Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Fekete faeperből mit?

bkrisztika
Létrehozva: 2007. június 13. 12:40
Sziasztok!
Idén először lesz eper a fán nálunk, de most jó sok...Mit lehet ezzel kezdeni, jó lekvárnak,nem túl semleges?Vagy befőttnek? Ha valakinek van ötlete,kipróbált receptje, ossza meg velem!Köszönöm!
  1. 2007. június 13. 22:1533.

    Egyszer föztem pàlinkàt // részt vettem pàlinkafözésen //  , nyàri  szilvàbol ! 
     Ma egész délutàn erre gondoltam , fülig ért a szàm !
    A probléma a következö volt : a rézcsö egyenes volt ,  spiràlisra szerettük volna àtalakitani – igy nagyobb felület ért volna a hideg vizbe – ami a lecsapodàshoz…  theoriàban szörnyü jok voltunk…Két honap vakàcio nyàron a Balatonon ! , képzelheted a csapatszellemet   .
    A màsodik spiràl jo lett , melegités elött teletöltöttük homokkal . Aztàn kiföztük kétszer a pàlinkàt  ! Làtni kellett  a kostolok fejét !!!
    Nagyon kevés lett  , mert voltunk vagy tizen , ràadàsul ezen az estén  csak két kis halat fogtunk - Csinàljunk olajoshalat , mondta a hugom 
     A  zsebpénz honap végén  màr  emlék volt , rànk köszöntött a szegénység … 
    Végre visszavittétek  az üvegeket !  mondta Anyàm , nem tudta , hogy az összeg  pont elég volt tejre és kenyérre megérkezéséig

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_112726 (24)
    2007-06-13  13:40
  2. 2007. június 13. 18:0532.

    nagymamámék a háborúban használták befőzéskor cukor helyett, mert nagyon-nagyon édes a lekvárban!

     

    előzmény:
    bkrisztika (1)
    2007-06-13  12:40
  3. 2007. június 13. 16:0931.
    Joghurtos fagyika't :D Naon fincsi lehet! Nem is kell bele semmi mas, csak joghurt, eperke, osszeturmix, es be a fagyoba :D
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2007. június 13. 15:0130.
    Én is visszasírom sokszor a gyerekéveimet.. sok szép nyarat töltöttem a nagyszüleimnél...
    előzmény:
    bkrisztika (27)
    2007-06-13  14:45
  5. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2007. június 13. 14:5829.
    Sziasztok!

    Ezt aláírom,én is szoktam vegyes bogyós lekvárt főzni,ami bogyóst találtam,mindent összeöntöttem.
    (ribizli,egres,josta,eper,málna),isteni finom!
    előzmény:
    gyuriur (25)
    2007-06-13  13:44
  6. 2007. június 13. 14:4628.
    Egres is meggy is van-meg fogom próbálni!
    előzmény:
    gyuriur (25)
    2007-06-13  13:44
  7. 2007. június 13. 14:4527.
    A mamáéknál is rengeteg volt....Ahogy mentünk a horhóban, a fejünkre meg kopogott...Minden tiszta lila volt...Jó volt gyereknek lenni...
    Bár élnének még a nagyszüleim,hogy legyen miért arra járni...
    előzmény:
    szekine (26)
    2007-06-13  14:35
  8. 2007. június 13. 14:3526.
    Gyerekkoromban az utcánkban sok ilyen fa volt... az egyik szomszédunk padlásán tenyésztette a selyemhernyókat. Ennek a fának a leveleivel táplálkoztak, ezért lett minden évben lenyírva az összes fának a lombja. A gyümölcsét én csak nyersen szerettem... a lilától fekete volt a nyelvünk és a ruhánk.. Anyukám "örült"
    előzmény:
    bkrisztika (1)
    2007-06-13  12:40
  9. 2007. június 13. 13:4425.

    Szinte mindent, amit pl málnából, eperből (földi), s akár más gyümölcsből is! Remek szörp, lekvár, befőtt, (bár azt én nem szeretem, mármint a befőttet), de kedvelőknek, ínyenceknek a nagy csodálatára pálinka!!! Hallottam, hogy bort is készítenek belőle, de én ebben maradi vagyok, a bor szerintem csak szőlőből az, ami. Kedves ismerősöm (most hívtam fel) ajánlja, hogy savas gyümölccsel keverd lekvárnak! (Ribizli, meggy, egres) - állítja, nagyon fínom, különleges ízű lekvár lesz! Ne cukrozd "agyon", s citromsavat tegyél bele!

    Üdv    Gyuriur

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. Torolt_felhasznalo_112726
    Torolt_felhasznalo_112726
    2007. június 13. 13:4024.
    Annó a 8 literes kukta volt az ideális edény! A rézcső nem a legjobb(oxidálódik), az üvegcső törékeny, legjobb a rozsdamentes!
    És természetesen kotyogó, meg szűrő is jó, ha van!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_373070 (22)
    2007-06-13  13:33
  11. 2007. június 13. 13:3423.
    Nagyon jók, ki merem próbálni mindenki ötletét!Köszönöm!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2007. június 13. 13:3322.

      Tehàt rézcsövel ellàtott kuktàd is van!!   

    A szomszég meg azt mondja : füst van a kiserdöben ! Menjünk màr megnézni ,  pàlinkàt föznek X-nél!!!   

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_112726 (20)
    2007-06-13  13:28
  13. Torolt_felhasznalo_112726
    Torolt_felhasznalo_112726
    2007. június 13. 13:3021.
    a kacsintós fej zárójelnek indult!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_112726 (20)
    2007-06-13  13:28
  14. Torolt_felhasznalo_112726
    Torolt_felhasznalo_112726
    2007. június 13. 13:2820.
    Nagy szörp ivó, lekvár evő vagyok és nagyon régóta ez vált be a leggyorsabb módszernek. Előző nap azért kell kicsit megcukrozni, hogy levet engedjen a gyümölcs és így nehezebben is ég a lábas aljára. Persze, ha van Zepter, vagy annak megfelelő vastag aljú (jó hővezetőjű, energiatakarékos alj&uacute edény, akkor abban a legcélszerűbb. Tudod én erdőben lakom elég sokféle erdei gyülcs van és nem is mindig lehet leszaladni a sarki boltba egy kis lekvárért, szörpért.
    (Netán borért, vagy pályinkáért sem! )
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_373070 (18)
    2007-06-13  13:21
  15. 2007. június 13. 13:2719.
    A nagymamám a világ legfinomabb lekvárját készítette belőle (kevés cukor kell hozzá!) Darabosan hagyta, és kicsit hígabbra, így a tejberizsre is mindig ezt ettük.
    előzmény:
    bkrisztika (1)
    2007-06-13  12:40
  16. 2007. június 13. 13:2118.
      Ezt kiprobàlom! Honnét tudsz Te ilyeneket?    
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_112726 (13)
    2007-06-13  13:09
  17. 2007. június 13. 13:1717.
    Szia 
    Vegyél vékonyra kinyujtott vajas , vagy vajas-leveles tésztàt ... nem tudom , milyen van Mo-n.
    Tapétàzz vele ki egy sütöbe menö formàt - alacsony szélüt , olyasfélét , mint amivel piskotàt lehet sütni... ne legyen magasabb a széle , mint 2-3 cm.
    Tehàt tésztàval betapétàzod , és beterited   zsemlemorzsàval , legyen rajta 2-3 mm ! - mint a rétesen .  Ez beszivja az eper levét - különben elàztatnà a tésztàdat.
    Szorjad meg a zsemlemorzsàt egy jo marok mazsolàval.
    Keverj fel robotgéppel két kanàl kristàlycukrot , 2 kanàl tejfölt , egy citrom kifacsart levét és két egész tojàst. Habosra kell keverni ! A keveréket  öntsed rà a zsemlemorzsa + mazsolàra!
    Ezekutàn a tàl széléig rakjad tele nyers eperrel... erre ne tegyél cukrot , igy megörzi eredeti aromàjàt ! Kb 3/4-1  oràig süssed 150 fokos sütöben . Meglàtod , a felvert tojàs benövi az egészet  és finoman krémes lesz.   Az ize ? !!  Amig tart az eper , ezt fogod sütni...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. Torolt_felhasznalo_211069
    Torolt_felhasznalo_211069
    2007. június 13. 13:1716.
    Anyósom isteni lekvárt készített belőle. Nincs párja, próbáld meg!
    előzmény:
    bkrisztika (1)
    2007-06-13  12:40
  19. 2007. június 13. 13:1515.

    Textilfestéket! 

    előzmény:
    bkrisztika (1)
    2007-06-13  12:40
  20. 2007. június 13. 13:1314.
            
    előzmény:
    kékeszöld (11)
    2007-06-13  13:04
  21. Torolt_felhasznalo_112726
    Torolt_felhasznalo_112726
    2007. június 13. 13:0913.
    Ízlés dolga. Jó lekvárnak, szörpnek, kis citromsavval izesítve, de a legjobb (a hullottjából is) pálinkát készíteni a cefréjéből.
    Nálunk rengeteg szörp, lekvár készül(lehetőleg minél kevesebb faxnival) és az összes gyümölcsnél bevált az alábbi:
    Előző este megtisztítod, mérettől föggően összedarabolod egy nagyobb műanyag tálba, és kevés cukrot öntesz rá. Nagyjából 8-10 kiló gyümölcshöz 1kg cukrot. Összekevered, állni hagyod másnapig. Közbe időnként megkevered. Másnap leszűröd róla a lét, és felforralod. A közben ujra keletkezó levét szintén leszűröd. Forrás közben teszel még annyi cukrot, ami az izlésednek megfelel(óvatos kóstolgatás), meg kis citromsavat. Esetleg salicilos vízben kiöblített, jól záródó üvegekbe belerakod és azon forrón pokrócok közé (előtte az üvegeket ujságpapírral becsavarva) betakargatod. (száraz dunszt!). 8-10 órát hagyod becsomagolva, utána lehet a spájzba elrakni, feliratozva. Ha jól le tudtad zárni az üvegeket, nem fog penészedni. A lemert léből ugyanígy teszed el a szörpöt.
    Én az ilyen házi készítésű szörpökből(legkülönbözőbb gyümölcsökből) egy év alatt kb. 30 litert iszom meg(hígitva)
    előzmény:
    bkrisztika (1)
    2007-06-13  12:40
  22. 2007. június 13. 13:0612.

    Amúgy a fehér epernek is lehet fekete színű termése. Tehát nem a temés színétől függ a neve. Nekünk van fehér és fekete  eperfánk is . A fekete savanyú, a fehér édes.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_181374 (5)
    2007-06-13  13:00
  23. 2007. június 13. 13:0411.

      

    Én is ezt akartam javasolni..  

    (vonatkozó - offtopik - vicc:

    fiú hazamegy falura a bp-i kollégiumból. Anyukája megkérdezi:

    - kisfiam, tegnap vágtunk csirkét, mit főzzek neked belőle?

    - Pálinkát, édesanyám, pálinkát...

       

    előzmény:
    mystic (3)
    2007-06-13  12:57
  24. 2007. június 13. 13:0210.
    Ez nem szeder...ez faeper.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_403844 (2)
    2007-06-13  12:55

Címlap

top