Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Felsőoktatási szakképzés

Torolt_felhasznalo_609783
Torolt_felhasznalo_609783
Létrehozva: 2016. december 3. 14:53

Sziasztok!


Felsőoktatási szakképzésre szeretnék menni, mivel megtudtam, hogy még van 7 darab államilag finanszírozott félévem, amit felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésbenhasználhatok fel. Én az elsőben (felsőokt. szakképzésben) szeretném felhasználni.


A gondom az, hogy amit kinéztem felsőoktatási szakképzést, az mind önköltséges. Tud valaki olyan felsőoktatási szakképzést ajánlani, ami a) államilag finanszírozott b) 2, 4 vagy 6 féléves c) budapesti d) humán (bölcsész, társtud) területhez kapcsolódik?


Köszönöm.

  1. 2016. december 10. 21:416.

    Kedves Annabella,


    élelmiszermérnöknek tanulok, nem könnyű (főleg munka mellett) de nagyon tetszik. :) 


    Szerintem fogsz találni állami finanszírozású képzéseket, de egyelőre még nincsenek fenn a felvi.hu oldalán. Nézd meg a felvi-t december 20. környékén. ;) Akkor már felkerülnek a 2017. szeptemberi képzések, köztük a felsőoktatási szakképzések is. ;) Azokból is szoktak lenni állami finanszírozásúak - humán jellegű képzésekből is! - úgyhogy ne aggódj, biztosan felvesznek! :)


    Sok szerencsét! :) 



     

  2. Torolt_felhasznalo_609783
    Torolt_felhasznalo_609783
    2016. december 7. 13:135.

    Sikerült szakirányú továbbképzéseket kinéznem.


    Na de itten már majd mindent megtalálok, a felsőoktatási szakképzéseket is.


    https://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakkereso


    Gyanús, hogy felsőoktatási szakképzésből nem fogok olyat találni, ami államilag finanszírozott.

  3. Torolt_felhasznalo_609783
    Torolt_felhasznalo_609783
    2016. december 6. 08:074.

    Hú, nagyon nagyon köszönöm a válaszod!! (És még a nicked is milyen jó.)


    Igen, ez kimaradt: bölcsész pedagógus diplomám van (5 év, 1995-ben végeztem, MA végzettségnek számít), azzal a csavarral, hogy Amerikában voltam egy évet ösztöndíjjal és akkor elfelejtettem beiratkozni. Ergo mesterképzésen 8 félévet használtam el a "normál" 10 félév helyett.


    Mindenképpen humán terület érdekel. Nem célom, hogy jól keressek, csak annyi, hogy lehetőleg valamilyen segítő szakmám legyen, amiből - feltehetőleg szerényen - megélek.


    Örülök, hogy szeretsz mérnöknek tanulni! Kíváncsi vagyok, milyen mérnök leszel, ha gondolod, priviben írd meg.

    előzmény:
    sunny & cloudy (3)
    2016-12-05  17:04
  4. 2016. december 5. 17:043.

    Kedves Annabella,


    Főiskolán dolgozom, ezért talán tudok tanácsot adni. Igaz, a munkahelyem elsősorban informatikai profilú főiskola, de ez nem lényeges.


    Viszont helyre kell, hogy tegyek néhány dolgot, pontosítanék.


    A felsőoktatásban jelenleg 12 államilag támogatott félévet lehet felhasználni. Mindezt lehet alap- és osztatlan képzésben, felsőoktatási szakképzésben, vagy mesterképzés keretében. Azok, akik osztatlan képzésre jelentkeztek (ilyen pl. a jogász szak, vagy az általános orvosi szak), és képzésük időtartama meghaladja a tíz félévet (azaz öt évet), 14 állami félévvel gazdálkodhatnak.


    Azt nem tudom, hogy Neked van-e diplomád, és hány államilag támogatott félévet használtál el, de úgy tűnik, ha mégis van diplomád, akkor 2006. február 1. előtt szerezhetted. Legalábbis a topikindító levélből ezt olvastam ki, mert sajnos más támpontot nem adtál. Vagy esetleg költségtérítéses képzésben tanultál? Mert akkor bizony jár még neked a 12 államis félév!


    A 2006. 02. 01. előtt megszerzett oklevél (ez még a bolognai rendszer előtti főiskolai képzés oklevele) birtokában, az a "vélelmezendő", hogy az adott hallgató 7 államilag támogatott félévet használt el anno. Ugyanis ez felel meg (ez feleltethető meg!) a jelenlegi BSc-s képzések tanulmányi, képzési idejének (7 félév).


    Ebből az következik, hogy neked valószínűleg nem 7 db állami finanszírozású féléved maradt még, hanem csak 5. Ez viszont tökéletesen megfelelő lehet egy 4 féléves felsőoktatási szakképzéshez.


    Fontos tudni, hogy a felsőoktatási szakképzések jelenleg nem 2 ill. 6 félévesek, hanem csak 4. A 6 féléves képzések már alapszaknak számítanak, azaz BSc képzések (ilyen pl.: Emberi erőforrások szak).


    Jó hír azoknak, akik eddig "azt hitték", állami támogatással szerzett alapszakos diploma után már nem tanulhatnak állami finanszírozású alapszakon: 2015. őszén egy új jogszabály lépett életbe. Most már akkor is kaphat egy jelentkező/felvételiző állami helyet, ha már van az adott képzési szinten egy diplomája. Ilyenkor az állami féléveket aszerint számolják, hogy előzőleg (egy előző képzésben) hányat használt el a hallgató. Tehát ha valaki egy 6 féléves állami képzésen szerzett alapszakos diplomát anno, még maradt 6 másik "állami féléve", amit simán elhasználhat egy újabb alapszakos képzés keretében. Szóval téves, ha egy jelentkező azt hiszi, csak felsőoktatási szakképzésre vagy mesterszakra jelentkezhet a "maradék államis féléveivel": lehet BSc képzésre is bátran jelentkezni. No persze csak akkor, ha az adott főiskola/egyetem indít az adott szakon államilag támogatott képzést. És sajnos még akkor sem biztos, hogy államira vesznek fel... Sok mindentől függ.


    Konkrét humán/bölcsész jellegű állami támogatású felsőoktatási szakképzésről jelenleg nem tudok, inkább informatikai jellegűről; de vannak pl. HR vonatkozású felsőoktatási szakképzések is (pl. humánpolitikai, személyügyi). Nem akarlak elkeseríteni, de ha rám "hallgatsz" nem vágsz bele humán "típusú" képzésbe: nem fogsz tudni elhelyezkedni vele (vagy csak irgalmatlanul nehezen). Az ilyen jellegű képzésekre, végzettségekre már nem nagyon van kereslet. És ezt nem azért írom, mert informatikai főiskolán dolgozom, hanem azért mert jómagam is kicsit "büfészak-jellegű" diplomával rendelkezem, - közben azóta már mérnöknek tanulok. Igen, váltani kell (sokszor óriásit!), hogy az ember később munkát is találjon. Szerencsére én mérnöknek is szeretek tanulni. :)


    Pár hét és felkerülnek a felvi.hu-ra a 2017. szeptemberi indulású képzések. Érdemes ott is nézelődnöd, mazsolázgatnod.


    Remélem segíthettem. De ha kérdésed van, keress, írj bátran! :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_609783 (2)
    2016-12-04  12:22
  5. Torolt_felhasznalo_609783
    Torolt_felhasznalo_609783
    2016. december 4. 12:222.

    Nos, senkit nem érdekel a dolog?


    És ha elárulom, hogy a


    A 2006.02.01. előtt szerzett oklevél birtokában megkezdett újabb képzések vonatkozásában az oklevélhez kapcsolódó, korábban felhasznált támogatási idő számításának jogszabályi háttere alapján alapvetően a 7 féléves vélelmezésre kerül sor.


    ?


    Azaz másoknak is jár 7 darab államilag finanszírozott félév, nem csak nekem. :)

Címlap

top