Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mooncup-menstru ációs segéd

kustrae
Létrehozva: 2007. november 2. 12:10

Rendeltem egy ilyen eszközt,és ez az első ciklus,hogy használom.Használ még ilyet valaki errefelé?Lehetne tapasztalatot cserélni...

  1. 2018. május 11. 12:45383.

    Szia katikitti!


    Én 10 éve használok kelyhet (nekem a holgybarat.hu -ról van), fontos szempont volt nálam is, hogy nem termelek vele felesleges szemetet, de ódzkodtam tőle kicsit, ennyi idő elteltével nagyon örülök, hogy belemertem vágni! :)


    1. Enyhén döntött helyzetben van csak odabent, így ha megfelelő méretűt veszel, akkor nem lehet semmi visszafolyás (általában kettő méret van: szülés előtti és 25 év alatti: kisebb/ szülés utáni és 25 év feletti: nagyobb).


    2. Minden ilyen típusú kehely orvosi szilikonból készül, ezeken nem nagyon tud megtapadni a "baci", és késleltetve indul bomlásnak a folyadék, így sokkal higiénikusabb, mint a tampon/betét. Nekem ennyi idő alatt semmi probléma nem volt vele. Általában jár hozzá egy kis pamutzsák, amiben a menstruációk között tárolhatod, ha használtad, akkor kifőzéssel vagy fertőtlenítő tabletta használatával sterilizálhatod, majd bekerülhet a pamutzsákba. :)


    3. Erre gyakorlatilag válaszoltam: mivel nem lép kölcsönhatásba semmivel a folyadék, ezért késleltetve kezd el bomlani, de ha kiveszed esténként érzed is, hogy nincs szaga, nemúgy mint egy tamponnak/betétnek.


    Ha bármi kérdésed van még szívesen válaszolok. Szívügyemnek tartom, hogy terjedjen a dolog, mert rengeteg szemetet termelünk az eldobható termékekkel, és egészségügyi szempontból sem a legjobb megoldások....

    előzmény:
    katikitti (376)
    2012-11-04  12:29
  2. 2018. május 11. 12:35382.

    Én a holgybarat.hu-ról rendeltem, a kivételt volt kicsit nehéz megtanulni, de két menzesz "gyakorlás" után már bátran használom. Szerencsére nincs szükség mellé kiegészítő termékekre (tampon/betét), simán vízbe is mehetek ezeken a napokon, ami előtte elképzelhetetlen volt....

  3. 2015. június 18. 10:40381.

    szerintem nagyon undorito. en nem hasznalnek ilyet nincs az akincs. ennel a betet is gusztusosabb.


     

    előzmény:
    simonagnes70 (380)
    2015-06-15  15:55
  4. 2015. június 15. 15:55380.

    Nekem is szivárog és erős, darabos menstruációm van. Ha darabok esnek bele, akkor nagyon feszítő az érzés és azonnal ki kell venni. Nekem volt, hogy ki is csúszott, annyira tele lett. Nem a ritka ürítés miatt, hanem a nagy darab súlyától.


    Szerintem este nem szabad aludni benne, mert visszafele folyik akkor a mennyiség.


    Jobb és biztonságoabb a tamponnál és betétnél, de erős menstruáció esetén sűrűn kell cserélni, darabosnál ugyanúgy rohani kell a wc-re, mint mással, mert olyan, mintha kiesne és akkor egyszerre fog 10-12 mili vér kiömleni. Velem már történt ilyen.

  5. 2012. november 4. 12:53379.

    1. Olvastam már, hogy nem állunk benne fejre... Persze, nincs is szándékomban. Viszont ha pl egész nap ülök, az nem lesz függőleges helyzetben, hanem megdől. Tényleg nem folyik vissza? Vagy nem tudom, ezt hogyan kell elképzelni?

     

    meg kell tapasztalni, hogy milyen ... sok "cucc" fér ám bele, szóval ha sűrűn ürítgeted, akkor nem telik meg és nem tud mi visszafolyni belőle

    előzmény:
    katikitti (376)
    2012-11-04  12:29
  6. 2012. november 4. 12:52378.

    3. És mi van a vérrel, ami ott felgyűlik 6-8 órán keresztül? Nem kezd bomlani, büdösödni, alvadni stb?

     

    amit én tapasztaltam ... a vér sürűje leszáll, a savója (vagy mi) pedig a tetején marad ... alul sötét-pirosas, felül sötét-sárgás ... én nem éreztem büdösnek

    előzmény:
    katikitti (376)
    2012-11-04  12:29
  7. 2012. november 4. 12:51377.

    2. Még nem mertem tampont sem használni, félek a fertőzésektől. Tényleg elég csak leöblíteni? Nem lesz tele bacilussal?

     

    ha még nem használtál tampont sem, akkor én inkább nem javasolnám ... nem a fertőzések miatt, hanem azért, mert nem vagy hozzászokva, hogy "ott" valami van 

     

    én pl. nem tudtam megszokni a mooncup-ot ... számomra nagy ... szűk és erős hüvelyizomzattal egy kínszenvedés a felhelyezés, viselés, levétel 

     

    de ez egy olyan kérdés, amit megtapasztalás nélkül úgy sem fogsz tudni megismerni 

     

    a "cucc" a cup-ba ürül, ami ha nem telik meg, akkor nem érintkezik a testeddel ... így a bacik jobban elkülönülve vannak (ha vannak), mint a tamponban 

    előzmény:
    katikitti (376)
    2012-11-04  12:29
  8. 2012. november 4. 12:29376.

    Sziasztok!

    Él még a topic? A másik, amelyik talán frissebb, annak a témája eléggé hülye irányba mozdult el... 

    Gondolkodom én is egy Mooncup-on. Abszolút mellette szól az, hogy nincs sok baj vele (nekem gyenge a vérzésem s tetszik, hogy maradhat akár 1o órát is bent), na meg hogy teljesen környezetbarát.

    De nem tudom, vannak fentartásaim is. Hátha párat le tudtok rombolni :)

    1. Olvastam már, hogy nem állunk benne fejre... Persze, nincs is szándékomban. Viszont ha pl egész nap ülök, az nem lesz függőleges helyzetben, hanem megdől. Tényleg nem folyik vissza? Vagy nem tudom, ezt hogyan kell elképzelni?

    2. Még nem mertem tampont sem használni, félek a fertőzésektől. Tényleg elég csak leöblíteni? Nem lesz tele bacilussal?

    3. És mi van a vérrel, ami ott felgyűlik 6-8 órán keresztül? Nem kezd bomlani, büdösödni, alvadni stb?

     

    Bocsi, ha hülyék a kérdéseim, csak ezekre nem igazán kaptam választ, a kommenteket elolvasva sem.

    Köszi! 

  9. 2011. november 13. 19:26375.

    én tegnap kipróbáltam az uszodában, sőt, a szaunában is. ok volt, nem szivárgott, illetve előtte, a tornaórán kicsit. 

     

    a fura, hogy a mostani ciklus tök hamar véget ért, és alig volt vérzés. pedig azt írják, hogy a szauna fokozza a vérbőséget, nekem meg ezek szerint csökkentette? (eddig sosem mertem szaunázni, míg megvolt, most volt az első alkalom.)

     

    valaki tud rá magyarázatot? keresek neten, de nem találok.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  10. 2011. október 13. 15:21374.

    Sziasztok

     

    Nekem lét fajtám van. Egy pálcás és egy gyűrűs változat. De a pálcást szinte nem is használom, mert mindig bénázok vele. A gyűrűst viszont nagyon egyszerű kivenni, megforgatni stb. 

     http://www.laxus.hu/main.php?module=meluna&sub=shop_item&pid=3 ráaádul ez olcsóbb is, mint a pálcásom volt (nem írnék hozzá márkát).

    Tehát aki vacilál rajta, én szívesen ajánlom a Melunát, hiszen nem egy nagy összeg, és legalább ki tudja az ember lánya élesben is pórbálni

    előzmény:
    Snowwhite (372)
    2011-09-24  14:44
  11. 2011. október 6. 10:48373.
    Elég régóta barátkozom az intimtölcsér gondolatával, nagyon sok fórumot olvasgattam. Tegnap megrendeltem egy webpatikából, szállítási ktg-el 8460 Ft. lesz. Nagyon kiváncsi vagyok a gyakorlatban milyen lesz. Sokan azt írtátok,hogy  könnyű használni, úgyhogy bízom benne.
    előzmény:
    kustrae (1)
    2007-11-02  12:10
  12. 2011. szeptember 24. 14:44372.

    hát, ezt sajnos én se tudom, én most február óta használom, de pl. tegnapelőtt elég erősen átáztam vele, pedig tettem be betétet. (na, meg mikor vettem ki, valahogy kicsúszott a kezemből, és beleesett a klotyóba. a munkahelyen, képzelheted....)

    nekem megforgatni még az életben nem sikerült, kitapogatni próbéltam, de nem igazán sikerül. meg a kiszedésénél kínlódok, hogy nagyon mélyen bele kell nyúlnom magamba, és a körmöm széle totál véres lesz, alig merek kimenni kezet mosni, (a vécépapírral nem jön le), nehogy valakinek feltűnjön...a többi ok egyébkétnt, de ez a tegnapelőtti volt a legerősebb napom. úszni még mindig nem voltam vele, ma gondoltam rá, de inkább holnap. holnap viszont már nem igazán lesz, már este is csak két milliliter volt. én írom mindennap, hogy mikor mennyi van, így talán jobban lehet követni, hogy mikor vannak a necessebb periódusok.

    előzmény:
    vtunde (371)
    2011-09-21  10:24
  13. 2011. szeptember 21. 10:24371.

    Ez vicces! :-)

    Nekem a mostani a 3. periódusom, mióta megvettem.

    Az elsőnél semmi, de semmi gondom nem volt vele! Akkor még nagybüszkén úszni is mentem, és semmi szivárgás! :-)

    A másodiknál már nem bírtam berakni normálisan. Állandóan szivárgott, de inkább minden kijött mellette. Most már biztos vagyok abban, h minden a behelyezésen múlik, és tényeg az lehet a baj akkor, ha kifolyik mellette vmi, h vagy nincs jó helyen, vagy nem nyílik szét rendesen! Csak ezt nem egyszerű ellenőriznem... Úh. én mindig használok hozzá eü. betétet, nehogy meglepetés érjen, ill. ma nem mertem fehér nacit felvenni...

    Ha viszont tényleg belejön az ember, sztem mindennél jobb érzés, vagyishogy érezhetetlen ézés, és hogy nem lóg ki belőlem madzag, na az is nagyon klassz sztem!

    Valakinek van tippje, h hogyan lehetne azt ellenőrizni, h rendesen kinyílik-e?

    előzmény:
    Snowwhite (370)
    2011-08-26  18:44
  14. 2011. augusztus 26. 18:44370.
    és, pont így jártam. nem hiszitek el. vettem egy B méretűt (a régi A méretű volt, és ugyan rég elmúltam harminc, de pilatesezek, és akkor elvileg elég a kisebb is), gondoltam, ha meglesz, akkor lesz kettő. megyek vissza a munkahelyre ebédszünetből, mikor is beszereztem a B jelű Mooncupomat. bemegyek a vécébe, (ami az én területemtől messze esik, nem is nagyon szoktam használni), erre a kézszárító mellett meglátok egy Mooncup zsákot. olyat, amilyen az enyém is volt. aztán a Mooncupot is....ott volt, egy hónapja nálam volt, de még nem kellett, és mikor a bevásárlásból abba a vécébe mentem (mondom, ritkán megyek, a másik esik közel az én munkaasztalomhoz, meg a másik irányba járok a legtöbbször), és kiesett a táskámból...most meg megtaláltam, jól ki is fertőtlenítettem, meg most mosom a zsákját is. de most akkor van kettő, egyelőre úgy tűnik, a B méretű jobban bejön. de örülök, hogy meglett a másik.
    előzmény:
    Snowwhite (369)
    2011-08-25  21:27
  15. 2011. augusztus 25. 21:27369.

    én meg eltüntettem valahova a lakásban, nem találom azóta se, hogy visszajöttem otthonról...(külföldön lakom.)

    de az első nap, mikor visszajöttem, még megvolt, úgyhogy tuti, valahol a lakásban van, de sehol nem találom..pedig most pont kéne. még maradt kemény hat darab tamponom, az nem lesz elég, de nem akarok venni se, a mooncupomat akarom, de nem találom...remélem, nem esett ki valahol az utcán a táskámból..egyszerűen sehol sincs. gondoltam rá, hogy veszek egy másikat, (hét hónapja használtam, nem nagyon rég óta), és mondjuk B méretet (mert pilatesezek, a másik A volt), és ha esetleg előkerül a másik, tudom cserélgetni....szerinted jó ötlet? 

    előzmény:
    vtunde (368)
    2011-07-11  14:31
  16. 2011. július 11. 14:31368.

    Sziasztok!

    A pénteki úszás isteni volt, node a várakozásaimmal ellentétben még igenis, hogy lett volna mi szivárogjon. De nem volt végülis semmi, teljesen biztonságosnak nyilváníthatom ezennel a MC-ot! Igaz, bukófordulni nem mertem, hátha... Annyian mondátok ezt "veszélyesnek", h inkább nem fordultam fejre...!

    De így minden okés volt! :-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  17. 2011. július 8. 12:36367.

    Én írtam már ezzel a felcsúszással kapcs-ban a MC-osoknak, de még nem írtak vissza.

    Ha kapok választ jelentkezem mindenképpen!

    Meg ha amúgy van nálam vmi fejlemény, akkor is!

    jah, és ma beavatom az úszásba - végre, noha monjuk ma már amúgyis a 4. napom vagy talán az 5...

    Szóval már talán amúgy sincs mi szivárogjon... :-)

    előzmény:
    Snowwhite (366)
    2011-07-07  20:38
  18. 2011. július 7. 20:38366.

    én úszni még nem voltam benne, bár terveztem, de sose jutottam el odáig.  szaunát szintén. a kivétel nekem is fáj, de szerintem azért, mert mert valahogy kipattan még a kivétel előtt, szétnyílik, hiába csippantom össze és húzom ki úgy. szóval, még "nagy" vagy inkább "széles", mikor kiszedem. mintha szülnék, komolyan...

     

    a másik meg, hogy én mindig azon aggódom, hogy mikor veszem ki, eléggé mélyen magamba kell nyúlnom, mert ugye felcsúszik. és félek, hogy megsértem magam belülről, meg a mooncupot is a körmömmel. erről valaki tud valamit? 

    előzmény:
    vtunde (365)
    2011-07-07  15:20
  19. 2011. július 7. 15:20365.

    Sziasztok!

     

    Nekem ez az első periódusom a Mooncap-pal!

    Eddig csak pozitív a véleményem!

    Nem szivárog szerencsére - eddig . Noha kicsit nekem is felcsúszik (inkább nekem is éjjel), de már nem ijedek meg reggel, ha keresgélni kell!

    És noha eddig még nem éltem vele a normális, megszokott sportos életem (futás, úszás), de remélem ott sem fog cserbenhagyni!

    Én csak azt utálom, h otthon is bugyi letolv, félmeztelenül rohangálok a wc-ből a fürdőbe kimosogatni. Sajna nálam sincs csap a wc-n belül... Nade, azért így is élet az élet...

    A munkaidőben inkább nem bolygatom, majd otthon, munka után. Kibírja.

    Nekem csak annyi a bajom, h kivételnél fájni szokott, mintha kissé lestrapálná a hüvely falát. Ezzel van így még vki? Kicsit olyan érzés, mintha túl sokat szerelmeskedtem volna hirtelen...

    Mi lesz velem (nem is velem, inkább a kedvesemmel), ha utána még jópár napig úgy érzem, h regenerálódásra van szükségem?

    Tehet vajon a lágy részeken ez a szilikon kárt?

    Ja, és amúgy megnéztem most a nemtommelyik tölcsérnek az oldalát, annak nincs is alul szára. Hát én azokat egyáltalán nem tudnám kivenni, mert sehogy nem érném el. Ezt is a száránál fogva rángatom lejjebb. Azokat ugyanmár hogy a csudága lehet kiszedni?

    És még vmi? Szép a szíves, szép, de a Mooncup-ot idézve:

    "Azért, mert nem tartjuk egészségesnek a színezést/festést, sem a hüvelyed, sem a környezetvédelem szempontjából. Feleslegesnek találjuk különböző adalékanyagok használatát, és nem ismerjük a hosszú távú hatását sem. Habár a festékanyagokat tesztelik nehézfémeken és más anyagokon, akkor is kemikáliának számítanak. Nem tartjuk sem szükségesnek, sem biztonságosnak a festékanyagok hozzáadását a Mooncup-hoz, egyébként is csak esztétikai szerepe lenne."

    Meg úgysem látszik....

    előzmény:
    Snowwhite (364)
    2011-06-17  15:47
  20. 2011. június 17. 15:47364.

    én viszont nem szültem, és először nem is szivárgott, csak később, pár menstruációnál. 

    megforgatni én nem tudom, nekem nagyon szorosan tapad.

    felhelyezni meg csak az egyik technikával sikerül (a dobozon kettő van, a másikkal egyáltalán nem tudom).

    és nagyon mélyen kell magamba nyúlkálnom, hogy megtaláljam kiszedni, (közben az ujjam csupa vér lesz, körömágy főleg), valamiért nekem nagyon felcsúszik (főleg éjszaka), valaki tudja, mitől lehet ez? minden pisiléskor igyekszem lejjebb húzigálni, de éjszaka persze ezt nem lehet.

    előzmény:
    kustrae (362)
    2011-06-03  14:49
  21. Torolt_felhasznalo_240273
    Torolt_felhasznalo_240273
    2011. június 3. 16:53363.
    Kényelmesebb, olcsóbb, nagyobb a kapacitása...nem utolsó sorban környezetkímélőbb!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
    2011-06-03  16:03
  22. 2011. június 3. 14:49362.

    Ezzel a problémával én is küzdöttem,és az oka az volt,hogy a szülések következtében meglazult hüvelyizomzat nem tartotta meg a felhelyezési pozícióban a kelyhet.Vákum volt,de elbillent sokszor.Azóta ,,rágyúrtam,, a dolgokra,de így is használnom kell mellé betétet az erős napokon.

    Ha túlságosan lentre raktam,akkor méginkább ez volt.Meg kell találni,hol van pont jó helyen,és ez sem mindig sikerül.

    előzmény:
    Dia1 (361)
    2011-05-30  09:32
  23. 2011. május 30. 09:32361.

    Sziasztok!

     

    Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Én már mindent kipróbáltam. Első hónapban érdekes módon csak az erős napokon volt problémám. Most a második alkalommal meg végig van sajnos. Mindig ellenőrzöm, hogy a perem kipattant-e, körbe vezetem az ujjam rajta és amikor veszem ki hallom is ahogy enged a vákum. Tényleg teljesen lent helyezem el, még egy picit húzok is rajta. Azt sajnos már kitapasztaltam, hogy nem a hüvelyben maradt vér okozza a gondot mert van hogy hozzá sem nyúlok csak elmegyek WC-re és látom hogy folyik más is. Egy valamit nem próbáltam még ki, én is mindig guggolva helyezem fel, megpróbálom álva hátha tényleg így megoldódna a probléma... Egy angol fórumon olvastam hogy még az lehet a probléma, hogy a méhszáj belelóg a tölcsérbe és túl sok helyet foglal el akkor az kinyomja a vért a tölcsérből és az kifolyik. 9 hós a fiam még szoptatom igaz már nem olyan sokat de a szülés óta nagyon sok lett a menstruációm. A tegnapi napon 2 óránként ürítettem a tölcsért mert mindig szivárgott, de mindig félig volt. Szerintem ez is nagyon sok, kiszámoltam csak egy nap alatt több mint 50 ml vért veszítettem. Mások egy hónap alatt veszítenek ennyit, lehet beszélnem kellene orvossal is... Ezt most csak azért írom mert már arra is gondoltam hogy lehet olyan sok van hogy megtelik a tölcsér de ha kiveszem akkor csak félig van, és persze kivételnél meg kész mészárszék van nálam:( Na még azért próbálgatom azért nem adom fel, mert nagyon szeretem használni, de ha a mooncup nem válik be lehet kipróbálok egy másik típust is... Ma reggel pl. negyedig volt a tölcsér és úgy is folyt... Szóval a másik amire gondolok hogy tényleg a méhszáj valahogy mellette lehet és lehet nekem is nagyon lent van akkor? Ezt is meg kell néznem. Egyébként többféle hajtogatást is kipróbáltam. Most ami nagyon bejött hogy hétrét hajtom és ahogy felrakom kicsit felnyomom az ujjammal ha ez megvan akkor a tölcsér alját kicsit oldalra nyomom a hüvely falának és szépen kipattan a tölcsér...Két mozdulat az egész. Egyébként próbáltam már a riszálást, a hüvely mozdulatokat is, de sajnos így is fennáll a probléma. De most a következő alkalommal én is kipróbálom az álva felhelyezést. Nagyon köszi mégegyszer mindenkinek a tippeket.  

    előzmény:
    terka75 (360)
    2011-05-29  23:21
  24. 2011. május 29. 23:21360.

    Kihagytam a méretproblémát

     

    Eleinte én is azt gondoltam, hogy kicsi nekem a tölcsér, és azért szivárog. 

    Aztán rájöttem, hogy nem a tölcsér méretével van a baj, hanem a behelyezés módjával és a hajtogatás technikájával. 

     

    A méretről csak annyit, hogy nekem 36 évesen 3 császár után 20 kg felesleggel mindkét méret jó. Én most a menstruáció erősségétől függően használom a kisebb vagy a nagyobb intimtölcsérem. 

     

    A régebbi leírásokban csak két szempont volt a mértválasztásnál:

    - szült, nem szült,

    - 25, 28, 30 évnél meghúztak egy határt, ami felett szüléstől függetlenül a nagyobb méretet ajánlották.

     /Ahogy telnek az évek, az összea szövetünk, izmunk lazul. Ezért ajánlották egy 30-as nem szült nőnek is nagyobb méretet./ 

     

    Ma már még egy szempont van, a menstruáció erőssége. Pl. a Fleurcup enyhe menstruációhoz a kicsi, erősshöz a nagy tölcsért ajánlja.

    Ha valaki intimtornázik vagy jógázik, neki nagyon valószínű hogy kortól és szüléstől függetlenül elég a kis méret.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top