torolt_felhasznalo_341291
    2008. augusztus 26. 12:0310.

    Ó, nagyon köszönöm a recepteket! Ma délután nekilátok, és majd beszámolok az eredményről! Remélem menni fog!

    Ez a sütőben sütött szilvalekvár nekem is tetszik, de tartok az itteni sütőtől (jelenleg albérletben lakunk)

    Viszont, ha elköltöztünk ki fogom próbálni úgy is! Még egy kérdés: az ecet azért kell a tepsibe, hogy ne égjen le a szilva?

     

    ja, és valaki kérdezte, hogy tényleg 16 vagyok-e! Igen, pontosabban október végén töltöm be!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_995561 (8)
    2008-08-26  11:48
  5. Torolt_felhasznalo_995561
    Torolt_felhasznalo_995561
    2008. augusztus 26. 11:509.
    Ezt kell keverni, egész sokat... És még így is előfordul, hogy a gázrózsa helyénél odakap. De nem keseríti meg a lekvárt!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_995561 (8)
    2008-08-26  11:48
  6. Torolt_felhasznalo_995561
    Torolt_felhasznalo_995561
    2008. augusztus 26. 11:488.

    Szia!

     

    Íme a már kétszer bevált recept:

    próbálom az 5 kilóra adni a mennyiségeket, bár én érzésből csinálom, kóstolgatással...

    Szóval, szilvát megmosni, kimagozni, én olyan 5-6 darabra vágom a szilvát, de biztos felezve sem rossz. Bele a fazékba, mehet rá kb 20-25 dkg cukor. Jó ha így áll egy kicsit, mert levet ereszt, és kisebb valószínűséggel ég le.

    Mehet a tűzhelyre, eleinte nagyobb, majd ha már jól átmelegedett, kis lángon. Ha túl nagy lángon fő, akkor fröcsög ki a lábasból, ez kellemetlen a bőrnek, meg aztán takarítani se leányálom...

    Amitől nagy sikert arat ez a recept:  kb 50-60dkg méz, kb fél tasak őrölt fahéj, kb ugyanennyi őrölt szegfűszeg, és úgy 2-3 dl vörösbor (jó az olcsó, gagyi is!!!) Meg egy lehelletnyi őrölt gyömbér, de ez nem feltétlenül szükséges. Ezeket folyamatosan, kóstolgatás mellett adagolom.

    Ha már kellő sűrűségűre főtt, mehet a szép tisztára mosott üvegekbe, tetejére kevés szalicil, majd celofán és a fedő. 

    Jó neki, ha lassan hül le, ezért én egy nagy ágytakaróba burkoltam az üvegeket és most a kanapén laknak. Múlt csütörtökön főztem, még mindig meleg, ha benyúlok alá.

     

    Sok sikert, majd számolj be az eredményről!!

     

    Ui.: Bár én jóval többől csináltam, de Neked is ajánlom, hogy a szilva vagdosását gumikesztyűben csináld, mert fog, az én kezem rettenetesen nézett ki tőle, a körmömön még mindig látszik helyenként kicsit, pedig sikáltam rendesen!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-08-26  11:25
  7. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. augusztus 26. 11:437.

    Sziasztok

     

    én eddig mindig sütőben csináltam, nagyon finom sürü lekvárt kaptam, de utána sem kellett sikatolni a sütőt, ám ezeket a recepteket nem hallottam, eltettem emlékeimbe, biztos,hogy igy van, ahogy leirtátok, köszönjük szépen

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. Torolt_felhasznalo_873664
    Torolt_felhasznalo_873664
    2008. augusztus 26. 11:416.

    Én akár milyen viccesen hangzik "sütni" szoktam a szilva lekvárt! És épp most van benn egy adag a sütőben!

    A megmosott ledarált szilvát beleteszem az ecettel kiöblített lábasba, és így teszem be a sütőbe! Ezt sem szabad keverni, kb 7-8 óra alatt szépen készre rotyog a sütőben!!!

     

    Sok sikert hozzá, bármelyik módszert is alkalmazod!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-08-26  11:25
  9. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. augusztus 26. 11:375.

    Hozzávalók:

    Egy lábasba 5 kg kimagozott szilvát öntünk. A tetejére 1 kg kristálycukrot szórunk, majd 1 deci 10 százalékos ecettel meglocsoljuk.

    Elkészítés:

    Fedővel letakarjuk, egy éjszakát állni hagyjuk, majd tűzre téve, a forrástól számítva takaréklángon 3 és fél óráig főzzük. Megkeverni tilos! Csak akkor ég le, ha megkeverjük. 3 és fél óra múlva a gázt lezárjuk, és a lekvárt 20 percig keverjük. Előmelegített üvegekbe merjük, a tetejére szilvapálinkát öntünk, lekötjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-08-26  11:25
  10. 2008. augusztus 26. 11:364.
    Petrácska!!! Te tényleg 16 vagy? Ha igen, le a kalappal.... szuper kis csaj vagy..!!! :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-08-26  11:25
  11. 2008. augusztus 26. 11:353.

    SZia!

    Mi ilyet szoktunk:

     

    7kg szilva félbevágba, egy 10 literes lábasban eligazgatjuk. rászórunk 1kg cukrot, majd 2 dl 10%-os ecettel mindenhol meglocsoljuk. Kavarni, rázni nem szabad!!!

    Másnap lassú tűzön főzzük 4 órán át (kavarni, rázni most sem szabad!!!), 4 óra után kanállal félrehúzzuk a szilvát, és megnézzük, mennyi lé van alatta. Ettől függően 10-30 percig tovább főzzük. HA megfelelő, összekavarjuk, és a kívánt állagig, további 5-20 percig főzzük. Forrón üvegbe töltjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-08-26  11:25
  12. Torolt_felhasznalo_705879
    Torolt_felhasznalo_705879
    2008. augusztus 26. 11:302.
    Én csak olyan szilvalekvár receptet ismerek, amibe rum is kell ...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-08-26  11:25

Címlap

top