Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Bejgli légkeveréses sütőbe

Torolt_felhasznalo_130717
Torolt_felhasznalo_130717
Létrehozva: 2007. december 17. 08:38
Sziasztok!

Vadiúj a sütőm, villany, légkeveréses, grilles, alsó-felső sütéses.
Segítsetek légyszi, melyik funkcióban és hány fokon tudom a bejglit megsütni? Előmelegítés meddig kell, hány fokon?

Idáig gázom volt, azzal nem volt sok variáció, de ezzel még nem boldogulok.

Egyéb ételsütésre vonatkozó tapasztalatokat, fortélyokat is szívesen veszek!

Köszönöm!
  1. 2007. december 26. 17:4157.
    Ahány ház, annyi szokás
    előzmény:
    veracsek (56)
    2007-12-26  08:25
  2. 2007. december 26. 08:2556.

    Kedves Marika!

    Én soha nem főzök szirupot a töltelékhez. Szárazon összekeverem a hozzávalókat (a mazsola kivételével, amit én pici rumpuncsba áztatok, mert utálom az erős rumízt), aztán a 6 db. beiglihez kb.3-5 dl. tejet forralok, és addig öntöm nyakon vele a töltelékeket, amíg úgy érzem, már jól kenhetőek. Végül vagy belekeverem a mazsolát levestől, vagy a kenés után szórom rá, amilyen kedvem van éppen.

    Az én beiglim a sok töltelék miatt, és a gázsütő miatt repedt ki idáig, picit a diósak most is megrepedtek, de korántsem annyira, mint ezelőtt.

    előzmény:
    h.marika (55)
    2007-12-25  20:56
  3. 2007. december 25. 20:5655.
    Ügyesen csináltad!
    Én elég régi motoros vagyok beiglisütésben, de az idén az enyém is kirepedt. Akkor szokott, ha a szirupot nem főzöm elég sűrűre és sok marad a nedvesség benne. Meg hozzájött még nedvességtartalomnak a rumban áztatott mazsola, ami az eredeti recipében nem szerepel, de én mindig teszek bele, viszont, ha nincs szárazra törölve, akkor belőle is gőz fejlődik.

    Holnapi vendégeimnek már menteni kellett, egy kis kostolót a 6 rúdból, úgyhogy repedten is kelendő
    előzmény:
    veracsek (52)
    2007-12-25  00:26
  4. 2007. december 25. 20:3154.
    Ilyen lett a 2 szinten sütött beiglim:
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2007. december 25. 08:5353.
    Sziasztok!
    Lehet, hogy megkéstem a sütési tanácsokkal, én 200 fokon előmelegítettem a sütőt és a középső kétharmadba helyeztem el 2 tepsit, 2 rúd pozsonyi tésztás beiglival. Utána visszavettem 150 fokra és alsó légkeverésen sütöttem 25 percig. kb 20 perc után megforgattam a tepsiket, mert az enyém az elülső oldalon erősebben süt. Mint a 4 darab szuperül sikerült, egymás után kétszer is.
    Jó sütögetéstkívánok
    Györgyi
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2007. december 25. 00:2652.

    Nekem vadonatúj légkeveréses sütőm van, és nagy merészen betettem a 2. és 4. szintre (5 szintes). Soha nem volt még ilyen szép beiglim, bár 2 darab most is kicsit kirepedt, és egy pirinyót világosabb lett a kelleténél, mert még a hőfokot nem tudtam igazán belőni.

    Viszont attól, hogy egyszerre sütöttem a 6 darabot, semmi baja nem lett.

    előzmény:
    h.marika (41)
    2007-12-17  11:12
  7. Torolt_felhasznalo_614676
    Torolt_felhasznalo_614676
    2007. december 21. 11:1751.
    Sziasztok! "Bejgliszűz" voltam eddig, de Latsia bejglije felkeltette az érdeklődésemet. Megsütöttem és mondhatom ilyen isteni bejglit életemben nem ettem! Próbáljátok ki bátran és köszönöm neked Latsia! Kellemes ünnepeket mindenkinek!
    előzmény:
    latsia (43)
    2007-12-17  11:30
  8. Torolt_felhasznalo_135263
    Torolt_felhasznalo_135263
    2007. december 20. 17:1150.
    Sziasztok!
    Lenne egy nagyon kezdő kérdésem ,egyszerre hány bejglit lehet megsütni az elektromos sütőbben?
    Már fel vet az ideg,hogy nem lesz szép a sütim
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2007. december 18. 14:0549.
    Szia!
    Nagyon szép a beiglid köszönöm, hogy leírtad a receptet!
    előzmény:
    latsia (43)
    2007-12-17  11:30
  10. 2007. december 18. 13:5948.
    Köszönöm!
    előzmény:
    1963* (40)
    2007-12-17  11:11
  11. 2007. december 18. 07:3547.
    Tegnap este megsütöttem a beiglit próbaképp az új sütőmben.Csak kis adagot csináltam,25 dkg lisztből,kettő rud lett belőle,,igaz nem nagy de,jól sikerült,nem repedt meg200 fokra előmelegített sütőbe tettem,mikor kezdett a teteje barnulni,levettem 170 fokra,és összesen 15 perc alatt megsült a légkeveréssel.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_130717 (1)
    2007-12-17  08:38
  12. 2007. december 17. 19:3146.

    Nekem is új Indesit tűzhelyem van. Van ezen minden csak én nem értek hozzá! (Haragszik is a párom, hogy minek kellett nekem olyan, amin ennyi kütyü van.) A bal oldalán van egy kijelző, ami mutatja az órát .  Magamtól ezt sem tudom beállítani, de papa beállította. Itt van egy csomó gomb, amivel  - elvileg  -  be lehet állítani, hogy mikor kapcsoljon ki, sőt   előre is  be lehetne programozni, hogy egy bizonyos időpontban bekapcsoljon, majd ki. Ha valakinek ilyen a tűzhelye, elmagyarázná nekem a rendeltetésszerű használatot? Köszi! 

    előzmény:
    kacseg (22)
    2007-12-17  09:28
  13. 2007. december 17. 18:5045.
    Előmelegítem 180 fokra, mikor beteszem a tésztát visszaveszem 160-ra.
    Amikor szép aranybarna, márványos, akkor veszem ki.
    előzmény:
    1963* (42)
    2007-12-17  11:24
  14. 2007. december 17. 11:3244.

    Szia!

    Nekem is légkeveréses van, én általában úgy sütök benne, mint régen a gázsütőben. Beteszem, beállítom a megfelelő hőfokra és kész. Sosem jutott eszembe, hogy másképp kéne benne sütni, mint a régiben   . Eddig minden szépen megsült, nem égett meg semmi sem, és nyers sem maradt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_130717 (1)
    2007-12-17  08:38
  15. 2007. december 17. 11:3043.
    Szia, én így sütöm a Bejglit és nagyon finom lesz, élesztős, de én nem mertem még soha légkeverésesben sütni....

    BEJGLIM

    A receptet írta Kiszhalász sógornője, aki cukrász.
    "Ez a beigli mindig nagyon jól sikerül.
    Sokáig puha marad, nemcsak a tészta, de a töltelék is."
    ______________________________________

    Latsia:
    Kicsit változtattam rajta, nem margarinnal, hanem vajjal, és kicsit többel csináltam és cukrot is tettem bele többet, és kevesebb sót....
    Na szóval leírom ahogy én csináltam és én csak féladagot sütöttem, vagyis próbának pont a felét a leírt mennyiségeknek, és abból 1 rúd mákos és 1 rúd diós lett.

    És a kenyérsütőgéppel dagasztattam a tésztát és a friss élesztőt csak rámorzsoltam, nem futtattam.
    És állati gyorsan megvan!

    Tészta:

    1 kg finomliszt
    30 dkg zsír (!)
    20 dkg margarin
    16 dkg porcukor
    5 dkg élesztő
    2 tojás sárgája
    2,5 dl víz
    1 csipet só
    1/2 citrom reszelt héja

    A tésztát jól összedolgozni, először csak a liszt felével, és utána fokozatosan hozzá adni a többit. Fél óra pihentetés a hűtőben. Nem kell liszten nyújtani, mert nem ragad le.

    Töltelék:

    80 dkg dió vagy mák (vagy fele-fele)
    40 dkg mazsola
    10 dkg édes darált keksz
    40 dkg cukor
    2,5 dl víz
    fahéj
    reszelt citromhéj

    A mazsolát meleg vízbe áztetni majd a diót, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival.
    A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre. í
    Összedolgozni, hűlni hagyni A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
    Tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad. Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped. Szúrkálni és közepes lángon sütni.
    Nagyon finom beigli. Mondhatom, hogy már megettem a beiglim javát de ez valami csuda finom és szép is mindig.
    Nagyon tudom ajánlani mindenkinek. Jó sütögetést! "

    Latsia:
    - féladagot csináltam, szarvashiba volt!!!!
    - a tésztát a gép dagasztotta, vagyis, mindent beledobáltam és amikor összeállt, ment a hűtőbe pihenni
    - 2 rúd mákos és 2 rúd diós lesz belőle ha az eredeti adagot sütöd, én csak a felét csináltam...aztán a másik felét is, mert olyan gyorsan elfogyott!
    - ÉN MÉG ILYEN FINOM BEJGLIT ÉLETEMBEN NEM ETTEM, EZENTÚL CSAK EZT FOGOM CSINÁLNI ÉS AJÁNLANI MINDENKINEK!


    előzmény:
    tűzrőlpattant (39)
    2007-12-17  11:03
  16. 2007. december 17. 11:2442.
    Szia! Ezt a márványosat hány fokon sütöd a légkeveréssel?
    előzmény:
    h.marika (41)
    2007-12-17  11:12
  17. 2007. december 17. 11:1241.
    Szia!

    Ezt a recipét én évtizedek óta sikerrel sütöm, egyszer rontottam el, amikor a gásütőmet légkeveréses villanyosra cseréltem - betartottam a sütési időt, amit a gázosnál megszoktam és kiszáradt, mert a villanyos, légkeveréses hamarabb süt. Én is mindíg a légkeveréses funkciót használom.
    Más sütiknél berakok több tepsit is, a beigli túl drága, ezért külön sütöm, 3-3 rúd fér egy sütőlemezre és középre rakom. Még a jelzőcsengőre sem hagyatkozom, le nem veszem a szemem róla úgy 20 perc után, kb 30-35 perc alatt sül készre. Viszonlag vékony a tészta, és rövidek a rudak. Mivel más sütik is szoktak lenni bőségesen, előfordult, hogy a beigli kitartott szilveszterig, és még akkor is élvezhető volt.


    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_656022 (24)
    2007-12-17  09:33
  18. 2007. december 17. 11:1140.
    Kelt tésztás: 150-160 fok (alsó-felső sütés + légkeverés)
    előzmény:
    tűzrőlpattant (39)
    2007-12-17  11:03
  19. 2007. december 17. 11:0339.
    Sziasztok!

    Engem is érdekelne, hogy légkeveréses sütőben, hány fokon sül a beigli.Ha valakinek van igazi, élesztős beigli receptje annak is nagyon örülnék, ha leírná.
    Előre is köszönöm!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  20. 2007. december 17. 11:0038.

    Szép napot Mindenkinek!Leirok egy bejgli receptet ami még mindig sikertül a nagyim receptje,ezt csináljuk több mint 25 éve.

    Hozzávalók:1 kg sima liszt,5o dkg rama,1 mk.só,1 ek,sertészsir,5 ek.kristálycukor,2 dl tej,1 tejföl,5 dkg élesztő,4 egész tojás.

    Töltellékhez:4odkg dió ugyanennyi mák,mi szoktunk gesztenyéset is,1o dkg mazsola,2 van.cukor 1o dkg griz a mákhoz ,15 dkg porcukor,a dióhoz morzsa és 2 dl tej+viz hogy kb 4 dl legyen,a mákhoz elnézést 4 dl tej,reszelt citromhéj.A tölteléknél a tejet-vizet forraljuk a cukorral,ha kevés a cukor akkor lehet még tenni izlés szerint,beletesszük a mákot, a diót .Arra figyelni,hogy a töltelék sulya fele legyen a tésztáénak.

    Lisztbe só,van.cukor,összekeverni,belemorzsolni a ramát és a zsirt.A tejbe ami langyos,beletesszük a cukrot és az élesztőt,felfuttatjuk.A 4 egész tojást + a cukrot felverjük habverővel .a lisztet összekeverjük a tejföllel,az élesztővel és a felvert tojásokkal.A tészta akkor jó,ha a kézről és a keverőtál faláról leválik.

    Hiba:kemény tészta-langyos tejet adunk hozzá,lágy tészta-lisztet adunk hozzá.Az összegyurt tésztát hütőbe letakarva 12 órát pihentetjük!Ezt este szoktuk összeállitani,hogy másnap lehessen sütni.

    Másnap lisztezett deszkán vékony lapra elnyujtjuk,megkenjük a töltelékkel,felcsavarjuk és margarinnal kikent tepsibe tesszük.Tjássárgájával megkenjük és még pihentetjük fél órát.Villával megszurkáljuk és előmelegitett sütőben közepes lángon megsütjük.Kb 45 perc a sütés.

    Remélem,hogy aki megpróbálja nem csalódik a bejgliben.

    Kivánok mindenkinek kellemes karácsonyt és jó készülődést.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2007. december 17. 10:5837.
    Igen, 10 éve sütöm légkeveréssel. Nem igazán tudom, hány percig (az idén már lemérem, mert annyian kérdezik). Igazándiból a színéről tudom, hogy készen van, kb. 25-30 perc, de én a hagyományos édes kelt tésztából sütöm. Alulról a második sínbe teszem a tepsit, gyönyörű szokott lenni mindig.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_130717 (33)
    2007-12-17  10:16
  22. 2007. december 17. 10:3336.

    http://desszert.eu/dios_bejgli

    Szia!

    Itt azt írják, hogy nem szabad légkeverni. Én sztem ezt fogom megsütni, mert nekem is új sütőm van! Kíváncsi vagyok már rá nagyon.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_130717 (1)
    2007-12-17  08:38
  23. 2007. december 17. 10:3035.
    19.sz. hsz. és utána is van még szöveg és kép!
    előzmény:
    1963* (32)
    2007-12-17  10:12
  24. 2007. december 17. 10:2334.

    Mindíg ronda, de finom.

    Meg tudom adni a receptjét, de elég érdekesen van elmentve. Azért talán eligazodsz rajta: a tölteléknél az összesen: a 6 db-ra vonatkozik. Nem arányosan kell osztani-szorozni a különböző mennyiségeknél, ezek már kipróbált mértékek.

    5 db. bejgli

    70 dg. liszt, 2 dg. élesztő, belemorzsolva

    35 dg. Rama

    7 csapott evők. porcukor

    csipet só

    2 tojás s.

    Kb. 3-3,5 dl. tejföl

    Hidegen pihentetni, nyújtva, töltve, tojás s.-val kenve több órát (egész éjjel a legjobb)

    Újra kenni tojás f.-vel, szurkálni. Alul sütni, előmel. sütőben, 5 percig nagy lángon, utána 3.-4. fok. 20 perc után figyelni.

     

    6 db. bejgli

    86 dg. liszt, 2 dg. élesztő, belemorzsolva

    43 dg. Rama

    8,5 csapott evők, porcukor

    2 csipet só

    2 tojás s.

    Kb.4 dl. tejföl

     

    Töltelék

    szűk 23-23 dg. mák v. dió á db.

    bő 11-11 dg. kristálycukor á db.

    1,5-2 cs. vaniliás c., lekvárok

    összesen: 30 dg. mazsola, 3 reszelt alma, 1-2 citrom reszelt héja,( kis cukrozott gyümölcs, birsalmasajt, ha van.)

    Kb. 3-5 dl. tejjel leforrázni

     

     

    előzmény:
    klecsi (30)
    2007-12-17  10:08

Címlap

top