Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Epelekvárból eperszörp

Alibaba13
Létrehozva: 2007. május 23. 13:18

Sziasztok!

Tudom, van már régebbi topic a témában, de nekem speciálisabb a kérdésem  . Szóval szeretnék idén pár üveg eperlekvárt befőzni, ezt már nagyjából tudom, hogyan fogom összehozni, de én szörpöt is szeretnék egyidejűleg belőle. A dédim, ha eperlekvárt főzött, mindig lett ezzel egyidejűleg 1-2 üveg eperszörp is belőle, aminek elmonhatatlanul jó íze volt, de nem tudom hogyan csinálta  . Ismeri valaki a módszert? Mikor kell leszűrni a levet? Lekvár főzés előtt vagy után? (Utána gondolom nehezebb lenne.)

  1. 2007. május 25. 07:1618.
    Szia ezt ugykell csinálni hogy föl a lekvár folyamatosan szeded le a habját és a felesleges levet . Abbol nagyon finom szörp lesz a habot meg kell várni mig letisztul.
    előzmény:
    Alibaba13 (1)
    2007-05-23  13:18
  2. 2007. május 25. 00:3517.

    Nem én értettem félre, szerintem te nem olvastad a szöveget figyelmesen

    Ugyanis ki volt hagyva egy betű, és így kicsit más értelmet kapott, na!  Poénnak szántam, mind1

    előzmény:
    tulipanfa (15)
    2007-05-24  09:56
  3. 2007. május 24. 18:5516.
    Eperleves, epertorta, epres túrótorta, kilőve, de itt van 15 kg szép eper, mics csináljak belőle. Ennyit nem lehet megenni. Két hete főztem eperdzsemet, de ha valaki tud valami uj és jó recit nagyon szivesen veszem! SOS, mert hamar romlik, ma hozták délután! Köszike ! 
    előzmény:
    Alibaba13 (13)
    2007-05-23  22:51
  4. 2007. május 24. 09:5615.
    Szép napot.Szerintem félreértettél valamit. A cukrozott eperből leszürve van a lé és a visszamaradt gyümölcsből lehet lekvárt főzni. 
    előzmény:
    Szabri (11)
    2007-05-23  21:25
  5. 2007. május 24. 09:5214.
    Valami történt a masinával,igy leirom ismét amit akartam.A tegnapi cukor mennyiség 1-1,5 kg cukor az az ugyanannyi lére vonatkozott.Ha rétegelve teszem befőttként akkor használom a 70 dkg cukrot,és amegmaradt léből lesz a szörp.Ha nyersen teszel el szörpit kell a több cukor főleg,ha nem használsz tartósitót.Fiatal koromban a cukor spórolással ráfáztam,mert megromlott a befőtt! 
    előzmény:
    Alibaba13 (12)
    2007-05-23  22:47
  6. 2007. május 23. 22:5113.

    Hááát, ha tudnád mire vagyok még képes!    

    Esetleg fából vaskarikát?

    előzmény:
    Szabri (11)
    2007-05-23  21:25
  7. 2007. május 23. 22:4712.

    Nem, tartósítót az nem fogok bele tenni.

    2 éve nyáron főztem sárgabaracklekvárt, karácsonykor még találtam egy üveget belőle a zserbóhoz. Semmi baja nem volt, még a színe is gyönyörű volt. A héját lehúztam, és nem daráltam, ahogy a dédim csinálta.

     

    előzmény:
    tulipanfa (10)
    2007-05-23  20:58
  8. 2007. május 23. 21:2511.

    Hát te nagyon ügyes kislány vagy, ha képes vagy EPELEKVÁRBÓL EPERSZÖRPÖT KÉSZÍTENI!  Mint ahogy a topik főcímben is benne van....

    Addig tudok tanácsot adni, hogy menj el a henteshez, hátha van a hátsó udvarban kidobott epe.... )))

    előzmény:
    Alibaba13 (1)
    2007-05-23  13:18
  9. 2007. május 23. 20:5810.
    Van nyersen eltett és főzött változat nátriumbenzoát is kell hozzá. 
    előzmény:
    tulipanfa (9)
    2007-05-23  20:51
  10. 2007. május 23. 20:519.
    Bocs, 60-7o dkg cukor,összekevertem mással. 
    előzmény:
    Alibaba13 (7)
    2007-05-23  20:23
  11. 2007. május 23. 20:258.

    Ez jó ötlet!  

    előzmény:
    kyrkae (5)
    2007-05-23  14:26
  12. 2007. május 23. 20:237.
    1-1,5 kg cukor? Nem lesz az egy kicsit sok? Én max 60 dkg-ot gondoltam.
    előzmény:
    tulipanfa (4)
    2007-05-23  13:57
  13. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2007. május 23. 16:026.
    Nagyon alaposan leszűröm, egyszer felforralom, bele az üvegbe és a dunsztba.
    előzmény:
    Alibaba13 (3)
    2007-05-23  13:47
  14. 2007. május 23. 14:265.
    A nagyim úgy csinálta, hogy egy lepedőbe belerakta a cukrozott gyümit, egy nagy lavor fölé akasztotta, és szépen kicsurgott a leve.  
    előzmény:
    Alibaba13 (1)
    2007-05-23  13:18
  15. 2007. május 23. 13:574.
    Szép napot.Tettél már el magozott meggyet? Ezt is ugy kell.Rétegezed gyümölcs és cukor,2 napig hüvös helyen tartod, többször óvatosan megkevered,ez a meggynél,rázod az epernél.Leszüröd a levet és a megmaradt eperből főzöd a dzsemet.Meggynél az üvegbe rakod a meggyet és ott a visszamaradt levet teszed el szörpnek.Meggyhez 1 kg-hoz 60 dkg cukor,epernél 1 kg-hoz 1-1,5 kg cukor érettségtől függően. 
    előzmény:
    Alibaba13 (1)
    2007-05-23  13:18
  16. 2007. május 23. 13:473.

    A szörpnek valót is megfőzöd külön, vagy csak simán üvegbe teszed?

    előzmény:
    Mókus69 (2)
    2007-05-23  13:37
  17. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2007. május 23. 13:372.

    Szia!

    Én úgy szoktam, hogy lecukrozom az epret, állni hagyom 1-2 napig, közben többször megkeverem.

    Utána leszűröm, a gyümiből lesz a lekvár, a léből pedig a szörp.

    Nyami! 

    előzmény:
    Alibaba13 (1)
    2007-05-23  13:18

Címlap

top