Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bonbob, praliné
2006-12-18 13:171.
Létrehozva: 2006. december 18. 13:17
Sziasztok!
Nem tudom, biztosan van olyan topik, amiben találnék házi bonbon, praliné recepteket, de olyan sok van a fórumon, hogy nem tudom, hol keressem..
Szóval, ajándékba szeretnék készíteni ilyen finomságokat. Kinek van bevált receptje?
Előre is köszönöm, lányok!
Én ma az elsőt meg is csinálom, mert ahhoz minden hozzávalóm van.
Épp most teszteljük a kolléganőmmel a bonbonokat, simán lejön a papír és szépen egyben maradnak a csokik.
Sziasztok!
Akkor jonnek a receptek (tegnap mar nem voltam netkozelben, azert csak most irok):
whisky-s golyo: 1 doboz tejszint fel kell fozni, bele kb. 200 g fozo etcsoki, 3-4-5 (tetszes es izles szerint) kanal whisky, es kb. 5-10 dgk daralt mogyoro. ezt jol kikeverni, kb 4-5 orat pihentetni, aztan vizes kezzel kis golyokat formalni, azt daralt mogyoroba, vagy mogyoro krokant-ba forganti es kesz
nugatos-marcipanos: nugat golyo kozepebe tettem rumba aztatott cranberries-szemet (lehet mazsolat vagy rumba aztatott szilvat tenni bele), az egeszet korulvettem marcipannal, a golyokat pedig olvasztott feher csokival beboritottam, ra szinten cranberries-szemet tettem. Ferjem szerint isteni ize van, csak eleg tomeny, azt monda, h utana 2 kg szodabikarbonat kell megenni de legalabb nem kell sok belole! de az izei harmonikusak nagyon, kicsit olyan, mint a mozart-kugel!
pisztáciás-marcipános: ejszakara rumba aztattam mazsolat es aprora vagott pisztaciat (lehet kis cranberries-t is beletenni),ezt marcipannal osszegyurtam, golyokat csokireszelekbe hempergettem.
raffaello: 1 doboz tejszint fel kell fozni, bele kb. 20 dkg tortabevono feher csoki, kb. 10 dkg kokuszreszelek (ezt nem szoktam kimerni, annyi, h jo allaga legyen) es feher rum. ezt jol kikeverni, es 4-5 orara (egy ejszakara) hideg helyen allni hagyni. ezutan golyokat formalni, mandulat a kozepebe, es kokuszreszelekbe meghempergetni.
a kokuszos-marcipanosban minden benne van, ami megmaradt kis rumos mazsola, kis fehercsokis massza, kis marcipan, az egesz osszekutyulva, hogy jo allaga legyen, a kozepebe meggybefött van, hogy pikans legyen, a golyokat aztan fozot etcsokival bevontam es mandula a tetejere.
Pontosabb recepteket sajna nem tudok irni, mert mindig olyat es ugy krealom, abbol, ami van itthon es amit ugy gondolom,hogy jo ize lehet azert remelem, tudtam Nektek segiten
Sziasztok! Valahol itt ajánlotta valaki ezt az oldalt:
http://www.kep.tar.hu/noszirom1/50186344/18122430#2
A fügés golyót és a diós pralinét megcsináltam nagyon finom.
Van még egy állandó kedvencünk: aszalt szilvát rumba beáztatok egy pár órára, lecsöpögtetem, a magja helyére egy hámozott mandulát nyomok, és megforgatom kristálycukorban. Hagyom száradni egy-két napot. Ezután újra megforgatom kristálycukorban, minyonpapírba teszem. Mindíg ez fogy el leghamarabb!
Pár napja rajtam van az agybaj, hogy én is bonbonokat akarok gyártani, Eszteer Mars csokis receptje pedig megadta az utolsó lökést. Próbaként egyelőre kis adagban háromfélét csináltam:
A világosbarna a Mars csokis krémmel töltött (lásd. 5. hozzászólás), a tetejére már nem került csoki, mert nem maradt, de így is jó lett.
A sötétbarna így készült: egy magozott meggybe pici gombóc marcipánt gyömöszöltem, azt be akartam vonni olvasztott csokival, amibe jó adag fahéjat kevertem. Utóbbi művelet nem akart sikerülni, a sűrű csoki mindig "lemászott" a meggyről, így végül csak ráhalmoztam egy-egy adag csokit.
A világos színű egyszerű olvasztott fehér csoki, amibe reszelt narancs és citromhéjat kevertem.
Még van rengeteg alapanyagom (aszalt gyümölcs, marcipán, mogyoró, aromák), úgyhogy folyt. köv.
Ezek biztos nagyon fincsik!
Beírnád a recepteket?
Köszönjük!
Én is valami hasonlón töröm a fejem, mert trüffelt szeretnék készíteni.
Most jöttem a könyvtárból, kikölcsönöztem egy könyvet (Nagy csokoládé enciklopédia) és mindjárt átnézem, csak van még egy-két dolgom.
Szia!
en is csinaltam par felet, leirom,milyeneket:
1: whisky-s csokis-mogyoros
2: pisztacias-rumos mazsolas-marcipanos
3: raffaello-szerü (fehercsokis-rumos-kokuszos közepeben mandula)
4/1: nugatos-marcipanos-cranberries-es fehercsokival leöntve
4/2: kokuszos-marcipanos etcsokival beboritva, mandulaval
ha kell recept, leirom azt is
Szia!
Hol lehet kapni bonbon készítő eszközöket? Most szenvedtem a bonbon csoki bevonásával.
Szió:-)
Gyakorlatilag bárhol hozzájuthatsz a hiperek közül, én pici papírboltokban veszem.
olvasztott csoki, vaj, tejszín, és a mindenféle finomság kell hozzá a fotókon a végeredmény
Adventi bonbon Démétér
Egy tábla 75%-os csokit, egy tábla narancsos csokoládét és úgy öt dkg kandírozott narancshéjat táblán összeaprítottam, közepesen durvára, hogy azért érezhető darabok maradjanak. Ezt a keveréket egy kanál erdei mézzel belegyúrtam húsz dkg natúr marcipánmasszába (a méz mennyisége változtatható ízléstől függően). Apró golyócskákat formáztam az illatos masszából, és rokokó csokoládéreszelékben hempergettem meg őket, aztán papírkapszlikba raktam a kis gömböcöket és most a hűtőben pihennek. Isteni az illatuk!
Milyen csokit olvasztasz a mignon papírba?
És ha kihül a csoki, amit olvasztottunk (mars és tejszín), akkor mennyire marad "folyós"?
Nem vagyok túl gyakorlott, ezért kérdezem!
köszi: arm
hali,
kinyomtattam a recepteket, este alig várom kipróbálhassam, amíg a család haza nem ér...
Nekem van egy alapreceptem, ezt a végtelenségig lehet variálni. 20 dkg csoki kell hozzá, 3 dkg vaj, 2 tojás sárgája, kb. 4 evőkanál tejszín. A csokit apróra vágod/töröd, gőz fölött felolvasztod, aztán még a gőz fölött hozzáadod az egyéb dolgokat, krémesre kevered. Nem szabad túlhevíteni, mert a csoki szétválik. Hűtőben ki kell hűteni a masszát, és golyókat formázni belőle, majd valamiben meghempergetni (kakaópor, porcukor, csokireszelék, darált mandula/dió/mogyoró, ami tetszik). Ugyanígy az ízesítéssel is lehet játszadozni. Nálunk nagy kedvenc a chilis (étcsokiból), a kókuszos-zöldcitromos (fehércsokiból, a tejszínt citromlével helyettesítem), szoktam bele 'csomagolni' mogyorószemet néha, vagy aszalt gyümölcsöt.
Másik féle: az alap a marcipánmassza. Ebbe gyúrok bele mindenféle jót (kandírozott gyümi, aszalt dolgok, bármi), golyókat formázok és olvasztott csokiba mártom. A csokis réteget még pluszban is lehet díszíteni, pl. pisztáciával, cukorbogyókkal, mandulával.
Harmadik: ez egy türelemjáték. Pici minyonpapírokat ecsettel kikenek olvasztott csokival. Bele valami krém (nemrég találtam valahol: 2 mars szeletet fél dl. tejszínnel felfőzni), majd a tetejére ismét csoki. Nagyon extrás, sokan nem jönnek rá, hogy házilag hogyan tudok lágy töltetes bonbont gyártani. Ja, ami fontos, hogy a krém hideg legyen, mikor betöltöd, különben felolvasztja a csokiburkot.
Kézügyesség egyik típushoz sem igazán kell.
szia,
az előbb olvastam a "Nugátkészítés otthon" c. topicban hogy valaki pralinéreceptet ajánlgat, nézz be oda! (Új hozzászólásnál is fent van!!!)