Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mennyi pénzből tudsz élni?

Torolt_felhasznalo_148975
Torolt_felhasznalo_148975
Létrehozva: 2015. július 18. 21:55

Nemrég az egészségügyben dolgozók, most a szociális ágazatban dolgozók szégyenletes adatait láthatjuk a kézben tartott lapokon. Nettó 85 ezer forint egy diplomás szociális munkás bére, 6 év munkaviszony után. De vannak még valakik, akik (talán csak még) nem álltak oda melléjük egy papírra írva azt a számot, ami a halálukhoz vezet. Pedig kellene, ott kellene állniuk nekik is. Annak a 200 ezer embernek, akiket a rendszer szó szerint halálra ítélt. Nem csak őket persze, de legyen elég egy cikkben 200 ezer társunk haldoklása, ne legyünk telhetetlenek. Ennyi ember van ma az országban, akik a koruk alapján még nem jogosultak nyugdíjra, de betegségük, fogyatékosságuk okán nem találnak munkát, vagy nem képesek, nem alkalmasak munkavégzésre. Ők azok, akiket "potyautasoknak" nevezett valahol, valamikor valaki. Ennyi sorsot nem tudok megírni, de egyet igen. 


Róluk már beszéltem, a régebbi olvasók biztosan ráismernek a családra. Nevet most nem fogok írni. Okom van erre.


A nő 33 éven keresztül ápolónőként dolgozott és fizette az adót, járulékokat, a férj 34 évig építési vállalkozó volt. Van egy gyerekük, éppen most érettségizik. Az anya fordult hozzám az év elején. Akkor már tartósan éheztek, de a közelgő érettségi volt az, ami miatt megszületett a segítséget kérő levél. A gyerek miatt, akinek nem volt öltönye, amiben ballagjon, érettségizzen. Megírtam, az olvasók segítettek. Sokan, nagyon sokat. Van, aki a mai napig segít, fizeti az internetet a családnak. Ez jól végződött, gondolhatnánk. Pedig nem. Nem egészen.


Van valami, amit én már tudtam az első perctől kezdve, de nem írtam meg. Az anya végstádiumú rákos. Nem operálható. Az ő nagy álma volt az, hogy a gyereke úgy ballaghasson, mint azok a gyerekek, akik szerencsésebbek nála. Szerette volna még látni, hogy a fia boldog, hogy elindul az életbe. Lassan ez is bekövetkezik, az érettségi után az egészségügyben tanul tovább a gyerek. Hogy néhány hónap levegőhöz jutott ez a család, hogy tudtak fűteni, enni, kaptak rengeteg ruhát - ez a civileknek köszönhető. Senki másnak.


 A szociális háló nem működik. Semmi sem működik. Ez a nő 40 ezer forint ellátást  kap 33 ledolgozott év után. Ennyiből nem jönnek ki a gyógyszerei sem. Az alapbetegségére sem, a rákbetegségre már csak fájdalomcsillapítóra lenne szüksége, de arra sem futja. Ha fáj, akkor sír és nyöszörög. Halkan, hogy a gyerek ne hallja, mert ő nem tud róla.


A férj ellátása 60 ezer forint. A gyógyszerei havonta 40-45 ezer forintba kerülnek. Hármuknak kell tehát megélni havi 100 ezer forintból, rezsit fizetni, enni, mosószert, tisztálkodó szereket vásárolni, buszbérletet váltani a gyereknek, fizetni a menzát. Az átmeneti megkönnyebbülés után ismét a mélyben vannak, de ez várható, tudható volt. Ennyi pénzből nem lehet megélni.


Ennél csak az borzasztóbb, hogy sokak számára a 60, de még a 40 ezer forintos ellátás is csak vágyálom. Ugyanis sokan 28.500 forint ellátást kapnak. Olyan emberek, akik semmit nem tudnak már tenni önmagukért. Parkinson-kórosok, látásukat elvesztettek, végtag csonkoltak, izomsorvadásban szenvedők, rákbetegek és még ezer okból munkaképtelenek. Őket kiáltotta ki a rendszer "potyautasnak", akik nem akarnak dolgozni, csak élősködni a közösből. Ők mennek felülvizsgálatra, őket alázzák sokszor porig az orvosnál, a hivatalban, mindenhol.


Közben szép csöndesen minden támaszt kirúgnak alóluk. Tudok olyan nőről, akinek kerekesszékre lenne szüksége, mert nem tud járni. A meglévő széke szétesett, nem javítható. Legközelebb 4 év múlva írhat fel neki az orvos új eszközt. Addig a nő a lakásában hason csúszva közlekedik, de 4 év múlva sem lesz jobb a helyzet, hiszen még a kötelező "önrész" is sok tízezer forint, arra sem lesz pénze.


Emberek élnek köztünk elképzelhetetlen nyomorban, miközben nekik esélyük, reményük sincs arra, hogy majd lesz jobb is. Mitől lenne? Ők nem tudnak javítani a helyzetükön. Nem tudnak munkát vállalni sem fehéren, sem feketén. Járni sem tudnak sok esetben. Ők még koldulni sem tudnak és azt hiszem, nem is akarnak. Hullott ágat sem "lophatnak", hogy meg ne fagyjanak, mert hogy jutnának el az erdőbe?


Nincs pénzük ételre, sem gyógyszerre és nincs meg az a remény sem, hogy majd jobb lesz. Nem lesz jobb és nem rajtuk múlik. Egy nyugdíjkorhatár alatt rokkant ember minimális ellátása 28.500 forint. Rendszeres segélyre az jogosult, akinek a havi bevétele nem haladja meg a 25.600 forintot havonta. Ezek a számok 2008. óta változatlanok.


Ezek a "potyautasok" sokszor 20-30-39 éven keresztül fizették az adókat, járulékokat és most haldokolnak közöttünk. Mi, akik szerencsések vagyunk, mert van munkánk, mert valamennyire egészségesek vagyunk, fizetjük az adókat, járulékokat. Ha te, én, a szomszédom holnap stroke-ot kap, amiből évekig lábadozik valaki, akkor ott van vége a dalnak. Ha baleset ér, ha lebénulsz, megvakulsz és nincs családod, akik el tudnak tartani, akkor vége van. Ahogy most elnézi a társadalom a sérült, beteg emberek halálos itéletét, úgy fognak átnézni fölötted, fölöttem, bárki fölött.


Szembe kellene már nézni a helyzettel, ameddig nem túl késő. Ameddig már nincs visszaút, nincs hová visszamenni és nincs kinek visszamennie. Mert nem marad más, csak egy kötél a fűtőtesten. Mert azt kerekesszékből is el lehet érni.

  1. 2015. július 24. 12:43114.

    Korán kelek és hülyeségeket csinálok.

    Mindenki annyit ér, amennyit lopott.

    Valami mindig szép. (Moha bácsi, a törpe).
    Valahol mindig lopnak. (Átlag János, újságolvasó).

    Ha a vízmű nem tud fizetni, átvállalja az önkormányzat.
    Ha az önkormányzat nem tud fizetni, átvállalja az állam.
    Ha az állam nem tud fizetni, átvállalja a Jóisten.

    Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy bementem a Rózsa Sándor Magyar Nemzeti Bankba,
    de azt mondták, pénzzel nem foglalkoznak, de vehetek ingatlant, festményt, vagy zongorát.

    A magyar annyit keres, mint a nyugati -
    csak hagyja, hogy a felét ellopják.

    Ne vásárolj semmit!

    Nem nő már a lábad?
    Egy cipő egy életre.

    Csak a bolond megy boltba vásárolni pénzért.
    Voltál már lomisnál?

    Próbáljunk meg évről-évre egyre kevesebb pénzhez nyúlni! (Kert, barter, zöldforint).

    Ne adakozzunk erre-arra, úgyis ellopják.
    Éljünk úgy, hogy ne legyen miből adakozni.

    A takarékos is háborúkeltő: visszafogja a fogyasztást és jön a nagy fogyasztó. (A háború).

    Minden szerelő, bankár, orvos azt csinál veled, amit akar.

    Az ügyvéd kirabol, az orvos meg is öl.

    A bank nemcsak meglop, le is köp.
    (Le is lövet, ha kell: Széna tér, 2007)

    Mindenki annyi pénzt ver el, amennyihez hozzájut.

    Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy meghaltam és bent hagytam a nyugdíjam.

    A társadalom olyan játék,
    ahol mindenki megpróbálja ellopni a másik pénzét -
    -anélkül, hogy agyon kéne ütnie. (Utóbbiban nem vagyok biztos).

    Ne legyünk előítélettel!
    Várjuk meg, mit csinál az oroszlán a báránnyal.

    -Alkoholistának lenni sohasem késő.

    -Nézz, nézz az ég felé,
     és látod, amint a gépem
     a klímát gyilkolja éppen,
     nézz, nézz az ég felé!

    -Nagyobb összeget hoztam haza, amit évekig gyűjtögettem,
    mire a feleségem: Én ezt fél óra alatt elkölteném!

    (A sasadi tsz levele a Pestiekhez)



     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_148975 (1)
    2015-07-18  21:55
  2. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. július 23. 06:06113.

    gyógyszerész és közgazdász doki volt


    lófasz ez nem sok, 1,3mill a magyar legmagasabb nyugdíj


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (112)
    2015-07-22  20:36
  3. Torolt_felhasznalo_773465
    Torolt_felhasznalo_773465
    2015. július 22. 20:36112.

    Megkérdezhetem, hogy anyukád hol dolgozott, hogy ennyire jó nyugdíja van? A 250 ezer nagyon jónak számít itthon. Ha kellemetlen a válasz, akkor bocs.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (81)
    2015-07-21  19:23
  4. 2015. július 22. 12:27111.

    Gorogoknel is kit szivatnak es szandekoznak szivatni? Egy " gerinces " alkalmazott altal ellopott es jopenzert felkinalt off-shorozos svajci bankosok listajabol koszonik, nem kertek...

    előzmény:
    sinister28 (110)
    2015-07-22  12:16
  5. 2015. július 22. 12:16110.

    Tudod mi jutott eszembe? Hogy itt, kis városunkban van egy egyházi alapítványi iroda, ahol egy képviselő felesége a góré...


    Elvileg nem kap fizetést, gyakorlatilag meg annyi pénz áll rendelkezésére, amennyivel el tud számolni (nem kell aggódni, megoldja mindig), étkezési jegy, havi félmillió értékben, plusz a szerződött áruházláncok által adott élelmiszerek, amik hidd el, nem száraz kiflit takarnak, hanem a legdrágább sajtokat, lazacot, marhahúst, olyan rio mare konzerveket, amiket meg se mersz nézni közelebbről, mert félsz, hogy 'tekintet-díjas' termékek.


    Szóval, köszöni szépen, a heti 1-2 szegény rászoruló család mellett nem nagyon jár vásárolni, sőt, nagyon kedvesen a barátnőinek is szól, amikor jön 'adomány'.


    Igazad van, egymás ellen van fordítva a szegény réteg, hogy ne lássa, ami a szeme előtt zajlik.

    előzmény:
    HataMari (108)
    2015-07-22  11:30
  6. 2015. július 22. 12:10109.

    Nem, nem csak Mo-on vannak "közös terhek", de én nem adok életvezetési tanácsokat senkinek, és nem bírálom, hogy "ott, abban a szar országban" meg is érdemli, ha rossz neki.


    Én maradtam, mert nem tudtam elmenni és próbálok élni amennyire hagyják. Egyre kevésbé hagyják.


    Jah, hogy ÁFA-t mindenki fizet. Látod, akkor legalább van egy valóban közös teher...

    előzmény:
    HataMari (105)
    2015-07-22  10:32
  7. 2015. július 22. 11:30108.

    Oszd meg es uralkodj elv nagyon jo elv a szegeny tobbseg kizsigerelesere- amig az afa- befa- ceta fizeto  csekelyke keresetu avval van elfoglalva, hogy a masik  nalanal meg szegenyebb mit meg mennyit keres, meg eppen a masik miert nem fizeti a cetat is, addig legalabb nem erdeklodik afelol, hogy az igazan sok jovedelmuek nemhogy befat nem fizetnek, de meg afat sem,sot...., amit azert a nemdolgozo hotszegenyek millio is fizetnek a botban

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_772882 (107)
    2015-07-22  11:06
  8. Torolt_felhasznalo_772882
    Torolt_felhasznalo_772882
    2015. július 22. 11:06107.

    Az a baj hogy aki dolgozik az adózik nem is lehet meg számolni hányszor ...adózom fizetéskor , adózom vásárláskor , adózom ha pénzt takarítok meg mert olyan hülye vagyok hogy szeretnék valamire menni , majd adózóm ha vettem valamit , adózom ha el adtam valamit ... az indián pedig nem dolgozik csak gyereket gyárt és mi el tartjuk szegényeket ...


    De az ilyen szegényekkel mind a cikk akikről szól a a kutya sem törődik...

    előzmény:
    HataMari (105)
    2015-07-22  10:32
  9. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. július 22. 11:06106.

    nincs mit

    előzmény:
    trebaci (103)
    2015-07-22  09:46
  10. 2015. július 22. 10:32105.

    szerinted csak Magyarorszagon vannak kozos terhek? Szerinted Magyarorszagon kivul elo Magyarok nem fizetnek adot meg egyeb jarulekokat valasztott uj hazajukban? Jajj dehogynem! Csakeppen a valasztott uj hazaban ha nincs helyi allampolgarsag akkor szavazati jog sincsen, csak adozasi meg jarulekfizetesi jog. 


    Es okosak am akik kitalaltak az afa-t, igy minden legszegenyebb pornep is adozik allambacsinak akarva-akaratlanul. Az altalatok ideidezett sokgyerekes indiai szarmazasuak is, mihelyst cigit,kajat, piat egyebeket vesznek az afaval maris raknak a kozosbe - AZAZ MINDENKI ADOZIK akarhol is el es akarmilyennemzetisegu is!


    es az afas jovedelme allambacsiknak sokkalta jelentosebb mint egyeb mas adobevetele!

    előzmény:
    sinister28 (67)
    2015-07-21  17:58
  11. Torolt_felhasznalo_772882
    Torolt_felhasznalo_772882
    2015. július 22. 10:24104.

    Azt írod hogy a házi orvos vállalkozó az eszközöket a ""kártyapénzből kell állnia." ... és a kártya pénzt ki fizeti ? Az állam  utánam és a többi beteg után abból a pénzből amit mi fizetünk be !!! Tehát akkor ki is tartsa fen a rendelőt mi , mert az állam mi vagyunk és mi fizetünk minden ingyen élőt is kezdve a politikustól a barna bőrű-ig ...És mindenki tudja hogy a magán rendelés is ott van ahol az államilag fizetett de a pofátlanság netovábbja az hogy ugyan akkor hívja az orvos a saját fizetett betegeit is mikor rendes rendelési idő van ... És ez mindenütt így van . Magán fogorvosomhoz is mindig rendelési időbe kellett menjek és nem a magán rendelőbe !!! Tehát lásuk be hogy az államot ,az országot azok tartsák el akik adóznak és nem a politikusok , köztisztviselők és lehet sorolni ... Igen szükség van rájuk de ne keverjék össze azt hogy ők vannak értünk és nem mi őértük és ne érezzék magukat fontosabbnak mind azok akik el tartsák őket . Ha pedig nem elég a fizetés fel lehet állni keresni jobbat lesz aki a helyükre le ül  nem kell annyira félni ...

    előzmény:
    asztanaviszta (60)
    2015-07-21  16:22
  12. 2015. július 22. 09:46103.

    köszi :-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (58)
    2015-07-21  16:02
  13. 2015. július 22. 08:39102.

    Igazad van, eltévesztettem. De a lényeg nem változik.

    előzmény:
    asztanaviszta (99)
    2015-07-22  06:54
  14. 2015. július 22. 08:38101.

    Vérzik...? De mégis sok vállalkozó él így, és nem azért, mert különben éhen halna, hanem mert pontosan tudják, hogy lehet a fizetési kötelezettségek alól kibújni.


    Gondolom általánosságban önzetlenségből van nagyon sok vállalkozónak a gyereke nevén a vállalkozás. Mert igaz, még iskolába jár, de apu-anyu, szigorúan elváltan, alkalmazottak.


    Lehet, hogy a NAV 100 Ft-ot behajt, de milliárdokat mégse képes. Pedig mindenki áll a kapuban, és dörömböl, hogy márpedig fizetni akar, ha kő kövön nem marad, akkor is!!


    Mindegy, minden szentnek maga felé hajlik a keze.

    előzmény:
    KN18 (94)
    2015-07-21  21:06
  15. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. július 22. 07:27100.

    Ugye nyugdijbol is vonnak adot.. Akkor lassan mondhatjuk, hogy mindenki a nyugdijas adojabol el :)

    idézet:
    ezanick* (77)
    2015-07-21 19:17:00

    hallottál arról a politikusi felvetésről, hogy minden magyarnak járjon alanyi jogon jövedelem, embernek 50ezer gyerek 25ezer.....?


    ha ezt adóztatva volna, akkor ki kit tart el


    első nekifutásra jól hangzik, ezzel nyerhetnek a nácik és orbán ellen


    másodikra már nem ennyire biztató, mert a nép rasszizmusára és irigységére alapozva elég jó ellenkampányt csinálhatnak


    már itt is előjött az indiánozás


     

    előzmény:
    ezanick* (77)
    2015-07-21  19:17
  16. 2015. július 22. 06:5499.

    Hegedűs Zsuzsától kapja. Ferge Zsuzsát ne keverjük ide.

    előzmény:
    sinister28 (67)
    2015-07-21  17:58
  17. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. július 22. 06:3598.

    csak arról beszéltünk páran a közalkalmazottak kapcsán, hogy nem ők tartanak el senkit az adójukból


    ahogy ez itt elhangzott


    a túlsok közalkalmazott is egy állami pazarlás sok más között


    ahogy az is


    a meghalt apám nyugdíjából valamennyit mégis kifizetnek az anyámnak


    amikre te még panaszkodsz azok reálisak is lehetnek és nekem se tetszene sok dolog, viszont hogy ezeket ne kelljen átélni elég korán el kellett határozni anno, HOGY CSAK maszek leszek (anno így mondták) és ezen az úton kellett következetesen járni


    ennek az az ára, hogy mindig az egyénnek önmaga kell az életét elrendezni, de nincs főnők, felettes ...


    ha befizetem havonta a 4-500dollárt doktorbiztosításra, akkor bármi bajom lesz ellátnak ingyen nagyon jó kórházakban, ha félreteszek elég pénzt akkor vénen is élhetek a megszokott életszínvonalon


    ennyi az ára a szabadságnak


     

    előzmény:
    sinister28 (88)
    2015-07-21  19:55
  18. 2015. július 21. 21:1897.

    Én magam is kényszervállalkozó vagyok. 16 évvel ezelőtt 3 éves ikerpár gyermekkel egyetlen munkáltató sem alkalmazott volna. Mellesleg megértem őket. 


    Butikosok már vagy 20 éve nincsenek, mióta megjelentek a kínai "kereskedők" A kiállított számlák utáni bevétel bizonyos adónemek alapja. (nem az adózás utáni eredmény) Mégis ki az a barom aki nem létező bevételek után adózik? Az nagyon régen lehetett amikor tőled ezt kérte egy vállalkozó


     

    előzmény:
    sinister28 (80)
    2015-07-21  19:22
  19. 2015. július 21. 21:1796.

    Sajnos ez nincs így. Egyeseknek.


    T.bányán lakik egy panelban egy naaaagy magyar felszámoló cége, aki véletlenül csak évi 130 céget számol fel, véletlenül csak neki. Kb olyan cégnevekkel futottak, hogy "átbasztalak bt", "deficit kft", meg ilyenek. ;-)))

    előzmény:
    KN18 (94)
    2015-07-21  21:06
  20. 2015. július 21. 21:1095.

    Ez a típus az, aki ismer könyvvizsgálót és felszámolót is...


     


    tudod milyen egyszerű lenne a megoldás? A végén csak egy piros lámpa villogna, hogy kit kell kitenni az irszágból...


     


    nem, nem indulok és ha mégis a diktatúra terhe mellett leHetne szavazni :-)


    ja és egy év türelmi idővel indul, amíg átnyálazom a papírokat... ;-)))) és én genyó vagyok, megtalálok mindent :-)

    előzmény:
    sinister28 (86)
    2015-07-21  19:46
  21. 2015. július 21. 21:0694.

    Ez a történet több sebből vérzik. Tartozás nem vész el, csak gyarapodik.


    A NAV ma már 100.-ft tartozást is behajt, kíméletlenül. Ha nincs pénze le kell ülje mint Zalatnai, meg az Gusta tulajdonosa.

    előzmény:
    sinister28 (86)
    2015-07-21  19:46
  22. 2015. július 21. 21:0393.

    Mert míg élt, befizette. Egyébként ha jól tudom, nem hozzákap, hanem választhatja a magasabb nyugdíjat, édesapádét. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (81)
    2015-07-21  19:23
  23. 2015. július 21. 21:0192.

    Szép ez a történet, de akit kérdeztél az hülye és nem vállalkozó. 


    3 olyan tétel van, ami garantálja a nav könyvvizsgálatot. Ott meg akkor is birságolnak, ha bem találnak semmit. 


    Ma mo.-n aki egy mol nafyságú cég teheti meg, hogy negatív bevallást produkál évekig. 


    A másik, amit érdemes figyelemve venni, hogy a vállalkozás a bér után 29,5%-ot fizet még. Ezen felül a táppénz 30%-át, amikor beteg a dolgozó. Értsd, ha kiesett és nem termel a dolgozó, a vállalkozás akkor is fizet neki....


    ez lenne az egyik terület, amit robbantani kellene. Semmi nem tartható meg belőle. + még a robbantás után kpmoly garanciát is kell biztosítani, hogy az új rendszer marad és a kövi hülye nen alakítja vissza, mert továbbra sem fognak a vállalkozások bevallani. + még egy-két komoly skalpot ki is kellene rakni elrettentésnek. 

    előzmény:
    sinister28 (80)
    2015-07-21  19:22
  24. 2015. július 21. 20:5091.

    Mutass nekem egy országot a világon (japán kivételével), ahol az eü-ben nincs korrupció. 


    Javaslok megjegyezni két általános szabályt:


    a korrupcióhoz nem ország kell, hanem pénz és ember, aza nem területfüggő


    a korrupció az, amiből kihagybak. Aki benne van, nem tartja annak. Befektetés. ;-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (74)
    2015-07-21  19:05

Címlap

top