Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Hányás-fóbia

Lilith_
Létrehozva: 2008. július 14. 13:03

Sziasztok,

 

elég fura dolog, de létezik ilyen, rákerestem neten, nem is egyedi. Emethofobia néven jegyzik, hányástól való indokolatlan félelmet jelent...és azt hiszem, én is valami hasonlóban szenvedhetek, vagy nem tudom..alapból irtózom a hányástól, és főleg akkor, ha részegek hánynak, emiatt (is) érzem magam sz*rul ivós társaságban (én nem iszom, nem szeretem).

 

A család nem nagy ivós, legalábbis ilyen nagy lerészegedésekkel nem találkoztam otthon, és a barátnők is max. egy koktélt vagy Bacardit ittak, ha bulizni mentünk, olyan táncolós-bulizósok voltunk, nem kocsmáztunk sosem, osztálykirándulásoknál sem..ez biztos sokaknak fura, de nekünk vhogy tényleg nem jutott eszünkbe, szétröhögtük az agyunkat enélkül is. Viszont a Párom meg épp az ellenkezője, ők a tesójával v. egyedül is leállnak meginni üveg borokat, feleseket otthon, meg a baráti társasággal is kb. csak kocsmáztak, enélkül ők semmi programot el se tudnak képzelni, gyakran ez a téma is, stb. Tudom, hogy a többség ilyen (ahonnan ő származik, még a csajok is rendesen nyomták a feleseket), főleg a fiatalok, azt is tudom, hogy miattam nem fog nem inni (nem is várnám), és egyáltalán, nekem kell megoldani ezt a problémát, mert ez nem normális

 

Az elején, amikor megismerkedtünk, és bekerültem az ivósabb társaságba, még nem zavart annyira a dolog (azt most hagyjuk, hogy konkrétan engem nem nagyon dob fel az a program, sőt, ahol csak ülünk egy helyben és piálunk, mert ez más tészta), meg ált. külön bulizunk, úgyhogy nem sokszor iszik velem..de múltkor én is ott voltam, amikor sikerült úgy kevernie a borokat, hogy eléggé elázott, pedig önmagához képest tényleg nem ivott sokat..azt hittem, hülyét kapok, hogy ott kell maradnom náluk (úgy beszéltük meg, hogy nála alszom, éjszakai busz már nem volt, stb), persze lefektettem meg minden, de nem volt kedvem mellé feküdni, inkább egy másik szobában olvasgattam..utána éjjel háromszor hányt, csak a hangot hallottam a mosdó felől, pulzus fel, hányinger, remegés, rohantam ki inkább a kertbe a friss levegőre, tök szarul lettemEz pár hete volt, azóta pláne idegesít, ha isznak, most a közös nyaralásnál is tesóm is kicsit becsiccsentett, és készen voltam, aludni is alig bírtamAlapból is zavarnak a mata részegek, de az pláne, hogy basszus, tuti ki fognak hányni mindent Az meg a halálom, hogy mi lesz, ha mondjuk együtt élek valakivel, és egy haveri piálgatás után részegen jön haza, wááááá

 

Azért a piát hozom fel példának, mert ez az, amivel gyakran találkozom és gyakran hozza ki a problémámat..de akkor se vagyok túl jól, ha valaki rosszul van, émelyeg. Fontos leírnom, hogy a családban tényleg nincs alkoholista, persze szoktak inni, apám is nagy sörös, de sose vert, vagy jött haza csontrészegen, vagy ilyenek.. Viszont magától a hányástól kiskorom óta iszonyodok, nagyon kevésszer hánytam, de azt mindig úgy, hogy iszonyú rosszul tudtam lenni (betegség)..meg vannak ilyen emlékeim, hogy 7 évesen egy zsúron az egyik gyerek elhányta magát, és utána egész este nem bírtam enni, meg szintén kicsiként voltam táborban, ahol a vezetők este bepiáltak, és a mosdóból hallani lehetett a hányást, na, hát az sem volt épp a kedvenc táborom És azt is megjegyzem, hogy másban egyáltalán nem vagyok finnyás, sőt, voltam már boncoláson, biológusjelöltként én magam is "trancsíroztam" gond nélkül, imádom a kórházas sorozatokat (eleinte nem bírtam ott se a hányást, de most már úgy megnézem), stbstb,  jó, a vérvételt, ilyesmit nem bírom nagyon nézni, de fejlődök, meg attól nem úgy vagyok rosszul. Szóval ez tényleg fóbia, csak épp nem olyan feltűnő, mint mondjuk egy tériszony vagy ilyesmi..magamban se tudtam igazán hova tenni (a Párom is most vette csak igazán észre ill. mondtam el neki), olyan ritkán találkoztam vele-eddig. Most viszont elegem van!

 

Akinek van tapasztalata, sorstárs, tud segíteni, tanácsot adni, kihez lehet ilyesmivel fordulni, stb, az írjon..bár nehéz eset leszek, mert ahhoz makacs vagyok+annyira nem tartom durvának, hogy rohanjak egy pszichológushoz és kezdjek el nyugtatókat szedniA felkapott Hellinger-terápia, meg "ráolvasós, woo-doo babás megoldások" szintén kíméljenek, ha lehetKöszönöm!

  1. 2008. július 14. 17:4940.

    Mikor írtam le azt a szót, hogy részeg? Attól, hogy megiszik pár pohár bort/sört, egy átlagos nyári hétköznapon, még nem ázik el. Van, aki egy felestől is tök hülyén viselkedik, ők jobban bírják, úgyhogy a mennyiségeket is hülyeség összehasonlítani. Ezért is írtam, hogy bár én nem szeretem, ha iszogatnak mellettem (mivel én nem iszom), ez nem akkora probléma, hogy "válóok" legyen..ez egyéni érzékenység. "Ereszdelahajam" buli meg nincs heti szinten, és ált. nem is vagyok ott. Lehet, hogy félreérthető voltam, ha többen is ilyen durvának találták a dolgot..bár az nlc-ből mindent kinézek

     

    A kor szerintem nem lényeg, de ha nagyon érdekel, ajánlom a bemlapomat.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_592079 (38)
    2008-07-14  16:37
  2. Torolt_felhasznalo_592079
    Torolt_felhasznalo_592079
    2008. július 14. 16:5339.

    Ez nem az a kategória, hogy nem hajtja le a wc ülőkét, a szennyeskosár mellé dobja az ingét stb.

    Ez életeket tehet tönkre.

    Na, de nem ez volt a topik fő témája, csak egyszerűen gyűlölöm ha valaki rendszeresen részegre issza magát. Te dolgod, hogy mit tűrsz, csak a véleményemet mondtam el. Nem vagyunk egyformák.

    Mindenki elképzel magának egy életet, és ennek megfelelően választja meg a párját és a barátait.

    Én nem azt terveztem hogy hetente hallgatom ahogy a párom hány az italtól, vagy alkoholtól bűzlik...

    Ettől többre értékelem magam.

     

    előzmény:
    Lilith_ (36)
    2008-07-14  15:39
  3. Torolt_felhasznalo_592079
    Torolt_felhasznalo_592079
    2008. július 14. 16:3738.

    Persze, mindenkiben van valami amit tolerálni kell, ez is része egy komoly kapcsolatnak. Senki sem tökéletes.

    De nekem az, hogy valaki iszik (és mégegyszer mondom, mindegy, hogy hány tőle vagy sem, ISZIK és részeg lesz) nem fér bele.

    Amit írtál, azt én nem úgy értelmezem, hogy egy héten egyszer-kétszer elmentek a barátaitokkal valahova és megisznak beszélgetés közben egy pohár bort vagy bármit, hanem elég nagy mennyiségű ítalt fogyasztanak. Én ezt nem tűrném, de ez megint csak én vagyok. A részegeskedés nem a hányással kezdődik.

    Az én párom sem tökéletes, de ha "csak" ennyi hibája lenne, hogy minden egyes alkalommal ha társaságba megyünk részegen kellene látnom (hányás nélkül, hogy témánál legyünk) mehetne amerre akar.

    Egyébként hány évesek vagytok?

    előzmény:
    Lilith_ (36)
    2008-07-14  15:39
  4. 2008. július 14. 15:5437.

    "ők a tesójával v. egyedül is leállnak meginni üveg borokat, feleseket otthon, meg a baráti társasággal is kb. csak kocsmáztak, enélkül ők semmi programot el se tudnak képzelni, gyakran ez a téma is, stb."

     

    Ugyanazt tanácsolom, mint mások. Hagy ott, dobd ki, de sürgősen!

    Sosem változik meg, csak rosszabb lesz!

    előzmény:
    Lilith_ (36)
    2008-07-14  15:39
  5. 2008. július 14. 15:3936.
    Nem érted..hányni egyetlen egyszer hányt csak velem italtól, aznap rosszabb lehetett a gyomra, máskor többtől se volt baja. Az valószínű, hogy ha együtt élnénk, és heti szinten így járna haza, vagy ilyenek, akkor elég hamar beadnám a kulcsot, de az meg ultra gáz, hogy itt nlc-n mindenki egyetlen dolog alapján már benyögi, hogy "dobd ki"..elég érdekes kapcsolatértelmezés! Nem hiszem el, hogy mindenkinek olyan a párja, hogy egyetlen hiba vagy zavar dolog nincs benne, amit ne kéne néha tolerálni(Az más kérdés, hogy ha más sincs rendben, akkor ez a dolog nekem is nagyot dob a mérlegen, de nem ennyi a "válóok"..)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_592079 (35)
    2008-07-14  15:19
  6. Torolt_felhasznalo_592079
    Torolt_felhasznalo_592079
    2008. július 14. 15:1935.
    Nézd, hogy ha úgy alakul, hogy szétmegyünk, a következő párválasztásomnál az tutibiztos, hogy szempont lesz, mennyire ivós..de Őt már így "kaptam", és szerintem az a szánalmas, aki ennyi miatt dob el egy embert!
    idézet:
    Lilith_ (24)
    2008-07-14 14:09:11

    Jó nagy hülyeséget írtál! 

    Tudod, akkor inkább vagyok a -a te értelmezésed szerint- szánalmas a  párommal és a barátaimmal együtt, akivel bárhova elmehetek anélkül, hogy szégyenkeznem kellene mert hányásig issza magát...

    További jó hányás és ivás megszokást!

     

    Lélegezz mélyeket (akkor is ha részegen támyolyog haza) attól elmúlik az undor. 

    előzmény:
    Lilith_ (24)
    2008-07-14  14:09
  7. Torolt_felhasznalo_352878
    Torolt_felhasznalo_352878
    2008. július 14. 14:4634.

    Szia Nyuszicsata,

     

    A trükkök engem is érdekelnének.  Hátha nekem is használnak.

    előzmény:
    nyuszicsata (22)
    2008-07-14  13:54
  8. 2008. július 14. 14:4633.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_352878 (32)
    2008-07-14  14:40
  9. Torolt_felhasznalo_352878
    Torolt_felhasznalo_352878
    2008. július 14. 14:4032.

    Szia Sorstárs,

     

    Sajnos én is ebben szenvedek. Már ha valaki beszél róla, vagy megemlíti, hogy rosszul érzi magát, azt sem bírom.

    Rokon gyereknél fordult elő múlt nyáron, "szégyenszemre" megfutamodtam. Ki a nyaralóból és utána legalább 1,5 órát sétáltunk a párommal, míg megnyugodtam. Nálam még előfordul, hogy utána kajára se bírok gondolni, nézni stb.

    Nekem eddig a hosszú sétálás és a hideg levegő segített. Esetleg más praktikák?

    előzmény:
    Lilith_ (1)
    2008-07-14  13:03
  10. 2008. július 14. 14:3431.
    Uuuh nálunk is hánytak már éjjel (épp tanultam) az utcán, ill. gyakran a felső lakó is harácsol odafent, néha köhögésnek, néha hányásnak hangzik..egyelőre nem tudom eldönteni, úgyhogy annyira nem zavarDe tényleg, valahogy ezek annyira nem..inkább akkor rossz, ha közvetlen környezetemben történik meg, és akár távolabb se tudok menni tőle nagyon, brrrr
    előzmény:
    widor (28)
    2008-07-14  14:23
  11. 2008. július 14. 14:2930.
    Micsoda perverzió Amúgy Párom ugyanezt vallja, hogy sokkal jobb, ha kikerül, megkönnyebbülés..két hányás között ki is jött hozzám beszámolni, hogy mi hogy jött ki belőle..az se tudtam, sírjak vagy nevessek  (Egyébként maga a hányadék nem igazán undorít, meg ha beszélnek róla akár kaja közben, az sem, szóval ha monduk másnap meséli el, akkor nincs semmi, de ott már alapból készen voltam)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (27)
    2008-07-14  14:16
  12. 2008. július 14. 14:2629.

    Igen, Ő meg az ivás tényleg csak annyit számít a fóbia-sztoriban, hogy ezzel tudatosult jobban, hogy difim van

     

    Na ez meg a másik. Néha szörnyülködök, amikor látok a metrón egy-egy embert zsebkendőt tartani az arcához..vagy a tisztaságmániások..van, aki undorral fogja meg (ill. nem fogja meg..) pl. a kapaszkodót a buszon. Na, nekem meg az a fura. Mindenkinek vannak kisebb-nagyobb defektjei, csak nem mindegyik feltűnő, mert nem kerül gyakran szembe az ember a problémával..vagy nem olyan nagy mértékű. Nem ez a ciki, hanem az, aki nem akar ezeken változtatni!

    előzmény:
    nyuszicsata (25)
    2008-07-14  14:14
  13. 2008. július 14. 14:2328.

    Dettó:)

    Én amikor eddig 2X kórházba kerültem azon imádkoztam nehogy valami hányós szobatársat kapjak ki.Erre én lettem az

    Párom 5 év alatt 2x hányt ,de akkor én is kb.180-as pulzussal forgolódtam az ágyban.

    Múltkor meg valami részeg? az ablakunk alatt "könnyitett magán" hát jó volt erre ébredni.Nyitott ablaknál.

    Terhes vagyok ,mi lesz a gyerkőccel,nem tudom?

    Bár annak idején bébi sintér koromban simán elviseltem hogy a kissrác fejét fogjam mikor rosszul volt.Lehet hogy magával a hanggal nem vagyok kibékülve? Mert a gyerek szép csöndben hányt,már amennyire ez lehetséges.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2008. július 14. 14:1627.

    Én szeretek hányni!!   Sztem nem olyan szörnyű. Főleg ha az ember télleg túlissza magát...jobb kinn mint benn!

     

    Kedves topicindító, próbálj olyan társaságot keresni ahol nem isznak összevissza! Akkor megoldódhat a problémád! Fel a fejjel! 

    előzmény:
    Lilith_ (23)
    2008-07-14  14:01
  15. 2008. július 14. 14:1526.

    Szia!

     

    Engem is érdekelnének a tippjeid!!

    előzmény:
    nyuszicsata (22)
    2008-07-14  13:54
  16. 2008. július 14. 14:1425.

    Nekem fel sem tünt a párod meg az ivás ebben a történetben.

     

    Valaki itt írta, hogy senki se szeret ilyet látni meg hányni, de ez van! Ez baromi okos gondolat, de ettől neki még nem lesz jobb! Én is magyarázhatnám egy pókfóbiásnak, hogy vazze, nem bánt az a kis pók, ő akkor is egy írtózatos szörnyetegtől fog rettegni! Mert nekem az konkrétan nem problémám, neki meg éppen az a középppont!

     

    Az összes fóbia kialakult dolog, és mind megszüntethető! Van amelyik terápiás módszerrel, van amelyik saját magunk által.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. 2008. július 14. 14:0924.
    Nézd, hogy ha úgy alakul, hogy szétmegyünk, a következő párválasztásomnál az tutibiztos, hogy szempont lesz, mennyire ivós..de Őt már így "kaptam", és szerintem az a szánalmas, aki ennyi miatt dob el egy embert!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_592079 (19)
    2008-07-14  13:48
  18. 2008. július 14. 14:0123.
    Nahát..ez tényleg durva, hogy ennyien vagyunk. Nálam senki se hitte el ill. vette ezt komolyan, mondjuk nagyon magam semÉrdekelnének nagyon a tippjeid!
    előzmény:
    nyuszicsata (22)
    2008-07-14  13:54
  19. 2008. július 14. 13:5422.

    Szia sorstárs!

     

    szintén evvel a fóbiával élek együtt, csak én eddig a nevét nem tudtam!

    Egy biztos, gyógyszert ne szedj!!! a pszichológus amúgy sem írna fel, neki nem az a dolga! a pszichiáterre meg nincs szükséged!

    Engem eddig sehol nem vettek komolyan ezzel, pedig ez is olyan, mint a klausztrofóbia, vagy araknofóbia, csak azok talán többségben vannak.

     

    Én sem iszom alkoholt és nem is szeretem a hányósokat, de inkább akkor parázok, ha én érzem az émelygést. Én pszichológushoz jártam, ahol kiderült, hogy egy gyerekkori trauma a hányással kapcsolatban okozza a fóbiát, amit az "okos" dokik pánikbetegséggel azonosítanak.

     

    Én pl. még nem tudom, mi lesz, ha terhes leszek és hányni kell esetleg...

     

    Tudok pár trükköt, amik segíthetnek, egyik sem orvos vagy terápia, ha komolyan érdekelnek, de inkább priviben.

     

    Ne ess kétségbe, az emberiség első anyja nem félhet örökké

    előzmény:
    Lilith_ (1)
    2008-07-14  13:03
  20. 2008. július 14. 13:5321.

    Hahó!Lilith,Papagena79 írtam prívit!

     

    Ha már láttátok,akkor bocsika!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2008. július 14. 13:4920.

    Nem garantált az, hogy hányni fognak, sőt, mondom, eddig alig volt rossz tapasztalatom..viszont az nekem igen, elég nagy probléma, hogy bepánikolok. Nem sima rosszullét, vérnyomásesés, kis hányinger, hanem konkrétan remegek, kiugrik a szívem, még a Páromnál is zavart, hogy hányás után odajön hozzám, alig bírtam ülve maradni mellette, szívem szerint menekülnék...ez NEM NORMÁLIS szerintem

     

    De azért azt jó hallani, hogy annyira mégsem vagyok defektesIll. ez egyben azt is jelenti, hogy sajnos sokan szenvedünk ettőlIll. annak is örülök, hogy "kinőhető"..engem is hol jobban, hol kevésbé zavar a dolog. Papagena, szurkolok Neked, kíváncsi vagyok, mit mond Neked a pszichológus, ill. hogy leszel túl az egészen, majd írj!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_940001 (17)
    2008-07-14  13:42
  22. Torolt_felhasznalo_592079
    Torolt_felhasznalo_592079
    2008. július 14. 13:4819.

    Akár hánynak az italtól akár nem, elmondásod alapján rendszeresen isznak és rendszeresen berúgnak. Én ezt nem tűrném.

    Gyűlölöm az alkoholistákat, az pedig egyenesen szánalmas, hogy valaki megszokni akar és nem megszökni.

    Ez az én véleményem, de a te életed...

     

    előzmény:
    Lilith_ (16)
    2008-07-14  13:37
  23. 2008. július 14. 13:4418.
    Basszus. Kérlek...hányan lennének "alkoholisták" a fiatalok közül, ha mindenkire rásütnénk, aki annyit iszik, mint Ő?Verés..kizárt. Nekem, mint nem ivónak furcsa még a sörözgetés is, de az emberek 90%-a ezt teszi..ettől még normális, rendes emberek És mondom, maga a mentalitás lehet, hogy egy magamfajta "antialkoholistát" zavar, mert nem vagyok benne a témában, de nem kell egyből ennyire végletesnek lenni..
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_925908 (13)
    2008-07-14  13:31
  24. Torolt_felhasznalo_940001
    Torolt_felhasznalo_940001
    2008. július 14. 13:4217.

    Most ez komoly, hogy erről ennyit írtál?

     

    Hányni, hányó embert látni senki sem szeret, ennek biológiai okai vannak. Anyák, apák szükség esetén elviselik a gyerekeiket, ha betegség miatt rosszul vannak.

     

    De mi a csudának mész önmagadtól olyan emberek közé, akik garantáltan hányni fognak az alkohol miatt? Szerintem a mértéktelen piálás a gáz leginkább. Aki korpa közé keveredik, tudod,...

    előzmény:
    Lilith_ (1)
    2008-07-14  13:03

Címlap

top