Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Instant élesztő

Torolt_felhasznalo_632402
Torolt_felhasznalo_632402
Létrehozva: 2008. február 28. 10:22

Sziasztok!

HOgy viszonyultok az instant élesztőhöz?  Szeretném javítani a kapcsolatunkat, ami eléggé elmérgesedett. Valószínűleg az én hibámból. Nem tudom kezelni. Próbálatm szép szóval, trükkökkel, de nem vezetett célra.  Pl egy kakaós cs5ga sütéshez hogy kezdjek hozzá?

  1. 2008. február 28. 13:4422.
    ezt pl. szárított élesztővel csináltam  http://chilii.blogter.hu/?post_id=122002
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (21)
    2008-02-28  12:43
  2. Torolt_felhasznalo_632402
    Torolt_felhasznalo_632402
    2008. február 28. 12:4321.

    egyszer meg akartam futtatni cukros tejben. nem jött össze. legközelebb simán belekevertem a lisztbe (pizzatészta készült), majd a többit hozzá. lehet,  hogy az olaj volt a hibás? már neki sem merek állni, pedig kinéztem egy kakóscsigát

    előzmény:
    chilii (19)
    2008-02-28  11:58
  3. Torolt_felhasznalo_632402
    Torolt_felhasznalo_632402
    2008. február 28. 12:4120.
    plusban vettem, nem magyar
    előzmény:
    M@nyus (16)
    2008-02-28  11:14
  4. 2008. február 28. 11:5819.
    még annyit, hogy a cukor segíti, a só viszont akadályozza az élesztőt, ezért szokták ajánlani azt is, hogy a sót csak kicsit később kell hozzáadni a tésztához.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (1)
    2008-02-28  10:22
  5. 2008. február 28. 11:5618.

    nem lehet, hogy nem adsz neki elég időt? alapvetően nem kell megfuttatni, csak ha a recept nem írja elő. kenyérsütésnél nem szoktam felfuttatni, csak simán hozzáadom a liszthez. kalácsnál, egyéb kelt sütinél 1 bögre langyos tejben egy kis kanál cukorral (mézzel is simán működik) 10-15 percre langyos helyre állítom, és amikor már láthatóan beindult, akkor adom a többi hozzávalóhoz. jártam már én is úgy, hogy hűvösebb volt a konyhában és nem akaródzott neki beindulni  igazából az élesztő +5 fokon is dolgozik, csak sokkal-sokkal több idő kell neki. kb. 12 óra!

    nekem ez az élesztő fagyasztásos dolog nem jött be, de az nagyon nem! olyan nagyon erős élesztős szaga és íze lett tőle a tésztának, amit korábban még sosem tapasztaltam, úgyhogy inkább marad a por.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (1)
    2008-02-28  10:22
  6. Torolt_felhasznalo_705884
    Torolt_felhasznalo_705884
    2008. február 28. 11:3717.
    Én is használok instant élesztőt, méghozzá a Budafoki Élesztőt. Ez kis sárga tasakban van, és én a Kaiser's-ben szoktam venni (máshol nem nagyon láttam még). Azt írja, nem kell futtatni ezt a változatot, és én nem is szoktam, csak hozzákeverem a száraz liszthez, és szokott sikerülni vele.
    Nekem a hagyományos élesztő nem nagyon jött be (bár abból is a Budafokit használtam), azért próbáltam ki ezt. Amúgy 500 g liszthez kell egy csomag élesztő (ami kb. 30 Ft). Sok sikert!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (1)
    2008-02-28  10:22
  7. 2008. február 28. 11:1416.
    Kell, hogy találkozzon nedvessel, mert akkor indul be. De ez ne zsiradék legyen. Tehát először elkevered a liszttel, hozzáadod a tejet/folyadékot. S keverés közben menjen hozzá a zsiradék. Olvastam róla, hogy körbeveszi a zsiradék, s megakadályozza a futását. S egyszer jártam igy.
    Egy márka volt? Mert az is lehet, hogy egy "döglött" sorozatot sikerült venned.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (15)
    2008-02-28  11:10
  8. Torolt_felhasznalo_632402
    Torolt_felhasznalo_632402
    2008. február 28. 11:1015.
    de, ha a szárazanyagokhoz keverem, akkor is találkozik előbb utóbb a nedvesekkel, ah egyszer össszegyúrom, nem? nem értem
    előzmény:
    M@nyus (14)
    2008-02-28  11:04
  9. 2008. február 28. 11:0414.
    Szia! jobb szeretem a simát. Jól fagyasztható. S szavatossági időn túl is felfut. 2-3 hétig is felhasználom a szavatossági időn túl. Ára miatt is jobban szeretem. A porélesztőből a Franciát, utána a Tescóst szerettem a legjobban. Biztos van már több saját márkás is.
    Nem lehet, hogy keveredik az olajjal/olvasztott margarinnal, s az zavar be?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (1)
    2008-02-28  10:22
  10. Torolt_felhasznalo_632402
    Torolt_felhasznalo_632402
    2008. február 28. 10:5613.
    még egyszer hajlandó vagyok nekifutni a napokban, ha jobban leszek (beteg vagyok  &nbsp, ha nem sikerül, feladom.
    előzmény:
    szepyke (12)
    2008-02-28  10:53
  11. 2008. február 28. 10:5312.

    a porélesztőt nem kell felfuttatni.

    szerintem annyi a lényege, hogy meleg legyen a hozzávalókból valami, ami elindítja a folyamatot

    pont tegnap csináltam egy kalácsot, amibe porélesztőt tettem.

    a droetker félét tettem bele

    mivel a vajat felolvasztva adom a tésztához, ez már egy meleg "forrás", és a tejet is meglangyosítottam, illetve, amikor begyúrtam, utána a konvektoron kelesztettem. fél óra alatt a duplájára nőtt a tészta

    használtam már francia porélesztőt is, de egy ideje a dr oetker félét használom, és soha nem volt gondom vele

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. Torolt_felhasznalo_792339
    Torolt_felhasznalo_792339
    2008. február 28. 10:5311.
    Én csak simán belekavarom a lisztbe, nekem mindig megkel. Oetker, vagy haas szokott itthon lenni, mindkettő jó.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (1)
    2008-02-28  10:22
  13. 2008. február 28. 10:4710.
    Akkor próbáld azt, hogy lefagyasztod az élesztőt. Vágd ketté (általában a fele elég a tésztákba ) és külön-külön csomagolva fagyaszd le. Kb. fél óra alatt kiolvad, nyúlós lesz, de ugyanúgy feljön, mint a friss. Egy fél évig vidáman elvan a mélyhűtőben.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (8)
    2008-02-28  10:43
  14. 2008. február 28. 10:459.
    Én minden nap sütök kenyeret, instant élesztőbe, nem kell felfuttatni.
    előzmény:
    tasaya (4)
    2008-02-28  10:36
  15. Torolt_felhasznalo_632402
    Torolt_felhasznalo_632402
    2008. február 28. 10:438.

    ezt én is tudom, kockaélesztővel sosincs gondom

    olyan furcsa

    előzmény:
    kivi39 (7)
    2008-02-28  10:39
  16. 2008. február 28. 10:397.
    raksz bele cukrot? Mennyire meleg a tej? Ha túl meleg, megsül az élesztő.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (6)
    2008-02-28  10:37
  17. Torolt_felhasznalo_632402
    Torolt_felhasznalo_632402
    2008. február 28. 10:376.
    most plusos van nekem is, de tejjel sem kel meg, és úgy sem, ha simán a szárazanyagba keverem, enm jön fel a süti
    előzmény:
    tasaya (4)
    2008-02-28  10:36
  18. Torolt_felhasznalo_632402
    Torolt_felhasznalo_632402
    2008. február 28. 10:375.
    nem kel meg. nem és nem
    előzmény:
    szepyke (2)
    2008-02-28  10:32
  19. 2008. február 28. 10:364.

    Szia!

    Először is nem mindegy, melyiket használom. Amik eddig bejöttek: plusz-os német, van egy francia, az 5ker, haas is jó. Nekem csak a magyar nem vált be. Nem a leírás alapján használom (beleszórni a lisztbe), hanem langyos, cukrozott tejhez keverem és fölfuttatom.

    További szép napot, jó élesztőgomba szaporítást kívánok!

    Tasi

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (1)
    2008-02-28  10:22
  20. 2008. február 28. 10:353.
    Nekem nem volt vele semmi bajom. Ugyanúgy felfuttattam, mint a kocka élesztőt. Ennek is ugyanaz a titka: egy kiskanál cukrot kell adni hozzá, különben fütyül a fejedre.  De ma már csak kocka élesztőt használok, mert van kenyérsütőm és így állandóan fogy a készlet. Viszont mélyhűtőben vidáman elvan az élesztő!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (1)
    2008-02-28  10:22
  21. 2008. február 28. 10:322.

    én teljesen jól kezelem

    mi a gondod vele?

    nem kell felfuttatni, csak belekeverni a lisztbe, vagy a száraz alapanyagba

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_632402 (1)
    2008-02-28  10:22

Címlap

top