Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Új fakanál

hajnalics
Létrehozva: 2007. szeptember 6. 09:58
Mit kell csinálni az új fakanállal, vágódeszkával, gyúrótáblával??
Olyan tippre gondolok,hogy pl valamivel (olaj) áttörölni....
  1. Torolt_felhasznalo_860128
    Torolt_felhasznalo_860128
    2007. szeptember 7. 13:3926.
    ezen is van tappancs! De nem maga a deszka csúszik,hanem a kés a deszkán..Nem jó rajta vágni semmit..Legalábbis nekem 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_448184 (19)
    2007-09-06  12:33
  2. 2007. szeptember 6. 18:4525.

    Kérek róla egy képet ! 

    Nekem van üveg deszkám, de azon nem lehet klopfolni ! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_448184 (4)
    2007-09-06  10:15
  3. 2007. szeptember 6. 18:1524.
    Én konkrétan hentestől tudom amit tudok  , a sóval fertőtlenítést is. És hentesnél - ahol szerintem azért van bőven baci-veszély - még nem láttam műanyagot...
    előzmény:
    tschibe (20)
    2007-09-06  13:44
  4. 2007. szeptember 6. 18:1223.

    Szerintem te is ezt olvastad, nagynehezen  megtalálta a Google.

    http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=6&id=6429

    A fa vagy a műanyag vágódeszka egészségesebb?

    “Egy hírben olvastam, hogy a fa vágódeszkák higiénikusabbak, mint műanyag társaik, mivel a kórokozók nem tudnak annyira megtelepedni rajtuk. Valóban így lehet?”

    A hírt magam is az elmúlt hetekben olvastam, ám utánajárva kiderült, hogy az eredmények hátterében álló kutatás nem új keletű: Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.

    Kiindulásként egy azóta már elvetett hiedelem szolgált: a laikusok és a hozzáértő szakemberek is úgy vélték, a műanyag vágódeszka higiénikusabb, mint a fa, hiszen a húsokból a felszínére kerülő baktériumok könnyebben eltávolíthatók róla. Cliver és Ak vizsgálatuk során éppen olyan tisztítási módszert készültek kifejleszteni, amivel a fa vágódeszkák is a műanyagok higiéniaszintjére hozhatók.

    A vizsgálat során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb kórokozók.

    Elburjánzás

    Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.

    Tény és való, hogy a műanyag deszkák felszínéről könnyebben lemoshatók a kórokozók, mint a fáról – ez azonban csak a vadonatúj vágódeszkákra érvényes. A használt, késsel összekaristolt műanyag lapokról gyakorlatilag lehetetlen teljesen eltávolítani a megtelepedett baktériumokat.

    Igaz, hogy a fa belsejébe beivódik a kórokozók egy része, ezek azonban már nem életképesek, így fertőzést sem hoznak létre. Sajnos, a műanyagok általában túlságosan jó alapot szolgáltatnak a baktériumok szaporodásához, ezért van, hogy kórházakban is gyakran következnek be fertőzések a betegbe helyezett kanülökön, katétereken keresztül.

    Bíró Zsuzsa



    2006. január 18.

    előzmény:
    kosi55 (22)
    2007-09-06  17:27
  5. 2007. szeptember 6. 17:2722.
    Sziasztok!

    Hát már nem emlékszem pontosan hol de olvastam egy cikket a vágódeszkákról és egyértelműen a favágódeszkát ajánlották. Higiéniai szempontból is!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2007. szeptember 6. 14:2321.
    Jó, de az üveg mégsem olyan fizikai paraméterekkel rendelkezik, mint a műanyag. Ha a műanyagba (most nem a rideg, hőre keményedőkről beszélek) belevágsz egy éles késsel, a kés valószínűleg nem csorbul ki. De az üveg azért sokkal keményebb.
    előzmény:
    tschibe (16)
    2007-09-06  11:49
  7. 2007. szeptember 6. 13:4420.
    Hát nem tudom, én étteremvezető voltam, és ántsz ellenőrzésnél azt nézték, hogy ugye minden vágódeszkánk műanyag és nincs-e köztük fa. Ők mondták, hogy a bacik miatt tilos a fa vágódeszka.
    előzmény:
    kékeszöld (17)
    2007-09-06  12:08
  8. Torolt_felhasznalo_448184
    Torolt_felhasznalo_448184
    2007. szeptember 6. 12:3319.
    Milyened van, hogy csikorog meg csúszik??? Az enyémen eleve kis tappancsok vannak alul, nagyon stabil.. Csak azon szeletelek, és egyszer se csikorgott még..
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_860128 (14)
    2007-09-06  10:47
  9. Torolt_felhasznalo_448184
    Torolt_felhasznalo_448184
    2007. szeptember 6. 12:3218.
    Jajj, bocsi, közben sétáltunk egyet a kiscsajjal
    Nem, nem csikorog, és klopfolni is gond nélkül lehet rajta. Rá is van írva, hogy bírja, mert vmi speciálisan edzett üveg. Többször le is ejtettem már a járólapos konyhában, akkor se lett baja. Mi nagyon szeretjük, sokkal higiénikusabb, mint a műanyag, vagy a fa. Mondja ezt egy asztaloslány.. Sokszor tányéralátétnek is ezt használjuk, (több darabunk van, kisebb és nagyobb is)
    előzmény:
    korix (10)
    2007-09-06  10:34
  10. 2007. szeptember 6. 12:0817.

    Hopp.hopp!!! Ez nem igaz. Pont a műanyag deszka tilos, mert azt nem lehet magas hőfokon mosogatni.

    Egyébként profi helyen a vágódeszkát tömény sóval dörzsölik be naponta (előírás!!!), attól minden elpusztul.

    Csak a gyenge minőségű fa hajlik el a mosogatógépben. Keményfa, vastag vágódeszka bírja a kiképzést.  

    előzmény:
    tschibe (16)
    2007-09-06  11:49
  11. 2007. szeptember 6. 11:4916.
    Van műanyag vágódeszka is, nem csikorog, nem törik és bírja a mosogatógépet. A fa meghajlik benne.

    És nem utolsósorban: éttermekben meg hasonló helyeken tilos a fa vágódeszka és társai, mert megtelepednek a bacik a résekben. Na én ezért sem veszek fát.
    előzmény:
    Ifthisisheaven (12)
    2007-09-06  10:45
  12. 2007. szeptember 6. 11:2415.
    Hát amikor új, akkor elmosom mosószeres vízzel és megszárítom, a vágódeszkát értelemszerűen mosogatom,de ha használat előtt bevizezed, kevésbé veszi be a dolgokat.A fakanalakat időnként ki szoktam főzni.A gyúródeszkát meg szárazon ledörgölöm műanyag dörszivel, nekem 22 éve egy nagy rajztábla szolgálja ki a családot és mivel 5 gyerek is van, sokszor készül süti
    előzmény:
    hajnalics (1)
    2007-09-06  09:58
  13. 2007. szeptember 6. 10:5115.
    Akkor marad a boltban.  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_860128 (14)
    2007-09-06  10:47
  14. Torolt_felhasznalo_860128
    Torolt_felhasznalo_860128
    2007. szeptember 6. 10:4714.
    de csikorog és ráadásul csúszik is...Nem jó! 
    előzmény:
    korix (10)
    2007-09-06  10:34
  15. 2007. szeptember 6. 10:4613.
    ÓÓÓÓ én nem klopfolok!       Viszont rengeteget szeletelek, aprítok.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_872520 (11)
    2007-09-06  10:43
  16. 2007. szeptember 6. 10:4512.
    Az üveg nem csorbírtja ki a kés élét?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. 2007. szeptember 6. 10:4311.
    klopfolni sem lehet rajta (remélem jól írtam):-))))) úgyhgyo mindenképpen kell a fa deszka
    előzmény:
    korix (10)
    2007-09-06  10:34
  18. 2007. szeptember 6. 10:3410.
    Az üveg nem csikorog amikor valamit szeletelsz rajta? Nekem is nagyon tetszenek, de még nem mertem megvenni, mert ezekre a csikorgó hangokra ki tudok szaladni a világból. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_448184 (4)
    2007-09-06  10:15
  19. 2007. szeptember 6. 10:309.
    Akkor majd olajjal kicsit bekenem...

    A nagymamám gyúrótáblája kb 20 évig bírta..mostanában ment szét, azért vettem újat.
    Az üveg dolgoktól félek,hogy eltörnek.... azon rántott húst sem lehet előkészíteni
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  20. 2007. szeptember 6. 10:298.

    Á,dehogy! Hozzáértő ajánlotta,azóta így csinálom.

    Mosogató gépbe meg én nem teszem,mert beszívja a mosószeres vizet a program alatt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_448184 (4)
    2007-09-06  10:15
  21. 2007. szeptember 6. 10:246.

    Szervusztok!

    A vágódeszkát és a gyúrótáblát forró vízzel jól átsúrolom, hagyom kiszáradni, a fakanalat megmosom, de kezelni nem szoktam. Ha nagyon elszíneződik lecserélem. Szerintem külön kezelést nem igényelnek, ha használat után alaposan lemosod őket.

    előzmény:
    hajnalics (1)
    2007-09-06  09:58
  22. Torolt_felhasznalo_399008
    Torolt_felhasznalo_399008
    2007. szeptember 6. 10:185.

    Én is tartanék ettől...

    Én nem szoktam kezelni, szépen patinásodik    a hétköznapi használattól. Én még a mosogatógépbe is beteszem, pedig általában azt mondják, hogy nem ajánlatos.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_448184 (4)
    2007-09-06  10:15
  23. Torolt_felhasznalo_448184
    Torolt_felhasznalo_448184
    2007. szeptember 6. 10:154.
    És nem avasodik meg egy idő után? Én ilyet még nem mertem. Mondjuk, rászoktam az üveg vágódeszkákra. Azzal nincs ilyen gond
    előzmény:
    dondenene (2)
    2007-09-06  10:13
  24. 2007. szeptember 6. 10:143.
    vékonyan akart lenni 
    előzmény:
    dondenene (2)
    2007-09-06  10:13
  25. 2007. szeptember 6. 10:132.
    Én a vágódeszkát étolajjal szoktam vélonyan beecsetelni 2x,uezt lehet a fakanállal is,gyúrótáblával is.Bekentem ,beivódott újra bekentem.Szép fényes lett,és jobban bírja a strapát! 
    előzmény:
    hajnalics (1)
    2007-09-06  09:58

Címlap

top