Keresés a fórumban

Mit jelent, ha a vérsüllyedés 1? Nagy baj? Ha a többi érték viszonylag normális? (vörösvértest asszem: 32,3 és az 32-ig jó, és van még vérszegénység, más gond nincs.
  1. 2007-02-02 16:5961.
    Nem, csak műtétnél kaphatok egy trombózist 23 évesen amitől elpatkolhatok, ha már ilyen szépen beszélünk az emberi életről. De mindenkit megnyugtatok a 2-es süllyedés tökéletes, az 1-esnél a biztonság kedvéért fogok kapni trombózis ellen valószínű inekciókat, ha a második vérsüllyedés is alacsony lesz, amit most levettek, mert megkértem őket, hogy nézzük meg újra.
    2007-02-02  10:39
    Torolt_felhasznalo_718071 (54)
    előzmény:
  2. 2007-02-02 16:5360.
    Te orvos vagy? Nem szeretem, ha ijesztgetnek, ma voltam újra vérvételen, mert vércsoportmeghatározást lehagyták múltkor és  és megkérdeztem aki levette a vért, azt mondta a 2 vérsüllyedés már tökéletes, az 1-et nem szeretik, de ha a többi érték jó, akkor nem gond, azt mondta igyak sok buborékmentes ásványvizet, hogy higuljon, ennyi volt.
    2007-02-02  16:30
    pikpik (58)
    előzmény:
  3. 2007-02-02 16:3759.
    Ertem. Koszonom a valaszt, akkor majd utana nezek.
    2007-02-02  16:30
    pikpik (58)
    előzmény:
  4. 2007-02-02 16:3058.
    Feltétlen orvossal kell megbeszélni. Lehet, hogy nincs semmi probléma, de az is lehet, hogy az orvos elküld egy további vizsgálatra. Az egészséged biztonsága megéri.
    2007-02-02  12:33
    silviHemel (55)
    előzmény:
  5. 2007-02-02 16:2857.
    Nezd meg a www.hazipatika.com-on, baloldalon, klikkelj ra a Labor cimszora, es ott a tablazatbol keresd ki, mely ertekekrol akarsz bovebben olvasni. Azt mar en is megtudtam onnan, hogy 2 koleszterin szint van. Az egyik a "jo", a masik a "rossz". Ha a "jo" nagyon alacsony, illetve ha a "rossz" magas, akkor hajlamos vagy erelmeszesedesre. De az a rosszabb, ha a "rossz" koleszterinnek a szintje magas.
    2007-02-02  13:45
    Torolt_felhasznalo_151930 (56)
    előzmény:
  6. Torolt_felhasznalo_151930
    2007-02-02 13:4556.
    Sziasztok!

    Én is nemrég voltam vérvételen... Az eredmény nem lett vlm jó. Nálam a koleszterin szintek (koleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin) és a TG nagyon alacsonyak, a normál értéken kivűl esnek. A Mg és a Kálium is minimum határt közelítik...
    Szerintetek ez utal valamilyen betegségre?
  7. 2007-02-02 12:3355.
    Szia! Az alacsony (1-2 mm) versullyedes tenyleg azt jelenti, hogy tul suru az ember vere? Ez komoly? Ilyenrol meg nem hallottam, nem olvastam. Most en is megijedtem egy picit. (Raadasul szedek fogamzasgatlot, ami ratesz egy lapattal a trombozis kialakulasanak veszelyere.)
    2007-02-01  09:54
    pikpik (46)
    előzmény:
  8. Torolt_felhasznalo_718071
    2007-02-02 10:3954.

    Az orvos, aki kérte a vérképet, majd elemzi. Addig tuti nem patkol el az ember egy 1 mm-es süllyedéstől, bízz benne Aztán kérdezd meg tőle, és később is csináltass évente egy vérképet.

    Sajnos nem tudok én sem nagyon okos lenni

    2007-02-01  14:42
    com.com (53)
    előzmény:
  9. 2007-02-01 14:4253.
    Nekem az a gond, hogy nem nagyon néztek még ilyen részletes vérképet ezért nem tudom hasonlítani semmihez sem, ált. csak fehérvérsejt- meg vörös meg még egy-két dolog vas ilyeneket néztek, azt is jópár éve, szóval lehet, hogy nekem is mindig ilyen kicsi a vérsüllyedésem, azt még sose nézték, úgyhogy nem tudok viszonyítani. Ha vérbetegség lenne akkor gondolom a többi értékemmel is lenne baj, meg menszesznél, vérzésnél is probléma lenne. Apropó mennyire befolyásolja az értékeket a piroska? Csakmert engem aznap látogatott meg  mikor volt a vérvétel, azután egy órával (jelzem napra pontosan).
    2007-02-01  13:40
    Torolt_felhasznalo_718071 (51)
    előzmény:
  10. Torolt_felhasznalo_718071
    2007-02-01 13:4852.

    Ennyit találtam még:

    Átlagérték
    1 óra elteltével: 3-8 mm (férfiaknál), 3-10 mm (nőknél)
    2 óra elteltével: 6-20 mm (férfiaknál, 6-20 mm (nőknél)

    Előfordulható problémák:

    Alacsony érték:
    Egy lassan lezajló ülepedés egyes vérbetegségnél figyelhető meg, de gyógyszerek (antirheumatika, kortizon, aszpirin) is befolyásolhatja az érték nagyságát.
    http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=142

    Na mindegy. Nekem egy olyan laborban mérik, ahol ismernek a csajok meg a vezető is, még sosem szóltak a 2 mm-ért... másért szoktak  

  11. Torolt_felhasznalo_718071
    2007-02-01 13:4051.
    Megnéztem a házipatikát, azt írja
    http://www.hazipatika.com/services/lab/body/27?srchky wrd=labor%20érték
    hogy a süllyedés MAGAS lehet súlyos vérszegénységnél. Persze lehet, hogy annyira nem vagyok súlyos eset, de amikor 103 volt a hemoglobinom, akkor is 2 volt a süllyedésem....
    2007-02-01  13:33
    com.com (50)
    előzmény:
  12. 2007-02-01 13:3350.
    Hemoglobin teljesen jó középen van, 120-160 között kell lennie és nekem 129, szóval az teljesen jó,  itt literben mérik, gondolom akkor 12,9-nek kell értelmezni. Azt mondták nekem, hogy több folyadékot kéne inni, napi 2 liter és attól picit higul a vér. A vas nekem is kevés 5,5, de egész életemben kevés volt.
    2007-02-01  13:26
    Torolt_felhasznalo_718071 (49)
    előzmény:
  13. Torolt_felhasznalo_718071
    2007-02-01 13:2649.

    Hát, azért ne parázd halálra magad

    Amióta az eszemet tudom, az én süllyedésértékeim is 2-3 között mozognak. Egyszer talán felkúszott egészen 4-ig.

    Általában vashiányos vérszegény vagyok, a vvt értékre nem emlékszem, mert a hemoglobint szoktam nézni... de végülis mindegy, mert ha egy doki nem úgy néz rá, hogy a vérszegénységet keresné, akkor esküszöm neked, még senki nem foglalkozott vele! Pedig rengetegszer vettek tőlem úgy vért, hogy van-e gyulladás a szervezetemben, a hemoglobin 11 körül mozog, süllyedés 2, fvt 5-6 körül, aztán nem csinál semmit. A szérumvas 2,8 azért egyeseknél kiüti a biztosítékot  

    Szóval lehet, hogy megalszik a vér az ereimben, de azért még várok erre

    2007-02-01  12:53
    com.com (48)
    előzmény:
  14. 2007-02-01 12:5348.
    Hát most jól megijesztettél.  
    2007-02-01  09:54
    pikpik (46)
    előzmény:
  15. 2007-02-01 12:5147.

    Melyik laborértéknek kell rossznak lennie? Nekem mindegyik tartományon belül van, a vasam kevés, meg a koleszterinszintem alacsony, de az sztem nem gond, ennyi igazából.

    2007-02-01  09:54
    pikpik (46)
    előzmény:
  16. 2007-02-01 09:5446.

    Ha nem tudsz valamit, inkább kérdezz!

    Az 1 - 2  mm alacsony vérsüllyedés azt jelenti, hogy túl sűrű a vér, és ez akár veszélyes is lehet. Érdemes megtudni mitől, de ez a labor eredményekből kiderül. Feltétlen orvosi megbeszélést igényel. 

    2007-01-31  19:03
    gaboca70 (45)
    előzmény:
  17. 2007-01-31 19:0345.
    A világon semmit nem jelent. Ha magas akkor kell vele foglalkozni, mert az valóban gyulladás jele lehet. Úgyhogy ne is foglalkozz vele.
    2007-01-31  16:14
    com.com (1)
    előzmény:
  18. 2007-01-31 18:5344.
    Ami még viszonylag magas, de jó tartományban van: MCHC: 359 és 360-ig jó az valami vörösvértest, meg a fehérvérsejt: 9,5 és 10-ig jó, meg még van az MCV az is vörösvértest az 32,3 és 32-ig jó. Szóval sztem nem olvasták rosszul le, nálam a fehérvérsejtben látható, hogy góc van a szervezetemben, mert az még pont jó, de azért magas, sztem.  Remélem nem jeleznek komolyabb bajt, de ki tudja.
    2007-01-31  18:47
    andreamama (42)
    előzmény:
  19. 2007-01-31 18:4943.
    gyulladásra utal,de tényleg nem olyan vészes,viszont a nőgyógyászod nagyon gondos!!!!
    2007-01-31  18:32
    Torolt_felhasznalo_571328 (41)
    előzmény:
  20. 2007-01-31 18:4742.
    bocs,babáztam. nem annyira rossz,csak furcsa,mertáltalában magas 8(gyulladások pl).alacsony értéket olyan betegségek okoznak,ami a vérképző rendszerrel van összefüggésben,de akkor a többi eredményed is eltérő lenne.szerintem rosszul olvasták le!
    2007-01-31  18:12
    com.com (39)
    előzmény:
  21. Torolt_felhasznalo_571328
    2007-01-31 18:3241.
    Sziasztok!

    Nekem egy múlt heti lelet alapján 29 a vérsüllyedésem. A nőgyógyász azt mondta jó lenne 1 hónap múlva új vérképet csináltatni, mások szerint viszont ez még semmi.

    Hozzáértő vélemény???
  22. 2007-01-31 18:2140.
    Nem hiszem, hogy gaz.
    2007-01-31  17:51
    com.com (32)
    előzmény:
  23. 2007-01-31 18:1239.

    Ennyire rossz ez az érték, amúgy?

    2007-01-31  18:03
    kangagi (36)
    előzmény:
  24. 2007-01-31 18:0938.
    Semmilyen gyógyszert nem szedek, még egy algopyrint se vettem az elmúlt 1 hónapban. Az én háziorvosom tuti nem ad, sajnos műtéthez kell, ott majd megmondják, hogy így lehet-e vagy sem.   A többi érték jó elvileg.
    2007-01-31  18:03
    kangagi (36)
    előzmény:
  25. 2007-01-31 18:0336.
    Szia. Nem szedsz kortizon tartalmú gysz-t esetleg sok aspirint?Ezek a gysz-ek is produkálhatnak ilyen alacsony süllyedést.Egyébként 3 tized eltéréssel ne foglalkozz,de ha a többi értéked jó én megismételtetném a süllyedést,az is lehet hogy szarul olvasták le vagy csak elirták mikor felvitték a gépre. Ott is csak emberek dolgoznak.Ha megkéred a háziorvosodat biztos ad még egy beutalót
    2007-01-31  16:14
    com.com (1)
    előzmény:
  26. 2007-01-31 17:5535.
    Most mennem kell, de kitartás keddig. Szorítok neked 
    2007-01-31  17:51
    com.com (32)
    előzmény:
  27. 2007-01-31 17:5534.
    Hát igen, azon idegeskedett az asszisztens, hogy micsoda dolog, hogy 11-re jön valaki gyógyszert iratni, amikor 12-ig tart a rendelés és nekik mennyire sietni kell, mert ki kell menniük betegekhez, és elküldte az idős néniket.  
    2007-01-31  17:43
    Csipsz (31)
    előzmény:
  28. 2007-01-31 17:5233.

     

    Nem tudom hol laksz, de mintha az én háziorvosomról és asszisztenséről beszélnél   Elképesztő mennyi ilyen van...

    2007-01-31  17:37
    com.com (29)
    előzmény:
  29. 2007-01-31 17:5132.
    Akkor majdnem annyi, mint az enyém.  Hát remélem tényleg nem baj, rosszul lennék, ha emiatt meghiúsulna a műtét, már várom, hogy kiszedjék az orromból ezeket a micsodákat.
    2007-01-31  17:36
    silviHemel (28)
    előzmény:
  30. 2007-01-31 17:4331.
    Felháborító, egyesek mit meg nem engednek maguknak. Aztán még az ilyenek is követelik a pénzt a "túlóráért".
    2007-01-31  17:37
    com.com (29)
    előzmény:
  31. 2007-01-31 17:4130.

    SZia!

    A www.hazipatika.com on megtalálod bal oldalon labor link alatt a vérsüllyedést és egyéb más laborparamétereket

    Üdv

    M

    2007-01-31  16:14
    com.com (1)
    előzmény:
  32. 2007-01-31 17:3729.
    Nem tudom én sem, én is azt hittem, hogy azért van, hogy beutalókat adjon, továbbküldjön ahova kell, ha nem egyszerű náthája van az embernek. De teljesen fel volt háborodva, hogy egy szakorvos írta neki, hogy kell vérkép meg vizelet és ekg a műtéthez, merthogy ez nem az ő hatásköre.
    2007-01-31  17:31
    Csipsz (27)
    előzmény:
  33. 2007-01-31 17:3628.
    Az en versullyedesem 2. Allitolag ez nem baj, csak ha magas. Bar mar mondtak mit jelent, elfelejtettem.
    2007-01-31  16:14
    com.com (1)
    előzmény:
  34. 2007-01-31 17:3127.
    Akkor mégis mire való a háziorvos, ha nem erre? Ráadásul ezt majd ezentúl 300 Ft-ért teszi-vagy nem teszi. Valahogy el kellene érni, hogy leváltsák őket, főleg ha másnak is panasza van rájuk.
    2007-01-31  17:28
    com.com (26)
    előzmény:
  35. 2007-01-31 17:2826.
    Azt szeretnénk, az egész család hozzá jár, vagyis nem jár hozzá, de mások is el akarnak tőle menni, az asszisztenséről meg ne beszéljünk, vannak akik egy gyógyszert mentek feliratni és üvöltött velük, hogy várják ki a sorukat, miért ilyenkor jönnek, (jelzem még egy óra volt a rendelés végéig) és lazán elküldte őket , pedig ki tudja milyen gyógyszer kellett, lehet, hogy sürgős, ezt nem tudhatja, de velem is üvöltött, hogy miért a háziorvoshoz jövök vérvételes beutalóért, mert nem lehet elvileg most már, és elege van, hogy mindenki ide jön ezért.  Szóval szólnék, hogy már nem a háziorvos ad beutalót vér-vizeletre, legalábbis szerintük.
    2007-01-31  17:23
    Csipsz (25)
    előzmény:
  36. 2007-01-31 17:2325.
    Nem tudsz másik háziorvost választani?
    2007-01-31  17:14
    com.com (24)
    előzmény:
  37. 2007-01-31 17:1424.

    Én így is aggódom, hogy miért ilyen alacsony a másik meg miért magas. Az orvos gégész, a háziorvos meg egy nem szeretnék csúnya szót használni rá, de őt abszolút nem lehet megkérdezni, nem igazán ért semmihez, csak annyi, hogy belenéz a torkodba, aztán továbbküld máshová, ha elmondom mi a panasz, eddig kétszer voltam nála, elég is volt.

    2007-01-31  17:09
    Csipsz (23)
    előzmény:
  38. 2007-01-31 17:0923.
    A három tizedes "többlet" nem olyan vészes. Én jobban aggódnék, ha alacsonyabb lenne az érték. Keddig nem is tudsz az orvosoddal beszélni? Hiszen ma szerda van.
    2007-01-31  16:58
    com.com (22)
    előzmény:
  39. 2007-01-31 16:5822.
    Hát nem tudom, fent írtam mi nem jó, vörösvértest 32,-ig jó és nekem 32,3 nem tudom ez nagy eltérés-e, de sztem ezzel kapcsolódik össze, úgyhogy sztem van miért aggódnom, de majd kiderül kedden, addig izgulhatok.
    2007-01-31  16:55
    Csipsz (21)
    előzmény:
  40. 2007-01-31 16:5521.
    Ha a többi érték jó, akkor nincs miért aggódnod. Nőknél a vérszegénység nagyon gyakori.
    2007-01-31  16:52
    com.com (20)
    előzmény:
  41. 2007-01-31 16:5220.
    Ok, elhiszem, csak kicsit rémisztő nekem a különbség az 1 és a 3 között, most olvastam, hogy vérképzőszervi betegségekre utal az alacsony vérsüllyedés, remélem inkább neked van igazad.
    2007-01-31  16:43
    Csipsz (17)
    előzmény:
  42. 2007-01-31 16:5219.
    nekem azt mondta a házidoki, hogy 20-ig még a csajoknál elfogadható, mert okozhatja méhen belüli elváltozás, hormonális ciklusingadozás is.
  43. 2007-01-31 16:4518.
    Ilyen összefüggésről még sosem hallottam. 
    2007-01-31  16:42
    oszané (16)
    előzmény:
  44. 2007-01-31 16:4317.
    Nem, mínusz nincsen. Ezt egy viszonylag régi módszerrel nézik. Egy mm-beosztású pipettába szívják fel a vért, és azt nézik, hogy egy óra alatt mennyit süllyednek le az alakos elemek (vörös-, fehérvérsejtek, vérlemezkék). Minél lejjeb "mennek", annál magasabb az érték. Nyugi, az 1 tényleg jó!
    2007-01-31  16:39
    com.com (15)
    előzmény:
  45. 2007-01-31 16:4216.
    Nekem azt mondta a körzeti, hogy nem jelent rosszat állítólag akinek tartósan alacsony hajlamos a gyomorfekélyre.
    2007-01-31  16:39
    com.com (15)
    előzmény:
  46. 2007-01-31 16:3915.
    De akkor mennyi az alacsony süllyedés? Mármint ami rosszra utalhat, ha az 1 az még jó? Mínusz is van? Csak kiváncsi vagyok, mert nem értem a dolgot, hiszen gyulladás van a szervezetemben, azt hittem elég magas lesz a vérsüllyedés emiatt.
    2007-01-31  16:36
    Csipsz (13)
    előzmény:
  47. 2007-01-31 16:3814.
    A vizsgálat eredménye több ok miatt lehet alacsonyabb - szívelégtelenség, vörösvérsejt-többlet, sarlósejtes vérszegénység -, de ezeknek kisebb a jelentősége, mint az emelkedett süllyedésértéknek.

    2007-01-31  16:22
    eimrow (3)
    előzmény:
  48. 2007-01-31 16:3613.
    Nem hülyeség az sem. Ennyi különbség nem olyan jelentős. Egyébként a süllyedés mellett szoktak még egy bizonyos CRP értéket is mérni, ez sokkal pontosabb tájékoztatást ad, és mindezt a fehérvérsejt-számmal is összehasonlítják.
    2007-01-31  16:31
    eimrow (8)
    előzmény: