Keresés a fórumban

Sziasztok!

Ötleteket várnék arra, hogy szárzellerből mit lehet készíteni. VAn aki halványító zellernek ismeri.

1x csináltam pl. vmi radált húsos paradicsomos mediterrán jellegű ragut, de sajnos többre nem emlékszem.

  1. Torolt_felhasznalo_403643
    Torolt_felhasznalo_403643
    2007-05-07 12:372.
    A zeller szárra gondolsz?
    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  2. 2007-05-07 12:433.
    Többféle zöldséggel összefőztem, és köretként tálaltam tejszínes mustáros szósszal. Egész érdekes, izgalmas ízt adott az egésznek. De sajnos másra nem nagypn tudtam használni...
    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  3. Torolt_felhasznalo_884590
    Torolt_felhasznalo_884590
    2007-05-07 12:485.
    Olasz rizottó á la Papp Endre, isteni. Ha nem dolgozom leírom szívesen. Feldobja az egészet, bár még másban sosem használtam. De mindig van a fagyasztóban. Ez az az étel, amit a férjem hidegen kanalaz a serpenyőből, bár keveset eszik és finnyás is.
    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  4. Torolt_felhasznalo_399008
    Torolt_felhasznalo_399008
    2007-05-07 12:486.

    Nézd meg ezt, milyen gusztusos!

    http://domesticgoddess.freeblog.hu/archives/2006/04/13/S onks_szrzelleres_stangli/

    Én használom zöldséglevesekbe is (pl. minestrone, vagy húslevesbe is), lehet tölteni is...

    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  5. Torolt_felhasznalo_399008
    Torolt_felhasznalo_399008
    2007-05-07 12:487.
    Waldorf salátába is használtam már, normál zeller helyett. Finom lett!  
    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  6. Torolt_felhasznalo_677280
    Torolt_felhasznalo_677280
    2007-05-07 12:598.

    Én salátát szoktam belőle csinálni.

    1-2 gerezd fokhagyma

    1 csomag szárzeller

    1  doboz kefír v. natúr joghurt

    és Feta sajt, ja meg só, bors

    Az egészet  jól összekeverni és jól megenni.  Nagyon fini! Grilles husikhoz is passzol!

    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  7. Torolt_felhasznalo_375334
    Torolt_felhasznalo_375334
    2007-05-07 13:389.

    De jó, hogy felvetetted! Már több receptben is láttam, és igencsak eltanácstalanodtam, hogy mi is az a szárzeller? Hol lehet kapni, és miben különbözik a gumós zellertől?

    Bocs, hogy hülyeségeket kérdezek, de akkor talán nem a zeller szárát főzöm meg szár zeller helyett.  

    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  8. 2007-05-07 13:4810.
    Bloody Mary-hez elengedhetetlen
    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  9. 2007-05-07 13:4911.
    Így néz ki. Halványító zellernek is hívják. Nagyobb bevásárlóközpontokban vagy jobb zöldségeseknél sztem lehet kapni.
    2007-05-07  13:38
    Torolt_felhasznalo_375334 (9)
    előzmény:
  10. Torolt_felhasznalo_375334
    Torolt_felhasznalo_375334
    2007-05-07 13:5012.
    Köszi.  
    2007-05-07  13:49
    Dike (11)
    előzmény:
  11. 2007-05-07 13:5813.

    Angol zeller, halvanyitozeller.. altalaban salatakhoz adjak, en zoldseglevesbe is beleteszem.. isteni ize van nyersen is!!

    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  12. 2007-05-07 14:2014.

    köszönöm, listázni én is tudok a mindmegettéből.  

    igazából bevállt ötletek érdekelnek

    2007-05-07  12:46
    Torolt_felhasznalo_410747 (4)
    előzmény:
  13. 2007-05-07 14:2115.

    én itrenspárba szoktam venni.

    húslevesbe nagyon finom. érdemes kipróbálni

    2007-05-07  13:38
    Torolt_felhasznalo_375334 (9)
    előzmény:
  14. 2007-05-07 14:2216.
    nem túl karakteres magában?
    2007-05-07  12:59
    Torolt_felhasznalo_677280 (8)
    előzmény:
  15. 2007-05-07 14:2217.
    mármint a saliban... bocsi hogy nem fejezem ki magam érthetően
    2007-05-07  12:59
    Torolt_felhasznalo_677280 (8)
    előzmény:
  16. Torolt_felhasznalo_375334
    Torolt_felhasznalo_375334
    2007-05-07 14:2918.

    Én is intersparban szoktam vásárolni, de a múltkor még kígyóubit sem találtam, nemhogy parajt. Szárzellert éppen nem kerestem, de mintha azt sem találtam volna anno...

    Az a baj, hogy az ember eltrappol oda, aztán rájön, hogy ez sincs, az sincs, és már nincs kedvem még piacra is elmenni. Lusta dög vagyok...  

    Na, mindegy. A kígyóubi megviselt, mert gazpachot akartam csinálni.

    2007-05-07  14:21
    lina.hb (15)
    előzmény:
  17. Torolt_felhasznalo_677280
    Torolt_felhasznalo_677280
    2007-05-07 14:3119.

    Szerintem nem, mert a többi hozzávaló jól kiegészíti a zeller ízét, másik sajttal is ki lehet próbálni de fetával a legfinomabb.

    Csak a sóval akkor óvatosan bánj, mert a feta is elég sós.

    2007-05-07  14:22
    lina.hb (17)
    előzmény:
  18. 2007-05-07 14:3220.
    nálunk a piacon csak átlag magyar konyhakertben megtermő dolgok és déli gyümi van. szárzeller? ugyanmár. padlizsán is csak idényben, kelbimbó soha. szóval járok piacra, de "csak" átlag.  holmiért viszont az garantáltan jobb minőségű mint amit a nagybev.kp-ban találni
    2007-05-07  14:29
    Torolt_felhasznalo_375334 (18)
    előzmény:
  19. 2007-05-07 14:3421.

    ki fogom pórbálni.  

    Imádom a fetát.

    Ha Te is imádod, javaslom próbáld ki a bolgár sirene sajtot. azt is szeretni fogod. kb fele annyi az ára mint egy jó minőségű feta sajtnak de az íze vetekszik vele

    2007-05-07  14:31
    Torolt_felhasznalo_677280 (19)
    előzmény:
  20. Torolt_felhasznalo_677280
    Torolt_felhasznalo_677280
    2007-05-07 14:4022.

    Köszi a tippet, erről a sajtról még nem is hallottam, de kipróbálom!

    Amúgy a fetát én néha Anikó sajttal helyettesítem akár a görög saliban is, mert hasonlóan sós izű csak sokkal olcsóbb...

    2007-05-07  14:34
    lina.hb (21)
    előzmény:
  21. 2007-05-07 14:4423.
    gondolkodom de nem tudom madaras vagy csíkos bolt de a kettő közül az egyik talán a madaras.....
    2007-05-07  14:40
    Torolt_felhasznalo_677280 (22)
    előzmény:
  22. Torolt_felhasznalo_410747
    Torolt_felhasznalo_410747
    2007-05-07 14:4624.
    A mindmegettén általában bevált ötletek vannak, ezért javasoltam  
    2007-05-07  14:20
    lina.hb (14)
    előzmény:
  23. 2007-05-07 15:0625.
    nézegettem a hétvégén is de nem indultam be igazán tőle. azt a stanglit is láttam amit az elején bemásoltak. valóban jól néz ki. talán csak a bátorság hiányzik.
    2007-05-07  14:46
    Torolt_felhasznalo_410747 (24)
    előzmény:
  24. Torolt_felhasznalo_539722
    Torolt_felhasznalo_539722
    2007-05-08 11:5526.
    Nekem van egy szárzeller-saláta receptem, de csak este tudom beírni. A Lajos Mari féle 66 saláta recept könyvben van.
    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  25. 2007-05-08 12:0427.
    Nem tudom, írta-e valaki a mi egyik kedvencünket:a megmosott szárzeller "üregébe" gorgonzola-mascarpone sajtot kenni. Ennyi. Olasz ismerőseinknél ettük, előételként. Ezt a fajta sajtot néha Intersparban találok, de biztos van "jobb"sajtboltokban. Olyan, mint a "rendes" gorgonzola, de mascarpona-krém csíkok vannak benne, lágy, kenhető. Finom!
  26. 2007-05-08 19:5428.

    ez is érdekes ötlet amit érdemes észben tartani

    Köszönöm mindenkinek a hozzászólást. remélem még lesz egy két ötlet, bár tudom erre kevés az esély.

    Én ma lasagne tetejére vágtem vékony "karikákat" a sajt alá sütés előtt. Nagyon finom ropogós maradt. Jó volt beleharapni.

    2007-05-08  12:04
    straniera (27)
    előzmény:
  27. 2007-05-08 21:3029.

    Szia Lina!

    Én Karácsonyra készítettem egy bundás husit, nagyon finom! A képet megtalálod a bem-emen (most nem találom, hogy idetegyem). Én csirkemellből készítettem, és azt is elfeleztem. Így a sok finom bunda a főszereplő!
    Pulykamell bundában
    Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, 2 szál halványító zeller, 15 dkg sárgarépa, 1 vékony póréhagyma, 8 dkg aszalt sárgabarack, 15 dkg szendvicskenyér, 1,2 dl tej, 2 tojás, 1 mk. szárított majoránna, 1 ek. vaj 8 dkg hámozott egész mandula, 2 ek. olaj, 1 kg pulykamell filé egészben 2 gerezd fokhagyma, 2 ág kakukkfű, 2 dl fehérbor, 8 dl húsleves (kockából) (Szerintem nagyon sok!!! 2 dl elég...), 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 csipet fahéj.
    Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, egyet karikára, a többit négybe vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A zellerszárat felkarikázzuk, a répát és a pórét nagyobb darabokra vágjuk. Az aszalt barackot apró darabokra vágjuk.

    Elkészítés:
    1.          A kenyeret tálba tördeljük. A tejet a felvert tojással, majoránnával ízesítjük, megsózzuk és a kenyérre öntjük, félretesszük.
    2.         Felforrósítjuk a vajat, és kb. 5 percig pároljuk benne a hagymakarikákat és a zellert. Összekeverjük a mandulával és a barackkal. Félretesszük.
    3.         A sütőt 200 fokra melegítjük.
    4.         Az olajat felforrósítjuk, és a húst körös-körül kb 10 percig (a csirkét2 percig) pirítjuk benne. Csak ezután sózzuk, borsozzuk. A húst magas falú tepsibe fektetjük a megmaradt zöldségekkel és a kakukkfűvel 10 percig pirítjuk, ráöntjük a bort, 5 percig tovább sütjük. Felöntjük a húslevessel és 20 percig sütjük, többször meglocsoljuk.
    5.         Közben a tojásos kenyeret és a mandulás masszát összedolgozzuk, sóval, borssal, szerecsendióval, csipetnyi fahéjjal fűszerezzük. A húst kivesszük a sütőből és kb 3 cm vastagon rákenjük a masszát, jól rányomkodjuk, és további 30 percig sütjük. Aranybarnára kell sülnie. Ha túlzottan égne, takarjuk le a húst alufóliával.
    6.         A húsról leöntjük a levét, és a húst visszatesszük a kikapcsolt sütőbe. A levét sóval, borssal ízesítjük és beforraljuk.

    2007-05-07  12:26
    lina.hb (1)
    előzmény:
  28. Torolt_felhasznalo_896829
    Torolt_felhasznalo_896829
    2007-05-08 22:2930.
    Bármilyen krémsajttal megtöltve fincsi. Mi legtöbbször Karaván (füstölt) krémsajtot kenünk az üregébe.