Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Munkahelyi terror?

Torolt_felhasznalo_818516
Torolt_felhasznalo_818516
Létrehozva: 2016. március 7. 16:55
Vajon én voltam érzékeny, vagy ők is vétettek? Nemrég léptem be egy klinika nővér-gárdájába. Az osztály, ahová kerültem, semmiben nem tűnt rosszabbnak, mint más kórházi osztályok. (A jobb intézményeket tekintve).A főnővér eleinte kedves volt, majd bekeményített. Mindenbe belekötött, hajamba, mosolyomba, hogy állok, hogy nézek. Elkezdte a lelki terrort is alkalmazni. (Félelemkeltés, stb.) Volt egy nővér, akinek a "keze alá" osztottak, hogy betanítson. Nagyon nagyhangú emberről van szó. Én alkalmazkodtam és igyekeztem mindent úgy csinálni, ahogy kérte. Egyik nap, már fél hét óta tartó segédápolói talpalásom után, délben történt egy affér. A nővérek ebédeltek -a kórházi menüből kaptak ők is. 3 adag félre volt téve a putlon. Én megkérdeztem, hogy megkaphatom-e az egyiket. Erre az én betanító nővérem kiabálni kezdett, kiosztott, hogy nekem nem jár, hogy hierarchia van és tanuljam meg a helyemet. Hozzáteszem, a többi ápolóhoz képest csak segéd volt ő is, ha a "rangot" nézem ,akkor alájuk rendelve és ők adtak volna, de ez a nővér ki akarta élni az édes hatalmi pozíciót -rajtam. Aztán még jópár piszkálást, magánéletben vájkálást kaptam. Végül, nem mentem be a következő beosztott műszakomra. Az ápolási igazgatóság nem akart elveszteni, hanem egy másik osztályra tettek. Sajnos, be kellett számolnom erről az esetről és elárultam a betanító nővér nevét -utólag megbántam. Most van egy haragosom a klinikán -aki úgy néz rám ,mint a gyilkosra. Mondjuk, ő volt velem szemét. Mi a véleményetek az egészről?


  1. 2016. március 12. 13:46166.

    Ha figyeltel, nem terad irtam az orvos fikazast, hanem sajat magamra, hogy annak ellenere sem vagyok orvosfikazo, hogy egy bekepzelt majom majdnem a fold ala tette a gyermekemet. Mellesleg nem ez volt az elso teves diagnozisuk, hanem sorozat kovette, nala is es nalam is. Nem teregetek. 11 orvost nem erdekelte a o kesobbi baja. Egy 12. ult le es nezte at, mi lehet hat. tehat nem vagyok abszolut hive az orvostudomanyanak abszolute. Maradjunk annyiban, hogy sokmindent tudnak, de sokmindent nem tudnak.


    Igen, en sem ertem, miert lett a topic temaja ujabban a hos 'mindentudo' kis apolotanonc.


    Az meg szreintem naiv es nem ebben a vilagban el, aki ugy veli, hogy ne lennenek szemet emberek. Kosse fel a gatyajat, aki hozzajuk akar alkalmazkodni.


    Tegnap pl szoltama fonokomnek, hogy fontos beszelni valom van vele. Jo, varjak egy masodpercet. Aztan beszelt valami maganugyrol a baratnoje kolleganovel, en menjek ki, majd jatszott a kutyajaval, sokakkal beszelgetett a kutyarol, eltunt, majd egyszer csak odalokte nekem, hogy van ideje szamomra. Ilyenkor kell bevenni a leszarom tablettat, csak nem konnyu. Okom van ra, miert maradok itt meg par evig, sajat dontes.

    előzmény:
    évi* (162)
    2016-03-11  22:53
  2. Torolt_felhasznalo_716080
    Torolt_felhasznalo_716080
    2016. március 12. 08:04165.

    Elég helytelen feltételezések.


    Először is: nem kunyeráltam DUPLA adagot, csak egyet kértem abból, ami nekik már nem kellett -tehát kifejezett gonoszság kellett hozzá, hogy direkt ne adják oda. (...) Ezt csak ilyen szánalmas emberek csinálják; az újakat megalázással próbálják "megtörni", de minek?! Nem kért itt senki dupla adagot... 


    Lusta sem voltam, mert mindent utasítás szerint csináltam aznap is -tehát, meg sem álltam gyakorlatilag. Aki eü.-ben dolgozik, tudja, miről beszélek. 


    Az OKJ-be már egy éve fogtam, nem most. 


    A kórházaknak meg nagy szükségük van az emberekre, mert munkaerőhiány van.


     


    Az, hogy egy másik ,de régebbi segédápoló végre kapott valakit a keze alá,akit lehet "nyírni", az nem engem minősít, hanem őt meg a főnővért is.


    KORÁBBI hozzászólásokra reflektálva: nem, a hajam természetes színű és ápolt. Nem vettem fel semmilyen ékszert a munkához, a két kicsi gyűrűmön kívül. Ráadásul, még műkörmöm sincs, mint egy másik új belépő lánynak volt. Nem is értem, hogy a főnővér mért nem szúrta ki a rózsaszín műkörmöket?! (Itt is megkülönböztetéseket és kivételezést érzek, ami egy vezetőnél előfordul és teljesen logikátlan lehet.)


     


    Továbbá, egyáltalán nem akarok magamnak orvos férjet - semmiképpen nem gondolom ,hogy jobb ember lehet egy orvos, mint bármely más foglalkozást űző férfi. Ha mondjuk jó ember is meg orvos is, véletlen, akkor az jó lehet -de nem ez a célom. Korábban sem ez volt és nem ezért kezdtem a képzőt. Bolond lennék, hisz ez annál sokkal keményebb meló és a dokik sokszor csak utasításokat adogatnak és kb. nulla emberi kommunikációra jut idő! :) Ez is rosszindulatú feltételezés.


    Még reagálok további véleményre:


    -van olyan ember, akinek 17-18 évesen még nem alakult ki az a hivatástudat, ami mondjuk már 28-30 évesen megvan. Meggyőződésem, hogy sok embernek csak úgy megadják ezt a kezdő utat, hogy mit tanuljon ,aztán lehet, 10 év múlva rájönnek, hogy nem az az ő útjuk, kiégtek, vagy egyszerűen utálják a munkájukat.


     


    Az, hogy a mai magyar eü. ilyen állapotokban van, nem az én hibám. Az Ápolói Hivatás az egyik legszebb és legnehezebb a világon -embert próbáló, de nagyon sokat vissza is ad az embernek. Most tapasztalom, nap mint nap, ahogy bejárok dolgozni. Szeretem csinálni, de fizikailag nem biztos, hogy bírni fogom.


     


    Mindenkinek sok sikert kívánok!

    idézet:
    caline (139)
    2016-03-09 11:32:00

    "...Továbbá, egyáltalán nem akarok magamnak orvos férjet..."


    Alzheimer?--------------> kép

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_818516 (139)
    2016-03-09  11:32
  3. 2016. március 12. 00:01164.

    De meg fognak,amikor kivagnak a  viselkedesed miatt,nem vagy kozossegbe valo......csak ido kerdese...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_818516 (156)
    2016-03-11  19:56
  4. 2016. március 11. 23:41163.

    Ez lett volna az uzenetem,a  kisnoverke,mar ott volt 3 napja,hat persze hogy hos eletmento lett a sok gagyi orvos es tapasztalt nover mellet akik ugyan tobb evtizedet lehuztak,de hat mit ertenek az orvostudomanyhoz?


    Az uj szo: hierarchia,ezt lehet olvasni 2 oldalon,javaslom tanuljatok meg uj kifejezest,van meg sok...


    Es a rokonaimnak,mar nincs vakbele,mert a felelotlen semmihez sem erto doktor,mar reg kivette.Es meg annyit a kis primadonna lesza......ta a betegeket akiknek   kezelesre lett volna szuksege,es   a  tobbi novert , akivel egyutt kellett volna dolgoznia  mert  nem  kapott a finom kajabol, hat csak nem ment be.......essen terdre,hogy nem rugtak ki,  mi lesz holnap,ha nem kap habos sutemenyt,ott hagyja a frissen operalt beteget,mert  meg van bantva a kis lelke.[meg nem keso]mindig az ujnak kell alkazmazkodni,elolennyekkel dolgoznak,nem freskoval,amit csak abba lehet hagyni...

    előzmény:
    évi* (157)
    2016-03-11  20:30
  5. 2016. március 11. 22:53162.

    Nagyon távol álljon tőlem az orvos-fikázás, abszolút tisztelője vagyok a szakmának.


    Igazából ennek a történetnek az volt az indítója, hogy van az a helyzet, amikor meg tudom érteni a TI-t, hogy sikítva menekült a "kedves" kollégái közül...

    előzmény:
    Sissi52 (161)
    2016-03-11  22:21
  6. 2016. március 11. 22:21161.

    Amit tettel, jol tetted. Senki sem mondta az ellenekzojet. Dicseret jar erte. Ebben eddig megegyeztunk. Eppen errol szol a topic mar jo ideje. Ott eppen volt par valaki, aki nem allt eppen akkor a helyzet magaslatan. Hogy maskor sem,az nem derult ki. De az, hogy te ugyes voltal, nem zarja azt ki, hogy az ott dolgozok ne ertenek a munkajukat.


    Akkor sem huzok le minden doktort, ha a foorvos, aki sarlatan volt, aki megkaparintotta es majdnem nyomorekka utana meg majdnem fold ala tette a gyermekemet, mert nem sokkal kesobb 3 jobban 'foorvos' megtalalta ennek a balfeknek a hibajat, hogy gyermek nem rakos, hanem egeszseges. Ok mentettek meg ettol a sarlatantol, akinek van neve is.

    előzmény:
    évi* (157)
    2016-03-11  20:30
  7. 2016. március 11. 21:10160.

    "...Egy biztos,se en sem szeretteim nem mennek a korhaz kozelebe sem,inkabb kikuraljuk otthon..."


    Légyszi-légyszi majd töltsd fel a youtube-ra, amikor a konyhaasztalon veszed ki a rokonod vakbelét! Mindannyiunk számára okulásul. :-)

    előzmény:
    kekelefant (153)
    2016-03-10  23:57
  8. 2016. március 11. 21:08159.

    Az meg külön vicces, hogy sokan úgy gondolják, hogy hierarcha mindenek felett, mert akkor működik jól egy osztály.


    Ehhez képest ez egy csapatmunka (kéne, hogy legyen). Orvos elvégzi a dolgát (operál, kötöz, diagnosztizál, stb.), utasítást ad az ápolásra, viszont a nővér van a beteggel 24 órában. Kutya kötelessége észrevenni, és jelenteni, ha a beteg állapotában változás áll be. Többek között ezért tartják. Az orvosnak pedig szintén kötelessége ezt ellenőrizni, hiszen ő az orvos, neki van meg a megfelelő szaktudása.

    előzmény:
    évi* (157)
    2016-03-11  20:30
  9. 2016. március 11. 20:31158.

    Na, hát akkor épp ideje volt, hogy megtudd. :-)


    Amikor nincsenek észérvek, akkor kicsit megmarogat. Jó szokása.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_818516 (156)
    2016-03-11  19:56
  10. 2016. március 11. 20:30157.

    Azért szomorú, hogy még mindig nem fogják, hogy nem arról szólt a sztori, hogy a hős tanulónővér a végtelen szaktudásával életet mentett...


    (Basszus, évek óta ismertem az a gyereket. Egyik műszakban még ott voltam vele a sebészeten, másikban meg már a másik kórház gyerekosztályán. Ráadásul a mi főorvosunk nem egy ilyen hatalmaskodó seggfej volt, hanem folyamatosan tanított, mindent magyarázott, szóval az egész osztály ismerte az esetet, az anamnézisét, az ápolását, mert ott elvárták. Elég nehezemre esett volna úgy csinálni, mintha sose láttam volna, oszt' lesz, ami lesz.)

    előzmény:
    Sissi52 (155)
    2016-03-11  09:15
  11. Torolt_felhasznalo_818516
    Torolt_felhasznalo_818516
    2016. március 11. 19:56156.

    Primadonna lennék? Húha... Ilyet még nem mondtak rám...

    előzmény:
    kekelefant (153)
    2016-03-10  23:57
  12. 2016. március 11. 09:15155.

    Szerintem meg miert ne fordulhatna elo, hogy egy segedapolo tanonc megment egy beteget. Neki ez egy eletre szolo elmeny, mint latjuk. Ez korantsem jelenti azt, hogy o okosabb lenne, mit a foorvosok, orvosok, akik naponta megmentenek szamtalan beteget. En is mentettem mar meg sok ember eletet, sot, voltam utoljara haldoklokkal, egyedul. Aki erre azt mondja, hogy az a dolga, en mentem. Az a dolga.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_785782 (154)
    2016-03-11  07:42
  13. Torolt_felhasznalo_785782
    Torolt_felhasznalo_785782
    2016. március 11. 07:42154.

    Milyen új szóra gondoltál? 


    A főorvos, főnővér valóban olyan értelemben "hülye" hogy a vízfejű beteget szimpla fertőzéses betegként kezeli.


    Mi lett volna? Meghal a beteg gondolom.


    Én is a megelőzés híve vagyok.


    A mondat utolsó részét nem tudom kinek szántad, én nem az egészségügyben dolgozom.


     

    előzmény:
    kekelefant (153)
    2016-03-10  23:57
  14. 2016. március 10. 23:57153.

    Gratula,tanultatok egy   uj szot,es az van majmolva mar 2 oldalon keresztul.A foorvos fonover,mind hulye,ha nem szol be kis hos seged apolono,hat mit lett volna?


    Egy biztos,se en sem szeretteim nem mennek a korhaz kozelebe sem,inkabb kikuraljuk otthon,szornyu helyen dolgoztok,es foleg a kis primadonna,aki csak egyszeruen nem ment be,mert nem adtak neki a szuper kajabol,szanalmasak vagytok...na pa...csak szidjatok az orvosokat tovabb,amig nem lesz egy sem...es nektek meg allasotok.....

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_785782 (152)
    2016-03-10  21:44
  15. Torolt_felhasznalo_785782
    Torolt_felhasznalo_785782
    2016. március 10. 21:44152.

    De hogy a bánatba számol el magával az, aki a betegnek kárt okoz? Hogyan tud élni azzal a tudattal, hogy ha szólnak és felhivják a figyelmét valamire, amit ő rosszul csinál, akkor azt figyelembe sem veszi, mert "alulról" jött a jelzés. Döbbenetes. (és elkeseritő)

    előzmény:
    Nikita 666 (146)
    2016-03-10  17:47
  16. 2016. március 10. 21:17151.

    Nyugodtan leírhatod melyik az a nick.


    Őnagysága már kifejtette, hogy "méltóságán alulinak érzi a velem egy topicban való részvételt".


    Nem ezekkel a szavakkal, de a lényege ez volt.

    előzmény:
    ladybird65 (149)
    2016-03-10  19:56
  17. 2016. március 10. 21:14150.

    Öööö... ez ütős volt!

    előzmény:
    Lillaréka (147)
    2016-03-10  18:24
  18. 2016. március 10. 19:56149.

    Ja, nem erre gondoltam..... Hanem hogy képes és hajlandó vagy ilyen meddő vitát folytatni. No persze a hiba nem a te készülékedben van. De nem folytatom. A többiek már leírták, mire (kire) gondolok.

    előzmény:
    évi* (144)
    2016-03-09  23:00
  19. 2016. március 10. 18:32148.

    Ez mekkora mondás! :-)))

    előzmény:
    Lillaréka (147)
    2016-03-10  18:24
  20. 2016. március 10. 18:24147.

    Az én kedvenc mondásom-... A car ha felteszik a polcra máris lekvárnak képzeli magát. ..

    előzmény:
    Nikita 666 (146)
    2016-03-10  17:47
  21. 2016. március 10. 17:47146.

    Egó és egó között van különbség, a tiéd érett, egészséges ego. Az ilyen nem csorbul, ha belátja hogy másnak is igaza lehet.


    Megboldogult mamám mondta néhányszor serdülő koromban: okos ember fejet is tud hajtani, attól nem lesz kevesebb.


    Védeni általában egy nehezen megszerzett társadalmi pozíciót szoktak, ami habár jogos, emberileg viszont mégsem illeti meg az illetőt. Ha emberileg is megilleti azt nem kell védeni mindenáron, akkor megkapja tiszteletből.


    Lásd: NLC

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_785782 (145)
    2016-03-10  11:00
  22. Torolt_felhasznalo_785782
    Torolt_felhasznalo_785782
    2016. március 10. 11:00145.

    Nemhogy megköszönte volna neked, hogy szóltál.


     


    Tudom, én ülök fordítva a lovon, hogy ilyen eszembe jut. Csak ha én lettem volna a helyében, elgondolkodtam volna, mert laikusként is teljesen ésszerű, amit mondtál, elég csak a közlekedőedényekre gondolni. Szóval félretettem volna az egómat és örültem volna a szerencsémnek, hogy nem a főorvos jön át a másik osztályról leüvölteni a fejemet - mellesleg teljes joggal.


     

    előzmény:
    évi* (115)
    2016-03-08  18:37
  23. 2016. március 9. 23:00144.

    Simán. .. széllel szemben. Ha nem tenném, akkor túl sűrűn kellene felköpnöm és aláállni. ☺


    És még azt sem mondhatom, hogy igazán bajom esett volna ettől, mert azért valljuk be, elég kicsinyes bosszú egy 3-as gyakjegy.

    előzmény:
    ladybird65 (143)
    2016-03-09  20:40
  24. 2016. március 9. 20:40143.

    Évi, csodállak a türelmedért, kitartásodért. És most nem az exmelódra gondolok, hanem hogy képes és hajlandó vagy szél ellenében is.....

    előzmény:
    évi* (77)
    2016-03-08  15:30

Címlap

top