Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kérdés HR-esekhez

FullMoon
Létrehozva: 2015. június 29. 15:28

Sziasztok,


Keresek olyan HR-est, recruitert, aki hajlandó lenne nekem pár tanácsot adni, akár privátban, akár itt nyilvánosan.


Január óta keresek intenzíven állást, de 8 éve itthon vagyok a gyerekekkel... az ideális az lenne, ha ugyanott tudnám folytatni, ahol abbahagytam - mármint munkakört és fizetést tekintve, a korábbi munkahelyem már sajnos nem opció - de a tapasztalatom alapján vagy sokkal lejjebb tudnám kezdeni, vagy sokkal feljebb - de arra meg nyilván nem engem választanak ki a 8 éves "pelenkázási" gyakorlatommal...


A sokkal lejjebbel sem lenne sok gond, ha lenne továbblépési lehetőség, de általában nincs és a fizetés is szánalmas.. DE ezekre is küldtem bőven önéletrajzot, de a helyzet hogy a legtöbb helyre be sem hívnak... január óta olyan 70/4 az arány! (BP-en) :s ez nagyon rossz, pedig nem gondolnám, hogy nem lettem volna alkalmas a megpályázott állásokra.. Nem vagyok bányarém, nem a fényképpel van gond :)


álláshirdető oldalakon keresztül próbálkozok, néha elém akad egy közvetlen hirdetés is, de nem jellemző... gyanítom a portálra beküldött önéletrajzok már eleve átmennek egy nem túl hatékony szűrőn...


Linkedinen is nyomulok..., ha van nekem megfelelő állás, ott is jelentkezek.


Hogy lehet leküzdeni a munkaadók félelmét azzal kapcsolatban, hogy nekem kisgyerekeim vannak...? (ez nyilván nincs benne az önéletrajzban, de aki nem hülye az kitalálja, aki nem (az a 4), az az interjún hül el...).


Szóval várom tapasztalt HR-esek javaslatait... ötleteit...


Dolgozni szeretnék. Nem munkahelyet, fizetett TB-t... hanem egy megbecsült állást, normális munkahelyi légkört, gondolkodást, kreativitást jelentő feladatokat. Már nem megyek el szülni.. :) Nem vagyok 20 éves, de öreg sem, még rugalmas vagyok :) Van 8-10 év tapasztalatom. Beszélek nyelvet.


Segítsetek kedves HR-esek, ha tudtok!


(a cím azért maradt ilyen általános, mert hátha másnak is lesz hozzátok kérdése, megmaradhasson ez ilyen önkéntes tanácsadó topiknak... :) ).

  1. 2015. szeptember 28. 06:4640.

    Sziasztok!


    Én is szeretnék segítséget kérni. Sajnos elhagyott (inkább kirúgott) a férjem, most egyedül kell megélnem, és bizony nagyon kevés a fizetésem, ezért másodállást kell vállalnom.


    Kérdéseim:


    az önéletrajz teljesen olyan, mint főállás esetén, tehát beleírsz minden munkahelyet


    bele kell írni azt is ha volt valaha másodállásod, és ott mit csináltál - most is hasonló helyen szeretnék dolgozni


    ilyenkor mit tartalmaz a motivációs levél - nyilván nem írhatom  le, hogy súlyos anyagi gondjaim miatt szeretnék/kell dolgoznom


     


    előre is köszönöm a válaszokat


    Treszka


     

  2. 2015. július 19. 16:0539.

    Igen, amúgy valószínűleg így van az embernek a legnagyobb esélye, ha elébemegy a dolgoknak és besétál az utcáról..no de hova, mi alapján...?


    Az álláshirdetések zöme álláskereső portálokon van, amin egy belső mail cím van megadva, amit ki tudja ki olvas... vagy a hirdető hr-ese, vagy az állásközvetítő recruitere.. ezen a kemény szűrőn kéne átverekedni...


    Ha kiderül ki a hírdető akkor persze szoktam küldeni direktbe is önéletrajzot de lehet nem mindig jó helyre (egy multinál azért van tévedési lehetőség, még akkor is, ha előtte odatelefonáltam..)


    No de nem adom fel, most átszerkesztettem az önéletrajzomat teljesen, kíváncsi vagyok így milyen találati arány lesz...:)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (38)
    2015-07-18  12:06
  3. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2015. július 18. 12:0638.

    3 gyerekes anyukát vettem fel a családi cégbe, kb 2 - 2 1/2 éve.Egymás megelégedésére.Az utcáról jött be, illetve küldte be az önéletrajzát.Az igaz, hogy szerencsések   vagyunk, mert itt a hr -es munka  és a  szakmai is egy kézben van.Így első kézből kapott felvilágosítást az akkor  munkakereső most már kolléganő.Félt és kételyei voltak a felvétellel kapcsolatban és mégis ő lett a nyertes.És mi is.


    Igaz, kevés gyakorlata volt, az otthon töltött évek is kiestek, de szorgalmasnak és megbízhatónak tünt elsőre is.


    Komoly beosztást kapott, évente emelkedő fizetéssel és évvégi duplabérrel.Csak úgy, ahogy velem/velünk  is bánt a megboldogult osztrák cégtulajdonos ahol sok évig dolgoztam a kollégákkal egyetemben.


    Az elvárásainknak tökéletesen megfelel.


    A gyerekgondokat megbeszéljük, ha van lehetőség akkor akár pár napig otthon is maradhat.Mert ő sem nézi az óráját ha 10 perccel hosszabb ideig tart az ügy amit rendeznie kell, így mi is mindenben segítjük őt.


    Ha bővülne még egy kicsit a piac, akkor újra ezt tenném.Családost embert választanék újra.


    A munkáját korrektül és pontosan elvégzi, semmi gond/probléma nem volt vele soha.


    Úgy hogy fel a fejjel.Indulj el valahová, szinte akárhová és ha van egy biztos pontod, onnan körülnézhetsz.És az sem biztos, hogy az első hely is csak átmeneti lesz.Rajtad is múlik...........

    előzmény:
    FullMoon (1)
    2015-06-29  15:28
  4. 2015. július 18. 09:5337.

    FullMoon, ha elfogadsz egy jó tanácsot -- vállald el az állást, akármilyen nevetséges is a fizu!! Ha már egyszer visszakerültél a munkaerőpiacra és lehúztál a cégnél egy-két évet, akkor onnan váltani már könnyebb.


    És a 30 óra is nagyon jól fog jönni kisgyerekek mellé, majd meglátod.


    Nekem is 30 órás munkám van nevetséges fizuért, de ebbe is bele vagyok pusztulva így, hogy utána a gyerekek meg éjszaka a házimunka.


    Viszont néhány éves áthidaló munkahelynek tökéletes, és a tapasztalatszerzés része sem mellékes - pl. én két multi után egy 11 fős kis cégnél vagyok, ahol nem csak a munkafolyamatnak egy pici, jól lehatárolt részét csinálom, hanem derült égből az egész beszerzési folyamatot szőröstül-bőröstül.


    Sok sikert!!

    előzmény:
    FullMoon (31)
    2015-07-17  16:19
  5. 2015. július 17. 16:3636.

    Igen, ebben igazad lehet, azért a HR-eseket kérdezem, mert ők az első szűrők, akik engem szépen kiszűrnek, és hiába lennék megfelelő mondjuk a főnököm számára, ha a recruiter kiszelektál. De túl sok valódi recruiter úgy tűnik itt nem fordul meg.


    A téma úgy kerül szóba, hogy az egyik első kérdés, hogy mit csinált az elmúlt években..? Ezt nem lehet elhandabandázni... és a 8 év tényleg állati sok, valamivel ki kell tölteni az önéletrajzban.


    Kozmetikázhatom persze úgy, hogy a gyes idejét beírom ott töltött időnek, akkor máris  csak 4 év amit át kell hidalni (akkor szűnt meg a munkaviszonyom a cégemmel).


    De most azért kaptam pár ötletet, amit köszönök és mindjárt át is szabom kicsit a CV-t...:)


    De a 4 év alatt szerzett kompetenciák... hát ...no jó azért vannak... :)

    előzmény:
    tévészerelő (29)
    2015-07-17  14:31
  6. 2015. július 17. 16:3135.

    Ezt szinte szó szerint így gondolom, bár azt bizonyítani, hogy a HR mi alapján szelektál, nehéz... :)

    előzmény:
    Catilina (20)
    2015-07-03  14:05
  7. 2015. július 17. 16:2734.

    Az elmúlt 5 évben talán 1x hívtak fel az iskolából tavaly, hogy a lányom fáradt, haza akar menni. Én meg mondtam hogy én is fáradt vagyok, a szokott időben megyek érte. Soha nem hívtak még azzal hogy beteg a gyerek.. nem betegesek. Tényleg nem. De ez nyilván "marketingnek" tűnik az állásinterjún...

    előzmény:
    évi* (19)
    2015-07-02  22:11
  8. 2015. július 17. 16:2533.

    Köszönöm Andalove, sajnos nem ez az elterjedt felfogás a kisgyerekes anyákról.

    előzmény:
    Andalove (16)
    2015-07-02  14:19
  9. 2015. július 17. 16:2332.

    Valóban, nem azt csináltam az elmúlt 8 évben, amire most jelentkezek... korábban viszont nem fél évig csináltam, hanem 6 évig, és összesen van 9 év munkatapasztalatom, ami alapján szerintem alkalmas vagyok a megpályázott állásokra...


    Alapvetően már nem válogatok, asszisztensi munkát is nézek, csak szeretném, ha nem lenne kevesebb az órabérem, mint full kezdőként, 16-17 évvel ezelőtt...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (13)
    2015-06-30  12:12
  10. 2015. július 17. 16:1931.

    Köszönöm szépen!


    Akkor már csak 47 helyre kell elküldenem az önéletrajzomat, ez csodás :D Örülök, hogy végül megtaláltad, amit kerestél! Tényleg beleírtad a gyerekeket az önéletrajzba..? Húdebátor..! :)


    Legújabb rossz tapasztalatom, végre eljutok a második körig, az elsőben már megmondtam mi a fizetési igényem. Újabb 45 perc beszélgetés, tesztelik a nyelvtudásomat, a proaktivitásomat, mindenre rákérdeznek ami felmerülhet... majd felajánlják a nettó fizetési igényemet (amit már kb. egyharmaddal leengedtem eleve...) bruttóban.. :p


    Most abban maradtunk hogy ezen kölcsönösen gondolkozunk...


    Pedig nem hiszem, hogy sokat mondtam, ennyire nem lehet döglött a piac.. 10 évvel ezelőtti, asszisztens beosztottam 8 órás fizuját (alap) mondtam egy 6 órás munkára, ahol pénzügyi felelősségem is van (az asszisztens beosztottamnak a legnagyobb felelőssége az volt hogy mindig legyen kv az irodában)

    előzmény:
    Tittike82 (15)
    2015-07-01  19:36
  11. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2015. július 17. 15:3230.

    Mint férfi vagy mint nő vagy szülőképes korban?Nem mindegy.Mert Marika nagyon ráfaragott veled ha ennyire univerzális szerszámod van.


    Igaz, Swarci után már semmin nem lehet kiakadni.

    előzmény:
    tévészerelő (29)
    2015-07-17  14:31
  12. 2015. július 17. 14:3129.

    Szülőképes korban vagyok, de érdekes módon még soha nem kérdezték meg egy interjún sem, hogy van-e gyerekem vagy mikor lesz.


    szóba sem került a téma.


    A gond azzal van, hogy sokan már azért is elnézést kérnek, hogy egyáltalán élnek. Miért lenne bűn, hogy gyerekeid vannak? A legtöbb embernek van. És munkája is.


    Ne írd bele az önéletrajzodba, hogy 8 éve nem dolgozol. Azokat a kompetenciákat írd bele, amelyeket szereztél ez idő alatt. Nem kell, hogy papírod legyen róla. 


    Ezeket egy álláskeresős anyagban olvastam, aminek sokkal több értelme volt, mint megkérdezni egy HR-est, akitől úgyis csak hülye tanácsokat kapsz.

    előzmény:
    FullMoon (1)
    2015-06-29  15:28
  13. 2015. július 5. 20:4828.

    Ja, nem a szótagsám a fontos, a mozgózabályra nem érvényes a szótagszám.


    Indok: vállalatalapítási (összetett szó, jelöletlen birtokos eset – de ez lényegtelen!) lehetőség ÍGY két szó.


    DE:


    Kapcsolódik hozzá egy harmadik, a megvonás.


    Nézzük miért rántja egybe a két előző, egyébként szigorúan külön írandó szót:


    Lehetőségmegvonás: egy szó, szintén jelöletlen birtokos szerkezet: a lehetőség megvonása.


    No már most. Ha úgy írnánk, hogy vállalatalapítási lehetőségmegvonás, azt jelentené, hogy vállalatalapításkor megvonnak valamiféle lehetőséget (tehát igazán semmi értelme).


    És így néz ki, ha JŐL kérdezed meg a netes alklmazást:


     

    előzmény:
    évi* (25)
    2015-07-04  14:42
  14. 2015. július 5. 20:3827.

    Hidd el nekem!

    előzmény:
    évi* (25)
    2015-07-04  14:42
  15. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2015. július 4. 15:1926.

    Az itt nem számít :)


    Idézem: "Ha egy szókapcsolat - általában alkalmi jelzős szerkezet - egészéhez utótag kapcsolódik, az új alakulatban egybe kell írni az előrészt, az utótagot pedig a szótagszámtól függetlenül kötőjellel kell hozzákapcsolni. Pl: személyi jövedelemadó + törvény: személyijövedelemadó-törvény.”


    Forrás: Laczkó-Mártonfi: Helyesírás (Osiris Kiadó, 2006, 131-132. o.)


    Amikor "számolni kell", és amire valószínűleg te gondolsz, az a 6 szótagos szabály, ami azt jelenti, hogy ha egy összetett szóban vagy az egyik, vagy mindkét tag már önmaga is összetett szó, akkor csak 6 szótagig írjuk egybe, egyébként értelemszerűen kötőjelezzük.

    előzmény:
    évi* (25)
    2015-07-04  14:42
  16. 2015. július 4. 14:4225.

    MTA helyesírás honlapján néztem + úgy az előtag 13 szótag lenne, olyan pedig nincs.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_613491 (24)
    2015-07-04  11:32
  17. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2015. július 4. 11:3224.

    Catilinának van igaza. Mozgószabály. Ha egy különírt szókapcsolathoz olyan szó járul, ami a kettőhöz együtt tartozik, tehát a szókapcsolat egészére vonatkozik, akkor a szókapcsolat tagjait egybeírjuk, az új tag pedig kötőjellel kapcsolódik hozzá: használt ruha + árusítás = használtruha-árusítás. Új autó + értékesítés = újautó-értékesítés. vállalatalapítási lehetőség + megvonás = vállalatalapításilehetőség-megvonás. Középiskolás anyag. A hibás használatára általában az ortopéd cipőkészítő / ortopédcipő-készítő példát szokták hozni a tanárok :)

    előzmény:
    évi* (23)
    2015-07-04  10:10
  18. 2015. július 4. 10:1023.

    vállalatalapítási lehetőség megvonás


    Forrás: http://helyesiras.mta.hu/

    előzmény:
    Catilina (21)
    2015-07-03  14:06
  19. 2015. július 4. 10:0522.

    Multinál dolgozom, ott a bszolút szigorúan betartják, hogy interjún semmilyen magánéleti kérdést nem tesznek fel. Azt sem, hogy az embernek hány gyereke van. Szigorúan szakmai kérdések kerülnek szóba.


    Én 3 gyerek és 6 év után GYED-ről mentem "vissza" (azért az idézőjel, mert másik cégtől mentem GYED-re, amit időközben megvett a mostani), így tudták, hogy van(nak) gyereke(i)m, de az interjú úgy ment, hogy megbeszéltük, mi merre, hány méter, megegyeztünk, és már csak a lift felé menet, érdeklődésképp kérdezték, hogy hány / milyen / mekkora a gyerek.


    Nem érdeklődtek, hogy hova passzolom, ha beteg, stb. Én magam mondtam, hogy ha beteg valamelyik, akkor lépek és max. home-office. Mondták, hogy itt azzal semmi gond, mindenkinek családja van.

    előzmény:
    Catilina (20)
    2015-07-03  14:05
  20. 2015. július 3. 14:0621.

    bocs, így kell írni: vállalatalapításilehetőség-megvonással

    előzmény:
    Catilina (20)
    2015-07-03  14:05
  21. 2015. július 3. 14:0520.

    Amikor ilyeneket olvasok, annyira elszáll az agym, hogy legszívesebben legalább tíz év fegyházzal és a cége elkobzásával, valamint örökös vállalat alapításilehetőség-megvonással büntetném azt a tulajdonost (plusz a túlbuzgó személyzetiség is!), aki ilyen dolgok alapján szelektál. Ezenkívül az érintett elutasítottaknak a cég vagyonából húszonöt év munka után járó végkielégítést fizettetnék fájdalomdíjként...


    Kérdés, hogy ilyen törvények után ki akarna itt céget nyitni. Mert valamiért utálják a gyermekeseket, pedig logikátlan. Pont a gyemeke miatt egy gyermekes ember sokkal „zsarolhatóbb”, így hűségesebb a céghez, és bár lehet, kevesebb idő áll rendelkezésre, az alatt az idő alatt teljes erőbedobással dolgozik, a gyereke miatt.


    ÉS: mi garancia van arra, hogy a fiatal, gyerektelen egyén férfi/nő, mindegy, nem helyezi előtérbe a mulatozást, és nem hagyja ott a céget, csak mert megunta. (Őszintén: én fiatalabb koromban mélységesen leszartam bármelyik céget, és a felmondási időt is, egyszerűen volt, hogy felálltam, bementem a személyzeti osztályra, elkértem a cuccokat, az indok: ma úgy ébrendtem, hogy unok itt dolgozni. Sőt amíg ott voltam, akkor sem a munkaidőtt tartottam a legfontosabb dolognak: ha szórakozni hívtak, olyan heveny gyomorfájásom és hasmenésem támadt, hogy azonnal ott kellett hagynom a legfontosabb munkát is, ha szóltak miatta, azt mondtam, nyugi, majd holnap valamikor jövök. Nem hiszem , hogy a „mai fiatalok” jobbak... persze, ha szerettem, amit csináltam, akkor nem tettem ilyet, de semmi erkölcsi kifogásom nem volt azzal szemben, hogy a szórakozást előrébbvalónak tartottam: addig kell élni, amíg van energiád. Ha elfogy az energia, ráérsz dolgozni – vallottam.)


    Persze a fenti sarkított példa volt, és csak félig/meddig igaz, de szerintem egy harmincas-negyvenes, családos ember sokkal jobban átérzi a munka fontosságát.  Volt olyan kollágm, aki CSAK azért vállalta el az állást, hogy legyen mit írnia az önéletrajzába, és fél éven belül ott is hagyta. Ennyit a fiatal, rugalmas, család nélküli emberről.


    Plusz: a család nélküli ember nemsokára családot akar!

  22. 2015. július 2. 22:1119.

    Nem a fáradtságról beszélek, mert azzal nem foglalkozom, hanem azzal, amikor hívnak az oviból / isiből, hogy gyerek lázas / hány, stb. Szerencsére én el tudom végezni otthonról is a munkámat, meg a nagy részét éjszaka, vagy hétvégén, és ez itt nálunk rendben is van, de azért sokszor eszembe jut, hogy mennyivel egyszerűbb lenne az életük egy teherbíró szinglivel...


    Jó, hogy elvégzed a munkát becsülettel, de ha nem valami speciális területen dolgozol, akkor van ezer és egy jelentkező, aki szintén becsülettel elvégzi, és még túlórázik is mellé - bármikor.


    Ezért nehéz ez a gyerekes-álláskeresősdi.

    előzmény:
    Andalove (18)
    2015-07-02  21:59
  23. 2015. július 2. 21:5918.

    Ok, az igaz, hogy túlórát nem tudok vállalni, de amit kell, azt becsülettel elvégzem. 


    Vannak fáradtsághullámok, de az lánykoromban is volt néha. Az ember edződik. 


    Fullmoon, ezt találtam: 


    http://munkakisgyermekkel.hu/hu/mit_kinal_a_munka_kisgyer mekkel_program

    előzmény:
    évi* (17)
    2015-07-02  21:32
  24. 2015. július 2. 21:3217.

    3 gyerekes anyaként dolgozom, és háááát, szingliként, amikor se kutyám, se macskám nem volt sokkal inkább voltam teherbíró munkaerő. Most első a gyerek, utána a munkahely. Szerencsére olyan helyen dolgozom, ahol ezzel mindenki így van.

    előzmény:
    Andalove (16)
    2015-07-02  14:19

Címlap

top