Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Egyszer föztem pàlinkàt // részt vettem pàlinkafözésen // , nyàri szilvàbol !
Ma egész délutàn erre gondoltam , fülig ért a szàm !
A probléma a következö volt : a rézcsö egyenes volt , spiràlisra szerettük volna àtalakitani – igy nagyobb felület ért volna a hideg vizbe – ami a lecsapodàshoz… theoriàban szörnyü jok voltunk…Két honap vakàcio nyàron a Balatonon ! , képzelheted a csapatszellemet .
A màsodik spiràl jo lett , melegités elött teletöltöttük homokkal . Aztàn kiföztük kétszer a pàlinkàt ! Làtni kellett a kostolok fejét !!!
Nagyon kevés lett , mert voltunk vagy tizen , ràadàsul ezen az estén csak két kis halat fogtunk - Csinàljunk olajoshalat , mondta a hugom
A zsebpénz honap végén màr emlék volt , rànk köszöntött a szegénység …
Végre visszavittétek az üvegeket ! mondta Anyàm , nem tudta , hogy az összeg pont elég volt tejre és kenyérre megérkezéséig
nagymamámék a háborúban használták befőzéskor cukor helyett, mert nagyon-nagyon édes a lekvárban!
Ezt aláírom,én is szoktam vegyes bogyós lekvárt főzni,ami bogyóst találtam,mindent összeöntöttem.
(ribizli,egres,josta,eper,málna),isteni finom!
Bár élnének még a nagyszüleim,hogy legyen miért arra járni...
Szinte mindent, amit pl málnából, eperből (földi), s akár más gyümölcsből is! Remek szörp, lekvár, befőtt, (bár azt én nem szeretem, mármint a befőttet), de kedvelőknek, ínyenceknek a nagy csodálatára pálinka!!! Hallottam, hogy bort is készítenek belőle, de én ebben maradi vagyok, a bor szerintem csak szőlőből az, ami. Kedves ismerősöm (most hívtam fel) ajánlja, hogy savas gyümölccsel keverd lekvárnak! (Ribizli, meggy, egres) - állítja, nagyon fínom, különleges ízű lekvár lesz! Ne cukrozd "agyon", s citromsavat tegyél bele!
Üdv Gyuriur
És természetesen kotyogó, meg szűrő is jó, ha van!
Tehàt rézcsövel ellàtott kuktàd is van!!
A szomszég meg azt mondja : füst van a kiserdöben ! Menjünk màr megnézni , pàlinkàt föznek X-nél!!!
(Netán borért, vagy pályinkáért sem! )
Vegyél vékonyra kinyujtott vajas , vagy vajas-leveles tésztàt ... nem tudom , milyen van Mo-n.
Tapétàzz vele ki egy sütöbe menö formàt - alacsony szélüt , olyasfélét , mint amivel piskotàt lehet sütni... ne legyen magasabb a széle , mint 2-3 cm.
Tehàt tésztàval betapétàzod , és beterited zsemlemorzsàval , legyen rajta 2-3 mm ! - mint a rétesen . Ez beszivja az eper levét - különben elàztatnà a tésztàdat.
Szorjad meg a zsemlemorzsàt egy jo marok mazsolàval.
Keverj fel robotgéppel két kanàl kristàlycukrot , 2 kanàl tejfölt , egy citrom kifacsart levét és két egész tojàst. Habosra kell keverni ! A keveréket öntsed rà a zsemlemorzsa + mazsolàra!
Ezekutàn a tàl széléig rakjad tele nyers eperrel... erre ne tegyél cukrot , igy megörzi eredeti aromàjàt ! Kb 3/4-1 oràig süssed 150 fokos sütöben . Meglàtod , a felvert tojàs benövi az egészet és finoman krémes lesz. Az ize ? !! Amig tart az eper , ezt fogod sütni...
Textilfestéket!
Nálunk rengeteg szörp, lekvár készül(lehetőleg minél kevesebb faxnival) és az összes gyümölcsnél bevált az alábbi:
Előző este megtisztítod, mérettől föggően összedarabolod egy nagyobb műanyag tálba, és kevés cukrot öntesz rá. Nagyjából 8-10 kiló gyümölcshöz 1kg cukrot. Összekevered, állni hagyod másnapig. Közbe időnként megkevered. Másnap leszűröd róla a lét, és felforralod. A közben ujra keletkezó levét szintén leszűröd. Forrás közben teszel még annyi cukrot, ami az izlésednek megfelel(óvatos kóstolgatás), meg kis citromsavat. Esetleg salicilos vízben kiöblített, jól záródó üvegekbe belerakod és azon forrón pokrócok közé (előtte az üvegeket ujságpapírral becsavarva) betakargatod. (száraz dunszt!). 8-10 órát hagyod becsomagolva, utána lehet a spájzba elrakni, feliratozva. Ha jól le tudtad zárni az üvegeket, nem fog penészedni. A lemert léből ugyanígy teszed el a szörpöt.
Én az ilyen házi készítésű szörpökből(legkülönbözőbb gyümölcsökből) egy év alatt kb. 30 litert iszom meg(hígitva)
Amúgy a fehér epernek is lehet fekete színű termése. Tehát nem a temés színétől függ a neve. Nekünk van fehér és fekete eperfánk is . A fekete savanyú, a fehér édes.
Én is ezt akartam javasolni..
(vonatkozó - offtopik - vicc:
fiú hazamegy falura a bp-i kollégiumból. Anyukája megkérdezi:
- kisfiam, tegnap vágtunk csirkét, mit főzzek neked belőle?
- Pálinkát, édesanyám, pálinkát...
Szia!
Mi turmixal próbálkoztunk...Lila színű borzalmas izű lötty lett...Azóta rá sem bírok nézni a szederre....