Halászlé-sűrítm ényből-hogy

É
É
Létrehozva: 2007. szeptember 13. 15:12

Sziasztok!

Segítséget várnék tapasztaltaktól:

Halászlevet készülök csinálni a készen kapható halászlé-sűrítményből. Segítenétek nekem, hogy hogyan kell?  Gondolom nem egy nagy mutatvány, de mivel még sosem csináltam ilyet, nekem minden info új. Gondolom kell bele vennem halat is, de milyet, mennyit, s hogyan zajlik az egész művelet  

Légyszi adjatok tanácsot!

Előre is köszönöm 

72 hozzászólás
  1. *bandi*
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:252.
    Ne haragudj, de tősgyökeres bajaiként, csakazt tudom mondani erre, hogy:          
    előzmény:
    É (1)
    2007-09-13  15:12
  2. betsy
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:264.

    Nekem anyukám szokott készíteni sűrítményt és lefagyasztja.

     

    Én dobok bele halászlékockát, teszek bele paprikát, sót, halszeleteket és megfőzöm benne a halat.

    fincsi lesz  

    előzmény:
    É (1)
    2007-09-13  15:12
  3. betsy
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:275.
    bár ennek garantáltan más íze van, mint a boltinak... a halat apu fogja, ő pucolja meg, anyu megfőzi és átpasszírozza  
    előzmény:
    betsy (4)
    2007-09-13  15:26
  4. Torolt_felhasznalo_255209
    Torolt_felhasznalo_255209
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:276.
    Halászlé kockára gondolsz? Mert akkor jó étvágyat a sok E betűhöz, meg a halbélhez, amiből kb készül.
    Láttam egyszer valami lefagyasztott sűrítményt is (bár ipari készítésnél arra sem tenném a nyakam, hogy nem műanyag + szemét) de nem hinném, hogy a vízzel való felengedésen kívül bármit lehetne vele csinálni...
    előzmény:
    É (1)
    2007-09-13  15:12
  5. É
    É
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:277.

    biztos igazad van , de mivel nincs kedvem pepecselni (mert állítólag kissé időigényes az igazi elkészítése) ezt a variációt választom

     

    előzmény:
    *bandi* (2)
    2007-09-13  15:25
  6. Bogájka
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:288.
    Nana! A bajai is igazi, és nemegészen 1 óra alatt készen van.
    előzmény:
    É (7)
    2007-09-13  15:27
  7. Neszterr
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:299.

    Kicsit én is offolnék... Szerintem erről is érdemes lenne egyszer egy vitát nyitni a fórumon (ha még nem volt ilyen) hogy bajai kontra szegedi halászlé.   Én az utóbbira szavazok!

    Hajrá É a sűrítménnyel!   

    előzmény:
    *bandi* (2)
    2007-09-13  15:25
  8. Torolt_felhasznalo_255209
    Torolt_felhasznalo_255209
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:2910.
    Házias halászlé a Maggitól:
    Készült: haljellegű ipari hulladék, természetazonos halaroma, állományjavító, ízfokozó, tartósító, színező
    előzmény:
    *bandi* (2)
    2007-09-13  15:25
  9. *bandi*
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3112.
    Na, az a nem bajai változat.  A bajai egy óra alatt készen van.  A receptjét sajnos nem tudom, mert nálunk hagyományosan férfiak főzik.   
    előzmény:
    É (7)
    2007-09-13  15:27
  10. Torolt_felhasznalo_255209
    Torolt_felhasznalo_255209
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3113.
    HA halászlét akarsz enni, az időigényes. Ha halászlé jellegű készítményt, az megy 1 perc alatt mikróban is.
    előzmény:
    É (7)
    2007-09-13  15:27
  11. yellow10
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3315.
    Az arányokat nem tudom (lehet, hogy rá van írva), de vizzel kell felengedni, beletenni a halszeleteket, megfő a hal és már lehet fogyasztni...
    Szerintem nem rossz, ettem már ilyet, ráadásul karácsonykor
    előzmény:
    É (1)
    2007-09-13  15:12
  12. É
    É
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3316.

    Kedves Mindenki  (aki eddig lesújtó véleményével hozzászólt)!

    Köszönöm a véleményeket, de igazság szerint én tanácsot kértem, nem véleményt. Senki nem vitatja, hogy az igazi halászlé finomabb és egészségesebb, mint az E-vel telített változat, de jelen esetben engem ez érdekel.

    ...de hát minden kezdet nehéz, remélhetőleg ír olyan ember is, aki segít is 

  13. Bogájka
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3517.
    Én se akarok belemerülni, de a szegedi az sűrű, a bajai levesesebb, ezért van mellé a tészta.

    Ízre teljesen egyforma. (szegedi vagyok, de Baján lakom, tehát ismerem mindkettőt.) És nemigazán tudnék választani, ha elém raknának mind a kettőből. Asszem mind a kettőt megenném.

    De porból, vagy sűrítményből csak akkor ennék, ha egyiket se ismerném.
    előzmény:
    Neszterr (9)
    2007-09-13  15:29
  14. Torolt_felhasznalo_749318
    Torolt_felhasznalo_749318
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3618.
    Csatlakoznék bandihoz és Bogájkához. Csakis a bajai!!!   Ettem már Szeged is, és Győrben is (ahol szintén úgy készül, mint Szegeden), de a bajait (amit apukám főz Nagybaracskán   nem tudta felülmúlni egyik sem. Sőt! A párom (aki tősgyökeres győri) szintén a bajaira szavaz. Én nem nagyon erőltetném azt a sürítményest...   De hát ízlések és pofonok...
    előzmény:
    Bogájka (11)
    2007-09-13  15:30
  15. Torolt_felhasznalo_969553
    Torolt_felhasznalo_969553
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3619.

    Egészen szörnyű, hogy ahol halat szoktam venni, automatice kirakja elém az eladó a - szerinte - szükséges halászlékockát is .......

    Ha igazán finomat akarsz, ne rontsd el mindenféle gyári vacakkal  

    előzmény:
    É (1)
    2007-09-13  15:12
  16. Torolt_felhasznalo_255209
    Torolt_felhasznalo_255209
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3820.
    HA bolti a sűrítmény, akkor gondolom van rajta haszn.utasítás?!?!
    Mi a kérdés??? Azt sem árultad el, hogy miből, és mit akarsz csinálni??!!

    Akarsz bele halat is főzni? Vagy csak levet akarsz szürcsölni? Kockából? Mireliből? Miből???

    Milyen segítséget vársz???
    Mi segítségképpen megosztottuk veled, hogy felejtsd el, hogy sűrítményből finom halászlét fogsz enni. Vagy ha utólag finomnak véled, az azt jelenti, h nem biztos, hogy ettél már valaha házilag, nem elhízlat tenyésztett TESCO-ponty-ból hanem horgászott halból készített HALÁSZLÉT.
    Szerintem ez is segítség. HA van kérdésed is, arra biztos kapsz választ, csak előbb tedd fel.
    előzmény:
    É (16)
    2007-09-13  15:33
  17. Torolt_felhasznalo_969553
    Torolt_felhasznalo_969553
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3821.

    Ja ezt most olvastam ...

    Akkor viszont az előző hsz-omat kérlek tekintsd meg sem írottnak  

    előzmény:
    É (16)
    2007-09-13  15:33
  18. Edina*
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:3922.
    Olvaszd ki, hígítsd fel megfelelő állagúra, ízesítsd egy kicst, ha kell, bele a halszeletek és kész.

    előzmény:
    É (1)
    2007-09-13  15:12
  19. Bogájka
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4023.
    Tanács: gondolom, halad van. Lesózod, mert az úgyis meg kéne tenni.

    Ahání kg a hal, annyi nagy fej hagymát ráreszelsz. fölengeded vízzel, oszt fölforralod. (Kb 20 perc) Amikor forr, annyi evőkanál pirospaprikát teszel hozzá, amennyi a vöröshagyma volt. Fő még 2o percet. Oszt ennyi. Mi a francnak ehhez sűrítmény???

    előzmény:
    É (16)
    2007-09-13  15:33
  20. potnagyi
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4424.

    Még nem vettem bolti sűritményt, de házim szokott lenni.... mert ha egyszer nekiállok nem lehet keveset..

    Vegyél pontyszeletet ha van piac arra ahol laksz..fejenként kettő dbot.. vagy egyet ha nagyobbak.. harcsaszelet is jó, vagy afrika harcsafilé.. nálunk a ponty a nyerő.. valószinű van valami utalás a higitás mértékéről, ha nincs, javaslom az 1:4, vagy 1:5 arányban forrald fel vizzal, és nézd meg az eredményt.. egy kis halászlékockával tudod befolyásolni a szin és izvilágát.. a szeleteket amiket vettél be kell sózni, hogy ne essen szét a főzésnél, ezért oda kell figyelni a kóstolgatásnál.. se sós nem lehet a végeredmény, se sótlan.. remélem tudtam segiteni..

    előzmény:
    É (1)
    2007-09-13  15:12
  21. É
    É
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4425.

    "...HA van kérdésed is, arra biztos kapsz választ, csak előbb tedd fel..."

    ....igen kedves mork, ez így szokott történni, általában felteszek vmilyen kérdést, s hál'Istennek minden egyes esetben kapok rá választ is, szerencsére ritkán adatik meg, hogy ilyen "én majd mindekit kioktatok" típussal futok össze, mint TE 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_255209 (20)
    2007-09-13  15:38
  22. ginger007
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4426.
    Szia!

    Gondolom csak amolyan "hamis" halászlevet szeretnél.

    Dobj fel hagymát, rá azt az alapot és tegyél bele pár pontyszeletet.

    (mondjuk ezt a fajta alapot én sem vettem még, de kockával csináltam már otthon és finom lett, de persze nem lehet összehasonlítani az alattam írottakkal )
    előzmény:
    É (1)
    2007-09-13  15:12
  23. *bandi*
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4527.
     Csak a hatalmas lokálpatriótaságom miatt nem tudom befogni a szám: főzz ki mellé halászlé tésztát is!  
    előzmény:
    Bogájka (23)
    2007-09-13  15:40
  24. Bogájka
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4628.
    Nálunk az étkezdében is szokott lenni hamis halászlé. Csirkehússal.
    előzmény:
    ginger007 (26)
    2007-09-13  15:44
  25. Bogájka
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4731.
    Én tudom, de ezt már le se mertem írni!! :

    A nyíregyházi rokonaink ha jönnek ide, mindig fölpakolnak a gyufaszáltésztából, 10-20 kg-okat, mert arrafelé még csak hírből se ismerik.
    előzmény:
    *bandi* (27)
    2007-09-13  15:45
  26. Torolt_felhasznalo_969553
    Torolt_felhasznalo_969553
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4832.

     A lényegét tekintve tökéletes   

     

    előzmény:
    Bogájka (23)
    2007-09-13  15:40
  27. Torolt_felhasznalo_749318
    Torolt_felhasznalo_749318
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:4933.
    A bajai halászlé tényleg a világ egyik legegyszerűbb és legkönnyebben elkészíthető kajája. Nem érdemes a sürítménnyel bajlódni... És tényleg annyiból áll, ahogy bogájka leírta. Esetleg tehetsz bele egy kis paradicsomot és pár hüvely paprikát. Fincsi lesz, hidd el!  
    előzmény:
    Bogájka (23)
    2007-09-13  15:40
  28. ginger007
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:5034.


    Egyszer volt szerencsém vidéki "háziasszonytól" kapni egy lábas halászlékockával főtt csirkefarhátat.
    Az volt a halászlevese..

    még egyszer
    előzmény:
    Bogájka (28)
    2007-09-13  15:46
  29. Torolt_felhasznalo_265211
    Torolt_felhasznalo_265211
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:5235.
    Dehogy nem csak mi mákostésztának esszük. Vétek a halászlébe tenni, abba hal kell. Ja félig szabolcsi félig szegedi vagyok. 
    előzmény:
    Bogájka (31)
    2007-09-13  15:47
  30. Bogájka
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:5236.
    Különben is, mindenki el van itten tévedve.

    Roppant téves a "halászlé" elnevezés, hiszen nem a halász levét főzöd meg, hanem a halét, nem????? Tehát hallé.
    előzmény:
    ginger007 (34)
    2007-09-13  15:50
  31. Torolt_felhasznalo_749318
    Torolt_felhasznalo_749318
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:5337.
    Itt Győrben sincs gyufaszál tészta sehol. Én is mindig otthonról hozok.  
    előzmény:
    Bogájka (31)
    2007-09-13  15:47
  32. ginger007
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:5539.
    Én úgy tudom a hallé az, amiben nincs hal. A halleves, amiben van. De azt akkor is halászlének hívjuk.

    De nem vagyok tévedhetetlen..
    előzmény:
    Bogájka (36)
    2007-09-13  15:52
  33. Torolt_felhasznalo_265211
    Torolt_felhasznalo_265211
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:5940.
    Egyébként ha nagyon gyors halászlevet akarsz enni vegyél egy ddoboz szegedi halászlé konzervet.Oldj fel egy kis doboz szegedi halászlékockát kb 3/4 liter vizbe és forrald fel, majd tedd bele a konzerv levet a hallal és még egy gyszer forrald gfel, de ne sokáig, mert a hal már puha. Nagy halászlé főző vagyok, de ha nincs időm az uram ezzel is beéri és elég finom egy vacsihoz és gyors ami a lényeg. "Csak leves legyen" kategória 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_265211 (35)
    2007-09-13  15:52
  34. greorgina
    Offline
    2007. szeptember 13. 15:5941.
    A Gyemelyi tészta között van gyufametélt , gyufa tésztának a halászléhez pont jó.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_749318 (37)
    2007-09-13  15:53
  35. Torolt_felhasznalo_848736
    Torolt_felhasznalo_848736
    Offline
    2007. szeptember 13. 16:1743.

    Szerintem így is - úgy is jó (hallé, halleves, halászlé - egy kutya), pláne ha finom .

    A te okoskodásoddal mondjuk a pásztortarhonyát is elővehetnénk, nem a pásztor tarhonyáját főződ hanem a sajátodat (már amit a boltba vettél) nem??  

    előzmény:
    Bogájka (36)
    2007-09-13  15:52
  36. ginger007
    Offline
    2007. szeptember 13. 16:3548.
    Sikerült diadalmat aratnom a hülyeségben ismét.

    Képviselőfánk
    előzmény:
    Bogájka (47)
    2007-09-13  16:30
  37. *bandi*
    Offline
    2007. szeptember 13. 16:3649.
    Lúdláb torta.  Hiába én csak édességekben tudok gondolkodni.   
    előzmény:
    ginger007 (48)
    2007-09-13  16:35
  38. ginger007
    Offline
    2007. szeptember 13. 16:3950.
    Akkor most elmondod a madártej elnevezés miértjét!
    előzmény:
    *bandi* (49)
    2007-09-13  16:36
1 2