Válaszkereső
Válaszkereső

Kérdezd a szakértőket és a többieket! »

Játék

Játék

Játssz velünk!

Találd meg te is kedvencedet játékaink között!

Fórum - "A mi helyünk"

Keresés a fórumban
keresés a topikban
keresés a teljes fórumon
Élesztő nélküli kenyér
»
Nyitó hozzászólás
2003-11-18 07:521.
Szervusztok!
Szeretnék olyan kenyeret sütni, ami egészséges, tudom mi van benne, esetleg élesztő nélkül készül, mégis finom. Vannak ételek, amelyekbe sütőpor helyett szódabikarbónát, illetve szalakálit tesznek. Az élesztőt mivel helyettesíthetem?
Ti próbálkoztatok már?
  1. 2010-07-23 15:18208.

    Sziasztok!

     

    Ugyan nem házi recept, de szívesen ajánlok figyelmetekbe egy nagyon jó kenyeret, amit mi is szoktunk fogyasztani. Élesztő és adalékanyag mentes, natúr (tönköly) kovászból készül, teljes kiőrlésű liszt (van rozs és tönköly is), tengeri só, víz. A rozscipóban van kömény is. Mindkettő nagyon finom, nem olyan savanyú, mint egyes kovász kenyerek. És 4-5 napig ugyanolyan minőségű is. Nekünk nagyon bejött. Itt olvastam róla: www.kovasz-kenyer.hu

     

    Itthon is szoktunk kenyeret sütni, de azt élesztővel, mert a párom azt szereti. Én szoktam a kovászos kenyeret venni, enni.

     

    előzmény:
    monamama (1)
    2003-11-18  07:52
  2. 2009-02-17 00:34207.

    itt egy kenyérrecept amit lehet fogasztani a kandida diéta alatt is:
    http://www.google.hu/search?q=candida+keny%C3%A9r&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B3GGGL_huHU299HU299

    Hozzávalók:
    1/2 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    1 tk szódabikarbóna
    1 tk só
    8 ek olaj
    4 dl víz
    1 tk fahéj, vagy kömény
    1 kk tárkony.

    Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, és vagy kiolajozott, lisztezett őzgerinc formába rakjuk, vagy kerek cipóként (lásd a képen) 50-60 perc alatt megsütjük, 5-6-os gáz fokozaton.

    Reggelire edd, de csak napi 2 szeletet, főleg az első 2 hónapban
    Konyharuhába csomagolva egy hétig is eláll, általában ennyi idő alatt el is szokott fogyni.

     

    Édua

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_940795 (205)
    2009-01-06  11:03
  3. Torolt_felhasznalo_926666
    2009-01-30 20:49206.
    www.kenyer.lap.hu- van egy recept, candidásoknak is lehet kenyeret enni, mivel nem ehetunk élesztőt, sem fehér lisztet.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_940795
    2009-01-06 11:03205.

    Sziasztok.Kocicica vagyok.Valaki tudna nekem segiteni?Candidás vagyok,de elég sulyos,már a véráramlatba is bele jutott!elég szarul vagyok.Nagyon fáj a hasam,felpuffadok,megy néha még a hasam,szédülök,hányingerem van,csontsovány lettem,csúnya pattanásos az arcom.Nem igazán tudok mit enni,mert egyik oldalon azt írják,hogy ezt sem szabad,meg azt sem.A másikon meg lehetne.Akkupunktúrára járok,igy vagyok jobban,meg már szedek gyógyszert is.De antikandidás kaja recepteket nem igazán találok.Ti miket esztek?Segítsetek légyszi,mert még most kezdem,de még mindig elég sok szénhidrát jut a gombáimnak!

    Nagyon szeretnék minél hamarabb jobban lenni!

                                                    

                                                            Köszönettel:kocicica

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. tha
    2008-02-15 21:16204.

    A lényeget kihagytam:

    sütőpor + szódabikarbóna

    előzmény:
    tha (203)
    2008-02-15  21:15
  6. tha
    2008-02-15 21:15203.

    Kenyérsütő gép nélkül is lehet kenyeret sütni.

     

    Élesztő nélküli (finom és gyors) ír szódás kenyér:

    - fele-fele arányban teljes kiőrlésű rozsliszt és tönkölybúzaliszt

    - 1-1 ek szezám-, tök- és napraforgómag

    - 0,5 citrom leve

    - tej, kevés kefrír/joghurt (esetleg író

    - só

    - fűszerkömény, bazsalikom / ánizs

    - lenmagpehely

    - víz

    - 1 ek olívaolaj

    A lenmagot áztasd be a citrom, tej, joghurt keverékébe.

    A többi hozzávalót keverd össze, majd add hozzá a citromos-tejes folyadékot.

    Dolgozd össze és vagy kenyér formában süthető, de finom ropogós lesz ha muffin formában sütöd.

    Forró sütőben először 220 C-on süsd, majd 180 C-on.

    Ha a teteje pirul, akkor takard le alufóliával és úgy süsd tovább.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_467230 (202)
    2008-02-15  20:19
  7. Torolt_felhasznalo_467230
    2008-02-15 20:19202.

     Villő!

    Szeretném elkérni az élesztőnélküli kenyér receptjét. Nagyon kezdő vagyok, még nem sütöttem kenyeret egyáltalán. Hasznos tanácsra is szükségem lenne. Pl. érdemes vásárolni kenyérsütő gépet, ha igen melyik márkát. Előre is köszönöm!

     szobafenyő2008

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (21)
    2003-11-18  09:30
  8. 2007-11-03 15:02201.

    Aki szokott otthon kenyeret sütni, de nem géppel, hanem sütőben, annak mondom, hogy most lehet kapni a Lidl-be kenyérsütő formát. Zenker márkájú széthúzható 28-40 cm-ig és kb. 1600 Ft.

    Én nagyon megörültem amikor megláttam gyorsan vettem is, mert az előző amit a párom németországból hozott még 2000-be az éppen idén adta meg magát. Ha ez is kibír ennyit bőven megéri, de ha csak egy évet, akkor is nyerő.  :wink:

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  9. 2007-02-01 13:11200.

    Sziasztok!

    Örülök, hogy bevált a recept! Mi lassan egy éve ezt esszük.

    Mivel karácsony előtt bedöglött a kenyérsütőm, így kénytelen voltam megsütni a sütőben, bár nekem gázsütőm van, de ugyanúgy villanyban is megsül.

    Egy tálban a robotgéppel összedolgozom a hozávalókat, és csinálok belőle egy rudacskát, mint a beigli. A tepsibe sütőpapírt teszek és bele a kenyérkét. Kb. 45 percig sütöm, nem túl nagy lángon.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591703 (199)
    2007-02-01  12:27
  10. Torolt_felhasznalo_591703
    2007-02-01 12:27199.
    Ezt a receptet villany sütőben is megsüthetem, ha igen, akkor hogyan?  
    előzmény:
    valkó (195)
    2006-06-15  19:54
  11. Torolt_felhasznalo_757855
    2006-08-12 15:04198.

    szia, Szilvi,

    milyen lett a kenyér, és melyik programot választottad hozzá- új vagyok az itthoni sütögetésben üdv, Nada

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_272978 (197)
    2006-08-10  13:07
  12. Torolt_felhasznalo_272978
    2006-08-10 13:07197.

    Szia!

    Élesztő nélküli kenyérre, nekem eddig Valkó receptje tetszett a legjobban, épp most próbálom ki a gépben, majd nyilatkozom milyen lett:

    "Alaprecept: kenyérsütőgépbe teszek 3 evőkanálnyi olajat, egy pohár natúr Danone Activia joghurtot, egy joghurtos pohár vizet, 2 tk. tengeri sót, 40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzalisztet és egy tk. szódabikarbónát + magokat.

    Ezt szoktam édesen is elkészíteni, amolyan kalácsfélének, akkor nem kell bele a só, csak egy kis édesítő és variálható, ma almás-diósan készítettem, de nagy kedvenc a kókuszos is."

    Szóval ezt írta Valkó, egy-két hónapja.

    Üdv,

    Szilvi

    előzmény:
    monamama (1)
    2003-11-18  07:52
  13. Torolt_felhasznalo_272978
    2006-08-10 13:05196.

    Szia!

    Épp most "dagasztódik" a recepted alapján készülő kenyér. A kenyérsütőgépet is ma reggel vettem hozzá. A kérdésem az lenne, hogy milyen programon sütöd a kenyeret a gépben?

    Nekem van egy teljes kiörlésű progim, ami kétszer dagaszt és amúgy az egész 3 óra 40 percig tart. Az jó?

    Nagyon izgulok, remélem jó lesz!

    Köszi amúgy a receptet mindenki nevében!

    Szilvi

    előzmény:
    valkó (195)
    2006-06-15  19:54
  14. 2006-06-15 19:54195.

    Sziasztok!

    Megosztom veletek a bevált kenyér receptemet, öt hónapja ezt esszük, mert candidások lévén diétázni kell.

    Alaprecept: kenyérsütőgépbe teszek 3 evőkanálnyi olajat, egy pohár natúr Danone Activia joghurtot, egy joghurtos pohár vizet, 2 tk. tengeri sót, 40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzalisztet és egy tk. szódabikarbónát + magokat.

    Ezt szoktam édesen is elkészíteni, amolyan kalácsfélének, akkor nem kell bele a só, csak egy kis édesítő és variálható, ma almás-diósan készítettem, de nagy kedvenc a kókuszos is.

    Ha van kérdés írjatok!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_700384 (194)
    2006-06-14  15:02
  15. Torolt_felhasznalo_700384
    2006-06-14 15:02194.
    Sziasztok !

    Én is a segítségeteket szeretném kérni, most derült ki, hogy a kislányomnak élesztő allergiája van, ezért muszáj olyan kenyeret készítenem, amibe nem kell élesztőt tenni. Egy sütőporos verzióval már próbálkoztam, de az nem jött össze.
    Minden segítséget szívesen fogadok.

    Köszönöm
    előzmény:
    monamama (1)
    2003-11-18  07:52
  16. 2006-06-14 12:55193.

    Szia Villő!

    Köszönöm a választ. Ez nem lepény volt, hanem lapos kenyér, olyan 2-3 ujjnyi vastag.

    Nagyon finom volt, a néni el is mondta, hogyan kell készíteni, de nekem nem lett olyan az íze sem, és hát kemény lett. Lehet, hogy azért nem lett jó, mert csak réteslisztből csináltam? Csak az volt otthon . Meg a sokáig való sütéstől lett kemény? De ha nem sütöm addig, amíg mondta, akkor nem lett volna piros a teteje....

    Nagyon béna vagyok! Pedig úgy meg szeretném csinálni!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (191)
    2006-06-14  09:32
  17. Torolt_felhasznalo_287896
    2006-06-14 10:19192.

    Szia!

    Én kenyérlisztet szoktam venni abból készitem, fél kg liszthez egy mokkáskanál szódabikarbónát, c vitamint, sót(csipet 3 uj) 3 dl viz ebből nagyon finom kenyeret készitek, de lehet pizzaalapnak is.

    www.tengerimalac.net

    előzmény:
    monamama (1)
    2003-11-18  07:52
  18. Torolt_felhasznalo_342211
    2006-06-14 09:32191.

    Szia!

    A lepényemnek nincs receptje, mert csak úgy összekevertem lisztet (vegyesen teljes kiőrlésűt meg simát, talán grahamlisztet is tettem bele, szerintem ettől lesz jobb ízű) és annyi vizet, hogy sűrű papacsintatészta állígú legyen. Megsóztam egy kicsit és zsírozott tepsibe öntöttem, vastag palacsinta vastagságú volt. Talán közepes lángon sütöttem. Az alja ropogós lett, a teteje meg kicsit pirult csak, és ez ehető volt. De már régen csináltam.

    Amit te ettél, az milyen volt? Lepény?

    Villő

     

    előzmény:
    sjdzg (190)
    2006-06-13  15:56
  19. 2006-06-13 15:56190.

    Szia Villő!

    Le tudnád nekem írni a lisztes+vizes+sós kenyered receptjét?

    Hétvégén csináltam egy kovásztalan kenyeret (1kg finomliszt+2 marék rétesliszt+2dl olaj+só+5-6dl víz), de nagyon kemény lett (sokáig sütöttem?), és az íze sem lett olyan finom, mint amit egy néni szokott csinálni nekünk (tőle kaptam a receptet).

    Esetleg valaki hasonló alapanyagokból (amit a zárójelben írtam) nem tud jó receptet adni? Még szombat előtt szeretném megcsinálni!!!

    Előre is köszönöm a segítséget!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (189)
    2006-04-24  10:17
  20. Torolt_felhasznalo_342211
    2006-04-24 10:17189.

    Szia Pamacsss!

    Igazi pászkát még nem próbáltam, és ha a boltira gondolok, akkor azt nem hiszem, hogy elő tudnám állítani. Viszont olyan lepényt már sütöttem, amibe csak lisztet, vizet meg sót tettem. Finom, ropogós volt, frissen ettük.

    Villő

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_423227 (188)
    2006-04-24  07:17
  21. Torolt_felhasznalo_423227
    2006-04-24 07:17188.

    Sziasztok!

    Pászkát (maceszt) próbált már valamelyikötök csinálni otthon kenyér helyett?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. Torolt_felhasznalo_287896
    2006-04-23 09:28187.

    Irtam.

    Szép vasárnapot mindenkinek!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (186)
    2006-04-21  09:48
  23. Torolt_felhasznalo_342211
    2006-04-21 09:48186.

    Szia Edin! Szivesen elküldöm neked a receptet, küldj e-mail címet. (ezzel a két honlappal nem tudok mit kezdeni)

    Üdv.: Villő

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_287896 (185)
    2006-04-07  20:07
  24. Torolt_felhasznalo_287896
    2006-04-07 20:07185.

    Sziasztok! Nekem is az a baj, hogy az élesztős kenyértől fáj a gyomrom. Ha tudtok élesztőmentes kenyérreceptet irjátok meg nekem. Előre is köszönöm!

    www.ingatlanabc.net

    www.tengerimalac.net

    előzmény:
    monamama (1)
    2003-11-18  07:52
  25. Torolt_felhasznalo_768425
    2006-03-31 17:54184.
    Szia Villő!

    Nagyon megköszönném, ha elküldenéd az élesztő mentes kenyér receptet. Már szinte mindent kipróbáltam, de nem lett tökéletes, túl sűrű a kenyér. Néhány hasznos tanácsot is szívesen vennék.
    Köszönettel: Anikó
    A mail címem, ahová küldheted: drvaniko@freemail.hu :-) köszi
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (21)
    2003-11-18  09:30
  26. Torolt_felhasznalo_390974
    2005-11-29 21:51183.
    Sziasztok! Légyszi segítsetek! Egy nagyon kedves barátnőm, négy imádni való gyereke közül kettőnél (7,8) candida okozta allergiát mutattak ki, eszelős diétát javasolva. Nagyon örülnék egy-két receptnek. Főleg kenyér, és sütik, élesztő nélkül. Nagyon köszönöm.

    Kata
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  27. Torolt_felhasznalo_275715
    2005-08-17 11:04182.

    Szia.Most találtam erre a topicra, mert érdekel az "igazi" kenyér sütése, ugyanis van kemencénk. Légyszi elküldeni nekem is a receptet. Köszi Anikó

    ancsa@iiibel.dote.hu

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (44)
    2004-01-14  09:44
  28. Torolt_felhasznalo_342211
    2005-03-01 10:28181.
    Szia Anya77!
    Nem tudom én sem a számát, de elküldtem, ahogy kérted, remélem, odaért. Kipróbáltad már?
    Villő
    előzmény:
    anya77 (180)
     
  29. 2005-02-17 11:01180.
    Szia Villő! Most bukkantam Rátok. Úgy látom nagy a tapasztalatod. Megadnád, hogy a kovász készítés és vele a kenyér készítés hányas beírás? Nagyon érdekel, de most sajnos nem tudok visszaolvasni. Persze, majd ha időd engedi. Köszönöm szépen.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (179)
     
  30. Torolt_felhasznalo_342211
    2005-02-07 14:31179.
    Szia Timi!
    Van olyan, hogy két részre válik a kovász, alul a liszt, felette feketés lötty. Én ezt simán tovább szoktam szaporítani, azaz keverek hozzá teljes kiőrlésű lisztet és meleg vizet.
    Olyan előfordul, hogy az üveg oldalán megszárad a liszt/kovász, és az barna. A penész viszont szőrös, azt csak felismered. ;-)
    Ha a szaporítás utáni pihentetéstől (min. 6-12 óra) sem lesz buborékos a kovászod, akkor tényleg kezdd újra.
    Villő
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591478 (177)
     
  31. 2005-02-03 16:41178.
    A szaga savanyú, a barna foltokat nem tudom beazonosítani, mert nekem egyszer egyértelműem penészes lett ((((::::
    Ha kétségeid lennének kezd inkább az elejéről.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591478 (177)
     
  32. Torolt_felhasznalo_591478
    2005-02-03 13:32177.
    Otletes! Irtál egy kovász receptet én megcsináltam de tisztára olyan a szaga mintha élesztöt tetem volna bele meg barna foltok lettek a tetején amit levettem mertnem tudtam miaz, Szerinted most megromlott vagy sem?
    előzmény:
    otletes (156)
     
  33. Torolt_felhasznalo_342211
    2005-01-19 12:03176.
    Ez csak egy rövidke jelzés, hogy - noha nem beszélgetünk most itt - ha valakinek kérdése van, vagy nem találja a receptet, nyugodtan írjon, válaszolok.
    Villő
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  34. Torolt_felhasznalo_390164
    2004-11-29 12:42175.
    Mindenkinek!
    A Bioboltokban már lehet kapni olyan lisztet, amelyikhez nem kell élesztőt adni a sütéskor. A "kenyérvarázs" márkanév alatt fut, igaz, hogy az ára is varázslatos. Egy kg. 877 forintba kerül és 2 db 80 dkg-os kenyér készíthető belőle. Aki nem szeret pepecselni a kovász készítésével annak ajánlom, én valószínű maradok az itt megismert recept mellett.
    Sziasztok!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  35. 2004-11-27 23:41174.
    Szia Villo, most a hetvegen csinaltunk tonkolykenyeret, es kenyersutogeppel dagasztottuk. HAt mondhatom, erzekelheto volt a kulonbseg. Nagyon szepen feljott, mar majdnem rendes feherkenyer nagysagura megnott a kelesztes es a sutes folyaman. Es ismet nagyon finom lett. . . :)
    Koszonjuk az infot a tonkolyliszttel kapcsolatban! :))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (173)
     
  36. Torolt_felhasznalo_342211
    2004-11-25 09:28173.
    Szia Szojacska!
    Nem kell tovább szaporítanod, meg sütnöd sem, ha nem akarsz. Én hűtőben szoktam tartani, amikor éppen nincs rá szükségem. Az a lényeg, hogy amikor sütni akarok, akkor legyen elég és lyukacsos állagú legyen. (most valószínűleg én is a több napig a hűtőben álló de már kész kovásszal fogok sütni)
    Köszönöm a jó híreket!
    A pestieknek üzenem, hogy a Baros (Krúdy) utca-Nagykörút sarkán a GRoby-ban 300Ft alatt van a tönkölyliszt most.
    Üdv. : Villő
    előzmény:
    szojacska (172)
     
  37. 2004-11-24 22:51172.
    HAliho, en tovabbra is szorgalmasan csinalom a kenyereket. Eddig a tonkolyos volt a porondon, legkozelebb grahamkenyer lesz. Lenmaggal es szezammagggal is szupi a kenyer, meg jobban tetszik mint a napraforgoval.
    Kerdesem lenne. . . . Ma felszaporitottam a kovaszt, de ugye ez mar tobb napos, tehat ezt mar allandoan szaporitom, mert annyit csinalok. A szaporitassal akkor mindig muszaly varni egy napot? meg akkor is, ha nagyon szepen folduzzad? Vagy fel nap is elengedo lehet? Mit gondoltok? Termeszetesen csak vesz eseten, ha muszaly lenne osszedobni egy kenyeret. . . . Mert, ha van ido, inkabb kivarom az egy napot termeszetesen. . . . . . :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (171)
     
  38. Torolt_felhasznalo_342211
    2004-11-16 10:01171.
    Szia Szójácska!
    Örülök, hogy így , , rákattantatok" a kenyérre. :-))))
    Akkor a kovászkérdés egyenlőre rendezve. :-)
    A kézzel gyúrásért elismerésem!
    A diós kenyérbe nagy darabban teszem a diót, jó sokat, azaz egy szeletbe egy-két darabka dió is jut. Mivel sós kenyér, mindenféle dolgot lehet rá kenni, a dióval nem ütközik semmi szerintem, sőt mivel a dió pl. a tökmaggal szemben édeskés, ezért édes dolgokkal is jó. Sajttal kifejezetten finom. Talán húsfélével nem mindenkinek tetszene. Érdekes, hogy a diót egyre jobban megszeretem, pedig a hagyományos diós sütemények soha nem vonzottak.
    További jó sütést!
    Ötletes! Neked van ilyen furcsának tűnő bevált ötleted? Fűszerezni szoktad a kenyeret? (szeretnék kicsit variálni, de keresgélni lusta vagyok, hátha neked van kész ötleted) Előre is köszönöm.
    Üdv: Villő
    előzmény:
    szojacska (170)
     
  39. 2004-11-15 16:14170.
    Igen, biztosan hig a kovasz, mostanaban figyelek a surusegre nagyon, igy most nem volt mar problema vele. Most a hetvegen tokmagosat csinaltam a csaladnak, nem tudom, hogy milyen lett az ize, de megint nem en sutottem ki, allitolag gyonyoru magas lett, es a magok is elegen voltak benne. ( eddig tul keveset raktam bele). Kicsit ki is logtak a tetejen, eleg jol nezett ki, mar az osszegyuras utan. Igazabol nekem is a tonkolylisztes jott be leginkabb. Nagyon szeretjuk ezt a kovaszos kenyeret. Most vettem lenmagot, meg szezammagot, ugyhogy hamarosan ilyen magos kifliket tervezek. Tovabbra is kezzel gyurom, nem rakom be kenyersutobe.
    A dios milyen, meg nem ettem olyat? Edes kenyer tulajdonkeppen? milyen liszttel?mit kensz ra a kenyerre?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (169)
     
  40. Torolt_felhasznalo_342211
    2004-11-15 11:53169.
    Szia Szójácska!
    Azt hiszem, a kovász szétválásának oka, hogy híg a kovász. Legközelebb, ha ilyet tapasztalsz, keverj hozzá még lisztet.
    A kenyér tetejére nem szoktam magokat tenni, az tényleg lepereg, legfeljebb az aljára, oldalára, ha formában sütöm.
    Ha valaki tud jobbat, írja meg, jó?
    A múlt héten diós kenyeret sütöttem, ez most élesztős volt, és tönkölylisztből csináltam. Nekem ízlik, de azt hiszem, kovászost is szeretnék ilyet, ráadásul simalisztből, mert könnyebb, lyukacsosabb tésztát szeretnék. A szokásos kenyerem most kel, holnap reggel sütöm.
    Villő

    előzmény:
    szojacska (167)
     
  41. 2004-11-11 21:22168.
    Egyebkent a kenyeret valoban max. 6 orat kelesztem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (166)
     
  42. 2004-11-11 21:21167.
    A kifutott kovaszt valoban egy kisebb uvegbe tettem igy tobb mint haromnegyed reszeig tele volt, es aznap tenyleg meleg volt. Egyebkent a kenyer belole nagyon jol sikerult, kiveve, hogy kihagytam belole a sot. Azert igy megsem az igazi. :))) Most itthon tonkolylisztes kenyeret csinaltam, nagyon izlik. Probaltam a tetejere szorni magot, de leperegtek rola a sutes utan. Nem vagyok valami tapasztalt. :I
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_342211 (166)
     
  43. Torolt_felhasznalo_342211
    2004-11-10 14:40166.
    Ó, szójácska, ez melepő, hogy még keserű is. A savanyúság az még jogos.
    Ha kifolyt a kovász, akkor nálatok nagyon jól működik az erjedés, nem kell egy teljes naig kelesztened a kenyeret! Az üvegbe én kb. 2/3-ig keverek kovászt, mert a növekedéssel tele lesz. (, , nagymama lekvárja" üvegnél kicsit nagyobb üvegem van) Te meddig tetted?
    Villő
    előzmény:
    szojacska (162)
     
  44. Torolt_felhasznalo_342211
    2004-11-10 14:36165.
    Sziasztok!
    Na, szabad a pálya mindenkinek a sütésre. Ha egyszer géphez való receptem lesz, jelzem, addig csak ez a , , sima" van.
    Szójácska, nekem is néha felreped oldalt a vekni, a formában sütöttel viszont nem nagyon fordul ez elő. Nem mindig csinált ilyet, és sajnos nem jöttem rá az okára. Elvileg az, hogy süléskor gyorsabban megsül a héja, mint ahogy a belseje nő, azaz a növekvő belső szétfeszíti a héjat.
    A zacskó nem volt szoros? A robbantott kenyér kinézetőt én csak felül szoktam elrendezni, mert belül a tésztája annak szép lyukacsos. Lehet, hogy kicsit túlkelt, szerintem ilyenkor lesz savanykásabb, de ezt cask gondolom, nem tudok biztosat mondani.
    A második kenyér milyen lett?
    Üdv. : Villő
    előzmény:
    szojacska (154)
     
  45. 2004-11-09 20:45164.
    156-157 hozzászólásban van amit küldeni tudna, persze ha ragaszkodsz hozzá :::))) én onnan másoltam be.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_390164 (163)
     
  46. Torolt_felhasznalo_390164
    2004-11-09 13:19163.
    Kedves Villő!
    Légyszíves küld el nekem is az élesztő nélküli kényér receptjét.
    Köszönöm
    tkun
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  47. 2004-11-07 18:28162.
    Kepzeljetek el, tegnap kifojt az uvegbol az uj kovasz. ami a szekreny tetejen volt, a lakasban 25 fok volt, de a szekreny tetejen valoszinuleg meg ennel is melegebb. Most sul belole a kenyer remelem jol fog sikerulni, mert az elozovel nem volt sikerem. Ahogy irtam mar az elozonel kettevalt a kovasz stb. Az ize pedig nem lett jo. Savanykas volt es szinte keseru. A sok lisztet mar nagyon lehetett erezni rajta. Szoval szerintem kukaba kerul, sajnos.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  48. 2004-11-07 09:18160.
    Igen én szívesen dagasztom kézzel, a kelesztéshez meg tapasztalat kell hogy melyik évszakban a lakás mely része biztosítja az optimális hőfokot. Régen volt kenyérsütő gépem tönkrement és nem vágyom újra így nem tudok segíteni én sem.
    Szerintem a kovászos kemyérhez készítés "régimódiságához" nem is passzol a gép, de ez csak az én véleményem.
    előzmény:
    halljakend (158)