Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tejallergia?

pompidouenne
Létrehozva: 2012. január 11. 00:29

Sziasztok Anyukák!

 

A következőkben szeretném kérdezni tapasztalataitokat!

 

A napokban olvastam egy könyvet a TEJ-ről, annak lehetséges káros hatásairól. Megdöbbenve ismertem fel benne a saját gyerekem tüneteit: pl. visszatérő, megmagyarázhatatlan hasfájás, amit általában vírusnak titulál az orvos, ami nem olyan gyakori ugyan, de az elmúlt fél évben 2-3 alkalommal előfordult: egyszeri hányás, szintén más tünet nélkül, vashiány, illetve fokozott mozgékonyság, ingerlékenység, reggeli fáradtság, hogy nehéz felkelteni, sápadt, karikás a szeme, stb.

Nemrég csináltattam vérképet nála, nem találtak semmit, csak a vashiányt, amire kapott gyógyszert.

Erre most olvasom ezt, mintha róla írtak volna, a tejallergia kifejezett alanyáról.

Van köztetek olyan, akinek a gyerekének nem voltak sarkalatos tünetei (hasmenés, véres széklet, más fokozottabb tünet), s mégis tejallergiát állapítottak meg nála?

 

Előre is köszönöm a válaszokat!

 

pomp

  1. 2014. január 25. 20:0329.

    Szia !

     

    Tudom régen irtad azt a komentett amibe a Tejallergiárol irsz viszont én most láttam és azért mert már egy hónapja azok a tüneteim vannak hogy tej után hasfájás hányingeer szédülés fejfájás és  nem tudom hoyg biztos e az hoyg tejallergiam van viszon én nem tudnék annélkül élni emrt szinte reggel kakaót este nagy tál müzlit ettem szerinted biztos vagy csak talán( meg fognekem jönni mint anyuka nem tudja véletlen?)  

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  2. 2012. Április 30. 13:4228.
    senki tejallergiás?:-(
    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  3. 2012. Április 30. 11:5527.

    Sziasztok!

     

    Elvittem a ygereket gyermek gasztroenteorológushoz a vázolt tünetekkel, és a tejallergia gyanúval. A doktornő szerint tejallergia nem jöhet szóba, ert ahhoz már "idős", 6 éves, esetleg lisztérzékenység. A lisztérzékenység teszt negatív lett, így megállapította, hogy a gyerek egyszerűen ilyen kis étkű, stb. Próbáltam ezt elfogadni, tovább küszködve a mindennapokban az étvágytalanságával, és egyéb, egyébként az általam olvasott könyben leírt, a tejallergiára utaló panaszokkal.

    Aztán a fül-orr-gégészünk csinált egy allergia tesztet, és láss csodát, tejfehérje allergiás a gyerek. Azt mondta szorítsuk vissza a tejtermékek fogyasztását.

    Jelenleg gőzöm sincs mit tegyek. Úgy olvasom nem csak visszaszorítani, teljesen meg kellene vonni. Illetve hogy járna emeltebb családi pótlék, főleg, hogy a helyettesítő termékek elég drágák, bár a gyerek sem a rizs, sem a szójatejet nem hajlandó meginni. Van köztetek olyan, akinek a gyerekénél ilyen későn derült ez ki? Hogyan változtatott étrendet egy ekkora gyereknél? Kicsinél úgy gondolom könnyebb, aki talán még nem szúrja ki a különbséget, vagy már egyből az alternatívhoz szokik hozzá.

    ÉS még azt sem tudom mi lesz a suliban. Az óvodában egyáltalán nincs lehetőség speciális étrend igénylésére.

     

    Előre is köszönöm a váalszokat!

     

    üdv: pomp

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  4. 2012. január 16. 10:0526.
    A tejfehérje allergia is okozhat hasfájást. A tüneteket három csoportba sorolják: - bőrtünetek, - emésztőrendszeri és - légúti tünetek. Nálunk pl. hasfájás volt kirobbanó széklettel.
    előzmény:
    csibimanó (23)
    2012-01-11  20:15
  5. 2012. január 12. 10:2425.

    Szia!

     

    A tejfehérje nem okoz hasfájást, az a laktóz. Viszont az én lányomnál 3 évesen igazolódott a tejfehérje allergia, illetve  a laktózérzékenység is. A tejfehérjére most már negatív eredményt produkál (6,5 éves), a laktózt elviekben nem nővi ki.

    Neki oylan konkrét megfogható tünete nem volt, hogy pl. kiütés. Gyakori felsőléguti hurutja volt, fülgyulladása, folyton orrdugulása volt, nehézlégzése, szárazon köhécselt. Éjszaka rémálmai voltak, este 11ig nem tudott elaludni, pedig már hullafáradt volt, állandóan jött-ment zizegett, de nem hiperaktív (pedig azt hittem). Vakarozott, száraz volt  a bőre, de nem volt ekcémás. Rengeteget evett, de mégis nagyon sovány volt (ezt gyors anyagcserére fogták). A hasa nem fájt, viszont puffadt volt a gasztrodiki szerint, de mi azt hittük ilyen alkat, mert annyira nem volt szembeötlő. Tehát csupa oylan tünet, aminek nem tulajdonítanál nagy jelentőséget, de kivizsgáltattuk. Szigorú diétát kellett tartanunk (a tojás is kijött a tesztben), és mindne tünet elmúlt, a felső légúti betegségek is.

     

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  6. 2012. január 11. 21:3124.

    Szia! 

    Érdekes dolgokat találtam erről (glutén allergia)  Dahlke - Betegség, mint szimbólum c. könyvében, pont most futom végig a nyavalyákat. Neten fenn van a könyv, ha esetleg megnéznéd.

    előzmény:
    glutenfrei (21)
    2012-01-11  17:55
  7. 2012. január 11. 20:1523.

    A tejallergia nem okoz hasfájást. A tejfehérje okozza, ami piros pöttyöket, duzzadt nyálkahártát, vagyis allergiás reakciókat okoz.

     

    A hasfájást a tejcukorérzékenység okozza, ami a laktózt (tejcukrot) lebontó latázenzimek hiányát jelzi a vékonybélben. Ez okoz puffadást, hasmenést, vagy éppen székrekedést, szélgörcsöket és hascsikarást. Gasztoenterológián kilégzéses vizsgálattal tudják megállapítani (bocs, nem olvastam mekkora a gyerkőc).

     

    Sokan összetévesztik. De a tejcukorérzékenység nem alergia, hanem enzimhiány. 

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  8. Torolt_felhasznalo_757314
    Torolt_felhasznalo_757314
    2012. január 11. 18:1322.

    Persze persze! A gyerekeknek fáj a hasuk, meg fáradékonyak mer' nőnek(bár korához képest kicsike volt.), meg vitaminhiányosak mer' nem ad nekik gyümölcsöt, meg tápláló kaját? meg néha lehet adni zsíros kenyeret, mer' az majd meglátszik rajta.....

    Na ezt mondta a mi doktornőnk is a szomszéd gyerekre, aztán mikor vészes kiszáradással bevitte anyuka a kórházba kiderült, hogy lisztérzékeny....!!!!

     

    Pár év alatt egyszer sem jutott eszébe, hogy tényleg beteg.

    Szerencsére megúszta, állandó diétával már 158 cm is van,és vígan él.

     

    Vidd el orvoshoz! 

    előzmény:
    pompidouenne (16)
    2012-01-11  11:31
  9. 2012. január 11. 17:5521.

    Sziasztok!

     

    Az én lányom (velem együtt) már 4 éve diagnosztizált gluténérzékeny (lisztérzékeny).

    Aki azt írta, hogy a gyereke vashiányos, sápadt, karikás szemű, annak szól: vigyétek el őket szakorvoshoz (gasztroenterológushoz), kérjetek vértesztet a lisztérzékenységre is! Nálunk a vashiányon, időnkénti hasfájáson kívül nem volt más tünet (8 éves volt akkor), totálisan tönkrementek a bélbolyhai, mire kiderült, mi a baja. 2 ónap diéta után mintha kicserélték volna a csajt:)

    Tegnaptól sajnos tejmentes diétán is vagyunk, tiszta ekcéma lett...nem volt még elég baja.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  10. 2012. január 11. 13:4020.
    Én is azt tudom mondani amit Kispiros írt, hogy a tejfehérje diétánál mindenre figyelni kell. Nem lehet tejpor, kazein sem az ételbe, amit adsz neki. A felvágottakban, pékáruban szinte mindenben van. Az én lányom másfél éves, de nála már a születése után rögtön előjött (ami nem egyértelműen bizonyítható). Már a szülőotthonban a tápszertől piros foltok voltak a bőrén. Egész nap és éjszaka vigasztalhatatlanul sírt. Aztán miután szoptattam ez még akkor is előjött. Ugyancsak nem lehetett egyértelműen erre fogni, de többször volt légzéskimaradása. A házidoki nekünk sem foglalkozott a témával. Aztán bekerültünk a kórházba és a diéta után egyből jobban lett, a széklete is jobb lett. Még a viselkedése is teljesen megváltozott. Ő még a speciális tejallergiásoknak szánt tápszert sem bírja. De bízunk benne, hogy kinövi. Szerintem is fontos, hogy kivizsgáltasd, hogy mi okozhatja.
    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  11. 2012. január 11. 12:0819.
    Köszi szépen!!!!
    előzmény:
    kispiros (18)
    2012-01-11  12:07
  12. 2012. január 11. 12:0718.

    Ha a tejfehérjét akarod kizárni, nem elég, hogy nem adsz neki tejet/tejterméket. Minden, boltban vásárolt kaját ellenőrizni kell! A felvágottól a pékáruig bármiben lehet. Használj rizs/zabtejet, tejmentes margarint!

    nézz szét a taplalekallergia.hu -n, sok hasznosat találsz!

    előzmény:
    pompidouenne (16)
    2012-01-11  11:31
  13. 2012. január 11. 11:4917.

    Szia!

    Mi tegnap voltunk a 4 éves lányommal a gazstroenteroloógián. A tünetei mások, mint nektek, de a doktornő a mieink mellett (piros kiütés, viszketés, iszonyatosan száraz bőr) felsorolta, hogy ilyen meg ilyen tünetei nincsenek? Azokat sorolta amiket te leírtál. A vért tegnap vették le, de már megkaptuk az igazolást, hogy tejallergiája van a lányomnak. Nem a tejcukorr(laktóz), mert azt mondta a doktórnő, hogy az nem allergiát vált ki, hanem arra érzékeny a gyerek. A tejfehérje allergiát ki lehet nőni. Még nekünk is megvan rá az esélyünk.  Szerintem ne nagyon várjál a kivizsgálással, mert a beleire mehet és csak sokkal többel kötitek be.

     

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  14. 2012. január 11. 11:3116.
    Én most egyelőre nem adok neki tejet. Meglátom változik-e valami. Aztán lépünk valamerre. A háziorvosa biztos nem küldene tovább, hisz nincsenek komoly tünetei, s mindig azt mondja a hasfájásra is, hogy biztos benyelt egy vírust, meg, hogy a gyerekeknek sokszor fáj. Az étvágytalanságra, hogy tudja a gyerek, hogy mennyi kell neki, a válogatósságra meg azt, hogy a gyerekek ilyenek, 2-3 dolgot esznek meg...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  15. Torolt_felhasznalo_822629
    Torolt_felhasznalo_822629
    2012. január 11. 11:0715.

    Köszi. Igen, a házidoki is gondolkodik ételallergián, éppen a fogyás és a gyors anyagcsere miatt. 

     

    Aztán persze azt sem tudta kizárni, hogy alkati dolog, az apukája ilyen tulajdonságokkal bír. :)

     

    Persze, vizsgálódunk minden irányban. 

    előzmény:
    szyszyhanna (12)
    2012-01-11  10:51
  16. 2012. január 11. 11:0214.

    szia!

     

    azt nem tudom, hogy ezek a tünetek tej allergiára utalnak-e, de nekem azt mondta a doki, hogy 3 hét mire kiürül a szervezetből, utána várható csak javulást. ezt azért vedd figyelembe, ha diétára fogod.

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  17. 2012. január 11. 10:5713.
    Csatlakozom az előttem szólóhoz, és a vashiány is utalhat gluténérzékenységre. Ezt is érdemes lenne megnézetni (gasztroenterológián vérből nézik) 
    előzmény:
    szyszyhanna (12)
    2012-01-11  10:51
  18. 2012. január 11. 10:5112.
    Szia!NEm tudom milyen orvoshoz jártok,de én elvinném a gyerekemet a gastroenteorológiára.Az,hogy fogyott a lányod,ez utalhat lisztérzékenységre is.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_822629 (4)
    2012-01-11  08:34
  19. 2012. január 11. 10:2611.

    Az ételallergiát azért is érdemes kivizsgáltatni, mert "tartósan beteg"nek minősül a gyerek, amire emelt csp. és ingyen utazás jár.

    DE! nálunk ezen papír nélkül nem adnak diétás kaját az oviban! Én igazolás nélkül -tapasztalati alapon: otthon tejmentesen eszünk- szerettem volna a gyereknek diétás kaját kérni az oviban. Nem lehetett, még teljes áron sem! Ezért elmentünk gasztro magánrendelésre (fél év a várólista a kórházban), megkaptuk a szükséges papírokat. Így azóta állam bácsinak pluszpénzébe kerülünk, mert állam bácsi nem engedte csak úgy a tejmentes ebédet...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  20. 2012. január 11. 10:0510.

    Sziasztok,

     

    leirnatok nekem,hogy konkretan miket kell nezni a verben?Milyen vizsgalatokat kell eziranyban vegeztetni?

    Köszönöm!!! 

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  21. 2012. január 11. 09:269.
    Ne hallgass a "házidokinénire", mert ezt mielőbb ki kell vizsgáltatni!!!!!!!!!!!! Tapasztalatom szerint a házi orvosok azok, akik legkevésbé tartoznak agyilag az orvostudományhoz! Kérj nyugodtan beutalót, finoman közöld, hogy akkor lennétek nyugodtak, ha átesne egy kivizsgáláson! Meg fogja érteni, adni fogja a beutalókat és tényleg megnyugszol Te is!
    előzmény:
    g.o.m.b.a (7)
    2012-01-11  09:02
  22. 2012. január 11. 09:048.

    Sziasztok!

    Bizony, komolyan kell venni ezeket az allergiákat.

    A lányomat, úgy 3-4 éves kora körűl vittem gyermek gasztroenterológiára.

    Panaszai nem különösen voltak, de a robbanásszerű hasmenései miatt vizsgáltattam ki.

    Akkor enyhe tejcukor érzékenységet állapítottak meg.

    nem kaptam különösebb instrukciót, hogy mikép étkezzen.

    Mivel nem szerette a tejet, nem is adtam neki.

    Most felnőtt korában ismét megvizsgálták bechterew kor gyanu miatt.

    Mivel ezzel együtt járhat a bélgyulladás is, ismét tejcukor vizsgálaton esett át.

    Ez egyszerű vizsgálat, a légzésnél a hidrogénszintet mérik.

    Súllyos tejcukor allergiája van.

    Ettől kezdve laktózmentes tejterméket fogyaszt.

    Ezeket a bélgyulladásokat komolyan kell venni.

    Nem elég, arra hagyatkozni, hogy majd kinövi stb.

    Inkább lássa 3 orvos, és, ha kettő ugyanazt diagnisztizáléja, talán eltalálták. 

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  23. 2012. január 11. 09:027.

    Szia!

     

    Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a topikra.

     

    Én sem tudok semmit írni, inkább várom én is a válaszokat.

     

    Nálunk is felmerült a laktózérzékenység, de aztán elhessegettük.

     

    Konkrét tünet nincs. Viszont nagyon gyakori a hányás-hasmenés, a hurutos betegség. Házi doktornénink szeretett volna egy kivizsgálást, de aki ezzel foglalkozik, doktornéni azt javasolta, hogy egyelőre még várjunk egy kicsit...

     

    De most megint elbizonytalanodtam. Mert most esett át egy antibiotikum kúrán, és már megint köhög, levert, karikás a szeme, stb...

     

     

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29
  24. 2012. január 11. 08:446.

    Szia !

     

    Sajnos igen ,a csemetém márciusban lesz két éves.Nagyon sokszor beteg hörög köhög volt már kórházban is tüdőgyulladással.

    Elvittem pulmonológushoz ott már ránézésre megmondták,hogy vérszegény.(ezt a háziorvos is mondta).

    Csináltak neki vérből allergia tesztett és ott jött ki a tejérzékenység.Egyéb tünete az atópiás bőr,baromi száraz szinte recés olykor.A Babé termékek jók rá.Kicsit szkeptikusan vettem meg de valóban sokat javult.


    Szerencsére ki fogja nőni az érzékenységet.

    Ja hófehér bőr kék szem és tejfelszőke nem túl jó kombináció:(

     

     

    Szép napot!

     

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2012-01-11  00:29

Címlap

top