Miért zavar minket a burka

KerteszGabor
Létrehozva: 2010. március 19. 11:36

„Nyugat-Európát mindinkább irritálja a burka" - szól az MTI aktuális tudósításának címe, amelyben arról a francia törvénytervezetről esik szó, miszerint megbüntetnék a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön a hagyományos iszlám viseletben megjelenő nőket. „A rasszista buszsofőrök nem állnak meg a fiatal muszlim lányoknak, akik hidzsábban várakoznak a megállóban" - írja ezzel egy időben az angol Daily Mail napilap is. Mint a két idézett címből is kitűnik, Nyugat-Európa nem igazán tudja, mit kezdjen a bevándorló muszlim nők tradicionális öltözködési szokásaival.

 

Sziasztok,

 

a fenti idézet az eheti Nők Lapjából való, a teljes cikket ITT olvashatjátok.

 

Arra gondoltunk a szerkesztőségben, hogy ezentúl néhány témánkat megjelenítünk itt a fórumon, hátha van kedvetek továbbgondolni őket, és megosztani velünk - illetve egymással a véleményeteket. Hiszen a Fórum erre való, nemde?

 

Előre is köszönjük a kommenteiteket,

 

Kertész Gábor

újságíró

Nők Lapja

 

 

723 hozzászólás
 1. Sissi52
  Offline
  2013. december 17. 22:29723.
  A bal szelso szegyentelen, kacer, neki a szemoldokebol is kilatszik egy kicsi.
  előzmény:
  rétilepke (675)
  2011-09-01  18:42
 2. Sissi52
  Offline
  2013. december 17. 16:34722.

  Ha elmagyaraznad nekem, mi a kulonbseg az igaz hit meg nem igaz hit kozott. Ezek szerint te is megkulonboztetsz embereket aszerint, hogy miben hisznek. Es persze,lenezed azokat, akik masban hisznek, hiszen az nem igaz. Holott a hitnek az a lenyege, hogy egeszen pontosan azt KELL hinni, amit elmondanak, hogy hinni kell. Valosagalapja persze, nincs. 

  Nem hinem, hogy barmelyik Joisten, ha van tobb, megkovetelne egyetlen emberi lenytol is, hogy milyen ruhadarabot vegyen fel, foleg milyen szinut. Csak kendoben vagy jo muszlim? Kendo nelkul nem? Aki meg burkat visel, annak te nem vagy jo.

  Vagy mit eszel reggelire vagy uzsonnara.

  Azokat a vallasokat birom "ertekelni", amelyek kimondjak, ha nem hiszed, amit mi hiszunk, pokolban fogsz elegni. Azok a kedvenceim, amelyek egyenesen pokolra zavarnak engem, artatlan jo lelket. Mert masban hiszek, nem is hiszek. Foleg abban nem, hogy nekem el kell hinnem, amit mas hisz.

  Ausztral bennszulottek bekes kis emberkek.

  Felolem elhet mindenki bekeben, amig mast nem zavar vagy veszelyeztet, vagy annak a latsztat kelti. Egyet ertek vele, vagy sem, hat nem, es foleg ne akarja ram eroszkolni az o "hitet" es bemagyarazni nekem, hogy az egyedul az igaz, hat nem.  

  előzmény:
  Magdicica (707)
  2013-02-16  02:15
 3. Sissi52
  Offline
  2013. december 17. 15:52721.

  Hat ez nagyon kis erdekes lenne, ha a bevandorlo, akiket befogad egy orszag, el kezdene balhezni az illeto orszag hagyamanyai, szokasai ellen.

  Hogy miert tekerik magukat gyaszlepelbe, hagyomanybol,megszokasbol? Igenis nekik kell alkalmazkodni ott, ahol befogadtak oket es nem forditva. Menjenek haza es ott tuntessenek,ha nem tetszik valami. Ugye, ott nem lehet, azert jottek el, es miutan mas orszag szivesen latta oket, most el kezdenenek pattogni az orszag ellen?

  Nekem itt, ahol elek, bemutatta egy volt muszlim kollegam a kis magyar feleseget. Megismertem Katibol a szeme feherjet, na meg a barnajat, annyit lattam belole.

  Igenis lehet egy tekercs alatt fegyver, robbano eszkoz. Lehet terrorista,aki egy tekercs rongybol allo fenykepet akar beletenni az utlevelebe.

  Es igenis gyulhet az indulat azokban az emberekben, aki mar haza sem tudnak menni,mert imadkozo tomeg allja el az utat, belepik az egesz teret a szabadsagra hivatkozva. Azoknak a szabadsaga nem szamit, akik ott elnek. menjen mindenki es imadkozzon otthon vagy a templomaban.  

  Ha te elmegy az o orszagaba, megteheted ugyanezt? 

  előzmény:
  szárnyasló (718)
  2013-08-13  10:39
 4. Torolt_felhasznalo_281974
  Torolt_felhasznalo_281974
  Offline
  2013. november 17. 19:17720.

  Teljesen  igazat  adok  neked!!!

  A  burka alatt lehet  ferfi,   fegyver, terrorista,  BARMI!!!

  A franciaknak  igazuk  van!

   

   

  előzmény:
  Amarynda (711)
  2013-02-18  10:21
 5. Ez is érdekelhet: Németország elkezdte betiltani a burkát
 6. szárnyasló
  Offline
  2013. augusztus 13. 10:41719.
  nyelvész vagyok, ezért ennyi ragozási hiba egy mondaton belül még megengedett......ugye?
  előzmény:
  szárnyasló (718)
  2013-08-13  10:39
 7. szárnyasló
  Offline
  2013. augusztus 13. 10:39718.
  Mi köze nyugateurópának más népek viseletéről, ráadásul olyan viseletről, amit akkor is hordtak, amikor pl. franciák még nem léteztek. És ha a burka-viselők tüntetni kezdenek a francia-manikűr ellen? Azt eltűrné ny.európa? Nagyobb a hangja a régiónak, mint a művelt kultúra, amire olyan fensőbbségesen hivatkoznak.
  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 8. Torolt_felhasznalo_623705
  Torolt_felhasznalo_623705
  Offline
  2013. március 24. 19:24717.
  igy van  ahogy  mondod!
  előzmény:
  eda-1952 (716)
  2013-03-23  09:06
 9. eda-1952
  Offline
  2013. március 23. 09:06716.

  "Intelligens ember tiszteletben tartja a másik VALLÁSÁT."

  Ez így van! ...És nem ír olyanokat, hogy egyik vallás hívei narancssárga lepedőben szaladgálnak....

  Ugye milyen nehéz? Meg azt is nehéz megérteni, hogy semmi gond az öltözködési szokásokkal, ebben a kisvárosban is van néhány a férjük kedvéért muszlim hitre áttért fiatal nő, mindig megcsodálom a szép kendőiket, meg az ügyességet, ahogy felteszik. Burka nincs. A burkával bizony az a baj, amire hivatkoznak és amit itt is írtak: nem tudod mi van alatta... és egy országban, ahol már fordultak elő terrorcselekmények, ez bizony érthető, hogy tiltják.

  előzmény:
  ann712 (715)
  2013-03-22  10:03
 10. ann712
  Offline
  2013. március 22. 10:03715.

  Nem igazán értem mi a probléma a burkával. A krisnások is szaladgálhatnak narancssárga lepedőben. Olvastam a hozzászólásokban, hogy a buddhizmus sokkal szimpatikusabb vallás. Ez lenne a mérce? Akinek a kultúrája/vallása szimpatikusabb az jöhet, akinek nem, az alkalmazkodjon?

   

  Ha elmegyek külföldre, akkor nyilván az ottani rendhez idomulok. Ha valaki az én hazámba jön, akkor az is alkalmazkodjon az itteni szokásokhoz, DE ha az illető vallási megfontolásból burkában jár, akkor járjon abban. Ahogy nézem sokkal erősebb hitük van, és szégyenben marad a kereszténység, ahol sokan meg vannak keresztelve, de fogalmuk sincs arról, hogy ez mit jelent.

   

  A nők helyzetéről meg annyit, hogy sokkal inkább tisztelik őket, mint az itteni nőket. nem tudom például, hogy ami itt Európában és Amerikában zajlik az kinek normális. Hogy egy nőnek ,,el kell adnia magát", hogy érvényesülni tudjon. Mennek és műmellet csináltatnak maguknak, meg felvarratják mindenüket, hogy megfeleljenek a ideának amit kitaláltak nekik. Már tisztességgel megöregedni sem lehet? Fessük a hajunkat, mert az ősz hajszál ciki, és kenjünk mindent a fejünkre, mert a ránc is gázos, és ha a krémek már nem haszálnak jön a botox. Meg lehet nézni a legtöbb zenés videoklippet, hogy hogy jelennek meg ott a nők. Ha nem elég dekoratív már nem is érdekes, ha nem dobja le a ruháit, akkor kár róla beszélni. Úgy tűnik a muszlim nők sokkal erkölcsösebbek az ittenieknél, tisztelet a kivételnek.

   

  Másik hozzászólásból ,,ugyanannyi joga van megcsalni engem, mint nekem őt". WTF emberek. Ha valakivel összekötöm az életem, akkor nem is gondolok arra, hogy megcsaljam! Miez? Korrekt módon már nem lehet kezelni a dolgokat? 

   

  Különben nem értem miért ítélkeznek itt páran az ő vallásukról, aminek sok esetben csak sztereotípiák adnak alapot. Nem tisztünk eldönteni, hogy a vallásuk jó-e vagy rossz. Vallás. Pont. Mi volt ez a szöveg itt, hogy "intelligens ember nem hord burkát"? Intelligens ember tiszteletben tartja a másik VALLÁSÁT. És ha ez a vallás előírja a burka viseletét, akkor legyen szabad burkát viselnie! Azt hiszem már 1568-ban kimondták a vallásszabadságot. Tudjuk mi az?

   

  ,,A Tordán tartott 1568. évi országgyűlés, Európában először, a vallásszabadság elemeit magában foglaló határozatot hozott, amely szerint a prédikátorok szabadon terjeszthették nézeteiket. Az egyezmény tartalmazta a saját értelmezés szerinti igehirdetés, a szabad prédikátorválasztás és a prédikátorok védelmének jogát – még az egyházkerületek vezetői sem bánthatták őket –, valamint kikötötte, hogy vallásáért senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés és senkit sem lehet hitbeli tanításért fogságba vetni vagy elhurcolni. "

 11. Ez is érdekelhet: Ausztria betiltotta az arcot takaró fátylakat
 12. Magdicica
  Offline
  2013. február 18. 13:31714.

  Ennyi erovel mar a bevandorlo muszlimok is mondhatjak,hogy az az o orszaguk.Es ha neked nem tetszik,akkor menj vissza te,ahonnan jottél.

  Ausztraliaban egyébként eredetileg nem kereszténység volt.De ha most kereszténység van,akkor ennyi erovel mar akar iszlam is lehetne.A bennszulotteknek tok mindegy,lehet,hogy egyforman utaljak mind a kettot.

  előzmény:
  Amarynda (713)
  2013-02-18  13:05
 13. Amarynda
  Offline
  2013. február 18. 13:05713.

  Eddig azt hiszem ketszer irtam le hogy ITT ELEK AUSZTRALIABAN.

   

  Akkor mit gondolsz mire vonatkozik az itt?

  En itt vagyok itthon nem Mo on.

   

  Tehat arra gondoltam hogy ha nem tetszik a muszlimnak  a mi rendszerunk akkor vissza mehet ahonnet jott , es viheti a gyereket muszlim kozossegbe ott masok a szokasok. Itt is vannak (Ausztraliaban) muszlim kozossegek menjenek oda.

   

  Oszinten szolva nem nagyon erdekel hogy mit gondolnak a bennszulottek. Ha ovek maradt volna az orszag akkor meg mindig meztelenul ugralnanak a sivatagban es koszerszamokkal vadasznanak, nem lenne Ausztralia egy fejlett es viragzo nyugati oszag, mert ok aztan nem fejlesztettek volna fel.

   

  előzmény:
  Magdicica (712)
  2013-02-18  12:28
 14. Magdicica
  Offline
  2013. február 18. 12:28712.

  Ennyi erovel mar a benszulott ausztraliaiak meg az indianok is mondhatjak(talan mondjak is),hogy az osszes bevandorlo és leszarmazottaik a benszulottekhez alkalmazkodjanak.

   

  Az europaiak is ugyanugy elozonlotték a fél vilagot,és ok diktalnak.

   

  Gondolj bele,ha az osszes europai szarmazasut visszatelepitenék ide Europaba,nem férnénk el.

   

  "

  Akkor vigye a gyereket muszlim kozossegbe , nehogy mar mi alkalmazkodjunk hozzajuk itt a sajat orszagunkban. "

   

   

  Ezt most Magyatorszaggal kapcsolatban irod,vagy mas orszagot tekintesz sajat orszagodnak?Hol van az az itt?

  előzmény:
  Amarynda (699)
  2012-10-02  13:29
 15. Amarynda
  Offline
  2013. február 18. 10:21711.

  Szerintem rossz helyre cimezted ezt a hozzaszolast, fogalmam sincs miert nekem irtad.

   

  Nekem tok mindegy hogy honnet rakjak vagy nem rakjak ki a muszlimokat, oszinten szolva egyetlen not ismerek aki muszlim az is Europaban el , az itteniekkel soha nem volt es nem is lesz kapcsolatom.

   

  Felolem az hord kendot aki akar, a burkat nem tartom helyesnek mert azalatt barki lehet, plusz a meleg eghajlat alatt roppantul undorito ha valaki ott pallik be a fekete lepedojebe, de leginkabb biztonsagi szempontbol tartom rossznak mert akar ferfi , terrorista vagy gyilkos is lehet alatta es ez a kacabajka segit neki a disznosagok leplezeseben.

   

  Egyebkent pedig egy olyan vallast ahol egy not meg lehet a mai napig kovezni undoritonak es felhaboritonak tartok es a magam reszerol egyszeruen elutasitom. Ennyi.

  előzmény:
  Magdicica (710)
  2013-02-17  17:31
 16. Magdicica
  Offline
  2013. február 17. 17:31710.

  En viszont Nyugat-Europaban élek,Franciaorszagban.

   

  Az itt élo emberek tobbségét nem is annyira érdekli a burka,meg mese habbal,hogy a hidzsabos noknek nem all meg a busz.A buszvezetok jo része muszlim szarmazasu.

   

  Ez az egész burka elleni hadjarat csak arra volt jo,hogy Sarkozy elterelje a figyelmet a valos problémakrol,ezt itt mindenki tudja.O is mast se csinalt ,amig president volt,csak mentegetozott,hogy a gazdasagi valsag miatt nem tudta betartani amiket beigért.Dehat ez van,aki jol dolgozik,annak jo eredményei vannak,aki pedig rosszul dolgozik,annak magyarazatai vannak.

   

   

  En pl 100% europai szarmazasu vagyok,17 éve tértem igaz hitre,12 éve élek Franciaorszagban.Es mindenki tudja a kornyéken,hogy muszlim vagyok,bar nem hordok burkat,de kendot igen,télen sapkat.A férjem pedig afrikai szarmazasu,francia allampolgar.Es mondhatom,hogy aki itt becsuletesen dolgozik és befizeti az adot,valamint szépen banik az emberekkel,az nyugodtan hordhat kendot,senkit nem zavar.En pl kis kendoben jarok dolgozni s,mégsem kotnek belém.

   

   

  Az embereket itt inkabb azok a muszlim szarmazasuak zavarjak itt,akik lopnak,rabolnak,fenyegetoen viselkednek.Vagy azok,akik sajna arra spekulalnak,hogy majd a segélyekbol fognak megélni.

  Pedig az iszlamban elvileg a férjnek a kotelessége ,hogy eltartsa a gyermekeit és a feleségét is,amennyiben nem dolgozik.A sajat keresetébol,nem pedig a segélyekbol.Ezt én mindig el is mondom,amint van ra alkalmam.Mert ugye az én fizetésembol is rengeteget levonnak az adon kivul,amit nalunk egy évben egyszer kell befizetni,sajna elég sok.Es az ilyen segélyeken éloknek ugye az adot sem kell befizetni,de azért minden kozjavat hasznalni akar.

   

  Sokan a volt gyarmat orszagokbol szarmazo emberek,foleg az algériaiak arra hivatkoznak,hogy nekik ehhez joguk van.Mert az algériai haboruban a franciak rengeteg algériait megoltek,kinoztak,megeroszakoltak a noket.Es az orszag nem kapott karpotlast,mint ahogy ugye a kambodzsaiak sem kaptak azért,hogy a franciak annak idején felszedték az angkor vattbol (ami ugye a vilag egyik csodaja) az osszes aranyat,és valami olcso fémmel helyettesitették.

   

  Nekem nem nagyon tetszik ez,hogy egyesek ilyen éloskodo életmodot folytatnak,mivel szerintem a mai emberek,akik ma fizetik az adot ebben az orszagban ,nem tehetnek rola,hogy mi volt régen.Mint ahogy arrol sem tehetek én személy szerint,hogy a masodik vilaghaboru alatt mit tettek szegény zsidokkkal.Fizessen és bunhodjon meg érte maga a személy,aki  bunos,ha pedig mar nem él,akkor ez van.

   

  Kulonben Franciaorszag a sikeres hodito hadjaratok,a gyarmatositas és a rabszolgatartas alatt szedte meg magat.Egyszeruen kiraboltak a fél vilagot.

  Elefantcsontpart pl ami szintén muszlim lakossagu,a mai napig francia katonai megszallas alatt van,és itt Franciaorszagban nagyokat hallgatnak rola,hogy mi megy ott.Akkora adokat vetnek ki,hogy nyomorog az egész orszag.

   

  Ugyhogy nekem az a véleményem,hogy ha Franciaorszag ki akarna rakni a muszlimokat,akkor kezdhetnék azzal,hogy eloszor ok kopnak le a muszlim orszagokkrol.(Afganisztan,Mali,Szomalia,Elefant csontpart,stb)

  előzmény:
  Amarynda (709)
  2013-02-16  05:44
 17. Ez is érdekelhet: Burkabetiltás, burkinihiszti: ez semmire sem megoldás!
 18. Amarynda
  Offline
  2013. február 16. 05:44709.

  Fogalmam sincs mirol beszelsz, nekem nem igaz hit a muszlim vallas, csak egy a sok kozul raadasul nem is szimpatikus. A buddhizmus szazszor szimpatikusabb s normalisabb mint a sok "szenthaborut" hirdeto korlatolt szemely aki gond nelkul kuldi a gyereket hogy robbantsa fel magat csak azert hogy masokat is elpusztitson.

   

  Lehet hogy neked ez "igaz hit" szerintem szimplan szemetseg.

   

  En nem Europaban elek, sajnos itt is van beloluk eleg, bar szerencsere nem ebben az allamban.

  előzmény:
  Magdicica (707)
  2013-02-16  02:15
 19. Magdicica
  Offline
  2013. február 16. 02:29708.
  Ja igen,a holgy ainek a nyakat metélte el a férje,torténetesen a tesom.En meg siman elvaltam az arab férjemtol,azota is jo baratsagban vagyunk.Ugyhogy nem lehet altalanositani.
  előzmény:
  csinomjank (687)
  2012-09-30  22:59
 20. Magdicica
  Offline
  2013. február 16. 02:15707.
  Nem minden europaban élo muszlim ide telepult.Vannak europaiak,akik igaz hitre tértek.
  előzmény:
  Amarynda (699)
  2012-10-02  13:29
 21. Torolt_felhasznalo_564205
  Torolt_felhasznalo_564205
  Offline
  2012. november 13. 07:12706.
  Mert zavaró veszélyes és semmi köze a valláshoz. Jól teszik ha betiltják.
  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 22. Torolt_felhasznalo_164954
  Torolt_felhasznalo_164954
  Offline
  2012. november 1. 11:11705.
  A matyóruhába öltözötteket maximum hibbantnak gondolnák.
  Sokan félnek a muszlimoktól a terrorizmus miatt.
  Mit lehet ez ellen tenni?
  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 23. Ez is érdekelhet: Az osztrákok többsége támogatja a burka betiltását
 24. givre
  Offline
  2012. október 19. 15:24703.

   

   

  "Miért zavar minket a burka?"

   

  Engem nem zavar! Igaz, nem is Ny-Európában élek... őket elhiszem, hogy irritálja! Tán bántja őket, hogy "visszanyal a fagyi".

  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 25. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  Offline
  2012. október 13. 20:42702.
 26. csinomjank
  Offline
  2012. október 11. 16:14701.
   egyetertek ,  ne reklamaljanak  a mikulas miatt  .de  a masik oldalrol  meg  - ne  is tepkedjek le a doktornok fejerol a kendot ...
  előzmény:
  Amarynda (699)
  2012-10-02  13:29
 27. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  Offline
  2012. október 2. 20:54700.

  Amit állítottam, az megállja a helyét. Írtam valamiről, te felhoztál példának mást. A te példád ráadásul nem fedi teljes mértékben a valóságot, meg nem is érdekelt és nem is a témához tartozott, valamint a belinkelt negatív példát el sem ítélted. A válaszod valójában nem válasz volt, csak amolyan maszatolás. Mikor pedig felhívom a figyelmed Európa kontinens mivoltára, helyesírás-nácinak nevezel. Valamennyi gondolatod közül, még ez a legjópofább és legmulatságosabb. Arab nőből nem néztem ki effajta humort. Hogy magyarul is tudsz írni, az maga a csúcs.  

  előzmény:
  csinomjank (697)
  2012-10-02  12:42
 28. Ez is érdekelhet: Betiltaná a burkát a német jobboldal
 29. Amarynda
  Offline
  2012. október 2. 13:29699.

  Hat legalabb latott valami izgalmasata muszlim.

   

  Nem kell oket felteni, megerik a penzuket. nekialltak tiltakozni hogy a gyerekek ne unnepeljenek Mikulast meg karacsonyt az ovikban mert az o vallasukat ez serti.

   

  Akkor vigye a gyereket muszlim kozossegbe , nehogy mar mi alkalmazkodjunk hozzajuk itt a sajat orszagunkban. 

  Es ez csak a jeghegy csucsa , Sydneyben az egyik keruletben ahol nem is muszlimok laknak mecsetet epitettek a kerulet kellos kozepere es ott ordibaltak az imaikat minden par oraban, egeszen addig amig az ott lakok lehetetlenne tettek oket es vegre bezartak a mecsetjuket.

   

  Ha idejonnek elni  egy kereszteny  orszagba akkor nekik kellene alkalmazkodni es nem nekunk.

  előzmény:
  csinomjank (698)
  2012-10-02  12:50
 30. csinomjank
  Offline
  2012. október 2. 12:50698.

   elt egy baratnom par evet ausztraliaban es o is panaszkodott , hogy pl . furdoruhaban ment ajtot nyitni  es a szamlat hozo fiatalember -egy muszlim - eltakarta a szemet ,amikor meglatta ot - ezen nagyon ki volt akadva 

   

   -de szerintem , nem megserteni akarta ot az az ember  -csak ot erre neveltek , ne nezegessen furdoruhas noket

   

   lehet oket szeretni nem szeretni - az a ti dolgotok

   de megtiltani egy doktornonek , hogy kendot hordhasson praktizalas kozben az egy nagyfoku kultursovinizmus 

  előzmény:
  Amarynda (693)
  2012-10-01  08:40
 31. csinomjank
  Offline
  2012. október 2. 12:42697.

  ordoguzo  - olyanokat allitasz rolam , amire en semmi alapot nem adtam hsz. aimmal

    sosem irtam , hogy barmely orszagban is partolnam a vandalizmust

  csak annyit irtam - hogy a vandalizmus egyik megnyilvanulasa  nevezetesen a futbal hulliganizmus nem kifejezetten  kozel -keleti jelenseg - hiaba is allitod ezt - sokkal inkabb europai

   

    szerintem tok ertheto voltam - de nem baj  ,le fogom irni meg szazszor is - mert ugy gondolom , hogy hitelesebb forras vagyok  nalad -es jo ha ilyet is olvasnak az emberek

   mindent kis betuvel irok - igy esik jol - kikapcsolodasbol irogatok - nem azert , hogy barkit elbuvoljek  - meg azt is mejegyezheted , hogy ekezetek nelkul irok  - az ilyen hulyesegekn lovaglokat jobb helyeken egyszeruen "helyesiras-naci" nak hivjak - sot a kanadai magyarok foruman egyszeruen kitiltjak azt , aki a masok helyesirasara vagy nyelvhasznalatara tesz serto megjegyzest

   

   

   a muszlim emberek a vilag  rengeteg orszagaban elnek - hol tobbsegben , hol kisebbsegben   nagyon sokan vannak - es a vallasgyakorlat es egyebek orszagonkent kulonbozo  -teljeseggel hiteltelen altalanosito kijelenteseket  tenni a muszlim orszagokrol

   

   en pl . a vilag egyik legbiztonsagosabb helyen elek - muszlimok a helyiek - es nagyon sokan nyugatrol azert koltoznek ide , mert  kozbiztonsag van ...foleg gazdagabb emberek , akik tudjak , hogy milyen az ,amikor bunozoktol kell rettegni  -itt nyugalom van

   

   de nem allitom  , hogy az osszes muszlim orszag ilyen -sot azt sem , hogy az egesz nyugat  meg olyan  - mert nagyon sokszinu a  vilag

   

   szep napot !

   

 32. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  Offline
  2012. október 1. 10:26696.

  Én nem sorolok fel neked semmit. Szedd össze magad, ha ebben a témában kutakodsz.

  Én konkrét esetet írtam le, mert ez érdekelt. Ezzel kellene foglalkozni.

  előzmény:
  WASP (695)
  2012-10-01  10:00
 33. WASP
  Offline
  2012. október 1. 10:00695.

  Sorold fel légyszives, hogy hány magyar sportoló nem fog kezet a közjogi méltóságokkal, csak azért mert ők éppen más politikai elveket vallanak.

  Ez egy viselkedési forma, mi köze a muszlim kultúrához vagy éppen kultuláratlansághoz? 

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_892825 (680)
  2012-09-03  21:23
 34. Ez is érdekelhet: Ilyen az arab nők lázadása – videó
 35. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  Offline
  2012. október 1. 09:49694.
  Nekem nincs miért sepregetnem. Ellenben úgy látom, továbbra sem látsz problémát a felétek divatos szurkolói kultúra -felettébb látványos, ám annál veszélyesebb- megnyilvánulását illetően. Tudom, hogy arrafelé a piacon és a buszon is robbantgatnak és ez amolyan helyi folklór, amihez mint írod, tökéletesen alkalmazkodtál. Ez Európában továbbra sem megszokott és reméljük nem is lesz az, még nektek köszönhetően sem. De te erről túl sokat nem tudhatsz, mert Európa egy -bármily hihetetlen- egész kontinens (bizony!), emiatt mint földrajzi tulajdonnevet nagybetűvel írják azok, akik tisztában vannak azzal, hol és merre található. De aki ezt nem tudja, az mit tud erről a témáról, vagy a futballról és az európai élet egyéb dolgairól?
  előzmény:
  csinomjank (690)
  2012-10-01  07:13
 36. Amarynda
  Offline
  2012. október 1. 08:40693.

  Itt nem rajonganak a muszlimokert , meg az is vita targya volt hogy az egyetemeken (az orvosin) praktizalaskor hordhatnak-e kendot.

   

  Elegge kijon hogy nem tul nepszeruek , mert sok varosban elegge szegragalt tomegben elnek , meg a lakasberles sem mindig tul egyszeru nekik.

  előzmény:
  csinomjank (692)
  2012-10-01  08:36
 37. csinomjank
  Offline
  2012. október 1. 08:36692.

   es ekozben  britek meg az amerikai kormany itt a kozel-keleten vidaman toborozza a muszlim ertelmiseget es azzal  hivogatja , hogy naluk nincs am oltozkodest eloiro rendelkezes ,mint franciaorszgban -es jot rohognek magukban , hogy milyen jol jartak

   

  a britek leggyakoribb szlogenje " az eu -n belul itt erzik magukat legjobban a muszlim csaladok "

   

   az amerikaiak  new york -i kozepiskolasokat mutogatnka , akik fejkendoben kosaraznak  - gyertek ide ...lanyaitokat senki nem kenyszeriti majd , hogy nekivetkozzon tornaoran

  es ok jarnak jol . 

  előzmény:
  Amarynda (691)
  2012-10-01  07:36
 38. Amarynda
  Offline
  2012. október 1. 07:36691.

  Igazuk van a franciaknak.

   

  Semmi baj azzal ha fatylat vagy kendot viselnek de azalatt a tetotol talpig fedett ruha alatt barki lehet.

  Terrorista, gyilkos , bunozo barki.

   

  Ha nem tetszik neki hogy igy nem jarhat koltozzon muszlim orszagba.

  előzmény:
  konkoly (673)
  2011-04-11  19:58
 39. csinomjank
  Offline
  2012. október 1. 07:13690.

     a hozzaszolasom lenyege az volt , hogy szallj le a kepzelt europai magaslorol - es ne legyel olyan ,mint mezga geza -aki azt hitte magarol , hogy kulturalis folenyben van a feketekkel szemben ,akik meg fognak hajolni elotte ...

  leirsz egy jelenseget = foci rajongok vandalizmusa - mint a burkafoldiek tipikus viselkedese   - a kozel-keletre gondoltal ugye - mikozben a futbal huliganizmus europaban is  igen jellemzoen  jelen van   es  alapvetoen europabol ered egyatalan nem a kozel-kelet jellemzoje

   

   nem tudom fogtad e -amit probalok itt elmondani

   

  roviden szolva sepregessen mindenki a sajat haza elott ! 

 40. Ez is érdekelhet: Betiltanák a burka viselését Németországban
 41. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  Offline
  2012. október 1. 06:39689.
  Amit akartam mondani, azt leírtam és belinkeltem. Te pedig csak nem azt akartad mondani, hogy a stadionban való robbantgatás elfogadható számodra?
  előzmény:
  csinomjank (688)
  2012-09-30  23:07
 42. csinomjank
  Offline
  2012. szeptember 30. 23:07688.
  ugye nem azt akartad mondani , hogy az europai szurkoloi kultura pelda lehetne barki szamara ...a futbal huliganizmust "angol betegsegnek" is hivjak 
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_892825 (685)
  2012-09-20  21:19
 43. csinomjank
  Offline
  2012. szeptember 30. 22:59687.

     erdekes en egyetlen peppe vert / bezart/ rabszolga sorba kenyszeritett not nem ismerek itt a vegyes hazassagokban ...

  ellenben magyarorszagon  a szomszedomhugat agyonlotte az elettarsa  -mert el akarta  hagyni .. egy masik ismersomnek a nyakat metelte el a ferje - o meg el ... magyar hapsik  - hetente ketto not olnek meg otthon 

  es a magyar nok valami arab hercegnok keseru sorsat taglalo limonaden sirnak .... ez egy lelektani dolog - azert olyan nepszeruek otthon az ilyen konyvek ,mert a sanyaru sorsu  honfitarsnoim igy kisrhataajk magukat ... egyszer azt mondta nekem az egyik ismerosom " tegnap a mittom en milyen arab hercegno sorsat taglalo konyvet olvastam -es radgondoltam es sirtam "

   

   mondtam neki , edesem , te magadat sirattad -nezz szembe a dolgokkal !

   

   a kerdes az , hogy miert zavar minket a burka -ami otthon nincs is ugye -de nemigen zavar a heti ketto meggyilkolt feleseg/elettars ... mert inkabb arrol kene itt cikkezni , hogy miert es hogy jutottak idaig ... 

  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 44. csinomjank
  Offline
  2012. szeptember 30. 22:48686.

  en sem szeretem a mindent eltakaro viseletet -itt elek kozottuk -de az o dolguk ,kulonosen engem nem zavar .. csak ha a nok strandjan -ahol mindenki nekivetkezik egy ket eltakart no setal -azon be tudok kattanni ... nok kozott mi a fenenek takargatjak magukat ?

   

   en nem erzem , hogy nekeunk kene alkalmazkodni  - nagyon lenge ruhakban jarnak erre a nyugatiasabb oltozetet kedvelo nok ...mini szoknya ,spagetti pantos top -vannak arab nok is -akik igy jarnak

   

   ez az egesz burka hiszteria europaban olyan nevetseges - alig van par no -aki eltakarja magat  -es kulonben is fejlett demokraciakban hagyjak az embereket ugy oltozni ,ahogy akarnak

   

  en egy alkotmanyos monarchiaban elek  es itt lehet mindenfele modon oltozni . csak harmadikvilagbeli despotak szoktak eloirni alattvaloiknak , hogy mit es hogyan szabad  viselni .

   

  ha europa is igy tesz -akkor   azok szintjere sullyed .

   

   vannak tenyleg muszlim orszagok -ahol eloirjak mit kell viselned . talan osszvissz ketto . a tobbiben meg nem szolnak bele allamilag . es az is elarulom , hogy tobb  millio  nyugati el a kozel-keleten es  sajat eletstilusukban elhetnek ... 

 45. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  Offline
  2012. szeptember 20. 21:19685.
 46. Ez is érdekelhet: Egy svájci kanton betiltja a burka viselését nyilvános helyeken
 47. Torolt_felhasznalo_495813
  Torolt_felhasznalo_495813
  Offline
  2012. szeptember 10. 22:59684.
  De hát ezek itthon sem kötelező függelékei egy férfiembernek.
  előzmény:
  Rena__ (683)
  2012-09-10  22:24
 48. Rena__
  Offline
  2012. szeptember 10. 22:24683.

  " Nincs budos zokni, se izzadt gatya, se koszos ing, se lab az asztalon, sor es foci."

   

   

  Nocsak... nem izzadnak, nem piszkolódnak ezek az arab pasik???

  Tiszta főnyeremény. (csak ne lenne annyi péppé vert és bezárt, rabosított európai nő a feleségeik közt )

 49. eda-1952
  Offline
  2012. szeptember 10. 21:50682.
  "itt a nok vagy otthon vannak, vagy dolgoznak es a fizetesukkel azt csinalnak amit akarnak. Nem kotelezo huzni az igat hogy a hovegen legyen mit enni.

  A ferj maximalisan gondoskodik a felesege es gyermekei joleterol."

  Nem szeretnék senkit megbántani, de ezt már meg kell kérdeznem: a taxisofőré, a kertészé, a gyárimunkásé is? Van alkalmazottad? Ő miért nem otthon él nyugodtan? Mindig volt olyan érzésem, ha ilyesmit olvasok érvként, hogy akik innen odakerülnek feleségnek, azoknak a férje nem fenti munkákat végzi, ami logikus is, mert akkor meg sem ismerkedtek volna.

  A büdös zoknit egyébként nem értem: miért, nekik nem izzad  a lábuk? Vagy van büdös zokni, csak nem te mosod?

 50. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  Offline
  2012. szeptember 10. 21:37681.
 51. Torolt_felhasznalo_892825
  Torolt_felhasznalo_892825
  Offline
  2012. szeptember 3. 21:23680.

  A normális, európai értékrenddel bíró embert bizony irritálja a burka, ez a mindent eltakaró boszorkányviselet. Rendes, intelligens ember Európában nem hord ilyet. Intelligencia, mint alkalmazkodóképesség. Egy európai nő sem rohangál Iránban szőke hajfonattal, Iránban még le is csukják a nemes perzsák (Jóságos Mithrász, hogy hová jutott ez a nép is?!). Ellenben egy mohamedán megteszi azt, hogy a paralimpián a díjat átadó angol királyi hercegnével nem fog kezet. Pedig a sportikonnak illett volna ismernie az európai szokásokat és alkalmazkodnia, ám ha toleránsak kívánunk lenni, ez egy alacsonyabb kultúrából érkezőnek nem roható fel. A minap elfeledve a történelem tanulságait és büszkeségeit, óriási malőrt vétettünk: egy a boszorkányviseletes kultúrához tartozó népcsoportnak adtunk ki egy a korábban az egyetemes európai értékrend szerint aljas gyilkosnak számító vadállatot.

  Ezért is zavaró a burka: ugyan elrejti a beilleszkedni képtelen boszorkány bibircsókos orrát, de egyúttal le is árnyékolja a befogadó országok irányítóinak az agyát.

  előzmény:
  KerteszGabor (1)
  2010-03-19  11:36
 52. Ez is érdekelhet: Megrázó képkockák: így látják a világot az elfátyolozott nők
 53. payaboy
  Offline
  2012. július 12. 17:01679.
  "Izelitoul: itt a nok vagy otthon vannak, vagy dolgoznak es a fizetesukkel azt csinalnak amit akarnak. Nem kotelezo huzni az igat hogy a hovegen legyen mit enni.

  A ferj maximalisan gondoskodik a felesege es gyermekei joleterol.

  Nyugodt csaladi eletet elnek. 

  Nincs budos zokni, se izzadt gatya, se koszos ing, se lab az asztalon, sor es foci. Mar magaban ez is eleg lenne"

   

  Pont mint nálunk.

   

  Ráadásként az én feleségem úgy öltözik ahogy akar (akkor is ha máshogy akar, mint nekem tetszik), oda megy ahova akar (akkor is ha máshova akar, mint nekem tetszik), vezethet autót és pont annyi joga van megcsalni engem, mint nekem őt (pont olyan büntetést kap érte, mint én). Ráadásul nem csak nőnek, hanem embernek is tartom.

  És még mennyi minden, de már magában ez is elég lenne.

 54. gezemici
  Offline
  2012. július 9. 11:52678.

  Látod, pont ez a fajta vak szélsőségesség, ami ennyire taszító abban a kultúrában. Majd, ha elfogadjátok, hogy nem az az egyetlen üdvözítő megoldás, ahogyan ti éltek, akkor érdemes tovább beszélgetni.

   

  Addig ez csak vagdalkozásba, általánosításokba és sértegetésbe fordul.

 55. gezemici
  Offline
  2012. július 7. 22:57677.

  Valaki elég korrektül leírta, amit én is gondolok és támogatok. 

   

  Minden országnak, régiónak megvan a maga szokása, vallása, kultúrája. Amikor én meglátogatok egy másik országot, akkor elfogadom az ő sajátságaikat, kultúrájukat, stb. Felöltözök nyakig, csöndben vagyok a boltban, mikor imádkoznak.

  Amikor ő jön az én országomba, akkor fogadja el a mi kultúránkat, szokásainkat.

  Nem fogok egy arabot, indiait, muszlimot, stb. sem arra rávenni, hogy vasárnap 10-re jelenjen meg a  katolikus templomban, mert ez nálunk így szokás. 

  De elvárhatom, hogy az alap európai szokásokat elfogadják. 

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_337076 (0)
  2012-07-07  22:46
 56. Torolt_felhasznalo_653692
  Torolt_felhasznalo_653692
  Offline
  2012. március 14. 10:32676.

  Sajnos nem sikerült elolvasnom minden hozzászólást.

   

  Megosztom saját gondolataimat-tapasztalataimat a témáról.

  A burka a téma, de a dolog nem ilyen egyszerű.

  Amikor én egy muszlim vallású országba utazom, KÖTELES VAGYOK betartani az ottani előírásokat, úgy öltözködésben mint viselkedésben.

  Tiszteletben tartom mások vallását, általában igyekszem alkalmazkodni.

   

  Nagyon sokszor jártam az Arab Emirátusokban, ahol szintén úgy kell öltözni és viselkedni,ahogy azt a muszlim vallás előírja. Nincs pardon.

  Legutóbb egy szerencsétlen angol pár - a fiú egy puszit adott a lány arcára, nyilván nem tájékozódott előre - a rendőrök azonnal elvitték őket és börtönbe csukták. A további sorsukról nem adtak ki tájékoztatást.

  Remélem megúszták a kiutasítással.

   

  Jártam más muszlim vallású helyen is, ahol szintén nekem kellett alkalmazkodnom, hiszen én mentem oda. Volt, ahol talpig feketébe öltöztettek, mert tilos volt másképp mutatkozni.

   

  Egy barátnőm férjét Bagdadba helyezte a külügy (nem most). A lány felöltözött, 40 fokban vastag nadrág, fekete ruha tetőtől talpig, minden, ami elő van írva. Neki fontos volt, hogy kimehessen néha az utcára. Sajnos így is megdobálták kővel, mert valami nem tetszett az ottani nőknek rajta. És ez nem az 1500-as években történt!

   

  Viszont ha onnan érkeznek hozzánk emberek, nő vagy férfi, soha nem alkalmazkodnak az európai viszonyokhoz. Itt ugyanúgy élik az életüket, mint otthon.

  Ez a DEMOKRÁCIA. Hiába vitatkozunk itt, Európa a toleranciát hirdeti, még akkor is, ha egész városrészeket zárnak le maguknak ezek az emberek.

   

  Lásd London egyes részei, ahová csak az igazhitűek mehetnek be, de már Malmöben is van ilyen városrész. Lassan a tolerancia nevében kiszorulunk saját "élőhelyünkről".

   

  Szóval, én azt mondom, én nem megyek hozzájuk, mert nem akarok belesimulni az ő rendszerükbe, ők se jöjjenek ide. DE! Aki idejön szeretettel látjuk, ha elfogadja az itteni kultúrát és hajlandó abba belesimulni.

  A vallás nem a ruházaton múlik! Az belül van!

   

   

   

   

   

1 2 3 4 5