Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Golgotagyümölcs /passionfru
2006-06-01 18:411.
Torolt_felhasznalo_354914
Létrehozva: 2006. június 1. 18:41
Sziasztok!
Mivel a boltban éppen le van árazva ez az érdekes gyümölcs, gondoltam csinálok belőle valami finomat, de még soha nem próbáltam meg elkészíteni. Ha valakinek van egy kipróbált, finom receptje, nagyon örülnék, ha megosztaná velem.
Köszönettel:
Koekje
AH, ugye?
Pont most mondtam a férjemnek, hogy hozzon. Amúgy kíváncsi vagyok én is a receptekre.
Igen :-))))
Ma szemezgettem velük egy sort, de nem mertem megvenni, gondoltam előbb tájékozódom :-)))
Ja, mangót viszont tényleg vettem :-))
Ezt most találtam, egészen érdekesnek tűnik:
http://aww.ninemsn.com.au/article.aspx?id=48671
De jó lenne, ha valakinek lenne egy kipróbált finomság a tarsolyában :-))
Hm. Melyik sarkaban elsz vajon a vilagnak? Ausztraliaban? Mert nalunk 10 passionfruit egy vagyonba kerulne. A panna cotta recept tenyleg jol hangzik- mivel a gyumolcsnek csak a levere van szukseg foltehetoen massal is meg lehet csinalni.
A mango az nem draga- de nem is tul jo. A korte pl. sokkal finomabb.
Persze ez csak az en velemenyem...sok sikert a kutatashoz!
Nem, HOllandiában. Ha nem lenne leárazva, eszembe sem jutott volna, mert itt sem valami olcsó egyébként. Most azonban fél kiló kerül 2,99 euróba, ami nem kevés, de egyszer kibírható :-))
Meg aztán néha elég csak féladagot csinálni :-)))
szia, nézd itt:
http://www.heureka.hu/?ekezet=-1&heureka=PASSIONFRU
És ezeket már kipróbáltad? Bocs, de direkt kipróbált recepteket keresek, mert a google-ba én is be tudom írni :-)))
Nem valami népszerű a topik, lehet, hogy marad az ismeretlen? :-)))
Ide kukk:
http://aww.ninemsn.com.au/recipesearchresults.aspx?collection=AWWRecipes&query=%252bpassionfruit%2B%252b&shf=AWWRecipes&stb=%2bpassionfruit&specialoptions=%2b
csak edesseget keresel? vagy ez is jo lesz...
http://www.passionfruit.org.nz/Recipes.htm
Egyebkent milyen izu? maga a gyumolcs?
Meg nem vettem...de ugy tudom belul magvas... melyik reszet kell fogyasztani?
En most varom, hogy gyomolcsom legyen, mert ismet viragzik a passionfloram. Gyonyoru!!!!!
Remelem lesz olyan aki kiprobalta mar.
Szerintem keress ra az ausztraliai topicra, talan ott tobben vannak akik ismerik. Aztan ha van valami jo recepiced, akkor ird be ide is, en is szivesen kiprobalom.
HÁt ez az, hogy frissen még én sem ettem, csak feldolgozva. Ahogy utánajártam, a belsejét kell enni, vagy magostul, vagy szitán átpréselve, magok nékül.
GYönyörű a virágod!! És ez teremni is fog?
Hat persze. te irtad be egyszer azt a csodas holland hus-zoldseg korkettet amit aztan kiprobaltam???nagyon finom volt!!
attol tartok passion-fruit korul nem sok sajat tapasztalata van a forumozoknak...en is ha neha ettem -etteremben ,akkor az vegyes gyumolcs-desszert resze volt. Inkabb csak dekoracio.
Neked sajnos nem talaltam semmi kezzelfoghatot, de ha erdekel benneteket a virag. Mo-on is kaphato es most olvastam, hogyan lesz rajta gyumolcs.
Gyümölcstermő golgoták - passiógyümölcsök (Granadillák): 1500 Ft
Hitbuzgó szerzetesek nevezték el a természet e remekét golgotavirágnak, felfedezni vélvén virágjában a golgota jelképeit - így Krisztus töviskoronáját. Edényben könnyen nevelhető örökzöld kúszónövények. Levelük változatossága, virágjuk fantasztikus szépsége, gyümölcsük páratlan aromája a természet koronájává teszi e pompás növényeket. Rövid idő alatt nagy felületeket képesek befutni. Jól tartva már a küldés évében virágoznak, teremnek. Többségük csak tűző napon tartva virágzik. A golgoták könnyen teremnek (a díszgolgoták is), de ehhez mesterségesen kell beporoznunk őket. Kis csipesszel a porzót lecsípjük, és a rajta levő virágport a bibére kenjük. Ha nincs elég virágpor, akkor egy másik golgota porzójával is porozhatunk. Pl. a közönséges kék golgota az egyik legjobb porzó.
Costaricai óriás granadillák:
Mérete lenyűgöző, ovális gyümölcse kisebb dinnyével vetekedik. Enyhén savanykás, de azért édes, aromás ízű. Hossza 10cm, átmérője 8cm, éretten sárga színű.
Édes granadilla (Passiflora ligularis) "Caramba"
Termése éretten narancssárga vagy piros, nagy lúdtojásnyi méretű és alakú. Nem annyira aromás, mint a többiek, viszont az összes közül a legédesebb a gyümölcse. Levelei szív alakúak.
Maracuja (Passiflora edulis) Bíbor granadilla
A legismertebb, legelterjedtebb, legnagyobb gazdasági jelentőségű gra-na-dil-la. Zölddiónyi méretű gyümölcse éretten sötétlila. Fantasztikus aromája miatt fogyasztják nyersen, lekvárokban, trópusi gyümölcskonzervekben, kok-tél-ok-ban. Tenyérnyi, rojtos hófehér virágai nagyon mutatósak. Edényben könnyen nevel-hető, s már korán, 1 éven belül is teremhet.
Szia!
Neked megterem ennek a növénynek a gyümölcse? Ugyanis ilyen virágunk vagyis inkább futónk nekúnk is van a kertben, de nem gondoltam, hogy házi körúlmények között megterem a gyümi is.
Meg csak egy bo honapja vettem, majd kesobb kerdezz.
Itt elolvashatod, hogyan tudod beporozni.
Majd ne felejts el beszámolni róla :-))
Közben rájöttem - némi segítséggel -. hogy a golgotagyümölcsöt a magyarok inkább maracujának ismerik :-)))
Inkább nem kezdenék bele. nekem is egyszerübb megvenni.
Csupasz szakács meg Nigella, nézted már?
Hát ahol most lakom, ott nem teremne meg, az biztos!
De régebben bizony tényleg volt a kertben, egy másik kertünkben pedig grapefruit fa, amiről gyerekfej nagyságú grapefruitok estek le szezon idején. Csak szegények ott is maradtak, mert senki nem szerette őket!
Hol talalok ra arra a holland husos-zoldseges etelre?
Itt:
http://www.nlc.hu/forumkifejt.php?forumid=71202