Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Zsidó, kóser konyha

Mufika
Létrehozva: 2007. augusztus 13. 17:06
Sziasztok!

Tárgyaljuk ki a kóser konyha rejtelmeit!
Hol és milyen kóser élelmiszereket lehet beszerezni?
Osszunk meg recepteket, amiket szívesen főzünk!
Van esetleg egy titkos sólet recepted? Itt a helye!

A kóser-zsidó receptek változatosságot hozhatnak bármely háztartás étrendjébe is!
  1. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 30. 20:2782.
    Elküldtem Priviben azt, amit én szoktam, ez az?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_343714 (81)
    2007-08-21  13:39
  2. Torolt_felhasznalo_343714
    Torolt_felhasznalo_343714
    2007. augusztus 21. 13:3981.

    Sziasztok!

    Lengyelországban, egy kóser vendéglőben ettünk egy rendkívül ízletes, pászkás töltött libát. Tudja valaki a receptjét?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 21. 12:0580.
    Hú, most a lagzin olyan kajákat ettünk, hogy csak na! Teljesen meglepődtem! Jó volt felfedezni, hogy leht végre itthon is kapni teljesen tejmentes, kóser növényi zsiradékból készült, pizza feltétnek aposztrofált, tömbsajtot. Ez már azért is buli, mert a gyerekeknél figyelni kell, hogy ne egyenek túl sok tejeset!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 17. 18:5979.
    Shabbat Shalom! Mindjárt bejön a szombat! Vasárnap lagzi van, hétfőig mindenkinek kellemes pihenést!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_215600 (77)
    2007-08-17  17:26
  5. Torolt_felhasznalo_349071
    Torolt_felhasznalo_349071
    2007. augusztus 17. 17:3478.

    Hai!

    Sólet minden mennyiségben...főtt füstőlt libacombbal...nyammm.

    előzmény:
    Mufika (1)
    2007-08-13  17:06
  6. 2007. augusztus 17. 17:2677.

    Folytassátok majd.  

    Shabat shalom!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_647800 (76)
    2007-08-16  22:10
  7. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 16. 22:1076.
    Szerintem isteni. Az egyik legjobb dolog, amit Lengyelben ettem.

    A másik a vegyes zöldséges tojásfasírt volt, káposztával.
    előzmény:
    Mufika (75)
    2007-08-16  22:07
  8. 2007. augusztus 16. 22:0775.
    Én csak receptkönyvben láttam eddig, de annyira nem keltette fel az érdeklődésemet.
    Hibáztam? Érdemes elkészíteni?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_647800 (74)
    2007-08-16  20:04
  9. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 16. 20:0474.
    Krakkóban, a Klezmer Hoisban ettem isteni makagigit. Ez kicsit olyan volt, mint a moszkauer, de mégsem. Tudja valaki, hogy kell csinálni?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 15. 21:2373.
    Oh, igen, én is ezt csináltam most Pészachra. Ez volt az alapja Craig sütijének is!
    előzmény:
    Mufika (72)
    2007-08-15  21:17
  11. 2007. augusztus 15. 21:1772.
    Most, hogy emlegettétek a pászkát, beugrott valami!
    Hevel, ez neked ismerős lesz, Anna írta ezt a receptet a másik fórumon. Szóval én ezt csak "ide lopom nektek", bár lehet, hogy ismeritek:

    "Pászka recept:
    Ahhoz, hogy ez a pászka pészachra is kóser legyen, attól kezdve, hogy a liszt először nedves lesz, addig, amíg a sütőbe berakod, nem telhet el több mint 14 perc.

    Hozzávalók:

    4 bögre finom liszt
    1 nem púpozott teáskanál só
    3/4 bögre napraforgóolaj
    3/4 bögre víz, illetve amennyire még szükség van

    Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
    Olajozz be egy tepsit.
    Keverd össze a sót a liszttel.
    Add hozzá az olajat, és gyúrd össze.
    Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd addig, amíg nem tapad a tészta.
    Nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra (lehet vékonyabb), olyan alakúra, hogy menjen a tepsihez.
    A kinyújtott tésztát tedd tepsibe, villával gyorsan szurkáld meg, majd vágd fel négyszögletű darabokra.
    Süsd 15-20 percet, amíg ropogós nem lesz."
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (70)
    2007-08-15  20:08
  12. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 15. 20:3971.
    Olyan jó étvággyal eszik azt a levest... most elmegyek vacsizni.
    előzmény:
    Liat (69)
    2007-08-15  19:57
  13. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2007. augusztus 15. 20:0870.
    Igen, en az elangolositottra gondoltam  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_647800 (68)
    2007-08-15  19:49
  14. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2007. augusztus 15. 19:5769.
    osszgyermeki borsoleves... 
    előzmény:
    Liat (67)
    2007-08-15  19:47
  15. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 15. 19:4968.
    Az igazi hindu alapokon nyugvó indiai konyha is elég kóser, mert az meg húst és zsírt nem használ. Ezért jár Krisna völgybe kirándulni a gyerekek csapata!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (61)
    2007-08-15  18:53
  16. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2007. augusztus 15. 19:4767.
    mi 12 eve elunk itt.. azota nagyon megvaltozott az etkezesi szokasunk. ez pl. egy szombati ebed nalunk.
    előzmény:
    Liat (64)
    2007-08-15  19:28
  17. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 15. 19:4666.
    Palacsinta! Jaj de szeretem!

    Most tanítottam meg az amerikai rebecinünket hortobágyi palacsintát csinálni. Egy kicsit csóválta a fejét a receptnek azon a részén, hogy végy 70 dkg sertéscombot, de aztán megcsinálta csirkéből. Persze, nem kóser.
    előzmény:
    Liat (64)
    2007-08-15  19:28
  18. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 15. 19:4565.
    Nem, zsidó cowboyt nem láttam, csak hát még a corki zsidó étterem is magyar volt!

    Mondjuk a múzeumban is árulnak gulyást a büfében.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (63)
    2007-08-15  19:11
  19. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2007. augusztus 15. 19:2864.
    a menyem palacsintazik.... 
    előzmény:
    Liat (57)
    2007-08-15  18:27
  20. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2007. augusztus 15. 19:1163.
    engedd meg, hogy az elso mondatodert ne billentselek feneken, hat lattal te mar zsido cowboyt?   Kar, hogy bezart a cork-i etterem, szoktam arra jarni, megkostoltam volna szivesen a foztjuket  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_647800 (62)
    2007-08-15  19:07
  21. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 15. 19:0762.
    A gulyás valódi zsidó étel! Egy időben volt Corkban egy kóser étterem (zsidók most már nem nagyon vannak, de a 40-es, 50-es években voltak), és mindig csodálkoztam, hogy van nekik gulyás, meg csirke paprikás.

    Aztán egy nap meghallottam, ahogy a tulaj mondja a feleségének, "Te Rebi, ez a gyerek már megint itt eszik, kérdezd már meg, nem zsidó-e?" De aztán ők is álijáztak, és bezártak.

    A Hannában, a Kaziczy zsinagóga mellett isteni paprikást csinálnak, természetesen tejföl nélkül, mi néha oda megyünk, ha tudjuk, az lesz.

    A sógorok/sógornők is imádják a magyar kaját, most a sógornőm, aki jön, mondta, hogy gyűjtsek neki kóser magyar recepteket, mert már marhára unja a repertoárját. Ő második generációs izraeli, de szefárd családból való, isteni mediterrán kajákat produkál nekünk.

    A szomszédom libanoni, az ő kertjében lesz a lagzi. Ő muszlim, a felesége ateista, kb. hetente esznek velünk. Ő tanított most egy marcipános sütire, ami a nagymamája titkos receptje, amiről kiderült, hogy sima dobostorta, csak marcipán a teteje.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (56)
    2007-08-15  18:22
  22. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2007. augusztus 15. 18:5361.
    Ja, hat ugy igen, en nagyon tejfolos vagyok, neha meg a huslevesbe is teszek (de errol dumaltunk mar egy masik topicban azt hiszem   ) Egyebkent azert is tanultam meg "indiaiul" fozni ott kint, mert pl. az a konyha szinte interpretalhatatlan koser modra, mig pl. a kinai nagyon jol mukodik (merthogy nem hasznalnak tejtermeket amugy sem)
    előzmény:
    Liat (59)
    2007-08-15  18:45
  23. Torolt_felhasznalo_647800
    Torolt_felhasznalo_647800
    2007. augusztus 15. 18:5160.
    Ha van nálatok G Roby, ők egész évben tartják. Malomipariban, Tescóban lehet kapni egész évben, húsvét táján meg minden magára adó boltban.
    előzmény:
    Mufika (48)
    2007-08-15  17:41
  24. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2007. augusztus 15. 18:4559.

    mar miert ne lenne koser????

    en meg az eletben nem keszitettem tejfolosen, mert ki nem allhatom ugy...ergo...koser... 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (58)
    2007-08-15  18:41

Címlap

top