Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Zsidó, kóser konyha
2007-08-13 17:061.
Létrehozva: 2007. augusztus 13. 17:06
Sziasztok!
Tárgyaljuk ki a kóser konyha rejtelmeit!
Hol és milyen kóser élelmiszereket lehet beszerezni?
Osszunk meg recepteket, amiket szívesen főzünk!
Van esetleg egy titkos sólet recepted? Itt a helye!
A kóser-zsidó receptek változatosságot hozhatnak bármely háztartás étrendjébe is!
Tárgyaljuk ki a kóser konyha rejtelmeit!
Hol és milyen kóser élelmiszereket lehet beszerezni?
Osszunk meg recepteket, amiket szívesen főzünk!
Van esetleg egy titkos sólet recepted? Itt a helye!
A kóser-zsidó receptek változatosságot hozhatnak bármely háztartás étrendjébe is!
Sziasztok!
Lengyelországban, egy kóser vendéglőben ettünk egy rendkívül ízletes, pászkás töltött libát. Tudja valaki a receptjét?
Hai!
Sólet minden mennyiségben...főtt füstőlt libacombbal...nyammm.
Folytassátok majd.
Shabat shalom!
A másik a vegyes zöldséges tojásfasírt volt, káposztával.
Hibáztam? Érdemes elkészíteni?
Hevel, ez neked ismerős lesz, Anna írta ezt a receptet a másik fórumon. Szóval én ezt csak "ide lopom nektek", bár lehet, hogy ismeritek:
"Pászka recept:
Ahhoz, hogy ez a pászka pészachra is kóser legyen, attól kezdve, hogy a liszt először nedves lesz, addig, amíg a sütőbe berakod, nem telhet el több mint 14 perc.
Hozzávalók:
4 bögre finom liszt
1 nem púpozott teáskanál só
3/4 bögre napraforgóolaj
3/4 bögre víz, illetve amennyire még szükség van
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Olajozz be egy tepsit.
Keverd össze a sót a liszttel.
Add hozzá az olajat, és gyúrd össze.
Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd addig, amíg nem tapad a tészta.
Nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra (lehet vékonyabb), olyan alakúra, hogy menjen a tepsihez.
A kinyújtott tésztát tedd tepsibe, villával gyorsan szurkáld meg, majd vágd fel négyszögletű darabokra.
Süsd 15-20 percet, amíg ropogós nem lesz."
Most tanítottam meg az amerikai rebecinünket hortobágyi palacsintát csinálni. Egy kicsit csóválta a fejét a receptnek azon a részén, hogy végy 70 dkg sertéscombot, de aztán megcsinálta csirkéből. Persze, nem kóser.
Mondjuk a múzeumban is árulnak gulyást a büfében.
Aztán egy nap meghallottam, ahogy a tulaj mondja a feleségének, "Te Rebi, ez a gyerek már megint itt eszik, kérdezd már meg, nem zsidó-e?" De aztán ők is álijáztak, és bezártak.
A Hannában, a Kaziczy zsinagóga mellett isteni paprikást csinálnak, természetesen tejföl nélkül, mi néha oda megyünk, ha tudjuk, az lesz.
A sógorok/sógornők is imádják a magyar kaját, most a sógornőm, aki jön, mondta, hogy gyűjtsek neki kóser magyar recepteket, mert már marhára unja a repertoárját. Ő második generációs izraeli, de szefárd családból való, isteni mediterrán kajákat produkál nekünk.
A szomszédom libanoni, az ő kertjében lesz a lagzi. Ő muszlim, a felesége ateista, kb. hetente esznek velünk. Ő tanított most egy marcipános sütire, ami a nagymamája titkos receptje, amiről kiderült, hogy sima dobostorta, csak marcipán a teteje.
mar miert ne lenne koser????
en meg az eletben nem keszitettem tejfolosen, mert ki nem allhatom ugy...ergo...koser...
miket meselsz...
szeretik a magyar kajat..csak eleg nehez...mostanaban ugye divatosabbak a konnyu kajak.
ja. meg nem lattam izraelit, aki ne vetodott volna ra a palacsintara...
en mindig tojasosan keszitem a lecsot a ferjemnek....nem beleutom, hanem rendesen elkeverem.
jol hangzik ez a hariri leves.
en egyszer ettem humusz, azaz csicseriborso levest...valami isteni volt. de nem tudtam ugyanugy elkesziteni. tipikusan olyan kaja, amit csak nagytetelben jo elkesziteni...uzemikonyhan...mint a gulyasleves...
de a magyaros kajakat is szeretik itt.
a menyem jemeni lany..es el-hal a zoldbosolevesemert...sok sok nokkedlival.
amikor jonnek, akkor mindig ezt ker es ezt kepes magyarul is mondani!!!!!
mi az a hariri leves?
a saksuka az olyan, mint a mi lecsonk. vagyis hasonlit hozza.
a macesz, az a paszka mas neven. esetleg sima elelmiszerboltban is kaphatsz. de most nem igazan van itt az ideje, tavasszal, peszach kornyeken lehet inkabb kapni. az husvet kornyekere esik.