Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
!!!! ezer köszönet!
Azt én is imádom!
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók:
1,5 kg liszt
3 dl tej
2 dkg élesztő
cukor
1 tojás
3-4 tojássárgája
10 dkg margarin
1 kg burgonya
2 dl tejföl
50 dkg túró
só
kapor
Először a kelt tésztát állítjuk össze. 1 dl langyos tejjel, egy kanál cukorral, 2 dkg élesztővel és 3 evőkanálnyi liszttel kovászt készítünk. 2 tojássárgáját 5 dkg cukorral és egy csipetnyi sóval elkeverünk, majd hozzáöntünk 2 dl langyos tejet. 1,5 kg lisztet megszitálunk, hozzáadjuk a kovászt és a tejes keveréket. Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a tészta, majd hozzáöntünk 6 dkg olvasztott margarint, s azzal szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen megkelesztjük. Közben elkészíthetjük a tölteléket. 1 kg burgonyát megfőzünk, megtisztítunk és áttörünk. Miután kihűlt, elkeverjük 2 dl tejföllel, 1 tojással, ízlés szerinti mennyiségű cukorral apróra vágott kaporral és 50 dkg túróval. A megkelt tésztát elnyújtjuk egy (margarinnal kikent) tepsi aljában, (a széle kilógjon) ráöntjük a tölteléket, (tészta szélét ráhajtjuk ) és a tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, végül – lehetőség szerint kemencében – megsütjük.
Én is sokáig kerestem a nagymamám receptjét. Sajnos az eredeti elveszett, de találtam egyet, ami ízre is nagyon hasonlít.
Kapros-túros lepény:
4dl tej
1kk cukor
2dkg élesztő
60dkg liszt
6 dkg vaj
4 ek porcukor
2 tojássárgája
csipet só
töltelék:
50 dkg tehéntúró
2 tojás
4-4 ek búzadara és cukor
2 dl tejföl
1 nagy csokor kapor
2 tojásfehérje
A tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, szórj bele egy kis cukrot és hagyd egy rövid ideig meleg helyen. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megolvasztott vajat, a cukrot, csipet sót, a tojássárgákat, borítsd bele a megfutattott élesztőt és alaposan dolgozd össze.
Takard le és dagaszd kétszeresére.
Közben a túrót törd át és keverd el a tojások sárgájával, a búzadarával, a tejföl felével, ízesítsd cukorral, pici sóval. Forgasd bele a finomra összevágott kaprot, és végül a felvert tojásfehérjét.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki és tedd kivajazott magas falú kistepsibe. tedd rá a túrós masszát, tejföllel kend meg a tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon kb. fél óra alatt süsd meg.
Jó étvágyat!
Szia! jaj, de szeretem, ezer éve nem ettem
4 deci tejet meglangyosítunk. 1 decit kimerünk belőle, 1 kiskanál kristálycukrot beleszórunk, 2 deka élesztőt belemorzsolunk, langyos helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. 60 deka finomlisztet tálba szitálunk, a tejes élesztővel, 4 evőkanál porcukorral, 6-7 deka olvasztott vajjal, 2 tojássárgájával, csipet sóval dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet (3 deci) is belegyúrjuk. Akkor jó, amikor az edény falától elválik. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. 50 deka tehéntúrót áttörünk, 2 tojássárgájával, 4 evőkanál búzadarával, 2 deci tejföllel, 1 csomag vaníliás cukorral és 6 evőkanál kristálycukorral összekeverjük. 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. A tésztát lisztezett gyúrólapon ellapítjuk, kivajazott nagy tepsibe fektetjük. A túrós masszát a tetején elsímítjuk, végül közepesen forró sütőben vagy kemencében kb. 30 percig sütjük