Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Élethosszig tartó tanulás

kovacsanna731
Létrehozva: 2017. február 27. 15:09

Sziasztok!


Nem rég találtam egy igen érdekes bejegyzést ami felkeltette az érdeklődésemet. Egy interjúról van szó, amiben egy idős hölgy ecseteli többek között az élettapasztalatait, valamint a tanuláshoz való hozzáállását.


Nekem azért tetszett meg, mert én nem igazán találkoztam még olyan 60 év feletti emberrel (persze tudom, hogy ettől még van ilyen), aki ilyen szinten szellemileg friss lenne, és ilyen jó irányba mutató nézetei lennének. Azért is kaptam fel a fejem, ha az emberek nagy része így vélekedne, és így állna hozzá a dologhoz, valószínűleg előrébb lennénk. 


Nektek mi a véleményetek?


Itt találjatok a bejegyzést:


Élethosszig tartó tanulás


Üdv, Anna

  1. 2017. március 4. 13:0123.

    A könyvek nagy része a neten is fönt van. Nem az olvasmány a lényeg? Az a lényeg, hogy lapokon vagy monitoron olvasunk-e? Az mit jelent, hogy szennyezni a lelket és a gondolkodást az olvasnivalóval?

    előzmény:
    Vegalife (8)
    2017-03-01  07:27
  2. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2017. március 4. 11:3122.

    Kb 20 eve nem elek Magyarorszagon, itt ekezet nincs, es nem is lesz.


    Hogy milyen billentyűket tudsz lenyomni, az nem attól függ, hogy hol élsz, hanem hogy mit állítasz be. Gondold csak el: mész mondjuk repülővel Magyarországról Amerikába. Gondolod, hogy ahogy a gép elhagyja a magyar államhatárt, a billentyűzete nyelve átvált? :)


    Tehát: van a billentyűzetnek egy alapkiosztása, ami megjelenik magukon a billentyűkön. Nekem pl. magyar billentyűzetem van, tehát ha ránézek a billentyűzetre, látok rajta ö, ü, ó, é, á, ű betűt. Annyit változtattam, hogy a 101-es beosztást választottam alapnak, mert (nekem) sokkal kényelmesebb. A speciális magyar, ékezetes karaktereket azonban akkor is le tudnám nyomni, ha pl. angol billentyűzetem lenne, pusztán az kéne hozzá, hogy a billentyűzetkiosztás magyarra legyen állítva.


    Lásd csatolt képek: a magyar mellé felvettem az angol billentyűzetkiosztást is, ezek után már csak egyetlen mozdulat a kettő között váltani.

    előzmény:
    Sissi52 (21)
    2017-03-04  10:51
  3. 2017. március 4. 10:5121.

    Furcsa vagy. Trivial cask nyugodtan irogasson, akinek akar. En nem elemezgetem az o irasat. Amibe bele lehetne kotni nala, az az, hogy arrogans es kioktato mas emberekkel szemben, es ezt a jelzot sorolhatnam. Annyira durva nem leszek, amit mas is irt mar, hogy mit valt ki az emberekbol, de egyet kell ertenem vele. Ha neked ez teszik, cask rajta. De en nem ertek egyet veled, nem baj? Minthogy abban sem, hogy mi ertelme van a nyelvek tanulasanak. A gyakorlat, az elet azt bizonyitja veled ellentetben, hogy igenis van ertelme es nem is keves. Es most errol nem irok neked esszet, hogy mi ertelme van, mert amint latom, ugysem ertened, tehat teljesen folosleges.


    Erdekrol irsz. Persze, hiszen mindenhez erdek kotodik, amit az ember csinal. Es akkor mi van, ha valaki csupan elvezi? Mi van, ha valaki szeret tanulni, es ha szerencsje van, olyan dolgokat tanulhat, amit szeret is? Ertelme egyebkent az egesz letnek sincs, ha ugy vesszuk. Tehat en ezen nem rugoznek. Addig probaljunk meg elni, meg jol elni, amig lehet. A masok kioktatasat meg felejtsd el, mert annak aztan abszolute semmi ertelme.


    Kb 20 eve nem elek Magyarorszagon, itt ekezet nincs, es nem is lesz, trivialod hiaba nem tud ekezet nelkul elni. Es igen, nem a hejjjjjjjjessssssssssss ssssssssssssirasomrol van szo, hanem vilagbajnok vagyok az elgepelesben. Masreszt javitom, mielott elkuldenem, de sokszor a computerem nem engedi, mert nem ismeri a szot, igy atjavitgatja. Vilageszenek ezt is tudnia kellene, ha mar annyira okos. Pl itt nincs betukettozes, nincs ekezet, mint mondtam, nem is lesz. Most irtam a lesz szot, a computeremnek ez less, tehat azonnal atjavitja. Itt nincs jobb cask job, tehat atjavitja, a semmit is atjavitja semire, semi=fel,...stb. Tehat kemeny atjavitasi munkat vegzek, mielott elkuldom, es ez csupan par pelda. Es ezt cask azert irom neked, hogy te is tanulj valamit, ne masok kioktatasan tord a fejed addig is. A csak-ot azt cask-a javitja, amint latod, ezt nem javitom at, hogy ertsed es lasd, hogy nem hejjjjjjjjjjjesssssssssssssssss ssssssssssirassssssssssssssssi hibarol van szo.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_613491 (20)
    2017-03-04  09:50
  4. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2017. március 4. 09:5020.

    Én nem ezt vettem ki a szavaiból. Ráadásul nem is igaz. Ha megnézed trivial hozzászólásait, láthatod, hogy sok mindenbe bele lehet nála kötni, de abba nehezen, hogy nincs az anyanyelve teljes birtokában. Választékosan fogalmaz, jól használja a kifejezéseket. Aminek alapnak kéne lennie mindenkinél az anyanyelve esetében, még sincs így. Anélkül, hogy személyeskednék (pontosabban: anélkül, hogy direkt személyeskednék), azt kell mondanom, hogy amit írt, annak abszolút van alapja, és egyet is értek vele.


    Más: én a nyelvtanulás esetében nem nagyon látom értelmét a halmozásnak bizonyos határon túl. Két ok miatt érdemes az X. nyelv után még egy X+1. nyelvet is elkezdeni tanulni: vagy mert kell a munkádhoz, tehát anyagi érdeked fűződik hozzá, vagy pedig ugyan konkrét érdeked nem fűződik hozzá, de érzelmileg vagy más okból kötődsz az adott nyelvhez. Csak azért, hogy elmondhassa valaki, hogy most 4 helyett már 5 nyelvet tud... Ilyenkor bennem mindig felmerül, hogy vajon kinek akad bizonyítani? Mit kompenzál? Mi az az üresség vagy hiány, amit ezzel akar betömni?

    előzmény:
    Sissi52 (17)
    2017-03-02  12:54
  5. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. március 3. 19:5619.

    Ne rettentsen el semmi a tanulástól.Soha nem tudhatod mit hoz az élet és mit mikor tudsz hasznosítani a tanultakból.


     


    Ahogy időd engedi, próbálj már most olvasgatni  abban  a témában  amit komolyabban meg akarsz tanulni.

  6. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. március 3. 19:5018.

    Ez egy gané ember!  Ez egy hatalmas szarkeverő állítólag pedagógus???????????Képzeld ez milyen lehet a gyerekekkel!!!!!!!!!!!!


    Remélem senkit sem riaszt el  a magyarul "megszólalástól" egy  véglény ilyen megnyilvánulása.


     


    Remélem jól vagy.

    előzmény:
    margaret3711 (14)
    2017-03-01  23:54
  7. 2017. március 2. 12:5417.

    Nem ertetted meg, miert kerdezte. Speciel, aki biralja azt, aki tobb nyelven beszel, amikor o maga meg azt az egyet se tudja tokeletesen. Egyebkent akarhany nyelven is beszel az ember, az sosem tokeletes, mert semmi sincs tokeletes, amit az ember csinal. De ez igy magaban igy van jol.


    Eppen ezert jo ez a topic, aminek, ha figyeled, a cime a holtig valo tanulas, mert meg halalunkkor sem tudhatunk olyan sokat. Masreszet, amit valaha tudtunk, szep lassan el is felejthetjuk. Szoval a mar tanultat sem art frissiteni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_613491 (16)
    2017-03-02  09:27
  8. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2017. március 2. 09:2716.

    Az egyébként miért fontos, hogy ki hány nyelven beszél? Akkor lehet fontos, ha a munkakörödhöz kell. De nem gondolom, hogy bármilyen szoros kapcsolatban lenne a műveltséggel. Biztosan olvastad fiatalkorodban Rónaszegitől A gézengúzokat, abban van valami olyan szöveg, hogy


    - Kovács 5 nyelven beszél.
    - És egyiken sem mond semmi értelmeset.


    Szóval ez nagyjából meg is ragadja a lényeget szerintem :)

    előzmény:
    margaret3711 (14)
    2017-03-01  23:54
  9. 2017. március 2. 00:0115.

    Szia eda!En sem szegyenlem.

    előzmény:
    eda-1952 (12)
    2017-03-01  12:42
  10. 2017. március 1. 23:5414.

    Megkerdezhetem Te hany nyelvet beszelsz?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (4)
    2017-02-27  23:04
  11. 2017. március 1. 12:5913.

    En mondjuk 26 evet tanultam szervezett iskolai oktatasban. Oszinten szolva most betumergezesem van. Most azt elvezem, hogy megnezem azokat a filmeket, meg probalok bepotolni dolgokat, amiket mas ismer, engem meg lehulyez, mert nem volt alkalmam. Kulfoldre koltozes? En mar abbahagytam az itteni nyelv tanulasat, amit tudok, megelek belole,  mert ahogy mondod, egy eleten at kell tanulni, amit 50 eves korunkban kezdtunk. Tartalekolom az agyamat egy ujabb idegen nyelv tanulasara, amit majd nyugdijasan masik orszagban kezdek el. Es ez mar az otodik nyelv. Ha tetszik, ha nem barmely sznob topikozonak. Tanuljon o is. Mert tanulni azt nem, irigykedni, meg lehuzni a masik embert, azt igen. De mit irigyel? Igaz, ez a viselkedes kevesebb energiat vesz el, mint a kemeny agymunka.  


    Sznob? Hanyan megnezik a szappanoperakat? Rengetegen. Ugy velem, ez felonotteknek irt mese. Bugyuta? Jo szappanoperakbol lehet tanulni, vagy azok inkabb sorozatok? Kikapcsolodni, a lelket melengetni igenis jok. Nezzen lovoldozest? Persze, nem azokra a szappanoperakra gondolok, ahol mindenki azt beszeli meg, ki kibe szerelmes, ki kit csalt meg eppen, es persze, minimum szepnek meg gazdagnak kell lenni, kulonben nem ember, legalabbis nem szappanopera szereplo. Regen neztem ilyeneket, hogy mi van? de ma mar oda se kapcsolok. De aki ilyeneken kapcsolodik ki, mitol szennyeslelku? A perverz porno jobb?


    Ja, hat igen, kozeledven a nyugdijhoz, kollegaim a nyugdijat lestek, en meg keszultem ujabb felsooktatasba. Ki hogy. Akinek nem tetszik az en eletstilusom, torodjon magaval.


    A testi-lelki-szellemi fittseg egyebkent sem a kortol fugg. Van, aki mar akkor befejezte az okulast, mielott elkezdhette volna.

    előzmény:
    Vegalife (8)
    2017-03-01  07:27
  12. 2017. március 1. 12:4212.

    Egyetértek, mert aki 60 felett már "gyenge" szellemileg, az szerintem 30-40 évesen sem volt egy észkombájn... Van ilyen, de ettől még nem kellene előítéleteket gyártani.


    Egyébként meg az én korom látszik a nevemen...))))

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_613491 (10)
    2017-03-01  11:51
  13. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2017. március 1. 11:5811.

    Szerintem ne csináljunk ebből könyv vs. mobiltelefon problémát, mert ez már 2017-ben nagyon nem állja meg a helyét. Egyrészt már egy középkategóriás mobiltelefont is simán lehet az esetek többségében e-booknak használni, másrészt meg a műveltség, olvasottság nem függ direktben az elolvasott könyvek számától. Mobilra jó, bár tudom, hogy szélsőséges, nem általános példa: a férjem minden este úgy alszik el, hogy előtte mobilon olvasgat - a Wikin angol nyelven általában tudományos/szakmai szócikkeket, de akár irodalmat is. Szerintem kenterbe veri műveltségben, olvasottságban az összes bölcsészt, pedig nem tudom, mikor láttam utoljára papíralapú könyvet a kezében.


    Ez meg milyen duma már, hogy "szennyezed a lelked"? Én simán végignyomtam a teljes 50 árnyalata sorozatot, és élveztem :D Olvassunk szerintem, de ne legyünk sznobok, mert ez sznob művelt sokszor rosszabb, mint egy műveletlen.

    előzmény:
    Vegalife (8)
    2017-03-01  07:27
  14. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2017. március 1. 11:5110.

    Én nem is értem ezt a 60-as határt. Anyám 64, apám 65, és eszembe nem jutna róluk a szellemileg nem friss kifejezés. Azért könyörgöm, nem nyolcvan-kilencven éves emberekről beszélünk. Apám konkrétan még dolgozik, vezető beosztásban, és bár hamarosan nyugdíjba meg, kifejezetten igyekeznek minél tovább a cégnél tartani. Anyámban meg esküszöm, több energia van, mint bennem... Biztos van olyan, aki "elengedi" magát szellemileg, de ez ebben a korban még nem kor,  sokkal inkább akarat kérdése. Arról meg nem is szólva, hány eltunyult agyú fiatal van. A nyugdíjba vonulás nyilván egy mérföldkő, kiesik az ember a napi munka ritmusából, de hogy a felszabadult szabadidővel ki mit kezd, az teljesen egyéni.

    előzmény:
    eda-1952 (9)
    2017-03-01  10:55
  15. 2017. március 1. 10:559.

    Bocsánat, a nyitóra nem enged válaszolni a rendszer a legutóbbi átalakítás óta. Mondjuk ez a legkevesebb...(((


     


    " én nem igazán találkoztam még olyan 60 év feletti emberrel (persze tudom, hogy ettől még van ilyen), aki ilyen szinten szellemileg friss lenne" Hááát, kedves topikindító ez egyrészt szomorú, hogy majdnem minden 60 felettit ennyire leírsz. Másrészt meg figyelmeztetnélek, hogy máris van egy korosztály mögötted, akiknek te vagy az őskövület, sőt esetleg olyan, aki már nem teljes értékű agyilag.

    előzmény:
    Vegalife (8)
    2017-03-01  07:27
  16. 2017. március 1. 07:278.

    Bar a cikket meg nem olvastam, nekem is van 70 ev feletti ismerosom, aki nem csak, hogy szellemileg aktiv, de minden evben konyvet is ir. :) Na jo, tudom, ez mar szinte zseni kategoria.


    Ami viszont a gondolatom ezzel kapcsolatban az, hogy ugy latom, kihalofelben van az emberek tulnyomo reszenel az olvasas. 


    Itt bizony arra gondolok, hogy hany KONYVET olvasol el egy evben? Le merem fogadni, az emberek nagy resze egyet se. Miert? Mert konnyebb az okostelefont tartani a kezunkbe estenkent lefekves elott es nezelodni, a fb vagy mas lehetosegek milyen erdekessegeket kinalnak. 


    Nem mondom, hogy ezek egy resze nem jo, de sajnos a konyvek szerepe csokken.


    Az is fontos, ha olvasol, mit olvasol, milyen konyvet? Szennyezed a lelked, a gondolkodasod, vagy ellenkezoleg, finomitod azt.


    Persze elethosszig tarto tanulas mas dolog is lehet, ha pl. kulfoldre koltozol, egy elethosszig tanulod az ottani nyelvet.


    Mindenesetre most csak az olvasas fontossagat es annak hianyat akartam kiemelni, mint elethosszig tarto tanulas egyik alapveto resze.

  17. 2017. február 28. 22:437.

    Ja, ez reszben igaz. Ha egy szakma pl egyszeruen megszunik, ott nincs mese. De pl tanulhat valaki valami olyat is, ami egyszeruen csupan erdekli. Talalkoztam egy bacsival, o nyugdijasok tortenele orajara jart, mert szrette a tortenelmet. Mas meg iroklubba,mert mindig is meg akarta probalni az irast, de sosem volt ra ideje vagy lehetosege. Mas meg csak olvasgat, ami erdekli, mert van ra ideje mostmar.

    előzmény:
    szjuzi (6)
    2017-02-28  15:25
  18. 2017. február 28. 15:256.

    A tanuláshoz való hozzáállás sajnos nem mindig saját döntés, sokszor a körülmények is beleszólnak. Ha az idő-pénz-elszántság-támogató háttér négyszögből valamelyik hiányzik, ott ette meg a fene az egészet.

  19. 2017. február 28. 00:015.

    Nem akarok neked oromet okozni, dugulj.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (4)
    2017-02-27  23:04
  20. 2017. február 27. 23:044.

    Ha elfogadsz egy tiszteletteljes javaslatot, az ötödik nyelv legyen a magyar! :) Mindannyiunk örömére... :) 

    előzmény:
    Sissi52 (3)
    2017-02-27  22:30
  21. 2017. február 27. 22:303.

    Szamomra se, 58 evesen szreztem mega harmadik diplomamat, angolul, Amerikaban.


    Mar most azt tervezem, mit tanuljak, ha nyugdijba megyek. Egy otodik nyelvet mar biztosan.

  22. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. február 27. 19:162.

    Igen, élethosszig tartó tanulás - egyszerűen  "MUSZÁJ".És ha kedv is járul hozzá, akkor minden OK.


    Számomra nem kérdés.


     

Címlap

top